هدایت شده از آن*(فرهنگ، هنر، ادبیات)
💮در منابع تاریخی به برگزاری مراسم شب یلدا اشارهای نشده است. ابوریحان بیرونی(ص ۲۵۷) از جشن روز اول دیماه(خرمروز) در دستگاه حکومتی و پادشاهی یاد میکند و نامی از شب یلدا در میان نیست(به عنوان مراسم خاص) که این نیز دلیل بر غیررسمی و خانوادگی برپاشدن این جشن است. برای شب یلدا خوراک ویژهای نمیشناسیم... در واقع میتوان گفت اهم خوردنیهای شب یلدا میوه و آجیل است. رسم فال حافظ چند سده اخیر به این جشن اضافه شده است.
برگرفته از کتاب فرهنگ عامه، دکتر احمد تمیمداری
"آن" (فرهنگ، هنر، ادبیات)
@shekardast
هدایت شده از آن*(فرهنگ، هنر، ادبیات)
🌸یلدا در لغتنامه دهخدا
یَلدا: لغت سُریانی است به معنی میلاد عربی.
[سریانی یا آرامی زبانی است که سده اول میلادی در ایران باستان رواج داشته، و در طول سدهٔ چهارم تا هشتم میلادی، یکی از زبانهای مهم ادبی در خاورمیانه بودهاست]
و چون شب یلدا را با میلاد مسیح تطبیق می کرده اند از این رو بدین نام نامیده اند. باید توجه داشت که جشن میلاد مسیح ( نوئل ) که در 25 دسامبر تثبیت شده ، طبق تحقیق محققان در اصل ، جشن ظهور میترا ( مهر=خورشید ) بوده که مسیحیان در قرن چهارم میلادی آن را روز تولد عیسی قرار دادند.
یلدا اول زمستان و شب آخر پاییز است که درازترین شبهای سال است و در آن شب یا نزدیک بدان، آفتاب به برج جدی تحویل میکند و قدما آن را سخت شوم و نامبارک می انگاشتند. در بیشتر نقاط ایران در این شب مراسمی انجام میشود. شعرا زلف یار و همچنین روز هجران را از حیث سیاهی و درازی بدان تشبیه کنند و از اشعار برخی شعرا رابطه بین مسیح و یلدا ادراک می شود.
#لغتنامه_دهخدا
"آن" (فرهنگ، هنر، ادبیات)
@shekardast
آیندهی ماست آنچه او میداند
تاریخ، من و تو را فرا میخواند
از آن همه نام «بیهقی» میدانست
تنها نامی از حسنک میماند
#تاریخ_بیهقی
#ابوالفضل_بیهقی
#معرفی_کتاب
#کتاب_خوب_بخوانیم
🖊📚"آن" (فرهنگ، هنر، ادبیات)
@shekardast