#مصاحبه سید #عباس_سجادی
با استاد #کمال_پورتراب
🔹برنامه #دستان
از شبکه آموزش
قطعه پایانی برنامه از استاد #احمد_پژمان
🍃🌷🍃🌾🌺🌾🍃🌷🍃
🆔 @shervamusiqiirani
دستان - مصاحبه با استاد مصطفی کمال پورتراب - کانال شعر و موسیقی اصیل ایرانی.mp3
5.73M
مصاحبه سید عباس سجادی با استاد کمال پورتراب-
سال 1392 در برنامه دستان
شبکه آموزش
🆔 @shervamusiqiirani
🎵 #تکنوازان_برنامه : 398
✅اساتید :
🔸سه تار : #احمد_عبادی
🎻ویولن : #اسداله_ملک
🔹تنبک : ؟
🎶دستگاه : #شور
🍃🌷🍃🌾🌸🌾🍃🌷🍃
🆔 @shervamusiqiirani
صبا به لطف بگو آن غزال رعنا را
که سر به کوه و بیابان تو دادهای ما را
شکرفروش که عمرش دراز باد چرا
تفقدی نکند طوطی شکرخا را
#حافظ
#شب_نامه
شبتان خوش
🆔 @shervamusiqiirani
#مقاله :
مجموعه « #نينوا » نخستين اثر منتشر شده آوازي دوران ماست كه صداي خوانندهاي متأثر از استاد محمدرضا شجريان را در خود دارد. حسامالدين سراج نخستين خوانندهاي است كه فارغ از تقدم و تاخرحضور ديگران در كلاسهاي شجريان به شيوة او براي مردم آواز خواند. جالب اينكه اين اتفاق در سال 1359، در 22 سالگي سراج مقارن چهل سالگي شجريان روي داد. زماني كه اولي در عنفوان جواني به سر ميبرد و دومي هنوز سر بر آسمان آواز ايراني نساييده بود. سراج اما تا سالها در بازار موسيقي ايراني تنها فردي بود كه به سبك و شيوه استاد تأسي ميكرد. در حالي كه بعدها با انجام تغييراتي در حال و هواي آثارش كوشيد از نظر سبك و سياق خوانندگي ـ و اندكي نيز جنس صدا ـ از مكتب شجريان فاصله بگيرد. اين موضوع از اين نظر جالب است كه امروز بيشتر خوانندگان و هنرجويان آواز، به تقليد صرف از شجريان مشغول هستند و اصرار آنها بر اين موضوع فضاي هنر آواز و موسيقي ايراني را دچار يكنواختي و ركود كرده است.
به هر روي و بر خلاف جوانان امروزي ارزش كار سراج در ابتداي فعاليت هنرياش در اين بوده كه از شجريان به عنوان خوانندهاي ارزشمند الگوبرداري كرده است و نه پيرو مد روز يا به دليل شهرت و اعتبار استاد، همچنان كه خود شجريان نيز در ابتداي فعاليتش تحت تأثير استاداني چون غلامحسين بنان آواز ميخواند.
«نينوا»ها جدا از ويژگيها و ارزشهاي تاريخيشان و صرف نظر از ساخته شدن اين مجموعه به دست و حنجره جواناني كه به هر حال حرفهايي تازه براي گفتن داشتهاند، شهرت و در ياد ماندنشان تا امروز را بيش از هر چيز مديون «شنيده شدن» اين آلبومها هستند. آن هم در سالهايي كه بستر مناسبي براي پخش آثار اين چنيني وجود داشت.
بيترديد همواره يكي از راههاي مهم براي در ياد ماندن آثار هنري رسيدن آنها به دست مخاطب است. نكتهاي كه امروز در زمان وفور رسانههاي متنوع و گوناگون و در شرايط در دسترس قرار داشتن انواع و اقسام آثار هنري و موسيقايي حكم كيميا را پيدا كرده است. چه بسيار استعدادهاي سازي و آوازي كه پس از خلق آثار خوب و متوسط خود در ادامه راه با بنبست مواجه ميشوند. در مقابل چه بسيار آثار سطحي و نازلي كه تنها به دليل داشتن كانالهاي ارتباطي، قلههاي ديده و شنيده شدن توسط مخاطب را فتح ميكنند.
به هر حال و با همه اين اوصاف، نبايد در اين شرايط نيز دست از كار كشيد و ميبايست فرزند زمان خويشتن بود.
روي نخست نينوا (1) با تصنيف همپاي جلودار (باشعر حميد سبزواري) شروع ميشود اين تصنيف در دستگاه اصفهان با اركستر مفصل اجرا شده و در فواصل آواز خواندن خواننده، فرج الله سلحشور اشعاري حماسي را ميخواند و سراج نيز گاه به گاه آن ابيات را در ادامه تكرار ميكند.
همپاي جلودار، تصنيفي خوش ريتم است و گذشته از لحن شعاري آن ـ و در واقع شعارهايي كه به صورت تصنيف اجرا ميشوند ـ زير و بم يك تصنيف نسبتاً شسته رفته را در خود دارد به همين دليل در آن سالها مكرر از صدا و سيما پخش ميشود و هنوز هم در سالگرد بعضي از مناسبتها از شبكههاي مختلف به گوش ميرسد.
شعاري بودن ـ به ضرورت زمان توليد اثر ـ ويژگي بارز نينواهاست به خصوص كه اين ويژگي در نينوا (1) و (2) بيشتر مشاهده ميشود.
چنان كه ميبينيم در ادامه تصنيف نخست روي اول نينوا (1) در قطع بدون آواز بهار در خون سلحشور خواندن اشعاري متناسب با حال و هواي جبهه و جنگ را ادامه ميدهد.
روي دوم با تصنيف گلبرگ سرخ لالهها در مايه دشتي آغاز مي شود. همآوايي سازندگان نينوا در ساخت و اجراي اين تصنيف با مردم (اخذ گلبرگ از شعار تشييع جنازههاي شهدا) نشاندهنده ريشههاي مشترك موسيقي ايراني با آيينهاي مذهبي و مداحي است.
در ادامه سلحشور روي قطعه اركستر ديگري در بيات اصفهان شعر ديگري از سپيده كاشاني را ميخواند و سپس تصنيف نصر من الله به گوش ميرسد. «جام شفق» و «شهر خون» از ديگر قطعات روي دوم نينوا (1) هستند.
اما آلبوم نينوا (2) داستان ديگري دارد. به گمان نگارنده استقبال مردم و مسئولان در آن سالها از نينوا (1) باعث شده تا سازندگان آن به فكر جمع كردن و تهيه نينوا (2) بيفتند جالب اينكه (رسول ملاقليپور نيز در سال 1362 نام نخستين فيلم جنگي خود را نينوا گذاشت) به اين ترتيب نينوا (2) در برگيرنده موسيقي دو فيلم سينمايي توليد حوزه يعني «توبه نصوح» و «دو چشم بيسو» به همراه قطعههايي چون «فتحنامه» و «زمين شد لالهگون» است. ضمن اينكه در نينوا (2) نيز شعرخوانيهاي سلحشور به گوش ميرسد. او در سال 1362 با بازي در فيلم توبه نصوح به چهرهاي نسبتاً معروف بدل شده بود. جالب اينكه تا مدتها بعد در فيلمها از دوبلور به جاي سلحشور استفاده ميشد. او در سالهاي بعد به جرگه كارگردانان سينما و تلويزيون نيز پيوست.
🆔 @shervamusiqiirani
نكته جالب ديگر دربارة نينوا (2) تركيب متفاوت شاعران از قديميها نظير ابوسعيد ابوالخير و باباطاهر گرفته تا به امروز كه نوبت به معلم و سپيده كاشاني رسيده است.
اگر نينوا (1) و (2) در بسياري موارد وجه تشابه دارند؛ اما دو اثر نينوا (3) و (4) ضمن تفاوت زياد با دو اثر مذكور، در واقع آثاري شخصي از محسن نفر تلقي ميشوند. در واقع وصل مستان و شمس الضحي را بايد دو اثر از نفر دانست كه سراج در يك طرف از هر دو آلبوم آواز خوانده است و روي ديگر هر دو مجموعه حاوي قطعات بيكلام هستند.
سازندگان اين دو آلبوم با قيد كردن عدد (1) در كنار دستگاه همايون در وصل مستان و در ادامه قيد كردن عدد (2) در كنار همين دستگاه در آلبوم بعدي يعني #شمس_الضحي به مخاطب چنين القا ميكنند كه در واقع بايد #وصل_مستان و شمس الضحي را روي هم يك آلبوم دو ساعته به شمار آورد.
نفر همچنين با اين دو اثر خواه ناخواه نام خود را در كنار حسين عليزاده و در زمره آهنگسازان و نوازندگاني كه به محدود كردن نقش خواننده در موسيقي ايراني معتقد بودند قرار ميدهد. ضمن اينكه هر دو اين افراد در زمرة نخستين نوازندگان تار بودند كه نسبت به تشكيل اركستر تار همت گماشتند. هر چند كه نفر در نينوا (3) و (4) اركستر به معناي واقعي نداشته و با تمهيدات استوديويي و از طريق ضبطهاي پي در پي به تنهايي «صداي» اركستر تار را توليد كرده است.
سرانجام به آخرين آلبوم منتشر شده از مجموعه نينوا يعني #باغ_ارغوان ميرسيم. به نظر نگارنده نينوا در پنجمين آلبوم خود به نوعي به تعادل ميرسد. فارغ از شعارزدگي نينوا (1) و تا حدودي از هم گسيختگي و گونهگوني نينوا (2) به همراه تداوم شعارهاي آلبوم اول و همچنين كوشش آهنگساز براي بدعت شكني و نوآوري در نينوا (3) و (4)، در "باغ ارغوان" شنونده با موسيقياي متعادل روبهروست. جالب اينكه دو خالق اصلي اين مجموعه نيز به نوعي كارها را در اين اثر تقسيم كردهاند. اين بار سراج پس از دو تجربه خوانندگي براي نفر مجدداً خود آهنگسازي را برعهده گرفته و فرد ديگر به تكنوازي تار بسنده كرده است. تعادلي كه نفر بعدتر در پروژه نينوا (6) با انتخاب خوانندهاي متفاوت از سراج سعي در تقويت آن داشته است.
از طرف ديگر اگر در نينوا (1) و (2) گاه با قطعات و تصنيفهايي متأثر از مجموعه چاووشي (توليد گروه عارف و شيدا) روبهرو بوديم، پس از سنتشكني نفر در نينوا (3) و (4)، در آلبوم پنجم با فضا و موسيقياي با حال و هواي آثار پر مخاطبي كه شجريان و ناظري در دهه شصت براي آهنگسازاني نظير مشكاتيان، عليزاده يا عندليبي ميخواندند روبهرو هستيم. يعني قطعاتي با اركستر سنتي در يك مايه يا دستگاه كه در اين جا آواز ابوعطاست.
«نينوا»ها واكنشي از معدود هنرمندان موسيقي ايراني كه انگيزه لازم براي فعاليت را داشتهاند نسبت به پديده عظيم دفاع مقدس بوده است. هنرمنداني كم تجربه ولي خلاق و صد البته آرمانگرا كه به هيچ وجه نميتوان منكر سنديت تاريخي آثارشان در آن برهه شد.
منبع : نشریه راه
🆔 @shervamusiqiirani
🎵تصنیف : #شمس_الضحی
🎤خواننده : #حسام_الدین_سراج
🎼آهنگساز : #محسن_نفر
🔸تنظیم برای ارکستر: #پویا_سرایی
🎶دستگاه : #همایون
📝شعر : #مولوی
🍃🌷🍃🌾🌸🌾🍃🌾🍃
🆔 @shervamusiqiirani
📀آلبوم : #شمس_الضحی
🎤خواننده : #حسام_الدین_سراج
🎼آهنگساز و نوازنده تار :
استاد #محسن_نفر
🎶دستگاه : #همایون
📝شعر : #مولوی
🍃🌷🍃🌾🌸🌾🍃🌾🍃
🆔 @shervamusiqiirani
@shervamusiqiirani-1 - شمس الضحی -حسام الدین سراج.mp3
3.44M
به مناسبت #عید_قربان
دستگاه : #همایون
✨🍃🍂🌺🍃🍂🌺🍃🍂🌺
🍃🍂🌺🍃🍂🌺
🍂🌺🍂
🌺
این کیست این،این کیست این،این یوسف ثانیست این
خضر است و الیاس این مگر یا آب حیوانیست این
این باغ روحانیست این یا بزم یزدانیست این
سرمه سپاهانیست این یا نور سبحانیست این
این جان جان افزاست این یا جنت الماواست این
ساقی خوب ماست این یا باده جانیست این
تنگ شکر را ماند این، سودای سر را ماند این
این سیم و زر را ماند این، شادی و آسانیست این
رستم من از خوف و رجاء، عشق از کجا خوف از کجا
ای خاک بر شرم و حیا، هنگام پیشانیست این
ای مطرب داوود دم، آتش بزن در رخت غم
بردار بانگ زیر و بم، هنگام سرخوانیست این
مست و پریشان توام، موقوف فرمان توام
اسحاق و قربان توام، کین عید قربانیست این
گل های سرخ و زرد بین، آشوب بردابرد بین
در قعر دریا گرد بین، موسی عمرانیست این
هر جسم را جان می کند، جان را خدادان می کند
داد سلیمان می کند یا حکم دیوانیست این
گویی شوی بی دست و پا، چوگان او پایت شود
در پیش سلطان می دوی، کین سیر ربانیست این
خورشید افشان می رسد، مست و پریشان می رسد
با گوی و چوگان می رسد، سلطان میدانیست این
آن آب باز آمد به جو، بر سنگ زن اکنون سبو
سجده کن و چیزی مگو، کین سر ربانیست این
ای مطرب داوود دم، آتش بزن در رخت غم
بردار بانگ زیر و بم، هنگام سرخوانیست این
بسم الله ای روح البقا، بسم الله ای شیرین لقا
بسم الله ای شمس الضحی، بسم الله ای عین الیقین
#مولوی
🌺
🍂🌺🍂
🍃🍂🌺🍃🍂🌺
✨🍃🍂🌺🍃🍂🌺🍃🍂🌺
🆔 @shervamusiqiirani
📀 آلبوم : #وصل_مستان
🎤 خواننده : #حسام_الدین_سراج
🎼 آهنگساز و نوازنده تار : #محسن_نفر
🎶دستگاه : #همایون
📝شعر : #مولوی
🍃🌷🍃🌾🌸🌾🍃🌷🍃
🆔 @shervamusiqiirani