eitaa logo
شنبه های فقهی
611 دنبال‌کننده
454 عکس
5 ویدیو
183 فایل
مجالی کم موونه برای بحث و گعده های علمی زمان : شنبه هر هفته از اذان ظهر به مدت ۲ ساعت محمد مهدی مقیسه راه ارتباطی جهت هماهنگی برای ارائه مقالات در جلسه شنبه های فقهی @mmmoghiseh
مشاهده در ایتا
دانلود
بسم الله الرحمن الرحیم موضوع: نقد مبنای مشهور در تمسک به اصالة الاطلاق و العموم و طرحی دیگر برای این اصول و ارائه مبنای جایگزین چکیده: بنابر مبنای مشهور، شرط انعقاد دلالت اطلاقی، احراز آن است که متکلم در مقام بیان تمام مراد جدی خویش هست. احراز این نکته در غالب موارد با چالش همراه است و در آیات قرآن چه بسا خلاف آن محرز باشد. از آنجا که بنا بر تحقیق، تمسک به عمومات نیز بدون تمامیت دلالت اطلاقی، ره به جایی نمی‌برد، باید گفت: مبنای مشهور به حفره‌ای بزرگ مبتلاست و نه تنها تمسک به قرآن کریم بلکه استدلال به سایر ادله لفظیه نیز مسیری دیگر را می‌طلبد.
با سلام و عرض ادب محضر دوستان گرامی بحمدالله جلسه سی و چهارم انجام شد . مقرر محترم صدیق ارجمند حجت الاسلام حسینی ابتدا از اهمیت اطلاق در بین ابزارهای دلالت بر مراد متکلم سخن گفتند و سپس به مبنای مشهور در اطلاق گیری و شرایط مطرح شده در کلمات ایشان اشاره کردند . پس از آن اشکال اصلی بحث خود را به مبنای مشهور ایراد کردند و به توالی فاسدۀ این مبنی اشاراتی داشتند که دامنه اشکالات را تا دلالت عمومات و ظواهر کتاب کشانده سپس به مبنای دوم و مختار که برگرفته از بعض کلمات آخوند ره در کفایه بود اشاره کردند و فرموند تنها راه حل برای از بین بردن اشکالات وارده به مبنای اول التزام به این مبنای ثانی و انطباق آن بر مطلقات شریعت است . سپس اشکال پیش روی این مبنی را طرح و در صدد رفع و جواب از آن برآمدند . و درنهایت اشکالات دوستان در فهم بیشتر بحث و نقض و ابرام بر آن مطرح شد .
برای استفاده هر چه بیشتر از بحث ، فایل صوتی تقریر حجت الاسلام حسینی و نقد دوستان در پیوست تقدیم میشود
بسم الله الرحمن الرحیم با سلام و عرض ادب محضر فضلای گرامی مقرر هفته پیش رو ، استاد ارجمند جناب حجت الاسلام حاج شیخ مهدی محفوظی هستند ایشان بالغ بر 15 سال از درس آیات عظام وحید خراسانی ، شبیری زنجانی ، هاشمی شاهرودی و اساتیدی همچون آیت الله شهیدی و جاودان بهره برده اند . دارای مدرک سطح 4 کلام و از مدرسین موسسه کلام حضرت آیت الله العظمی سبحانی هستند . و حدود 23 سال سابقه تدریس مقدمات تا سطوح عالی حوزه علمیه را در کارنامه علمی خویش ثبت کرده اند.
به جهت استفاده هرچه بیشتر دوستان و ایجاد سبقه ذهنی از بحث ، سرفصلهای بحث ایشان را تقدیم می کنم
عنوان بحث: حجیت خبر واحد در اعتقادات. سرفصلها: 1- اقسام امور اعتقادی از نظر امکان استدلال به روایات. 2- نظرات متکلمان حکما و اصولیها در باب حجیت خبر در اعتقادات. 3- بررسی امکان شمول ادله حجیت خبر نسبت به اعتقادات. 4- نظریه مختار در کیفیت استفاده از اخبار در اعتقادات.
بسم الله الرحمن الرحیم بحمدالله جلسه سی و پنجم برقرار شد مقرر محترم استاد ارجمند حجت الاسلام محفوظی در بحث حجت خبر واحد در اعتقادات در چهار مقام سخن گفتند : مقام اول : دسته بندی امور اعتقادی از حیث امکان استدلال به اخبار آحاد و در این مقام امور اعتقادی را به امور زیربنایی که استدلال به اخبار در آنها منجز به دور یا تسلسل خواهد شد و امور دیگر اعتقادی که منجر به این محذور نمی شوند تقسیم کردند مقام دوم : اقوال در مساله از عامه و قدماء از متکلمین شیعه و متاخرین ایشان مقام سوم : بحث از ادله مانعین و مجوزین که مجوزین به اطمینان آور بودن اخبار آحاد عرفا و اطلاق ادله حجیت خبر واحد تمسک کردند و مانعین به وجود مانع برای کسب اطمینان از اخبار آحاد مثل وجود دساسین و جاعلین حدیث و ضعف دلالی اخبار در ایصال الی الیقین و به سیره ای که حتی بین اصحاب ائمه علیهم السلام وجود داشته در عدم التزام به امور اعتقادی به صرف وجود خبر واحد تمسک کرده اند . مقام چهارم : جمع بندی و قول مختار : ایشان در نهایت استدلال به اخبار آحاد در اعتقادات را نپذیرفتند چراکه: اولا امور اعتقادی نیاز به علم دارد و از خبر واحد علم زاییده نمی شود ثانیا استدلال به خبر واحد در امور اعتقادی از مصادیق اقتحام فی الهلکه است ثالثا بسیاری از روایات در ا مور اعتقادی محفوف به قرائن هستند و استناد به آنها را از حد خبر واحد خارج می کند . رابعا بسیاری از این اخبار منطبق بر دلیل عقلی یا مشتمل بر استدلال عقلی است خامسا قوت متن برخی از آنها شاهد بر حجیتشان است و در نهایت جلسه با اشکالات دوستان حاضر در جلسه و پاسخ های استاد محترم به پایان رسید