موضوع:شهرهای مذهبی مثل قم و مبتلا به بلا شدن
برخی از دو روایت که در مورد قم است ،ترجمه و برداشت اشتباه کرده اند و گفته اند: نباید بیماری و بلایی برای اهل قم رخ دهد، چون ائمه گفته اند در مواقع بلاها و بیماریها به قم پناه بیاورید(إِنَ الْبَلَايَا مَدْفُوعَةٌ عَنْ قُمَّ وَ أَهْلِهِ) و(إِذَا عَمَّتِ الْبُلْدَانَ الْفِتَنُ فَعَلَيْكُمْ بِقُمَّ ((بحار؛ ج57؛ ص214و213)
در جواب باید گفت:
اولا: منظور از بلا در عربی یعنی آزمایش و امتحان ، نه بیماری و در فرهنگ لغت آمده : «بلا الرجل» یعنی «آن مرد را آزمایش و امتحان کرد» (فرهنگ ابجدی/ص191) و در قرآن در مورئد حضرت ابراهیم آمده که: («إِنَّ هذا لَهُوَ الْبَلاءُ الْمُبِينُ/ بدرستیکه این امتحان بزرگی است». (صافات/106) یا آمده: «وَ لِيُبْلِيَ الْمُؤْمِنِينَ مِنْهُ بَلاءً حَسَناً/ و برای اینکه مومنین را به آزمایش نیکویی امتحان نماید». (انفال/17)
در زبان عربی، بیماری عمدتا با دو واژه «مرض» و «ضرّاء» آمده است. کما اینکه در قرآن از قول حضرت ابراهیم میفرماید:«وَ إِذا مَرِضْتُ فَهُوَ يَشْفِين/ هرگاه بیمار شوم او مرا بهبودی میبخشد». (شعراء/80)
بنابراین منظور دو روایت این میشودکه در آخرالزمان هنگام فتنه های عقیدتی به قم پناه ببرید: و ترجمه روایت چنین میشود: «از امام صادق علیه السلام نقل شده است که: هرگاه در سرزمینها فتنهها پدید آمد، به قم و نواحی آن پناه ببرید، بدرستیکه بلا از قم دفع شده است».
ثانیا: روایات فوق در صدد معیار قرار دادن علما و محدثین شهر مقدس قم در امور اعتقادی و فقهی و اخلاقی است. به همین خاطر، خداوند با وجود علمایی که به وظیفه خود عمل میکنند، بلاهای فکری و اعتقادی را از شیعیان برطرف میکند و بدیهی است که بیماری کرونا و امثال آن هیچ ارتباطی با فتنه ندارد و حتی نمیتوان از آن به عنوان بلاء نیز یاد کرد.
پس این دو روایت شامل سختیهای دنیوی، امثال بیماری و فقر و… نمیشود که اگر میشد دیگر در شهر قم نمیبایست شاهد هیچ نوع کمبود و تنگنای رفاهی میبودیم!
ثالثا: در برخی روایات اتفاقا مردم قم را دارای مشکلات و تنگناهای دنیوی معرفی میکند مثلا در روایتی امام هادی درباره مردم قم میفرماید:«يَجْرِي عَلَيْهِمُ الْغَمُّ وَ الْهَمُّ وَ الْأَحْزَانُ وَ الْمَكَارِهُ/ غم و گرفتاری و ناراحتی و ناخوشی بر آنها جاری میشود». (الاختصاص/ص101)
رابعا: اتفاقا طبق احادیث مومنین بیشترین بلا را میبینند .امام صادق(ع) فرمود: شدیدترین بلاها در بین آفریدگان، نخست به پیامبران و سپس به اوصیاء می رسد و آنگاه به مثل و شبیه ترین مردم به آنها. مومن به مقدار نیکی هایش آزموده می شود. هر که دینش درست و کارش نیک باشد، بلایش شدیدتر است، چرا که خدای عزوجل دنیا را مایه پاداش مومن قرار نداده و نه وسیله عذاب کافر. اما آن که دینش نادرست و کارش سست باشد، بلایش اندک است. بلا به انسان مومن پرهیزکار زودتر می رسد تا باران به سطح زمین.(اصول کافی، ج2 ،ص259(باب شدة ابلاء المومن حدیث29))
خامسا: بلاها و سختیهای زیادی را خود معصومین دیده اند و جسم خود پیامبران نیز مریضی و سختی(سم وشمشیر و زخم ) دیده است
موضوع :امنیت و سلامت مکانهای مذهبی مثل قم و مشهد
چرا بلاهایی مثل بیماری اخیر در قم و شهرهای مذهبی هست، مگر معصومین شفا دهنده نیستند؟
در جواب باید گفت:
اولا:در آیه (إِنَّ أَوَّلَ بَیْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِی بِبَكَّةَ مُبَارَكًا ... وَمَنْ دَخَلَهُ كَانَ آمِنًا.)(96 و97 آل عمران) منظور از امنیت «من دخله كان آمنا» كه در آیه آمده است به معنی خبر از امنیت تكوینی نیست كه به این معنی باشد هیچ آسیبی به هر كس وارد مسجد الحرام شود نمی رسد و فتنه ها و حوادث هولناك و سالب امنیت در این خانه رخ نمی دهد و در هر جای دنیا حادثه ای پیش آمد دامنه اش به آنجا نمی كشد. كما اینكه تاریخ گواه این مساله است از جمله فتنه آل زبیر و به منجنیق بسته شدن كعبه توسط یزید خبیث و جریانات دیگر.
بلكه مراد حكم تشریعی است یعنی احترام این مكان مقدس واجب است نگه داشته شود و چون مردم احترام نگه داشتند امنیت برقرار خواهد شد.
در مورد قم هم همین قضیه است.اهل بیت علیهم السلام كه فرمودند قم شهر ماست یعنی مردم احترام این شهر را نگه دارند و این مكان را مقدس بدارند كما اینكه در وجه تسمیه این شهر است كه شیطان اینجا نشسته بود خطاب آمد قم یعنی بلند شو برو اینجا مكان مقدسی است و جای تو نیست.( بحار الأنوار ؛ ج 57 , ص 217) لذا وقتی مردم احترام این مكان را رعایت كردند خودبه خود امنیت در اینجا برقرار شده و حتی از جاهای دیگر هم امن تر خواهد بود.
بنابراین مراد امنیت تكوینی در این مكان نیست كما اینكه تاریخ ۱۴۰۰ ساله این شهر هم بر این مساله گواه است
ثانیا: منظور از امنیت، امنیت معنوی است نه امنیت مادی؛ لذا مکه و مسجد الحرام همین حرم امن الهی بارها دچار ابتلائات شدیدی مثل خشکسالی و قحطی و سیل و ویرانی و آتش سوزی و گروگان گیری و ... گردیده است.
چرا که دنیای مادی ما، قواعد و سنتهای خودش را دارد و نمیتوان انتظار داشت قوانین جهانِ آخرت یا بهشت در این عالم مادی جاری شود؛ و قرار نیست انبیاء و اولیای الهی و اماکن و شهرهای مقدس از قواعد حاکم بر عالم مادی مستثنی باشند.
یعنی دنیایی که در آن زندگی می کنیم دنیایی است که قانون علیت و اسباب و مسببات در آن جریان دارد. طبق این قانون هر معلولی دارای علت خاص خویش است. بر همین اساس همانطوری که انبساط فلزات معلول حرارت در آنهاست، بیماریها نیز معلول عوامل خاص خویش است
متاسفانه برخی از مردم چنین تصور میکنند که هر چیزی که مربوط به امامان و امامزادگان(علیهم السلام) است باید بر خلاف قانون طبیعی خود پیش برود و همه چیز باید با معجزه حل و فصل شود، مثلا اگر شیشه ای کنار ضریح شکست، نباید دست را ببرد و یا اگر شخصی تروریست وارد حرم شده و عملیات انتحاری انجام دهد، نباید این اقدام منجر به تلفات شود و حال آنکه طبق عالم اسباب و مسببات که پیشتر توضیح آن گذشت، هر کدام از این اقدامات، اثر طبیعی خود را بر جای خواهد گذاشت، چنانکه در جریان عملیات تروریستی سال ۱۳۷۳ در کنار ضریح امام رضا (علیه السلام) تعدادی از زائران به شهادت رسیدند و یا عملیات تروریستی در حرم امامین عسکریین(علیهماالسلام) منجر به تخریب این حرم گردید.
جسم مطهر پیامبران و ائمه (ع) هم، چون یک بدن مادی و تابع قوانین کلی این جهان است، بیمار یا فرسوده میشود و با زهر مسموم و یا با شمشیر زخمی شده و به شهادت میرسند و اینطور نیست که، چون آنان ذوات مقدسهای هستند پس هیچ کدام از عوامل مادی تاثیری بر آنان نخواهد گذاشت. کما اینکه شخص پیامبر اسلام (ص) در زمان حیات شریف خود چندین بار سخت بیمار شدند.
وقتی جسم پیامبر زنده، مبتلا به ویروس و بیماری میشود، پس حرم ائمه و امامزادگان هم میتواند بستر انتقال واقع شود و این اصلاً ربطی به قداست و مَرتَبَت صاحب حرم ندارد. کما اینکه بیماری طولانی، چیزی از مقام و منزلت حضرت ایوب کم نکرد و بلکه او اسوه صابران شد.
ثالثا: خود اهل بیت(علیهم السلام) بهداشت را رعایت می کردند و در این زمینه روایات بسیاری از آنها به جای مانده است. کتاب «دانشنامه احادیث پزشکی» از آقای محمدی ری شهری حاوی بسیاری از این روایات می باشد. «رساله ذهبیه» امام رضا (علیه السلام)، مجموعه بیانات ارزشمند علمی و پزشکی امام است که در آن با شرح خواص غذاها و نوشیدنیها، راهکارهای بهزیستی و بهداشت و سلامت را به انسان می آموزند و ضمن توجه به تکنیک های مقابله با بیماری ها و آسیب های روحی و روانی، این مسائل را نقد و بررسی نیز می کنند. @coronasoal eitaa.com/coronasoal #کرونا کروناشبهه
موضوع: فرار از سرنوشت و تقدیر (جبرگرایی)
برخی میگویند مرگ دست خداست وما چه بهداشت را رعایت کنیم یانه؟ اگر قرار باشد بمیریم میمیریم و گرنه نه؟
در جواب باید گفت:
اولا: در حديث معروفى از اميرمؤمنان عليه السلام مى خوانيم كه در زير ديوار كجى نشسته بود. هنگامى كه چشمش به وضع ديوار افتاد از زير آن ديوار بلند شد و در جاى امنى نشست. كسى عرض كرد: « آیا از قضاى الهى فرار مى كنى؟» (یعنی اگر بنا باشد که صدمه ای به تو برسد، می رسد) امام عليه السلام فرمود ؛ « من از قضاى الهى به قدر الهى فرار مى كنم»."توحید صدوق، ص۳۳۷)
اشاره به اينكه قضاى الهى در اينجا مشروط به اين است كه من در زير اين ديوار بمانم ولى قدر و اندازه گيرى ها به من مى گويد: نمان. در واقع اين يك قضاى مشروط بود كه امام عليه السلام با تقدير دادن شرط آن قضا را منتفى كرد.
ثانیا: طبق آیه 11 رعد (إِنَّ اللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُوا مَا بِأَنْفُسِهِمْ) تغییر سرنوشت به دست خود ماست ؛یعنی یک فرد مومن، باید اینگونه باشد. به حکمِ عقل،ازخود مراقبت می کند و در زندگی ، امور خودرا باتدبیر پیش می برد و درعین حال تدبیرش را به تقدیر الهی گره می زند و درهرحال به خدای متعال تکیه و توکل می کند.
ثالثا: دو گونه اجل داریم(آیه 2 انعام): اجل حتمی که با دعا و صدقه و فرار از حوادث و رعایت امور و... عوض نمیشود،امّا «اجل غير حتمى ومعلق» سرآمدى است كه قابل اجتناب است که گاهی مى تواند با رعايت موازين عقلايى از آن پرهيز كند، مانند: پوشيدن «زره» در تن و گذاشتن «خود» بر سر و گرفتن «سپر» به دست در ميدان جنگ، كه بى شك جلوى بسيارى از مرگ و ميرها را مى گيرد و نیز مراقبتهای بهداشتی برای پیشگیری از بیماری مثل کرونا.
این اجل مشروط يا معلَّق قابل تغيير مى باشد ، گاه به وسيله تدبير و احتياط خود انسانها و گاه به وسيله انجام اعمال نيكى همچون صله رحم و صدقه در راه خدا و گاه به وسيله فرشتگانى كه مأمور حفظ انسان در برابر خطرات غير حتمى هستند .
ما چون علم غیب نداریم نمیدانیم که چه زمانی اجل معلق یا حتمی است و وظیفه دینی و عقلی، رعایت اصول و قواعد عقلانی و بهداشتی و حفاظتی و دینی است.(پیام امام امیر المومنین، ج 3 ،ص 26) @coronasoal eitaa.com/coronasoal کرونا
سوال پنجم :دعا و امور معنوی در برابر بلای کرونا چه اثری دارد-- اگر بهداشت رعایت کنیم دعا چه فایده ای دارد