عضو محترم انجمن فقه و حقوق اسلامی
سلام علیکم
انجمن جهت معرفی آثار پژوهشی (کتاب، مجله، جزوه های آموزشی، نرم افزار، سی دی و...) مرتبط با فقه و حقوق اسلامی میباشد
به همین منظور در صدد برگزاری نمایشگاه کتاب های فقهی و حقوقی در آینده نزدیک میباشد.
چنانچه اساتید محترم انجمن، کتاب خاصی و ... دارند جهت معرفی و ارائه آثار در نمایشگاه دارند آمادگی خود را به آی دی @amsh35 بنده و یا شماره تماس ۰۹۳۵۹۸۳۹۲۲۸ اطلاع بدهند تا مقدمات بعدی را مهیا کنم
📌گروه فقه منابع طبیعی و محیط زیست مطالعات فقه معاصر برگزار میکند:
⚡️نشست علمی
مبنای فقهی آلایندگی هوا
ارائه دهنده:
🎤 حجت الاسلام والمسلمین سلمان بهجتی اردکانی
مسئول میز پژوهشی فقه محیطزیست
ناقد:
🎙حجتالاسلام والمسلمین عزیزالله فهیمی
عضو هیئت علمی دانشگاه قم
دبیر:
🎤حجتالاسلاموالمسلمین سید حمید جوشقانی
دبیر پژوهشکده فقه منابع طبیعی و محیط زیست پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
⏱زمان : سه شنبه ۲ بهمن . ساعت ۱۸:۳۰
علاقمندان میتوانند برای حضور در
جلسه به این آدرس مراجعه نمایند🔻
🏫 مکان: دورشهر، کوچه ۳۰، پلاک ۵۳، پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
📱جهت حضور مجازی در این نشست:
https://bbb.riicj.com/rooms/ffe-obk-afb-qiq/join
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
ضرورت گذار از فقه فردی به فقه حکومتی در مسائل زنان و خانواده سجادی امین 14031010.mp3
25.98M
🔈 فایل صوتی نشست "ضرورت گذار از فقه فردی به فقه حکومتی در مسائل زنان و خانواده"
🎙حجتالاسلاموالمسلمین سجادی امین
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مدرسه_زمستانه
#فقه_حکمرانی
#ثبت_نام
🔰 آغاز ثبت نام دومین مدرسه زمستانه فقه نظام سیاسی: #فقه_حکمرانی
🎙 با حضور و ارائه اساتید کشوری
🔸 ویژه اساتید و طلاب عالی حوزه علمیه خراسان و حوزه های علمیه سراسر کشور
⏰ زمان: 18 الی 22 بهمن 1403
🔗 لینک ثبتنام:
https://formafzar.com/form/h6950
#مدرسه_زمستانه
#فقه_حکمرانی
#مشهد
✅ نقش #اجتهاد در #علوم_انسانی
▫️استاد #علیدوست:
🔹وقتی میگوییم «نقش اجتهاد در تحول علوم انسانی» مراد کدام اجتهاد است؟
🔹دو نوع اجتهاد وجود دارد:
▫️اجتهاد به معنای اخص؛ یعنی اجتهادی که فقط گزارههای هنجاری دین مانند واجب، حرام، صحیح، باطل، نجس، پاک و... را کشف میکند.
▫️اجتهاد به معنای اعم؛ این نوع از اجتهاد متکفل استنباط گزارههای هنجاری نیست. در این نوع اجتهاد ممکن است به یک مسئلهای پرداخته شود که ارتباطی با شریعت و فقه ندارد، اما با دین ارتباط دارد؛ مانند خلقت انسان یا اقتصاد. در واقع در این نوع از اجتهاد شخص به دنبال کشف یک «هست» است اما این کشف باید با اجتهاد صورت بگیرد.
🔹بر اساس اجتهاد به معنای اخص، علوم انسانی و فقه با همدیگر ارتباط دارند اما نقش توسعهای ندارند. علوم انسانی، مصداق شناسی و موضوع شناسی انجام میدهد و اجتهاد به معنای اخص حکم را بیان میکند.
🔹 اما بر اساس اجتهاد به معنای اعم از آنجایی که این نوع از اجتهاد از «هستها» خبر میدهد و معمولاً علوم انسانی بیان هستها و مناسبات میکند، در این صورت موضوعاتی مانند خلقت انسان، تاریخ، مسائل اجتماعی و ... از حوزههایی است که فقه به آن میپردازد.
▫️نشست اجتهاد و تحول علوم انسانی، ۲ بهمن ۱۴۰۲
#فروش_کتاب
#استاد_علیدوست
#مشهد
✅ عرضه آثار استاد ابوالقاسم علیدوست با 50 درصد تخفیف در مشهد مقدس
▫️جهت ثبت نام و مشاهده لیست آثار و قیمت ، از طریق لینک زیر اقدام کنید
https://formafzar.com/form/1cw0y
⬅️ نشست علمی ترویجی نقد کتاب "مبانی تطبیق قاعده نفی عسر و حرج بر مسائل فقهی خانواده"
باحضور:
🖋نویسنده: حجتالاسلاموالمسلمین مهدی سجادی امین
🎤ناقد: حجتالاسلاموالمسلمین فرجالله هدایت نیا
✍️دبیر: حجتالاسلاموالمسلمین امیر مهاجرمیلانی
🗓دوشنبه ۸ بهمنماه، ساعت ۱۰ الی ۱۲
🖇 حضوری و مجازی
💻پخش زنده از طریق:
http://live.wfrc.ac.ir
🏢 قم، بلوار الغدیر، کوچه۱۰، پلاک۵، پژوهشکده زن و خانواده، طبقه۶
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
📍اخلاق جزء لاینفک فقه است / هیچ قانونگذاری خلاف ارزشهای خود قانونگذاری نمیکند
🔻آیت الله ابوالقاسم علیدوست استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم، در نشست علمی «مناسبات فقه و اخلاق در کشاکش اثبات و نفی» مطرح کرد؛
🔸در بحث رابطه فقه و اخلاق، باید میان شریعت و فقه تفاوت قائل شد. شریعت، حقیقت الهی و معصوم است، در حالی که فقه بهعنوان کاشف شریعت، بشری و خطاپذیر است. این تمایز نشان میدهد که بررسی ارتباط بین شریعت و اخلاق به معنای ارزشهای مثبت، نیازمند دقت و تفکیک مفاهیم است. مباحثی که بدون در نظر گرفتن این تفاوت مطرح میشوند، ممکن است دچار اشکالاتی مفهومی شوند.
🔸در بررسی رابطه فقه و اخلاق، یک رویکرد علمشناختی میتواند مطرح شود که به مقایسه این دو دانش از حیث مبانی، روشها، منابع و اهداف بپردازد. چنین رویکردی مانند مقایسه علوم مختلف است که هر کدام ساختار و جایگاه خاص خود را دارند. هرچند این روش میتواند جذاب باشد، اما در این بحث مدنظر نیست، بلکه توجه بر ارتباط مستقیم احکام شریعت و ارزشهای اخلاقی است.
🔸روششناسی استنباط احکام اخلاقی نیز بهعنوان یک محور اساسی در رابطه فقه و اخلاق مورد بررسی قرار میگیرد. این موضوع شامل نحوه استخراج احکام اخلاقی مانند غیبت و دروغ از ادله و اسناد دینی است. در اینجا پرسشهایی مطرح میشود که آیا روش استنباط احکام اخلاقی مشابه احکام فقهی مانند نماز مسافر است یا تفاوتهای اساسی دارد.
🌐 متن گزارش: https://ihkn.ir/?p=40018
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
https://fa.shafaqna.com/news/1970766/
شفقنا- رئیس انجمن فقه و حقوق حوزه های علمیه با بیان اینکه روش پیامبر (ص) ارجاع انسان ها به فطرتشان بود، گفت: ما باید روش پیامبر(ص) در تبلیغ دین را درپیش بگیریم. این روش اصلاً کهنه نشده اتفاقاً خیلی هم به روز است.
🔅 چراغ راه زندگی از سیره امام کاظم(ع)
💠 باب الحوائج(ع) با لقب «کاظم»، الگویی بینظیر در فروبردن خشم و کظم غیظ است.
🔸 در روزگار پر از ناراحتیها و مشکلات، سیره ایشان راهگشایی برای کسب آرامش و تقویت اخلاق در زندگی فردی و اجتماعی است.
✔️ عمل به این صفت والا، زمینهساز حل تعارضات و دستیابی به روابط پایدار و موفق خواهد بود.
🎙 #غلامرضا_پیوندی
🔰«حفظ اصالت» و «حفظ معاصرت» دو تکلیف بارز عالمان دین
🔻باید روش پیامبر (ص) در تبلیغ دین را در پیش بگیریم
🎙 استاد علیدوست در گفت وگو با شفقنا
🔹درباره ظرفیت شناسی دین مبین اسلام نسبت به پاسخگویی به حوادث واقعه و شبهات باید به چند محور توجه کرد؛ اولا بسیاری از گزارههای دینی ما گزاره های «انسانی» است نه تعبدی، نه اسلامی. مثلاً وقتی قرآن میفرماید: «اوفو بالعقود» یا «اوفوا بالعهد» یا «تعاونوا علی البر و التقوی» یا «ولا تعاونوا علی الاثم والعدوان»؛ طبیعی است که بسیاری از سوالات و شبهات را می توان با همین نصوص مسلم دینی پاسخ داد.
🔹مثلا اگر این سوال ایجاد شود که ما یک معاهده منعقد کردیم ولی الان به دلیلی مصلحت نمی بینیم ادامه پیدا کند، آیا میتوانیم نقض عهد (پیمان شکنی) کنیم؟ اینجا جواب روشن است و قرآن پاسخ می دهد: «اوفوا بالعهد»، «اوفوا بالعقود». یا در بحثهای اقتصادی کلیاتی از نصوص دینی داریم که خیلی راهگشاست. مثلا «احل الله البیع»، «لا تاکلوا اموالکم بینکم بالباطل»، «الناس مسلطون علی اموالهم»، «المومنون عند شروطم».
🔹بنابراین یکسری گزاره های «جهانی» و «جاودان» در تراث دینی ما وجود دارد. در مذهب امامیه و مذهب تشیّع نصوص بی شماری از ۱۴ معصوم علیهم السلام داریم و لذا دست ما در زمینه تاسیس نهادهای مدنی، نظامسازی، تشکیل حتی یک تمدن پر است.
🔹 اینکه بگوئیم همه کار را گذشتگان کردند، اشتباه است، گذشتگان بسیار بسیار کار کردند و لذا ما در کنار نصوص دینی، به حضور عالمان دین اعم از مفسران، متکلمان، فقیهان و مورخان نیاز داریم که این نصوص را بروز کنند.
🔹روحانیت حتما باید هنجارهای دانش فقه، دانش اصول و دانش تفسیر را حفظ کند که من نام آن را «اصالت و پایایی» می گذارم. در کنار این باید «پویایی و معاصرت» را حفظ کند و حوادث واقعه را به تعبیر امام عصر (ع) در نظر بگیرد فلذا روحانیت باید نه فقط فقهی پویا بلکه فهم خود را از دین پویا کند و با اقتضائات معاصر هماهنگ نماید. به عبارت دیگر، «حفظ اصالت» و «حفظ معاصرت» دو مکمل و دو تکلیف بارز عالمان دین است.
🔻 نقش اندیشمندان در اجتهاد متناسب با تحولات اجتماعی
🔹اندیشمندان ضمن حفظ هنجارها ( اصالت) و نگاه به اقتضائات معاصر و اقتضائات آینده باید گزارههای دین را فهم، تفسیر و تبلیغ کنند و به مردم برسانند. در واقع فهم، تبلیغ و عمل کردن و در صحنه اجتماع آوردن رسالت عالمان است.
🔹اگر اندیشمندان شیعه آنچه که به تعبیر ما «من الاسلام ولی للانسان» است مثل بخش عظیمی از آیات قرآن کریم، خطبه های نهج البلاغه، صحیفه سجادیه و حتی دعاهایی که از معصومین علیهم السلام داریم و پر از معارف نورانی است را برجسته کنند، آن کلام امام رضا (ع) پیاده می شود که فرمودند: «اگر مردم محاسن کلام ما رو ببینند از ما متابعت میکنند».
🔹مسئولان جمهوری اسلامی اگر میخواهند در دنیا حضور فرهنگی داشته باشند باید این تراث را به روز کنند. و الا ما با بعضی چیزهای دیگر نمیتوانیم در دنیا حضور جدی داشته باشیم.
🔻لزوم پیشبرد آموزه های دین به عنوان یک امرغیر تحمیلی در عین حفظ انسجام دینی و فرهنگی جامعه
🔹ما اصلا نیاز به دادن سوبسید نداریم فقط باید درست بیان کنیم؛ اولاً این سلسله نظام را در یک نظام حلقوی و هرمی درست بفهمیم، خوب بیان کنیم، اعمال سلیقه نداشته باشیم، روش پیامبر(ص) در تبلیغ دین را درپی بگیریم. این روش اصلاً کهنه نشده اتفاقاً خیلی هم به روز است.
🔹روش پیامبر ارجاع انسانها به فطرتشان بود. و لذا در روایت داریم که امام زمان که ظهور کنند، عقول انسانها را بالا میبرند. وقتی اینگونه بشود دیگر نیاز به تحمیل ندارد و شخص استقبال می کند.