🔰 کمال #ادب و #تواضعِ حضرت #علیاکبر «﴿؏َـلَیْه السَّلامْ﴾» در برابر امام #زینالعابدین «﴿؏َـلَیْه السَّلامْ﴾» ...
در نقلی آمده است: امام سجاد ﴿؏َـلَیْه السَّلامْ﴾ اینگونه فرمودند:
🥀 من روز #عاشورا به مرض شديدی گرفتار بودم، ناگاه ديدم يكی آهسته آهسته دست و پای مرا ميبوسد.
📋 نظر كردم ديدم برادرم علي اكبر ﴿؏َـلَیْه السَّلامْ﴾ است، كه در كمال ادب روی پايم افتاده و صورت خود را به كف پايم میمالد.
🥀 گفتم: اي برادر! تو را چه میشود كه حالت دگرگون است و گريانی؟! برادرم گفت: پدرمان تنها مانده و يارانش كشته شدهاند، قصد دارم كه جانم را نثارش كنم ...
📚تذكرة الشهداء، ج۱ ص۴۷۸
✍ طبق تحقیق و أصحّ اقوال، حضرت علیاکبر ﴿؏َـلَیْه السَّلامْ﴾ فرزند بزرگ امام حسین ﴿؏َـلَیْه السَّلامْ﴾ بوده و حدود ۵ سال از امام سجاد ﴿؏َـلَیْه السَّلامْ﴾ بزرگتر بودند؛ و اینگونه ادب و تواضع در برابر امام زینالعابدین ﴿؏َـلَیْه السَّلامْ﴾ از جانب ایشان، حاکی از #درک والا و #معرفت عمیقی است که ایشان نسبت به برادر کوچکتر از خود یعنی امام سجاد ﴿؏َـلَیْه السَّلامْ﴾ داشتند.
🔥اعتراف معاویه لعنت الله علیه 🔥
بر #شايستگي حضرت علي اکبر ﴿؏َـلَیْه السَّلامْ﴾براي خلافت
👤ابوالفرج اصفهاني با سند معتبر از مغيره نقل مي كند:
✳️ قَالَ مُعَاوِيَةُ . مَنْ أَحَقُّ النَّاسِ بِهَذَا الامر ؟ قالُوا : أَنْتَ قَالَ : لَا ، أَوْلَى النَّاسُ بِهَذَا الامر عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ بْنِ عَلِيِّ ، جَدِّهِ رَسُولِ اللَّهِ - صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ - وَ فِيهِ شَجَاعَةُ بَنِي هَاشِمٍ وَ سَخَاءَ بَنِي أُمَيَّةَ وَ زَهْوُ ثَقِيفٍ .
✴️روزي معاويه بن ابي سفيان لعنت الله علیه 🔥 به اطرافيان خود گفت:
👈 به نظر شما #سزاوارترين و #شايسته ترين فرد امت به امر خلافت كيست⁉️
🔸اطرافيان گفتند: جز تو كسي را سزاوارتر به امر خلافت نمي شناسيم!
🔹معاويه لعنت الله علیه 🔥 گفت: اين چنين نيست.
🔻شايسته ترين فرد براي امر حکومت #علي اکبر فرزند #حسين بن علي [عليهمالسلام]است که جدش رسول خدا صَلَّی اللهُ عَلَیْه وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ
🔻 و شجاعت بني هاشم
🔻سخاوت بني اميه
🔻و زيبايي قبيله ثقيف را در خود جمع کرده است.
📗الاصفهاني، أبو الفرج علي بن الحسين (متوفاى356هـ) ، مقاتل الطالبيين ، ج 1 ص52
🖇 شب و روز نیمه شعبان #ایام خاص زیارتی حضرت سیدالشهداء اباعبدالله الحسین ﴿؏َـلَیْه السَّلامْ﴾
🛑 #انبیا الهی برای آمدن به #آنجا باید #اجازه بگیرند و هر که به آنجا برود همه انبیا با او #مصافحه میکنند
💎 #امام صادق و #امام سجاد صلواتاللهعلیهما فرمودند:
💠 مَنْ أَحَبَّ أَنْ يُصَافِحَهُ مِائَةُ أَلْفِ نَبِيٍّ وَ أَرْبَعَةٌ وَ عِشْرُونَ أَلْفَ نَبِيٍّ فَلْيَزُرْ قَبْرَ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ اَلْحُسَيْنِ بْنِ عَلِيٍّ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ فِي اَلنِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَإِنَّ أَرْوَاحَ اَلنَّبِيِّينَ يَسْتَأْذِنُونَ اَللَّهَ فِي زِيَارَتِهِ فَيُؤْذَنُ لَهُمْ مِنْهُمْ خَمْسَةٌ أُولُوا اَلْعَزْمِ مِنَ اَلرُّسُلِ قُلْنَا مَنْ هُمْ قَالَ نُوحٌ وَ إِبْرَاهِيمُ وَ مُوسَى وَ عِيسَى وَ مُحَمَّدٌ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِمْ أَجْمَعِينَ.
💠 كسى كه دوست دارد ۱۲۴ هزار پيامبر با او مصافحه (دست و رو بوسی) كنند بايد قبر حضرت#حسین بن علی ﴿؏َـلَیْه السَّلامْ﴾ را در #نيمه ماه شعبان #زيارت كند✅💯
همانا که ارواح #انبياء از خدا اذن گرفته تا آن اباعبدالله﴿؏َـلَیْه السَّلامْ﴾را در آن روز زيارت كنند پس به آنها #اذن داده مىشود که پنج تن از ايشان #اولوالعزم هستند. عرض كرديم: انها چه كسانى هستند⁉️ امام ﴿؏َـلَیْه السَّلامْ﴾ فرمودند: حضرات #نوح و #ابراهيم و #موسى و #عيسى و #محمّد صلى اللّٰه عليهم اجمعين.
📚کامل الزيارات...ج 1 ص 180
#اللّهُمَ اَرزُقنـٰا فِی اَلْدُنْیٰا #زیٰارَۃ الْحُسَیْن صَلَوَاتُ اَللهِ عَلَيْهِ 🤲
وَ فِی اَلْاٰخِرَۃ #شِفٰاعَة الْحُسَیْن صَلَوَاتُ اَللهِ عَلَيْهِ🤲
1⃣ چگونگی میلاد حضرت صاحب الزمان عج الله تعالی فرجه الشریف 🔻
دشمنان اهل بیت علیهم السلام و حاکمان ستم پیشه اموی و عباسی، بر اساس روایتهایی که از پیامبراکرم صلی الله علیه و آله به آنها رسیده بود، از دیرباز میدانستند که شخصی به نام «مهدی» از خاندان پیامبر و دودمان امامان معصوم علیهم السلام برمی خیزد و کاخهای ستم را نابود میکند. از همین رو، پیوسته در کمین بودند چه زمانی، آخرین مولود از نسل امامان شیعه به دنیا خواهد آمد تا او را از بین ببرند.
از زمان امام محمد تقی علیه السلام ، رفته رفته فشارها و سخت گیریها بر خاندان پیامبر فزونی گرفت تا در زمان امام حسن عسکری علیه السلام به اوج خود رسید.
آن حضرت در تمام دوران زندگی خویش در شهر سامرا زیر نظر بود و کوچکترین رفت و آمد به خانه ایشان از نظر دستگاه خلافت، پنهان نمیماند.
در چنین شرایطی، طبیعی است که میلاد آخرین حجت حق نمیتواند آشکار باشد. به همین دلیل، تا چند ساعت پیش از میلاد آن حضرت، نزدیکترین خویشان امام حسن عسکری علیه السلام نیز خبر نداشتند که قرار است مولودی در خانه امام به دنیا بیاید و هیچ اثری از حاملگی در مادر آن بزرگوار دیده نمیشد.
2⃣ چگونگی میلاد حضرت صاحب الزمان عج الله تعالی فرجه الشریف 🔻
شیخ صدوق (م ۳۸۱ ق)
در کتاب کمال الدین:
حضرت حکیمه علیها السلام (دختر بزرگوار امام جواد علیه السلام و عمه امام حسن عسکری علیه السلام میفرماید:
ابومحمد حسن بن علی علیه السلام به دنبال من فرستاد و فرمودند:
ای عمه! امشب روزه ات را با ما افطار کن؛ زیرا امشب شب نیمه شعبان است و خداوند در این شب، آن را که حجت او در زمین است، آشکار میسازد.
پرسیدم: مادر او کیست؟
فرمودند: نرجس.
عرض کردم: خدا مرا فدای شما گرداند، به خدا سوگند، در او هیچ اثری از حاملگی نیست!
فرمودند: موضوع چنین است که میگویم.
حکیمه خاتون ادامه میدهد: من [به خانه امام عسکری علیه السلام]در آمدم.
پس از آنکه سلام کردم و نشستم، نرجس پیش من آمد و در حالی که کفشهای مرا از پایم بیرون میآورد،
گفت:ای بانوی من! چگونه شب کردی؟
گفتم: بلکه تو بانوی من و بانوی خاندان منی.سخن مرا انکار کرد و
گفت: چه شده است عمه؟
به او گفتم: دختر جان! خداوند ـ تبارک و تعالی ـ در همین شب به تو فرزند پسری عطا میکند که سرور دنیا و آخرت خواهد بود.
نرجس از حیا در جای خود نشست. وقتی از نماز عشا فارغ شدم و افطار کردم، به بستر رفتم و خوابیدم. در نیمههای شب برای نماز برخاستم و نمازم را تمام کردم، در حالی که هنوز نرجس خوابیده بود و اثری از زایمان در او نبود. تعقیب نماز را به جای آوردم و خوابیدم، ولی چند لحظه بعد، وحشت زده از خواب بیدار شدم. در این هنگام، نرجس هم برخاست و به نماز ایستاد.
حکیمه میگوید: در همین حال، شک و تردید به سراغ من آمد، ولی ناگهان ابومحمد [امام حسن عسکری]علیه السلام از همان جا که نشسته بود، ندا برآورد:ای عمه! شتاب مکن که آن امر نزدیک شده است.
3⃣ چگونگی میلاد حضرت صاحب الزمان عج الله تعالی فرجه الشریف 🔻
حکیمه خاتون ادامه میدهد:
در حال خواندن سورههای «سجده» و «یس» بودم که نرجس با اضطراب از خواب بیدار شد. من با شتاب پیش او رفتم و
گفتم: نام خدا بر تو باد، آیا چیزی احساس کردی؟
گفت: بله، عمه جان.
به او گفتم: بر خودت مسلط باش و آرامشت را حفظ کن که این، همان است که به تو گفتم.
حکیمه ادامه میدهد: دقایقی کوتاه خواب به سراغ من آمد و در همین زمان بود که حالت زایمان به نرجس دست داد و من به سبب حرکت نوزاد بیدار شدم. جامه را از روی او کنار زدم و دیدم که او اعضای سجده را به زمین گذاشته و در حال سجده است. او را در آغوش گرفتم و با تعجب دیدم که او کاملاً پاکیزه است و از آثار ولادت چیزی بر او نمانده است. در این هنگام، ابومحمد [امام حسن عسکری]علیه السلام ندا برآورد که:
ای عمه! پسرم را نزد من بیاور.
نوزاد را به سوی او بردم.
آن حضرت دستانش را زیر رانها و کمر او قرارداد و پاهای او را بر سینه خود گذاشت. آنگاه زبانش را در دهان او کرد و دستانش را بر چشمها و گوشها و مفاصل او کشید.
پس از آن گفت: پسرم! سخن بگو.
آن نوزاد زبان گشود و گفت: شهادت میدهم که خدایی جز خدای یکتا نیست و هیچ شریکی برای او وجود ندارد و شهادت میدهم که محمد صلی الله علیه و آله ، فرستاده خداست.
آنگاه بر امیر مؤمنان علی علیه السلام و دیگر امامان درود فرستاد تا به نام پدرش رسید....
📚 منابع:
کمال الدین و تمام النعمةج ۲ص ۴۲۴
بحارالأنوار ج ۵۱ ص ۲ و ۳ ح ۳
4⃣ چگونگی میلاد حضرت صاحب الزمان عج الله تعالی فرجه الشریف 🔻
حضرت امام مهدی عجل الله تعالی فرجه، در شب جمعه نیمه شعبان سال ۲۵۵ ق. در شهر سامرا دیده به جهان گشود.
امام حسن عسکری علیه السلام شمار بسیار محدودی از یاران نزدیک خود را از میلاد مهدی موعود آگاه کرد. تعداد دیگری از یاران آن حضرت نیز موفق به دیدار آن مولود خجسته شدند.
نام، کنیه و القاب
نام و کنیه امام عصر عج الله تعالی فرجه همان نام و کنیه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله است. در برخی روایات آمده است:
تا زمانی که خداوند، زمین را به ظهور او و استقرار دولتش زینت نبخشیده است، بر کسی روا نیست که نام (امام عصر) و کنیه آن حضرت را بر زبان جاری سازد.۱۲
غیبت صغرا
امام حسن عسکری علیه السلام درهشتم ربیع الاول سال ۲۶۰ ق؛ یعنی در زمانی که حضرت مهدی عج الله تعالی فرجه پنج سال بیشتر نداشت، به دست معتمد، خلیفه عباسی به شهادت رسید و امام عصر عج الله تعالی فرجه بر پیکر پدر بزرگوار خویش نماز گزارد.۱۵
و دوران امامت امام عصر عج الله تعالی فرجه آغاز شد. بنا به گفته بسیاری از صاحب نظران، دوران غیبت کوتاه مدت آن امام که از آن به «غیبت صغرا» تعبیر میشود، از همین زمان؛ یعنی از سال ۲۶۰ ق آغاز شد. برخی از اهل تحقیق برآنند که غیبت صغرا از همان زمان تولد حضرت؛ یعنی سال ۲۵۵ ه. ق آغاز شده است.۱۶
دوران غیبت صغرا تا سال ۳۲۹ ه. ق ادامه داشت که بدین ترتیب، بنا بر دیدگاه اول، طول این دوران، ۶۹ سال و بنا بر دیدگاه دوم، طول این دوران ۷۴ سال خواهد بود.
غیبت کبرا
از سال ۳۲۹ ه. ق به بعد، دوران دیگری از حیات امام عصر عج الله تعالی فرجه آغاز میشود که از آن به «غیبت کبرا» تعبیر میکنیم. این دوران همچنان ادامه دارد تا روزی که به خواست خدا، ابرهای غیبت به کناری رود و جهان از خورشید فروزان ولایت بهرهمند شود.
📚منابع :
۱۲. إعلام الوری و بأعلام الهدی ج ۲ص ۲۱۳
۱۵. ر. ک: سیره معصومان ص ۲۵۹
۱۶. همان ص ۲۷۲
🔻 اعمال شب نیمه شعبان
🔶 شب نیمه شعبان از جمله شبهای بافضیلت و از چهار شبی است که در روایات به احیای آن توصیه شده است که ولادت باسعادت ولیعصر، حضرت مهدی (أرواحنا له الفداء)، در سحرگاه این شب به وقوع پیوسته است.
🔻امام باقر علیهالسلام:
🔶 این شب بهترین شب پس از شب قدر است. ... پس در نزدیک شدن به خداوند در این شب بکوشید، همانا آن شبی است که خداوند بر خود سوگند خورده که هیچ سائلی را از درگاهش برنگرداند...
📚سیدبنطاووس (رحمهالله) درباره فضل و اعمال این شب روایاتی را نقل فرموده است که خلاصهای از آن در ادامه میآید:
❶ خواندن چهار رکعت نماز [دو نماز دورکعتی] بین نماز مغرب و عشا بدین کیفیت:
در هر رکعت یکبار سوره حمد و ده بار سوره توحید (در روایتی یازده بار آمده) بعد از اتمام نماز این اذکار را بگوید:🔻
«يَا رَبِّ اِغْفِرْ لَنَا» (۱۰بار)
«يَا رَبِّ اِرْحَمْنَا» (۱۰بار)
«يَا رَبِّ تُبْ عَلَيْنَا» (۱۰بار)
سوره توحید (۲۱بار)
«سُبْحَانَ الَّذِي يُحْيِي الْمَوْتَى وَ يُمِيتُ الْأَحْيَاءَ وَ هُوَ عَلى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ» (۱۰بار)
🔶 و هرکه این نماز را بخواند، خداوند اجابتش میکند و حاجات دنیوی و اخرویاش را برمیآورد و نامه عملش را دست راستش میدهد و تا سال آینده از جانب خداوند محفوظ میماند.
📚 اقبالالاعمال ج۲ ص۸۸۶
🔻 اعمال شب نیمه شعبان
❷احیای شب به دعا و نماز
🔻پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند:
🔶 هرکه این شب را زنده بدارد در روزی که قلبها بمیرند قلبش نمیمیرد.
📚اقبالالاعمال ج۲ ص۹۴۱
🔻حضرت علی علیه السلام به نقل از رسول خدا (ص) فرمودند:
هرگاه شب نیمه شعبان فرا رسید، شبش را احیا، و روزش را روزه بگیرید، که خداوند در این شب از غروب خورشید تا طلوع فجر ندا میدهد: آیا آمرزشخواهی نیست که بیامرزمش؟! آیا روزیخواهی نیست که روزیاش دهم؟!
📚اقبالالاعمال ج۲ ص۸۹۸
❸ خواندن دعای کمیل
📚اقبالالاعمال ج۲ ص۹۰۸
❹ خواندن صلوات شعبانیه
📚اقبالالاعمال ج۲ ص۸۷۱
🔻 اعمال شب نیمه شعبان
❻ زیارت امام حسین (علیهالسلام)
🔶 هر گاه روز اول شعبان فرارسد منادی از عرش الهی ندا میدهد: ای زائرین حسین (علیهالسلام) از زیارت حسین در شب نیمه شعبان غافل نشوید؛ چه اگر میدانستید چه چیز در آن نهفته است کل سال را برای آمدنش به انتظار مینشستید.
📚اقبالالاعمال ج۲ ص۹۲۰
دعای پیامبر اکرم "صلی الله علیه وآله" در سجده شب نیمه شعبان
سَجَدَ لَكَ سَوَادِي وَ خَيَالِي وَ آمَنَ بِكَ فُؤَادِي هَذِهِ يَدَايَ وَ مَا جَنَيْتُهُ عَلَى نَفْسِي
يَا عَظِيمُ [عَظِيما] تُرْجَى [يُرْجَی] لِكُلِّ عَظِيمٍ اغْفِرْ لِيَ الْعَظِيمَ فَإِنَّهُ لا يَغْفِرُ الذَّنْبَ الْعَظِيمَ إِلّا الرَّبُّ الْعَظِيمُ.
همه هستى و انديشه ام برايت سجده كرد، و دلم به تو ايمان آورد، اين است دستانم و آنچه بر خود جنايت كردم اى بزرگى كه براى هر كار بزرگى به او اميد است،
از من گناه بزرگ را بيامرز، زيرا گناه بزرگ را جز پروردگار بزرگ نمی آمرزد.
سپس سر مبارك خويش را از سجده برداشت، و دوباره به سجده برگشت و فرمود:
أَعُوذُ بِنُورِ وَجْهِكَ الَّذِي أَضَاءَتْ لَهُ السَّمَاوَاتُ وَ الْأَرَضُونَ وَ انْكَشَفَتْ لَهُ الظُّلُمَاتُ
وَ صَلَحَ عَلَيْهِ أَمْرُ الْأَوَّلِينَ وَ الْآخِرِينَ مِنْ فُجْأَةِ نَقِمَتِكَ وَ مِنْ تَحْوِيلِ عَافِيَتِكَ وَ مِنْ زَوَالِ نِعْمَتِكَ
اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي قَلْباً تَقِيّاً نَقِيّاً وَ مِنَ الشِّرْكِ بَرِيئا لا كَافِراً وَ لا شَقِيّاً
پناه می آورم به نور جلوه ات كه آسمان ها و زمين ها بر آن روشن شد، و تاريكي ها با آن برطرف گشت، و با ان كار گذشتگان و آيندگان اصلاح شد،
از فرا رسيدن عذاب نابهنگامت و از دگرگونى عافيتت، و از زايل شدن نعمتت. خدايا! دل با تقوا و صفا يافته، و بيزار از شرك، نه كافر و بدبخت روزى من گردان.
سپس دو طرف روى خود را بر خاك نهاد و گفت:
عَفَّرْتُ وَجْهِي فِي التُّرَابِ وَ حُقَّ لِي أَنْ أَسْجُدَ لَكَ.
روى خويش را به خاك ساييدم، و مرا سزاست كه تو را سجده كنم.
منتظِر كه باشى منتظَر سراغت را مى گیرد ؛
منتظر يعنى أمّ المؤمنین و سيدة نساء النبى خديجة الكبرى سلام الله علیها كه :
هم طاهرة ؛ بدنبال حفظ طهارتش بود
هم عالمة ؛ بدنبال کسب علم دین بود
هم غَنِيّة ؛ بدنبال تولید ثروت حلال بود
خدا هم منتظَر يعنى پیغمبرش را سر راهش قرار داد