🔸عید دل
عید قربان، عید دل بریدن است؛ دل بریدن از آنچه غیر خداست؛ دل بریدن از آنچه غیر حقیقت است؛ دل بریدن از آنچه که ما را از معشوق هستی جدا کرده و به خود مشغول میکند.
این دل بریدن به معنای بی رحمی و نامهربانی و دوست نداشتنِ مخلوقات و موجودات عالم نیست. این دل بریدن به معنای سختی دل و فراموشی جان نیست؛ بلکه به معنای این است که هر چه غیر معشوق است، جلوه و آیت اوست و ما باید نگاه و علاقه استقلالی را از کثرات و موجودات برداریم و بجای آن، نگاه و محبت آیتی و مَظهری داشته باشیم؛ یعنی به هر چه می نگریم، او را در آن جلوه ببینیم و در همه کثرات، حق تعالی را مشاهده نماییم.
فَأَيْنَما تُوَلُّوا فَثَمَّ وَجْهُ اللَّهِ
به هر چه مینگرم صورت تو میبینم
ازین میان همه در چشم من تو میآیی
همه جهان به تو میبینم و عجب نبود
ازان سبب که تویی در دو دیده بینایی
#فخرالدین_عراقی
به هیچ مخلوق و موجودی، مستقل نگاه نکنیم و هیچ آیتی را اصل نپنداریم.
ابراهیم خلیل، محمد مصطفی، علی مرتضی، حسن مجتبی، حسین سیدالشهدا و دیگر انبیا و اولیاء الهی (سلام الله علیهم اجمعین) همه نسبت به مخلوقات، موجودات، همسر و فرزند، دوست و آشنا، مهربان بودند، علاقهمند بودند، محبت میکردند، دلسوز بودند، از فراقشان گریه میکردند؛ با این ویژگی که آنها نشانه و جلوه خداوند هستیاند؛ و هیچ یک از مخلوقات، آن بزرگواران را از نگاه به حقیقت هستی دور نمیکرد بلکه به او نزدیکتر میکرد؛ چرا که یاد دادند بدانیم و بفهمیم و مشاهده کنیم که اوست اول و آخر و ظاهر و باطن؛ و اوست با همه، هر جا که باشیم؛ و اوست قیوم همه؛ و اوست مالک همه؛ و اوست رب و معبود همه.
ای فدای تو هم دل و هم جان
وی نثار رهت هم این و هم آن
دل فدای تو، چون تویی دلبر
جان نثار تو، چون تویی جانان
دل رهاندن ز دست تو مشکل
جان فشاندن به پای تو آسان
راه وصل تو، راه پرآسیب
درد عشق تو، درد بیدرمان
بندگانیم جان و دل بر کف
چشم بر حکم و گوش بر فرمان
گر سر صلح داری، اینک دل
ور سر جنگ داری، اینک جان
این سخن میشنیدم از اعضا
همه حتی الورید و الشریان
که یکی هست و هیچ نیست جز او
وحده لا اله الا هو
#هاتف_اصفهانی
✍وحید واحدجوان
@sokhanerfan
erfan.20.mp3
31.43M
🔷 عرفان اسلامی _ 20
🔹مباحث این جلسه:
🔸 عرفان عملی
سخنی در قربانیِ ماسوی الله
آغاز منزل انابه
🔷استاد واحدجوان
@sokhanerfan
✳️ اگر میخواهی لباس کسی را عوض کنی، عشقها و علاقههایش را عوض کن!
🔻 براى «سازندگى» و «تربيت» بايد از اعماق شروع كرد. هنگامى كه مىخواهيم «رفتار» و «گفتار» كسى را عوض كنيم، هنگامى كه مىخواهيم «لباس» كسى را دگرگون كنيم، بايد پيش از اين مرحله، «عشقها» و «علاقههايش» را عوض كنيم و ناچار «شناختهايش» را و ناچار «فكرهايش» را، كه ادامهٔ تفكّر، شناخت است و ادامهٔ شناخت، عشق و ادامهٔ عشق، عمل.
📗استاد علی صفایی، #مسئولیت_و_سازندگی، ص۴۳
@sokhanerfan
🌿🌿🌿🌿🌿
🌿🌿🌿
🌿
امام هادی علیه السلام فرموده اند:
مَنِ اتَّقَی اللهَ یُتَّقی وَ مَن أطاعَ اللهَ یُطاعُ
کسی که از خدا بترسد از او می ترسند و کسی که از خدا اطاعت کند از او اطاعت خواهند کرد.
(بحارالانوار، ج68، ص 182)
@sokhanerfan
🌹 ابیات بینظیر در وصف امام علی علیهالسلام و دفاع از ولایت
ای علی که جمله عقل و دیدهای / شمهای وا گو از آنچه دیدهای
تیغ حلمت جان ما را چاک کرد / آب علمت خاک ما را پاک کرد
بازگو دانم که این اسرار هوست/ زانک بی شمشیر کشتن کار اوست
باز گو ای باز عرش خوششکار / تا چه دیدی این زمان از کردگار
چشم تو ادراک غیب آموخته / چشمهای حاضران بر دوخته
آن یکی ماهی همیبیند عیان / وان یکی تاریک میبیند جهان
راز بگشا ای علی مرتضی / ای پس سوء القضا حسن القضا
در یکی از جلسات روحانیان اهل سنت، این بیت را مطرح کرده و گفتم به نظر شما «ای پس از سوء القضا حسن القضا» یعنی چه؟
هر کس نظری داشت که با جان این عبارات و با مصرع اول که میگوید «راز بگشا ...» تناسب نداشت. مثلا یکی از آقایان گفت: سوء القضا یعنی آب دهان انداختن عمرو بن عبدود، و حسن القضا یعنی آن فرو نشاندن خشم توسط علی بن ابی طالب علیهالسلام. گفتم اینها درست نیست؛ چون مولوی خود حضرت را در برابر قبلیها حسن القضا و قبلیها را در برابر علی که بعد از آنها آمد سوء القضا میداند. این است آن مطلبی که مولوی درباره علی علیهالسلام میخواهد بگوید.
هنر مولوی این است که داستانی نقل میکند و حرفهای مهمش را لا به لای داستان میگوید. در اینجا هم داستان علی علیهالسلام و عمر بن عبدود است اما همان سبک مثنوی در همه کتاب، اینجا هم هست که بین داستان، نکات دقیق و مهمی را گوشزد میکند.
مولوی خطاب به علی علیهالسلام میکند که تو حسن القضایی و دیگران سوء القضایند و تو بعد از آنهایی. تو آن حسن القضایی هستی که بعد از سوء القضایی.
یا تو واگو آنچه عقلت یافتست / یا بگویم آنچه بر من تافتست
از تو بر من تافت چون داری نهان / میفشانی نور چون مه بی زبان
مولوی در اینجا صریحا اعتراف میکند آنچه من دارم از علی علیهالسلام دارم. یا تو رازها را بگو و یا من میگویم و من هم اگر بگویم از تو گرفتهام که میگویم.
تو بدون اینکه حرفی بزنی داری نور افشانی میکنی اما اگر علاوه بر آن نور افشانی، به حرف هم بیایی، شب روان را یعنی قافله بشریت را، مردمانی را که در ظلمت و تاریکی کثرات خلقیه راه طی میکنند، بیشتر راهنما خواهی بود و آنها را زودتر به راه خواهی آورد.
لیک اگر در گفت آید قرص ماه / شب روان را زودتر آرد به راه
از غلط ایمن شوند و از ذهول / بانگ مه غالب شود بر بانگ غول
ماه بی گفتن چو باشد رهنما / چون بگوید شد ضیا اندر ضیا
اگر تو بر این بشریت بانگ بزنی و آنها را با نور افشانیات راهنمایی کرده و دستگیری کنی بانگ تو و روشنایی تو که به منزله ماه هستی بر بانگ غول و رهزن یعنی نغمه شوم و ناموزون کسانی که مدعی خلافت هستند و خلیفه حقیقی نیستند غالب میشود و بشریت را از ذهول و غفلت نجات میدهد.
چون تو بابی آن مدینه علم را / چون شعاعی آفتاب حلم را
باز باش ای باب بر جویای باب / تا رسد از تو قشور اندر لباب
باز باش ای باب رحمت تا ابد / بارگاه ما له کفوا احد
مولوی در این ابیات، چقدر زیبا از ولایت دفاع میکند و کسانی را که در جلوی ولایت قرار گرفته و میخواهند نور آن را پنهان کنند غول معرفی میکند و آنها را منشا غفلت و انحراف و نسیان بشریت میداند.
این عبارات که جزء محکمات فرمایشات مولوی است همه مدحهای کذایی این و آن را تحت الشعاع خود قرار میدهد. از طرفی دیگر، اقتضائات زمان این شخصیتهای بزرگ را نیز باید درک کرد.
🔺 استاد، آیت الله حسن رمضانی
@sokhanerfan
erfan.21.mp3
24.83M
🔷 عرفان اسلامی _ 21
🔹مباحث این جلسه:
🔸 سخنی درباره معنای ولایت
🔸ادامه بحث انابه
🔷استاد واحدجوان
@sokhanerfan
🌺 کیست مولا؟
🔹شعر
زین سبب پیغمبر با اجتهاد
نام خود و آن علی مولا نهاد
گفت هر کس را منم مولا و دوست
ابن عم من علی مولای اوست
کیست مولا آن که آزادت کند
بند رقیت ز پایت بر کند
چون به آزادی نبوت هادی است
مؤمنان را ز انبیا آزادی است
🔹برداشت
مولانا در مثنوی، ضمن داستانی همه بشریت را گرفتار در صندوقچه ظلمتهای شهوت و غضب معرفی میکند و پیامبر صلی الله علیه و آله و امام علی علیه السلام را آزاد کننده بشریت از ظلمت و اسارت شهوات و غضبها میخواند.
این ابیات اشاره به حدیث متواتر و معروف پیامبر اکرم (ص) درباره امام علی (ع) در غدیر خم است که فرمود: «من کنت مولاه فعلیّ مولاه»
◀️ مولوی در این ابیات، بین مولا و دوست، فرق گذاشته و هر دو کلمه را ذکر کرده تا بفهماند مولا غیر از دوست است.
وی در بیت بعدی مولا را چنین معنا و تفسیر کرده که مولا کسی است که انسان را از بند بندگی شهوت و غضب، رها کند و او را به آزادی و حیات حقیقی برساند. «يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اسْتَجيبُوا لِلَّهِ وَ لِلرَّسُولِ إِذا دَعاكُمْ لِما يُحْييكُمْ» (انفال/24)
سپس مولوی، خطاب به مومنان میگوید:
ای گروه مومنان شادی کنید
همچو سرو و سوسن آزادی کنید
یعنی ای جامعه مؤمنان که علی علیه السلام مولای شما شده است شادی کنید و شاد باشید.
سرو و سوسن در بند و زندانی خاک و سنگ هستند، آب که به پای آنها ریخته شود میجنبند و از خاک سر در میآورند و رشد میکنند و شکوفا میشوند و آزاد میشوند.
می گوید: ای بشریت و ای مومنان شما هم مثل اینها با استفاده از آب ولایت بجنبید و از بند گل و لای طبیعت آزاد شوید و ببالید و شکوفا شوید.
سپس می گوید:
لیک میگویید هر دم شکر آب
بی زبان چون گلستان خوش خضاب
باید هر دم و هر لحظه شکر این نعمت و آب ولایت را به جا آورید، آن هم شکر عملی و بیزبان، نه فقط شکر زبانی؛ باید عملاً شکر بکنید که ولیّ شما علی علیهالسلام است؛ در عمل پایبند او باشید؛ در عمل، ولایت علی را بپذیرید؛ اعمال خود را شبیه او کنید؛ نه اینکه در زبان بگویید علی، مولای ما است اما در عمل، خلاف ولایت او رفتار کنید!
این بیت ممکن است کنایه به کسانی باشد که در غدیر خم به امام علی علیه السلام فقط تبریک زبانی گفتند اما در عمل، کار دیگری کردند.
@sokhanerfan
سخن عرفان
پاسخ استاد واحدجوان به یکی از سوالات رسیده 👆👆
آیا بعد از مقام فنا هم بحث عشق و عاشقی مطرح است؟
@sokhanerfan
🔹به مناسبت سالگرد وفات عارف الهی حضرت استاد مهندسی (رضوان الله علیه)
🔸سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین
وحید واحدجوان
🔹ویژگی های استاد مهندسی (ره)
🔸پنجشنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۲
🔸 ساعت ۱۶
🔸لینک جلسه:
https://vroom.ut.ac.ir/mae1
💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan
🌸 چرا دنبال عرفان عملی برویم؟
چه لزومی دارد که به دنبال عرفان عملی برویم؟
در پاسخ باید گفت: معارف و حقایق، طبقه بندی شده اند؛ یک بخش از آنها، معارف ابتدایی است که در حوزه مباحث کلامی دریافت میشود؛ این اولین کلاس برای درک معارف است. به بیان دیگر، هنگامی که انسان به آیات آفاقی مینگرد، از این نشانه ها به وجود خدا پی خواهد برد. این مقدار، حداقلِ مراتب درک معارف است که همگان به کسب آن دعوت شده و تحصیل چنین مرتبه ای بر آنان واجب گشته است.
بخش دیگر معارف که مرتبه بالاتری دارد، مطالعه علمی و عقلی و فلسفی درباره آیات آفاقی و انفسی است. آیت نفس و مطالعه درباره مسائل روحی و روان شناسی، نگاه عقلانی به مباحث انسان شناسی و هستی شناسی و معرفت نفس که در فلسفه مطرح می شود، قطعاً عمیقتر و دقیقتر است و فهم آنها برای همه افراد مقدور نبوده و به تخصص نیاز دارد.
از این مرحله هم که بگذریم، باب معرفت همچنان باز است. بنابراین نباید انسان برای دریافت معارف، در حد استنباط های کلامی و تحقیقات فلسفی بسنده کند. انسان، غیر از حوزه عقلانیت که میتواند با تمسک به آن، معارف را درک کند، منبع دیگری به نام قلب و دل دارد، که به واسطه آن قادر خواهد بود ابواب جدیدی را به روی خود بگشاید و معارف بالاتری را کسب کند.
در وجود انسان، «قلب» وجود دارد که فراتر از طور عقل عمل میکند؛ حقایقی که قلب دریافت میکند، حقایق شهودی است؛ یعنی به وسیله قلب-که فراتر از عقل است- میتواند حجابها را کنار زده و متن واقعیت را شهود کند و حتی بالاتر از مرحله شهود، تا تحقق به آن حقایق پیش رود.
انسان با کلام و فلسفه در ابتدا «عالِم مُحقق» است و بعد از آن در مرحله بالاتر باید «عالِم متحقق» بشود.
علم و معرفت و یقین مراتبی دارد: «علم الیقین»، «عین الیقین» و «حق الیقین»؛ یعنی مرحله دانستن از دور، دانستن از نزدیک و در نهایت «شدن»و «تحقق» به آن حقایق؛ بنابراین ما از عرفان و معارف عرفانی بی نیاز نیستیم.
خوراک انسانیت عرفان و معرفت است و اگر این خوراک به انسان نرسد، رنجور گردیده و اگر همینطور ادامه پیدا کند، میمیرد. اگر کسی احساس میکند که به این مسائل نیاز ندارد، در اشتباه است. او یقیناً به این مسائل نیازمند است، اما چیزی، مانع توجه به این نیاز شده است؛ این حالت، شبیه زمانی است که شخصی احساس گرسنگی نمیکند چون دستگاه گوارش او از کار افتاده است، اما بدن او نیاز به غذا دارد؛ اگر این احساس از کار افتاده اینگونه نیست که بدن نیاز به غذا نداشته باشد، بلکه این حالت به سبب مریضی بروز کرده و چنین شخصی باید به طبیب مراجعه کند. مزاج روحانی و عرفانی ما نیز اینگونه بوده و بدون شک به عرفان و معرفت نیازمندیم، اما اگر چنین احساسی نمیکنیم یقیناً جانمان مریض است و باید خود را معالجه کنیم.
🔹استاد محمدمهدی مهندسی (رضوان الله علیه)
@sokhanerfan
🔴 تأثیرات دنیوی و اخروی خواندن «زیارت عاشورا»
💠 س1: درباره سند زیارت عاشورای معروفه گفتند آیا حدیث قدسی است یا ...؟
🔸ج: نه خیر، #امام_باقر علیه السَّلام فرمودند.
💠 س2: تأثیرات دنیوی و اخروی خواندن #زیارت_عاشورا چیست؟
🔸ج: خیلی خوب است. خدا دوست دارد که مردم مصیبت های #امام_حسین علیه السَّلام در عاشورا را یادشان نرود لذا به نوشتنش، به خواندنش، به گریه کردنش، به همه اینها بها می دهد. اگر من بخواهم این را بخوانم برای خاطر این که مشکل مادی ام حل شود گاهی درست می شود، طوری هم نیست شما بخوان و لو نیتت دادن دِین باشد، سایر نیازهای مشروع باشد، خدا کمک می کند.
💠 س3: آیا درست است که خواندن و مداومت در زیارت عاشورا زمینه های ترک #گناه را فراهم می کند؟
🔸ج: نه خیر، هی بخوانی و تصمیم نگیری ترک گناه کنی تا آخر هم گناه می کنی، گناه را با تصمیم باید ترک کرد نه با زیارت عاشورا.
💠 س4: بعضی ها می گویند زیارت عاشورا بخوانیم گرفتاری زیاد می شود؟
🔸ج: نه بی خود می گویند، این هم غلطی است که می گویند. بعضی ها می گویند ذکر بگویی فقیر می شوی نه این هم غلط است، #خدا گفته ذکر زیاد بگویید.
💠 س5: اين مطلب كه در زيارت عاشورا به جاي صد لعن فقط آن «اَللهُمَّ العَنهُم جَميعاً» را صد بار بگویيم و سلام هم به جاي صدتا فقط «اَلسَّلامُ عَلَی الحُسَين» را صد بار بگویيم اشکال ندارد؟
🔸ج: لعن را به هر صورتی يك بار، ده بار، هزار بار بگویيم بجا است. امّا يك صيغه معمول باشد مناسبتراست، همه بگويند السَّلامُ عَلَی الحُسَين تا آخر «مِائَةَ مَرَّة» (100مرتبه) يا «اَلفَ مَرَّة» (هزار مرتبه).
💠 س6: آثار خواندن زیارت عاشورا با صد لعن و سلام چیست؟
🔸ج: بقاء ذکر مصائب کربلاست، آشنا شدن انسان با ولایت و دشمن شدن او با دشمنان ولایت، اینها از آثار بزرگ #شهادت کربلاست ان شاء الله.
💠 س7: اگر مقید بشویم که هر روز #زیارت_عاشورا بخوانیم حتی روزهایی که حال نداریم باز هم مفید واقع می شود؟
🔸ج: عبادت بزرگی است ولی باید مراعات کرد وظائف دیگر زمین نماند.
💠 س8: خواندن زيارت عاشورا هر چند روز يكبار مناسب است؟
🔸ج:خوب آدم كار واجب تر هم دارد، هفته¬اي يكبار بخواند كافی است، بايد درس بخوانيم، كارهای ديگر داريم.
💠 س9: هر روز صبح زیارت عاشورا می خوانم ولی تنها یک #لعن و یک #سلام را می گویم آیا باید صد تا لعن و صد تا سلام بگویم؟
🔸ج: یک دانه هم بگویی حساب است، هزار تا هم بگویی حساب است؛ هر چه بیشتر اجرش بیشتر است.
💠 س10: وقت ندارم هم زیارت عاشورا و هم #زیارت جامعه بخوانم کدام یک از اینها مقدم است؟
🔸ج: هفته ای یکبار هر کدام را بخوانی کافی است. یک هفته این را بخوانی و یک هفته آن را بخوانی.
💠 س11: اگر زیارت عاشورا خواندن یا قرآن خواندنی را که مداومت داشته ایم مدتی بعد کاهلی بکنیم و نخوانیم اثر منفی دارد؟
🔸ج: تاثیر منفی آن این است که از آن همه منافع خودش را محروم کرده دیگر.
💠 س12: در محرم هر روز چند تا مجلس عزاداری باید برویم؟
🔸ج: چند تا ندارد. گفته اند شرکت در عزاداری در این ایام مسئله است. لذا سفارش می کردند. یک مجلس کافی است. ولی باید تا آخر صَفر مراسم داشته باشیم. زیارت عاشورا خواندن و شرکت در مجالس #عزاداری اسلام ما وابسته به خون حسین است. امام حسین علیه السَّلام نباشد ما نیستیم، او دین ما را حفظ کرده است. حوزه های ما وابسته به این خون است. رواج دین وابسته به این خون است. این خون را باید حفظ کرد و بهترین راه آن عزاداری و شرکت در مصیبت عزای #امام_حسین علیه السَّلام است.
📌پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت (ره)
🔹سخن عرفان
@sokhanerfan
🌿 امام حسين شأن امر به معروف و نهى از منكر را بالا برد
عنصر امر به معروف و نهى از منكر به نهضت حسينى ارزش داد، امّا حسين هم به امر به معروف و نهى از منكر ارزش داد. امر به معروف و نهى از منكر، نهضت حسينى را بالا برد ولى حسين عليه السلام اين اصل را به نحوى اجرا كرد كه شأن اين اصل بالا رفت؛ يك تاج افتخار به سر اصل امر به معروف و نهى از منكر نهاد. خيليها مىگويند امر به معروف و نهى از منكر مىكنيم. حسين هم اول مثل ديگران فقط يك كلمه حرف زد، گفت: «اريدُ انْ امُرَ بِالْمَعْروفِ وَ انْهى عَنِ الْمُنْكَرِ وَ اسيرَ بِسيَرةِ جَدّى وَ ابى».
خود اسلام هم همين طور است. اسلام براى هر مسلمانى افتخار است اما مسلمانهايى هم هستند كه به معنى واقعى كلمه فخرالاسلاماند، عزّالديناند، شرف الديناند، شرف الاسلاماند.
در مورد حسين بن على بحق مى شود گفت كه به اصل امر به معروف و نهى از منكر ارزش و اعتبار داد؛ آبرو داد به اين اصلى كه آبروى مسلمين است. اينكه مىگويم اين اصل آبروى مسلمين است و به مسلمين ارزش مى دهد، از خودم نمى گويم، عين تعبير آيه قرآن است: «كُنْتُمْ خَيْرَ امَّةٍ اخْرِجَتْ لِلنّاسِ تَأْمُرونَ بِالْمَعْروفِ وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ»
ببينيد قرآن چه تعبيرهايى دارد! به خدا انسان حيرت مى كند از اين تعبيرهاى قرآن: «كُنْتُمْ خَيْرَ امَّةٍ اخْرِجَتْ لِلنّاسِ» شما چنين بوده ايد ( «بوده ايد» در قرآن در اين گونه موارد يعنى «هستيد»)، شما با ارزش ترين ملتها و امتهايى هستيد كه براى مردم به وجود آمده اند. ولى چه چيز به شما ارزش داده است و مى دهد، كه اگر آن را داشته باشيد باارزش ترين امتها هستيد؟ «تَأْمُرونَ بِالْمَعْروفِ وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ» اگر امر به معروف و نهى از منكر در ميان شما باشد، اين اصل به شما امت مسلمان ارزش مى دهد. شما به اين دليل با ارزش ترين امتها هستيد كه اين اصل را داريد (كه در صدر اول هم چنين بوده است)؛ اين اصل به شما ارزش داده است. پس آيا آن روزى كه اين اصل در ميان ما نيست، يك ملت بى ارزش مىشويم؟ بله همينطور است. ولى حسين به اين اصل ارزش داد.
گاهى ما امر به معروف و نهى از منكر مى كنيم، ولى نه تنها به اين اصل ارزش نمى دهيم بلكه ارزشش را پايين مى آوريم. الآن در ذهن عامه مردم، به چه مى گويند امر به معروف و نهى از منكر؟ يك مسائل جزئى، نمى گويم مسائل نادرست (بعضى از آنها نادرست هم هست)، ولى اينها وقتى در كلّش واقع شود زيباست. مثلًا اگر امر به معروف و نهى از منكرِ كسى فقط اين باشد كه آقا! اين انگشتر طلا را از دستت بيرون بياور، اين در جاى خودش درست است، حرف درستى است اما نه اينكه انسان هيچ منكرى را نبيند جز همين يكى، جز مسأله ريش، جز مسائل مربوط به مثلًا كت و شلوار.
حال وقتى كه نهى از منكر ما در اين حد بخواهد تنزل كند، ما اين اصل را پايين آورده ايم، حقير و كوچك كرده ايم. آن آمر به معروف و ناهى از منكرهايى كه در كشور سعودى هستند، آبروى امر به معروف و نهى از منكر را برده اند؛ فقط يك شلّاق به دست گرفته كه كسى مثلًا [كعبه يا ضريح پيغمبر را] نبوسد. اين ديگر شد نهى از منكر!
ولى حسين را ببينيد! امر به معروف و نهى از منكر، كار او بود از بيخ و بن. به تمام معروفهاى اسلام نظر داشت و فهرست مى داد، و نيز به تمام منكرهاى جهان اسلام.
مى گفت: اولين و بزرگترين منكر جهان اسلام خود يزيد است: «فَلَعَمْرى مَاالْامامُ الَّا الْعامِلُ بِالْكِتابِ، الْقائِمُ بِالْقِسْطِ وَ الدّائِنُ بِدينِ الْحَقِّ»
امام و رهبر بايد خودش عامل به كتاب باشد، خودش عدالت را بپا دارد و به دين خدا متديّن باشد. آنچه را كه داشت، در راه اين اصل در طبق اخلاص گذاشت. به مرگ در راه امر به معروف و نهى از منكر زينت بخشيد، به اين مرگ شكوه و جلال داد. از روز اوّلى كه مى خواهد بيرون بيايد، سخن از مرگ زيبا مى گويد. چقدر تعبيرْ زيباست! هر مرگى را نمىگفت زيبا، مرگ در راه حق و حقيقت را زيبا مى دانست: «خُطَّ الْمَوْتُ عَلى وُلْد ادَمَ مَخَطَّ الْقَلادَةِ عَلى جيدِ الْفَتاةِ»
چنين مرگى مانند يك گردنبند كه براى زن زينت است، براى انسان زينت است.
🔸استاد شهید مرتضی مطهری (ره)
🆔 @sokhanerfan
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸استاد مهندسی چگونه بود؟
1 دقیقه
@sokhanerfan
☑️حضرت آیتالله بهجت قدسسره:
🏴 خدا چه برکتی به امام حسین داده، به این دستگاه داده، به این راه داده که اگر کسی زیارت عاشورا را بخواند و مداومت کند، در روز قیامت محشور میشود درحالیکه مُلَطَّخاً بِدَمِه (آغشته به خون امامحسین علیهالسلام) است.
◾️آیتالله بهجت با گفتن این جملهها، حالش تغییر میکرد و اشک در چشمانش حلقه میزد.
📚 رحمت واسعه، ص ٢٢
@sokhanerfan
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔹به مناسبت سالگرد وفات عارف الهی حضرت استاد مهندسی (رضوان الله علیه)
🔸صوت کامل سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین
وحید واحدجوان
🍀شرحی بر خطبه متقین
🔹برخی از ویژگی های استاد مهندسی (ره)
💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan
مریدی از مرادش خواست که مرا پندی ده.
گفت: مرنج و مرنجان.
گفت: میتوانم نرنجانم
ولی چه کنم که نرنجم؟
پاسخ شنید:
خود را کسی مدان.
@sokhanerfan
#محرم
یادداشت اول
☑️ یزید درون ما
🔹 شیخنا الاستاد، حضرت آیت الله بهجت رضوان الله علیه فرموده است:
«اگر ما جای خلفای بنی امیه و بنی عباس که خلافت را از اهلش غصب نمودند، بودیم و توانایی داشتیم، رادع و مانعی از نابودی دشمنان خود نداشتیم و شرایط و قدرت و امکاناتی که برای آنها فراهم بود، برای ما هم فراهم می شد، آیا مانند آنها عمل نمیکردیم؟! الآن چه میکنیم؟ آیا حقکشی نمیکنیم؟
از خدا میخواهیم که مورد چنین امتحانی قرار نگیریم، البته اگر مورد امتحان قرار گرفتیم نیز از خدا میخواهیم که ما را حفظ نماید. انسان در مقام امتحان یا مانند سلمان علیهالسلام در أعلیعلیین قرار میگیرد یا مانند یزید از هالکین و در اسفل سافلین. آنچه یزید بالفعل داشتند، ما بالقوه داریم. خیلی به خود مغرور نشویم. اینطور نیست که آنها از جهنم آمده باشند و ما از بهشت. به خدا پناه میبریم!» (رحمت واسعه، ص١٩۵_١٩۶)
🔸این سخنان نورانی و سراسر بصیرت و معرفتافزای ایشان را باید جدی بگیریم و در خود، اخلاق، حالات و اعمالمان تأمل کنیم.
من، شما و هر کس که در هر مسئولیتی قرار دارد - در حد خود - ممکن است چنین باشد. اگر پای منافع من در میان باشد ممکن است در همان منطقه یزید کوچکی باشم.
این حرفها را شوخی نگیریم!
فساد فقط زنا، شرب خمر، قتل، غارت، دزدی و مانند آنها نیست! آنها فسادند اما نکته یادداشت حاضر این است: همین که یک نفر تخصص لازم را در مسئولیت و پستی نداشته باشد و بهتر از او باشد که بتواند امور مردم را سامان دهد، یعنی فساد اتفاق افتاده است. چرا باید پستی را قبول کنی که تخصص لازم را نداری؟ دانایی و توانایی کافی را نداری؟ مگر دنیا چقدر برایت میماند که چنین دنیا زده شدهای؟
همین که بجای انسان شایسته، برای دوستم، برای فامیلم، برای هم گروهیام که شایسته نیست، فلان کار را فراهم کنم و شایسته را کنار بگذارم یعنی در حال فسادم.
همین که کمکاری کنم، کُندکاری کنم یا از انجام وظایف خودداری نمایم یعنی فساد میکنم.
همین که به خاطر منافع شخصی یا گروهیام، پای دیگران را میکشم تا زمین بیفتند یعنی فساد میکنم.
🔸فساد اعظم
گاهی فساد، دامن یک نفر را آلوده میکند و گاهی دهها، صدها و هزاران نفر گرفتار میشوند. فساد اعظم، فسادی است که با نام دین و به کام نفس و دنیا صورت گیرد؛ همان که امثال یزید و بنی امیه کردند. خطرناکترین و بدترین نوع فساد، این فساد است؛ چون هم چهره دین صحیح را که راه و روشن زندگی الهی و معنوی است تخریب میکند و هم توجیهگر اعمال انسانهای فاسد میشود.
🔸امام حسین علیهالسلام با کفار ظاهری و دشمنان ظاهری دین در نیفتاد. آنها تکلیفشان روشن است. کافر میگوید من مومن به دین تو نیستم. دشمن ظاهری دین هم که دشمن است و دشمنی میکند، علناً میگوید دین تو را قبول ندارم، مکتبت را قبول ندارم، منافعت را هم قبول ندارم و در حال جنگ با تو هستم. تکلیف انسان با دشمن ظاهری روشن است. اما کسی که پشت دین مخفی شده و علیه دین صحیح (روش و سنت حقیقی رسول الله و امیرالمومنین علی علیهما السلام) با روشهای مختلف شمشیر فرهنگی، سیاسی، فکری و مانند آن کشیده، او بسیار خطرناک است. ممکن است بنام دین شمشیر ظاهری هم بکشد. او مسیر دین را تغییر میدهد. او عامل انحراف هزاران و میلیونها انسان میشود. او زحمات همه انبیا و اولیا و پاکان روزگار را تخریب میکند. برای همین امام حسین علیهالسلام خون داد و کار به جایی رسید که اگر خون نمیداد این مسائل روشن نمیشد.
جملهای که به ایشان منسوب است: «إن کان دین محمّد لم یستقم الّا بقتلی فیا سیوف خذینی؛ اگر دین محمد جز با کشته شدنم پایدار و مستقیم و صحیح نمیماند، پس ای شمشیرها! مرا دریابید»، گرچه سند روایی ندارد اما زبان حال درستی است و آن را میتوان برداشت صحیحی از مجموعه سخنان سید الشهداء علیهالسلام دانست.
ادامه دارد...
السلام علیک یا ابا عبدالله
✍️وحید واحدجوان
@sokhanerfan
🌸یکی از راههای ترک گناه
✍ قبل از انقلاب بود جوانی آمد خدمت آیت الله میلانی و به ایشان عرض کرد👈 که آقا جان من برای تحصیلات میخواهم به خارج بروم و میترسم تحت فضای آنجا ایمان خود را از دست به من دستورالعملی بدهید که چه کار کنم.
آیت الله میلانی تاملی فرمودند و بیان کردند👈 شما هر شب قبل از خواب عرض سلامی به امام زمان داشته باشید اینگونه بگو👇👇
السلام علیک یا صاحب العصر و الزمان همین را بگو و بخواب.
✔️ جوان گفت من مدتی این دستورالعمل را انجام دادم تا حس انس و محبت نسبت به امام زمان در من ایجاد شد.
♦️ جوان گفت وقتی سلام میدادم میدانستم که امام در کنارم هست و سلام مرا میشنود و پاسخ هم میدهد.
♦️جوان عرض کرد شبی نشد که من سلام دهم و اشک نریزم و بخوابم و چنان عشق به آقا در دلم ایجاد شد که نمیتوانستم از او جدا شوم، و همین امر باعث شد هم گناه نکنم و هم ایمانم تقویت گردد.
🔸 استاد یزدان پناه
@sokhanerfan
🔳 السلام علیک یا ابا عبدالله
▪️جلسه شرح مستند وقایع روز عاشورا
🔸حجت الاسلام و المسلمین وحید واحدجوان
▪️روز عاشورا
▪️ساعت ۱۰ صبح
▪️لینک:
https://vroom.ut.ac.ir/mae1
💢جهت عضویت در کانال سخن عرفان 👇👇
@sokhanerfan
#محرم
یادداشت دوم
🔹هیچ روزی مثل روز تو نیست یا ابا عبدالله، و
کسی با تو قابل مقایسه نیست یا حسین!
حتی امامان معصوم ما شهادت خود و دیگر امامان را با شهادت سیدالشهدا علیه السلام هم وزن ندانسته اند. پس تکلیف غیر معصوم و غیر انسان کامل روشن میشود. مواظب باشیم کسی را با حسین علیه السلام و کربلا مقایسه نکنیم.
هر کس به اندازه خود و تاکیداً فقط به اندازه خود این مصیبت و این حماسه و این عرفان را متوجه میشود. به هر مقدار که میفهمیم مصیبت زده ایم و به همان مقدار بابت این مصیبت خداوند را حمد میکنیم. چون هر کمالی از اوست و کربلای حسینی با همه مصائب پر از کمالات است برای کسانی که کمال شناسند؛
اللَّهُمَّ لَكَ الْحَمْدُ حَمْدَ الشَّاكِرِينَ لَكَ عَلَى مُصَابِهِمْ الْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَى عَظِيمِ رَزِيَّتِي.
🔸️کربلا درس آزادگی
کربلا از جهات مختلف درس آزادگی میدهد. چون حسین آزادترین انسان روی زمین بود. آزاد حقیقی کسی است که فقط عبد خدا باشد نه اسیر نفس خود یا دیگران.
از کربلا یاد میگیریم که:
نباید اسیر نفس و خودبینی باشیم.
نباید اسیر هواهای نفسانی نادرست خود باشیم.
نباید اسیر قدرت طلبی و شهوت پرستی خود باشیم.
نباید اسیر تخیلات و توهمات کاذب باشیم.
نباید اسیر شیطان رجیم باشیم.
نباید اسیر ظالمان و مفسدان باشیم.
نباید اسیر استکبار جهانی و کفار و منافقان باشیم.
از کربلا یاد میگیریم که:
مسلمان اگر مسلمان باشد، نه ظلم میکند نه زیر بار ظلم میرود، نه امکانات و خوشی های کفار او را مست میکند و نه خود را تنبل و کسل و نادان و ناتوان نگه میدارد.
مسلمان باید دانا، عاقل، شجاع، پاک و درست باشد.
🔹امر به معروف مسئولان
در این راستا، مسئولان کشورهای اسلامی از ایران و عراق و دیگرجاها را نصیحت میکنیم، آنها را امر به معروف و نهی از منکر میکنیم؛
درست باشید، درست عمل کنید، به اهل علم و دانش و تخصص بها دهید، با متخصصان مشورت کنید، توهم و تخیل کاذب شما را از حقیقت دور نکند، فریب هوای نفستان را نخورید، فریب اطرافیان مَلّاق را نخورید، فریب قدرت و موقعیت ظاهری خود را نخورید.
از سوی دیگر، چشمتان به کفار نباشد، فریب دنیای کافران را نخورید.
اگر آنها موفقیت هایی در دنیا به دست آورده اند در سایه تلاش و زحمت و نظم و دقت بوده (البته جنایات و فریب کاریشان بجای خود) با آنها زندگی مسالمت آمیز و با نیکی و عدالت داشته باشید، به شرطی که آنها نیز چنین باشند و علیه مسلمانان فتنه و جنگ نکنند. (نگاه کنید: سوره ممتحنه، آیه ۸) اما در هر صورت کافر، الگوی مومن نیست.
در تلاش، علم، درستی، پاکی و در همه چیز الگوی مومن، پیامبر است. الگوی مومن، علی است. الگوی مومن، حسین است. همه خوبی ها در این بزرگواران جمع است.
کفار که جای خود، غیر معصوم اصالتا الگو نیست. غیر معصوم هر مقدار که اندیشه و اخلاق و اعمالش با معصوم مطابقت دارد به همان اندازه الگو میتواند باشد و لا غیر.
اگر مسلمانان از دنیای برخی کفار عقب مانده اند، چون اولا در بیشتر موارد پیرو واقعی معصوم نبوده اند و تفکر یا عملکرد نادرستی داشته اند (وگرنه دنیا و آخرت مسلمان با پیروی حقیقی از معصوم آباد میشود) و ثانیا در برخی از موارد، کفار و منافقین نگذاشته اند که مسلمین رشد کنند. از این رو اگر در کشورهای اسلامی مشکلات بزرگ و کوچک وجود دارد یعنی به همان اندازه از معصوم دور شده اند.
اَعْظَمَ اللهُ اُجُورَنا بِمُصابِنا بِالْحُسَيْنِ عَلَيْهِ السَّلامُ وَجَعَلَنا وَاِيّاكُمْ مِنَ الطّالِبينَ بِثارِهِ مَعَ وَلِيِّهِ الاِْمامِ الْمَهْدِيِّ مِنْ آلِ مُحَمَّد عَلَيْهِمُ السَّلامُ.
ادامه دارد...
✍وحید واحدجوان
@sokhanerfan
◾️ #محرم
یادداشت سوم
🔶️امر به معروف مداحان، واعظان، مسئولان و مدیران فرهنگی و سیاسی جامعه
🔸حرکت و تلاش سیدالشهدا علیه السلام برای اصلاح فساد و امر به معروف و نهی از منکر بود؛ همانطور که فرمود: إنَّما خَرَجْتُ لِطَلَبِ الْإصلاحِ في اُمَّةِ جَدّي اُرِيدُ أن آمُرَ بِالْمَعرُوفِ و أنهي عَنِ الْمُنكَرِ.
و چه فسادی بزرگتر از این که حکومت اسلامی و خلافت و مدیریت مسلمانان، دست فاسقى مثل یزید بیفتد؛ و عَلَى الاِسْلامِ، ألسَّلامُ إِذْ قَدْ بُلِیَتِ الاُمَّةُ بِراع مِثْلَ یَزِیدَ.
امام با اصل حکومت امثال یزید بنام دین و خلیفه رسول الله و اسلام مخالف بود؛ مشکل اصلی انحراف دستگاه حکومت و سپس امت از مسیر رسول الله بود؛ مساله، فساد امت در امر ولایت بود.
البته این فساد اصلی، نماز و روزه ظاهری و فروع ظاهری را هم فاسد میکند و از این جهت، اگر آن فساد اصلی اصلاح شود، فساد در فروع هم اصلاح میگردد، و اگر آن فساد اصلی اصلاح نشود، فروع فقهی اگر در حد طالبان و داعش هم باشد حکومت اسلامیِ مورد تایید نخواهد بود.
🔸 امام حسین علیه السلام با قیام خود درس شناخت امر به معروف و نهی از منکر داد.
امام در زمان معاويه، قیام نکرد اما بعد از معاويه، در زمان يزيد، حرکت کرد و کوتاه نیامد و تا شهادت پیش رفت و با خون خود حقیقت را روشن نمود.
این درس بزرگ اولویت و زمانشناسی و شرایطسنجی است.
🔹امام حسین علیه السلام به همه درس داد که در امر به معروف و نهی از منکر، باید اولویت را شناخت، شرايط را شناخت، زمانسنج و وقتشناس بود؛ هر زمانی، برای هر کاری مناسب نیست.
🔸اگر در امر به معروف و نهی از منکر، اولویتها به درستی شناخته نشود، و اگر سنجیده و حساب شده و با روش صحیح و درست انجام نگيرد، نه تنها نتیجه نمیدهد، چه بسا خرابتر میکند.
هر فریضه الهی چنین است؛ اگر درست و با شرايط انجام گیرد بهترین نتیجه را میدهد، اما اگر چنین نباشد ممکن است تخریب هم بکند.
شما ببینید داعش و امثال داعش فریضه جهاد را چگونه در ذهن میلیونها انسان مسلمان و غیر مسلمان، تخریب کردند.
طالبان، چگونه حکومت اسلامی را از چشمها میاندازد!
آل سعود، اسلام را با ثروت و قدرت تفسیر میکند.
از یکی از استادان اخلاقشناس آمریکایی درباره دیدگاه اساتید دانشگاهش درباره اسلام پرسیدیم گفت: آنها اسلام را با داعش شناخته اند!!
یا ببینید وهابیت، توحید را چگونه مبتذل کرد.
یا مداحیهای نادرست، روضههای بی سند یا دروغ، عزاداریهای غلط، قمه زنیهاى ناپسند، رفتارهای نادرست و حرفهای بی مبنا چگونه فلسفه گریه و عزاداری برای امام حسین علیه السلام را تخریب میکند.
🔸گاهی يک امر به معروف، اگر درست باشد، کافری را مؤمن می کند و گاهی یک امر به معروف، اگر غلط باشد، مؤمنی را به شک میاندازد و گرفتارش میکند؛ و گاهی امر به معروف و نهی از منکری بنام قیام حسینی سالها و قرنها و تا قیامت روشنگری میکند و مصباح هدایت و سفينه نجات میشود.
🔹 یکی از مهمترین نهی از منکرهایی که باید در این ایام توجه کنیم این است که کارهای برخی مداحان و برخی واعظان در زمینه عزاداری را رصد کنیم و آنها را نهی از منکر نماییم.
علما و دانشمندان نباید اجازه دهند بنام امام حسین و عزاداری، این حرکت عظیم و این فایده بزرگ منحرف شود.
🔹یکی دیگر از مهمترین ها، نهی از منکر مدیران و مسئولان اقتصادی، فرهنگی و سیاسی جامعه اسلامی است. امام حسین علیه السلام با فساد حکومتی در افتاد. هیچ مسئولی در جامعه اسلامی اجازه و حق ندارد در اقتصاد، در فرهنگ، در سیاست، در مدیریت فاسد یا مفسد باشد. همه عزاداران و مردمی که در راه حسین علیه السلام هستند باید از مسئولان امر طلبکار باشند؛ طلب عدل، طلب درستی، طلب تلاش زیاد، طلب تخصص، طلب تعهد، طلب تعقل، طلب عذرخواهی زبانی و عملی از اشتباهات گذشته، طلب شفافیت، طلب قضاوت عادلانه، طلب مجازات مسئولان خاطی و مانند آن.
مگر مسخره بازی است که انسان در حکومتی که نامش اسلامی است مدیر یا مسئول باشد و غیر عدالت اسلامی حرکت کند و کسی با او کاری نداشته باشد؟!
این با مرام حسین بن علی علیهما السلام نمیسازد.
🔹 یکی دیگر از مهمترینها، امر به معروف و نهی از منکر مسئولان صدا و سیما، این مدرسه و دانشگاه عظیم و البته بالقوه است که بالفعل نشده!
صدا و سیما کارهای بزرگی میتواند انجام دهد، بسیار بزرگتر از آنچه فکر میکنیم... بحثش در جای خود.
السلام علیک یا ابا عبدالله
✍ وحید واحدجوان
@dr_vahedjavan
📋 عکسنگاشت | بهترین راه
▫️بهترین راه اهلمعرفت برای ایجاد و حفظ فضای مراقبه معالله، توسل به اباعبداللهالحسین علیهالسلام است.
🔸استاد یزدان پناه
@sokhanerfan