هدایت شده از سخن عرفان
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
اینطور افراد هم آبروی مرجعیت را برده اند، هم آبروی دین و تشیع را و هم بهتان به بزرگان(ملاصدرا) می زنند.
(پاسخ به این اراجیف و نسبت ها در همین کانال)
@sokhanerfan
سخن عرفان
اینطور افراد هم آبروی مرجعیت را برده اند، هم آبروی دین و تشیع را و هم بهتان به بزرگان(ملاصدرا) می زن
❎ پاسخ به #شبهات
✅ آیا ملاصدرا #زنان را #حیوان می داند؟ - 1
یکی از شبهات عجیبی که چندی است دربارۀ مرحوم صدرالمتألهین مطرح شده این است که وی زنان را انسان نمی داند و حیوان می شمرد. مخالفان با این مطلب نیز سعی در پائین آوردن مقام و منزلت علمی صدرالمتألهین نموده و ادّعا می کنند که سخنان وی قابل اعتماد نیست.
سزاوار است اوّل عین عبارت ملاصدرا را بیاوریم و سپس به بررسی آن بپردازیم. ایشان در جلد هفت اسفار در فصل چهارده از موقف ثامن که دربیان عنایت الهی در خلقت زمین و منافع آن است و بر اساس آیات قرآن کریم یک به یک حکمتهای خلق زمین را بیان میکند (الفصل «۱۴» فی عنایته تعالى فی خلق الأرض و ما علیها لینتفع بها الإنسان) می فرماید:
«و منها تولد الحیوانات المختلفة؛ وَ بَثَّ فِیها مِنْ کُلِّ دَابَّةٍ* بعضها للأکل وَ الْأَنْعامَ خَلَقَها لَکُمْ فِیها دِفْءٌ وَ مَنافِعُ وَ مِنْها تَأْکُلُونَ و بعضها للرکوب و الزینة وَ الْخَیْلَ وَ الْبِغالَ وَ الْحَمِیرَ لِتَرْکَبُوها وَ زِینَةً و بعضها للحمل وَ تَحْمِلُ أَثْقالَکُمْ إِلى بَلَدٍ لَمْ تَکُونُوا بالِغِیهِ إِلَّا بِشِقِّ الْأَنْفُسِ إِنَّ رَبَّکُمْ لَرَؤُفٌ رَحِیمٌ و بعضها للتجمل و الراحة وَ لَکُمْ فِیها جَمالٌ حِینَ تُرِیحُونَ وَ حِینَ تَسْرَحُونَ و بعضها للنکاح وَ اللَّهُ جَعَلَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً و بعضها للملابس و البیت و الأثاث وَ جَعَلَ لَکُمْ مِنْ جُلُودِ الْأَنْعامِ بُیُوتاً تَسْتَخِفُّونَها یَوْمَ ظَعْنِکُمْ وَ یَوْمَ إِقامَتِکُمْ- وَ مِنْ أَصْوافِها وَ أَوْبارِها وَ أَشْعارِها أَثاثاً وَ مَتاعاً إِلى حِینٍ.»
آنچه موجب سوء برداشت مخالفین عرفان و حکمت گشته این فقره از عبارت است: «و بعضها للنکاح وَ اللَّهُ جَعَلَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً» (= خداوند برخی از حیوانات را جهت نکاح آفرید؛ چنانکه در آیه شریفه میفرماید: وَ اللَّهُ جَعَلَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً خداوند برای شما از خودتان همسرانی قرار داد.)
مخالفین چنان پنداشته اند که از این عبارت استفاده می شود که مرحوم ملاصدرا زنان را از دائره انسان ها خارج دانسته و آنها را حیواناتی می شمارد که به خاطر انسان ها (یعنی مردان) خلق شده اند. ولی آیا واقعاً این عبارت چنین می گوید؟
هر کس که آشنائی ابتدائی با علوم اسلامی داشته باشد و مثلاً کتاب جامع المقدّمات را خوانده باشد می داند در اصطلاح منطق و حکمت، حیوان به معنای «جسم نامی حسّاس متحرّک بالاراده» است و به این اصطلاح همه انسان ها چه زن و چه مرد حیوان می باشند و همه طلّاب پایه أوّل در حوزه می دانند تعریف انسان در علم منطق «حیوان ناطق» است.
حیوان در فارسی عامیانه به معنای جانداران متحرک غیر از انسان است، ولی در اصطلاح علوم عقلی و بلکه در زیستشناسی به معنای جاندار متحرک می باشد و اختصاصی به غیر انسان ندارد و لذا منطقیان حیوان را جنس و انسان را نوعی در تحت آن می شمارند.
مرحوم ملاصدرا نیز در سرتاسر اسفار از همین اصطلاح استفاده می نمایند و انسان را حیوان ناطق و دیگر حیوانات را «حیوان عجم» یا «حیوان صامت» می نامند و مکرراً در اسفار با تعابیری چون «الانسان و سائر الحیوانات» یا «الانسان و غیره من الحیوانات» برخورد می کنیم.
پس ریشه تحریف معنوی کلام صدرالمتألهین این است که مخالفان با این اصطلاح ساده ناآشنا بوده و نفهمیده اند که اگر زنان را در فلسفه جزء حیوانات بشمارند بدین معناست که زنان نیز همچون مردان موجوداتی جاندار و متحرک می باشند.
مرحوم ملاصدرا در عباراتی که گذشت فقط در مقام تفسیر برخی از آیات قرآن است که می فرماید یکی از نعمت های خداوند آنست که برای هر انسانی زوجی از جنس خودش از موجودات جاندار و متحرک (از حیوانات) خلق نموده است؛ پس یکی از منافع زمین خلقت حیواناتی است که در زواج و نکاح مفید می باشند.
چنانکه روشن است در این عبارت ملاصدرا هیچ صحبتی از زنان به میان نیامده است و به اطلاق خود هم شامل خلقت مردان برای زنان و هم شامل خلقت زنان برای مردان میشود و خلقت هر یک (که هر دو نیز از به اصطلاح فلسفی از حیوانات میباشند) نعمتی برای دیگری است.
بی دقتیها و بی تقوائی های مخالفان عرفان و حکمت همواره سبب سوء برداشت های عجیبی از کلمات بزرگان شده و موجب گردیده که خود و دیگران را از فیض کلمات درر بار بزرگان محروم نمایند تا جائیکه نویسنده مزبور به جهت تفکیک نکردن بین حیوان به معنای منطقی و حیوان به معنای متداول در فارسی، تهمتی بزرگ به مرحوم ملا صدرا زده و ادعا کرده ملاصدرا به طور صریح زنان را از حیوانات میشمارد.
🔹نوشته استاد وکیلی
@sokhanerfan
سخن عرفان
اینطور افراد هم آبروی مرجعیت را برده اند، هم آبروی دین و تشیع را و هم بهتان به بزرگان(ملاصدرا) می زن
❎ پاسخ به #شبهات
✅ آیا ملاصدرا #زنان را #حیوان می داند؟ - 2
آیه ای که ملاصدرا بدان استناد جستند آیه ۷۲ از سوره مبارکه نحل است که اصل آن چنین است:
«وَ اللَّهُ جَعَلَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً وَ جَعَلَ لَکُمْ مِنْ أَزْواجِکُمْ بَنینَ وَ حَفَدَةً وَ رَزَقَکُمْ مِنَ الطَّیِّباتِ أَفَبِالْباطِلِ یُؤْمِنُونَ وَ بِنِعْمَتِ اللَّهِ هُمْ یَکْفُرُونَ»
نظیر این مضمون در آیات دیگری نیز آمده است؛ مانند:
«وَ مِنْ آیاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً لِتَسْکُنُوا إِلَیْها وَ جَعَلَ بَیْنَکُمْ مَوَدَّةً وَ رَحْمَةً إِنَّ فی ذلِکَ لَآیاتٍ لِقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ»
«فاطِرُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ جَعَلَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً وَ مِنَ الْأَنْعامِ أَزْواجاً یَذْرَؤُکُمْ فیهِ لَیْسَ کَمِثْلِهِ شَیْءٌ وَ هُوَ السَّمیعُ الْبَصیرُ»
بعید نیست که گفته شود این آیات اطلاق دارد و چنانکه دلالت بر این دارد که خداوند زنان را برای مردان خلق نموده، دلالت دارد که مردان را نیز به عنوان نعمتی برای زنان خلق فرموده است. (دقت شود)
ولی برخی از مفسران (دقت شود برخی از مفسران) مخاطب آیه را فقط مردان دانسته اند و چنین برداشت کرده اند که علّت غائی خلقت زنان، مردان می باشند و در نتیجه می توان فهمید که مقام مردان اشرف از زنان است و حیوانات صامت و نیز برخی از حیوانات ناطق (زنان) همگی برای مردان خلق گردیده اند.
(این برداشت و نتیجه گیری برخی از مفسران است)
مرحوم طبرسی در تفسیر آیه در مجمع می فرماید: «أی جعل لکم من جنسکم و من الذین تلدونهم نساء جعلهن أزواجا لکم لتسکنوا إلیهن و تأنسوا بهن»
شیخ صدوق در علل و امالی روایتی نقل می کند:
«عن مَاجِیلَوَیْهِ عَنْ عَمِّهِ عَنِ الْبَرْقِیِّ عَنْ عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ الْبَرْقِیِّ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ جَبَلَةَ عَنْ مُعَاوِیَةَ بْنِ عَمَّارٍ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ عَنْ أَبِیهِ عَنْ جَدِّهِ الْحَسَنِ بْنِ عَلِیٍّ ع قَالَ جَاءَ نَفَرٌ مِنَ الْیَهُودِ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ ص فَسَأَلَهُ عَنْ مَسَائِلَ فَکَانَ فِیمَا سَأَلَهُ أَخْبِرْنِی مَا فَضْلُ الرِّجَالِ عَلَى النِّسَاءِ قَالَ النَّبِیُّ ص کَفَضْلِ السَّمَاءِ عَلَى الْأَرْضِ أَوْ کَفَضْلِ الْمَاءِ عَلَى الْأَرْضِ فَبِالْمَاءِ تَحْیَا الْأَرْضُ وَ بِالرِّجَالِ تَحْیَا النِّسَاءُ لَوْ لَا الرِّجَالُ مَا خُلِقَ النِّسَاءُ لِقَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ الرِّجالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّساءِ بِما فَضَّلَ اللَّهُ بَعْضَهُمْ عَلى بَعْضٍ قَالَ الْیَهُودِیُّ لِأَیِّ شَیْءٍ کَانَ هَکَذَا قَالَ النَّبِیُّ ص خَلَقَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ آدَمَ مِنْ طِینٍ وَ مِنْ فَضْلِهِ وَ بَقِیَّتِهِ خُلِقَتْ حَوَّاءُ وَ أَوَّلُ مَنْ أَطَاعَ النِّسَاءَ آدَمُ فَأَنْزَلَهُ اللَّهُ مِنَ الْجَنَّةِ وَ قَدْ بَیَّنَ فَضْلَ الرِّجَالِ عَلَى النِّسَاءِ فِی الدُّنْیَا أَ لَا تَرَى إِلَى النِّسَاءِ کَیْفَ یَحِضْنَ وَ لَا یُمْکِنُهُنَّ الْعِبَادَةُ مِنَ الْقَذَارَةِ وَ الرِّجَالُ لَا یُصِیبُهُمْ شَیْءٌ مِنَ الطَّمْثِ قَالَ الْیَهُودِیُّ صَدَقْتَ یَا مُحَمَّدُ»
این مسأله سبب شده که مرحوم حاج ملاهادی سبزواری در حاشیه اسفار، عبارت ملاصدرا را از اطلاقش خارج نموده و چنین می فرماید:
«فی إدراجها فی سلک الحیوانات إیماء لطیف إلى أن النساء لضعف عقولهن و جمودهن على إدراک الجزئیات و رغبتهن إلى زخارف الدنیا کدن أن یلتحقن بالحیوانات الصامتة حقا و صدقا أغلبهن سیرتهن الدواب و لکن کساهن صورة الإنسان لئلا یشمئز عن صحبتهن و یرغب فی نکاحهن و من هنا غلب فی شرعنا المطهر جانب الرجال و سلطهم علیهن فی کثیر من الأحکام کالطلاق و النشوز و إدخال الضرر على الضرر و غیر ذلک خلافا لبعض الأدیان فی بعض الأحکام فأین السها من البیضاء»
در این عبارت مرحوم حاجی سبزواری، زنان را مخلوق برای مردان شمرده است با این همه وی نیز – گرچه شاید عبارتش خالی از مبالغه نباشد – ابداً زنان را از حیوانات صامت به شمار نیاورده است چنانکه مخالفان عرفان به وی نسبت داده اند.
🔹نوشته استاد وکیلی (با تلخیص و تغییر)
@sokhanerfan
سخن عرفان
اینطور افراد هم آبروی مرجعیت را برده اند، هم آبروی دین و تشیع را و هم بهتان به بزرگان(ملاصدرا) می زن
🌸 مقام زن در عرفان اسلامی
زن با مرد از نظر عرفانی، هیچ تفاوتی ندارد. کمالاتی که برای سعادت انسان و کمال انسانی تعریف شده است مشترک بین زن و مرد است.
به همان درجاتی که یک مرد میتواند دست پیدا کند، زن هم می تواند دست پیدا کند.
👈بلکه بنا به تصریح برخی از بزرگان عرفان، شاید زن بهتر بتواند این مسیر را طی کند؛ به خاطر شدت انفعالی که دارد. به این خاطر تأثیرپذیری اش بسیار بیشتر و قوی تر است، هرچند که ممکن است تأثیرگذاری و فعالیتش به پایه مرد نرسد اما انفعال و تأثیرپذیری و قابلیت و پذیرش اش بسیار بیشتر است. البته اگر از آفات و آسیبها مصون بماند و رهزنی پیدا نکند و مشکلاتی برای او در این مسیر پیش نیاید.
خلاصه اینکه اگر رهزنی در راه، برای زن پیش نیاید فکر میکنم بسیار بهتر و سریعتر قابلیت سیر و سلوک را دارد.
میان زن از این جهت که زن است و ویژگیهای خاص خود را در برابر مرد دارد و مرد هم از آن جهت که مرد است و ویژگیهای خاص خود را در برابر زن دارد تفاوتهایی هست که کسی نمیتواند منکر اینها شود مثلا می توان گفت جمال الهی بیشتر در زن تجلی پیدا کرده است و زن مظهر اسم جمیل حق تعالی است. جمال به این صورتی که در زن تجلی کرده، در مرد تجلی نکرده است.
از طرف دیگر با توجه به تدبیر و قدرتی که مرد در مسائل اجرایی دارد، مظهر اسم مدبر و فعال، مظهر اسم حکیم و امثال و ذلک خداوند است که باعث می شود جنبه های تدبیر، اجرا، قدرت و ... در مرد بیشتر نمود پیدا می کند، لذا بر این اساس قرآن می فرماید: «الرِّجالُ قَوّامُونَ عَلَی النِّساء» این آیه صریح قرآن است که مردها بر زن، قوّام هستند، یعنی خودشان به پاخاسته هستند و می توانند زن را هم به پا بدارند. قائم بالذات و مقوم زن هستند.
اساس خانواده را مرد تشکیل می دهد و مسائل اقتصادی را سامان می بخشد و پناهگاه و تکیه گاه، برای زن هست. پشت زن به مرد و شوهرش گرم است. هر چند که مرد می تواند بر جنبه مهر و مهربانی و عاطفه زن تکیه کند و کانون خانواده را از عشق و محبت پر کند. اینها تفاوت هایی است که هر یک از زن و مرد دارند و کمک کننده و مکمل هم هستند.
🔹 آیت الله استاد حسن رمضانی
@sokhanerfan
سخن عرفان
اینطور افراد هم آبروی مرجعیت را برده اند، هم آبروی دین و تشیع را و هم بهتان به بزرگان(ملاصدرا) می زن
🍃زنبور یا مگس 1🍂
🌺 #پرسش_و_پاسخ
🌸 با وجود اینهمه انحراف در عقاید و اعمال #صوفیان چرا از آنها دفاع می کنید؟
✅ پاسخ:
1⃣الف. مراد از #صوفی و #تصوّف چیست؟
اگر مراد، همان #عارفان و #عرفان_نظری و #عرفان_عملی باشد، بله دفاع می کنیم و حتی جان خود را هم در این راه فدا می کنیم ان شاء الله.
اما اگر مراد از صوفی و تصوف، صوفی نماها و #جهله_صوفیه و تفکرات، عقاید یا اعمال انحرافی آنها باشد، هیچ وقت دفاع نکرده ایم و هیچگاه عقاید و اعمالشان را توجیه نمی کنیم. البته معتقدیم آنها را باید راهنمایی و تا حد امکان، کمک کرد تا انحرافات فکری و عملی خود را کنار بگذارند.
2⃣ ب. اینکه ما از عرفان نظری و عملی، دفاع می کنیم به این معنا نیست که هر مطلبی در هر کتاب عرفانی وجود داشته باشد یا هر کسی به اسم عرفان و تصوف مطلبی بیان کرد، قابل دفاع است.
مگر #کلام، #فقه، کتب #حدیث، #تفسیر، #تاریخ و #فلسفه چنین است که عرفان و تصوف نیز چنین باشد؟!
#متکلمان اسلامی، مذاهب و روش های گوناگونی دارند: #امامیه، #اشاعره، #معتزله و .... مگر هر متکلمی در حوزه عقاید هر حرفی زد قابل دفاع است؟
آیا کسی که متکلم است، هر سخنی از هر متکلمی را می پذیرد؟ یا برای خود منابع، مبانی، اصول و قواعدی دارد؟
فقه اسلامی، دارای مذاهب زیادی است: در همین فقه شیعه، دهها گرایش و سبک و روش وجود دارد. مگر #فقیه هر سخنی و هر فتوا و استدلالی که در کتب فقها آمده را می پذیرد و از آن دفاع می کند؟
تفسیر قرآن کریم، روش های مختلفی دارد و مفسران گرایش های گوناگونی در تفسیر دارند. مگر کسی که مفسر است و از تفسیر قرآن حرف می زند و دفاع می کند، هر تفسیری در هر کتاب تفسیری را می پذیرد و از آن دفاع می کند؟
مگر کسانی که به روایات، اهمیت ویژه ای می دهند، از هر روایتی در هر کتاب حدیثی دفاع می کنند؟
مگر مورخان و تاریخ دانان از هر مطلب تاریخی از هر مورخی در هر کتاب تاریخی دفاع می کنند؟
اما به عرفان که می رسیم، انتظار دارند از هر سخنی در هر کتاب عرفانی دفاع کنیم وگرنه عرفان کلا غلط است!! این چه منطق و چه تفکر نادرستی است که دارند؟
◀️ ما هم می توانیم حرفهای نادرست و نامربوط برخی فقها در کتب فقهی را جمع کنیم و بر سر کل فقه بکوبیم؛ ما هم می توانیم احادیث نادرست و جعلی یا غیر قابل قبول را که حتی در کتب معتبر حدیثی وجود دارد جمع کنیم و بر سر نویسنده و محدثان و طرفداران آنها بکوبیم! ما هم می توانیم سخنان سخیف برخی متکلمان درباره خدا و پیامبران و معاد را جمع کنیم و بر سر کلام و متکلم بکوبیم! ما هم می توانیم سخنان نادرست برخی مورّخان را در یکجا جمع کنیم و بر سر علم تاریخ بکوبیم، اما هیچکدام از اینها نه اسلامی است نه انسانی و نه علمی.
#روش_دشمنان_دین
مگر دشمنان دین با قرآن و روایات و متون حدیثی ما نمی کنند؟ آنها با گزینش برخی عبارات از متشابهات یا اشتباهات مفسران، محدثان، متکلمان و فقها آن را علم می کنند و بر سر دین وارد می آورند و مخاطبی که نتواند به متون اصلی مراجعه کند یا نتواند تحلیل صحیحی داشته باشد گرفتار آن شبهات می شود.
کاری که برخی از #مخالفان_عرفان می کنند دقیقا همین است؛ انگشت روی شبهات، متشابهات و برخی اشتباهات جهله صوفیه یا برخی عارفان می گذارند و یا مطالب را تحریف شده و تغییر یافته نقل می کنند و به مخاطبان خود القا می کنند که همه عرفان، غلط و باطل است.
شما دوست و سرور عزیز هم تا متخصص در عرفان اسلامی نشده اید (که البته تخصص در عرفان، راه و روش خود را دارد) هیچگاه سراغ سخنان مخالفان نروید که چون قدرت تحلیل و بررسی ندارید ذهنتان گرفتار می شود و شاید دیگر نتوانید به سمت عرفان و مطالب ناب آن بروید.
وحید واحدجوان
💢استاد واحد جوان
@vahedjavan
💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan
سخن عرفان
اینطور افراد هم آبروی مرجعیت را برده اند، هم آبروی دین و تشیع را و هم بهتان به بزرگان(ملاصدرا) می زن
☘زنبور یا مگس- 2🍂
اخیرا کلیپی از آقای #سید_صادق_شیرازی درباره #زنان به صورت گسترده در فضای مجازی منتشر شده که با فهم نادرست از عبارات مرحوم صدرالمتألهین در اسفار، می خواهد بگوید کسانی که از اهل بیت فاصله گرفته اند، اینطور نظرات خیلی بدی داده اند!
این آقا به گمان خود خواسته، فرهنگ اهل بیت علیهم السلام را ترویج نماید! و در ضمن به فیلسوف و عارف بزرگ اسلامی و علم فلسفه و عرفان حمله کند، اما دانسته یا ندانسته، اسلام و دین و تشیع و علمای بزرگ را نزد عوام الناس، تحقیر کرده است.
برخی از سایت ها و کانال ها این کلیپ را تقطیع کرده و گفته اند فلان آخوند علیه زنان این حرف را می زند.
برخی هم کلیپ را کامل منتشر کرده اند که بگویند بله ملا صدرا چنین نظری دارد!
افسوس! و صد افسوس!
چه کسانی ادعای مرجعیت دارند!
چه کسانی ادعای پیروی از فرهنگ و مکتب اهل بیت علیهم السلام را دارند!
اهل بیتی که به دشمن خود هم تهمت نمی زدند، به دشمن خود هم دروغ نمی بستند و درباره دشمن هم بی انصافی نمی کردند.
اینها کجا و اهل بیت علیهم السلام کجا!
اینها کجا و ایمان کجا!
اینها کجا و قرآن کجا!
إِنَّمَا يَفْتَرِي الْكَذِبَ الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِآيَاتِ اللَّهِ ۖ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْكَاذِبُونَ (نحل/ 105)
مگر این بیان امام صادق علیه السلام را ندیده اند که فرمود: «مَنْ رَوَى عَلَى مُؤْمِنٍ رِوَايَةً يُرِيدُ بِهَا شَيْنَهُ وَ هَدْمَ مُرُوءَتِهِ لِيَسْقُطَ مِنْ أَعْيُنِ النَّاسِ أَخْرَجَهُ اللَّهُ مِنْ وَلَايَتِهِ إِلَى وَلَايَةِ الشَّيْطَانِ فَلَا يَقْبَلُهُ الشَّيْطَانُ»
هر کس حکایتی نقل کند بر ضرر مومنی و مقصودش این باشد که او را چرکین کند و آبروی او را بریزد تا از چشم مردم بیفتد، خدا او را از ولایت و سرپرستی خود خارج میکند و به ولایت شیطان میکشاند. پس شیطان هم او را نمی پذیرد.
دروغ و افترا بستن به مومن چنین عقوبتهایی دارد چه برسد به دروغ بستن و افترا گفتن به یک عالم الهی و برجسته در حد ملاصدرا!
به قول امام خمینی (ره): آن قدر که اسلام از این مقدسین روحانی نما ضربه خورده است، از هیچ قشر دیگر نخورده است.
پاسخ به این اراجیف و تهمت ها را در کانال سخن عرفان ( @sokhanerfan ) منتشر کرده ایم.
به امثال این آقایان توصیه می کنیم، اگر دشمنی با فلسفه و عرفان می کنید، اگر مخالفید، اگر منتقدید، دشمن و مخالف عاقل و منصفی باشید نه جاهل و ظالم.
عالمانه نقد و رد کنید تا ما هم استفاده کنیم و بپذیریم و شیفته علم و فضل شما شویم.
ابتدا سخن را درست بفهمید، سپس درست منتقل کنید و آنگاه با دلیل و برهان، نقد کنید. دستتان را هم می بوسیم، اما هیهات که این چنین باشید!
قال امیر المؤمنین علیه السلام: رُبَّ عالِم قد قَتلَه جهلُه و علمُه معه لایَنفعُه.
🆔 @vahedjavan
🆔 @sokhanerfan
سخن عرفان
اینطور افراد هم آبروی مرجعیت را برده اند، هم آبروی دین و تشیع را و هم بهتان به بزرگان(ملاصدرا) می زن
🌿زنبور یا مگس🍁 – 3
نقد و انتقاد مفید و لازم است اما شروطی دارد، از جمله اینکه: ناقد، صلاحیت علمی برای نقد و رد را داشته باشد، مطلب را با توجه به قرائن درون متنی و برون متنی درست بفهمد، احتمالات را در نظر بگیرد، مطلب را به نحو عالمانه تبیین کند و سپس با ادله معتبر نقد و رد نماید.
کسی که با بدیهیات فلسفه و عرفان آشنا نیست، یعنی صلاحیت علمی برای نقد و رد مطالب فلسفی را ندارد، همانگونه که فردی که با بدیهیات فقه و نحوه استنباط احکام فقهی آشنا نیست، نمی تواند نظر فقیهی را نقد و رد کند و کسی که مثلا با اصطلاحات فلسفه غرب آشنا نیست و نمی تواند مطالب امثال کانت و هگل را –آنطور که آنها قصد کرده اند- متوجه شود، حق اظهار نظر ندارد.
نهایت چنین فردی می تواند بگوید فلان عبارت چند احتمال دارد؛ اگر مراد این است نقدش این است، اگر مراد این دومی است نقدش این است و اگر مراد این سومی است نقدش این است یا مورد پذیرش است.
چگونه فردی که صلاحیت علمی لازم را ندارد می تواند مطلبی را نقد و رد کند در حالی که در فهم آن، کم مایه و پیاده است؟!
هیچ عاقل و عالمی، نقد غیر متخصصانه را به رسمیت نمی شناسد. (از هرکس و برای هر چیز)
مگر انسان با مطالعه ناقص یکی دو کتاب، پژوهشگر و متخصص می شود؟! یا با گذراندن 4 واحد درسی، قرآن شناس یا دین شناس یا حکمت متعالیه شناس یا مثنوی شناس یا هگل شناس و کانت شناس می شود؟!
از این رو گمان نشود فلاسفه و عرفا با نقد و انتقاد مخالفند، اتفاقا آنها خودشان بزرگترین ناقدان آثار اساتید و مشایخ خود هستند و کسانی که با آثار فلاسفه و اهل معرفت آشنا هستند می دانند که نقدهای جدی بر برخی عبارات فلاسفه و عرفای دیگر دارند.
هیچ فیلسوفی، همه دیدگاه های فیلسوف دیگر را نمی پسندند و در مواردی نقدهای جدی دارد، همانطور که هیچ فقیهی همه دیدگاه های فقیه دیگر را قبول ندارد و در مواردی نظرات دیگری دارد.
اساتید فلسفه و عرفان، در تدریس و تألیف، دیدگاه های دیگر را نقد و رد می کنند و ممکن است دیگر اساتید و متخصصان این نقدها را بپذیرند و ممکن است نپذیرند و پاسخ گویند.
خاصیت پژوهش و تحقیق علمی چنین است.
این همه مقالات علمی پژوهشی در نقد دیدگاه بزرگان نوشته می شود و متخصصان و پژوهشگران می خوانند و بهره می برند و در نهایت، می پذیرند یا رد می کنند.
اما اینکه عده ای بدون تخصص لازم، به قصد تخریب، توهین، تهمت و افترا، بخواهند به جنگ فلسفه و عرفان بیایند و فهم مبتذل و نادرست و غیر علمی و غیر متخصصانه خود را در کتابها و سایت ها و کانال ها برای عوام و انسان های غیر متخصص، منتشر نمایند و عده ای را به بزرگان حکمت و عرفان بد بین کنند، نامش نقد نیست، نامش لجن مال کردن علم و تحقیق و پژوهش است و امثال #صادق_شیرازی ها در مواجهه با فلسفه و عرفان از همین قماشاند.
@vahedjavan
@sokhanerfan
سخن عرفان
اینطور افراد هم آبروی مرجعیت را برده اند، هم آبروی دین و تشیع را و هم بهتان به بزرگان(ملاصدرا) می زن
🌹پاسخ به برداشت نادرست از عبارت #صدرالمتألهین درباره #تولد_حیوانات_برای_نکاح
🔹برخی گمان کرده اند مرحوم صدرالمتألهین در اسفار، #زنان را #حیوان می داند و بیان داشته که زنان برای مردان خلق شده اند!
🔷در پاسخ عرض می شود:
1. کمی باید با احتیاط سخن بگویید. لا اقل بفرمایید ما چنین می فهمیم و اگر چنین بگوید، غلط است.
برداشت قاطعانه از یک عبارت متشابه، دلیل بر ضعف علمی است.
2. بنده از عبارت مرحوم صدرالمتألهین (ره) که فرموده: «و بعضها للنكاح وَ اللَّهُ جَعَلَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْواجاً» (اسفار، ج 7 ص 136) چنین می فهمم که انسان در اصطلاح منطقی و فلسفی که حیوان ناطق است، در امر نکاح، خداوند از نفس خود انسان برای او خلق کرده است؛ یعنی زن برای مرد و مرد برای زن.
3. مرحوم محقق سبزواری، در حاشیه اسفار، عبارتی دارد که ذهن مخاطب را مشوش می کند و مخاطب گمان می کند که مراد صدرالمتألهین از حیوان، حیوان ناطق نیست، اما انصاف این است که از عبارت محقق سبزواری هم حیوان صامت بودن زنان، استفاده نمی شود. زیرا می فرماید: «كدن أن يلتحقن بالحيوانات الصامتة»
4. اینکه گفتیم ایندو بزرگوار، مرادشان حیوان صامت نیست، بدان معنا نیست که مطلقا بگوییم از منظر قرآن، روایات و فلسفه و عرفان، همه انسانها در باطن هم انسانند. نه خیر اصلا چنین نیست.
برخی از انسان ها (حیوانات ناطق)، در ظاهر انسانند اما در باطن، حیوان عرفی و چهارپا و بلکه پایینتر از آنها هستند.
سگ و گربه و اسب و گاو، در نظام آفرینش، جایگاه دارند، آنها از برخی به ظاهر انسانها، با شرف تر و محترم ترند.
انسانیت انسان به پوست و گوشت و استخوان نیست، بلکه به فکر و عقیده و اعمال صالح و اخلاق نیکوی اوست. اگر انسانی تابع وهم و خیال و هوای نفس و اخلاق ناپسند باشد، ظاهرش انسان است، اما در باطن، از گرگ و درنده های جنگل، خطرناک تر و پایین تر است. چرا که آنها خلقتشان همین است اما انسان، قابلیت رشد و کسب فضایل انسانی را داراست و اگر بهره نبرد، مقامش از حیوانات عرفی پایینتر می آید.
کدام گرگ و کدام شیر و پلنگ و کدام اسب و خر، در یک ثانیه، دهها هزار نفر را با بمب، می تواند بکشد؟
کدام یک از اینها، جنگ جهانی راه می اندازد و جان دهها میلیون انسان را می گیرد؟
کدام چهارپا به خاطر کینه و حسادت و تکبر و عجب و غرور و طمع و زیاده خواهی، جان دیگر انسان ها را با خطرات جدی مواجه می کند؟
واقعا برخی از انسانها (چه زن و چه مرد) در حقیقت حیوانند (به معنای عرفی) و بلکه از حیوان، پایین ترند.
از این رو، قرآن کریم در حالات برخی از انسانها می فرماید: كر و لال و نابينا هستند از اين رو چيزى نمى فهمند. (بقره/ 171) و می فرماید: بسيارى از جنّ و انس را كه آفريده ايم سرانجام [بر اثر کفر و عصيان] به جهنّم مى روند آنان قلب هايى دارند كه با آنها نمى فهمند، و چشم هايى دارند كه با آنها نمى بينند و گوش هايى دارند كه با آنها نمى شنوند، اينان مانند چهارپاها، بلكه گمراه ترند. (اعراف/ 179)
امام علی علیه السلام در مذمت برخی از علمای فاسق می فرماید: صورت، صورت انسان است اما قلب، قلب حیوان است. (نهج البلاغه (صبحی صالح)، ص 119)
و روایات زیادی در تجسم اعمال نادرست وجود دارد و اهل معرفت، با مکاشفه دیده اند که برخی به خاطر گناهان، باطن غیر انسانی دارند.
از این رو، گرچه کلام محقق سبزواری در حاشیه اسفار، مبالغه آمیز است و چنین مبالغه ای را نمی پذیریم اما اینچنین نیست که بگوییم همه انسانها، در باطن انسانند. نه! قسم به عصر، انسان در خسران است مگر کسانی که ایمان آورده و عمل صالح انجام دهند.
💢وحید واحدجوان
🆔 @vahedjavan
💢سخن عرفان
🆔 @sokhanerfan
✅سخنان استاد حسن رمضانی درباره آیت الله انصاری شیرازی
🔹شخصیت هایی مانند آیت الله انصاری شیرازی صاحبان قله های علم و معرفت هستند.
🔹در بعد علوم عرفانی و فلسفی ایشان قله و شخصیت عظیمی هستند که شخصیتی مثل آیت الله سید مصطفی خمینی از علم و معرفت ایشان بهره ها گرفت پس معلوم می شود ایشان یک شخصیت کهن و ریشه دار در حوزه علمیه هستند.
🔹زمانی که من به قم آمدم ایشان منظومه حاجی سبزرواری را می گفتند و چون منظومه را خوانده بودم و به گمان اینکه بی نیارم به درس ایشان نرفتم و الان احساس خسارت می کنم که از محضر این بزرگوار استفاده نکردم و بنده مفتخرم که ایشان را دوست دارم و درباره ایشان صحبت می کنم و با همه بی لیاقتی به آن افتخار می کنم
🔹علامه حسن زاده آملی می فرمودند ما تمهید را در محضر علامه طباطبایی فراگرفتیم و چند نفر انگشت شمار بودیم و آیت الله انصاری شیرای را هم اسم می بردند که ایشان در آن جلسات انس علامه طباطبایی شرف حضور داشتند و نوعا جلساتی هم که با مرحوم علامه طباطبایی برگزار می شد در منزل آیت الله انصاری شیرازی بود و اتاق معروف به اتاق علامه در منزل ایشان است.
🔹مدتهاست حقیر در رادیو معارف بحثی در شرح منازل السائرین دارم و از سال 84 تا حال ادامه دارد روزی به خدمت آیت الله انصاری شیرازی رسیده بودم و با توجه به بزرگواریشان فرمودند: من مباحث شما را از رادیو گوش می کنم؛ گفتم شما که نیازی به این حرفها ندارید چرا وقتتان را صرف می کنید و ایشان فرمودند: من واقعا استفاده می کنم و این حاکی از بی تعیینی ایشان است و خودشان استاد حکمت و معارف هستند و منازل السائرین در مشت ایشان است.
💢 کانال سخن عرفان
@sokhanerfan
🌷🍃🌷🍃🌷
🍃🌷🍃🌷
🌷🍃🌷
🍃🌷
🌷
🌷 زن، عرفان و پوشش
1. از نظر عرفانی، تفاوتی بین زن و مرد در رسیدن به کمالات عرفانی، نیست؛ بلکه به تصریح برخی از بزرگان عرفان، به علت شدت انفعال و تأثّر، زنان، بهتر می توانند مسیر سیر و سلوک و عرفان را طی کنند و کامل شوند.
2. جمال الهی و اسماء جمالی حق تعالی، در زنان، بیشتر تجلی کرده است و زن، مظهر اسم «الجمیل» حق تعالی است.
3. اسماء رحمت و رأفت حضرت حق، در مادران بیشتر تجلی کرده است.
4. مردها بيشتر با اسم «الظاهر» (پيداي) خداوند در ارتباطند در حالی که زن ها با اسم «الباطن» (پنهان) او مرتبطند؛ به تعبير ديگر، اسم «الظاهر» در مردها بيشتر تجلي كرده و اسم «الباطن» در زن ها بيشتر جلوه كرده است؛ مي توان چنين گفت اسم شريف «الباطن» در زن ها بيشتر غلبه دارد.
5. چون اسم «الباطن» خداوند، مستور و پوشيده است و هر کسی نمی تواند با آن مرتبط شود مگر بعد از کسب شایستگی، حقيقت وجودي زن نيز بايد از اغيار و نامحرمان پوشيده باشد و چون بدن دنيوي زن، جلوه اي از حقيقت وجودي اوست، آن هم بايد مستور باشد تا ارتباطش را با حقيقت وجودي خود حفظ كند؛ لذا در آموزه هاي دين و قرآن كريم، ستر و پوشش (حجاب) تدوين و تشريع شده و به آن سفارش و تاكيد شده است. از این رو، ستر و پوشش مناسب از اغیار و نامحرمان، زن را با حقيقتش پيوند داده، او را الهی نگه می دارد.
تو گویی زبان حال ستر و پوشش (حجاب) این است که به دختران و زنان مي گويد: شما مطابق اسم «الجمیل» و «الباطن» حق تعالی، ایجاد شده اید، پس مواظب حقيقت خود باشيد؛ شما گوهر و مرواريدي هستيد كه هر كسي لياقت و شايستگي ديدنتان را ندارد، هر نااهلي نبايد از شما بهره مند گردد، تنها كسي مي تواند شما را ببيند و با شما ارتباط گیرد كه شايستگي (محرميت) يافته باشد.
6. موقعي که زن از حجاب، در آمد و در جمع، پوشش مناسبی نداشت، وجهه حقي خود را کم رنگ کرده، وجهه خَلقي اش تقویت می شود. به همین جهت، از حقيقت خود (حق تعالی و اسم الباطن) فاصله می گیرد؛ وقتی چنين شد، امكان تكامل روحي، رشد معنوی و سیر عرفانی را از دست می دهد.
7. از توضیحات فوق سرّ اين نكته نیز روشن مي شود كه اگر حضرت اميرالمومنين علي علیه السلام نبود، احدی لياقت و شايستگي همسري حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها را نداشت؛ چرا که آن بانوی با عظمت، مادر انسانیت و مظهر کامل همه اسماء الله به ویژه، اسماء «الجمیل، الرحیم، الرئوف و الباطن» حق تعالی بود.
🔹استاد وحید واحدجوان
@vahedjavan
💢سخن عرفان
@sokhanerfan
🌺 استغفار حقیقی
✅ حضرت آیت الله بهجت قدسسره:
📝اگر [به بلایی] مبتلا هستیم باید بدانیم استغفار برای همه بلیات [نافع] است، اما بهشرطی که استغفار صادقانه باشد، قلبی باشد، نه اینکه فقط کلمه «استغفرالله» باشد. اگر [استغفار کننده] صادق باشد باید نگاه کند که کجای کار او خلل دارد.
استغفارِ صادق با استغفارِ غیرصادق الی ماشاالله [تفاوت دارد]. [این] روایت، مُسلَّم است که استغفار، تمام بلیّات را رفع میکند، ولو [به این نحو] که در خواب به من بفرمایند تا یک سال باید صبر کنی، این [بلا]، اَمَد (پایان) دارد. ملاحظه فرمودید! بالاخره چیزی که هست در اینجا کذب خریدار ندارد، استغفار هر بلایی را [دفع میکند]، مگر [آنکه] استغفار کاذب باشد.
📚 درس خارج فقه، کتاب حج، جلسه ۴۵٠
@sokhanerfan
🌸 یکشنبه اول ماه ذی القعده
🌹 نماز در روز یکشنبه ماه ذی القعده
براى نماز در روز یکشنبه این ماه روایتى از رسول خدا(صلى الله علیه وآله) نقل شده است. در فضیلت این نماز آمده است که هر کس آن را بجا آورد توبه اش پذیرفته مى شود و گناهانش آمرزیده مى گردد و سبب برکت براى نمازگزار و خانواده اش خواهد بود، و در روز قیامت کسانى که از او طلبى و یا حقّى دارند، از وى راضى گردند و با ایمان از دنیا مى رود و قبرش براى او وسیع و نورانى گردد و پدر و مادرش از او راضى شوند، و آنها نیز مورد مغفرت خداوند قرار گیرند، ذریّه او نیز بخشیده شوند و روزى او وسیع گردد. فرشته مرگ به هنگام مردن، با او مدارا کند و به آسانى جانش را بگیرد.
رسول خدا(صلى الله علیه وآله) کیفیّت نماز را این گونه بیان فرمود که، در روز یکشنبه غسل کند و وضو بگیرد و چهار رکعت نماز بخواند (دو رکعت دو رکعت) در هر رکعت، سوره «حمد» یک مرتبه، سوره «قل هو الله» سه مرتبه و سوره هاى «فلق» و «ناس» را یک مرتبه بخواند; و بعد از نماز هفتاد مرتبه استغفار کند، سپس بگوید:
لا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلىِّ الْعَظیمِ
آنگاه بگوید:
یا عَزیزُ یا غَفّارُ، اِغْفِرْ لى ذُنُوبى، وَ ذُنُوبَ جَمیعِ الْمُؤْمِنینَ وَ الْمُؤْمِناتِ، فَاِنَّهُ لا یَغْفِرُ الذُّنُوبَ اِلاَّ اَنْتَ.
📗 مفاتیح نوین
@sokhanerfan