هدایت شده از احمد ذاکری، مبتدا
🔰 مسجد، هسته مقاومت جهان اسلام
✅ گفتگویی در باب روز جهانی مسجد و مرکز رسیدگی به امور مساجد استان
🆔 @ahmadzakeri_ir , @sorkhab_ir , @azsharghi_masajed
هدایت شده از احمد ذاکری، مبتدا
در گفتگو با رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان عنوان شد:
🔰 مسجد، هسته مقاومت جهان اسلام
📝 زهرا حسینزاده
سرخاب- از تشکیل مرکز رسیدگی به امور مساجد استان چند ماه بیشتر نمیگذرد. نیمههای اسفندماه گذشته بود که شهید آیت ا... آل هاشم در جلسه پایانی سال ۱۴۰۲ این شورا خبر از تشکیل این مرکز داد و رئیس آن را معرفی نمود. در آستانه روز جهانی مسجد بر آن شدیم به سراغ رئیس این مرکز، جناب حجتالاسلاموالمسلمین احمد ذاکری برویم و از فعالیتهای این مرکز خبر بگیریم. ناگفته نماند که مخاطبان عزیز با ایشان آشنایی قبلی دارند چرا که مدیرمسئول روزنامه سرخاب هم هستند.
- ابتدا از خودتان و تشکیل مرکز بگویید.
اینجانب احمد ذاکری هستم، در حوزه و دانشگاه تحصیل کرده و الان در حوزه و دانشگاه تدریس میکنم. تا پیش از راهاندازی مرکز رسیدگی به امور مساجد هم در جامعة المصطفی العالمیة واحد تبریز مدیر مدرسه عالی برادران بودم و در مرکز تخصصی علامه امینی (ره) که یک مرکز برای برگزاری رشتههای تخصصی حوزوی است، امور آموزشی را برعهده داشتم. اوایل دیماه ۱۴۰۲ بود که شهید آیتا... آلهاشم با لطفی که به بنده داشتند، امر فرمودند تا برای راهاندازی مرکز رسیدگی به امور مساجد که با اشراف دفتر نماینده ولیفقیه در استان فعالیت میکند، اقدام کنم. جلسات مختلفی با ایشان و مسئولین شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور در تهران داشتیم و الزامات راهاندازی این مرکز مورد بررسی قرار گرفت. تا اینکه از ابتدای اسفندماه رسماً فعالیتهای دیگرم را قطع کردم و امور مربوط به مرکز را آغاز نمودم. در ۱۳ اسفندماه که جلسه شورای فرهنگ عمومی در محل دفتر شهید بزرگوار برگزار گردید، راهاندازی مرکز را اعلام نمودند و بنده را هم معرفی کردند. بعدها هم بارها در جلسات مختلفی که با روحانیون و مسئولین داشتند و بنده هم حضور داشتم، برای اینکه جایگاه مرکز مستحکم شود نسبت به معرفی آن اقدام میکردند.
- علت تشکیل چنین مرکزی چه بود؟ مگر نهادی نداشتیم که متولی امور مساجد باشد؟
مساجد در وقوع انقلاب اسلامی و سالهای پس از آن و نیز در طول جنگ تحمیلی، نقش بیبدیلی ایفا میکردند، اما متأسفانه بهمرورزمان مورد فراموشی قرار گرفتند. نهادهای متعددی که بخشی از وظایفشان مربوط به مساجد بود، بهمرور توجهشان به وظایف دیگر بیشتر شد و مساجد در فرع برنامههایشان قرار گرفتند. رفتهرفته برنامههای اغلب مساجد که متولیان فعالی نداشتند رو به تعطیلی رفت. توجه خیرین به مساجد کمتر شد و برخی مساجدِ نیازمند تعمیر بسته شدند. تا جایی که امروز در اغلب مساجد صرفاً به نماز جماعت اکتفا میشود، آن هم با تعداد انگشتشمار نمازگزاران که اغلب آنها هم در سنین میانسالی و پیری قرار دارند. مساجدی هم که با این کیفیت نماز جماعت دارند، اغلب نماز جماعت مغرب و عشا است و نماز جماعت ظهر و عصر کمتر برگزار میشود. نماز جماعت صبح هم گویی جزو نمازهای جماعت یومیه نیست چرا که در معدود مساجدی نماز جماعت صبح برقرار است.
از سوی دیگر تعدد نهادهایی که وظایفی در خصوص مساجد دارند و فقدان هماهنگی و همراهی در میان آنان موجب بروز اختلافات در میان اهالی و کارگزاران مساجد میشود. هر نهاد به فراخور نیازها و دستورالعملهای خود از مسجد انتظاراتی دارد و برای آن تلاش میکند، بدون آنکه اقتضائات نهادهای دیگر و حتی خود مسجد را لحاظ کند. این عدم هماهنگی میان نهادها و در اولویت نبودن مساجد به نسبت سایر وظایف آنان، آسیب بزرگی بود که موجب شد در مراکز بالادستی همین نهادها، به این فکر بیافتند که ادامه روند فعلی موجب کاهش رونق مساجد و نهایتاً تعطیلی آنها خواهد شد.
مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) البته هم زودتر از مسئولین دیگر و هم بیشتر از آنان نسبت به این امر دغدغه داشتند. تأسیس مرکز رسیدگی به امور مساجد تهران در سال ۱۳۶۸ با فرمان معظم له به حضرت آیتا... مهدوی کنی (ره) اتفاق افتاده است و امروز مساجد تهران به برکت همین مرکز انسجام و رونق بیشتری دارند. هرچند هنوز با آنچه مطلوب ایشان است فاصله زیادی دارند؛ اما بسیاری از مشکلاتی که ما در استان خودمان با آن مواجهیم و تقریباً در کل کشور وجود دارد را در مساجد تهران نمیبینیم. البته چند استان منجمله استانهای خراسان و اصفهان هم چند سالی است که اقدام به تأسیس مرکز نمودهاند و به همین جهت وضعیت بهتری نسبت به سایر استانها دارند.
- مگر این مرکز چه مسئولیتی دارد که نهادهای دیگر انجام نمیدادند یا نمیتوانستند انجام دهند؟
مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) نگاه ویژهای نسبت به مساجد دارند. فرمایشات ایشان از یک سو به مدیریت داخل مسجد و از سوی دیگر به متولی بیرونی مسجد متوجه است. ایشان امامجماعت را مدیر طبیعی مسجد میخوانند.