هدایت شده از سولدوز
از خرداد تا امروز حدودا 3 تا 4 ماه بازار متعادل و مثبت مناسب عرضه اولیه بوده
چی شده یک دفعه در یکی دو هفته این همه عرضه اولیه وارد بازار شد که حتی سیستم خودشون کشش نداشت!
این چه نوع برنامه ریزیه؟!
واقعا این دیگه از مفهوم روز و شب واضحتره! یعنی بین شرکت بورس و فرابورس و شرکت فناوری هماهنگی نیست که بپرسن آقاجون کشش داره عرضه اولیه بدیم یا نه!؟
واقعا شرکت فناوری آیا قدرتشو نداره که مخالفت کنه یا برنامه ریزی شو نداره؟ یا اینکه تخمینی از کشش سیستم خودشون ندارن؟
آدم واقعا میمونه چی بگه. صرافی خارجی چند ماهه ثبت میشه و ارزش معاملاتش چند ده برابر بازار سرمایه ما میشه بدون حتی یک هنگی بلکه هزاران امکانات فراهم میکنه و نه 4 ساعت بلکه 23 ساعت کار میکنه! یکی از این مشکلات رو نداره مگر در موارد خیلی خاص. اونوقت شاهدیم این شرکت های انحصاری بعد از این همه سال هنوز در این زمینه ها خبره نشدن
واقعا جای انتقاد داره. واثعا جای حق طلبی همه بورسی ها داره.
کمپین محترم کجاست هشتگ های توییتری؟
واجبه بر هر ادمینی که در این زمینه بنویسه
هشتگی رو باید ترند کرد در این مورد
مهدی راد
تحلیل وارده
@Tbours
۶ مهر ۱۴۰۰
۶ مهر ۱۴۰۰
🔴✅تکاپوی عثمانی ها در مرزهای شمالغرب
از همایش شورای همکاری کشورهای ترک تبار که روز گذشته در استانبول آغاز شد شروع می کنم.
چاووش اغلو در افتتاحیه ی این همایش گفت حوادث و تحولات افغانستان را از آن منظر که جمعیت ترک زبان قابل ملاحظه ای دارد زیر نظر داریم.
همان طور که قبلا عرض کردم ترکیه از دو دریچه ی ترکیسم و اخوانيسم به دنبال افزایش نفوذ خود در کشورهای آسیای میانه است، ترکیه برای فراهم سازی مقدمات افزایش سطح نفوذ خود در آسیای میانه به اتصال زمینی به کشورهای عضو شورای همکاری ترک زبان نیازمند است تنها راه حاصل شدن این مهم قیچی شدن مرز زمینی ایران_ارمنستان است.
جنگ قره باغ با همین اهداف تغییرات سرزمینی راه اندازی شد.
ترکیه با ارتباط زمینی که به نخجوان دارد با انگیز هایی که عرض کردم(اتصال به کشورهای ترک زبان و افزایش نفوذ خود در آسیای مرکزی) با نقشه ی مشترک خود با الهام علی اف پروژه ی کریدور زنگزور در نوار مرزی ایران_ارمنستان را مطرح کرده اند
پروژه ای که اتصال زمینی ایران با ارمنستان را قطع خواهد کرد
بی پرده و بدون حب و بغض بگویم اگر اردوغان پیروز این قمار بشود به ثمن بسیار ارزشمندی دست خواهد یافت
حلقه ی گمشده ی اتصال زمینی خود با کشورهای ترک زبان و طبیعتا آسیای مرکزی را وصل خواهد کرد، کریدور شمال جنوب را برای رسیدن به شمال شرق اروپا به انحصار حکومت باکو و خودشان درخواهند آورد و با کریدور خزر_مدیترانه عملا طرح ایران برای اتصال کشورهای آسیای مرکزی و جنوب شرق آسیا از طریق تهران_بغداد_دمشق به مدیترانه را ناک اوت خواهد کرد وبالاتر از آن ایران را از مسیر کریدور شمال_جنوب نیز کنار خواهد زد.
به نظر می آید با این تفاسیر معنا ومفهوم لشکر کشی های ایران به مرزهای شمال غرب کشور را متوجه شده باشید، ایران نه برای کمک به ارمنستان بلکه برای حفظ منافع موقعیت ژئوپولیتیکی خود در منطقه و نقش آفرینی در طرح های بزرگ اقتصادی و تجاری جهان باید از ایجاد هرگونه کریدور در مرزهای کشور جلوگیری کند
حتی اگر اردوغان و الهام علی اف تصمیم به تصرف استان سیونیک ارمنستان در خطوط مرزی ایران بگیرند ایران باید مانع این طرح شود، اینکه می گویم مانع شود به معنای این است که ما با یک تهدید منطقه ای و جهانی روبه روهستیم
ترکیه و آذربایجان بازیگران مستقیم و آمریکا و رژیم صهیونیستی بازیگران مخفی این قمار هستند تادر روند کریدور طلایی شمال_جنوب وحضور ایران در این محور چالش سازی کنند.
ایران نباید از امتیازات جغرافیای خود عقب نشینی کند و طبیعتا برای حفاظت از تنها مسیر امن خود برای کریدور شمال_جنوب که از استان سیونیک ارمنستان می گذرد محافظت کند.
✏️#ابوقاسم
#غرب_آسيا
╭┅───┅╮
@sulduz
╰┅───┅
۶ مهر ۱۴۰۰
📍آیا الهام علی اف اصالتا آذری است؟
▫️الهام علیف بر این پندار است که رهبری آذربایجانی های جهان است! اما آیا الهام علی اف و پدرش حیدر علیف آذربایجانی هستند که می خواهند آذریهای جهان را رهبری کنند!؟
▫️در این یادداشت کوتاه به مساله اصالت خاندان علیف و ریشه های کردی و ارمنی شان خواهیم پرداخت!
▫️یکی از بحث های مهم و هیجان انگیز این روزهای در برخی محافل سیاسی مسکو و باکو، ریشه های قومی خاندن علی اف و برخی دیگر از رهبران سیاسی قدیمی این کشور مانند محمد امین رسولزاده است. ریشه هایی که امروز در فضای اختناق آمیز جمهوری به اصطلاح آذربایجان مانند یک راز از آن محافظت می شود و کسی دوست ندارد چندان در این باره صحبت کند.
▫️حتی برخی از مدارک موجود در این باره نیز یا کتمان شده یا از میان رفته است.
حیدر علی اف متولد سیسیان ارمنستان در 1923 است. سیسیان ناحیه از جنوب ارمنستان و نزدیکی مرز نخجوان است. خانواده وی از ایلات کُرد نخجوان بودند و پیش از آن که استالین دستور اسکان عشایر را ابلاغ کند، به صورت ییلاق و قشلاق زندگی میکردند. ارمنستان منطقه ای کوهستانی و نخجوان منطقه ای جلگه ای است و خانواده علی اف نیز در حال ییلاق و قشلاق بین این دو ناحیه بودند.
▫️استالین پس از جنگ جهانی دوم دستور مخصوصی با عنوان اسکان اقوام کوچ نشین صادر کرد و همه این خانواده ها یکجا نشین شدند. علیرضا علی اف، پدر حیدر از این گروه بود اما حیدر پیش از صدور دستور استالین به دنیا آمد و در نتیجه حین ییلاق در سیسیان ارمنستان دیده به جهان گشود.
▫️کردهای نخجوان در نزدیکی مرز ایران از کردهای شکاک، جلایی، کولایی، ایزدی ،کولی وند، بارقوشات،کنگرلوها بودند اما منطقه «شاهبوز» یعنی محل اقامت خانواده علی اف عمدتا محل سکنی عشیره شکاک بود و مورخان احتمال می دهند که آنها نیز از ایل شکاک بوده باشند. همچنین گمانه هایی در خصوص تعلق ایل وی به کردهای ایزدی وجود دارد.
▫️آن چه مشخص است اینکه علیرضا علی اف پدر حیدر علی اف، دارای دو همسر بود که یکی از آنها همچون خود وی کُرد و یکی دیگر ارمنی بودند. آنچه موضوع را جالبتر میکند این نکته است که حیدر علی اف از مادر ارمنی به نام «ساتانیک» بود.
▫️برخی از سیاسیون جمهوری آذربایجان مانند قربان محمد اف در برنامه های تلویزیونی به این موضوع اشاره کرده اند و شاهدهای زنده ای را برای ثبوت این موضوع بر روی خط آورده اند.
▫️علیرغم اینکه به نظر می سد حیدر علی اف پس از رسیدن به مدارج قدرت در شوروی، ترجیح داد تا کُرد به نظر نرسد، نشانه های مهمی از ریشه های کُرد حیدر علی اف وجود دارد.
▫️از جمله برادر حیدر علیاف، رئیس کانون نویسندگان کُرد جمهوری سوسیالیستی آذربایجان شوروی بود. همچنین نوروز محمد اف عضو جبهه خلق پس از فرار به امریکا، مقالاتی علیه هیات حاکمه وقت جمهوری آذربایجان پس از استقلال در سایت خود منتشر میکرد. وی در یکی از مقالات این سایت مدعی شده است که وظیفه هماهنگی با پ.ک.ک از طرف ک.گ.ب به وسیله حیدر علی اف صورت میگرفت. این موضوع نیز به عنوان نشانه ای دیگر بر اصالت کُردی حیدر علی اف مطرح می شود زیرا اتحاد شوروی هیچ انتخابی را بدون زمینه لازم صورت نمی داد و ممکن است این ماموریت به حیدر علی اف و علیه ترکیه در راستای ریشه های کُردی وی بوده باشد.
✿════✿
@sulduz
✿════✿
۶ مهر ۱۴۰۰
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴حسین فردوست، شاید یکی از ۵نفر آدمی باشد که در طول حیات محمدرضا پهلوی بیشترین حشر و نشر را با او داشته است. فردوست رئیس دفتر ویژه اطلاعات شاه، قائم مقام ساواک و رئیس سازمان بازرسی شاهنشاهی بوده است.
او میگوید:«فساد مالی در نظام سلطنتی اینقدر زیاد بود که ما دیدیم اگر به همه آنها بخواهیم رسیدگی کنیم، ده هزار کارمند لازم داریم. گفتیم پس فقط به رقم های بالای صد میلیون تومان رسیدگی کنیم. میگوید با این وجود ، تعداد پرونده ها به ۳۷۵۰ عدد رسید! که معلوم نشد کسی به آنها رسیدگی کرد بالاخره یا نه »
توجه کنید که صد میلیون تومان آن موقع یعنی چه، یعنی ۱۴ میلیون دلار برای یک پرونده و به قیمت امروز ۱۷۰ میلیارد تومان ، یعنی در مجموع ۵۳ میلیارد دلار پرونده اختلاس و رانت و فساد وابستگان به سلطنت زیر دست رئیس سازمان بازرسی شاهنشاهی بوده است! وقتی میگوییم ۵۳ میلیارد دلار ، باید به تورم جهانی هم توجه داشته باشیم، باید بدانیم که با ۵۳ میلیارد دلار آن سالها میشد کارهایی کرد که الان با ۴-۵ برابر آن نمیشود.
✿════✿
@sulduz
✿════✿
۶ مهر ۱۴۰۰
🔴 ایران تغییرات مرزی را تحمل نمیکند
✍سعدالله زارعی
🔸آنچه اکنون در مرزهای شمال غربی ایران مشاهده میشود، شکلگیری یک اتحاد نامرئی بین آمریکا، ترکیه، آذربایجان، ارمنستان و رژیم صهیونیستی است و هدفگذاری آن ایجاد یک تغییر ژئوپولیتیک با نتایج راهبردی علیه دو کشور ایران و روسیه است.
✅در این خصوص گفتنیهایی وجود دارد:
۱- نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان محور گوریس قاپان در ارمنستان را مسدود کرده و اجازه عبور خودروهای سنگین ایران به ارمنستان را نمیدهند که این به منزله نقض حاکمیت دو کشور جمهوری اسلامی و جمهوری ارمنستان است و اگر استمرار پیدا کند در نهایت به کاهش نقش ایران در این منطقه منجر میشود.
همزمان با این فعل و انفعالات، ادبیات رسانهای و محافل بهظاهر غیررسمی -که در واقع بیان رسمی جمهوری آذربایجان بهحساب میآید- به سمت خصومت و حتی الفاظ کودکانه کشیده شده است. این در حالی است که - ما بدون آنکه قصد تحقیر داشته باشیم - نمیتوانیم اندازه این جمهوری را با اندازه ایران و هر چیزی که معیار قدرت یک واحد جغرافیایی است، مقایسه کنیم؛ چرا که مقایسه فیل و فنجان است.
۲- حذف خط ۲۱ کیلومتری مرزی ایران با منطقه ارمنستان و نیز حذف مرز ارمنستان در این منطقه که احتمالاً با تسلیم استان ارمنی سیونیک به آذربایجان صورت میگیرد، وضع ژئوپلیتیکی ایران در منطقه قفقاز را دچار مشکل میکند.
۳- در این میان دولت ارمنستان و شخص پاشینیان که در مقایسه با دولت سابق این کشور، غربگرا محسوب میشود، در چارچوب یک طرح آمریکایی - ترکیهای و به امید واهی برخوردار شدن از مواهب سیاسی و اقتصادی به این طرح پیوسته است در حالی که خیانت به کشور ارمنستان میباشد. دولت پاشینیان به این وعده آمریکا و ترکیه دلخوش کرده است که در صورت واگذاری استان سیونیک، میتواند از روابط مناسب و بیدغدغه با جمهور آذربایجان و ترکیه برخوردار شود
۴- بسیاری از تحلیلگران گفتهاند اردوغان و حزب او بعد از یک دوره مانور اسلامگرایی و پس از یک دوره مانور روسیهگرایی، به مرور روی واقعی خود را که هیچ ارتباطی با اسلامگرایی و شرقگرایی ندارد، نشان میدهد.
۵- دولتهای ترکیه و آذربایجان در حال دست زدن به ریسکهای بزرگی هستند که میتواند پیش از دیگران خود آنان را در بحران وجودی فرو ببرد. دولت علیاف با شش میلیون جمعیت شیعه که بدون شک دل بسته مرکزیت شیعه هستند، مواجه است و دولت اردوغان در ترکیه با حدود ۲۳ میلیون شیعه علوی روبهرو میباشد. جمهوری اسلامی هیچگاه نخواسته است از این ظرفیتها برای گوشمالی اردوغان یا علیاف استفاده کند. ما برخلاف آنان و براساس اصول اخلاقی خود، حسن همجواری را رعایت کردهایم؛ تا جایی که فراتر از آن در دو نوبت حکومتهای این دو خانواده را از ویرانی نجات دادهایم.
🔹هم اردوغان و هم علیاف میدانند که دست ایران برای برهم زدن این توطئه خالی نیست و انگشت اشاره جمهوری اسلامی ایران میتواند توطئه طراحیشده را برای آنها به گونهای پشیمانکننده برهم بزند.
✿════✿
@sulduz
✿════✿
۷ مهر ۱۴۰۰
بازی خطرناک باکو روی خط قرمز ایران
درحالی که جمهوری آذربایجان در یک ماه اخیر دو رزمایش نظامی مشترک با ترکیه و پاکستان برگزار کرده، الهام علیاف رئیس جمهور این کشور در مصاحبه اخیر خود انتقادهای تند و تحریکآمیزی را نسبت به رزمایش سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در مناطق شمال غرب کشور ابراز داشته است.
اظهارات جنجالی و ضدایرانی الهام علیاف در سالروز جنگ دوم قرهباغ نشان میداد باکو به دنبال جنجال آفرینی و اجرای یک پروژه سیاسی و رسانهای در پشت این دو رزمایش است. اما هدف علیاف از این اقدام در پی برخی رفتارهای تحریکآمیز در هفتههای اخیر از جمله بازداشت چند راننده ایرانی و قطع مسیر ترانزیت کامیونهای ایرانی چیست؟
بازی باکو در پازل دسیسههای ضد ایرانی
دکتر احمد کاظمی کارشناس ارشد مسائل قفقاز در گفتوگو با خبرنگار ما تأکید کرد: موضعگیریهایی که در سطح مقامات و رئیس جمهور آذربایجان انجام شده را باید به تحولات یک سال پیش یعنی زمان جنگ دوم قرهباغ با مشارکت رژیم صهیونیستی و ترکیه و با حمایت پشت پرده انگلستان و آمریکا ، مرتبط دانست. وی اظهار کرد: جنگ قره باغ یک طرح ساخته و پرداخته شده توسط برخی از قدرتها بود که در پوشش آزادی اراضی اشغالی آذربایجان، اهداف امنیتی، سیاسی و نظامی را در منطقه با محوریت تحرکات ضدایرانی دنبال میکرد.
این کارشناس مسائل قفقاز و آذربایجان خاطرنشان کرد: ترکیه و اسرائیل و در پشت صحنه، آمریکا و انگلستان در قبال حمایتهایی که از جمهوری آذربایجان برای بازپسگیری قرهباغ داشتند، تعهداتی هم از الهام علیاف گرفتند که اکثر آنها معطوف به ایران است و جمهوری آذربایجان متعهد شده است در قبال دریافت کمک این کشورها یک سلسله اقداماتی در حوزههای امنیتی-نظامی، عملیات روانی و رسانهای، مباحث اقتصادی و همچنین مباحث قومیتگرایی و تجزیه طلبی را بر علیه ایران انجام بدهد و اظهارات علی اف در این پازل قابل دیده شدن است.
۳ هدف علیاف از جنجال رسانهای
این کارشناس مسائل قفقاز خاطرنشان کرد: جمهوری آذربایجان با آزاد کردن خاک خودش از جدایی طلبان ارامنه به نوعی این مناطق را در اختیار و اجاره اسرائیل، ترکیه و قدرتهای ضد ایرانی قرارداده تا بتواند به تعهداتی که اشاره شد، عمل کند. بر این اساس میتوان اهداف دور جدید هجمه رسانهای آذربایجان و الهام علیاف علیه ایران را در سه محور دستهبندی کرد.
آذربایجان با همراهی ترکیه و رژیم صهیونیستی برای ایجاد یک دالان پانترکیستی از ترکیه تا سینکیانگ چین نیازمند این است که مرز ایران با ارمنستان را از بین ببرد و به همین دلیل هم تلاش کردند در جریان جنگ ۴۴ روزه قرهباغ نوار مرزی ایران و ارمنستان را اشغال کنند. به بیان دیگر جمهوری آذربایجان از کشوری که بخشی از اراضیاش در اشغال بوده در حال بدل شدن به کشوری است که به دنبال اشغال بخشی از خاک یک کشور همسایه است. این کارشناس امور آذربایجان با تأکید بر اینکه نارضایتی شدید مقامات آذربایجان از این موضع مشروع و حقوقی جمهوری اسلامی ایران است که نباید مرزهای بینالمللی تغییر کند، گفت: ایران به همان اندازه که برای مرزهای قانونی آذربایجان اهمیت قائل است به مرز سایر کشورهای همسایه از جمله ارمنستان هم توجه دارد.
۷ مهر ۱۴۰۰
وی افزود: به نظر میرسد جمهوری آذربایجان با تشدید هجمههای رسانهای و دامن زدن به بحثهای قومیتگرایی و تجزیه طلبی میخواهد نارضایتی خودش را از موضع ایران نشان دهد و در عین حال ارمنستان را برای پذیرش این طرح تحت فشار قرار بگذارد. این در شرایطی است که اولاً با توجه به اینکه ایران بارها از تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان حمایت کرده و ارتباط این کشور با نخجوان در ۳۰ سال گذشته از طریق جاده مرزی ایران در بیلهسوار برقرار شده، اقدامات اخیر باکو از جمله بستن راه «قاپان» به «گوریس» در مرز ارمنستان و آذربایجان روی رانندگان ایرانی، دستگیری دو تن از اتباع و رانندگان کشورمان و جنجال آفرینی سیاسی و رسانهای، مصداق بارز قدر ناشناسی و رفتار ناشایست دولت آذربایجان در برابر حسن نیت و رفتار دوستانه و سیاستهای حمایتی جمهوری اسلامی ایران است.
مدیر واحد پژوهشهای کاربردی برون مرزی صداوسیما با اشاره به موضعگیریها و اظهارات ضد ایرانی، قومیتی و تحریکآمیزی که از زبان الهام علیاف مطرح شده، تصریح کرد: این موضوع میتواند پاشنه آشیلی برای جمهوری آذربایجان باشد که دارای اقلیتهای ناراضی همچون لزگیها و طالشیهاست.
تغییر مرزها خط قرمز ایران است
کاظمی اظهار کرد: مصلحت جمهوری آذربایجان این است که از ادامه ائتلافی که با رژیم صهیونیستی در منطقه ایجاد کرده، دست بردارد و سیاستهای مثبت و حمایتی ایران در ۳۰ سال گذشته را با احترام و حسن نیت متقابل پاسخ دهد. از این منظر تحرکات ضد ایرانی اخیر نه تنها تأثیری نخواهد داشت، بلکه بحث تغییر ژئوپلتیک منطقه و عدم تغییر مرزهای بینالمللی به عنوان خط قرمز جدی ایران مطرح است و هیچ قدرتی در قفقاز نمیتواند این خط قرمز ایران را نادیده بگیرد و اگر این سیاستهای شیطنت آمیز ادامه پیدا کند، دست جمهوری اسلامی ایران برای حمایت از منافع مشروع خودش در چارچوب قواعد و منشور بین الملل کوتاه نیست.
✿════✿
@sulduz
✿════✿
۷ مهر ۱۴۰۰
۷ مهر ۱۴۰۰
همزمان که تو انگلیس مردم دارن همو بخاطر بنزین پاره میکنن تو راهپیمایی اربعین اینطوری از زوار به صورت رایگان پذیرایی میکردن
آره اسلام دین خشونته
غرب مظهر انسانیته 😏😑😝
✿════✿
@sulduz
✿════✿
۷ مهر ۱۴۰۰
✍️ مسئله کامیون های ایرانی در #قره_باغ حاشیه سازیست؛ هدف حمله به ارمنستان،اشغال استان سیونیک و قطع ارتباط ایران با قفقاز شمالیست!
ترکیه و آذربایجان بدانند، «امنیت»؛ چک سفید امضاء نیست که ایران به برادر و همسایه خود بدهد!
پ.ن: صرفا جهت اطلاع روسای جمهور متوّهم ائتلاف در قره باغ...
✿════✿
@sulduz
✿════✿
۷ مهر ۱۴۰۰
✨تنش در روابط تهران_باکو 1 سال پس از جنگ دوم قره باغ
✨در هفتههای اخیر جنجال زیادی بر سر مسئله ارسال کامیون های تجاری ایران به منطقه ناگورنو_قره باغ و بسته شدن این مسیر توسط گارد مرزی جمهوری آذربایجان ایجاد شد و پس از دستگیری 2 راننده ایرانی در این مسیر توسط باکو، رسانهها و برخی مسئولان دو کشور وارد تنش لفظی نسبتا شدیدی شدند. در این مطلب قصد داریم به بررسی ماهیتی و فنی این رویداد بپردازیم.
✨دقیقا دو روز از نخستین سالگرد آغاز جنگ دوم قره باغ میگذرد؛ سال گذشته در چنین روزهایی ارتش جمهوری آذربایجان با همراهی گسترده و کمکهای تسلیحاتی ارتش ترکیه موفق شد تا 26 سال پس از پایان نبرد نخست قره باغ در سال 1994 که منجر به از دست رفتن حدود 15 درصد از خاک رسمی این کشور و البته خروج از منطقه تحت مناقشه ناگورنو_قره باغ شد، طی یک نبرد 44 روزه خاک از دست رفته خود را که طبق تمامی قطعنامه ها و کنوانسیونهای بین المللی تحت اشغال ارمنستان محسوب میشد، بازپس بگیرد.
✨در آن هنگام در فضای رسانهای کشورمان دوقطبی شدیدی بر سر دخالت یا عدم دخالت ایران در این مسئله ایجاد شده بود:
🔹 -موافقین دخالت ایران در این درگیری، معتقد بودند که این جنگ در واقع نقشهای از سوی کشور ترکیه و با همراهی اسرائیل برای ربودن حوزه نفوذ ایران در قفقاز و به دست گرفتن منافع اقتصادی و کریدورهای تجاری بود که در سالهای آینده میتوانست سود سرشاری را نصیب کشورمان کند. این قشر معتقد بودند که ایران بایستی مانع از عملیات نظامی باکو و شکست ارتش ارمنستان شوند تا این منطقه به حوزه نفوذ آنکارا و محل تجمع هزاران عناصر تکفیری که از خاک سوریه به نزدیکی مرزهای ایران منتقل شده بودند نشود.
همچنین این گروه به روابط گسترده دولت الهام علی اف با اسرائیل و پایگاههای جاسوسی این رژیم در خاک آذربایجان اشاره میکردند و آزادسازی قره باغ را دلیلی برای تقویت بیشتر و مشروعیت و محبوبیت دولت سکولار علی اف در کشوری با اکثریت حدود 85 درصدی شیعیان میدانستند.
🔸 _ اما دسته دیگری که مخالف دخالت ایران در جنگ بین دو کشور بودند، معتقدند که ارتش جمهوری آذربایجان به حق و برای بازپسگیری خاک اشغال شده خود از ارمنستان این عملیات را آغاز کرده و ایستادن در برابر همسایه مسلمان و شیعه نشین که به شکل مشروع به دنبال آزادی خاک خود است هیچ دلیل موجهی برای جمهوری اسلامی ایران نخواهد داشت.
✨آنها معتقدند که مقامات سیاسی ایران در طول 3 دهه گذشته تلاش کافی برای حل اختلاف و راضی کردن ارمنستان به پس دادن خاک اشغالی باکو و ایجاد کمیته مشترک برای تعیین تکلیف منطقه قره باغ مرکزی نکرده است؛ کاری که در پایان جنگ اخیر و اعلام آتش بس با وساطت ترکیه و روسیه انجام شد و نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان کلیه مفاد آتش بس و عقب نشینی از خاک اشغالی باکو به شرط ایجاد کریدور زمینی به شهر خان کندی (استپاناکرت) مرکز منطقه ناگورنو_ قره باغ را پذیرفت.
✨صرف نظر از اینکه دلایل و اظهارات کدام دسته فوق صحیح تر بوده و منافع ملی کشور را تامین میکرد، ایران تصمیم به عدم مداخله و بیطرفی در این درگیری را گرفت، اما به هر ترتیب توافقاتی که پس از پایان جنگ میان دو کشور رقیب و البته حامیان آنها یعنی روسیه و ترکیه انجام شد نشان میداد که غیبت و کناره گیری ایران در این مسئله قطعا تبعات ژئوپولتیک و اقتصادی را در آینده به همراه خواهد داشت.
✨به طور کلی تقویت بیش از حد یکی از دو کشور آذربایجان یا ارمنستان و در موضع ضعف قرار گرفتن دیگری برای کشورمان که با هر دو کشور روابط سیاسی و اقتصادی نزدیکی دارد مطلوب نیست؛ برتری یک طرفه و خردکننده ارتش جمهوری آذربایجان در جنگ با رقیب که به مدد تسلیحات مدرن روسی، اسرائیلی و البته دخالت مستقیم ارتش ترکیه به دست آمد موجب فروپاشی گسترده ارتش ارمنستان شد تا این کشور حتی در برابر ورود چندین باره سربازان آذری به خاک خود در ماههای گذشته ناتوان از واکنش نظامی باشد و به ناچار دست نیاز به سوی روسیه و ایران دراز کند.
روسها با توجه به روابط تجاری و صادرات گسترده نظامی به باکو، نه در جنگ قره باغ و نه در تنشهای اخیر تمایلی به گرفتن موضع سخت علیه دولت علی اف نداشتند و تنها دو طرف را به خویشتنداری و پایبندی به مفاد آتش بس دعوت میکردند.
✨اما برای تهران، مسئله عدم توازن قوا و قطع احتمالی مرز جنوبی ارمنستان با کشورمان در استان سیونیک توسط ارتش باکو، تحت هیچ شرایطی قابل قبول نبوده و تبعات سنگینی خواهد داشت. ایران همچنان بر حل مشکلات میان دو کشور و داشتن ارتباط سیاسی و اقتصادی برابر با دو رقیب اصرار دارد و چنین تغییر راهبردی در موقعیت جغرافیایی مرزهایش را نخواهد پذیرفت.
۷ مهر ۱۴۰۰