زمانی که آقای همتی حجم دلاری نقدینگی را ۱۴۰ میلیارد دلار اعلام کرد، هنوز خشم شب #دلار_وفاقی را به ارزش ریال نزده بود. برای اینکه قدرت خرید مردم به سال ۹۶ بازگردد، باید نرخ ارز متناسب با حجم نقدینگی کاهش یابد. نرخ دلار را دولت میتواند کاهش دهد به همان شکلی که دیدید افزایش داد.
@syjebraily
هدایت شده از «کمــی کــافــر...»
«هَپی
نیــو یِـــر...»
این
صدای «بابادوئل» است
که سوار بر تانک مرکاوا
با انبوهی از جعبههای مهمات
از کوچهپسکوچههای غزه
و اطراف
بیمارستان #کمال_عدوان
عبور میکند
و کودکان را
به جشن بمبهای فسفری
و ضیافت تیر و ترکش
دعوت میکند.
سال نو؛
حال نو؛
و غسّــال نو!
رسانهها
دروغ میگویند؛
با این حجم از آتش
هیچ کودکی
در سرما
یخ نخواهد زد!
کاجهای کریسمس را
با چاشنیهای انفجاری
تزیین کنید،
و به کودکان بگویید
«قایمموشک»
بازی قشنگیست؛
بچهها
در چادر آوارگان
«قایم» میشوند،
و پهپادها
-سُکسُک-
با «موشک»
به سقف چادر میکوبند.
بچهها
یکییکی
میسوزند
و بازی
تا سوختن آخرین نفر
ادامه خواهد یافت!
در غزه
هیچکس
از سرما
نخواهد لرزید؛
صهیونیستها
همه جا را
به آتش کشیدهاند.
(این بند را
ندیده بگیرید:)
امیدوارم
آقای عراقچی
امسال هم
سال نو مسیحی را
به وندی شرمن یهودی
تبریک نگفته باشد!
بگذریم...
مصرف را
#دو_درجه_کمتر کنید؛
اما
تورم
و نرخ ارز
و سود دلاریفروشها را
نه!
تنها
پولدارها
حق دارند که زندگی کنند.
دوره،
دورهی دور دور کردن
و استخرهای روباز است!
شیخ فرهاد
مسئول روابط عمومی
شرکت پالایش یارانههای پنهان است!
ریالی بخرید
دلاری سود کنید
و خلقالله را
بفرستید دنبال نخود سیاه یارانهی پنهان!
عیب
از «دلار» است؟
یا «دولا راست» شدن اقتصادخواندهها
پای #مکتب_گرانکن
و شوکدرمانی؟!
آآآی مجلس شورای اسلامی
آدم باش
و عامل نابسامانی ارز را
(همتی کرده)
رسوایش کنید!
میگویم
حالا که
سرعت اینترنت
دم به دم
پایین میآید،
و نرخ ارز
هی بالاتر میرود
بهتر نیست
که جای وزیر ارتباطات
و اقتصاد را
عوض کنید؟!
مردم دو دستهاند:
«غنینژاد»ها
و مستضعفین!
(یادتان نرفته است
که جنگ ما
جنگ فقر و غناست؟!)
کاش
وحید جلیلی
نامهای سرگشاده
به دبیر ستاد تحول صدا و سیما
مینوشت
و نقدی بر
تبلیغات وحشی شهر فرش
و سرای ویرانی
-که دهان مردم را
فرش کردهاند-
منتشر میکرد!
ما
تحت سلطهی رسانهایم
و کودکان غزه
دارند
از سردی نگاه روزگار
یخ میزنند
و میمیرند.
ما
چرا نمیمیریم؟!
#مصعب_یحیایی
عضو شوید:
(کمی کافر.../ شعر و گاهنوشتهای مصعب یحیایی)
🟢@yahyaei_m
19.84M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
چه افزایش ۶ برابری نرخ ارز در اردیبهشت ۱۴۰۱ و چه جهش ارزی اخیر ماههای اخیر، با اراده سیاسی بوده است. همین اراده سیاسی میتواند در جهت معکوس عمل کند و نرخ ارز را پایین بیاورد. سال ۷۴ یک بار با همین اراده سیاسی نرخ ارز در رقمی بیش از نصف نرخ بازار سیاه تثبیت شد.
@syjebraily
💫تاملی در تجربه تثبیت نرخ ارز در سال 1374
▫️بخش اول
بر اساس اظهارات آقای مسعود نیلی در کتاب «اقتصاد سیاسی جمهوری اسلامی»، با روی کار آمدن آقای هاشمی رفسنجانی در سال 1368، زمینه برای پیادهسازی ایده «کاهش ارزش پول ملی» که این طیف از ابتدای دهه 60 دنبال میکردند، فراهم شد.
از سال 68 همکاری رسمی ایران با صندوق بینالمللی پول آغاز شد. برادر اسحاق جهانگیری سال 69 از برنامه IMF برای ایران به این شکل رونمایی کرد: «راجع به از بین بردن کسری بودجه پیشنهاد میکند که هزینهها کاهش یابد و در واقع حجم کار دولت کمتر گردد و درآمدها خصوصا درآمد مالیاتی اضافه شود. یا راجع به شرکتهای دولتی و کارآیی آنها و فعال کردن بخش خصوصی و کنترل نقدینگی و همچنین راجع به حذف سوبسیدها و نرخ ارز پیشنهاداتی دارد که البته بعضی از این شرایط به عنوان سیاستهای اقتصادی از قدیم و در حال حاضر مورد توجه دولت و مجلس بوده است، ولی بعضی دیگر از آن شرایط به هیچ وجه به مصلحت کشور ما نیست. مثلا حذف سوبسیدها در کشوری که یکی از مهم ترین اهداف انقلابش دفاع از مستضعفین جامعه است، چگونه امکان پذیر است؟»
اما نهایتا در اسفند 69 برنامه «تعدیل اقتصادی بر اساس بازنگری در نرخ ارز» با همکاری IMF تدوین شد. سندی که مهر «سری» خورد و چندی بعد به اجرا درآمد.
فرض اصلی سند مذکور این بود: «ارز همانند سایر کالاها در بازار دارای قیمتی است که نقطه تعادلی آن بر اساس عرضه و تقاضا معلوم می گردد». بر این اساس، «پذیرش تدریجی مکانیسم بازار در تعیین قیمت ارز» در دستور کار قرار گرفت.
با اجرای این سیاست، نرخ ارز به شکل هولناکی شروع به جهش کرد.
زندگی بر مردم گران شد، تورم سر به فلک کشید و به ارقامی رسید که حتی در طول جنگ تحمیلی نرسیده بود. در گوشه و کنار کشور تظاهرات علیه فقر و گرانی آغاز شد. قزوین، مشهد و... فروردین سال 1374، شورش به اسلامشهر رسید.
با این وجود، طرفداران نسخه تعدیل تصریح داشتند که این سیاستها ولو با سرکوب مردم باید اجرا شود. مسعود روغنی زنجانی رئیس وقت سازمان برنامه می گوید: «من در مجلس استدلال کردم که اگر شما دنبال اجرای یک سیاست مشخص هستید باید منتظر یک سری عواقب اجتماعی-سیاسی تصمیمات خود نیز باشید. مثلا دولت کره سیاست های خود را به صورت علنی اعلام می کند و به شدت نیز پیگیری می کند، وقتی هم با واکنش های کارگران و دانشجویان روبرو می شود، پلیس را برای سرکوب آنها به خیابان ها می فرستد. اگر قرار باشد بخواهیم چنین واکنش هایی را شاهد نباشیم، هرگز سیاست ها و تصمیم هایی را که مدنظر داریم، اجرا نخواهیم کرد».
دقیقا مانند همین امروز که صریح میگویند مانند ماجرای «تیان آنمن» چین باید قیمت ها را یک شبه 10 برابر کرد و مردم را کشت، همان موقع نیز می گفتند باید معترضان را سرکوب کرد.
اما اردیبهشت 1374 آقای هاشمی رفسنجانی سرانجام ترمز تعدیل را کشید و تسلیم تثبیت شد.
هیئت وزیران طی مصوبه ای نرخ ارز را که در بازار آزاد به 700 تومان رسیده بود، روی 300 تومان تثبیت کرد. همه صادرکنندگان مکلف به سپردن تعهد برای بازگرداندن 100 درصد ارز حاصل از صادرات کالاها و خدمات خود ظرف سه ماه و فروش آن به قیمت 300 تومان به بانک های دولتی شدند و صادرکنندگانی که پیرو سیاست تعدیل مجاز شده بودند 50 درصد ارز خود را به چرخه رسمی تجاری کشور برنگردانند(در بازار سیاه به نرخ بالا بفروشند)، مکلف به بازگرداندن 100 درصد ارز خود شدند.
وزارت اطلاعات مسئول مبارزه با قاچاق ارز شد و مقرر گردید قوه قضائیه ظرف یک ماه به پرونده های قاچاق رسیدگی کند.
دولت با عاملیت وزارت اطلاعات مقتدرانه جواز کار صرافی هایی را که از مقررات بانک مرکزی تبعیت نمی کردند، لغو کرد.
کمیته نرخ گذاری کالاهای صادراتی تشکیل شد تا میزان ارزی که هر صادرکننده باید بازگرداند، مشخص شود.
💫تاملی در تجربه تثبیت نرخ ارز در سال 1374
▫️بخش دوم
با اجرای پیمان سپاری 100 درصد، دیگر ارزی نبود که به بازار سیاه تزریق شود. لذا رکود کامل بر این بازار حاکم و کاهش قیمت ها آغاز شد.
حتی قیمت سکه طلا کاهشی شد...
قیمت انواع کالاها در بازار به طرز شگفت انگیزی کاهش مییافت: از خودرو تا لوازم یدکی آن، از لوازم خانگی یا حبوبات و گوشت و مرغ و تخم مرغ...
رهبر حکیم انقلاب اسلامی در دیدار شهریور 1374 خود با هیئت دولت وقت، از موفقیت سیاست تثبیت تمجید کردند: «تثبیت نرخ ارز و جلوگیری از قاچاق و مبارزهی جدّی با قاچاقچیان- چه قاچاق کالاها و چه قاچاق ارز- نیز تأثیر زیادی در زندگی مردم داشته است».
بهمن ماه 1374، مرحوم مرتضی محمدخان وزیر وقت اقتصاد در نامه ای سری به آقای هاشمی نوشت که «علت اصلی تورم در کشور، نرخ ارز است و طی 9 ماه اجرای سیاست تثبیت، دولت موفق به کنترل تورم شده است. اگر این سیاست ادامه یابد، سال آینده تورم نصف و رشد اقتصادی دو برابر خواهد شد».
این پیش بینی دقیق، فراتر از انتظار اتفاق افتاد. تورم 49.5 درصدی سال 74 در سال 75 به 22 درصد کاهش یافت. رشد اقتصادی 2.6 درصدی نیز به 5.6 درصد افزایش یافت.
شرایط امروز، حتما با سال 1374 متفاوت است. هم پیچیدگی اجرای سیاست زیاد است؛ هم امکانات اجرای سیاست قابل مقایسه با آن دوره نیست. فناوریهای اطلاعات و ارتباطات، اشراف بر تراکنش های ریالی، روابط پیشرفته گمرکی و دهها ابزار دیگر که امروز در اختیار حاکمیت است، در آن زمان نبود.
البته امروز یک تفاوت خاص نیز با سال 1374 دارد. سال 74 گوسفندچرانهای توئیتباز و بلاگرهای سیاسی و سیگنالفروشهای بورسی نبودند که به تایملان سرازیر شده و فکاهی بگویند اگر می شود دلار را 300 تومان کرد، چرا 10 تومان نکنیم!
نرخ ارز در کشور ما کاملا تابع اراده سیاسی است. همچنانکه سیاست تعدیل و افزایش نرخ ارز با اراده سیاسی انجام شد، همچنانکه سال 1401 ارز 4200 با اراده سیاسی حذف شد، همچنانکه ارز نیما در سال 1403 با اراده سیاسی حذف شد، سال 1374 نیز نرخ ارز با اراده سیاسی تثبیت شد.
این اراده سیاسی یا معطوف به منافع عمومی و معیشت مردم است، یا معطوف به منافع ذینفعان ارز گران.
در سالهای اخیر همه تلاش دلسوزان این بوده که جریان های حاکم بر دولت و مجلس، این اصلاحات را به نفع مردم انجام دهند. بی پاسخ ماندن این مطالبه، دغدغه مندان را ناگزیر از کنش سیاسی کرده است.
@syjebraily
آیا میدانید صندوق بین المللی پول نرخ دلار در برابر ریال را بر اساس شاخص برابری قدرت خرید ۱۴۷۰۰ تومان اعلام کرده است؟
بله عزیزان! دلار ۶۶ هزار تومانی و ۸۲ هزار تومانی محصول سپردن تعیین ارزش پول ملی به بازار حراج است. ارزش واقعی ریال با هیچ محاسبهای این نیست.
@syjebraily
📌ما باذنالله به این پروژه #ریال_سوزی و فقیرسازی مردم ایران پایان خواهیم داد.
@syjebraily
کدام کشور را میشناسید که قاطبه وزرایش، وکلایش، دولت و مجلسش، رسانههایش، بام تا شام بر طبل کاهش ارزش پول ملی بکوبند و هر صدای مخالف و معترضی را سرکوب کنند؟
نام این مصیبت را چه باید گذاشت؟
ارزش سفره این ملت کمتر از مرز این سرزمین نیست.
ما ایستادهایم و ما لنا الا احدی الحسنیین...
@syjebraily
هدایت شده از اقتصاد کاربردی - رضا غلامی
از کجا می دانی چه تجربیاتی داریم.
من با ماشین خودم رفتم و تنها هزینهام برای آنها یک بطری آب بود.
ما با مکیدن خون مردم ادامه حیات نمیدهیم.
راستی، این سوالات را از برگزارکنندگان همایش در کیش بپرسید نه از همایشی در یک مسجد که اندک هزینهاش از پول شخصی چند جوان دلسوز تأمین شده است.
@DrRezaGholami
لوازم خانگی قسطی
دندانپزشکی قسطی
آجیل قسطی
گوشت و برنج قسطی
مدرسه قسطی
این زندگی اقساطی، نتیجه از دست رفتن قدرت خرید ملت با افزایش بیامان نرخ ارز در اقتصاد دلاریزه ایران است.
کاپیتالیسم، مردم را فقیر و سپس مقروض میکند تا بردهشان سازد.
انقلاب اسلامی، منادی آزادی انسان است.
@syjebraily
بسمه تعالی
جناب آقای دکتر قالیباف
«جمهور»ی باید وجود داشته باشد که جنابعالی «رئیسجمهور»ش شوید.
و من الله توفیق
@syjebraily