✍ گرسنگی و کم خوری و روزه داری
🔹علامه طباطبایی:
🔸 #گرسنگی موجب سبکی و نورانیت نفس می گردد و فکر در حال گرسنگی می تواند به #پرواز در بیاید.
🔸[البته] به اندازه ای که باعث بر ضعف نگردد و احوالش را مُشوّش ندارد. غذای زیاد خوردن و سیر بودن(پر بودن معده)، #نفس را ملول و خسته و سنگین می کند و از سیر در آسمان معرفت باز می دارد.
🔸صَوم و روزه از عبادات بسیار ممدوح است و در روایت مِعراجیه که خطاب و تکلم خدا با حبیبش رسول الله(صلّی اللهُ علیه و آله) بیان می شود خطابات عجیبی درباره جُوع[= گرسنگی] دارد و مزایای این امر را در سیر و سلوک به طرز شگفت انگیزی بیان می کند(روایت معراجیه در ارشاد القلوب دیلمی و جلد17بحارالانوار).
📚رساله لُبّ اللُّباب(دروس اخلاقی و عرفانی علامه طباطبایی)، علامه حسینی طهرانی
#روزه
@tabyeen98
✍ روزه حداقلی و حداکثری!
💥 كَمْ مِنْ صَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ صِيَامِهِ إِلَّا الْجُوعُ وَ الظَّمَأُ وَ كَمْ مِنْ قَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ قِيَامِهِ إِلَّا السَّهَرُ وَ الْعَنَاء، حَبَّذَا نَوْمُ اَلْأَكْيَاسِ وَ إِفْطَارُهُمْ(📚نهج البلاغه، حكمت 145):👇
♈️ #امیر_المومنین علیه السلام: چه بسا روزه دارى كه از روزه اش جز گرسنگى و تشنگى بهره اى ندارد و چه بسا شب زنده دارى كه از بلند شدنش جز بیداری و رنج نصیبی ندارد، خوشا خواب زیرکان و افطارشان!
💥وعنه عليه السّلام، عن آبائه، عن فاطمةَ بنتِ رسولِ اللّه صلّى اللهُ عليه وآله أنّها قالت: ما يَصنَعُ الصّائمَ بِصيامِه إذا لم يَصُن لسانَه و سمعَه و بصرَه و جوارحَه(📚بحار الأنوار علامه مجلسی):👇
♈️ #حضرت_فاطمه_زهرا سلام الله علیها: روزه روزه دار به چه دردش می خورد اگر زبان و گوش و چشم و اعضایش را صیانت و کنترل نکند؟!
💥صَومُ القَلبِ خَیرٌ مِن صِیامِ اللِّسانِ وَ صَومُ اللِّسانِ خَیرٌ مِن صِیامِ البَطنِ(📚 غُرَرُ الحِكَم، ج1، ص417):👇
♈️ #امیر_المومنین علیه السلام: روزه قلب بهتر از روزه زبان و روزه زبان بهتر از روزه شكم است.
💥 علِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ حَمَّادِ بْنِ عُثْمَانَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع إِذَا صُمْتَ فَلْيَصُمْ سَمْعُكَ وَ بَصَرُكَ وَ شَعْرُكَ وَ جِلْدُكَ وَ عَدَّدَ أَشْيَاءَ غَيْرَ هَذَا وَ قَالَ لَا يَكُونُ يَوْمُ صَوْمِكَ كَيَوْمِ فِطْرِكَ(📚الكافي (ط - الإسلامية)، ج4، ص87):👇
♈️ #امام_صادق علیه السلام: وقتی روزه می گیری باید گوش و چشم و مو و پوستت روزه بگیرد(حضرت موارد دیگری را نیز برشمردند) و روزی که روزه می گیری مثل روزی که می خوری نیست.
@tabyeen98
✍ ریزش باران لطف الهی بر دل ها
🔹 رهبر انقلاب( آیت الله خامنهای):
♈️ "عزیزان! ماه رمضان تمام شد؛ روزهای آخر آن را میگذرانیم. اگر سرزمین حاصلخیز دلهای شما تحت تأثیر باران لطف الهی در این ماه قرار گرفته باشد، در آینده میوه های خودش را خواهد داد."
#ماه_خدا
@tabyeen98
✍ 27 ماه رمضان؛ وفات علامه مجلسی
♈️ 27 ماه رمضان سالروز رحلت دانشمند جلیل القدر و خادم مذهب تشیع علامه محمد باقر مجلسی رضوان الله تعالی علیه است(1037-1110ه.ق).
این مرد بزرگ در عمر پربرکت 73 ساله خود آثار ارزشمندی به زبان عربی و فارسی به یادگار گذاشته است.
🔹برخی کتب علامه:
1. "بِحارالأنوار الجامعة لِدُرَر أخبار الأئمة الأطهار علیهم السلام" که یک مجموعه بزرگ روایی و تاریخی در 110 جلد است و در ضمن آن تفسیر بسیاری از آیات قرآن کریم هم آمدهاست.
2. مرآة العقول فی شرح أخبار آل الرسول که شرح کتاب کافی ثقة الاسلام کلینی است در ۲۶ جلد.
3. مَلاذ الأخیار فی شرح تهذیب شیخ طوسی در ۱۶ جلد.
4. الفرائد الطریفة، شرح صحیفه سجادیه امام چهارم شیعه(زین العابدین) است.
5. شرح أربعین حدیث، که از بهترین کتب در این موضوع است.
6. حقالیقین، در اعتقادات است و به زبان فارسی نوشته شدهاست(ایشان چندین کتاب کلامی دیگر نیز دارد).
7. زاد المعاد، در اعمال و ادعیه ماه ها (فارسی).
8. تحفة الزائر، در زیارات(فارسی).
9. عین الحیاة، شامل مواعظ و حکم برگرفته از آیات و روایات اهل بیت شیعه(فارسی).
10. صراط النجاة.
11. حلیة المتقین، در آداب و مستحبات زندگی روزانه(فارسی).
12. حیاة القلوب در تاریخ پیامبران و ائمه شیعه در سه جلد(فارسی).
13. مشکاة الأنوار، که مختصر حیات القلوب است(فارسی).
14. جلاء العیون در تاریخ و مصائب اهل بیت شیعه(فارسی).
15. توقیعات امام عصر همراه با ترجمه آنها.
16. کتب فراوانی به عنوان ترجمه احادیث خاص مانند ترجمه توحید مفضل و …کتبی در موضوع ترجمه ادعیه و زیارات همچون: زیارت جامعه کبیره و دعای سمات و … .
🔹 آیت الله جوادی آملی، از علّامهٔ مجلسی(ره)، چنین یاد می کند:
💥«غَوّاص در بِحارِ أنوارِ أئمهٔ أطهار
(علیهم السلام)، علامهٔ مجلسی رحمه الله»(📚أدب فِنای مقرّبان؛ج۱ص۲۱۱).
🔹آیت اللّه وحید خراسانی:
💥علامه مجلسی با بحارش، دین و مذهب را زنده کرد! كوچک شمردن زحمات علامه مجلسی در تأليف «بحار الأنوار»، نشانهٔ جهالت است!
🔹آیت اللّه صافی گلپایگانی:
💥يكى از رشته هاى مهم مجاهدات علمى و دينى او(علامه مجلسی)، برخورد با تصوّف و هدايت مردم و شيعيان، به تشيّع خالص- كه منزّه و پيراسته از تصوّف مى باشد- بود. اين «مجلسى» بود كه بازار تصوّف را كه به واسطه بعضى عوامل، رواج و رونقى يافته بود، به كِسادى كشاند و در اثر افشاگرى هايش، خانقاه هاى بسيارى كه حتّى در شهر اصفهان بود، تعطيل و بسته شد، و همان دوره، تشيّع راستين عصر ائمه(عليهم السّلام) را نوسازى و تجديد نمود...(📚معارف دين؛ج۳؛ص۴۲۲).
🔹آیت اللّه صافی گلپایگانی:
💥 در كتابهايى مثل «بحارالأنوار» در ضمن أحاديث و روايات،به قدرى آموزش عقايد وجود دارد،كه با وجود آنها از رفتن به در خانه ديگران بىنياز مىباشيم!(📚شرح حديث عرض دین؛ص۲۳).
🔹عالِم بزرگ اهل سنت، عبدالعزیز دهلوی در کتاب خود «تحفه إثنی عشریه» می نویسد:
💥«لو سُمِّیّ دینُ الشّیعة بِدین المجلسی لکانَ فی محله لِأنّ رونقَه منه»: اگر دین شیعه، به دین مجلسی نامگذاری شود، به جاست؛ زیرا رونق آن(تشیّع)، از او است(📚مرآة الأحوال ص۱۱۵-۱۱۴؛ الفیض القدسی ص۸۸).
#علامه_مجلسی
@tabyeen98
✍ نظر رهبر انقلاب درباره علامه مجلسی
♈️ یک روز مرحوم مجلسی( رضواناللَّه علیه) در کتاب «حقالیقین» و «عینالحیاة» و امثال اینها، اخلاق و عقاید دینی را با همان زبانِ خودش میگفت و دنیایی را به تفکر اعتقادیِ شیعی نزدیک میکرد. شما خیال نکنید که این کتب مجلسی بیهوده نوشته شده است؛ نخیر، پایههای تشیع را - در آن زمانی که تشیع در کشور ما تازه بود - همین کتابها قرص کرده است. به کتابهای «حیاةالقلوب» و «حقالیقین» و «عینالحیاة» مجلسی به چشم حقارت نگاه نکنید و نگویید اینها چه اثری دارد؛ نخیر، اینها یک روز خیلی اثر داشته است. مجلسی وقتی آمده است که در همان شهر، یک قرن و نیم قبل از آن، برای اینکه مردم را به عقاید شیعه وادار کنند، چه کارهای حتّی غیرانسانییی کرده بودند؛ مجلسی و امثال او آمدند این عقاید را در دلهای مردم محکم کردند. آن روز آن مطالب به درد میخورد؛ اما امروز من و شما نمیتوانیم «حقالیقین» و «حیاةالقلوب» را تجویز کنیم؛ بگذارید در قفسه به عنوان تاریخ بماند؛ اگر هنر داریم، آن مضمون را با زبانِ امروز بنویسیم. بنده امروز «حقالیقین» و «حیاةالقلوب» را برای مردم تجویز نمیکنم؛ به درد مردم نمیخورد. ممکن است خیلی از شماها اصلاً «حقالیقین» را نخوانده باشید؛ اما بنده خواندهام. «حیاةالقلوب»، «حقالیقین»، «عینالحیاة» - این کتب فارسی مرحوم مجلسی - پُر از مطلب است؛ اما نه مطلب باب جوان امروز؛ نه مطلب باب تفکر روشنفکریِ امروز که در زمان مجلسی از این حرفها عین و اثری نبود(📚بیانات در دیدار مسئولان سازمان تبلیغات اسلامی ۱۳۷۰/۱۲/۰۵).
♈️ ... علّامهی مجلسی مرد خیلی بزرگی است، یعنی كسی نگاه كند به بیانهایی كه ایشان در بِحار - در ذیل روایات - دارد، میفهمد كه این مرد هم فقیه است، هم متكلّم است، هم اهل عقلیّات است. مجلسی خیلی بزرگ است، منتها فقط به حدیث معروف شده؛ در حالی كه اینجور نیست. ایشان محدّث هم هست - خب كتاب حدیث ایشان، بحارالانوار، كتاب بزرگی است - لكن فقیه متكلّم صاحبنظر [است]، گاهی اوقات ایشان یك آراء بسیار برجستهای در مسائل كلامی و عقلی - در ذیل روایات - دارد كه اینها خیلی برجسته است.
#علامه_مجلسی
https://www.mehrnews.com/amp/2887602/
@tabyeen98
✍ روزه؛ علل و فواید
♈️ قرآن می گوید روزه بر شما نوشته(واجب) شد شاید با تقوا شوید. یعنی شاید خود نگهدار و خود کنترل شوید. به نظر می رسد روایات ذکر شده در باب علل و فلسفه و فواید روزه، تفسیر و بیان همین آیه است.
💥طبق آیات و روایات و نیز تجربه، علل و فوایده روزه بسیار است: با تقوا شدن، اعلام بندگی خدا، مساوی شدن فقیر و غنی، رحم به فقراء و ضعفاء، تقویت تحمل و صبر و تواضع و خشوع و معرفت و کنترل امیال و شهوات نفس سرکش، تربیت نفس و به بند کشیدن او، شکستن عادتهای ناروا، اصلاح اخلاق، حفظ و تقویت سلامتی، یاد خدا و آخرت و غفلت زدایی. واقعا انسان در ماه مبارک رمضان و هنگام روزه داری بیشتر به یاد خداست. البته ممکن است گاهی روزه داری ما به صِرف نخوردن و نیاشامیدن تقلیل پیدا کند که این کف روزه داری است. هر کس به میزان ظرفیت و همت خود از این مهمانی بزرگ استفاده می کند.
#روزه
@tabyeen98
✍ روزه برای تقواست
🔹رهبرانقلاب:
♈️ در ماه رمضان در حد توان خودمان باید مراقبت کنیم، رفتار خودمان را تصحیح کنیم؛ فکرمان را، قولمان را، عملمان را تصحیح کنیم؛ بگردیم اشکالاتش را پیدا کنیم، آن اشکالات را برطرف کنیم. این تصحیح در جهت تقوا باشد. در آیهی شریفهی روزه میفرماید: روزه برای #تقوا است. ۱۳۸۹/۰۵/۲۷
#روزه
#لعلکم_تتقون
@tabyeen98
✍ اجتناب از گناه
🔹رهبر انقلاب:
♈️ مرحلهی بالای روزه، #پرهیز_از_گناه است؛ یعنی نگاهداری گوش و چشم و زبان و دل. ماه رمضان، فرصت مغتنمی است که انسان تمرین اجتناب از گناه کند. باید تصمیم بگیرید که گناه نکنید و وقتی تصمیم گرفتید، این کار بسیار آسانی خواهد شد. اجتناب از گناه، چیزی است که مثل یک کوه در چشم انسان جلوه میکند؛ اما با تصمیم، مثل یک زمین هموار میشود. ۷۸/۹/۲۶
#روزه
#ترک_گناه
#لعلکم_تتقون
@tabyeen98
✍ روزه دار واقعی
💠 #امام_صادق(ع):
♈️ روزه، تنها دست كشيدن از غذا نيست، بلکه شرایطی دارد كه با رعايت آنها، روزه کامل می شود، یعنی هنگامى كه روزه گرفتید:
🔹زبان خود را نگه داريد.
🔹چشمانتان را از ناروا بپوشانید،
🔹با يكديگر نزاع نكنيد.
🔹حسد نورزید.
🔹غيبت نكنيد.
🔹با هم جر و بحث نکنید.
🔹به زیردستان خود دشنام و ناسزا مگویيد،
🔹و روزه هر روزتان با روز دیگر فرق داشته باشد.
📚کافی، ج۴، ص۸۷
#روزه_واقعی
@tabyeen98
✍ شیرینی یاد خدا
♻️ «اللّهُمَّ أَذِقني حَلاوةَ ذِكرِك»♻️
♈️ «بخشي از دعاهاي #ماه_مبارك_رمضان اين است، در دعاي بعضي از روزهاي ماه مبارك رمضان به خدا عرض ميكنيم: خدايا شيريني نام و يادت را به كام ما بچشان!
#شيريني مطلبي نيست كه انسان با درس حوزه و دانشگاه آن را ادراك بكند. الآن كسي كه #عسل را نچشيد شما هر چه بخواهيد معناي عسل، مزه عسل را به او بفهمانيد مقدورتان نيست براي اينكه يك سلسله الفاظ و يك سلسله مفاهيم را كنار هم ذكر ميكنيم او مي فهمد كه زنبوري هست و كندويي هست و گلي هست و مكيدني هست و تبديل كردن به يك مايه شيريني است اما مزه عسل چيست؟
آن با درس و بحث حل نمی شود، حتي كسي كه كندو مي سازد، زنبور مي پروراند، عسل توليد مي کند، تا خودش مزه عسل را نچشد درك نمي كند كه مزه عسل چيست، نام خدا و ياد خدا مثل چشيدن اين عسل است(آیت الله جوادی آملی. 90/11/27)
#یاد_خدا
@tabyeen98
✍ کمک گرفتن از صبر در قرآن؛ روزه
📚 الكافي (ط - الإسلامية)، ج4، ص63(کلینی:۳۲۹)
💥عَلِيٌّ عَنْ أَبِيهِ عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ سُلَيْمَانَ عَمَّنْ ذَكَرَهُ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع فِي قَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ {وَ اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ} قَالَ الصَّبْرُ الصِّيَامُ وَ قَالَ إِذَا نَزَلَتْ بِالرَّجُلِ النَّازِلَةُ وَ الشَّدِيدَةُ فَلْيَصُمْ فَإِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ: {وَ اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ} يَعْنِي الصِّيَامَ.
🌹 امام صادق علیه السلام: مراد از صبر در آیه «از صبر کمک بگیرید(بقره:45 و 153)» #روزه است، وقتی کسی دچار سختی و حادثه ای می شود روزه بگیرد، زیرا خداوند می فرماید: از صبر [ و نماز] کمک بگیرید و منظور از صبر، #روزه است.
💠 پی نوشت:
⚡️ظاهرا حضرت یکی از مصادیق صبر را روزه عنوان کرده اند و منظور این نبوده که مراد از صبر فقط روزه است.
@tabyeen98
✍ افطار؛ حلوا یا خرما یا شیر یا آب جوش ولرم
📚 الكافي (ط - الإسلامية)، ج4، ص152)👇
1⃣ عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ رَجُلٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: إِذَا أَفْطَرَ الرَّجُلُ عَلَى الْمَاءِ الْفَاتِرِ نَقَّى كَبِدَهُ وَ غَسَلَ الذُّنُوبَ مِنَ الْقَلْبِ وَ قَوَّى الْبَصَرَ وَ الْحَدَقَ.
🌹 امام صادق علیه السلام: وقتی کسی با #آب_جوش_ولرم افطار کند کبدش را تمیز می کند و قلبش را از گناهان می شوید و بینایی و چشمش را تقویت می کند.
2⃣ مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَحْمَدَ عَمَّنْ ذَكَرَهُ عَنْ مَنْصُورِ بْنِ الْعَبَّاسِ عَنْ صَفْوَانَ بْنِ يَحْيَى عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مُسْكَانَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: كَانَ رَسُولُ اللَّهِ ص إِذَا أَفْطَرَ بَدَأَ بِحَلْوَاءَ يُفْطِرُ عَلَيْهَا فَإِنْ لَمْ يَجِدْ فَسُكَّرَةٍ أَوْ تَمَرَاتٍ فَإِذَا أَعْوَزَ ذَلِكَ كُلُّهُ فَمَاءٍ فَاتِرٍ وَ كَانَ يَقُولُ يُنَقِّي الْمَعِدَةَ وَ الْكَبِدَ وَ يُطَيِّبُ النَّكْهَةَ وَ الْفَمَ وَ يُقَوِّي الْأَضْرَاسَ وَ يُقَوِّي الْحَدَقَ وَ يَجْلُو النَّاظِرَ وَ يَغْسِلُ الذُّنُوبَ غَسْلًا وَ يُسَكِّنُ الْعُرُوقَ الْهَائِجَةَ وَ الْمِرَّةَ الْغَالِبَةَ وَ يَقْطَعُ الْبَلْغَمَ وَ يُطْفِئُ الْحَرَارَةَ عَنِ الْمَعِدَةِ وَ يَذْهَبُ بِالصُّدَاعِ.
🌹امام صادق علیه السلام: پیامبر با #حلوا افطار می کردند، اگر نداشتند با #چیز_شیرین یا چند عدد #خرما و اگر هیچ یک از اینها نبود با #آب_جوش_ولرم و می فرمودند: #آب_جوش_ولرم، معده و کبد(جگر) را تمیز می کند و نَفَس و دهان را خوشبو و پاکیزه می کند و دندانها و بینایی را تقویت می کند و موجب جلای نظر می شود و گناهان را به کلی می شوید و عروق دچار هیجان و زرداب(صفرا) را تسکین می دهد و بلغم را قطع می کند و حرارت معده را خاموش می کند و سردرد را از بین می برد..
3⃣ عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ الْأَشْعَرِيِّ عَنِ ابْنِ الْقَدَّاحِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: كَانَ رَسُولُ اللَّهِ ص أَوَّلُ مَا يُفْطِرُ عَلَيْهِ فِي زَمَنِ الرُّطَبِ الرُّطَبُ وَ فِي زَمَنِ التَّمْرِ التَّمْرُ.
🌹امام صادق علیه السلام: پیامبر خدا اولین چیزی که در زمان رطب با آن افطار می کردند، #رطب و در زمان تمر، #تمر بود(رطب و تمر دو مرحله خرما است. ظاهرا رُطَب، خرمای رسیده است و تَمر، خرمای خشک).
📚تهذيب الأحكام، ج4، ص199(شیخ طوسی: 460)👇
4⃣ أَحْمَدُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ عِيسَى عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَحْيَى عَنْ غِيَاثِ بْنِ إِبْرَاهِيمَ عَنْ جَعْفَرٍ عَنْ أَبِيهِ أَنَّ عَلِيّاً ع كَانَ يَسْتَحِبُّ أَنْ يُفْطِرَ عَلَى اللَّبَنِ.
🌹 امام محمد باقر علیه السلام: امیر المومنین علی علیه السلام دوست می داشت با #شیر افطار کند.
#حلوا
#خرما
#شیر
#آب_جوش_ولرم
@tabyeen98