اندیشکده راهبردی تبیین
🌐 پرسشهای بیپاسخ درباره سیاست آلمان در قبال اوکراین
▪️موسسه آلمانی مطالعات امور بینالمللی و امنیتی (SWP)
📝سوزان استورات
🔹 بحث در خصوص آینده حمایت از اوکراین، پرسشهای اساسی در خصوص «سیاست برلین در مورد اوکراین» و «موضع دولت آلمان در قبال امنیت اروپا» ایجاد میکند. نامه وزیر دارایی آلمان به وزارت خارجه و دفاع این کشور مبنی بر محدودیتهای حمایت از اوکراین سروصدای زیادی بهپا کرده است. مدتهاست در داخل و خارج از این کشور در خصوص «قابل اطمینان بودن» و «اهداف بلندمدت سیاست آلمان در قبال اوکراین» شک و شبهههایی وجود دارد؛ از جمله این که آیا دولت آلمان آمادگی این را دارد که حداقل سطح فعلی حمایت خود از اوکراین را حفظ کند؟
🔹 طرح وزارت دارایی برای جایگزینی کمکهای آلمان با بهره داراییهای مصادره شده روسیه ناسنجیده است؛ چرا که هنوز مشخص نیست چنین مکانیسمی چگونه و چه زمانی میتواند عملیاتی شود. بحث در این رابطه پیش از این که سازوکار آن جود داشته باشد نشان میدهد مسئله ممکن است به مبارزات انتخاباتی در برخی ایالتهای شرقی آلمان مرتبط باشد؛ایالتهایی که با حمایت نظامی از اوکراین مخالفت جدی دارند. این مسئله چنین تصوری را به ذهن متبادر میسازد که بخشی از ائتلاف حاکم مایل است اهداف کوتاهمدت انتخاباتی را بر اهداف بلندمدت امنیتی اولویت دهند.
🔹اگر دولت آلمان میخواهد اوکراین بتواند از خود دفاع کرده و موقعیت مذاکراتیاش را بهبود ببخشد، لازم است فضای مشخصی را برای مانور در خصوص کمکهای آتی حفظ نماید؛ هرچند برنامههای فعلی کاهش کمکها نشان میدهد که چنین فضایی برای مانور وجود ندارد. حتی اگر درخواستها برای کمکهای مالی بیشتر توسط مقامات آلمانی ارائه شود، این پرسش مطرح میشود که معیار تصمیمگیری در مورد این کمکها دغدغههای اقتصادی است یا نگرانیهای امنیتی؟
💢 انسجام سیاست امنیتی اروپا در خطر است
🔹 دولت آلمان از استقرار موشکهای میانبرد آمریکا در خاک خود بهعنوان یک اقدام ضروری برای ایجاد بازدارندگی در مقابل روسیه استقبال کرده است. توانایی اوکراین برای بیرون راندن نیروهای روسیه از قلمرو خود و جلوگیری از تجدید حملات مسکو، به افزایش بازدارندگی در مقابل روسیه و در نتیجه به امنیت آلمان و اروپا نیز کمک میکند. بنابراین حمایت از اوکراین و استقرار تسلیحات متعارف آمریکایی دو لبه یک رویکرد سیاستی در حوزه امنیت هستند. پشتیبانی از یکی از این سیاستها و نادیده گرفتن دیگری، امنیت آلمان و اروپا را به خطر میاندازد.
💢 آلمان در حال از دست دادن اعتبار خود است
🔹 آلمان در حال از دست دادن اعتباری است که نزد شرکای خود داشت، بهویژه از آنجا که برلین در ابتدا نسبت به استفاده از داراییهای روسیه (بهره حاصل از آنها) هشدار میداد اما اکنون با این موضوع مشکلی ندارد. مشکل اصلی این است که رفتار آلمان باعث میشود فرضیه پوتین مبنی بر کاهش حمایت نظامی کشورهای غربی از اوکراین در گذر زمان و دست بالاتر داشتن او در نبرد به واقعیت بدل شود.
✔️ در مرحله حساسی که کییف تلاش میکند با استقرار در خاک مسکو موقعیت خود را به روشهای مختلف بهبود بخشد، رویکرد کنونی برلین باعث تضعیف اوکراین خواهد شد. پیغام واضحی از سوی دولت آلمان مبنی بر اینکه سطح کمکها به اوکراین در سال ۲۰۲۵ حداقل بهاندازه سال ۲۰۲۴ خواهد بود برای بازگشت اعتبار آلمان ضرورت دارد؛ حتی اگر دسترسی به داراییهای روسیه امکانپذیر نباشد.
#جهان_در_نگاه_اندیشکدهها
💎
http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
اندیشکده راهبردی تبیین
💢 پیروزی خیره کننده احزاب راست افراطی در ایالات شرقی آلمان
#تبیین_پانوراما
🔹 رویترز : حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان (AfD) در انتخابات ایالتی اخیر در شرق آلمان به موفقیت چشمگیری دست یافت و با کسب ۳۳.۳ درصد رأی در تورینگن (Thueringen) و تقریباً به اندازه چپها و میانهروها در زاکسن (Sachsen)، برنده بزرگ این انتخابات شد. حزب چپ افراطی BSW نیز که نزدیک یک سال از تأسیسش میگذرد توانست در هر دو ایالت سوم شود. این نتیجه ضربهای سنگین به احزاب حاکم به رهبری اولاف شولتز وارد کرده و احتمالاً بیثباتی بیشتری را در ائتلاف حاکم ایجاد خواهد کرد.
🔹 دویچهوله : این نخستین بار است که یک حزب راست افراطی پس از جنگ جهانی دوم در انتخابات ایالتی آلمان به مقام اول میرسد. بیورن هوکه، رهبر AfD، این موفقیت را «پیروزی تاریخی» توصیف کرد. تا کنون هیچ حزبی اعلام نکرده که تمایل به ائتلاف با AfD دارد و کارستن لینمان، دبیرکل ملی CDU، تصریح کرده است که این حزب با AfD ائتلاف نخواهد کرد. این موضوع حضور در دولت ایالتی را برای AfD دشوار میکند.
🔹 اشپیگل: پس از انتخابات ایالتی در زاکسن و تورینگن، گزینههای موجود برای احزاب CDU برای تشکیل دولت محدود است. ائتلاف با BSW در هر دو ایالت مورد بحث قرار دارد. رئیس BSW به صراحت اعلام کرده که تنها در صورتی وارد ائتلاف خواهد شد که خواستههای سیاست خارجی حزبش (یعنی مخالفت با آمریکا و نزدیکی به روسیه) در توافقنامه گنجانده شود.
🔹 دی ثایت : با وجود موفقیت AfD، ممکن است دولت اقلیت بدون حضور آن شکل بگیرد. احزاب برای حکمرانی به اکثریت پارلمان نیاز ندارند، اما برای تصویب قوانین و بودجه به رأی اکثریت نمایندگان وابستهاند. AfD با آرای خود میتواند تصمیمات نیازمند اکثریت دو سوم را مسدود کند. این وضعیت دولت حاکم را مجبور میکند تا یا با AfD به مصالحه برسد یا با حزب افراطی BSW همکاری کند.
🔹 آسوشیدپرس : نارضایتی عمیق از دولت حاکم، ناشی از جنگ داخلی، تورم و اقتصاد ضعیف، همراه با احساسات ضدمهاجرتی و تردید نسبت به حمایت نظامی آلمان از اوکراین، از جمله عواملی هستند که به حمایت از احزاب پوپولیست در ایالات شرقی سابقاً کمونیست دامن زدهاند. حزب تازه تأسیس BSW نیز دومین برنده بزرگ روز یکشنبه بود و احتمالاً برای تشکیل دولتهای ایالتی ضروری خواهد بود، زیرا هیچکس حاضر نیست با AfD همکاری کند.
🔹 پولیتیکو : AfD و BSW هر دو خواهان روابط نزدیکتر با کرملین هستند و میخواهند کمک نظامی آلمان به اوکراین متوقف شود. واقعیت این است که تقریباً از هر سه رأیدهنده در هر دو ایالت، یک نفر علیرغم هشدارهای رسمی از AfD حمایت میکند که نشاندهنده بیاعتمادی عمومی گسترده به احزاب و نهادهای اصلی در شرق آلمان است. نظرسنجیها نشان میدهد که AfD همچنین در ایالت شرقی براندنبورگ پیشتاز است.
🔹 نیویورکتایمز : زهرا واگنکنشت، رهبر BSW، اعلام کرده که به ائتلاف با احزاب حامی تسلیح اوکراین نخواهد پیوست. باید دید آیا او بر موضع خود که یکی از اصول اصلی حزبش است، پافشاری خواهد کرد یا اینکه CDU که همواره صدراعظم آلمان را برای کمک به اوکراین تحت فشار قرار داده، نظر خود را تغییر خواهد داد. در هر صورت، انتخابات روز یکشنبه ممکن است بر تمایل آلمان برای حمایت نظامی از اوکراین تأثیر بگذارد.
🔹 یوراکتیور : نباید AfD را صرفاً به عنوان یک حزب نازی تلقی کرد؛ ظهور احزاب راست افراطی در آلمان نتیجه طبیعی گسترش افراطگرایی در سراسر اروپا است که با جنگ اوکراین و مسئله مهاجرت مرتبط است. گرایش سیاسی ایالات شرقی آلمان با دیگر ایالات بسیار متفاوت است و با وقوع جنگ و کاهش کارآمدی اقتصادی، این گرایشها بیشتر نمایان شده است.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
🌐 چرا رژیم صهیونیستی سر از کرانه باختری درآورد؟
#تحلیل_کوتاه
🔹 رژیم صهیونیستی از چهارشنبه هفته قبل بزرگترین عملیات خود در کرانه باختری از سال ۲۰۰۲ را با ادعای تلاش برای «از بین بردن زیرساختهای تروریستی»، با مشارکت ارتش، سرویس امنیتی شین بت و پلیس مرزی در این منطقه آغاز کرد. منطقهای که از سال ۱۹۶۷ تحت اشغال این رژیم بوده است ولی در پی توافقات اسلو بخشی از مسئولیت اداره آن را به تشکیلات خودگردان فلسطین سپرده است. در این رابطه ذکر نکاتی حائز اهمیت است:
🔸 شیوه این عملیات (تخریب گسترده زیرساختها شامل خیابانها و شبکه های آب، برق و تلفن) نشان میدهد که بیش از آنکه با ماهیت نظامی واقعی و مبارزه با مقاومت فلسطین در این منطقه داشته باشد کارکردهای غیرنظامی مدنظر است. چرا که تخریب خیابان نه سنخیتی با مقاومت مسلحانه فلسطین در این منطقه و نه تاثیری بر آن دارد.
🔸 ظاهراْ این اقدام در پی عملیات انتحاری اخیر در تلآیو آغاز شده است. در واقع رژیم صهیونیستی با این ادعا که منشا این نوع عملیاتها کرانه باختری به ویژه مناطق شمالی و بالاخص جنین به عنوان قلب مقاومت در کرانه باختری است میخواهد نشان دهد با پیشدستی و از بین بردن هستههای مقاومت در این منطقه، مانع وقوع عملیات مشابه در سرزمینهای اشغالی میشود.
🔸 بااینحال اهداف رژیم فراتر از این است. یک دلیل مهم، قدرت گرفتن بیشتر طیف راست افراطی و وابستگی فزاینده نتانیاهو به آنهاست. بخش زیادی از پایگاه اجتماعی این طیف را شهرکنشینهای صهیونیست در کرانه باختری (بالغ بر ۷۰۰ هزار نفر) و دیگر تندورهای حامی گسترش شهرکها تشکیل میدهد. با نزدیک شدن به پایان جنگ و احتمال فروپاشی کابینه، تندروهای صهیونیست در پی پیشبرد راهبرد بلندمدت بیرون راندن فلسطینیها و تداوم تصرفات اراضی آنها و همزمان تقویت پایگاه رأی خود است.
🔸 دلیل مهم دیگر نقش کرانه باختری در جنگ اخیر است. پس از عملیات طوفان الاقصی بر خلاف تصور عموم کرانه باختری نقش مهمی در جنگ اخیر ایفا کرده است. از عملیات طوفان الاقصی تاکنون طی درگیریهای متعدد بیش از ۶۶۰ فلسطینی در کرانه باختری شهید شده و حدود ۱۲ هزار نفر بازدداشت شدهاند. در مقابل رژیم صهیونیستی نیز حداقل ۱۵ نیروی خود را در این منطقه از دست داد. این امر رژیم صهیونیستی را با یک تنگنا روبرو ساخته است.
🔸 در حالیکه بخشی زیادی از تمرکز این رژیم بر جبهه جنوبی در غزه و بخشی دیگر بر جبهه شمالی در مرز با لبنان بوده از یکسو علیرغم سرکوب گسترده امنیتی علمیاتهای مقاومتی متعددی در کرانه باختری به وقوع میپیوست و از سوی دیگر رژیم صهیونیستی برای جلوگیری از سرریز این پدیده به سرزمینهای اشغالی ۱۹۴۸ محدودیتهای گستردهای بر ورود فلسطینیها به این سرزمینها ایجاد کرد که خود منجر به یک فشار اقتصادی دوسویه شده است. از یک سو خود با لغو ۱۶۰ هزار مجوز برای کار در اراضی اشغالی با کمبود نیروی کار مواجه شده و از سوی دیگر با تضعیف اقتصاد و کاهش منابع درآمدی فلسطینیها زمینه همسویی آنها با مقاومت را گسترش میدهد.
🔸 در حالی که به نظر نمیرسد یک راهکار نظامی بتواند این چالش را برطرف کند این رژیم با این عملیات تخریب گسترده دنبال اثرگذاری روانی بر فلسطینیهاست. در واقع با تمرکز بر تخریب زیرساختها به نظر میرسد هدف اصلی رژیم تغییر افکار عمومی به ضرر حماس با ایجاد هزینه سنگین برای فلسطینیها و نسبت دادن آن به رویکرد حماس و مقاومت فلسطین به منظور کاهش همسویی با آن در کرانه باختری است.
✔️ همچنین در حالی که عملاْ در غزه دیگر فضایی برای عملیات وجود ندارد این اقدام میتواند بخشی از کارزار فشار بر حماس برای پذیرش آتشبس با شروط این رژیم باشد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
اندیشکده راهبردی تبیین
🌐 واقعیتها و پیامدهای تفاهمنامه همکاری امنیتی عراق و ترکیه
◾️ مركز الجزيرة للدراسات- قطر
📝 فراس الیاس
🔹 در ۱۵ اوت ۲۰۲۴ یادداشت تفاهم همکاری امنیتی- نظامی و مبارزه با تررورسیم میان عراق و ترکیه و در چارچوب توافقنامهراهبردی همکاری مشترک بین دو کشور امضاء شد.
💢 از مهمترین اهداف یادشده در این نفاهمنامه میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
1️⃣ رسیدگی به نگرانیهای امنیتی دو کشور
2️⃣ از بین بردن تهدیدات امنیتی گروههای تروریستی و ممنوعه علیه دو کشور
3️⃣ احترام متقابل به حاکمیت و امنیت مرزها
4️⃣ پایان دادن به حضور نظامی ترکیه در خاک عراق
5️⃣ توقف نقض امنیت در تمام اشکال آن
💢 زمینههای همکاری ذکر شده در تفاهمنامه شامل موارد ذیل است:
1️⃣ آموزش نظامی و آموزش انتظامی
2️⃣ مبارزه با تروریسم و مقابله با تهدیدات مختلف تروریستی
3️⃣ امنیت مرز مشترک
4️⃣ مبارزه با مهاجرت غیرقانونی از مرزهای مشترک
5️⃣ حلوفصل مسئله تروریستهای خارجی
6️⃣ مبارزه با مواد مخدر و قاچاق برون مرزی
7️⃣ تبادل اطلاعات اطلاعاتی
8️⃣ ایجاد مرکز هماهنگی مشترک امنیتی فرامرزی
9️⃣ تقویت همکاریها در زمینه صنایع نظامی
🔹 علاوه بر موارد فوق، بر اساس این تفاهم نامه، یگاه زلیکان در بعشیقه واقع در شمال شرق استان نینوا به نیروهای مسلح عراق تحویل و تبدیل به یک مرکز آموزشی مشترک تبدیل می شود و دو مرکز امنیتی برای هماهنگی و آموزش نیروهای عراقی ایجاد می شود. ترکیه در این تفاهمنامه توانست زمینههای نگرانی امنیتی خود را با ایجاد تفاهم مشترک مبنی بر تروریستی خواندن (پ.ک.ک) مرتفع سازد. از سوی دیگر عراق به دنبال حل اختلافات خود با ترکیه است تا بتواند پروژه جاده توسعه را به سرانجام برساند. یکی از اهداف راهبردی عراق از امضای این تفاهمنامه تعیین چارچوب حضور نیروهای ترکیه در خاک این کشور و نظارت بر عملیات آنها است.
💢 نیازهای امنیتی ترکیه
🔹 ترکیه برای حفظ حضور نظامی خود در داخل عراق و کاهش فشارهای وارده برای خروج نیروهایش از شمال این کشور، مفهوم «حضور نظامی» را با مفهوم «همکاری امنیتی» جایگزین کرد تا حساسیت علیه حضورش کاهش یابد.
🔹 حضور فالح الفیاض رئیس حشد شعبی در جریان بحث و امضای این تفاهمنامه به منزله یک تحول جدید برای ترکیه محسوب میشود که بیانگر آگاهی ترکیه بر لزوم ایجاد شرایط و رفتارهای متناسب با جناحهای مسلح وابسته به نیروهای حشد الشعبی است.
🔹از سوی دیگر روابط نزدیک میان برخی از جناح های مسلح در نیروهای حشد الشعبی و پ.ک.ک در سالهای اخیر مانع دستیابی ترکیه به اهداف راهبردی خود بود. ترکیه اهمیت دستیابی به یک پیشرفت در زمینه این روابط و همچنین مشارکت محلی قوی پ.ک.ک در شمال عراق را درک می کند.
💢 پیامدهای محلی و منطقهای
اقلیم کردستان: اصلاح توازن سیاسی اربیل و سلیمانیه که اخیراً به نفع سلیمانیه شده است؛ به ویژه پس از اینکه حزب اتحاد میهنی اداره کرکوک را بدست گرفت.
پ.ک.ک: مدل اجرای تفاهم نامه سرنوشت این گروه را تعیین خواهد کرد. اما لازم به ذکر است که روابطی خوبی که این حزب در سطح داخلی و منطقهای طی سالهای حضور در سنجار و ... برقرار کرده است آن را قادر می سازد از هر تفاهمی بین عراق و ترکیه عبور کند.
گروههای مسلح همسو با ایران: حضور گسترده این گروهها در شمال عراق و عدم پذیرش حضور ترکیه در خاک این کشور میتواند مانع جدی در اجرای این تفاهمنامه شود.
ایران: ایران به دنبال یک ایجاد واقعیت جدید سیاسی و نظامی در دوران پسا داعش در مناطق شمالی عراق است. از سوی دیگر روابط خوب ایران و پ.ک.ک با مستقر کردن آنها در مناطق شمالی راه را برای بازگشت نیروهای ترکیه قطع میکند. بنابراین میتوان گفت که ایران نقش خود را در بیثمر کردن این تفاهمنامه پررنگ خواهد کرد؛ زیرا تهدیدی مستقیم برای راهبرد کلی ایران در عراق و سوریه است.
#تحولات_الدولية_في_الدراسات_العربية
💎 http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
🌐 شگفتیسازی احزاب راست افراطی در آلمان 🗳🇩🇪
#تحلیل_کوتاه
🔹 روز یکشنبه ۱۱ شهریور، انتخابات ایالتی در دو استان تورینگن و زاکسن واقع در شرق آلمان برگزار شد. در این انتخابات، حزب راست افراطی AfD با کسب ۳۲ درصد آراء در تورینگن، به بزرگترین حزب این ایالت تبدیل شد و در زاکسن نیز با ۳۰ درصد آراء، دومین حزب بزرگ شد. همچنین حزب چپ افراطی BSW که کمتر از یک سال از تأسیسش میگذرد، در هر دو ایالت به مقام سوم دست یافت.
🔸 حزب AfD (آلترناتیو برای آلمان) یک حزب راست افراطی است که به سیاستهای ضد مهاجرت و اسلامهراسانهاش و همچنین برنامههای رفاهی-پوپولیستی شهرت دارد. حزب BSW (اتحاد زهرا واگنکنشت) نیز یک حزب افراطی چپ است که به دنبال انشعاب خانم واگنکنشت از حزب چپ تأسیس شد و به دلیل گرایشهای پوپولیستیاش در ایالات شرقی شناخته شده است.
🔸 پیروزی احزاب راست افراطی به معنای توانایی آنها برای تشکیل دولت بدون ائتلاف نیست. از طرف دیگر احزاب سنتی و چپ نیز با توجه به نداشتن اکثریت لازم برای تشکیل دولت باید حداقل با حزب BSW ائتلاف کنند که نیازمند مصالحه بسیار از دو طرف است. در سطح فدرال، اگرچه این نتایج در کوتاهمدت تأثیری نخواهند داشت، اما با نزدیک شدن به انتخابات فدرال در سال ۲۰۲۵، ممکن است موضعگیری احزاب حاکم نسبت به مسائلی مانند مهاجرت و جنگ اوکراین و اقدامات سیاستی مخصوصا در موضوع مسائل زیستمحیطی محافظهکارانهتر شود. همچنین رشد احزاب افراطی گرچه ائتلاف حاکم بر برلین را دچار فروپاشی نمیکند اما قطعا آن را متزتزلتر از پیش میکند و باعث میشود تا این ائتلاف برای انتخابات سال آینده به دنبال تغییر رویکرد انتخاباتی بروند.
🔸 شاید بتوان مهمترین دلیل رشد این احزاب مخصوصا در بخش آلمان شرقی را در مسئله اقتصاد یافت کرد. آلمان از زمان جنگ اوکراین دچار مشکلات اقتصادی زیادی شده است و سیاستهای رفاهی ائتلاف حاکم نتوانسته این مشکلات را به خوبی مدیریت کند. احزاب افراطی با تأکید بر نقش مهاجرت و جنگ اوکراین در رکود اقتصادی، توانستهاند بسیاری از مخالفان سیاستهای اقتصادی موجود را جذب کنند. همچنین، سیاستهای ضدمحیطزیستی آنها موجب جلب توجه افرادی شده که به دلیل این سیاستها در شرق آلمان بیکار شدهاند. حادثه حمله با چاقو توسط یک فرد سوری نُه روز پیش از انتخابات نیز باعث جریحهدار شدن احساسات عمومی شد و رأیدهندگان را به سمت این احزاب سوق داد.
🔸 رشد روزافزون احزاب افراطی میتواند نشاندهنده تشدید قطبیت سیاسی در آلمان باشد. بدین معنا که گرچه برخی به شدت بر حمایت خود از اوکراین مصمم هستند اما در طرف مقابل افراد سرسختی پدیدار شدند که مخالف این کمکها میباشند. این روند که باعث رشد گرایشهای سیاستی جایگزین شده است، ممکن است منجر به سختگیری بیشتر در قوانین مهاجرت، کاهش بودجههای محیطزیستی و افزایش هزینههای رفاهی شود. همچنین، اگر این روند ادامه یابد، ممکن است گرایشهای پاناروپایی و ضدآمریکایی در سیاست خارجی آلمان تقویت شود که میتواند به افزایش همکاریهای اروپایی، از جمله عادیسازی روابط با روسیه و کاهش همکاریها با آمریکا منجر شود. هرچند بعید است که این احزاب افراطی بتوانند توانایی ایجادی ائتلافی برای تشکیل دولت پیدا کنند، اما حضور آنها قطعاً موجب تغییراتی در خطمشی دولتی خواهد شد.
✔️ به طور کلی، اگرچه این رخداد یک تحول چشمگیر در سیاست آلمان از زمان اتحاد دو آلمان محسوب میشود، اما باید آن را بخشی از روند جهانی افزایش گرایش به پوپولیسم و احزاب راست افراطی دانست که در کشورهای دیگر نیز قابل مشاهده است. این تحولات ممکن است تغییراتی در سیاستهای مختلف ایجاد کند، اما انتظار نمیرود که مسیر کلی سیاستهای کشور را به سمت دیگری تغییر دهد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
🌐 صبح با خبر | ۱۵ شهریور ۱۴۰۳
#صبح_با_خبر
1⃣ آمریکا خواستار فشار به حماس برای پذیرش توافق آتشبس در غزه شد.
2⃣ حماس: نتانیاهو به دنبال به شکست کشاندن توافق آتشبس است.
3⃣ رسانههای عراقی خبر دادند در حمله پهپادی به یک خودرو در سلیمانیه چند نفر کشته شدهاند.
4⃣ نظرسنجیهای جدید انجام شده در هفت ایالت کلیدی آمریکا نشان میدهد که دونالد ترامپ میتواند با اخذ 296 رای الکترال، پیروز انتخابات نوامبر ایالات متحده در مقابل کامالا هریسِ دموکرات شود.
5⃣ اجلاس ۲ روزه وزیران تجارت سازمان همکاری شانگهای روزهای پنجشنبه و جمعه هفته آینده (۲۲ و ۲۳ شهریور - ۱۲ و ۱۳ سپتامبر) به میزبانی دولت پاکستان در اسلامآباد برگزار میشود.
6⃣ مقامهای آمریکایی غروب چهارشنبه از دستگیری یک نظامی این کشور توسط دستگاه امنیتی ونزوئلا در شهر «کاراکاس» خبر دادند.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
♦️ سیاست خارجی در رسانههای داخلی
🗓 ۱۵ شهریور ۱۴۰۳
1️⃣ دلایل اقتصادی و ژئوپلیتیکی ارمنستان برای بازنشدن دالان زنگزور (خبرگزاری ایرنا)
2️⃣ پسلرزههای ضربه مهیب اوکراین به اعتبار کرملین؛ چرا پوتین ناگهان فرمان تغییر دکترین هستهای داد؟(اکو ایران)
3️⃣ گرایش دکترین هستهای روسیه به کاربرد کلاهکهای تاکتیکی (روزنامه جوان)
4️⃣ پر کردن خلأ ابرقدرت در پساخروج آمریکا از افغانستان (موسسه مطالعات راهبردی شرق)
5️⃣ امضای معاهده جامع در دستور کار (روزنامه آرمان ملی به قلم حمید شجاعی)
6️⃣ سیگنال مثبت ایران به آژانس اتمی؛ مسیر برای شروع مذاکرات هسته ای هموار می شود؟ (تابناک)
7️⃣ جنگ اوکراین و غزه در خدمت کارخانههای اسلحهسازی (خبرآنلاین)
8️⃣ اعتراضات در اسرائیل بحران سیاسی - اجتماعی را نمایان کرد ( حسن هانی زاده در گفتگو با ایلنا)
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
▫️ http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
💢 دیدار اردوغان و سیسی، مسیری جدید در روابط دو کشور 🇹🇷🇪🇬
#تبیین_پانوراما
🔹 رویترز : رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، و عبدالفتاح السیسی، همتای مصری او، در تاریخ ۱۴ شهریورماه برای نخستین بار پس از ۱۲ سال در آنکارا دیدار کردند. آنها در این نشست درمورد جنگ غزه و راههای ترمیم بیشتر روابط منجمد بین قدرتهای منطقهای گفتوگو کردند. روابط آنکارا و قاهره از سال ۲۰۱۳ و به دنبال کودتای سیسی علیه محمد مرسی، یکی از متحدان ترکیه، به شدت آسیب دیده بود.
🔹 آناتولی : سیسی در این دیدار اعلام کرد که سفرش به ترکیه، زمینهساز یک مرحله جدید در روابط اقتصادی و تجاری بین دو کشور خواهد بود. دو طرف همچنین بر لزوم پایان جنگ در غزه و حمایت از فلسطین تأکید کردند. آنها بر تعهد خود به حمایت از یک روند سیاسی به رهبری لیبیاییها با هدف حفظ امنیت و ثبات لیبی نیز تأکید کردند.
🔹 الجزیره: این دیدار نشاندهنده آغاز دورهای جدید در روابط ترکیه و مصر است، جایی که رهبران این دو کشور سالها بر سر مسائل سیاسی مختلف با یکدیگر اختلاف نظر داشتند. ضرورتهای ژئوپلیتیکی و چالشهای امنیتی مشترک، هر دو کشور را به سمت همکاری سوق داده است.
🔹 المیادین: یکی از اهداف ترکیه در تقویت روابط با مصر، مشارکت در پروژههای انرژی منطقهای بزرگتر است. ترکیه قصد دارد با استفاده از موقعیت استراتژیک خود، در پروژههایی که هدف آنها انتقال گاز طبیعی مصر به اروپا و کاهش وابستگی غرب به گاز روسیه است، مشارکت کند
🔹دیلی صباح : ااین عادیسازی میتواند به پیشرفتهایی در شرق مدیترانه منجر شود؛ جایی که کشورهای این منطقه بر سر مرزهای دریایی و منابع گاز طبیعی، به ویژه با یونان و لیبی، ادعاهای همپوشانی دارند. بر اساس گزارشها، مصر و ترکیه قرار است حدود ۲۰ توافقنامه دوجانبه در زمینههای دفاعی و انرژی امضا کنند و هدف آنها افزایش حجم تجارت از ۱۰ میلیارد دلار به ۱۵ میلیارد دلار است.
🔹 تیآرتی ورلد: تحولات منطقهای مانند همکاریهای انرژی در شرق مدیترانه و درگیریهای لیبی و غزه، ترکیه و مصر را به بازنگری در روابطشان واداشته است. سفر السیسی به ترکیه بخشی از یک استراتژی برای تثبیت مواضع منطقهای و تأمین منافع متقابل از طریق دیپلماسی است. این بحرانها به هر دو کشور کمک کرده تا به جای رقابت، به سمت همکاری حرکت کنند که میتواند «نقطه عطفی» در سیاست خارجی آنها باشد.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6
📈 امیدواری به شرق: روسیه چگونه به تحول تجارت خود امیدوار است؟
#اکوتبیین
🔸 مجله اکونومیست در شماره جدید خود به تلاش روسیه برای متحول ساختن زیرساختها و مسیرهای حمل و نقل موجود در منطقه پرداخته است. بر این اساس، در یک دهه آینده انتظار میرود روسیه بیش از ۷۰ میلیارد دلار در ساخت و تقویت مسیرهای حمل و نقل سرمایهگذاری کرده و اتصال کشورش را با شرکای خود در آسیا و خاورمیانه از سه طریق حمل و نقل زمینی در شرق دور، مسیر دریایی شمالی و کریدور بینالمللی شمال-جنوب تقویت کند.
🔹 بخشی از صادرات روسیه به سبب محدودیتهای زیرساختی با دور زدن یک مسیر طولانی از مناطق تحت کنترل ناتو همچون تنگه بسفر عبور میکنند. نگارنده معتقد است که روسیه ریسک محدودیت بیشتر بر تجارت خود از سوی غرب را نمیپذیرد و از همین رو، به چین و ایران برای مسیرهای جایگزین رویآورده است.
🔹 در خصوص چین، اولین پل ریلی بر روی رودخانه آمور افتتاح و برای ساخت دومین پل توافق شده است. همچنین، توجه ویژهای به مسیر دریایی شمال مبذول گردیده و بار عبوری از این مسیر تا سال ۲۰۳۰ به ۲۰۰ میلیون تن افزایش داده خواهد شد.
🔹 در خصوص ایران، جان تازهای در کریدور بینالمللی شمال-جنوب به عنوان مسیری تنوعبخش در تجارت جهانی دمیده شده و تامین مالی قطعه ۱۶۲ کیلومتری رشت-آستارا پس از دو دهه مورد توجه قرار گرفته است. علیرغم نقشآفرینی سایر بازیگران، ایران و روسیه تامینکنندگان اصلی این کریدور هستند و نزدیک به ۷۰ درصد از سرمایهگذاری آن را در سال ۲۰۲۲ انجام داده اند. هند یکی از مقاصد کلیدی روسیه در این کریدور است که برخلاف چین تقاضای آن برای زغالسنگ و نفت دستکم تا سال ۲۰۳۰ قوت خواهد داشت.
🔹 این یادداشت به موانع پیشروی روسیه در این خصوص از جمله موانع پوشش یخی در مسیر دریای شمالی، وابستگی مسیر به حمل کامیونی در کریدور شمال-جنوب، دههها بیتوجهی روسیه به بنادر و شبکه ریلی در مناطق شرقی و هزینه تعمیر و ارتقای سرسامآور آنها نیز اشاره مبسوط دارد و به اثر تحریمها در عدم دسترسی روسیه به قطعات یدکی در صنایع مختلف نفت، گاز و حمل و نقل ریلی نیز میپردازد.
🔹 دستآخر، عدم تقارن تجارت با چین و انباشت کانتینرهای خالی در شرق دور مورد اشاره قرار گرفته و از احتمال افزایش رقابت اقتصادی میان ایران و روسیه در صورت رونق کریدور شمال-جنوب صحبت شده است.
✔️ یادداشت با اشاره به چانهزنی و منفعتطلبی چین و هند برای تخفیفات بیشتر همچون پروژه سیبری۲ پایان مییابد و خاطر نشان میسازد که چین و هند تنها در صورتی به تداوم رشد اقتصاد روسیه کمک خواهند کرد که برایشان صرفه قیمتی وجود داشته باشد.
🔗 برای مشاهده متن کامل اینجا کلیک کنید! 🔗
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6