🕊 تفسیر آیه ۳ سوره التغابن 🕊
🍃 خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ بِالْحَقِّ وَصَوَّرَكُمْ فَأَحْسَنَ صُوَرَكُمْ وَإِلَيْهِ الْمَصِيرُ🍃
ترجمه :
🍃 آسمان ها و زمين را به حق آفريد و شما را (در رحم مادر) صورت گرى كرد و صورت شما را نيكو قرار داد و بازگشت (همه) به سوى اوست.🍃
منظور از حُسن صورت «فاحسن صوركم» آن است كه خداوند، انسان را مجهز نمود به چيزهايى كه در راه رسيدن به هدف، او را كمك مى كند.
اعضاى بدن انسان هر كدام در جاى مناسب قرار گرفته و تركيب و تناسب آنها موجب زيبايى اندام انسان و به ويژه صورت او گرديده است. مژه، پلك و ابرو كه وظيفه حفاظت از چشم را به عهده دارند، زيبايى خاصّى به چهره انسان بخشيده اند. لب ها كه دربان دهان و نگهبان زبان و دندان هستند، تنها به هنگام خوردن يا گفتن، آن هم به مقدار مورد نياز باز و بسته مى شوند و در كودكى كه حيات نوزاد به شير مادر وابسته است، كار مكيدن را به عهده دارند و در بزرگسالى، احساسات عاطفى را با بوسيدن اظهار مى دارند.
خداوند، برترين آفريده خود يعنى انسان را از آبى ناچيز آفريده، «ماء مَهين» و در كارگاهى تاريك و ظلمانى، «فى الارحام» و بر روى آن بهترين و زيباترين صورت گرى را قرار دارد. «فاحسن صوركم»
تفاوت آفريده هاى خداوند با توليدات انسان:
✅ توليدات انسان محدود و در بعضى زمينه ها توليد دارد، امّا خداوند همه چيز را مى آفريند. «خلق كلّ شى ء»
✅ توليدات انسان گاهى لغو است، امّا خداوند همه چيز را هدفمند آفريده است. «خلق اللّه السموات و الارض بالحق»
✅ در توليدات انسان افراط و تفريط است، امّا آفرينش خداوند به اندازه است. «انا كل شى ء خلقناه بقدر»
✅ توليدگر معمولاً پس از توليد نظارتى از توليد ندارد، امّا خداوند هرگز از مخلوقاتش غافل نمى شود. «و ما كنا عن الخلق غافلين»
✅ انسان گاهى از توليد خسته و كسل مى شود، امّا خداوند هرگز از آفرينش خسته نمى شود. «ما مسّنا من لغوب»
✅ خداوند از طريق زوجيت، بقاى موجودات را تضمين نموده است. «و من كل شى ءٍ خلقنا زوجين»
✅ خدا، همه آفريده هاى خود را هدايت تكوينى مى كند. «اعطى كل شى ء خلقه ثم هدى»
✅ همه آفريده ها، در نهايت به سوى او بازمى گردند. «خلق السموات و الارض... اليه المصير»
تمام كارهاى خداوند بهترين است:
آفرينش او بهترين است: «فتبارك اللّه احسن الخالقين»
كتاب قرآن او بهترين است: «نزّل احسن الحديث»
قصه هاى او بهترين است: «احسن القصص»
نام هاى او بهترين است: «وللّه الاسماء الحسنى »
پاداش هاى او بهترين است: «فله جزاء الحسنى »
وعده هاى او بهترين وعده هاست: «وعداللّه الحسنى »
حكم او بهترين حكم ها است: «و من احسن من اللّه حكماً»
خداوند از ما نيز خواسته است كه در تمام كارها، بهترين ها را انتخاب كنيم. مثلاً:
در گفتار، بهترين سخن را بگوئيم: «يقولوا الّتى هى احسن»
در عمل، بهترين را انجام دهيم: «احسن عملاً»
در برخورد، بهترين رفتار را داشته باشيم: «ادفع باللتى هى احسن»
در مجادله و گفتگو، بهترين شيوه را انتخاب كنيم: «جادلهم بالتى هى احسن»
در سپاسگزارى و تشكر، بهترين روش را داشته باشيم: «فحيّوا باحسن»
در ميان شنيده ها بهترين را انتخاب و عمل كنيم: «يستمعون القول فيتبعون احسنة»
در تصرّف در مال يتيم، با بهترين شيوه عمل كنيم: «لا تقربوا مال اليتيم الاّ باللتى هى احسن»
در انگيزه، با بهترين نيت كه اخلاص و قصد قربت است، عمل خود را رنگى الهى دهيم: «و من احسن من اللّه صبغة»
📌 پیام ها
🌿 آفرينش آسمان ها و زمين از روى برنامه و هدف بوده است. «خلق السموات و الارض بالحق»
🌿 خداوند، صورت گرى انسان را به خود نسبت داده است. «صوّركم»
🌿 انسان در مقايسه با ديگر موجودات، زيباتر و كامل تر است. «فاحسن صوركم»
🌿 جهان آفرينش در حال حركت به سوى مقصدى الهى است. «اليه المصير»
🌿 مبدأ و معاد هستى، خداوند است. «خلق... اليه المصير»
🌿 لازمه ى آفرينش به حق و هدفمند، وجود معاد و بازگشت انسان ها به سوى خداوند براى كيفر و پاداش است. «خلق... بالحق... و اليه المصير»
🕊️🍃🕊️🍃🕊️
https://eitaa.com/tafsir_audio_Quran_1402
https://ble.ir/tafsir_audio_quran_1402
🕊 تفسیر آیه ۴ سوره التغابن 🕊
🍃 يَعْلَمُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَيَعْلَمُ مَا تُسِرُّونَ وَمَا تُعْلِنُونَ وَاللَّهُ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ🍃
ترجمه :
🍃 آنچه در آسمان ها و زمين است مى داند و آنچه را پنهان مى كنيد و آنچه را آشكار مى سازيد، مى داند و خداوند به آنچه در سينه هاست به خوبى آگاهى دارد.🍃
در اين آيه سه مرتبه از علم خداوند سخن به ميان آمده است: علم به تمام موجودات هستى «ما فى السموات و الارض»، علم به آشكار و نهان انسان ها «ما تسرّون و ما تعلنون»، علم به افكار و نيّت ها «ذات الصدور». آن هم علم دائمى كه از قالب فعل مضارع «يعلم» استفاده مى شود و علم عميق كه از قالب «عليم» استفاده مى شود.
ايمان به اينكه خداوند ناظر بر اعمال ما مى باشد و همه چيز را مى داند، بهترين وسيله براى دورى از گناه و حفظ تقوا است.
با توجه به اينكه در آيه قبل فرمود: «و اليه المصير» بازگشت همه به سوى اوست، اين آيه به منزله پاسخ از يك سؤال مقدّر است و آن اينكه: انسان هايى كه بعد از مردن، پوسيده و متلاشى و پراكنده مى شوند چگونه به سوى خدا بازمى گردند؟! آيه پاسخ مى دهد: خداوند به تمام ذرّات متلاشى و پراكنده شده آگاه است و مخلوط شدن اجزاى مردگان، سبب گم شدن و از بين رفتن آنها نمى شود.
📌 پیام ها
🌿 علم خداوند، محدود به زمان و مكان و اشيا يا امور خاص نيست. هم به آسمان ها و زمين علم دارد و هم به آنچه پنهانى يا علنى انجام شود، آگاه است. «يعلم ما فى السموات... يعلم ما تسرّون...»
🌿 انسان، رها نيست، بلكه زير نظر خداست. «يعلم ما تسرّون و ما تعلنون»
🌿 پنهان و آشكار براى خداوند يكسان است. «تسرّون... تعلنون»
🌿 خداوند، هم به كارهاى مخفيانه انسان آگاه است و هم به افكار و انگيزه ها و اسرار نهفته در سينه او. «تسرّون... ذات الصدور»
🕊️🍃🕊️🍃🕊️
https://eitaa.com/tafsir_audio_Quran_1402
https://ble.ir/tafsir_audio_quran_1402
🕊 تفسیر آیه ۵ سوره التغابن 🕊
🍃 أَلَمْ يَأْتِكُمْ نَبَأُ الَّذِينَ كَفَرُوا مِن قَبْلُ فَذَاقُوا وَبَالَ أَمْرِهِمْ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ🍃
ترجمه :
🍃 آيا خبر كسانى كه پيش از اين كفر ورزيدند به شما نرسيده است؟ پس عقوبت كارخود را (در دنيا) چشيدند و برايشان (در آخرت) عذابى دردناك است.🍃
«وبال» به معناى سنگينى است؛ به غذايى كه معده را سنگين كند «وبيل» و به باران سنگين «وابل» گويند، آنگاه به هر امر سنگينى كه مايه ضرر و زيان شود، «وبال» گفته شده است. اين كلمه چهار مرتبه در قرآن آمده و در تمام موارد مراد از آن، گرفتارى و سختى دنيوى است.
كيفر الهى اختصاص به قيامت ندارد، در برخى موارد خداوند هم در دنيا كيفر داده است و هم در قيامت كيفر مى دهد مانند قوم نوح كه غرق شدند و قوم هود كه به وسيله باد و قوم صالح كه با صيحه و صداى وحشتناك و قوم لوط كه با سنگباران و اصحاب فيل كه با سجّيل و سنگ هاى آتشين، كيفر كارشان را در دنيا چشيدند.
📌 پیام ها
🌿 مردم عصر پيامبر، از اخبار اقوام هلاك شده گذشته آگاه بودند. «اَلَم يأتكم»
🌿 مطالعه تاريخ اقوام پيشين، مورد سفارش اسلام است و كسى كه از تاريخ عبرت نگيرد قابل سرزنش و توبيخ است. «الم يأتكم نبؤا الذين كفروا»
🌿 آنچه دانستنش لازم است، خبرهاى مهم و عبرت انگيز است نه هر اطلاعات بى فايده. «نبؤا الّذين كفروا» («نبأ» به اخبار مهم گفته مى شود).
🌿 خداوند حليم است، امّا بعضى از كارها به قدرى نارواست كه كيفر فورى را به دنبال دارد. (حرف فاء بيانگر آن است كه زمان زيادى سپرى نشد). «فذاقوا...»
🌿 دليل بدبختى ها رفتار خود انسان است. «وبال امرهم»
🌿 كيفر الهى در دنيا تنها در حدّ چشيدن است و كيفر كامل مخصوص قيامت است. «فذاقوا وبال امرهم - و لهم عذاب اليم»
🕊️🍃🕊️🍃🕊️
https://eitaa.com/tafsir_audio_Quran_1402
https://ble.ir/tafsir_audio_quran_1402
🕊 تفسیر آیه ۶ سوره التغابن 🕊
🍃 ذَلِكَ بِأَنَّهُ كَانَت تَّأْتِيهِمْ رُسُلُهُم بِالْبَيِّنَاتِ فَقَالُوا أَبَشَرٌ يَهْدُونَنَا فَكَفَرُوا وَتَوَلَّوا وَّاسْتَغْنَي اللَّهُ وَاللَّهُ غَنِيٌّ حَمِيدٌ🍃
ترجمه :
🍃 اين (كيفر) به خاطر آن است كه پيامبرانشان همراه با دلايل روشن (و معجزات) به سراغ آنها آمده بودند، و آنان (به جاى پذيرش و ايمان آوردن به آنها) گفتند: آيا انسانى (مثل خودمان) ما را هدايت كند؟ از اين رو كفر ورزيدند و (به پيامبران و دستورات الهى) پشت كردند و خداوند (از ايمان آنان) بى نياز است و خداوند بى نياز و ستوده است.🍃
تبليغ انواعى دارد و بهترين نوع آن تبليغ عملى است. خداوند، پيامبران را از جنس بشر قرار داد تا تمام تلخ و شيرينى هاى زندگى را همانند مردم بچشند و در عمل راهنماى آنان باشند، ولى برخى كوته فكران بشر بودن را نقص مى پنداشتند و مى گفتند: «أ بشر يهدوننا» آيا بشرى مثل خود ما راهنماى ما باشد؟!
«استغنى» از ريشه «غنى» به معناى بى نيازى است. اين امر براى خداوند به جا و به حق است. «و استغنى اللّه و اللّه غنىّ» امّا براى انسانى كه سر تا پا نياز است، بدترين صفت بى نياز پنداشتن خود است، چنانكه قرآن در سه مورد به آن اشاره كرده است:
«امّا من استغنى فانت له تصدّى» آيا كسى كه خود را مستغنى مى پندارد، تو متصدّى او مى شوى؟
«امّا من بخل و استغنى و كذّب بالحُسنى فسنيسّره للعسرى» ، امّا كسى كه بخل ورزد و بى نيازى جويد و پاداش برتر الهى را تكذيب كند، بزودى او را در دشوارى قرار مى دهيم.
«انّ الانسان ليطغى أن راهُ استغنى »، انسانى كه خود را بى نياز پندارد، دست به طغيان خواهد زد.
شبهه افكنى و ايجاد شك و ترديد ميان مؤمنان، شيوه كافران متكبّر است. در اين آيه مى گويند: آيا بشرى مثل ما هدايت گر ما باشد؟ «أبشر يهدوننا»؛ در جاى ديگر مى گفتند: از كجا مى دانيد كه صالح فرستاده خداست؟! «أتعلمون انّ صالحاً مرسل من ربه»؛ و در مورد ديگر گفتند: چگونه يك فقير، فرمانده و حاكم شود؟! «انّى يكون له الملك»
كفّار دليل ندارند فقط استبعاد مى كنند. درباره نبوّت مى گويند: چگونه يك بشر مى تواند راهنماى جامعه بشرى شود؟ «أبشرٌ يهدوننا» در مورد معاد نيز مى گويند: چگونه بعد از آن كه جسم ما پوسيد و در زمين محو شد، دوباره زنده مى شويم؟ «ءاذا ضللنا فى الارض ءانّا لفى خلق جديد»
خداوند به ايمان و توجه مردم نيازى ندارد. «فكفروا و تولّوا و استغنى اللّه» چنانكه در جاى ديگر مى فرمايد: «ان تكفروا انتم و مَن فى الارض جميعاً فانّ اللّه لغنىّ حميد» اگر شما و تمام مردم زمين كافر شويد، همانا خداوند بى نياز و ستوده است. آرى، اگر همه مردم رو به خورشيد يا پشت به خورشيد خانه بسازند در خورشيد اثرى ندارد.
و در آيه اى ديگر مى خوانيم: «و من كفر فان اللّه غنىّ عن العالمين» هركس كافر شود، بداند كه خداوند از تمام هستى بى نياز است.
📌 پیام ها
🌿 تاريخ گذشتگان را تحليل و بررسى كنيد. «فذاقوا وبال امرهم - ذلك بانه كانت...»
🌿 قهر الهى بعد از اتمام حجت است. «عذاب اليم - ذلك بانه كانت تأتيهم رسلهم»
🌿 خداوند براى هدايت بشر در طول تاريخ، پيامبران متعددى را پياپى فرستاده است. «كانت تأتيهم» («كانت»، بيانگر استمرار در گذشته است).
🌿 تمام انبيا، دلائل روشن و معجزه داشته اند. «تأتيهم رسلهم بالبينات»
🌿 كفار، بدون تأمل در دلايل پيامبران، در حقانيت آنها ايجاد شك و ترديد مى كردند. «فقالوا...» («فاء» بيانگر عدم تأمّل است.)
🌿 از ديد كافران، بشر بودن براى پيامبران نقطه ضعف است. «فقالوا أبشرٌ يهدوننا»
🌿 خداوند در ذات، بى نياز و در افعال، حميد و شايسته ستايش است. «غنى حميد»
🕊️🍃🕊️🍃🕊️
https://eitaa.com/tafsir_audio_Quran_1402
https://ble.ir/tafsir_audio_quran_1402
🕊 تفسیر آیه ۷ سوره التغابن 🕊
🍃 زَعَمَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَن لَّن يُبْعَثُوا قُلْ بَلَي وَرَبِّي لَتُبْعَثُنَّ ثُمَّ لَتُنَبَّؤُنَّ بِمَا عَمِلْتُمْ وَذَلِكَ عَلَي اللَّهِ يَسِيرٌ🍃
ترجمه :
🍃 كسانى كه كفر ورزيدند، گمان كردند كه هرگز مبعوث نخواهند شد. بگو: آرى، به پروردگارم سوگند كه همه شما مبعوث خواهيد شد، سپس به آنچه عمل كرده ايد، قطعاً خبر داده خواهيد شد و اين بر خداوند آسان است.🍃
«زعم» به ظنّ و گمانى گفته مى شود كه بى پايه و بدون دليل باشد و هر كجا در قرآن آمده، با نوعى انتقاد همراه است. امام صادق (عليه السلام) فرمود: كلمه «زعم» در تمام قرآن به معناى دروغ است. «اما علمتَ ان كلّ زعم فى القرآن كذب»
در آيه دوم اين سوره، گروهى خدا را منكر شدند. «خلقكم فمنكم كافر»
در آيه ششم نبوت را منكر شدند. «أ بشر يهدوننا فكفروا»
و در اين آيه معاد را منكر مى شوند. «زعم الّذين كفروا ان لن يبعثوا»
در برابر انكار معاد از سوى كافران، قرآن بارها با سوگند به وقوع آن تصريح كرده است چنانكه در اين آيه مى فرمايد: «بلى و ربّى لتبعثنّ» و در جاى ديگر مى فرمايد: «بلى و ربّى لتأتينّكم» و در پاسخ به سؤال ترديدآميز آنها مى فرمايد: «اى و ربّى انّه لحقّ» و جالب آنكه قرآن در پاسخ كفار، همان لغاتى را به كار مى برد كه آنها به كار مى بردند. آنجا كه مى پرسند: «اَحَقّ» مى فرمايد: «انّه لحقّ» آنجا كه مى گويند: «لا تأتينا السّاعة» مى فرمايد: «لتأتينكم» و آنجا كه مى گويند: «لن يبعثوا» مى فرمايد: «لتبعثنّ»
دليل بر اينكه زنده كردن مردگان و آگاه كردن مردم از كارهايشان، بر خداوند آسان است، «على اللّه يسير» صفاتى است كه از ابتداى اين سوره تا كنون براى خداوند مطرح شده است: «له الملك، خلقكم، خلق السموات و الارض، صوركم فاحسن صوركم، يعلم ما فى السموات و الارض - يعلم ما تسرون و ما تعلنون - و اللّه عليم بذات الصدور»
چنانكه بارها در قرآن مطرح شده است از جمله:
«هو الّذى يبدؤا الخلق ثم يعيده و هو اهون عليه» او خدايى است كه آفرينش را آغاز كرد، سپس آن را اعاده مى كند و آن بر او آسان تر است.
«كما بدءَكم تعودون» آن گونه كه اول آفريد، دوباره برمى گرديد.
📌 پیام ها
🌿 كفار با اين كه استدلال ندارند و بر اساس خيال و پندار چيزى مى گويند، ولى محكم شعار مى دهند. «زعم... لن يبعثوا»
🌿 در تعليم و تربيت لازم است سخنان ديگران طرح و سپس پاسخ داده شود. «زعم... قل»
🌿 سوگند خوردن به نام پروردگار، براى رفع شك و ترديد از ديگران در امور اعتقادى جايز است. «قل بلى و ربّى لتبعثنّ»
🌿 شبهات و ترديدها را با تأكيد جواب دهيد. «لن يبعثوا... لتبعثنّ»
🌿 دليل قيامت، كيفر و پاداش است. «لتنبئنّ بما عملتم»
🌿 ريشه انكار و استبعاد كفار، ناممكن شمردن حيات دوباره انسان است. لذا قرآن مى فرمايد: آنچه را شما سخت مى دانيد، براى خداوند آسان است. «و ذلك على اللّه يسير»
🕊️🍃🕊️🍃🕊️
https://eitaa.com/tafsir_audio_Quran_1402
https://ble.ir/tafsir_audio_quran_1402