📝نفت برای همه یا برای هیچ کس
🔶بایدن:اگر جای اسرائیل بودم به گزینهای غیر از حمله به تأسیسات نفتی ایران فکر میکردم.
احتمالا مراکز نفتی ایران در اهداف رژیم قرار گرفته است. اما اینکه تا چه اندازه امکان تحقق دارد محل بحث می باشد.
🔸مراکز نفت ایران نمی تواند اهدافی با کارایی لازم برای رژیم باشد. چه اینکه دامنه تاثیر آن بر پایتختهای غربی به عنوان حامیان رژیم نیز سایه می افکند. به این علت که راهبرد ایران؛ "یا نفت برای همه و یا برای هیچ کس" می باشد. مخصوصا که افزایش نرخ نفت منجر به تاثیر منفی بر اقبال به دموکرات ها در انتخابات آتی نیز می گردد.
🔺اما قرار گرفت تاسیسات پتروپالایشی دور از انتظار نیست. از نگاه رژیم، پتروپالایشی ها نقش بیشتری در اقتصاد ایران دارند و بازارهای انرژی جهانی را نیز کمتر متاثر می سازد.
🔷مقایسه ای کوتاه نشان می دهد:
🔹تاسیسات انرژی رژیم از مراکز انرژی ایران متمرکزترند. در عین حال وابستگی ایران به نفت و مشتقات آن بیشتر است.
🔹وابستگی هر دو به انرژی فسیلی و نفت بالاست. رژیم ۸۰درصد و ایران بالای ۹۵درصد.
🔹بودجه ایران بیشتر بر اساس نفت و مشتقات آن بسته می شود اما بودجه رژیم غالبا مبتنی بر کالاهای تکنولوژی بالا.
🔹در رویارویی احتمالی آینده چه به صورت فراگیر و چه به شکل پینگپنگی، دقیقا نمی توان قضاوت کرد که کدام یک ضربات اقتصادی کمتری متحمل می شوند. اما نکته ای که مبرهن است، این می باشد که اولا هر دو آسیب های جدی خواهند دید، ثانیا نیازها و منافع اقتصادی رژیم توسط همپیمانان غربی و منطقه ای به سرعت پاسخ داده خواهد شد.
@tahlileghtesadi
🔰جنگی برای نظم جدید جهانی
⚠️سیاست آنان( غرب)، تبدیل رژیم به دروازهی صادرات انرژی از منطقه به جهان غرب و واردات کالا و فنّاوری از غرب به منطقه است و این یعنی تضمین موجودیّت رژیم غاصب و وابستگی کلّ منطقه به آن.
♻️این بخشی از فرمایشات رهبری در خطبه جمعه نصر است که از نظرها مغفول ماند و در تبیین آن باید به چند نکته اشاره داشت:
1⃣مسئلهی انرژی منطقه غرب آسیا(نفت و گاز) همچنان از اولویت دارترین مسائل دنیا بخصوص اروپا و آمریکا است و علارغم آنچه بیان می شود( مثل ظهور نفت شیل) نه تنها از اهمیت آن کاسته نشده بلکه به دلایل متعددی اهمیتی مضاعف یافته است.
2⃣منطقه غرب آسیا به تنهایی بیش از دو سوم انرژی دنیا را تامین می نماید. لذا چه بر اساس تئوری های گذشته و چه مبتنی بر نظریات فعلی، کماکان به عنوان منطقه ای استراتژیک و راهبردی برای قدرتهای جهانی و تعیین کننده در نظم جهانی است.
3⃣با این تفاسیر، این منطقه برای غرب که در پی تداوم نظم جهانی( تک قطبی) و عدم شکل گیری نظم چندجانبه گرایی است، اهمیتی دوچندان می نماید. چرا که از این طریق به دنبال کنترل و مدیریت رقبا و استفاده از آن برای درگیری های آینده می باشند.
4⃣جدای از موضوع منابع انرژی، انسداد در کریدور شمالی و به صرفه نبودن کریدور جنوبی، بهترین راه ترانزیتی شرق به غرب را به لحاظ بالقوه از کریدوری ممکن ساخته که منتهیالیه آن رژیم صهیونیستی در سواحل دریای مدیترانه است( آیمک). از این جهت تحقق استیلای رژیم بر منطقه منجر به قرار گرفتن جریان کالا و انرژی در چنبره غرب و متحدانش می گردد.
5⃣رژیم خوب می داند که تبدیل او به دروازهی ترانزیت به غرب به منزله وابسته سازی امنیت پایتخت های اتحادیه اروپا، واشنگتن و حتی کشورهای شرق آسیا به امنیت تلاویو می باشد. از این منظر برای چنین نقشی طمع و برنامه ریزی دارد تا در قالب وابسته سازی امنیت غرب به امنیت خود، آنها را وادار به همراهی یا سکوت در برابر جنايات هایش نموده و همزمان موجودیت خود را تضمین نماید.
6⃣جنگ فعلی، جنگی تعیین کننده برای بقای هر دو سوی نزاع و تعیین کننده در نظم جدید جهانی است. همچنان که نتانیاهو آنرا نظم نوین می نامد و اسحاق هرتزوگ آنرا جنگ برای بقای غرب در منطقه معرفی می کند.
@tahlileghtesadi
تحلیل اقتصادی. علی محمدی
خائنان جهان اسلام
واردات نفت رژیمحدود ۲۵۰هزار بشکه در روز است که ۶۰٪ آن از دو کشور قزاقستان و آذربایجان تأمین میشود. در تصویر بالا زیرساخت انتقال نفت توسط این دو کشور عضو سازمان همکاریهای اسلامی، توسط سه خط لوله نشان داده شده که عبارتند از:
1- خط لوله باکو-تفلیس-جیهان: مبدا این خط لوله کشور آذربایجان است و نفت را از باکو به تفلیس گرجستان منتقل کرده و سپس در بندر جیهان واقع در بخش جنوبی ترکیه تحویل نفتکش میدهد. بهرهبرداری از این خط لوله توسط شرکت بریتیش پترولیوم انجام میشود و ظرفیت انتقال آن روزانه 1.2 میلیون بشکه نفت است. این خط لوله حدود ۴۰٪ از نفت موردنیاز اسرائیل معادل ۱۰۰ هزار بشکه در روز را تأمین میکند.
2- خط لوله باکو-سوپسا: این خط لوله انتقال نفت، از پایانه سنگچال متعلق به آذربایجان، شروع شده و به سوپسا در سواحل غربی گرجستان در دریای سیاه میرسد. بهرهبرداری از این خط لوله نفت توسط شرکت بریتیش پترولیوم صورت میگیرد و ظرفیت انتقال آن 145 هزار بشکه نفت در روز است.
3- خط لوله تنگیز-نوروسیسک: این خط لوله اصلیترین مسیر انتقال کل نفت صادراتی قزاقستان است که بخشی کوچکی از آن از طریق این خط لوله به اسرائیل صادر میشود. نقطه آغاز خط لوله از بندر تنگیز قزاقستان آغاز شده و بعد از گذر از روسیه به بندر نوروسیسک این کشور ختم میشود. ظرفیت انتقال نفت توسط خط لوله تنگیز-نوروسیسک ۱/۴ میلیون بشکه در روز است.
مجموعا ۶۰٪ نفت وارداتی اسرائیل از این سه خط لوله تأمین میشود. البته عمده نفت انتقالی توسط این خطوط لوله به مقصد اروپا صادر میشود./فرهیختگان/
@tahlileghtesadi
✴️توهمی بر عادی سازی یک پرونده
⚠️درباره ضمناً اجرایی FATF، هیچ جایگاه الزامآوری در مناسبات بینالمللی جز اراده سیاسی کشورها ندارد. در واقع اولا استانداردهای FATF صرفا توصیه هستند نه الزام حقوقی. ثانیا اگر کشوری در بدترین لیست FATF قرار گیرد، شدیدترین اهرم، اقدام متقابل است که آن هم توصیه می باشد. ثالثا همین اقدام متقابل نیز، قطع کننده مناسبات و مراودات کشور غیر همکار با دیگر کشورها نیست؛ بلکه کارگروه از کشورهای عضو میخواهد در مراودات بانکی با آن کشور، احتیاط را رعایت نمایند.
🔸برای مثال چین کاملا بیاعتنا به توصیههای FATF با کره شمالی مراوده مالی دارد، بانکهایش با کره شمالی کار میکنند و نه تنها در این میان از سوی FATF جریمه و تحریمی متوجهش نیست، بلکه حتی آمریکا نیز با ابزارهای تحریمی خود قادر به متوقف ساختن همکاری بانکهای چینی با کره شمالی نیست.
🔹اما در خصوص ایران ماجرا کاملا متفاوت است. چرا که رویکرد و اراده کارگروه و کشورهای صاحب نفوذ در آن فنی نیست، بلکه سیاسی است. لذا آنچه وزیر اقتصاد مبنی بر اقدامات ضروری برای عادی سازی پرونده ایران در FATF اعلام می کند، معنا و مفهومی ندارد. البته منظور این نیست که به سمت یافتن راهحلی مناسب با کارگروه نرویم بلکه باید منتظر و دلخوش به وعده های آنان نباشیم.
🔹باید بدانیم که گردانندگان اصلی این نهاد یعنی آمریکا و اروپا، قصد دارند از زیرساخت حقوقی کنوانسیونهای پالرمو و CFT برای ایجاد تعهدات حقوقی مضاعف برای ایران، و اجبار ما به رعایت توصیههای غیرالزامآور FATF استفاده کنند. هدف از این الزام نیز صرفا اطلاعات بانکی ومعاضدت قضایی است تا بتوانند تحریمها را هوشمندتر اعمال کنند.
🔺بنابرابن اشتباه نکنیم! اگر بانکی با ما همکاری نمیکند، به دلیل ترس از تحریمهای آمریکاست نه عضو نبودن ما در FATF ،CFT و پالرمو . راه مقابله با این ترس نیز تقویت شبکه صرافی و تراستی ها و تمرکز بر بانک های کوچک دنیا است که ارتباط چندانی با آمریکا ندارند.
@tahlileghtesadi
📈نکاتی مهم پیرامون رشد اقتصادی کشور
📚مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی به ارائه آخرین آمارها پیرامون رشد اقتصادی کشور پرداخته است. وجه تمایز این گزارش با موارد قبلی در ارائه آمار به صورت تفکیکیِ بخش های اقتصادی، در قالب ماهانه می باشد که می تواند برآورد بهتری از شرایط فعلی ارائه نماید.
🔰در خصوص این آمارها توجه به چند نکته حائز اهمیت است:
1⃣رشد فعلی بدون نفت همچنان مثبت می باشد که نشان می دهد رشد اقتصادی کشور چندان بی کیفیت نیست.
2⃣ کاهش شیب صعودی تولید ناخالص بدون نفت نشان از درستی پیش بینی ها مبنی بر تکمیل و پر شدن سهم نفت در رشد اقتصادی کشور است. چه اینکه سهم نفت از GDP، در ماه مرداد به حدود یکپنجم از رشد کل رسیده است.
3⃣ گروه کشاورزی نسبت به دورههای گذشته، رشد چشمگیری داشته است. اما همچنان تغییرات محسوسی نسبت به روند بلند مدت آن مشاهده نمی شودد.
4⃣رشد منفی و کاهش محسوس گروه صنایع و معادن که شامل «ساختمان، صنعت، استخراج معدن، تامین آب، برق و گاز طبیعی» می باشد، تحتتاثیر رشد منفی بخش صنعت و معدن ناشی از چالش ناترازی های انرژی( برق و گاز) بوده است که احتمالا در ماه های آینده نیز مشکلزا باشد.
5⃣همه بخش های اقتصادی منهای بخش کشاورزی، نسبت به ۵ماهه سال قبل رشد کمتری را شاهد هستند که احتمالا به چند دلیل است: پر شدن ظرفیت اقتصادی کشور در سال قبل( نیازمند ارتقای بهرهوری و جهش اقتصادی هستیم)، ناترازی های انرژی و تاثیرات ناشی از چالش های امنیتی در منطقه.
@tahlileghtesadi
🔻بنگاه های دولتی با بیشترین زیان در سال ۱۴۰۲
🔹مطابق با قانون بودجه سال ۱۴۰۲، وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است صورت مالی کلیه شرکتهای دولتی را سالانه و میان دوره ای به صورت عمومی و در سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران (کدال) منتشر کند، البته هنوز برخی از موسسات نظیر بانک سپه، توانیر و بیمه سلامت گزارش صورت مالی سال ۱۴۰۲ را در کدال منتشر نکرده اند.
@tahlileghtesadi
آقای همتی در آخرین افاضات خود به کسری بودجه موجود اشاره داشته اند و از این طریق تلویحا خواسته اند علت ناکارامدی های آینده را از هماکنون به دولت قبل حواله نمایند.
خوب است ایشان به این نکته نیز اشاره کنند که با پیشنهاد پزشکیان و موافقت رهبری، دولت می تواند سهم صندوق توسعهٔ ملی را از ۴۵ درصد به ۲۰ درصد در سال جاری، تقلیل دهد و از منابع حاصل از آن یعنی ۳۵۰ همت، مشکل پرداخت دُیون گندمکاران و مسائل کامیونداران و تهیهٔ برخی اقلام دیگری را حل نماید.
کل تبصره هشت، به اندازه ۷۵۰همت می باشد که نسبت به مصارف موجود، ۲۳۰هزار میلیارد تومان، معادل ۳۰درصد، کسری دارد. اختصاص این مبلغ از صندوق توسعه ضمن کاهش شدید کسری تبصره۸، حداقل تا ۳۰درصد کسری بودجه کل کشور را کاهش می دهد ( کسری کل بودجه ۸۵۰همت می باشد).
@tahlileghtesadi
در حالی که رسانه های جهانی بر انتقام اسرائیل از حملات ایران متمرکز شده بودند، ایران بی سر و صدا شروع به صادرات نفت از پایانه جاسک خود (بر اساس داده های کپلر) کرد و برای اولین بار تنگه هرمز را دور زد. نقطه عطفی بزرگ در کاهش اتکای آن به خارگ و خلیج فارس.
بارگیری نفت خام در 2 اکتبر، درست یک روز پس از حملات ایران انجام شد (اگرچه ممکن بود در اواخر سپتامبر باشد). این به دنبال آن است که ایران در ماه سپتامبر به رکورد ماهانه جدیدی برای صادرات نفت تحت تحریم های ایالات متحده دست یافته است که نزدیک به 1.9 میلیون بشکه در روز در ماه سپتامبر است.
محموله به جنوب شرق آسیا رسیده است و انتظار می رود طبق معمول به سمت چین حرکت کند. اگرچه ترمینال جاسک در اواسط سال 2021 افتتاح شد، اما هنوز در حال ساخت است. تحقیقات ما نشان میدهد که 5 میلیون بشکه ظرفیت ذخیرهسازی عملیاتی است و در مجموع 10 میلیون بشکه پس از تکمیل انتظار میرود.#کپلر
@TMSCGC
@tahlileghtesadi
تحلیل اقتصادی. علی محمدی
🔰بازدهی بازارهای مالی در سال۱۴۰۲. 🔸سال آینده وضعیت کاملا متفاوت خواهد بود. نرخ بهره امریکا، کاهش ا
طلا: ۲۷۰۰ دلار در اونس/ رکورد شکنی هایی که همچنان ادامه دارد.
@tahlileghtesadi
حمل نفت و میعانات از تنگه هرمز.
نمودار سمت راست میزان وابستگی اقتصادی کشورها به تنگه هرمز را نشان می دهد.
نمودار سمت چپ میزان وابستگی و استفاده کشورهای حوزه خلیج فارس از تنگه هرمز را به نمایش گذاشته است.
@tahlileghtesadi
تنگه هرمز به تنهایی بیش از یک پنجم تجارت جهانی LNG را با حدود 110 تا 120 میلیارد متر مکعب گاز به صورت مطلق تشکیل می دهد.
@tahlileghtesadi
♦️تنگه هرمز حدود ١۶٧ کیلومتر طول و ٩۶ کیلومتر تا ٣٩ کیلومتر عرض دارد.
بخش قابل توجهی از گاز مایع و تقریبا ۳۰درصد نفت جهان از این تنگه عبور می کند.
اهمیت جزایر سه گانه در تغییر مرز سرزمینی از نظر اقتصادی و نظامی است که در نقشه مشخص است.
ضمنا عمیق ترین جای خلیج فارس بین سه جزیره قرار دارد و تمامی نفتکش ها و کشتی های باری باید از آنجا عبور کنند! و عملا کشوری که بر این سه جزیره کنترل داشته باشد حتی نیاز نیست که تنگه هرمز رو داشته باشد چون با بستن همین نقطه هم عملا مسیر بسته می شود.
@tahlileghtesadi
🔰فدرال رزرو عامل اصلی بقای اسرائیل
🔶بررسی بودجه رژیم غاصب صهیونیستی از منظر هزینههای نظامی به خوبی بیانگر خوی وحشی این رژیم است. متوسط نسبت هزینههای نظامی از تولید ناخالص داخلی در کشورهای جهان حدود 2.3 درصد است، این در حالی است که سهم هزینههای دفاعی اسرائیل در کمترین حالت حدود 4.5 درصد ،یعنی دو برابر میانگین جهانی میشود.
🔸 در نمودار پایین مشاهده می شود که در پایان سال 2023 این نسبت برای رژیم اسرائیل 5.32 درصد بوده، این در حالی که این نسبت برای ایران به 2 درصد میرسید. بعد از رژیم اسرائیل دیگر کشور همسو با این کشور یعنی آذربایجان با نسبت 4.6 درصدی قرار گرفته است. بنابراین رقبای منطقهای ایران سهم قابل توجهی برای هزینه نظامی اختصاص دادهاند.
🔸در نمودار بالا سرانه هزینههای نظامی در سرزمینهای اشغالی، اختلاف معنیداری با بقیه کشورها دارد؛ بهطوریکه این رژیم از سال 2006 تاکنون بهطور متوسط 2100 دلار هزینه سرانه نظامی داشته است.
🔺نکته ی اصلی این است که هیچ اقتصادی در دنیا بدون اتکا به منشا اصلی تولید دلار ( فدرال رزرو امریکا) تاب و تحمل چنین مخارجی را ندارد.
📌منبع نمودارها: مؤسسه تحقیقات صلح بین المللی استهکلم
@tahlileghtesadi
🔹️در بین شرکتهای خصوصی، بزرگترین بدهکار بانکی شرکت ایرانمال است. این شرکت درواقع زیرمجموعه بانک آینده است و نزدیک به ۴۰هزار میلیارد تومان از این بانک، وام دریافت کرده و پس نداده است. بانک آینده اصلی ترین بانک تولید کننده پول پرقدرت در کشور است.
@tahlileghtesadi
#تحلیل_دلار
دلار تا وقتی قیمت بالای ۵۷۰۰۰ تومان باشد ، همچنان میل بیشتر به روند صعودی خواهد داشت. مقاومت ۶۳ هزار تومان اگر شکسته شود تا ۷۰هزار تومان هیچ مقاومت جدی وجود ندارد . اگر بخواهیم سقف جدیدی در کانال بعدی برای دلار تعریف کنیم در این صورت ، سقف کانال عدد ۸۳۰۰۰ تومان هست.
ناگفته نماند وضعیت بازار ارز و تتر در عملیات وعده صادق ۱و۲، نشان داد که بانک مرکزی دستان پری برای مدیریت بازار دارد.
@tahlileghtesadi
🔰بریکسپی؛ یک گام به جلو برای دلارزدایی
🔸 در آستانه اجلاس سران بریکس در روسیه، نمایندگان تجاری کشورهای عضو در جلسه اخیر خود در مسکو از پلتفرم بریکسپی رونمایی کردند.
🔸هدف کشورهای بریکس از توسعه این سیستم پرداخت مستقل، کاهش اتکای خود به موسسات مالی غربی و ایجاد یک معماری مالی غیرمتمرکزتر و مستحکمتر در سطح جهانی و بخصوص جایگزینی برای صندوق بینالمللی پول (IMF) به عنوان نهاد اعمال نفوذ غرب می باشد.
🔸با توجه به اینکه بریکس اکنون ۳۷ درصد از اقتصاد جهانی را شامل میشود، هدف این سیستمِ پرداخت جدید، کاهش اتکا به دلار محسوب میشود. در واقع رونمایی از بریکسپی، نقطه عطفی در تلاش این بلوک برای استقلال مالی بیشتر و دلارزدایی است.
🔸این پلتفرم غیرمتمرکز می تواند به عنوان جایگزینی برای شبکه سوئیفت که در کشورهای اروپایی غالب است، عمل کند. البته، بریکس در این راستا از سال ۲۰۱۹، بر روی مفهوم یک سیستم پرداخت یکپارچه کار میکند و گروه ویژه پرداختهای بریکس در سال ۲۰۲۰ تاسیس شد و از قضا مورد استقبال گسترده کشورهای مهم از جمله چین و برزیل و هند قرار گرفته است.
🔸بدون تردید اکنون بیش از هر زمان دیگری، جهان به سرعت در حال گذار از نظام تکقطبی به نظام چندقطبی است که دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره جهانی، به تدریج ارزش و جذابیت خود را از دست خواهد داد. این روند یک شبه اتفاق نخواهد افتاد اما اقداماتی مانند پلتفرم بریکسپی یا ارز بریکس، روند آن را تسریع خواهد کرد.
@tahlileghtesadi
#بورس بهانه ای بود برای تخریب شهید مظلوم رئیسی و انتقام از دولت سیزدهم. می دانستید مسئله ی مهم بورس شوک های امنیتی و سیاسی است اما گفتید آنها بلد نیستند و ما بلدیم ... خوب؛ حالا بفرمایید #شاخص را سبز کنید...
@tahlileghtesadi
🔰گزارشی از نقدینگی کشور
📝مطابق گزارش بانک مرکزی رشد نقدینگی در شهریور ماه به رقم ۲۷.۸درصد و رشد پایه پولی به سطح ۱۸.۷درصد رسیده است. بررسی آمارهای پولی حاکی از آن است که در نیمه نخست سال جاری رشد نقدینگی یک مسیر صعودی را طی کرده و از سطح هدفگذاری پایان سال جاری بانک مرکزی (۲۵درصد با دامنه نوسان ۲درصد) خارج شده است. اابته در شهریورماه، این روند کاهشی شده و رشد نقطه به نقطه نقدینگی به ۲۷/۸درصد رسیده است.
🏦بانک مرکزی دلیل افزایش رشد نقدینگی در سال جاری را دو عامل عنوان کرده است:
🔸افزایش تامین مالی دولت از طریق انتشار اوراق بدهی دولت در ماههای ابتدایی سال۱۴۰۳ در مقایسه با مقطع مشابه سال گذشته.
🔸عرضه دلارهای حاصل از فروش نفت در بازار و اثر کاهنده خالص داراییهای خارجی بر رشد پایه پولی.
🔺توضیح بیشتر اینکه بانک مرکزی در ماههای اخیر تلاش کرده است با تزریق ذخایر ارزی و کنترل نرخ ارز، ثبات بیشتری در بازار ارز ایجاد کند. این سیاست باعث شده است خالص ذخایر خارجی کاهش یابد و به تبع آن، پایه پولی نیز تحت تاثیر قرار گیرد. از سوی دیگر، کاهش درآمدهای نفتی در ماههای اخیر نیز عاملی دیگر در کاهش خالص ذخایر خارجی به شمار میآید. کاهش صادرات نفت و درآمدهای حاصل از آن، میزان ذخایر ارزی را محدود کرده و بانک مرکزی را مجبور کرده است که بخشی از این ذخایر را در بازار ارز عرضه کند. #دنیای_اقتصاد
@tahlileghtesadi
🔰اما و اگرهای بودجه ۱۴۰۴
🔶رییس جمهور بودجه سال آینده را به مجلس تحویل داد. مصاحبه ی تیم اقتصادی دولت در یک ماهه اخیر نگرانی هایی را ایجاد کرده، که در راس این نگرانی ها نرخ دلار( یورو) در بودجه است.
امیدواریم بهترین تصمیم ها گرفته شود. در عین حال، نگرانی مضاعف آنجاست که شکست مقاومت ۶۳هزار تومانی دلار، نه به علت مسائل امنیتی در منطقه، بلکه محصول درز اخباری باشد که ریشه آن به افزایش نرخ تسعیر و نرخ ارز در بودجه بر می گردد.
منتظر می مانیم تا جزئیات بودجه منتشر شود. در عین حال رئیسجمهور در موعد تحویل بودجه به مجلس نکات مهمی اشاره کردند:
🔸منابع بودجه عمومی 40 درصد رشد کرده است.
🔸رشد بالایی برای پروژه های عمرانی دیده ایم.
🔸با یکپارچه کردن بودجه و شفاف سازی سهم تملک دارایی سرمایه از ۱۱ به حدود ۲۰ درصد از منابع بودجه عمومی رسیدند.
🔸 اصلاح در نظام ارزی و نظام یارانه سوخت ضروری است.
🔸هزینه تمام شده بنزین بدون لحاظ قیمت نفت که شامل هزینه پالایش هزینه حمل فراورده و هزینه جایگاه دارد حدود ۸۰۰۰ تومان می باشد. امسال حدود ۹۰ هزار میلیارد تومان و در صورت ادامه وضع موجود در سال آینده باید ۱۳۰ هزار میلیارد تومان واردات بنزین انجام شود و هر لیتر بنزین وارداتی بین ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان هزینه دارد.
📝در خصوص بودجه و نرخ دلار و تاثیرات آن بر بازارهای مالی، انشاالله بیشتر خواهیم نوشت.
@tahlileghtesadi
در این تصویر بازدهی بازارهای مالی را مشاهده می فرمایید.
نکته ی مهم اینکه هرگاه بی ثباتی سیاسی و امنیتی حاکم شود، دارایی های همچون ارز و طلا ارزش می یابند و هرگاه دوران ثبات ایجاد شد دارایی هایی مثل املاک، خودرو و بورس، ارزش مضاعف می یابند.
در این تصور، فاصله طلا و ارز از یک سو به دلیل رکورد شکنی مداوم نرخ جهان طلا می باشد و از سوی دیگر کنترل بازار ارز توسط دولت به یمن دارایی های ارزی است.
@tahlileghtesadi
⚠️وابستگی اقتصادی به امارات
🔹 طی سالهای گذشته واردات ایران از امارات از ۰.۷ میلیارد دلار در سال ۱۳۷۳ به ۲۰.۸ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۲ رسیده است. همچنین در همه این سالها، بجز سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۷، همواره تراز تجاری ایران نسبت به امارات منفی بوده است.
🔹سهم این کشور از کل واردات ایران نیز افزایش ۱۰ برابری پیدا کرده و از ۳.۱ درصد در سال ۱۳۷۵ به ۳۱.۴ درصد در سال ۱۴۰۲ رسیده است. به گونه ای که در سال قبل امارات متحده بعد از چین، سومین مقصد تجاری ( صادرات) ایران به ارزش ۶/۶ میلیارد دلار و بزرگترین مبدا وارداتی ایران به ارزش ۲۰/۸ میلیارد دلار بوده است. در مجموع امارات دومین شریک تجاری کشور با لحاظ مجموع مبادلات (واردات و صادرات) بدون نفت به ارزش ۲۷/۴ میلیارددلار است.
🔸گذشته از وابستگی کمی در تجارت خارجی به امارات ، باید به کیفیت این تجارت نیز اشاره کرد. عمده کالاهای اساسی ما با واسطه امارات تامین می گردد. تلفن همراه، محصولات کشاورزی راهبردی ( غلات) و ماشین آلات از این کشور وارد می شود.
🔸 در حال حاضر تقریبا ۱۸میلیارد دلار کالای اساسی وارد کشور میشود که قریب به ۱۰ میلیارد دلار از آن نهاده دام و طیور (ذرت، کنجاله و ...) است. تسویه ارزی حدود ۸۰درصد این واردات از طریق ارزهای وابسته به دلار یعنی یورو و درهم انجام میشود.
🔸اما این همه ماجرا نیست. موضوع فوق العاده مهم وابستگی بالغ بر ۴۰درصدی ارزی تهران به درهم امارات است. در بازارهای مالی معروف است که می گویند ریال در دبی تعیین نرخ می شود نه در تهران!.
🔸یک نکته ی دیگر اینکه اقتصاد ایران از دریچه درهم به دلار وصل می شود. در واقع تجارت تهران با دبی را باید در این قالب دید که مرکز کنترل دارایی های خارجی امریکا( اوفک) یک نظارت و کنترل کاملی بر این تجارت دارد.
@tahlileghtesadi
🔹سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفته:
"به زودی عرضه سکه بهارآزادی با تاریخ هر سال در دستور کار قرار میگیرد."
📌پیوست:
اگر تلاش بانک های مرکزی دنیا را در کاهش سهم دلار و متعاقبا انباشت طلا در سبد دارایی های خود نادیده بگیریم و صرفا به تحلیل مکانیکی مسئله بپردازيم، در این صورت بدیهی است این اقدام دولت در شرایطی که شاهد عدم ثبات در لنگر انتظارات تورمی( ارز) و میل گسترده بازار به ذخیره ارزش ( تبدیل ریال به دارایی) هستیم، تنها جنبه شوک درمانی دارد و اثرگذاری بلندمدت در کنترل بازار نخواهد داشت. چه اینکه حراج های قبل از این تاثیری بر کنترل نرخ سکه و طلا نداشته است.
🔸عنوان می شود که حراج سکه و طلا، یک سیاست انقباضی است که میتواند با جمعآوری نقدينگي، سرعت گردش پول را کاهش دهد و در نتیجه سفته بازی و حباب بازار سکه را کم نماید. احتمالا بانک مرکزی تا اندازه ای به هدف خود در کاهش حباب بازار خواهد رسید. اما مسیر جذب نقدینگی از طریق واگذاری دارایی ها، بازار بین بانکی است و شیوه فعلی هزینه ای بسیار بالاتر از فوائد آن دارد.
@tahlileghtesadi