کارکرد اعلام نرخ ۷۳هزار تومانی برای دلار، به مثابه اعلام شاخص ۱۶۰۰۰۰۰واحدی برای بورس در شهریور ۱۳۹۹ است.
هر دو یک سیگنال به بازار می دهند: انتظارات اقتصادی را بر این نرخ ها ببندید.
@tahlileghtesadi
تحلیل اقتصادی. علی محمدی
⚠️فرصت ها و تهدیدات رمزارزها 2⃣بخش دوم: تهدیدات 🔸ارزها در بستر بلاکچین می توانند چالش های زیر را ب
⚠️فرصت ها و تهدیدات رمزارزها
3⃣بخش سوم: فرصت ها
🔰رمز ارزها همچنانکه تهدیداتی می توانند ایجاد کنند، فرصتهایی نیز به همراه دارند.
✔️نکات قوت رمز ارزها:
۱. به شبکه بانکی وابستگی چندانی ندارند: رمز ارزها و ارزهای دیجیتال به کاربران این امکان را میدهند که بدون نیاز به واسطههای مالی مانند بانکها، تراکنشهای خود را انجام دهند. لذا سرعت گردش پول افزایش و هزینه های دولتها کاهش می یابد.
۲. ایجاد حریم امن خصوص در خصوص داده های مالی: رمز ارزها قابلیت حفظ حریم خصوصی را فراهم میکنند و اطلاعات شخصی ( مالی) کاربران را می توانند مخفی نگه دارند.
۳. تراکنشهای سریع و ارزان: در مقایسه با سیستمهای بانکی فعلی، تراکنشهای رمز ارزی معمولاً سریعتر و با هزینه کمتری انجام میشوند.
۴. دسترسی جهانی: رمز ارزها به افراد در هر جای دنیا اجازه میدهند تا به راحتی به خدمات مالی دسترسی پیدا کنند. از این منظر امکان انتقال پول در خارج از شبکههای پولی و مالی تحریم شده را برای دور زدن تحریم ها فراهم می نمایند.
۵. ابزار پوشش ریسک: رمز ارزها میتوانند به عنوان ابزاری برای پوشش ریسک سرمایه گذاری عمل نمایند.
@tahlileghtesadi
♨️پروژه رمزارزها و جایگزین دلار
🔰امروزه شاهد رشد روزافزون فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال هستیم. به گونه ای که تقریبا هر روز شاهد ظهور ایردراب ها و ارزهای دیجیتال جدید در قالب پروژه های متعدد می باشیم. برخی برآوردها حکایت از وجود بیش از یازده هزار ارز دیجیتال دارد. در سالهای آینده با گسترش هوش مصنوعی و مبادلات اقتصادی در چارچوب تجارت الکترونیک، شاهد گسترش ارزهای دیجیتال خواهیم بود.
🔶امروزه حتی شاهد استقبال دولت ها و بانک های بانک مرکزی از رمزارزها هستیم. برای مثال روسیه استفاده از بیتکوین و سایر داراییهای دیجیتال را در پرداختهای بینالمللی قانونی و آغاز نموده است. چین در حال توسعه ارز دیجیتال ملی خود می باشد. هند و سایر کشورهای اروپایی در حال سرمایه گذاری در این بخش هستند. امارات در بین کشورهای غرب آسیا، گوی سبقت را از همه ربوده و سرمایه گذاری هنگفتی در این بخش دارد. در افکار عمومی نیز شاهد روزافزون اعتماد عمومی ملت ها و کارتل های اقتصادی به این نوع ارزها هستیم. همه این ها نشان می دهد که رقابتی جهانی در زمینه ارزهای دیجیتال شکل گرفته و در سال های آینده تشدید خواهد شد.
🔸اما همه چیز به ایالات متحده بستگی دارد که دلار دیجیتال USDT و رمزارزها را تقویت خواهد نمود یا خیر. دولت دونالد ترامپ در زمان ریاستجمهوری خود (2017-2021) به طور مستقیم سیاستهای خاصی برای تقویت رمزارزها نداشت. ترامپ در توییتی در سال 2019 به بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال انتقاد کرد و آنها را "مورد اعتماد" ندانست. او همچنین اعلام کرد که از ارزهای دیجیتال حمایت نمیکند و به جای آن بر اهمیت دلار آمریکا تأکید کرد و از قضا قوانین سخت گیرانهای را نسبت به این نوع ارزها در نظر گرفت. اما در شرایط فعلی و حمایتهای ایلان ماسک از ترامپ، رویکرد رئیس جمهور منتخب، ظاهرا تغییر یافته است. به گونه ای که در برخی مواضع انتخاباتی نیز سخنانی تلویحی در حمایت از رمزارزها داشت.
🔸 استفاده سیاسی_ نظامی از دلار، موقعیت جهانروایی دلار را تضعیف نموده است. چنانچه کاهش ذخیره دلاری بانک های مرکزی بر این ادعا نیز دلالت دارد. پروژه رمزارزها برای واشنگتن در مواجهه با دولت ها می تواند همان کارکرد سیاسی_نظامی دلار را داشته باشد. با این وجود دلار آمریکا همچنان به عنوان ارز ذخیره جهانی شناخته میشود و این موقعیت به دلیل ثبات اقتصادی و سیاسی ایالات متحده تقریبا حفظ شده است. بنابراین، جایگزینی دلار با رمز ارزها به سادگی امکانپذیر نیست. در عین حال فدرال رزرو این فناوری را زیر نظر دارد تا از آن به عنوان سیستمی به موازات دلار برای پوشش کاستی های آن، کنترل و استفاده گردد.
@tahlileghtesadi
تحلیل اقتصادی. علی محمدی
آیا راهی جز مذاکره نداریم؟ چرا گرای اشتباه می دهید؟ ۸سال، شخصیت دوم دولتی بود که زیربنای توسعه در آن
گرای اشتباه ندهید...
یکی از معاونین دولت اسبق، در مصاحبه ای برای توسعه ایران و رهایی از تحریم ها نسخه پیچیده و بیان نموده: " ما باید بفهمیم که راهی جز مذاکره وجود ندارد".
نسخه مذاکره در پاسخ به مسئله تحریم در همه دولت ها به فراخور شرایط و اقتضائات موجود در دستور کار بوده و اساسا نظام جمهوری اسلامی لحظه ای برای رفع تحریم از طریق گفتگوی های دو و چندجانبه در شرایط برابر، در هیچ دورهای درنگ نکرده است و چه بسا در دورهای حتی با وجود عبور از خطوط قرمزش، با دولت وقت بیشترین همراهی گردید تا مسئله تحریم حل شود. اتفاقا همین فرد مصاحبه کننده که در دلسوزی وی برای کشور تردیدی نداریم، هشت سال معاون اول دولتی بوده که بیشترین مذاکره را با تحریم کنندگان داشته، اما نتیجه آن از زبان یکی از اعضای کابینه همین دولت، چیزی جز تقریبا هیچ نبوده است.
بنابراین اصل مذاکره محل مناقشه نیست. اما از طرفی اینکه تنها راهحل را مذاکره بدانیم محل اشکال است. همین نگرش که "راهی جز مذاکره" برای حل مسئله تحریم نداریم، یک دوره هشت ساله ساخت درونی اقتصاد ایران را با چالش مواجه ساخت؛ چرا که ماحصل چنین تفکری، انفعال و فراموشی ظرفیت های کشور است.
البته ما تردیدی نداریم که مسئله ی مهم اقتصاد ایران تحریم است؛ اما موضوع مهمتر چگونگی پاسخ به این مسئله می باشد. نیاز به یادآوری نیست که تجربه برجام و مذاکره در گذشته به ما نشان داده، مادامی که امریکا تحریم را اثرگذار می داند آن را با مذاکره بر نمیدارد و اگر هم تحریمی را تعلیق کند، مانع از انتفاع ایران خواهد شد.
از این منظر مذاکرات گذشته برای ما یک درس می باشد که تلاش برای کم اثر کردن تحریم باید در اولویت باشد. در واقع راه برداشتن تحریم، کم اثر یا بی اثر کردن تحریم است نه تمرکز بر مذاکرهی صرف. تحریم وقتی بیاثر شد، تازه امکان مذاکره و برداشتن آن فراهم میشود. در واقع موضوع مهم اولویت بندی راه حل ها می باشد.
نکته مهمتر اینکه عامل اساسی در بیاثر یا کم اثرکردن تحریم، رشد تولید از طریق درونگرایی و برون نگری اقتصادی است. یعنی ابتدا باید ظرفیت های داخلی را از حیث ساختار و منابع، فعال و بهینه سازی نمود. این نسخه همان است که دولت سیزدهم در پیش گرفت. یعنی تمرکز بر ظرفیت های کشور به عنوان اولویت اول و پیگیری همزمان برای رفع تحریم ها. ماحصل چنین رویکردی همان شد که در انتهای دولت سیزدهم اکثر قریب به اتفاق شاخص های اقتصادی بهبود یافتند (اتفاقا بخشی از منابع بلوکه شده کشور نیز رفع انسداد شد). آن هم در شرایطی که به گفته همین معاون اول محترم در اولین جلسه ایشان با شهید رئیسی، "منابع کشور ته کشیده" بود.
در نهایت همه باید مواظب باشیم تا گرای اشتباه ندهیم. تجربه گذشته را مدنظر قرار دهیم و بدانیم که راه حل اولویت دار اقتصاد ایران؛ رشد تولید از طریق حداکثر نمودن بهینه سازی، صرفه جویی و بهرهوری از عوامل تولیدِ ( زمین، سرمایه، نیروی کار) است.
@tahlileghtesadi
♨️کاهش نرخ تتر از ۸۱۵۰۰ تا محدوده ۷۷۰۰۰ تومان.
امیدواریم کندل سبز آخر در نمودار پایین صرفا یک پولبک کوتاه باشد و مجددا به سمت پایین برگشت داشته باشد. به هر حال محدوده فعلی فوق العاده مهم و حساس است.
📈اگر نمودار تتر بتواند دو کندل روزانهی امروز و فردا را روی همین عدد یا پایینتر ببندد، آنگاه می توان به محدوده ای که جناب همتی ( ۷۳هزار تومان) گرا دادند، امیدوار شد.
@tahlileghtesadi
در نگاه اول به این جدول اینگونه برداشت می شود که علت تورم در این کشورها، نظام ارزی شناور است و حتما برای رهایی از تورم باید ارز را فیکس و تثبیت کرد..!
در صورتی که این گزاره درست نیست. بسیاری از کشورها نظام ارزی شناور دارند ولی تورم تک رقمی را تجربه می کنند.
نکته اساسی در میان نوع کشورهای منتخب( که نظام شناور را برگزیده اند) در این جدول این می باشد که ، بیشتر این کشورها به دلیل ناترازی در تراز پرداخت ها( درآمد و هزینه ارزی) امکان مدیریت نرخ ارز را دارا نمی باشند. این کشورها با انتخاب نظام ارزی شناور سعی در انطباق بازار و اقتصاد خود با نرخ ارز دارند ولکن چون درآمد و هزینه آنها متناسب نیست، منجر به ایحاد تورم می گردد.
@tahlileghtesadi
♨️کانال های تلگرامی و احیای حکمرانی ریال
✴️در هفته گذشته ریاست محترم بانک مرکزی، به نقش کانال های تلگرامی در بازار ارز اشاره داشتند و بیان نمودند"که کانال های تلگرامی به بازار ما علامت می دهند و صرافی ها حتی در ساعاتی که معامله ای آغاز نشده ، از روی آن نرخ دلار را تعیین می نمایند".
🔸کانالها تلگرامی نرخ ارز محصول تضعیف حاکمیت ریال در مقابل دلار می باشند. در واقع این کانالها زمانی گسترش یافتند که ناموس اقتصادی کشور یعنی ریال در قالب سازوکاری نادرست به خارج از کشور گره خورد. در دوره ای که قرار شد کشور با سیاست های کلی اصل ۴۴، از دولتی بودن به خصوصی بودن حرکت کند، در پایین دست، قوانینی حکم فرما گردید که به مرور، شاهرگ حیاتی کشور را به خارج گره زد. این موضوع چنان اهمیت داشت که در ۱۵ فروردین ۱۴۰۲ مستقیما مورد خطاب و عطاب رهبری حکیم قرار گرفت. در آن جلسه ایشان فرمودند: «این باید مشخّص بشود؛ یعنی فلان شرکت بزرگ، که متعلّق به دولت هم هست، موادّ اوّلیّهاش هم داخلی است که قیمت محصول خودش را با دلار تلگرامی، [یعنی] همین قیمتهای جعلی دلار که از طرف دشمن هدایت میشود، تطبیق میکند؛ چرا؟ چرا شما به دلار حاکمیّت میدهید؟ چرا برای ریال رقیب را تقویت میکنید؟ یکی از وظایف عمده ما این است که ما رقیب ریال را در داخل تقویت نکنیم...".
🔰این توصیه های حکیمانه یک مسیر کلی را پیش روی دولتها قرار می دهد. و آن این است که:
1⃣ اولا یکبار دیگر باید سازوکار قیمتگذاری مواد اولیه را مورد تحلیل و تجزیه قرار داد. چه اینکه بسیاری از کارشناسان اقتصادی نسبت به این سازوکار نقدهای جدی دارند.
2⃣ثانیا هر کانونی در اقتصاد که موجب تضعیف ریال شود باید ریشه کن گردد. نقطه ثقل این کانون، فعالیت های نامولد است؛ از طلا و رمزارز گرفته تا هر کالاهی واسطه ای و سرمایه ای که محلی برای فعالیت نامولد باشد. باید اقتدار دولت در همه بازارها، از جمله بازار طلا، احیا شود، نه اینکه دولت بعد از وضع یک قانون درست و اصولی، از خواسته به حق خود عقب نشینی کند.دیدیم که آمریکایی ها در دوره ای برای اینکه دلار را تقویت کنند، طلا را که رقیب دلار در کشورشان بود، در کشورشان جمع کردند برای اینکه طلا در دست مردم نباشد. همین اکنون نیز قوانین رمزارزها را به گونه ای مدیریت می کنند که باعث تضعیف دلار نگردد.
✅بنابراین احیای حکمرانی ریالی دولت از مسیر بازنگری یا بازاندیشی در برخی سازوکارهای قیمت گذاری گذشته، تشدید قوانین کنترل و نظارت بر بازارهای نامولد، اشرافیت کامل بر جریان ارز و کاهش سهم دلار در تجارت خارجی ( پیمان های پولی دوجانبه) عبور می نماید.
#علی_محمدی
@tahlileghtesadi
66.71M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🪙 سوم ژانویه ۲۰۰۹؛ داستان شروع یک انقلاب در اقتصاد جهانی...
↗️ شروعی که همچنان ادامه دارد ...
@tahlileghtesadi
تحلیل اقتصادی. علی محمدی
♨️کاهش نرخ تتر از ۸۱۵۰۰ تا محدوده ۷۷۰۰۰ تومان. امیدواریم کندل سبز آخر در نمودار پایین صرفا یک پولبک
کندل های روزانه ، دو برگشت شارپ و بدون تردید به سمت بالا دارند.
چسبندگی دلار به سمت بالا بسیار زیاد و دوام قیمت در اعداد زیر ۷۸ بسیار کوتاه می باشد.
امیدواریم کف دلار با همین کندل ها مشخص نشود و عدد۷۳ تبدیل به رویا نگردد...البته آنچه دوست داریم، اگر هم محقق شود صرفا در مقطع کوتاه مدت خواهد بود.
در بلند مدت همه چیز کاملا روشن و مبرهن میباشد...
@tahlileghtesadi
توهم قیمتی!...
دلار ۱۴ هزار، ۲۰ هزار و ۷۳ هزار تومانی، همگی توهمی است. پیش فرض تعیین این نوع قیمت گذاری، نظریه برابری قدرت خرید* است. فرضیه مبنایی این نظریه وجود رقابت کامل در سطوح اقتصادهای داخلی و مبادلات بین المللی است. به نظر شما در بازارهای ایران رقابت کامل وجود دارد؟ یا مبادلات بین المللی ایران در شرایط عادی قرار دارد؟ تم اصلی این نظریه در تعیین نرخ ارز قابل انکار نیست اما تحقق کامل آن به ندرت در اقتصادها اتفاق می افتد. همین اکنون در کمتر کشوری نرخ ارز ppp با نرخ ارز بازار یکسان می باشد. حتی در کشورهای توسعه یافته. در این خصوص بحث های فنی زیادی وجود دارد که در حوصله مخاطب نیست... اما به همین اندازه کفایت کنیم که پیش فرض دوستان در بیان چنین قیمت هایی نادرست می باشد.
*نظریه برابری قدرت خرید یا ppp: سطح عمومی قیمت های داخلی تقسیم بر سطح عمومی قیمت های خارجی در یک سبد معین کالا. مثلا اگر سبد معینی از کالاها در ایران ۴۰۰۰۰ریال قیمت گذاری شده و در آمریکا ۴ دلار قیمت دارد، نرخ دلار بر حسب این نظریه برابر است با ۴۰۰۰۰/۴ یعنی ۱۰۰۰۰ ریال.
@tahlileghtesadi
در خصوص سیاست های ارزی سال ۷۴ که منجر به کنترل تورم از طریق تثبیت و پیمانسپاری ارزی گردید، نکاتی بسیار مهم وجود دارد که بر اساس آن همسان نمایی آن دوره با دوره فعلی بدون در نظر گرفتن همه وجوه تمایز و تشابه این دو دوره، از اساس نادرست می باشد.
یکی از اساسی ترین وجوه این تمایز، ساختار پرداخت رسمی کشور می باشد که در آن دوره فعال و تقریبا در شرایط کاملا عادی بود. ولکن اکنون بدلیل تحریم های بانکی، آن ساختار به صورت کامل کار نمی کند و به نوعی شبکه ای گسترده و پیچیده از تراستی ها جایگزین آن گردیده اند. این موضوع از این جهت اهمیت دارد که از الزامات نظام تثبیت ارزی، روان بودن جریان ارز در تجارت خارجی است.
لذا مختصات اقتصاد ایران در دوره جدید کاملا متفاوت با ابتدای دهه هفتاد می باشد.
@tahlileghtesadi