راهپیمایی امروز حداقل از دو جهت، وجه تمایز اساسی با راهپیمایی های روز قدس سال های قبل دارد. اول اینکه رفراندومی از سیاست های منطقه می باشد و دوم، سوخت موشک های ایرانی برای پاسخ به جنایت رژیم صهیونیستی است.
@tahlileghtesadi
🔶گزارشی از تجارت خارجی کشور در سال۱۴۰۲
*حجم تجارت خارجی کشور در کل سال به 153 میلیارد دلار رسیده است که نسبت به سال 1401 رشدی 2.6 درصدی داشته است.
*مجموع صادرات کشور با احتساب نفت، برق، تجارت چمدانی 86.9 میلیارد دلار می باشد.
*مجموع واردات کشور (بدون احتساب شمش طلای استاندارد) 64.3 میلیارد دلار بوده است که رشد 6.7 درصدی نسبت به سال قبل از آن دارد.
* با احتساب صادرات نفت خام، خدمات فنی مهندسی و برق شاهد بالغ بر20.6 میلیارد دلار مازاد تجارت خارجی هستیم.
*بدون احتساب نفت خام، خدمات فنی و مهندسی و برق به حدود16.8 میلیارد دلار کسری تجارت خارجی داشتهایم.
*صادرات بدون احتساب صادرات برق، نفت، خدمات فنی مهندسی و تجارتچمدانی 49.4 میلیارد دلار بوده است؛ که نسبت به سال قبل از آن 8.9 درصد کاهش داشته است.
*صادرات نفت ، به میزان 35.9 میلیارد دلار بوده است که نسبت به سال 1401 رشدی 8.6 درصدی داشته است.
🔸پیوست:
علت اصلی کاهش تراز تجارت خارجی غیر نفتی، کاهش نرخ محصولات اصلی صادرات کشور مثل گاز طبیعی و متانول می باشد که نسبت به سال گذشته دچار افت قیمتی 8% و 19% شده است. در مقابل افزایش نرخ محصولات وارداتی نیز تاثیرگذار بوده است. ضمن اینکه ثبات نرخ ارز در بازار مبادله ای باعث شده تا تقاضا برای واردات بیشتر شکل بگیرد. نکته بعدی اینکه سال گذشته میزان واردات 25 قلم کالای اساسی بالغ بر 24.7 میلیون تن و به ارزش19.5 میلیارد دلار بوده است. که 63.4 درصد از وزن و 29.4 درصد از ارزش کل واردات را به خود اختصاص داده اند که یک رکورد شکنی محسوب می شود.
@tahlileghtesadi
♨️ملاحظات احیای حکمرانی ارزی
✴️در حالی که به ساعت صفر برای مجازات رژیم منحوس صهیونیستی نزدیک می شویم، شاهد برخی ناآرامیها در بازار ارز هستیم. اکنون مسئله مهم این است که در جنگ ترکیبی که دشمن علیه ملت ایران آغاز نموده و نقطه ثقل بُعد اقتصادی آن بر نرخ ارز متمرکز گشته، نقش، جایگاه و وظیفه عناصر جامعه ایرانی چیست؟ در پاسخ به این سوال مهم توجه به دو نکته بسیار ضروری است:
1⃣یکم: مسئله مجازات دشمن صهیونیستی، به سرنوشت ایران و همه ایرانیان گره خورده است. هر رسانه ای که دل در گرو ایران دارد باید بداند که برای عبور از وضعیت فعلی در بازار ارز نیازمند کاهش هیجانات اقتصادی هستیم. متفکرین و خواص اقتصادی نیز باید فضای آرامش را به جامعه تزریق نمایند و از تهییج مردم در بازارها و ترغیب آنها به بازار ارز و طلا بپرهیزند.
2⃣دوم: یک و نیم دهه سیاست گذاری های نادرست در حوزه نظام ارزی ، مرجعیت بازارگردان را در نظام ارزی به حداقل رسانده و به نظر می رسد این مرجعیت با حضور کانال های تلگرامی نرخ ارز، به سختی قابل احیا باشد. به نظر می رسد آنچه در اولویت است تا بتواند حکمرانی کامل ارزی را به دولت بازگرداند؛ در خارج از اختیارات فنی بانک مرکزی و در سطوح کلان اقتصادی و در اختیار سران سه قوه و در شورای هماهنگی اقتصادی می باشد. تصمیم دولت در سال قبل مبنی بر تثبیت قیمت پایه محصولات پتروشیمی و تثبیت نرخ ارز برای محاسبه خوراک پتروپالایشی ها، اگرچه با مخالفت بحق مجلس به دلیل اشکال قانونی مواجه شد، ولکن باید مجددا در دستور کار دولت قرار گیرد و با رفع موانع قانونی آن، نظر مجلس جلب شود. دولت باید توجه کند که احیای حکمرانی ارزی کشور بدون مبارزه با قاچاق ارز، اشرافیت کامل بر جریان ارز و احیای اقتدار فضای مجازی برای محدود ساختن کانال های تلگرامی نرخ ارز، امکانپذیر نیست.
@tahlileghtesadi
تحلیل اقتصادی. علی محمدی
🔶گزارشی از تجارت خارجی کشور در سال۱۴۰۲ *حجم تجارت خارجی کشور در کل سال به 153 میلیارد دلار رسیده ا
♨️گزارشی از تجارت خارجی کشور در سال۱۴۰۲/ اعداد مهم بخش نفت
🔹 درآمد صادرات نفت ایران در سال ۱۴۰۲ معادل ۳۵ میلیارد و ۸۷۰ میلیون دلار ثبت شده.
🔹طبق آمار اوپک، میانگین قیمت نفت خام سنگین ایران در سال گذشته حدودا ۸۳ دلار بر بشکه بوده که با فرض تخفیف ۱۰ دلاری میتوان این عدد را ۷۳ دلار در نظر گرفت. در نتیجه ایران در ۱۴۰۲ روزانه ۱.۳۵ میلیون بشکه نفت صادر کرده.
🔹در قانون بودجه ۱۴۰۲، میزان و قیمت نفت صادراتی ایران معادل ۱.۴ میلیون بشکه در روز و ۸۵ دلار و کل منابع درآمد این بخش معادل ۴۳.۴ میلیارد دلار تعیین شده بود.
🔹یعنی دولت سیزدهم در سال گذشته ۸۳ درصد از درآمدهای نفتی را محقق کرده و درصد تحقق درباره «میزان» فروش نفت ۹۶ درصد بوده.
🔹دلیل اصلی در اختلاف ۱۷ درصدی تا تحقق کامل به بیشبرآورد مجلس و تغییر قیمت پیشنهادی دولت برای هر بشکه نفت از ۷۰ به ۸۵ دلار برمیگردد.
🔹طبق آمار موسسه کپلر، در یکسال منتهی به آغاز دولت سیزدهم، میزان صادرات نفت ایران روزانه ۵۸۶ هزار بشکه بوده و این رقم توسط وزارت نفت فعلی ۲.۳ برابر شده است.
🔹در قانون بودجه ۱۴۰۳ نیز میزان و قیمت هر بشکه نفت صادراتی ایران به ترتیب معادل ۱.۳۵ میلیون بشکه و ۷۱ دلار در نظر گرفته شده که مطابقت زیادی با عملکرد ۱۴۰۲ دارد.
@tahlileghtesadi
8.82M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✴️۱۵ اقتصاد برتر آسیا از سال ۱۳۵۸تا ۱۴۰۲.
@tahlileghtesadi
♨️شریان های اقتصادی رژیم صهیونیستی
🔸نگاهی به کریدورهای تأمین اقتصادی رژیم صهیونیستی نشان می دهد چنانچه کشورهای اسلامی حتی اگر به صورت موقت نیز اقدام به بستن این مسیرها نمایند، کمتر از یک هفته جنگ در غزه تمام می شود. به مسیرهای تأمین اقتصادی رژیم صهیونیستی که در زیر آمده دقت فرمایید:
1⃣کریدور اول: اقیانوس هند-دریای مکران-خلیج عدن-تنگه بابالمندب-دریای سرخ-بندر ایلات در جنوب فلسطین اشغالی، که مهمترین شریان اقتصادی اشغالگران است، 30% واردات آنها که معادل حدود 30 میلیارد دلار است از این کریدور توسط «کشورهای شرق و جنوب آسیا» تأمین می شود.
2⃣کریدور دوم: باکو آذربایجان- تفلیس گرجستان- جیهان(استان آدانا) ترکیه- دریای مدیترانه- بندر حیفا یا اشدود در غرب سرزمینهای اشغالی. این مسیر شامل انتقال نفت از آذربایجان(٤٣% نفت اشغالگران) با واسطهگری ترکیه و نیز صادرات گسترده ترکیه به رژیم صهیونیستی است.
3⃣کریدور سوم: آمریکای شمالی- اقیانوس آتلانتیک شمالی- دریای مدیترانه- بندر حیفا یا اشدود که مسیر دریایی تامین کالاهای مورد نیاز اشغالگران توسط دولت آمریکا است، از ۱۲.۷ میلیارد دلار صادرات قاره آمریکای شمالی به رژیم صهیونیستی، ۱۱.۷ میلیارد دلار سهم کشور آمریکاست که کالاهای متنوعی را از مسیر فوق برای اشغال گران تأمین میکند.
5⃣کریدور چهارم: آمریکای جنوبی- اقیانوس اتلانتیک جنوبی-خلیج عدن-تنگه باب المندب-دریای سرخ- بندر ایلات که مسیر تامین ارزاق و نفت غاصبان قدس توسط عمدتا کشورهای برزیل و آرژانتین میباشد، مجموع صادرات کشورهای قاره آمریکای جنوبی به سرزمین های اشغالی حدود ۱.۴ میلیارد دلار است که عمدتا توسط برزیل و آرژانتین صورت میگیرد و شامل محصولات کشاورزی-غذایی، نفت و ذغال سنگ می باشد که نقش برزیل در تامین نفت اشغالگران قابل توجه است.
5⃣کریدور پنجم: اروپا-دریای مدیترانه- بندر حیفا یا اشدود در سرزمینهای اشغالی اروپا هم حدود ۴۰% کالاهای وارداتیِ رژیم اشغالگر را تأمین میکند که عمدتا شامل محصولات کشاورزی، مواد شیمایی، ماشین آلات و وسایل حمل و نقل است.
🔸ای کاش کشورهای اسلامی به اندازه یک دهم غربی ها که از اوکراین حمایت کردند، از اولین قبله و از هم کیشان خود دفاع می کردند.
✍کانال تحلیل اقتصادی
📊 تحلیل های علمی، جامع و مختصر از آخرین تحولات اقتصادی و بازارهای مالی.
https://eitaa.com/tahlileghtesadi
نظام تثبیت ارزی در چارچوب فکری دکتر جبرائیلی مبتنی بر سه بخشِ پیمانسپاری، تثبیت نرخ ارز و قیمتگذاری ریالی مواد اولیه است. این نسخه یک بار در سال۱۳۷۴ اقتصاد ایران را از آشوب و بحران نجات داد و اکنون نیز می تواند مجددا کارایی خود را در رفع تورم و زمینه سازی برای رشد تولید فراهم کند.
در عین حال این نسخه نمی تواند مدت زمان طولانی اجرایی شود. چه اینکه در همان اوایل دهه هشتاد نیز بعد از چند سال کنار گذاشته شد. این در حالی است که در شرایط فعلی مختصات ارزی اقتصاد ایران به مراتب در تفاوت با آن دوره است( در شرایط بغرنجتری قرار دارد). به دلیل تحریم های که جریان ارز را مختل نموده است.
ضمن اینکه تایید میکنم شیوه قیمت گذاری مواد اولیه حتما باید اصلاح شود، اما اشکالات متعددی بر نظام ارزی تثبیت مترتب است که در یادداشت زیر برخی از آنها را تقدیم می کنم.
@tahlileghtesadi
تحلیل اقتصادی. علی محمدی
نظام تثبیت ارزی در چارچوب فکری دکتر جبرائیلی مبتنی بر سه بخشِ پیمانسپاری، تثبیت نرخ ارز و قیمتگذا
🔰موانع نظام تثبیت در مختصات اقتصاد ایران
✴️قبلا توضیح دادم که برای مهار تورم و رشد تولید ناچار به تغییر نظام ارزی کشور از شناور مدیریت شده به تثبیت هستیم. به این دلیل که تورم در کشور ما از جنس فشار هزینه است و در گام اول باید هزینه های بنگاه را کاهش داد تا تولید رونق یابد. در عین حال تاکید کردیم که نظام تثبیت ارز معایبی نیز دارد و با مختصات فعلی اقتصاد ایران، نمی تواند به عنوان یک سیاست مداوم در دستور کار قرار گیرد. به چند علت:
1⃣نظام تثبیت ارزی در کشورهایی کارایی کامل دارد که اولا ساختار پرداخت رسمی (خارجی)کشور کار کند و ثانیا آن کشور از حیث منابع ارزی ( تجارت بدون نفت) دچار کسری و ناترازی نباشد تا ضمن روان بودن جریان ارز به داخل کشور، منابع لازم برای پاسخ به تقاضا تامین باشد. ایران در هر دو بخش دچار اشکال است. اینکه تاکید بر تجارت بدون نفت دارم به این علت است که به دلایل متعدد، درآمد حاصل از نفت پایدار نیست. برای مثال در دوره ای فروش نفت ما به چهار صد هزار بشکه نیز رسیده است.
2⃣ نظام تثبیت ارز مستلزم پیمانسپاری کامل است و پیمانسپاری صددرصدی بدون ساختار پرداخت رسمی، در مختصات فعلی اقتصاد ایران امکانپذیر نیست.
3⃣نظام تثبیت ارزی، نرخ ارز را در یک قیمت فیکس می کند. این موضوع باعث می شود تا تقاضا برای ارز، به دلیل ارزانی آن، افزایش می یابد. برای مثال در سال ۱۴۰۲از مهمترین علل ناترازی تجارت غیر نفتی، تقاضای زیاد برای واردات، به دلیل تثبیت نسبی نرخ ارز در بازار مبادله است. وقتی تقاضا زیاد شد، دولت مجبور به اولویت بندی واردات است. اولویت بندی در شرایط مازاد تقاضا، یعنی ایجاد بازار سیاه یا همان بازار غیر رسمی ارز.
4⃣نظام تثبیت ارز در شرایطی که دولت بازارهای موازی مثل طلا را با بازارهای غیر رسمی نرخ گذاری میکند، محکوم به شکست است. چون دولت همزمان به بازار غیر رسمی مرجعیت میدهد. از آن سو اگر نرخ طلا را با نرخ تثبیت قیمت گذاری کند، به دلیل ارزانی طلا شاهد افزایش تقاضا( قانونی و غیرقانونی) خواهیم بود.
5⃣ مسئله ی بعد در سطح مقطع تولید است. وقتی ارز تثبیت شد، مواد اولیه ارزانتری به بنگاه می رسد، و در نتیجه با کاهش هزینه نهایی بنگاه، تولید رشد میکند. اما در ادامه همین نرخ ارز ارزان، باعث افزایش واردات میگردد و مجددا تولید از طریق مازاد واردات در بلندمدت دچار آسیب می شود. البته اگر با نظارت و کنترل واردات را بهینه سازی کنیم شرایط متفاوت خواهد بود اما باید گفت که با مختصات فعلی اقتصاد ایران این امر بسیار دشوار است و قاچاق افزایش می یابد.
@tahlileghtesadi
عقلانیت سیاسی درحمله تنبیهی ایران موج می زند:
استفاده از ساختارهای بینالمللی دراین۱۲روز، پیام به حامیان رژیم برای عدم حمایت ازآن، فرصت به رژیم و امریکا برای خاتمه جنگ غزه، دیپلماسی موفق در سازمان ملل و منطقه قبل و حین درگیری، مدیریت افکار عمومی، ایحاد ترس درجبهه دشمن و... . این عقلانیت اقدار ایران را بیشتر و به اقدام تلافی جویانه اش مشروعیت بیشتری می بخشد.
@tahlileghtesadi
سال۱۳۹۸با حمله به عینالاسد و امسال با عملیات وعده صادق به بازدارندگی کافی در برابر امریکا و اسرائیل رسیدیم. بازخورد این دو عملیات در اقتصاد، حداکثر سازی امنیت برای رشد اقتصادی در آینده نزدیک از طریق کاهش انتظارات سیاسی(امنیتی) خواهد بود.
@tahlileghtesadi
شدت عملیات وعده صادق به گونه ای بود که علاوه بر اینکه جنبه تلافی جویانه و تنبیه رژیم صهیونیستی داشت، سطح بازدارندگی ایران را به گونه ای افزایش داد که با تغییر محاسبات سران اسرائیل احتمال واکنش این رژیم به حداقل ممکن رسیده است.
@tahlileghtesadi