✴️توهمی بر عادی سازی یک پرونده
⚠️درباره ضمناً اجرایی FATF، هیچ جایگاه الزامآوری در مناسبات بینالمللی جز اراده سیاسی کشورها ندارد. در واقع اولا استانداردهای FATF صرفا توصیه هستند نه الزام حقوقی. ثانیا اگر کشوری در بدترین لیست FATF قرار گیرد، شدیدترین اهرم، اقدام متقابل است که آن هم توصیه می باشد. ثالثا همین اقدام متقابل نیز، قطع کننده مناسبات و مراودات کشور غیر همکار با دیگر کشورها نیست؛ بلکه کارگروه از کشورهای عضو میخواهد در مراودات بانکی با آن کشور، احتیاط را رعایت نمایند.
🔸برای مثال چین کاملا بیاعتنا به توصیههای FATF با کره شمالی مراوده مالی دارد، بانکهایش با کره شمالی کار میکنند و نه تنها در این میان از سوی FATF جریمه و تحریمی متوجهش نیست، بلکه حتی آمریکا نیز با ابزارهای تحریمی خود قادر به متوقف ساختن همکاری بانکهای چینی با کره شمالی نیست.
🔹اما در خصوص ایران ماجرا کاملا متفاوت است. چرا که رویکرد و اراده کارگروه و کشورهای صاحب نفوذ در آن فنی نیست، بلکه سیاسی است. لذا آنچه وزیر اقتصاد مبنی بر اقدامات ضروری برای عادی سازی پرونده ایران در FATF اعلام می کند، معنا و مفهومی ندارد. البته منظور این نیست که به سمت یافتن راهحلی مناسب با کارگروه نرویم بلکه باید منتظر و دلخوش به وعده های آنان نباشیم.
🔹باید بدانیم که گردانندگان اصلی این نهاد یعنی آمریکا و اروپا، قصد دارند از زیرساخت حقوقی کنوانسیونهای پالرمو و CFT برای ایجاد تعهدات حقوقی مضاعف برای ایران، و اجبار ما به رعایت توصیههای غیرالزامآور FATF استفاده کنند. هدف از این الزام نیز صرفا اطلاعات بانکی ومعاضدت قضایی است تا بتوانند تحریمها را هوشمندتر اعمال کنند.
🔺بنابرابن اشتباه نکنیم! اگر بانکی با ما همکاری نمیکند، به دلیل ترس از تحریمهای آمریکاست نه عضو نبودن ما در FATF ،CFT و پالرمو . راه مقابله با این ترس نیز تقویت شبکه صرافی و تراستی ها و تمرکز بر بانک های کوچک دنیا است که ارتباط چندانی با آمریکا ندارند.
@tahlileghtesadi
📈نکاتی مهم پیرامون رشد اقتصادی کشور
📚مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی به ارائه آخرین آمارها پیرامون رشد اقتصادی کشور پرداخته است. وجه تمایز این گزارش با موارد قبلی در ارائه آمار به صورت تفکیکیِ بخش های اقتصادی، در قالب ماهانه می باشد که می تواند برآورد بهتری از شرایط فعلی ارائه نماید.
🔰در خصوص این آمارها توجه به چند نکته حائز اهمیت است:
1⃣رشد فعلی بدون نفت همچنان مثبت می باشد که نشان می دهد رشد اقتصادی کشور چندان بی کیفیت نیست.
2⃣ کاهش شیب صعودی تولید ناخالص بدون نفت نشان از درستی پیش بینی ها مبنی بر تکمیل و پر شدن سهم نفت در رشد اقتصادی کشور است. چه اینکه سهم نفت از GDP، در ماه مرداد به حدود یکپنجم از رشد کل رسیده است.
3⃣ گروه کشاورزی نسبت به دورههای گذشته، رشد چشمگیری داشته است. اما همچنان تغییرات محسوسی نسبت به روند بلند مدت آن مشاهده نمی شودد.
4⃣رشد منفی و کاهش محسوس گروه صنایع و معادن که شامل «ساختمان، صنعت، استخراج معدن، تامین آب، برق و گاز طبیعی» می باشد، تحتتاثیر رشد منفی بخش صنعت و معدن ناشی از چالش ناترازی های انرژی( برق و گاز) بوده است که احتمالا در ماه های آینده نیز مشکلزا باشد.
5⃣همه بخش های اقتصادی منهای بخش کشاورزی، نسبت به ۵ماهه سال قبل رشد کمتری را شاهد هستند که احتمالا به چند دلیل است: پر شدن ظرفیت اقتصادی کشور در سال قبل( نیازمند ارتقای بهرهوری و جهش اقتصادی هستیم)، ناترازی های انرژی و تاثیرات ناشی از چالش های امنیتی در منطقه.
@tahlileghtesadi
🔻بنگاه های دولتی با بیشترین زیان در سال ۱۴۰۲
🔹مطابق با قانون بودجه سال ۱۴۰۲، وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است صورت مالی کلیه شرکتهای دولتی را سالانه و میان دوره ای به صورت عمومی و در سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران (کدال) منتشر کند، البته هنوز برخی از موسسات نظیر بانک سپه، توانیر و بیمه سلامت گزارش صورت مالی سال ۱۴۰۲ را در کدال منتشر نکرده اند.
@tahlileghtesadi
آقای همتی در آخرین افاضات خود به کسری بودجه موجود اشاره داشته اند و از این طریق تلویحا خواسته اند علت ناکارامدی های آینده را از هماکنون به دولت قبل حواله نمایند.
خوب است ایشان به این نکته نیز اشاره کنند که با پیشنهاد پزشکیان و موافقت رهبری، دولت می تواند سهم صندوق توسعهٔ ملی را از ۴۵ درصد به ۲۰ درصد در سال جاری، تقلیل دهد و از منابع حاصل از آن یعنی ۳۵۰ همت، مشکل پرداخت دُیون گندمکاران و مسائل کامیونداران و تهیهٔ برخی اقلام دیگری را حل نماید.
کل تبصره هشت، به اندازه ۷۵۰همت می باشد که نسبت به مصارف موجود، ۲۳۰هزار میلیارد تومان، معادل ۳۰درصد، کسری دارد. اختصاص این مبلغ از صندوق توسعه ضمن کاهش شدید کسری تبصره۸، حداقل تا ۳۰درصد کسری بودجه کل کشور را کاهش می دهد ( کسری کل بودجه ۸۵۰همت می باشد).
@tahlileghtesadi
در حالی که رسانه های جهانی بر انتقام اسرائیل از حملات ایران متمرکز شده بودند، ایران بی سر و صدا شروع به صادرات نفت از پایانه جاسک خود (بر اساس داده های کپلر) کرد و برای اولین بار تنگه هرمز را دور زد. نقطه عطفی بزرگ در کاهش اتکای آن به خارگ و خلیج فارس.
بارگیری نفت خام در 2 اکتبر، درست یک روز پس از حملات ایران انجام شد (اگرچه ممکن بود در اواخر سپتامبر باشد). این به دنبال آن است که ایران در ماه سپتامبر به رکورد ماهانه جدیدی برای صادرات نفت تحت تحریم های ایالات متحده دست یافته است که نزدیک به 1.9 میلیون بشکه در روز در ماه سپتامبر است.
محموله به جنوب شرق آسیا رسیده است و انتظار می رود طبق معمول به سمت چین حرکت کند. اگرچه ترمینال جاسک در اواسط سال 2021 افتتاح شد، اما هنوز در حال ساخت است. تحقیقات ما نشان میدهد که 5 میلیون بشکه ظرفیت ذخیرهسازی عملیاتی است و در مجموع 10 میلیون بشکه پس از تکمیل انتظار میرود.#کپلر
@TMSCGC
@tahlileghtesadi
تحلیل اقتصادی. علی محمدی
🔰بازدهی بازارهای مالی در سال۱۴۰۲. 🔸سال آینده وضعیت کاملا متفاوت خواهد بود. نرخ بهره امریکا، کاهش ا
طلا: ۲۷۰۰ دلار در اونس/ رکورد شکنی هایی که همچنان ادامه دارد.
@tahlileghtesadi
حمل نفت و میعانات از تنگه هرمز.
نمودار سمت راست میزان وابستگی اقتصادی کشورها به تنگه هرمز را نشان می دهد.
نمودار سمت چپ میزان وابستگی و استفاده کشورهای حوزه خلیج فارس از تنگه هرمز را به نمایش گذاشته است.
@tahlileghtesadi
تنگه هرمز به تنهایی بیش از یک پنجم تجارت جهانی LNG را با حدود 110 تا 120 میلیارد متر مکعب گاز به صورت مطلق تشکیل می دهد.
@tahlileghtesadi
♦️تنگه هرمز حدود ١۶٧ کیلومتر طول و ٩۶ کیلومتر تا ٣٩ کیلومتر عرض دارد.
بخش قابل توجهی از گاز مایع و تقریبا ۳۰درصد نفت جهان از این تنگه عبور می کند.
اهمیت جزایر سه گانه در تغییر مرز سرزمینی از نظر اقتصادی و نظامی است که در نقشه مشخص است.
ضمنا عمیق ترین جای خلیج فارس بین سه جزیره قرار دارد و تمامی نفتکش ها و کشتی های باری باید از آنجا عبور کنند! و عملا کشوری که بر این سه جزیره کنترل داشته باشد حتی نیاز نیست که تنگه هرمز رو داشته باشد چون با بستن همین نقطه هم عملا مسیر بسته می شود.
@tahlileghtesadi