چرا رهبری اذن حمله و حکم جهاد برای حمله نظامی به اسراییل نمیدن؟
✍خبر فوری سراسری
پاسخ ساده،روان و کوتاه از منظر فقهی و در بخش دوم از منظرنظامی و حقوق بین الملل
جهاد ابتدایی یعنی حمله نظامی به دشمنی که هنوز به ما حمله نظامی نکرده و با جهاد دفاعی مثل جنگ ایران و عراق که ابتدا عراق به ما حمله کرد متفاوت هست.
خیلی از مراجع عظام هم حکم جهاد ابتدایی رو جایز نمیدونن و این حکم رو مختص امام معصوم(ع) میشناسن!
اما نظر مقام معظم رهبری در باب جهاد ابتدایی این هست:
-در صورتى که مصلحت، آن را اقتضا کند، بعيد نيست که جايز باشد.
طبق فتوای رهبری معظم در عصر غیبت، فقیه جامع الشرایط در صورت مصلحت میتونه حکم جهاد ابتدایی بده وگرنه جایز نیست!
ما از بدو تاسیس اسراییل جعلی، با این رژیم منحوس دشمنی داریم، اسرائیل هم همیشه ما رو تهدید کرده اما هیچ وقت مستقیم به ما حمله نکرده که بخوایم در مقام دفاع، اقدام مسلحانه کنیم .
دقت داشته باشید که تهدید به حمله و حتی ترور اشخاص هیچ وقت حمله نظامی تلقی نمیشه!
در حادثه کرمان هم که بمب گذاری شده اسراییل اعلام کرده نقشی نداشته و داعش برعهده گرفته پس حکم حمله به اسراییل بر اساس جهاد دفاع مردود هست!
گفتم که رهبری معظم در ادامه فتوا، با احتیاط فرمودن:
"اگر مصلحت باشد جایز است."
اما مصلحت!
مصلحت رو چه کسی تشخیص میده؟
شخص ولی فقیه؟
یا کارشناسان خبره؟
یا عموم مردم؟
طبیعتا تشخیص مصلحت با ولی فقیه هست اما منش پیر فرزانه ما بر اساس قرآن و اهل بیت (ع)در همه امور اینطور بوده که برای مصلحت سنجی یا از کارشناسان خبره که نوعی خرد جمعی هم محسوب میشه، مشورت میگیرن یا به آرا عموم مردم که نشون دهنده خواست و مقبولیت عمومی به عنوان پیش شرط اساسی موفقیت در کارهای بزرگ اینچنینی هست مراجعه میکنن و یا گاهی تلفیقی از هر دو!
حالا نکته اول
اگر نظر شخص ولی فقیه و کارشناسان خبره نظامی،اقتصادی و حقوق بین الملل بر جهاد ابتدایی و حمله پیش دستانه باشه ولی مقبولیت عمومی و مردمی وجود نداشته باشه بدیهیه که چون این مهم در سرنوشت جنگ بسیار تاثیر گذار هست لذا بر اساس حکم عقل، مصلحت از نظر ولی فقیه ساقط میشه و صدور حکم جهاد ابتدایی هم شرعاً جایز نمیشه!
نکته دوم
اگر نظر شخص ولی فقیه و حتی عموم مردم بر صدور حکم جهاد ابتدایی باشه اما نظر کارشناسان خبره نظامی،اقتصادی وحقوق بین الملل غیر از این باشه
بدیهیه باز هم مصلحت از نظر ولیفقیه ساقط میشه و در اینصورت شرعاً هم نمیتونن حکم جهاد ابتدایی رو صادر کنن !
پس با این حساب دلیل عدم صدور حکم جهاد تا الان یکی از این دو عامل بوده؟
با دو سوال بررسی میکنیم
سوال اول
کی میدونه نظر و آرا عمومی بر چی هست؟
جواب: هیچکس! چون نه به رای گذاشته شد و نه تظاهر خیابانی، مثل تظاهر و نمایش خیابانی از جنس مردم یمن از ما مردم ایران دیده شد!
پس کوتاهی کردیم؟ جواب بدون تعارف قطعا بله!
سوال دوم
با توجه به شرایط فعلی، نظر کارشناسان خبره نظامی، اقتصادی و حقوق بین الملل بر چی هست؟
جواب: مخالفت با حمله مستقیم!
چرا؟
✔️پاسخ در قسمت بعد.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
حاج قاسم آرایش های سنتی انتخابات ایرانی را بهم زده است ؛ دو گفتمان مهم رقیب در انتخابات مجلس دوازدهم کدامند؟
✍️دکتر مجتبی زارعی
💥با توجه به مشاهدات میدانی به نظر می رسد شرایط در ایران از حیث گفتمانی متفاوت شده و حصر رقابتها بین گفتمان های اصلاحات و اصولگرا به حاشیه رفته است ؛ حاج قاسم بازی بزرگان احزاب سنتی را بهم زده و کار را برای آتها سخت کرد ؛ این به معنای بی میلی مردم به کنش گری نیست اما گویی رقیب تراشی و لولو سازی های رایج احزاب اصولگرا و اصلاح طلب برای همراه کردن توده مردم با خود بی اثر شده است؛ این دفعه اینها باید دنبال مردم بدوند؛ مشاهدات می گوید ذائقه مردم در شهرستان ها و تهران فرا جناحی و فراحزبی شده و مردم درپی رجال صادق و مردمگرا هستند؛
✔️البته غلبه گفتمانی حاج قاسم بر سپهر عمومی ایران در شکل دهی این طرز تلقی سهم عمده ای داشته است ؛ مشاهده سیره عملی و بخصوص سه ویژگی مهم صداقت و اخلاص و خدمتگزاری حاج قاسم به عنوان الگوی تراز کارگزارانِ میدان و از سوی دیگر مشاهده برخی مفاسد اقتصادی و افشای برخی رانت ها و سهل انگاری ها و ناکارآمدی های تقنینی_ نظارتی ، اجرایی و قضایی در مناسبات بعضی کارگزاران رقابت اصلی را بین حاملان دو گفتمانِ درون نظام متمرکز خواهد کرد ؛
الف ) گفتمان رجال صادق _ کارآمد و مردمگرای انقلابی
ب) گفتمان رجال کاسب _ ناکارآمد و منفعت گرای محافظه کار.
🔺️نتیجه اینکه مردم کاری به به ادعاهای پر طمطراقِ سیاسی کاندیداها و حزب ها نخواهند داشت ؛ ملاک ارزیابی مردم تغییر کرده است ؛ مردم اعلام صلاحیت ها از سوی شورای نگهبان را فقط کفِ انتظارات به حساب می آورند اما سقف انتظارات مردم راستی آزمایی از سوابق و سیره عملی کاندیداهاست که کدامین کاندیداها حاضرند همانند حاج قاسم برای مردم و ایران از خود و از باند و جناج و منافع فردی ، گروهی و زیر میزی و زدو بندهای خویش به نفع شفافیت عمومی بگذرند؟! آری ! نوبت نظارت استصوابیِ خودِمردم از کاندیداهای تآیید صلاحیت شده ی شورای نگهبان فرا رسیده است ! اصلاح طلب _ اصولگرا با معیارهایی که حاج قاسم به مردم داده کارتان تمام شده است !
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
در بحث قبلی به اینجا رسیدیم حکم جهاد ابتدایی مخصوص امام معصوم(ع)هست و ولی فقیه صرفا میتونن حکم به جهاد دفاع بدن و اجازه فرمان حمله و جهاد ابتدایی بدون اینکه به ما حمله ای شده باشه رو نداره مگر به مصلحت!
در باب مصلحت هم گفتیم درسته خودشون تصمیم نهایی رو میگیرن اما مشی رهبری معظم همیشه بر این بوده که از افراد خبره و کارشناسان حوزه های مختلف استفاده میکنن!
حالا ببینیم چرا کارشناسان حقوق و روابط بین الملل شروع حمله رو به مصلحت نمیدونن؟
جواب:
در قواعد بین المللی اولین شلیک موشک از طرف یک کشور یعنی شناخته شدن اون کشور به عنوان کشور مهاجم یا متجاوز!
در این صورت طبق فصل ۷ منشور سازمان ملل با کشور متجاوز ابتدا برخوردهایی شامل تحریم اقتصادی، دریایی، زمینی، هوایی، پستی و... و بعد الزام همه کشورهای جهان به تعطیلی سفارتخانه ها در کشور متجاوز و مرحله بعد حتی اقدام نظامی سنگین بر علیه اون کشور انجام میشه.
ضمن اینکه بعد از پایان جنگ جدای از پیروزی یا شکست، کشور تجاوزگر ملزم هست تمام فاکتورهای مربوط به تخریب های کشور دشمن و حتی هزینه فشنگ شلیک شده از طرف اسلحه دشمنش رو هم بپردازه و این در حالی هست که تمام خسارات و خرابی ناشی از جنگ کشور خودش هم روی دستش مونده!
پس یکی از دلایل عدم فرمان حمله نظامی، زیر سوال بودن مصلحت از منظر قوانین بین المللی هست.
بنابراین اینکه رهبری فرمودند "چنانچه اسراییل غلطی بکند ما تلاویو و حیفا رو با خاک یکسان میکنیم" یعنی اقدام ما بعد از حمله اونها رخ میده چون از منظر قوانین بین المللی مصلحت نیست که ما شروع کننده جنگ باشیم اما در اینصورت پایانش رو ما تعیین میکنیم نه اونها که پایان خوشی برای اسراییل نخواهد بود!
اونهایی هم که داد میزنن میگن آقا نزنی میخوری، این همه موشک برای چی داریم؟ چرا تکلیف رو یکسره نمیکنیم دلیلش این هست که از این قواعد بین المللی اطلاعی ندارن!
درسته که سازمان ملل شده دستاویز صهیونیستها اما چه میشه کرد حقیقت این هست و فعلا باید بر همین اساس عمل کرد.
عدم مصلحت از منظر اقتصادی و نظامی در ادامه...
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
.
اما از منظر کارشناسان اقتصادی و نظامی!
با توجه به تحریم های اقتصادی چندین ساله و حیف و میل های منابع ارزی و فروش اوراق قرضه در دولت قبل و تحمیل بازپرداخت سررسید اون به دولت فعلی و فروش عمده نفت به صورت تهاتری، وضعیت صندوق ارزی برای یک جنگ تمام عیار طولانی مدت مناسب به نظر نمیرسه!
همچنین روباز و در دسترس بودن چاههای نفت و پالایشگاههای ما میتونه آسیب پذیری ما رو در برابر دشمن بالا ببره!
از طرفی ورود قطعی آمریکا و احتمال ورود ناتو و کشورهای عربی که آمریکا اونجاها پایگاه داره به این جنگ مسلماً کار ایران رو سختتر میکنه!
باید در نظر داشت که از تبعات این جنگ مختل شدن تردد کشتیها و جلوگیری از صادرات و واردات دریایی هست که باعث کاهش تولید به دلیل عدم تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی خواهد شد که به تبع، تورم و گرانی در بازار رو هم رقممیزنه !
اما نقش غیر قابل انکار دولت قبل در معیشت مردم و اصرار این دولت بر تکمیل تمام پروژه های عمرانی نیمه تمام و بجا مونده ازقبل و افزایش فشار مالیاتی و عدم توجه به سفره های مردم، البته به نیت خدمت، باعث شده بخشی از مردم آمادگی یک جنگ طولانی مدت رو نداشته باشن.
ضمن اینکه درگیر شدن مهره اصلی محور مقاومت یعنی ایران باعث عدم امکان پشتیبانی از گروههای مقاومت سرایاالقدس ، حماس، حزب الله و انصارالله و حشدالشعبی خواهد شد که نتیجش تضعیف همه محور مقاومت هست.
البته این به معنای دست بسته بودن ایران و ضربه نخوردن دشمن نیست و با توجه به اقتدار نظامی ایران حتما دشمن ضربات کاری و سنگین تری رو متحمل میشه اما حقیقت تبعات اقتصادی و نظامی برای ما اینهاست و اینجا داریم از منظر تشخیص مصلحت توسط کارشناسها رو بررسی میکنیم!
واضحتر و ساده تر اینکه تاکتیکی که در حال حاضر باعث فرسایشی شدن جنگ و زوال اسراییل شده بسیار حساب شده هست و تغییر دادنش مناسب به نظر نمیرسه.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
مخاطب خاص سخنان رهبری
✍محسن مهدیان
چندین سخنرانی پیاپی و اخیر رهبری انقلاب مرتبط به مشارکت در انتخابات بوده است. بهروشنی میتوان گفت از نگاه انقلاب اسلامی، مشارکت و حضور مردم در صحنه، حتی از نحوۀ انتخابشان نیز مهمتر است.
اما چه کسانی باید این سخنان را به خود بگیرند؟ مخاطب خاص این سخنان چه کسانیاند و باید چه کنند؟
الف: در بخش حاکمیت:
1⃣. دولت و دیگر نهادهای اجرایی مثل شهرداریها:
در شرایطی که دشمن شب و روز تلاش میکند با بزرگنمایی نقصها و سیاهنمایی، مردم را از آیندۀ کشور ناامید سازد، نقش اصلی نهادهای حاکمیتی، بیان هنرمندانۀ اقدامات و پیشرفت و البته اعتراف صادقانه و صمیمانه به نقصهاست.
2⃣. شورای نگهبان:
شورای نگهبان باید ارتقا پیدا کند. بدون شک یکی از نهادهای مخاطب رهبری در ایجاد مشارکت و رقابت، شورای نگهبان است. روشن است که این بهمعنای مصلحتسنجی نیست، بلکه بهمعنای ارتقای روش احراز صلاحیتهاست تا غیرمنصفانه و غیرعادلانه کسی از رقابت حذف نشود.
3⃣. مجالس شورای اسلامی و خبرگان:
این دو نهاد، لازم است در فرصت باقیمانده گزارش روشن از عملکرد و وعدههای خود داشته باشند تا مردم، ثمرۀ آرای خود را قضاوت کنند.
4⃣: نهادهای امنیتی و قضایی:
یکی از مهمترین بخشها، حذف موانع مشارکتساز در انتخابات است. افراد یا گروههایی که خلاف مسیر مردم، آیندۀ کشور را یأسآلود و بنبستگونه تصویر میکنند، باید به حکم اقدام ضدامنیتی پاسخگو باشند.
ب: در بخش گروههای اجتماعی:
یکم. گروههای تبلیغی و طلبگی و حوزوی: لازم است گروههای تبلیغی و نهادهای مرتبط مثل سازمان تبلیغات، فعال شده و خدای نکرده در این مسیر تا شب انتخابات منفعل نمانند.
دوم. رسانهها: اصل «خبر بد، خبر خوب است»، علت اصلی در ترویج سیاهی است. متأسفانه بیهنری رسانهها در جذب مخاطب باعث شده است سراغ سادهترین روش، یعنی انتشار استثناها روند و اخبار تلخ و سیاه را منتشر کنند. رسانهها لازم است در این حوزه رویۀ خود را تغییر دهند.
سوم. شبه اصولگراها: مطابق منظومۀ انقلاب اسلامی، مشارکت و حضور مردم در صحنه، مهمتر از رسیدن به قدرت، ولو برای خدمت است. پس اکیدا باید از این تلقی انحرافی که مشارکت کمتر منجر به پیروزی در انتخابات میشود فاصله گرفت؛ ولو تلقی گروهی اقلیت باشد.
چهارم. شبه اصلاحطلبها: بخشی از بدنۀ اصلاحات که تصور میکند تحریم انتخابات منجر به تغییر در سیاستها و رویهها میشود باید بداند ادعای تحریم و حتی بیکنشی در انتخابات، یعنی ایستادن کنار تجزیهطلبها در تاریخ.
پنجم: جریانهای عدالتخواهی: همۀ کسانی که هدف اصلاحگری و عدالتخواهی دارند باید بدانند که هیچ ظلمی بالاتر از این نیست که ثمرۀ نهایی عدالتخواهی آنها یأس و ناامیدی مردم از صندوق رأی شود.
ششم. دوقطبیسازها: ثمرۀ مشارکت مردم، همدلی و وحدت است. دوقطبیسازی برای ساخت مشارکت، یعنی نقض غرض. رقابت و مشارکت از طریق معرفتافزایی صورت میگیرد، نه کینهورزی و هیجانهای تقابلجویانه.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
جنگ ۹۶ روزه شد؛
محاسبات و ضد محاسبات
✍محمد ایمانی
سه ماه عملیات علیه غزه، اصالتا عملیاتی آمریکایی بود. سران آمریکا و اسرائیل، وزیران خارجه و دفاع، و روسای سیا و موساد، بالغ بر ۲۰ بار در این ۳ ماه دیدار، و برای یکسره کردن کار غزه برنامه ریزی کردند.
روی کاغذ و طبق نقشه باید غزه تا کنون فتح شده باشد؛ اسیران صهیونیست آزاد، و رزمندگان حماس، کشته یا اسیر شده باشند؛ تونل ها منهدم، و ادوات نظامی، کشف و ضبط شده باشند.
اما هیچ خبری از مارش پیروزی نیست. تصاویر یادگاری در چند بیمارستان و ساختمان متروکه، آورده ای برای "دُن کیشوت" های اسرائیل نداشت.
اگر قاعده این بود که "هر چه شکست و عقب نشینی گسترده تر، صدای مارش آن هم بلند تر"، حالا باید صدای شیپور هزیمت اسرائیل در همه جای دنیا شنیده می شد.
هر چند سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید می گوید "ما از آتش بس حمایت نمی کنیم، زیرا به نفع حماس است"، واشنگتن پست دیروز نوشت: "اسرائیل هزاران نیروی خود را به عنوان عقبنشینی بزرگ از شمال غزه خارج کرده است".
همزمان، روزنامه هاآرتص خاطر نشان کرد: "این نظریه که فشار نظامی بر حماس، به بازگرداندن گروگانها خواهد انجامید، به شکل مفتضحانهای شکست خورده است".
در نود و ششمین روز جنگ، نه از شدت حملات حماس کاسته شده، و نه از حجم عملیات ترکیبی مقاومت لبنان و یمن و عراق. در حالی که حزب الله با بیش از ۶۰ موشک و راکت، پایگاه راهبردی "مرون" را از حیّز انتفاع ساقط کرد، هاآرتص نوشت:
"حزب الله با سرعت بی سابقه ای از موشک ها استفاده می کند. ۱۲۰ ساختمان در متولا و ۸۰ خانه از ۱۵۵ خانه در کیبوتز منارا، توسط موشک های ضد تانک کاملا تخریب شده اند".
به گزارش فرماندهی مرکزی آمریکا، ارتش یمن دیروز در حمله ای پیچیده و با استفاده از موشکهای کروز، موشک بالستیک ضد کشتی و پهپادها، یک نفتکش دیگر را [برای بیست و ششمین بار] هدف قرار داد. در کنار همه اینها، پروژه صهیونیستی- آمریکایی "عادی سازی"، شکست سختی خورده است.
استراتژیست های واشنگتن و تل آویو، مطلقا تصور نمی کردند غزه در برابر با حجم آتشی که می ریزند، دوام بیاورد. همچنین، برآوردی نداشتند که اضلاع جبهه مقاومت با این حجم گسترده، وارد عملیات ترکیبی شوند و دشمن را به ستوه آورند.
کابوس همرسانی و هم افزایی میدان ها، گریبان اسرائیل و آمریکا را گرفته. این، نبرد "تاب آوری" است. اگر آثار اضمحلال روحی در اردوگاه اسرائیل آشکار شده، هیچ اثری از تردید و خستگی در میان رزمندگان و فرماندهان مقاومت دیده نمی شود.
جنگ برای واشنگتن و تل آویو، هنگامی هیجان انگیز بود که یکطرفه و کوتاه باشد، اما اگر طولانی و دو طرفه شد، قابل تحمل نیست.
جنگ می تواند باز هم گسترده تر شود. اما غرب در این صورت، چند برابر جنگ اوکراین، خسارت خواهد دید و شاید هرگز نتواند جبران کند.
اسرائیل تمام شده، چون تمام تصویر سازی ها درباره بازدارندگی اش، فرو ریخته است. آمریکا هم از صدقه سر اسرائیل، ضربه حیثیتی کم نخورد. این سرشکستگی حتی با جنگ ویتنام و افغانستان قابل مقایسه نیست. آمریکا اگر عاقل باشد، زود تر افسار اسرائیل را می کشد.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
کانال تحلیلی سیاسی صراط
شیر خشک!
.
✍ محمد حق شناس
این حجم از تخلف از سوی برخی از شرکت های توزیع کننده یا وارد کننده واقعا شگفت آور است، فکر کنید کشوری در اوج تنش تامین یک کالای بخصوص است، کالایی که تامین ارز برای آن با چه مشقت و محدودیتی اختصاص می یابد انگاه شرکتی به طمع سود بیشتر، دست به احتکاری اینچنین می زند؟
واقعا زبان آدمی بند می آید از این حجم از هرج و مرج در #نظام_توزیع_کالا_و_خدمات در کشور، آن هم در شرایطی که شدیدا مردم تحت فشار اقتصادی هستند؛ سال هاست دولت مردان و برخی قانون گذاران مدعی پیگیری به ثمر نشستن سامانه جامع تجارت در کشور هستند اما باز در بر همان پاشنه می چرخد!
آیا نباید نظام #قانون_گذاری کشور، قوانین و مجازات درخوری برای این تخلفات تعبیه کند تا کسی جرات نکند در کشور اسلامی اینگونه تخلفاتی را مرتکب شود؟ آیا نباید دولت با جدیت سامانه جامع تجارت را تکمیل و همه فعل و انفعالات #توزیع_کالا و خدمات کشور را زیر ذره بین نظارتی خود ببرد؟! آیا نباید قوه قضائیه به سرعت و بدون فوت وقت با #متخلفان برخوردی #عبرت_آمیز داشته باشد؟
اگر فرصتی باشد در آینده از اصلاح نظام توزیع کالا بیشتر خواهم گفت.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
زنان ایرانی در چه سنی مادر میشوند؟
✍رها_عبداللهی
سازمان ثبتاحوال کشور اعلام کرد زنان ایرانی به طور میانگین در سن 27.3 سالگی مادر میشوند. این عدد برای ما حاوی پیامهای متعددی است:
1⃣بوی بهبود ز اوضاع جهان میشنوم؟
به نظر میرسد سن مادر شدن در سال ۱۴۰۲ نسبت به سالهای گذشته اندک بهبودی داشته. طبق آمار سازمان ثبتاحوال، سال ۱۳۹۸ این رقم 29.1 سالگی بوده که امسال تغییر چشمگیری داشته است. هنوز دلیل اعلام شدهای برای این موضوع نیافتهایم اما به نظر میرسد این اتفاق با افزایش اندک تعداد ازدواجها در سالهای ۹۹ و ۱۴۰۰ ارتباط داشته باشد. محدودیتهای کرونایی موجب کاهش تشریفات ازدواج و در نتیجه بالا رفتن تعداد ازدواجها شده بود. دلیل دیگری که برخی میآورند ازدواج زودتر متولدان دهه هفتادی نسبت به متولدان دهه 60 است. دودوتا هم که چهارتا میشود، یعنی ازدواج زودتر مساوی است با باروری زودتر. با وجود بهبود نسبی هنوز هم این سن برای مادری بسیار دیر است.
2⃣سرمان شلوغ است!
آمارها حاکی از ارتباط مستقیم افزایش اشتغال زنان با افزایش سن مادری است. افزایش نرخ مشارکت زنان در نیروی کار طی دهه ۷۰ از زیر 10درصد به نزدیک 20درصد، مساوی شد با کاهش شدید نرخ باروری زنان در همین دهه از حدود ۵ فرزند به ۲ فرزند و کمتر! هر چه زنان بیشتر وارد بازار کار شدند، کمتر به فرزندآوری تمایل پیدا کردند. دلیل این همبستگی ۲ چیز است؛ اولا قوانین حاکم بر ادارات و بازار کار بانوان، توجه چندانی به ازدواج و فرزندآوری زنان نداشت و دوم اساسا جذابیتهای نقد حضور اجتماعی، افراد را از توجه به لذتهای مادری غافل میکرد. گفتنی است در برنامه اول توسعه مصوب سال ۱۳۶۸ ذیل بند کنترل جمعیت، راهکارهای قابل تأملی آمده که یکی از آنان افزایش اشتغال زنان است!
3⃣پزشکان چه میگوید؟
پزشکان بهترین سن برای مادر شدن را ۱۸ تا ۲۴ سالگی میدانند. فاصله زیاد میانگین سنی نخستین بارداری زنان در کشور با بازه سنی مطلوب خبر خوبی نیست، چون عوارضی مانند افزایش ناباروری، فرصت کمتر برای داشتن فرزندان بیشتر، افزایش احتمال کاهش کیفیت باروری، پایین آمدن شانس استفاده از روشهای کمکباروری و... را در پی دارد. از نظر تربیتی نیز فاصله بیشتر سن والدین با فرزند فاصله بین نسلی را افزایش و ارتباطگیری را مشکلتر میکند.
4⃣از عوارض دیر «بله» گفتن!
در دهه 60 میانگین سن ازدواج زنان، 19.8 سال بوده که در انتهای دهه 90 به 24.8 رسیده. دلایل متعددی برای این افزایش وجود دارد. بدیهی است تا عوامل افزایش سن ازدواج وجود دارد، انتظار کاهش سن مادر شدن نابجاست. از بین عوامل مختلف مانع ازدواج بهنگام نقش عوامل اقتصادی و تغییر سبک شروع زندگی زوجین نسبت به گذشته پررنگتر است.
5⃣پدر و مادر شدن خرج دارد
ترس از موانع اقتصادی نقش بالایی در تاخیر تصمیم به فرزنددار شدن دارد. مقوله احساس ناامنی اقتصادی امر مهمی است اما باید گفت تصور اینکه تصمیم به بچهدار شدن باید پس از اطمینان از رفاه آینده فرزند باشد تصور نادرستی است. خانوادههای زیادی با فرهنگ قناعت و اعتماد به وعده خداوند مبنی بر تامین رزق و روزی فرزندان (آیه ۳۱ سوره اسرا) بچهدار میشوند و خود را از موهبت پدر و مادر شدن در جوانی محروم نمیکنند.
6⃣دورهایمان را بزنیم بازمیگردیم!
افزایش فاصله بین ازدواج و پدر و مادر شدن به میانگین ۴ سال رسیده. بسیاری از زوجین معتقدند فرزنددار شدن محدود شدن در کار و تفریح است و باید دورهایشان را برنند و سفرهایشان را بروند و پروژه بچهدار شدن را به آینده موکول کنند. بسیاری از جوانان امروز بچه را وبال گردن میدانند نه سرمایه و ثمره زندگی خود.
7⃣فریز کردن آینده!
آنچه گفته شد موجب شده بسیاری از بارداریها به بعد از 30 سالگی زنان موکول شود. پزشکان معتقدند بارداری بویژه پس از 35 سال احتمالا با افزایش ریسک ناباروری و کاهش کیفیت نطفه همراه است. از این رو به بانوانی که به هر دلیلی تصمیم دارند بارداری را به نیمه دوم 30 سالگی تاخیر بیندازند توصیه میکنند برای ذخیره تخمکهای فریز شده خود اقدام کنند تا در زمان پیدا کردن آمادگی باروری، گرفتار مشکلات ناباروری نشوند. در حال حاضر مراکز متعددی در کشور این خدمات ذخیره تخمک را انجام میدهند.
8⃣تشویق زرنگترها
به تازگی وزارت ورزش و جوانان برای تشویق جوانان به ازدواج طرحی ابتکاری را در پیش گرفته. وحید یامینپور، معاون وزیر ورزش و جوانان در این باره به ایسنا گفت: «وام ازدواج برای سال آینده با افزایش ۶۵ درصدی، ۳۵۰ میلیون برای پسران زیر ۲۵ سال و دختران زیر ۲۳ سال و ۳۰۰ میلیون تومان برای سایرین خواهد بود». این طرح در راستای قانون جوانی جمعیت اجرایی خواهد شد. البته مهم است اجرای آن در دستانداز عدم همکاری بانکها دچار تعلل و توقف و ایجاد سرخوردگی نشود.
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
بین سطور بیانیه وزارت اطلاعات
✍مهدی محمدی
۱- بین سطور بیانیه وزارت اطلاعات درباره حمله تروریستی کرمان به اندازه داده های ارائه شده در آن مهم است. نخستین نکته این است امریکا پس از بحران سوریه در انتقال جغرافیای عمل داعش به شرق با هدف عملیات علیه ایران،چین و روسیه کم و بیش موفق بوده و پروژه داعش خراسان اکنون عملیاتی است.
۲- نکته دوم این است که امریکا اکنون به جز جغرافیای عملیات، محتوای عملیات تکفیری ها را هم تعیین می کند. جریان تکفیری به عنوان ‘جبران کننده’ فشار به اسراییل عمل می کند و این یعنی دیگر چیزی به نام داعش مستقل از سیستم امنیتی امریکا وجود ندارد.
۳- نکته سوم گرایش شدید امریکا و اسراییل به افزودن جنبه های شناختی به پروژه های امنیتی خویش است. رساندن کار از جنبه محاسباتی به جایی که شما بدانید ضربه را از کجا خورده اید اما تصمیم گیری درباره شکل و شدت پاسخ بسیار دشوار باشد، هدف این نوع جدید عملیات شناختی است.
۴- موثرترین حمله در جنگ فعلی حمله به محاسبات دشمن است. دشمنی که در حال فرار از کوچه های شمال غزه است، در موقعیتی نیست که لبنان یا ایران را تهدید کند. در آغاز این نبرد پاسخ های کوچک هم بازدارنده است اما وقتی دشمن جلوتر آمد، طراحی پاسخ سخت تر و اثر آن هم کوچک تر خواهد شد.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
مدیریت امنیت در شرق کشور
✍ابوقاسم
ناچاریم بعضی مسائل مهم و حساس را بی پرده و شفاف برای افکار عمومی توضیح دهیم.
امنیت در شهرها و استان های مرزی همجوار با کشورهای همسایه که بخاطر مشترکات قومی و نژادی و قرابت های مذهبی نیاز به الگوی متفاوتی از امنیت عمومی در سایر بخش های سرزمینی است.
نگاه همسایگان شرقی کشور یعنی پاکستان و افغانستان به مقوله امنیت نسبت به دغدغه های ما کاملا متفاوت است ، عدم تسلط دولت مرکزی این دو کشور بر مناطق حاشیه ای خود در نوار مرزی دیورند و منطقه شش گانه منشاء شکل گیری بسترهای مخرب برای ایران شده است و این تراژدی تلخ سال ها است که ادامه دارد.
با توجه به اشتراک های نژادی و قومی و مذهبی میان پاکستان و افغانستان با مناطق شرقی ایران پیچیدگی زیادی را بر مدیریت امنیتی در این منطقه ایجاد کرده است و طبیعتا نبود امنیت اقتصادی و توسعه نیافتگی شرق کشور از جمله سیستان و بلوچستان بستر تاثیر پذیری از نگاه های افراطی و بنیاد گرای آن طرف مرز ها از پاکستان و افغانستان را فراهم کرده است.
بدون تردید امنیت در مرزهای شرقی صرفا با مرزبانان تامین نخواهد شد، با توانمند سازی حوزه سرزمینی فقیر و کم برخوردار شرق می توان ضریب تهدیدات امنیتی را کاهش داد و این مساله نیز به اصلاح نگاه مدیریت امنیت در شرق کشور بستگی دارد.
با شکل گیری قدرت طالبان فصل جدیدی از قدرت های سازمان یافته معارض با امنیت قومی،مذهبی و نژادی در شرق کشور شکل گرفت و این مساله تهدیدات امنیتی این سوی مرز را بیش تر خواهد کرد.
سیاست راهبردی ایران در قبال افغانستان هرچه باشد مدیریت امنیت سیاسی و اقتصادی ،قومی ،مذهبی و.. شرق کشور باید در آن لحاظ شود که ان شاالله همین است. این به معنای این نیست که سیاست یکجانبه گرایی و تک بعدیِ مبتنی بر این مساله شکل گیرد اما چالش امنیتی شرق کشور نباید در راهبرد کلان ایران نسبت به افغانستان و پاکستان خالی باشد.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi