🔻استاد قوامی و ایده مداخله میانبُرد
✍️محمدمهدی تهرانی
🔹با مثال ساده حجاب شروع کنیم! دوگونه میتوان عمل کرد. گاه میتوان در سطح کلان نشست و با قانونگذاری و به امدادگیری نیروی انتظامی و... به سراغ مردمانی رفت که با رها شدن در کلانشهرها انگار بیوطن شدهاند، یک بار اما میتوان از سطح خُرد آغاز کرد و چنین گفت که باید تک به تک نشست و گفتوگو کرد.
🔹نمونه اقتصاد را در نظر بگیریم. دو نگاه اقتصاد کلان و اقتصاد خُرد، یکی سطح کلان را مورد توجه قرار میدهد و دیگری سطح خُرد را. هایک وقتی به کینز میتازد، تلاشش این است که بگوید نمیتوانی مسائل را با معرفتی که به تمامه در اختیار هیچکس نیست در سطح کلان حل کنی. باید اقتصاد را به فرد و سطح خُرد بسپاری. اصلا این متغیرهایی که برای اقتصاد کلان برمیشماری واقعیت ندارند. تمامشان نامهایی هستند که تو را فریب دادهاند.
🔹در اخلاق با دو رویکرد "از بالا به پایین" یا "نظریهگرا" و "از پایین به بالا" یا "ضدنظریهگرا" مواجهیم. نگاه اول گمان میکند با ابلاغ نظریههای کلان اخلاقی میتواند جامعه را اخلاقی کند. نگاه دوم ضدنظریه است و میگویدآنقدر موقعیتها متنوعاند که اصلا تو نمیتوانی این چنین کلیگویی کنی و توهم کنی که مسئله حل کردن میتوانی.
🔹دوگانه کلان و خُرد مایه بدبختی است. در تمامی رشتههای پیشگفته رویکردهایی به سطح میانه کلید خورده. در اقتصاد، گرانووتر از سطح میانه میگوید، در جامعهشناسی نظریات میانبُرد و ادبیات شبکه مورد توجه قرار گرفته و در اخلاق هم نظریات قاعدهمحور به جای نظریهمحور.
🔹استاد قوامی در طرح امامت و امارت، به سطح میانه میدان میدهد. او میگوید این انسانی که در جامعه شهری بیسامانش کردهاید، این بیوطنشدگی را علاج کنید و امامت را از سطح کلان به سطح میانه بکشانید. «یک شبکه خیلی قوی تشکیل میشود؛ هماهنگ و مؤثر. میتوانند مشکلات مردم را راحت حل کنند. اصلا نگذارند مشکل بالا بیاید. این مشکل پوششی که الان پدید آمده در محله خیلی راحت حل میشود تا اینکه بیرون بیاید. این زبالهجمعکنی در یک محله با یک تیم قوی چهارنفره شناسایی و حل میشود.» استاد قوامی میگوید دلیل اینکه حرفهای رهبری پیش نمیرود این است که شما آن بالا نشستهاید و همه چیز را میخواهید در سطح کلان حل کنید. یک عده هم فکر میکنند، میتوانند در مقابل به سطح خُرد بپردازند. هر دو اشتباه میکنید. راهحل در سطح میانه و بازیابی هویت شبکهای جامعه است. اگر در سطح کلان، رهبر، رئیسجمهور، قوهقضائیه و قوه مجریه دارید، این ترکیب 1+3 را تا روستا و محله تکثیر کنید. امامت را آن بالا ننشانید. الگوی امامت را توزیع کنید.
🔹استاد قوامی یکتنه یک شیفت پارادایم ایجاد کرده است.
@takamolefeghahat
🔻اداره به مثابه رویکرد در اندیشه استاد قوامی
✍️محمدمهدی تهرانی
🔹فقه الاداره، عنوانی است که استاد قوامی نظریه خود را ذیل آن به توصیف می نشیند. با این همه اما پرسش آن است که چنین فقهی را آیا می بایست در زمره فقه های مضاف و در عداد فقه السیاسه، فقه التجاره و... قرار داد یا آنکه فقه الاداره به منزله رویکردی به کل فقه است و کل فقه را در برمی گیرد.
🔹پاسخ آن است که هر دو!
🔹فقه اداره در گام نخست مداقه ای فقیهانه در حوزه مدیریت و در عداد سایر فقه های مضاف است اما در دومین گام اتفاقی شگفت رخ می دهد. اگر موضوع رشته مدیریت و فقه الاداره، اداره است، مگر جز این است که فقه و شریعت به فرموده امام راحل(ره) برای اداره حیات بشر از گهواره تا گور آمده بود؟ این بدین معنی است که در منظری جدید می توان نوعی قرابت شگرف در دستور کار دید. این دستور کار مشترک اجازه می دهد که فقه الاداره فراز رود و در دومین گام کل فقه را مورد مداقه ای دوباره قرار دهد. در این مواجه دومین، اداره، یک رویکرد به کل فقه است و این سخنی است نو و دارای آثار بسیار جدی.
@takamolefeghahat
🔻مکلف در ایدههای معاصر تکامل فقاهت
✍️محمدمهدی تهرانی
🔹اگر بناست به فقه فردی بسنده نکنیم و با نحوی از لحاظ امر جمعی به ایدههایی چون فقه اجتماعی، فقه نظام، فقه نظام ولایی، فقه سرپرستی، فقه ولایی، فقه نظامات اسلامی و... دست یازیم، مکلف در این لحاظ جمعی چه تبیینی مییابد؟
🔹شاید بتوان گفت با دو تلقی عمده مواجهیم. یک تلقی این حیث جمعی را به همان فرد و وجهی از او بازمیگرداند. تلقی دیگر امر جمعی را به مثابه مکلفی جداگانه پیش مینهد. این دومین تلقی خود دو دسته میشود. یا این مکلف و حقیقتِ جداگانه، امری اعتباری است یا حقیقی. به عبارت دیگر یا در قالب شخصیت حقوقی قابل توضیح است یا فراتر از آن توضیح مییابد.
✅امر جمعی به مثابه حیث اجتماعیِ فرد
🔹در نگاه نخست مثلا با برآورد استاد هادوی تهرانی مواجهیم. مکلف جمعی، حقیقتی جداگانه نیست؛ حیثی است از همان مکلف فردی که پیشتر میشناختیمش. فرد، دو حیث دارد؛ یک حیث فردی و بک حیث اجتماعی و این هر دو میتوانند احکام خاص خود را دارا باشند.
🔹استاد علیدوست هم از آنجا که خطابات متوجه امت و مجتمع اسلامی را متوجه حاکم میداند و لحاظ امت و حیث جمعی به مثابه مکلفی جداگانه را نمیپذیرد، به نظر در همین سوی قرار میگیرد. از نگاه استاد علیدوست لحاظ امت به مثابه مکلف از سوی اهل سنت وارد فقه شده است.
✅امر جمعی به مثابه شخصیت حقوقی
🔹امر جمعی در ادبیات استاد اعرافی، استاد فاضل و استاد قوامی در قالب شخصیت حقوقی معنا مییابد.
🔹این شخصیت حقوقی در استاد قوامی میتواند امتداد تاریخی پیدا کند چنانچه یک قوم مثل بنی اسرائیل میتوانند واجد شخصیتی متمایز تلقی شوند و مورد خطاب قرار گیرند.
🔹حقیقت این شخصیت حقوقی در استاد قوامی در سازمان به مجموعه نسبتها تحویل میشود و بر پایه فلسفه اسلامی امکان توضیح دارد. به این ترتیب اگر چه سخن در شخصیت حقوقی است اما توضیحی نه اعتباری که حقیقی مییابد. از این حیث میتوان گفت استاد قوامی در میانه دیدگاه شخصیت حقوقی و دیدگاه حقیقی دانستن جامعه قرار دارد. از یک سو جامعه را با ادبیات شخصیت حقوقی توضیح میدهد و از سوی دیگر برای آن پشتوانهای حقیقی در ربط ایجاد میکند.
✅امر جمعی به مثابه امر حقیقی
🔹آنان که امر جمعی را واجد حقیقتی متمایز تلقی میکنند نیز تبیینهای مختلفی دارند.
🔹استاد ارسطا از این حقیقت با عنوان حقیقت عرفی مستقل یاد میکند. این حقیقت با آثاری که دارد بازشناخته میشود.
🔹در تلقی استاد اراکی مکلف کلان اساسا غیر از مکلف خُرد است و میتوان از آن با عنوان انسان کبیر یاد کرد. البته میتوان برای فروکاست در منازعه، چنین مکلفی را "فردِ به قید دیگران" دانست اما واقعیت امر همان است که گفته آمد. اگر دیگران هم آمدند، حجت تمام میشود و تکلیف جاری.
🔹در تلقی استاد خسروپناه نه تنها با مکلف اجتماعی که با مکلف تاریخی نیز مواجهیم. این وحدت اجتماعی با اراده اجتماعی بازشناخته میشود. البته در این نگاه هم میتوان دعوا را فرونشاند و از حقیقت اعتباری سخن گفت که همان برای مکلف واقع شدن کافی است.
🔹در تلقی استاد میرباقری "جامعه با محوریت ولی" به مثابه مکلف تلقی میشود. تکلیف اولا نظاممند است و ثانیا از مجرای حضور محوریِ ولیّ جریان مییابد. افراد در یک سطح قرار نمیگیرند. در پیکربندیِ جامعه هر یک سهمی از تکلیف را بر دوش دارند و این سهمها به هم مقوّم و با محوریت ولّی است. ادبیات استاد میرباقری به جهت لحاظ پیکربندی، ربط و نسبتها با ادبیات استاد قوامی قرابت دارد.
🔹در دیدگاه استاد رشاد این مکلف جمعی حاصل یک "ترکیب اتحادی" است؛ حاصل اتحاد اجزایی است که با هم در داد و ستد هستند. نمیتوان این امر جمعی را به یک امر اعتباری محض فروکاست. اگر اعتباری هم باشد، اعتباریای است که منشا انتزاع دارد. استاد رشاد از تعبیر "شاکله الشواکل" برای توضیح این امر جمعی استفاده میکند.
🔹در دیدگاه استاد مددی با حیثیتی اجتماعی مواجهیم که میتوان از آن با عنوان "هیئت اجتماعی" یاد کرد و وقتی قانون وضع میشود اساساً همین هیئت مورد توجه قرار میگیرد.
🔸پینوشت: آراء فوقالذکر تفاصیل قابل توجهی دارند که در این مجال نمیگنجد.
@takamolefeghahat
🔻ایدههای کانونیِ تکامل فقاهی
حوزه دارالحکمه تهران
@takamolefeghahat
1403.09.12_Tehr-MP3MusicAmplifier(2).mp3
52.76M
🔻ایدههای کانونیِ تکامل فقاهی
سخنران: محمدمهدی تهرانی
حوزه دارالحکمه تهران
@takamolefeghahat