شرح کافی 138 21-12-01 (Trimmed).mp3
5.32M
📢 استنباط ضرورت عدالت در کلیه ساحتهای حکمرانی اسلامی از آیه ۵۴ سوره نساء
🖋#آیت_الله_میرباقری (زید عزه)، ذیل آیه شریفه "إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَى أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُمْ بَيْنَ النَّاسِ أَنْ تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ"، «حکم بالعدل» را محدود به عدالت در قضاء ندانست.
🖋به فرموده ایشان، حکومت و حکمرانی هم میتوانند مصداق "حکم" در این آیه باشند و بنابراین، خداوند دستور داده است که در حکمهای موجود در فرایند حکمرانی (مانند صدور قوانین، برنامهریزیها و...) عدالت را رعایت کنیم.
(📚درس خارج فقه الحدیث، ۲۱ اسفند ۱۴۰۱)
#حکمرانی_اسلامی
#عدالت
#عدالت_در_سیاستگذاری
#عدالت_در_تنظیم_گری
#عدالت_در_تسهیلگری
🆔️ @tarbiat_hokmrani
📌امام خمینی (ره) نبش قبر کرد!
بسم الله الرحمن الرحیم
✅امام امت، انقلاب خویش را بر یک پایگاه فکری استوار بنا کرد...دستاورد ارزندهٔ او مراحلی را در تاریخ فقه و تفکر علمای پیشین اسلام گذرانده بود...
1️⃣[در] مرحلهٔ نخست، رابطهٔ فقیه و مردم، رابطهٔ محدّث و مستمع بود...تنها پیوندی که فقیه را با جامعه مرتبط میکرد، نقل حدیث و ترجمه و بیان معنای صوری حدیث بود...این تحجر فکری به دست توانای اصولیین توانمند و خصوصاً استاد اکبر مرحوم وحید بهبهانی (رضوان الله علیه) تحول یافت...و از آن پس، رابطهٔ بین فقیه و مردم، رابطهٔ مرجع تقلید و مقلد شد...
2️⃣مرحلهٔ دوم: ...کمکم مسئله ولایت فقیه در لابهلای کتابها مطرح شد، اما نه به آن حد که...جایگاه اصلیاش را پیدا کند. یعنی اگر مرحوم نراقیها مسئله ولایت فقیه را مطرح مینمودند، در همان محور فقه مطرح میکردند...مسئله ولایت فقیه که از «کلام» رانده شده بود، در «فقه» دفن گردید. هرچه هم ادلهٔ فقهی [ولایت فقیه در این مرحله] شکوفا شود، چون [مسئله] در جایگاه اصلی خود قرار نگرفته بود، آن رویش و بالندگی را نداشت...
3️⃣مرحله سوم: کاری که امام امت کرد، بحث ولایت فقیه مظلوم را از قلمرو فقه بیرون آورد و به جایگاه اصلیاش که مسئله کلامی است نشاند. آنگاه با براهین عقلی و کلامی این مسئله را شکوفا کرد و سراسر فقه را در تابش شعاع آن قرار داد؛ آنگاه نتایجی پدید آمد که یکی پس از دیگری شاهد آن بودیم.
(آیتالله جوادی آملی، مقالهٔ نقش امام خمینی در تجدید بنای نظام امت، کیهان اندیشه، شمارهٔ 24)
مطالعۀ متن کامل این مقاله👇👇👇
http://ensani.ir/fa/article/100181
#ولایت_فقیه
#حکمرانی_اسلامی
🆔️ @tarbiat_hokmrani
دو روز پیش بود که در جمع ۲۵۰نفر از فرهنگیان از سراسر کشور، ذکر خیر این بزرگمرد شد؛ وقتی داشتم در پنل علمی "نسبتیابی تربیت و مسئله مقاومت"، از #تربیت_مقاومتی میگفتم و ضرورت نقشآفرینی معلمان و مربیان در تربیت نسلی مقاوم برای #امتداد_مقاومت.
حرفم این بود که اگر ساحتهای مختلف وجود معلم متناسب با #رشد جریان #مقاومت رشد نکند و مثلاً اگر #زیبایی_شناسی او با مقاومت نسبت نداشته باشد، چطور میتواند زیبایی و شکوه بعضی صحنهها را ببیند و به متربیانش نشان دهد.
برایشان صحنهای را مثال زدم که یک پدر، دختر شهید خردسالش را در آغوش گرفته و پیش از کفن کردن، با چهرهای سرشار از ابتسام مؤمنانه و بی هیچ شکایتی در چهره و بر لب، برای آخرین بار با دخترک معاشقه پدرانه میکند.
گفتم: فقط #ما_دختردارها حال آن لحظات این پدر را میفهمیم، و فقط یک مؤمن حقیقی میتواند در این صحنه، زیبایی و شکوه ایمان یک پدر مجاهد را بسیار بزرگتر و پررنگتر از تلخی از دست دادن دخترش بداند و بفهمد که زینب کبری (سلاماللهعلیها) چگونه جمله "ما رأیتُ الا جمیلاً" را به زبان آورد.
همین دو روز پیش بود، و کسی چه میدانست که امروز باید خبر شهادت این پدر را بخوانم و وقتی برای چندمین بار فیلم لحظه وداع با دخترش را میبینم، باز هم شانههایم مردانه بلرزد و باز هم همان جملهای را به زبان بیاورم که دو روز پیش در آن سالن گفتم: تو چقدر بزرگی مرد!
حالا شیخ خالد به دخترش ریم پیوست.
پ.ن: این جلسه بخشی از همایش رهیاران تحول بود که بسیج دانشگاه فرهنگیان با همکاری قرارگاه اجراییسازی سند تحول بنیادین آ.پ. برگزار کرد.
🆔️ @tarbiat_hokmrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
به جز دو اشتباه فاحشی که اول و وسطش داره و حتماً باید اصلاح بشه، این ۹۰ ثانیه یه محتوای ارزشمند، و مصداق #جهاد_تبیین و تهاجم نرم به دشمنه.
#اشتباه_یکم: همون اولش میگه: "مردم عزیز اسرائیل"!⛔ نهتنها اون رژیم غاصب چیزی به اسم مردم نداره، که هیچکدومشون عزیز هیچکدوم از ما نیستن. غاصب غاصبه و منفور همه آزادیخواهان دنیا؛ چه لباس نظامی بپوشه، چه نپوشه.
#اشتباه_دوم: وسط فیلم وقتی میخواد وسعت ایران رو با سرزمینهای اشغالی مقایسه کنه، میگه: "کشور ایران ۷۵ برابر کشور شماست"!⛔ ما هیچ طویلهای رو به اسم اسرائیل به رسمیت نمیشناسیم؛ چه رسد به اینکه بخواهیم سرزمین غصبشده بهدست این غاصبان رو کشورشون بدونیم.
با این توضیحات، حتماً ارزش داره #منتشر_کنید تا هم مردم خودمون بشنون، هم دستبهدست بشه بلکه برسه به خود غاصبهای صهیونیست.
🆔️ @tarbiat_hokmrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰انتقاد رهبر معظم انقلاب از ضرورت #نگارش_مقاله_علمی در نشریات خاص بهعنوان معیار #ارتقای_اساتید عضو هیئت علمی
🔰تلختر از اصل انتقاد، گلایه ضمنی ایشان از نادیده گرفتن دفعات قبلی این تذکر از سوی مسئولان امر است!🤦♂️
#حکمرانی_علم
#مقاله_علمی
🆔️ @tarbiat_hokmrani
🧩نقشه مرسوم جهان یک دروغ بزرگ است!
وقتی میخواهید نقشه جهان را در ذهن خود تجسم کنید، احتمالاً شکل مستطیلی مانند تصویر بالا👆است. سالهاست کودکان ما با این باور بزرگ شدهاند که این تصویر مسطح و مستطیلی از جهان، نمایشی دقیق از سیاره زمین است. اما حقیقت آن است که #نقشه_مرکاتور بسیار تحریف شده است.
سیستم تصویر نقشه مرکاتور توسط #جیراردوس_مرکاتور در دهه ۱۵۰۰ معرفی شد. در اصل، این نقشه بهدلیل حفظ جهتمندی و شکل کشورها محبوب شد. این برای دریانوردان بهمنظور ناوبری مفید بود. اما دقیقاً برای همین حفظ شکل و جهتمندی، اندازه کشورها در نقشه مرکاتور به طور گستردهای اشتباه ارائه شدهاند.
در سیستم تصویر مرکاتور کشورهای نزدیک به قطبهای سیاره زمین بزرگتر و کشورهای نزدیک به خط استوا کوچکتر نشان داده میشود.
مثلاً #گرینلند در شمال اروپا، بیش از ۱۰برابر #ایران دیده میشود، حال آن که مساحت آن ۲میلیون و ۱۶۰ کیلومتر مربع است و مساحت ایران، ۱ میلیون و ۶۵۰ هزار کیلومتر.
مثال دیگر مقایسه همین #گرینلند با #قاره_آفریقا است که در سیستم تصویر مرکاتور تقریباً هماندازه به نظر میرسند، اما آفریقا حدود ۱۴برابر بزرگتر است.
همین اعتماد به نقشه مرسوم سبب شده که بیشتر مردم حدس هم نزنند که قاره آفریقا بزرگتر از مجموع آمریکا، کانادا و چین است؛ ولی باور کنید که اینگونه است.
متن کاملتر این یادداشت را اینجا👇 مطالعه کنید:
https://www.asriran.com/fa/news/949293/
#ژئوپلتیک
#حکمرانی
🆔️ @tarbiat_hokmrani
🧩 جنگ را چه کسی اداره کرد؟!
(یادداشتی با رویکرد #تربیت_و_حکمرانی در گرامیداشت #روز_زن)
پاسخ شما به پرسش بالا چیست؟ به نظرم در مترقیترین حالت پاسخ خواهید داد: «جنگ را نه دولتها اداره کردهاند و نه نیروهای مسلح؛ جنگ بهوسیلهٔ مردم اداره شده است.» احسنت، حرف درستی است؛ اما اجازه بدهید کمی دقیق تر شویم.
چند باری در میانهٔ مباحثههای دوستانه یا در کلاس درس و موقع گفتوگوهای رسمی از زبانم درآمده که «به نظر من، جنگ ما را زنان اداره کردهاند.» حالا میخواهم به بهانهٔ یک روز بزرگ، برای اولین بار دربارهٔ این ادعا چندخطی بنویسم؛ شاید بعدها بیشتر و دقیقتر دربارهاش نوشتم و گفتم، و راستش خیلی دوست دارم که بتوانم.
جنگ را #زن_مسلمان_ایرانی اداره کرد، زمانی که کیفدستی شوهرش را که سایهٔ سر و نانآور خودش و بچههای قدونیمقدش بود، میبست و قرآن بالای سرش میگرفت و او را راهی جبههها میکرد، بیآنکه غُر بزند یا بغض کند و کرشمهٔ زنانه بیاید و دلش را درست لحظهٔ رفتن، بلرزاند؛ جنگ را زن اداره کرد، وقتی نهتنها از شوهر تازهدامادش دل میکند، که به او قوت قلب میداد تا او هم از نوعروسش دل بکند و برود؛ جنگ را زنها اداره کردند، وقتی بچههایشان را که با خوندل بزرگ کرده بودند، بیهیچ چشمداشتی و فقط به عشق آقای خمینی روانهٔ جبهه میکردند و نگرانیشان این بود که مبادا آقا خم به ابرویش بیاید به خاطر خالی ماندن جبههها از فرزندان این وطن.
در طول جنگ، دولت نمیتوانست شهرها و محلهها را اداره کند، اگر در هر محله یک یا چند شیرزن نبود که چادر همت به کمر ببندد و بقیهٔ خانمهای محله را دورهم جمع کند تا هم به فکر تأمین نیازمندیهای خط مقدم جبههها باشند و هم با تدبیر منزلهای خودشان، نگذارند اعصاب شوهرهای جبههرفته یا نرفتهشان بهدلیل کمبودهای ناشی از جنگ چنان به هم بریزد که با اعتراض به دولت و شلوغکاری، باری بر دوش مسئولان نظام و غصهای به غصههای امام امت اضافه کنند. راستی، هیچ فکرش را کردهایم اگر این شبکهٔ زنان هر محله ـ که گاهی با شبکهٔ زنان محلههای دیگر هم پیوند میخورد ـ نبود، چطور میتوانستیم کمبود و حتی نبود بسیاری از مواد غذایی و سوخت و امکانات زندگی را در سطح محلهها مدیریت کنیم، بدون اینکه جنجال و هیاهویی به پا شود؟ مثلاً اگر یک شب یکی از خانههای محله نیاز به پهن کردن یک سفرهٔ آبرومند برای یک امر خیر داشت، یا اگر بخاری نفتی خانهای لنگ یک تَه پیت نفت بود تا بچههای قدونیمقد خانه تا صبح از سرما نچایند، این شبکهٔ زنان حتی اجازه نمیداد کار به سطح مردان برسد، که بعضی وقتها با شلوغکاریهایشان کار را خرابتر هم میکنند؛ اینها خودشان طوری کار را رفعورجوع میکردند که آب هم از آب تکان نخورد.
دراینباره گفتنی و نوشتنی زیاد است، باشد وقتی دیگر؛ اما جان کلام که دوست دارم مخاطبان این نوشته به آن بیندیشند و کمک کنند تا بیشتر دربارهٔ آن بیندیشیم و بگوییم و بنویسیم این است: اگر #حکمرانی را «روش شکلگیری #تصمیمگیری_جمعی بهمنظور ایجاد یک #هماهنگی_اجتماعی» بدانیم، الحق و الانصاف، زن مسلمان ایرانی در همهٔ جنگها و بلکه در همهٔ ادوار تاریخی، یکی از تعیینکنندهترین نقشها را برای شکل گیری تصمیم جمعی برای #مقاومت و ایجاد هماهنگی اجتماعی لازم برای آن داشته است.
بگذارید راحتتر بنویسم: الگوی سوم زن (زن مسلمان ایرانی)، نقشآفرینی در جایگاه متولی یک #حکمرانی_پنهان، یا به ادبیات دانش حکمرانی، یک #حکمرانی_نرم است؛ نه همچون زن غربی که #ابزار_حکمرانی است و نه مانند زن غالباً شرقی، که همچون #قلمروی_حکمرانی است.
این یادداشت باید ادامه داشته باشد تا مفهوم تر شود...
🎥پ.ن. بخشی از فیلم مهمان مامان را که بیتناسب با این نوشته نیست، صرفاً بهعنوان یک ضمیمه تزیینی پیوست کردهام؛ اگر دوست داشتید تماشا کنید.
🆔️ @tarbiat_hokmrani