قال الامام الحسن بن علی العسکری (ع):
لیست العباده کثره الصیام و الصلوه و انما العباده کثره التفکر فی امر الله
المستدرک ج ۱۱
🏴🏴🏴🏴🏴🏴
امام حسن عسکری (ع) فرمودند: عبادت به زیادی روزه ها و نماز نیست بلکه عبادت به زیاد تفکر کردن در امر قدرت و مشیت خداست.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#حدیث_ناب
📌علت #دشمنی حکومت ها با ائمه
🔰 امام حسن #عسکری (علیه السلام)
وَ قَالَ: حَدَّثَنَا عَبْدُ اَللَّهِ بْنُ اَلْحُسَيْنِ بْنِ سَعْدٍ اَلْكَاتِبُ قَالَ: قَالَ أَبُو مُحَمَّدٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ: قَدْ وَضَعَ بَنُو أُمَيَّةَ وَ بَنُو اَلْعَبَّاسِ سُيُوفَهُمْ عَلَيْنَا لِعِلَّتَيْنِ: إِحْدَاهُمَا أَنَّهُمْ كَانُوا يَعْلَمُونَ أَنَّهُ لَيْسَ لَهُمْ فِي اَلْخِلاَفَةِ حَقٌّ فَيَخَافُونَ مِنْ اِدِّعَائِنَا إِيَّاهَا وَ تَسْتَقِرَّ فِي مَرْكَزِهَا، وَ ثَانِيهِمَا أَنَّهُمْ قَدْ وَقَفُوا مِنَ اَلْأَخْبَارِ اَلْمُتَوَاتِرَةِ عَلَى أَنَّ زَوَالَ مُلْكِ اَلْجَبَابِرَةِ وَ اَلظَّلَمَةِ عَلَى يَدِ اَلْقَائِمِ مِنَّا، وَ كَانُوا لاَ يَشُكُّونَ أَنَّهُمْ مِنَ اَلْجَبَابِرَةِ وَ اَلظَّلَمَةِ، فَسَعَوْا فِي قَتْلِ أَهْلِ بَيْتِ رَسُولِ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ وَ إِبَارَةِ نَسْلِهِ طَمَعاً مِنْهُمْ فِي اَلْوُصُولِ إِلَى مَنْعِ تَوَلُّدِ اَلْقَائِمِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ أَوْ قَتْلِهِ، فَأَبَى اَللَّهُ أَنْ يَكْشِفَ أَمْرَهُ لِوَاحِدٍ مِنْهُمْ إِلاَّ أَنْ يُتِمَّ نُورَهُ وَ لَوْ كَرِهَ اَلْكَافِرُونَ.
📚إثبات الهداة بالنصوص و المعجزات ج ۵، ص ۱۹۷
امام حسن عسکری علیه السلام فرمودند:
بنی امیه و بنی عباس به دو علت بر ما شمشیر های خویش را کشیدند
یکی از آن دو علت آن است که آنان می دانستند در خلافت و جانشینی پیامبر حقی ندارند پس از ادعای ما بر خلافت و استقرار آن در جایگاه اصلی اش می ترسند.
و علت دوم آن است که آنان به وسیله اخبار و گزارشات متواتر بر زوال حکومت و سلطه زورگویان و ستمگران به دست قائم ما اطلاع یافته اند.
و آنان بر این موضوع که خودشان از جباران و ستمگران هستندشکی ندارند.پس با این آرزو که از ولادت قائم جلوگیری کنند یا او را بکشند بر کشتن اهل و بیت پیامبر خدا و نابودی آنان سعی و تلاش نمودند . و لیکن خداوند امر خویش را بر آنان آشکار نکرد تا نور ولایت خویش را تمام سازد اگر چه کافران خوش نداشته باشند.
🏴🏴🏴
تنظیم: سرکار خانم مریم صفری
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
1_541370002.pdf
449.4K
مقاله پژوهشی
🔰 نقش اصحاب ایرانی امام حسن عسکری(علیه السلام) در علم الحدیث با تکیه بر کتب اربعه شیعه
📚 فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
درباره: #زندگی_سیره_امام_حسن_عسکری (ع)
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#سیره_خانواده_تراز
🍃 بسم الله الرحمن الرحیم 🍃
#عظمت مقام مادر امام حسن عسکری علیه اسلام
🥀🥀وجود مقدس امام عسکری مادری دارد به نام (( حدیث)) که به لقب ((جده)) معروف است. چون جده حضرت حجت بودند ایشان را ((جده)) می گفته اند. زن های دیگری هم در تاریخ هستند که به اعتبار اینکه شهرتشان به اعتبار نوه شان است اینها را ((جده)) می گویند، از جمله جده شاه عباس است که دو تا مدرسه هم در اصفهان به نام ((جده)) داریم. زنی که شهرتش به نام نوه اش باشد قهرا به نام ((جده)) معروف می شود.
🥀🥀این زن بزرگوار به نام ((جده)) معروف شد. ولی تنها جده بودن سبب شهرتش نشد، مقامی دارد، عظمتی دارد، جلالتی دارد، شخصیتی دارد که نوشته اند ( مرحوم محدث قمی -رضوان الله علیه - هم در الا نوار البهیه می نویسد ) بعد از امام عسکری مفزع الشیعه (پناهگاه شیعه) بود؛ یعنی ملجا شیعه این زن بزرگوار بود.
🥀🥀قهرا در آن وقت -چون امام عسکری ۲۸ ساله بوده اند که از دنیا رفته اند، علی القائده مطابق سن امام هادی هم حساب کنیم - زنی بین پنجاه و شصت بوده است. این قدر زن با جلالت و با کمالی بوده است که شیعه هر مشکلی برایش پیش می آمد به این زن عرضه می داشت
🥀🥀مردی می گوید به خدمت عمه امام حسن عسکری علیه السلام حکیمه خاتون دختر امام جواد علیه السلام رفتم، با ایشان صحبت کردم راجع به عقاید و اعتقادات مسئله امامت و غیره. ایشان عقاید خود را گفت تا رسید به امام عسکری علیه السلام بعد گفت فعلا امام من فرزند اوست که الان مستور و مخفی است. گفتم حال که ایشان مخفی هستند اگر ما مشکلی داشته باشیم به چه کسی رجوع کنیم؟ گفت به جده رجوع کنید. گفتم: عجب! آقا از دنیا رفت و به یک زن وصیت کرد؟! فرمود: امام عسکری علیه السلام همان کار کرد که حسین بن علی علیه السلام کرد.
🥀🥀حضرت امام حسین علیه السلام وصی واقعی اش و وصی او در باطن علی بن الحسن علیه السلام بود، ولی مگر بسیاری از وصایای خودش را در ظاهر به خواهرش زینب ( سلام الله علیها) نکرد؟ عین این کار را حسن بن علی العسکری علیه السلام کرد.
وصی او در باطن این فرزندی است که مخفی است، ولی در ظاهر که نمی شد بگوید وصی من اوست. در ظاهر وصی خودش را با جلالت قرار داده است.
📚 کتاب
# سیره معصومین_ص ۱۶۹_۱۷۰
#استاد _مطهری
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
نشست سیر تدریجی حکم حجاب شرعی بر اساس ترتیب تاریخی نزول
استاد:سرکار خانم طیبی
زمان:شنبه ۱۴۰۰/۷/۲۴_ساعت۱۰تا۱۲
لینک ورود:
http://VC.miu.ac.ir/hoda5
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
سلسله نشستهای پیامبر رحمت برگزار میشود
به مناسبت میلاد با سعادت رسول اکرم(ص)، از سوی پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) سلسله نشستهایی با عنوان «سلسله نشستهای پیامبر رحمت» برگزار میگردد.
سلسله نشستهای پیامبر رحمت با حضور شش کارشناس با موضوعات «حقوق کارگزاران در حکومت نبوی(ص)»؛ «حقوق بشردوستانه در سیره نبوی (ص)»، «حقوق اقلیتها در حکومت نبوی(ص)»؛ «حقوق همسران در پیشگیرانههای پیامبر(ص) در مسأله ازدواج»، «حقوق شهروندی در حکومت نبوی(ص)» و «حقوق زنان در سیره نبوی (ص)» از روز شنبه بیست و چهارم تا روز پنج شنبه بیست و نهم مهر ماه یکهزار و چهار صد برگزار خواهد شد.
💠لینک حضور:
🌐dte.bz/historyconf
🌐https://bbb01.dte.ir/b/vv2-jpi-207-uen
🌐tv.balagh.ir
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
عصری سازی افعال پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم: روش و نمونه
🍁🍁🍁🍁🍁
نویسنده: مهدی مردانی(گلستانی)
🍁🍁🍁🍁🍁
منبع: سیره پژوهی اهل بیت سال پنجم پاییز و زمستان ۱۳۹۸ شماره ۹ 11 - 28
افعال پیامبر مطابق با فضای دوره حضور شکل گرفته است و باید متناسب با فرهنگ همان دوره فهم شود. از این رو اگر شرایط و اقتضائات زمان تغییر کند و فرهنگ و باور عمومی متفاوت شود، می بایست رفتارهای ایشان را متناسب با ویژگی های زمان و عرف مخاطب، عصری سازی کرد. عصری سازی با تکیه بر ظاهر متون و رفتار پیامبر به دست نمی آید. مسئله مقاله حاضر این است که چگونه می توان افعال و رفتار پیامبر را تحلیل کرد تا در صورت تغییر شرایط همچنان قابل پیروی باشد؟ این مقاله با تحلیل برخی نمونه های رفتاری و روش تحلیلی- اکتشافی، نشان داد که با پیمودن فرایندی پنج مرحله ایِ امکان سنجی تأسی به فعل پیامبر، احراز محدودیت تاریخی در فعل پیامبر، تشخیص آموزه متغیّر در فعل پیامبر، کشف مقصود فعل پیامبر و در نهایت بازسازی فعل پیامبر، می توان به تحلیلِ عصری افعال پیامبر دست یافت و به این ترتیب می توان افعال ایشان را متناسب با فضای فرهنگی امروز، به روزرسانی کرد.
https://b2n.ir/f37797
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
بررسی و نقد گزارش های بَدء الوحی با تأکید بر نقش حضرت خدیجه علیه السلام
نویسنده: صفورا سالاریه
🍁🍁🍁🍁🍁🍁
منبع: تاریخ اسلام در آیینه پژوهش سال شانزدهم بهار و تابستان ۱۳۹۸ شماره ۱ (پیاپی ۴۶) 41-66
بدء الوحی از پدیده های مهم مربوط به نزول وحی است که دو نکته در آن مورد توجه است: چگونگی مواجهه پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم با امین وحی و تأیید حضرت خدیجه علیه السلام درباره پیامبری آن حضرت. در این باره شاهد تناقضاتی درون متنی بین گزارش ها و تعارض آنها با مبانی قرآنی هستیم که کشف حقیقت، نیازمند نقد و بررسی سندی و دلالی روایات است. در این نوشتار، با روش توصیفی تحلیلی، به اعتبار سنجی محتوایی و سندی این گزارش ها درباره چگونگی مواجهه پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم و چرایی اعطای نقش تأییدکنندگی به حضرت خدیجه علیه السلام پرداخته می شود. در این باره، روایتی در تفسیر منسوب به امام عسکری علیه السلام موجود است که به لحاظ سندی براساس دیدگاه مبنایی درباره این تفسیر باید داوری شود؛ اما به لحاظ محتوایی، دارای مضامین عالی و منطبق با مبانی شیعی است. از صحابه و تابعین نیز دو دسته گزارش وجود دارد که تنها گزارش های جابربن عبدالله از نظر سندی و دلالی معتبرند و مابقی از نظر سندی ضعیف و از نظر دلالی متناقض با یکدیگر و متعارض با مبانی قرآنی و روایی اند.
https://b2n.ir/r35525
تنظیم: سرکار خانم نجمه صالحی
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
نشست بررسي بازگشت اهل بيت به كربلا در اربعين.docx
27.1K
❇️نشست علمی – پژوهشی
با عنوان:
«بررسی بازگشت اهل بیت عليهم السلام به کربلا و اربعین»
به همت انجمن علمی پژوهشی تاریخ معاونت پژوهش با همکاری مدرسه علميه نرجس خاتون در تاریخ 3 مهرماه با حضور استاد محترم حجت الاسلام و المسلمین دکتر اكبر روستائي برگزار شد.
✅در اين نشست استاد محترم دكتر روستائي به مطالب مهمی اشاره کردند که در این فایل تقدیم میشود.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
خاتمیت#رسول_خدا در قرآن
🍃آیت الله جوادی آملی در بخشی از کتاب «سیره رسول اکرم (ص) در قرآن» به بیان ویژگی ها و عظمت خاتم رسولان پرداخته است.
🍃وی یکی از مزایای رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم را، #خاتمیّت پیامبر می داند و نوشته است: از مزایای رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم خاتمیّت اوست، قرآن کریم در این مورد می فرماید: (ما کان محمد أبا أحد من رجالکم و لکن رسول الله و خاتم النبیین).
🍃 گذشته از این، شواهد دیگری نیز دلالت قطعی بر خاتمیت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم دارد که صحیفه نبوت پیامبران به وسیله آن حضرت، به پایان رسید. مقصود از خاتمیت، هم تأخر و خاتمیّت زمانی و هم خاتمیّت رتبی در قوس صعود است.
👇👇ادامه دارد
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#خاتیمت و مهر پایان
🍃ایشان می افزاید: «خاتم» یعنی مُهر، که در پایان نوشته ها قرار می گیرد؛ وقتی نویسنده هر آنچه لازم بود بیان داشت و مقاصد خود را عنوان کرد، پایان نوشتار خود را مهر کرده، ختم آن را اعلام می دارد؛ خدای سبحان که با جهانیان سخن می گوید، از راه فرستادن وحی برای هدایت انسانها برنامه دارد.
🍃 لذا نه تنها عیسای مسیح، بلکه همه انبیا کلمات الهی هستند منتها در باره حضرت یحیی آمده است که: (مصدّقاً بکلمة من الله) و در باره حضرت عیسی آمده است که: (یبشرک بکلمة منه اسمه المسیح عیسی آبن مریم) انبیا کتاب حقّ و کلام حقّند. خدای سبحان با فرستادن آنها برای جوامع بشری پیام می فرستد. پس از پایان گفتار و کلماتش، سلسله نبوتشان را با فرستادن پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم ختم، و صحیفه رسالت آنان را با وجود مبارک خاتم المرسلین مهر کرده است پس هرگز جا برای نبوت و رسالت دیگری نیست لذا می فرماید: رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم زیور همه انبیا و خاتم آنان بوده، و سلسله نبوت، با آن حضرت مهر شده و پایان پذیرفته است.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
☘استدلال دیگر بر #خاتمیت
🍃اثبات این مطلب[#خاتمیت پیامبر اسلام]، به صورت «قیاس استثنایی» قابل تبیین است به این نحو که: اگر برتر از پیغمبر خاتم، انسانی تا روز قیامت ظهور کند، قطعاً پیغمبر اسلام، پیغمبر خاتم نیست، زیرا اگر خدا انسانی بیافریند که علماً و عملاً اکمل و افضل از پیغمبر اسلام باشد هر گز آن انسان اکمل و افضل، از این انسان کامل و فاضل پیروی نکرده جزو امت او نیست چون اگر انسانی کمالی برتر داشت مطاع و متبوع خواهد بود و دیگران را نیز به مقام خود و آن کمال برتر، هدایت می کند، و او باید شاهد جهانیان و اسوه امتها باشد نه پیغمبر اسلام! لذا اگر تا روز قیامت انسانی کاملتر از پیغمبر اسلام بیاید دیگر رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم، خاتم الأنبیا نیست و چون آن حضرت به طور قطعی خاتم پیامبران است پس افضل از آن حضرت وجود نخواهد یافت.
تنظیم: سرکار خانم لیلا همايونفر
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
ایام خجسته🌷
در ادامه ی #حدیث_ قرطاس به تصویر #اهل_ سنت از آن# برهه ی تاریخی با توجه به روایت های موجود از پیامبر صل الله علیه و آله وسلم می پردازیم.
به روایت ازخود# مصادر _ اهل سنت
🖍پیامبر(ص) فرمود:
من فردای قیامت در کنار حوض ایستاده امو تعدادی از صحابه می خواهند نزد من بیایند،ولی آنها را از طرف حوض بر می گردانند به سوی دیگر .گفتم:اینها را از کجا می برید؟می گویند:به خدا قسم!اینها را به سمت آتش جهنم می بریم.عرضه می کنم:مگر اینها چه کار کرده اند؟خطاب می آید:اینها بعد از تو مرتد شدند و بدعت ها گذاشتند و به دوران جاهلیت برگشتند.سپس گروه دیگری را اینگونه به سمت آتش می برند.می گویم :اینها را کجا می برید؟ می گویند:به خدا قسم!اینها را به سمت آتش جهنم می بریم.عرضه می کنم:مگر اینها چه کار کرده اند؟ خطاب می آید:اینها بعد از تو مرتد شدند و بدعت ها گذاشتند و به دوران جاهلیت برگشتند.و از اینها هیچکس از آتش نجات پیدا نمی کند مگر به اندازه همل نعم.
📍صحیح بخاری. حدیث ۶۰۹۹(تصویر از نسخه ی الکترونیکی تهیه شده است)🔴
📌همل نعم یعنی:چهارپایان بازیگوشی که معمولا از گله جدا می شوند و مشغول بازیگوشی هستندو سرگردان می شوند (و این نشان قلت و کمی تعداد آن هاست)
🔻اشکال اهل سنت به این حدیث:
توجیهشان این است که در روایت آمده:بینا انا قائم،فاذا "زمره"یعنی یک گروه و طائفه کوچک و پیامبر اکرم صل الله علیه و آله و سلم ۱۲۰ هزار صحابه داشت منظور از "زمره" گروه کوچکی است از صحابه،نه تمام صحابه.
🚨پاسخ: گرچه اشکال وارد شده بر اصل حدیث خدشه ای وارد نمی کند چرا که نشان می دهد در هر صورت عده ای به ظاهر #صحابه نامیده شدند ولی
🔺در صحیح بخاری ج ۷ ص ۴۰ حدیث ۶۵۴۲ روایتی را می آورد در رابطه با اینکه "زمره"چقدر است که می گوید روایت از ابوهریره است که می گوید پیامبرصل الله علیه و آله و سلم فرمود:
:"یدخل الجنه من امتی زمره هم سبعون الفا"
گروهی از امت من که آمارشان ۷۰ هزار نفر است ،وارد بهشت خواهند شد.
🚩پس با فرض قبول این نظر در# روایت _حوض به طور تقریبی دو گروه ۱۴۰ هزار نفر می شود و این تعداد کمی نیست.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
با وجود احادیث دیگر با چنین مضامینی🆑
⁉️سوال اصلی خواننده ی تاریخی در این مواجهه
آن است که با توجه به رویداد های چالشی و مهیب این برهه و فرقه شدن مسلمانان در تحلیل تاریخی و در جواب تناقضاتی که بازگشتی به اصل این بعثت تاریخی دارد ،
📛این عده را باید کدام افراد معرفی کرد؟
📈 نتیجه ی داده کاوی از این کتاب ها:
🅰️عایشه نقل می کند :تمام عرب بعد از رحلت پیامبر ص مرتد شدندو نفاق میان مردم برخاست.
البدایه و النهایه لابن کثیر ج ۹ص ۴۲۲للطباعه و النشر و التوزیع و الاعلان
🅱️از براء بن عازب نقل شده :
من(علاء بن مسیب از پدرش)رفتم خدمت براء بن عازب و گفتم:خوشا به حالت!تو توفیق و سعادت صحابه پیامبر اکرم ص را به دست آوردی و در زیر شجره رضوان در صلح حدیبیه با پیامبر اکرم ص بیعت کردی،براء میگوید:ای برادرزاده ام تو خبر نداری ما چه بدعت هایی بعد از پیامبر اکرم ص گذاشتیم.
صحیح البخاری،ج۳،ص_۱۳۰حدیث ۴۱۷۰ کتاب المغازی،باب غزوه الحدیبیه المطیعه السلفیه
♦️تصویر این روایت با همین عبارات از "جامع الصحیح"به اشتراک گذاشته شده است.
🅾️به صحابی رسول خدا ص ابوسعید خدری گفتند:
خوشا به حالت که پیامبر ص را دیدی و جزء صحابه پیامبر ص بودی،گفت:تو خبر نداری که ما صحابه بعد از پیامبر چه بدعت هایی را گذاشتیم.
الاصابه فی تمییز الصحابه لابن حجر العسقلانی،ج۴،ص۱۶۷
گروه دیگر از داده های موجود قابل دسترسی روایت هایی است که تصویر آن ها بارگذاری خواهد شد.
🆎🚦الکتاب الطبقات الکبیر
🆎🚥کنزالعمال فی سنن اقوال و الافعال
♦️دیدگاه شیعه برای پاسخ به این سوال حتی در خوانش تاریخی آن مشخص و قابل توجه است و کادربندی دارد.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j