زندگینامه پیشوای دهم،«امام هادی علیه السلام» در سالروز شهادت ایشان
امام هادی علیه السلام از آغاز امامت در مدینه حضور داشتند و در مدت اقامت در این شهر نقش بسیار مهمی در رهبری شیعیان ایفا کردند. امام علی بن محمد الهادی علیه السلام در نیمة ذی الحجه سال ۲۱۲ق نزدیک شهر مدینه در روستای صریا، چشم به دنیا گشود و در ماه رجب سال ۲۵۴ق در سرّ من رأی (سامرا) توسط معتز عباسی به شهادت رسید. ایشان پس از پدر بزرگوارش ۳۳ سال امامت شیعیان را بر عهده داشتند.[۱]
نام مادر آن حضرت #سمانه مغربیه بود[۲] البته مدنب، حدیث و غزال هم گفته اند.[۳]
لقب های آن حضرت را #نقی، #هادی، #امین، طیب، ناصح، مرتضی و... ذکر کرده اند. کنیه اش ابوالحسن است و به ایشان ابوالحسن ثالث می گویند.[۴]
برخی از اقدامات امام هادی(علیهالسلام)
۱. ایجاد آمادگی فکری شیعیان جهت ورود به عصر غیبت
فراهم کردن زمینة ورود شیعه به عصر غیبت، از اقدامات اساسی امامان شیعه علیه السلام بود، که همواره شیعیان را متوجه این امر می کردند. در این راستا امام هادی علیه السلام هم اقداماتی انجام دادهاند:
الف) بیان روایات فراوان در مورد فرا رسیدن و نزدیک بودن عصر غیبت.
ب) بشارت به ولادت حضرت حجت ومخفی بودن ولادت و هشدار این که مبادا مخفی بودن باعث تردید شما شیعیان گردد.
ج) کم کردن تماس مستقیم شیعیان با حضرت؛ به طوری که در #سامرا مسائل شیعیان از طریق نامه یا نمایندگان حضرت پاسخ داده می شد؛ تا از قبل برای شرایط و #تکالیف عصر #غیبت و ارتباط غیر مستقیم با امام آمادگی داشته باشند.[۵]
د) تأیید برخی از کتب فقهی و اصول روایی شیعه
و) ارجاع سؤالات شیعیان به وکلا و توجیه وکلا نسبت به پرسش های شیعیان؛ با توجه به انحرافات و شبهات آن روز.
۲. مبارزه با انحرافات
#غالیان کسانی بودند که بر مبنایی نادرست، امامان معصوم علیه السلام را تا مقام خدایی (نعوذبالله) بالا می بردند. امام هادی علیه السلام ـ همانند امامان قبلی ـ موضع خویش را در قبال آنان روشن می ساخت و آنان را از گروه شیعه نمی دانست و حتی در نامه های مختلف، غالیان را افرادی #مشرک و کافر معرفی می فرمود و بیزاری خویش را از آنان به صورت آشکار اعلام می نمود.[۶]
گروه دیگری از منحرفان، #صوفیان بودند که معمولاً با کناره گیری از دنیا، به شکل ریاکارانه در مقابل امام #هادی علیه السلام می ایستادند. امام #هادی علیه السلام شیعیان را از نزدیک شدن و هم نشینی با آنان و ورود به جلسه هایشان به شدت برحذر می داشت و آنان را همنشینان شیطان و نابود کننده پایه های دین و پیروان این گروه را نادانان می دانست و کسانی را که به آنها گرایش پیدا می کردند، احمق معرفی میفرمود.[۷]
۳. تربیت نیرو و افراد شایسته
یکی از اقدامات و فعالیت های ائمه (علیهالسلام) پرورش شاگردان و افراد شایسته بوده است. امام هادی (علیه السلام) نیز با توجه به پراکندگی شیعیان در مناطق مختلف و وجود شبهات و انحرافات، نیروهایی را که استعدادهای لازم را داشتند شناسایی کرده و آنان را جهت پیش برد اهداف اسلامی تربیت می فرمودند. این افراد افزون بر #راویانی هستند که سخنان و روایات امام هادی علیه السلام را نقل می نمودند. برخی از این افراد همان کسانی هستند که #وکالت آن حضرت را عهده دار بودند. برجسته ترین این افراد عبارتند از:
۱. عبدالعظیم حسنی (ره)، که مرقد وی در شهر ری می باشد و از یاران امام عسکری علیه السلام بوده است.
۲. حسن بن راشد، مشهور به ابوعلی و وکیل امام هادی علیه السلام بوده است.
۳. عثمان بن سعید عمری، که از یازده سالگی در محضر امام هادی علیه السلام بود و بعدها یکی از نایبان خاص امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف شده است.
۴. تقویت سازمان وکالت
با توجه به لزوم ارتباط بین رهبری و پیروان و پراکندگی شیعیان در اقصی نقاط بلاد اسلامی و با وجود خفقان عباسی و لزوم حفظ شیعیان و از همه مهمتر با توجه به اینکه امام علیه السلام در حصر و تحت نظارت و کنترل بوده اند، خیلی از شیعیان در بلا تکلیفی به سر می بردند. به همین علت سازمان وکالت که به صورت مخفی شکل گرفته بود و از زمان امام صادق(علیه السلام) فعالیت خود را آغاز نمود، در دوران امام هادی(علیه السلام) نیاز به تمهیدات بیشتری داشت.
#ادامه_دارد
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
در زمان امام هادی(علیهالسلام) شیعیان ایران، عراق، یمن ومصر ارتباط مستمر و خوبی با حضرت داشتند. وکلای امام علیه السلام علاوه بر جمع آوری خمس و ارسال آن به امام علیه السلام ، در مسائل کلامی و فقهی نیز نقش سازنده ای داشته اند و در جا انداختن امامت امام بعدی و ورود شیعه به عصر غیبت، تلاش خستگی ناپذیری از خود به نمایش گذاشتند. (البته گاهی افرادی از این وکلا دستخوش انحراف از خط امام علیه السلام شده و مورد تکذیب آن حضرت هم واقع می شدند. در این شرایط کسان دیگری جایگزین آنها می شدند.[۸])
[۱] . شیخ مفید، ارشاد، ص۳۲۷.
[۲] . همان، ص۳۰۷.
[۳] . حسینی، محمدرضا، تاریخ اهلالبیت علیه السلام ، ص۱۲۳.
[۴] . مناقب آل ابی طالب علیه السلام ، ج۴، ص۴۰۱، به کوشش محمدحسین دانش آشتیانی و سید هاشم رسولی محلاتی
[۵] . محمد جواد طبسی،حیاة الامام العسکری علیه السلام ، صص۳۲۵-۳۱۶ (با اندکی تصرف و تلخیص).
[۶] . اختیار معرفة الرجال، ص۵۱۹، (به نقل از تاریخ تشیع، ج۱، ص ۲۹۴).
[۷] . خوانساری، محمد باقر، روضات الجنات، صص ۱۳۵ ـ ۱۳۴، (به نقل از تاریخ تشیع، ج۱، ص ۲۹۴).
[۸] . رسول جعفریان، حیات فکری و سیاسی امامان شیعه، ص۵۱۳.
منبع :حوزه نت
تنظیم: سرکار خانم محمدی
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#لیلة_الرغائب
#شعر_توحیدی
#غزل
🔹شب وصل ياران🔹
چه شب است يا رب امشب كه شكسته قلب ياران
چه شبى كه فيض و رحمت، رسد از خدا چو باران
چه شبى كه تا سحرگاه، ز فرشتگان «الله»
بركات آسمانى، برسد به جاننثاران
شب انس و آشنايىست، شب عاشقان مهدىست
شب وصل هر جدايىست، شب اشک رازداران
شب تشنگان ديدار، شب ديدگان بيدار
شب سينههاى سوزان، شب سوز سوگواران
شب قلبهاى لرزان، شب چشمهاى گريان
شب بندگان خالص، شب راز رستگاران
شب توبه و اجابت، شب صدق و معنويت
شب گريه و مناجات، شب شور و شوق ياران
شب نغمههاى ياربّ، شب ذكر «توبه» بر لب
شب گوش دل سپردن، به سرود جويباران
چه بسا كه تا سحرگاه، سفر شبانه رفتيم
كه مگر نسيم لطفى، بوَزَد در اين بهاران
چه خوش است يا رب امشب، كه خطاى ما ببخشى
ز كرم كنى نگاهى به جميع شرمساران
تو خدايى و خطاپوش، تو بزرگ و اهل احسان
گنه از غلام مسكين، كرم از بزرگواران
تو انيس خلوت دل، تو پناه قلب خسته
تو طبيب چارهسازى، تو كريم روزگاران
دل دردمند ما را، تو شفايى و تو درمان
به تو مبتلا و محتاج، نه منم، كه صد هزاران
به خداییات خدايا، به مقام اوليايت
به فرشتگان، رسولان، به خشوع خاكساران
شب دلشكستگان را به سحر رسان، خدايا
ز فروغ خود بتابان، به دل اميدواران
📝 #جواد_محدثی
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
کریستوفر کلوهسی: حضرت فاطمه لگوی کامل شجاعت است.
کریستوفر #کلوهسی، یک کشیش کاتولیک رومی متولد آفریقای جنوبی است و نویسنده کتاب «فاطمه، دختر حضرت محمد» (چاپ اول: ۲۰۰۹، چاپ دوم: ۲۰۱۸) و
کتاب «نیمی از قلبم: روایتهایی از
زینب دختر علی (ع)» (۲۰۱۸) است که هر دو توسط انتشارات گورگیاس به چاپ رسیده است. کتابی که وی درباره حضرت فاطمه (س) به رشته تحریر درآورده است، در زمان نخستین انتشار (سال ۲۰۰۹) نخستین اثر جامع درباره زندگی ایشان به یک زبان اروپایی محسوب میشد که براساس منابع دست اول عربی نوشته شده است.
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
واکاوی سیره سیاسی- اجتماعی امام جواد (علیه السلام) در هدایت شیعیان
نویسندگان: فاطمه شیخی محمدمهدی کریمی نیا مجتبی انصاری مقدم
منبع: مطالعات و تحقیقات در علوم رفتاری سال سوم زمستان 1400 شماره 9
امام جواد در دوران امامت خود، با اوضاع خاصى به لحاظ سیاسى و اجتماعی مواجه بودند. همزمانى حاکمیت مأمون و معتصم با دوران حیات آن حضرت از یکسو و وضعیت اجتماعى- سیاسی جامعه به ویژه فعالیت فرقه هاى انحرافى و مذاهب شیعى از سوى دیگر، امام جواد را بر آن داشت تا براى تحقق هدف راهبردی خود که همانا رهبری جامعه شیعیان و در امان نگه داشتن آنان از جور و ستم حکام وقت بود، گذشته ازتصریح بر امامت خود و آشکار کردن علم و دانش و مبارزه با جریان های انحرافی برای ایجاد وحدت بین مسلمانان نیز تلاش کرذند. ایشان همچنین با اعزام نماینده به کشورهای مختلف ارتباط خود را با شیعیان حفظ کردند. مقاله حاضر توصیفى تحلیلى بوده و مطالب آن به روش کتابخانهاى گردآورى شده است. نتایج نشان داد، امام جواد (ع) با توجه به اوضاع سیاسى اجتماعى آن عصر، توانست شیعیان و پیروانش را به خوبی رهبری و هدایت کرده و به صراط مستقیم رهنمون سازد.
https://b2n.ir/h69964
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
تبیین تاریخی مؤلفه های همگرایی از منظر امام جواد (علیه السلام) (مقاله علمی وزارت علوم)
نویسندگان: زهرا سلیمانی اصغر منتظرالقائم مصطفی پیرمرادیان
منبع: پژوهش های تاریخی دوره جدید سال سیزدهم بهار 1400 شماره 1 (پیاپی 49)
ظهور و حضور اندیشه های متنوع و متعدد فکری و فرهنگی در جهان اسلام پس از رحلت رسول الله(ص) تا به امروز، چالش ﻣﺴﺌﻠﮥ همگرایی امت اسلام را رقم زده است. دوره امامت امام جواد(ع) (203تا220ق/825تا882م) نیز فصل رونق فرقه گرایی، جریان سازی فکری ، قیام ها، شورش های داخلی و تعرض های خارجی علیه خلافت اسلامی بود. فعالیت این گروه ها در شبهه افکنی، امت اسلامی را تهدید می کرد. یکی از تهدیدها، تفرﻗﮥ امت بود. مواﺟﻬﮥ امام جواد(ع) با عوامل تفرقه انگیز، در تقویت و ایجاد همگرایی نقش بسزایی داشت. این مقاله با پرسش چیستی مؤلفه های راهبردی همگرایی از منظر امام جواد(ع)، به شیوه توصیفی تحلیلی و با استناد به کتاب های تاریخی و حدیثی و رجالی، درصدد است با شناخت این مؤلفه ها در سیره امام در موقعیت هایی نظیر مناظره ها و مواجهه با خلفا و جریان های فکری، الگویی از روش های نیل به همگرایی اسلامی ارائه کند. آموزه های حضرت در قالب مؤلفه های تصحیح باورهای کلامی توأم با احترام، نداشتن تنش در مناسبات سیاسی، حُسن خُلق، تمسک به قرآن و سنت و برائت از افراط گرایی اسلامی نمود یافت. فرﺿیﮥ مقاله آن است که امام جواد(ع) بر مبنای اندیشه های بنیادین اسلامی، ریشه های واگرایی را در درک نکردن حقیقت دین و برتری جویی و تمایلات جدایی طلبانه می دانستند. اقدامات امام در راستای همگرایی امت در قالب تدابیر صحیح در تعامل با جریان های مختلف و زدودن شبهات و اجتناب از هرگونه اقدام واگرایانه در برابر یکپارچگی امت اسلامی بوده است.
https://b2n.ir/s76717
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
13Bano_Amin (17).MP375596.mp3
676.7K
🔰 بخشی از درس اخلاق مجتهده بانو "سیده نصرت امین" معروف به بانو امین؛ پیرامون این مطلب که «مقدمه رسیدن به کمال تحصیل علم است»
🕰مدت زمان: 2:48
#بانو_امین
┄┄┅═✧❁✧═┅┄┄
🆔 @jz_mft
بهناماو
شهرسوخته
#شهرسوخته در ۵۵ کیلومتری شهر زابل است. تمدن شهر سوخته یکی از شگفتی های دنیای باستان است. یافته های جدید باستان شناسی گواه این ادعاست. بر اساس کشفیاتی که در طی سال های متمادی در شهر سوخته انجام گرفته، می توان گفت که این شهر مهمترین مرکز استقرار و در حقیقت #پایتخت منطقه در دوران #مفرغ است.
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
نام اصلی #شهرسوخته در لوحههای سومری، فهرستی از شهرهایی که #سومریان، وارداتی از آنها داشته اند ، به دست آمده است که در میان این شهرها، از شهری به نام ارته نام برده شده است . توصیفات این شهر منجر به آن شده است که باستان شناسان #ارته سومری را همان شهر سوخته بدانند . اما این موضوع برای عده ای از باستان شناسان پذیرفته نیست . به همین دلیل، تعیین نام اصلی #شهرسوخته هنوز ممکن نیست.
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#شگفتی های #شهرسوخته تنها، مسأله وسعت نیست که شهر سوخته را به یکی از بزرگترین شهرهای باستانی ایران و خاورمیانه تبدیل کرده است. بلکه یافته های متنوع آن باعث تعجب باستان شناسان گردیده است. برای نمونه به مثال های زیر توجه کنید:
۱) اولین جراحی مغز در ۴۸۰۰ سال پیش در شهر سوخته انجام شده است.
۲) ساکنان شهر سوخته کفش تولید می کرده اند و صنعت کفاشی داشته اند.
۳)کهن ترین انیمیشن ( جانبخشی ) و تصویر متحرک در شهر سوخته یافت شده است که در این انیمیشن بزی به یک بوته گیاه نگاه می کند و از آن بالا می رود.
۴) برای اولین بار در ۳۰۰۰ ق. م شتر در شهر سوخته مورد استفاده قرار گرفته است.
۵) یک خط کش چوبی باستانی با دقت نیم میلی متر در شهر سوخته یافت شده است.
۶) مردمان آن روز شهر سوخته از شطرنج و تخته نرد استفاده می کرده اند.
۷) مراکز صنعتی مردم شهر سوخته خارج از شهر بوده است.
۸) تعدادی لوله های سفالی در شهر سوخته پیدا شده که احتمالاً جهت آب رسانی یا دفع فاضلاب استفاده می شده است.
۹)پارچه هایی که در شهر سوخته یافت شده مطلقاً در هیچ کجای ایران یافت نشدهاست.
۱۰)صنایعی مانند ریسندگی، خراطی، معرق سازی، مرمرسازی، سفال گری، مهرسازی، حصیربافی و ساخت ابزار فلزی در شهر سوخته وجود داشته است.
۱۱)و . . .مجموعه این عوامل در کنار عوامل بی شمار دیگر، شهر سوخته را به یکی از شگفتی های دنیای باستان تبدیل کرده است.
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#شهرسوخته
#قبرستان
#ارته
#سیستان
#ایران_تمامی_ندارد
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
🔰بسته دیجیتال ایامالله دهه فجر
▫️این بسته شامل؛
• مجموعه ایده (جهت برگزاری باشکوهتر هیأت در این ایام)
• مجموعه گرافیکی (پوستر، سیر نمایشگاهی، فضاسازی هیأت، فضاسازی شهری، استوری، موشنگرافی و...)
• مجموعه مستند و فیلمکوتاه
• مجموعه سرود انقلابی
• مجموعه فیش منبر
• مجموعه کتب و منشورات
• مجموعه تحلیل و تبیین
• مجموعه جزوه و نشریه
و... میباشد.
👇🏻مشاهده و دریافت از طریق پایگاه جامع محتوایی هیأت:
▫️heyat_co_fajr۱۴۰۱
❗️این بسته در حال بروزرسانی است...
|#دهه_فجر
|#بسته_دیجیتال
|#بیست_و_دو_بهمن
|#ایران_استوار_۴۴_سال_افتخار
💠 پایگاه جامع محتوایی هیأت
✅ @heyat_co
💠 جامعهایمانیمشعر
✅ @www1542org
📢 پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد
🔸 دانشگاه باقرالعلوم (ع) از متقاضیان طلبه خواهر و برادر واجد شرایط در آزمون ورودی دوره کارشناسی ارشد سال 1402 از طریق آزمون اختصاصی دانشجو می پذیرد.
⏳ مهلت ثبت نام: 9 الی 22 بهمن 1401
پذیرش دانشگاه باقرالعلوم(ع) http://azmoon.bou.ac.ir/
🔻«زن ایرانی به روایت سفرنامهنویسان فرنگی»
مؤلف: میترا مهرآبادی
ناشران: روزگار، آفرینش، ۱۳۷۹
در این کتاب زندگانی زن ایرانی از دیگاه سفرنامه نویسان اروپایی شرح و تبیین گردیده است .محدوده زمانی سفرنامهها و روایات عمدتا مربوط به فاصله زمانی صفویه تا اوایل پهلوی است ;اگرچه از دورههای پیش، همچون مغول، تیمور و آققویونلو نیز سخن رفته است .مخاطبان در این کتاب با نحوه پوشاک، آرایش، حجاب، ازدواج، طلاق و دیگر مسائل زنان ایرانی در گذشته، آشنا میشوند.
#سفرنامه
#زن_ایرانی
#به_روایت_سفرنامه_نویسان_فرنگی
#میترا_مهرآبادی
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
📓«سفرنامه حاجعلیخان اعتمادالسلطنه»
📌«من هرگز به كشتن تو (قائم مقام) سخن نرانم ولى محض امتثال امر همايونى به لفظ خودتان به سلمانى بگوييد كه چند فصد از شما بكند كه خون بسيار بيرون آيد و به راحت درگذريد.... لهذا خود به فصد امر كرد كه چند رگ او را نشتر زند و خون از چند جاى روان شد و اعضاى او سست شد و فى الحال جان داد و «اعتمادالسلطنه» فوراً از حمام بيرون آمد و سوار اسب شده به چاپارى روانه دار الخلافه شد.
#سفرنامه
#مرکز_مطالعات_سفرنامه
#امیرکبیر
#اعتماد_السلطنه
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j