منابع عاشورانگاری طبری.docx
27.2K
فایل کامل پاسخ همراه با ذکر منابع
@tarikh_j
بازخوانی چند حدیثمشهور درباره عاشورا.pdf
727.9K
#مقاله بازخوانی چند حدیث مشهور درباره عاشورا_ مجله علوم حدیث
نویسنده: محمد صحتی سردرودی
مقتل نگاران و روضه خوانان، سخنان بسیاری را در قالب نثر و نظم به امام حسین(علیه السلام) نسبت داده اند که هرگز سند و مدرکی برای آنها نمی توان یافت. بعضی از آن سخنان با این که غیر مستند و جعلی اند، بسیار مشهور و متداول نیز هستند و از آنجا که مقبولیت عام یافته اند، برخی از پژوهشگران و نویسندگان بنام و معاصر نیز آنها را مسلّم الصدور پنداشته، بدون تأمل و تحقیق، در آثار خود به عنوان سخنی از سخنان امام حسین(علیه السلام) آورده اند. امروز هم بسیاری از کتابسازان و موءلفانِ مبلّغ و مبلّغانِ موءلف پیوسته آنها را در تألیفات و تبلیغات خویش از زبان امام حسین(علیه السلام) می نویسند و در شمارگان فراوانی منتشر می کنند ؛ غافل از آنکه امام حسین(علیه السلام) هرگز آن سخنان را نگفته و به زبان نیاورده است و آن سخنان، هر یک مصداق آشکاری است از آن ضرب المثل معروف که می گوید: «ربّ مشهورٍ لا اصل له.»
در میان مقتل نگارانِ روضه خوان و مجالس نویسان واعظ، از دیرباز چنین مرسوم بود که داستانها و سخنانی را نخست در مجالسِ روضه خوانی برای مردم (عوام الناس) می گفتند و سپس همانها را در کتابهای خود می نوشتند. آنان در آغاز این مجالس، خود نیز تردید داشتند و آن سخنان را تنها برای گریاندن مردم می گفتند، اما با دیدن تأثر شدید شنوندگان، از آن تردید دست شسته، باورشان می شد که امام حسین(علیه السلام) چنان سخنانی گفته و یا چنان حوادثی رخ داده است.
#مقالات
#عاشورا
@tarikh_j
کاوشی در نخستین محل سکونت مسلم بن عقیل در کوفه.pdf
1.08M
کاوشی در نخستین محل سکونت مسلم بن عقیل در کوفه
نویسنده حسسین قاضی خانی، مجله تاریخ اسلام/بهار 1399/شماره 81.
چکیده
آگاهی از رویدادهای بازه زمانی حضور مسلم بن عقیل در کوفه به عنوان سفیر امام حسین(ع)، نقشی مهم در فهم چرایی عدم همراهی کوفیان با امام حسین(ع) دارد. موضوع سکونت مسلم در منزل مختار ثقفی با وجود شهرتی که دارد و در آثار گوناگون بازتاب یافته است با ابهام روبهرو است. مقاله پیشرو با روش استقرا و خوانش دوباره دادههای تاریخی منابع کهن، چهار گزارش سکونت مسلم در منزل مختار، منزل هانی بن عروة، منزل شریک بن اعور و منزل مسلم بن عوسجة را شناسایی کرده است و سپس بر اساس ارزیابی میزان همراستایی آنها با دیگر اطلاعات تاریخی و سازگاری با فضای کالبدی شهر کوفه به اعتبارسنجی آنها پرداخته است. یافتههای این پژوهش نشان میدهد که برخلاف رأی مشهور، اقامت مسلم بن عقیل در منزل مسلم بن عوسجة پذیرفتنیتر است.
تنظیم :نجمه صالحی
#مقالات
#مسلم_ابن_عقیل
@tarikh_j
Shab4Moharram1392[05].mp3
8.84M
🍀با سلام خدمت تاریخ پژوهان عزیز قاب تصویر در ویژه نامه محرم و صفر انشالله به تصاویری با موضوع عزاداری در دوره ها مختلف تاریخی ،آئین های قدیمی و قالب های کهن عزاداری می پردازد.🌹
✅نظرات خوب شما در این زمینه در ارائه مطلوب این بخش قطعا برای ما راهگشا خواهد بود.
✅قاب تصویر این هفته به عزاداری در دوره قاجار پرداخته است.
در عصر قاجار با شروع ماه محرم خیابان ها و کوچه و شهر به پرچم های سیاه مزین می شد و در تهران نزدیک به دویست هیات مراسم عزاداری برقرار بود؛ در این میان شاهان نیز همراه با مردمی که رسوم و آداب عزاداری محرم را به جا می آوردند مراسم سوگواری برگزار می کردند.
#عزاداری_دوره_قاجار
#قاب_تصویر
@tarikh_j
ناصرالدین شاه که سخت خود را شیفته معصومین و بویژه امام حسین(ع) نشان می داد شاید بیش از دیگر شاهان قاجار خود را پایبند به عزاداری عاشورا می دانست. او در طول دوران سلطنت خود با ساخت تکیه دولت که گفته می شود بر اساس ساختمان "رویال البرت هال" در لندن طراحی شده بود هر شب مراسم روضه خوانی و سوگواری برگزار می کرد. در این میان مورخان علاقه زیاد شاه به اجرای نمایش تعزیه را دلیلی بر بنای تکیه دولت در دوره او می دانند.
#عزاداری_دوره_قاجار
#قاب_تصویر
@tarikh_j
فعّال ترین بُعد حضور اجتماعى زنان در دوره قاجار شركت در مراسم عزادارى ماه محرم، روضه خوانى و نمایش هاى تعزیه بود. بهترین و مفصل ترین مجالس روضه خوانى ماه محرم در تهران در مسجد حاج شیخ عبدالحسین برگزار مى گردید كه گاه جمعیت شركت كننده در آن، متجاوز از ده هزار زن و مرد مى شد.
تنظیم : فاطمه میری
#عزاداری_دوره_قاجار
#قاب_تصویر
@tarikh_j
3b2b65517189d99ab84495159a17a435951b8af3.mp3
9.44M
🍀با سلام خدمت همراهان عزیز انشالله در این بخش برش های مهمی از برنامه سایه روشن که با حضور اساتید برجسته تاریخ برگزار شده است تقدیم حضورتان می شود.🌷
✅این قسمت برشی است از سخنان استاد یوسفی غروی در مورد چگونگی تألیف مقتل ابی مخنف .
🍀خلاصه مکتوب:
✅مقاتل جمع مقتل به معنای کتابی که مشتمل بر اخبار یا گزارشات مربوط به قتل شخصیتی باشد. ظاهرا اولین باری که این کلمه به این معنا به کار رفته همان کهن ترین مقتل امام حسین ع به دست ابی مخنف «لوط این یحیی بن سعید بن سالم متولد سال 80هجری» است. او روایت از امام باقر ع و امام صادق ع دارد.از امام زین العابدین ع چون نوجوان بوده و امام کاظم ع چون اواخر عمرش بوده روایت ندارد.(متوفی157 هجری است.)
✅ابومخنف بیست سال بعد از شهادت امام حسین ع در کوفه به دنیا آمده و حداقل بیست سال بعد تر یعنی حدود سال صد هجری زمانی که قیام توابین و مختار نیز در کوفه اتفاق افتاده بود.و این نشانه ای شد که این مساله مهم است.
✅ابن مخنف می دید عده ای از شاهدان واقعه کربلا هنوز زنده اند مخصوصا شاهدانی از قبیله ازدی که قبیله خودش بود.در مهمان خانه ای که داشتند ، عده ای از هم در مورد کربلا می پرسند که کجا حاضر بودی و چه دیدی رفت و با آنها مصاحبه کرد.
امتیازات مقتل ابی مخنف
اولا:کهن ترین است و اولین مقتل در این موضوع
دوما :فقط اخبار کسانی را جمع آوری کرده است که حاضر و ناظر جریان بوده اند.
تنظیم:صدیقه آقاسی
#سایه_روشن
#استاد_یوسفی_غروی
@tarikh_j