🌿سلام و وقت بخیر همراهان عزیز
با آرزوی روزهای خوب پاییزی برای شما در این بخش از عاشورا در منابع متقدم به سراغ کتاب مقاتل الطالبیین ابوالفرج اصفهانی می رویم.🌹
☘ مقاتل الطالبیین
◀️علی بن حسین القرشی الاموی ( ت 284 ه و م 356 ه ) معروف به اصفهانی می باشد .
ابوالفرج به خاطر شهرتی که داشت شاهان آل بویه او را برای خدمت در دیوان دعوت کردند.
✅در برخی منابع ابوالفرج را شیعه اثنی عشری و یا زیدی معرفی کردند؛ اما بعضی از علمای امامیه مانند محمد باقر خوانساری در روضات الجنان می آورد:
و چون ابوالفرج به رسم اثنی عشریه از سه خلیفه اول بیزاری نمی جوید شیعه نیست...
انگیزه مؤلف از نوشتن این کتاب معرفی کشته شدگان خاندان آل ابی طالب از زمان رسول خدا تا سال 330 ه می باشد؛ زیرا وی در مقدمۀ کتاب خود می گوید: « هیچ خاندانی را شریف تر و با فضیلت تراز این خاندان نمی دانم.»
✅کتاب مقاتل الطالبیین نوعی مقتل نگاری است و مانند دایره المعارفی می باشدکه در آن 221 تن از کشته شدگان خاندان آل ابی طالب آمده است.
✅ابوالفرج وقایع عاشورا را با معرفی افرادی از بنی هاشم که در این واقعه کشته شدند، شروع می کند و سپس در معرفی امام حسین(ع)، به وقایع عاشورا می پردازد.
#مقاتل_الطالبیین
#عاشورا_در_منابع_متقدم
@tarikh_j
☘وقایع از رفتن امام(ع) از مدینه به مکه آغاز می شود و به ترتیب زیر ادامه می یابد:
1- ارسال نامه بزرگان کوفه به امام: بزرگان کوفه به امام نامه نوشته ودر آن اذعان داشتند که یزید را از حکومت خلع کردیم و می خواهیم با شما بیعت کنیم.
2- فرستادن مسلم بن عقیل به کوفه
3- نهی امام از رفتن به کوفه توسط افرادی مثل ابن عباس
4- فرستادن سپاه حر برای مقابله با امام(ع)
5- فرستادن سپاه عمر سعد به کربلا
6- وقایع عاشورا
7- وقایع مجلس یزید.
ازبین مباحث بالا به قضیه مسلم بن عقیل بیش از همه پرداخته شده و بقیه به صورت خلاصه بیان شده است.
#مقاتل_الطالبیین
#عاشورا_در_منابع_متقدم
@tarikh_j
☘معرفی یزید به عنوان عامل اصلی در بوجود آمدن واقعه عاشورا:
✅کتاب «مقاتل الطالبیین» از جایگاه خاصی برخوردار است؛ زیرا از یک طرف نویسنده ی آن نسب اموی داشته و از طرف دیگر، شیعه می باشد.
✅ نوع نگرش او در قضایای عاشورا بسیار اهمیّت دارد. ابوالفرج تلاش می کند تا یزید را به عنوان عامل اصلی در بوجود آمدن واقعه ی عاشورا معرفی کند.
◀️رفتن اسرا به کوفه و مجلس عبیدالله بن زیاد را بیان نمی کند. ابو الفرج نمی خواهد عبیدالله را مقصر جلوه دهد، به همین علّت نقش اورا بسیار کم رنگ نشان داده و سعی نمی کند تا با مطرح کردن او، یزید را تبرئه کند. همچنین دربارۀ پشیمانی یزید که اکثر منابع دربارۀ آن صحبت کرده اند، ابوالفرج روایتی نقل نمی کند. با توجّه به اینکه ابوالفرج نسب اموی دارد، دیدگاه ضد اموی او اهمیّت بسیار دارد. همچنین باید توجّه داشت که در این کتاب دیدگاه شیعی او بر دیدگاه نسبی اش سبقت گرفته است.
#مقاتل_الطالبیین
#عاشورا_در_منابع_متقدم
@tarikh_j
☘ابوالفرج ضمن بیان مباحث خود به منابع نیز اشاره می کند از جمله این منابع، تاریخ طبری طبقات ابن سعد، الامامه وا لسیاسه و مقتل ابی مخنف و مداینی می باشد، که همه ی این منابع از جمله منابع معتبر عاشورانگاری می باشند.
✅گزارش های ابوالفرج درمقاتل الطالبیین به صورت ترکیبی است، زیرا وی روایت ابی مخنف را ازطریق نصربن مزاحم و ابوالحسن علی بن محمد مداینی با روایت عمار دهنی و روایاتی از جابر جحفی با هم ترکیب کرده و روایات خود را سامان داده است و خود نیز به این مطلب تصریح می کند، بنابراین روایات نقل به معناست و روایاتی در مقاتل الطالبیین هست که در روایت ابومخنف نیست و احتمال دارد این روایتها از روایت های نصربن مزاحم باشد مانند:
زمانی که سر امام را جلوی یزید گذاشتند، یزید اشعاری خواندند که مضمون آن چنین است: «بزرگان ما ببینند که چگونه از این گروه انتقام گرفتیم.»
پژوهشگر :سرکار خانم صغری فهیمی
#مقاتل_الطالبیین
#عاشورا_در_منابع_متقدم
@tarikh_j
فایل کامل بررسی عاشورا در مقاتل الطالبیین🔽
20171002152039-10057-53.pdf
713.1K
تحلیل آموزه امامت در زیارت نامه اربعین
نویسنده: محمد رنجبرحسینی نجمه صنعتیان
منبع: پژوهشنامه معارف حسینی (آیت بوستان سابق) سال دوم پاییز ۱۳۹۶ شماره ۷
یکی از زیارت نامه های معتبر در زیارت امام حسین(ع)، زیارت نامه اربعین آن حضرت است که در روز اربعین خواندن آن بسیار سفارش شده تا جایی که طبق روایت امام حسن عسکری(ع) یکی از علامت های مؤمن، زیارت امام حسین(ع) در روز اربعین شمرده شده است. این زیارت نامه گنجینه-ای ناب در باب شناخت آموزه امامت ولایت است. در این نوشتار برآنیم تا با تحلیل فرازهایی از این زیارت نامه، این آموزه شیعی - یعنی اعتقاد به امام به عنوان حجت خداوند بر خلقش - و اوصاف ویژگی های او را باز شناسیم.
#معرفی_مقالات
#اربعین
@tarikh_j
1578477647-10255-1-8.pdf
421.5K
بررسی ظرفیت های تمدن سازی در جهان اسلام با تکیه بر پیاده روی اربعین
نویسنده: پرویش، محسن؛
بهار 1398 - شماره 2 (22 صفحه - از 35 تا 56)
چکیده:
برپویایی تمدن اسلامی مسالهای است که همه محققان و نویسندگان منصف بر آن اذعان دارندء چرا که این تمدن بهترین تمدن بشری است که همه ابعاد وجودی انسان را در برمی گیرد. یکی از مهم ترین ظرفیتهای تمدنی اسلام در طول اربعین حسینی است که توانسته است الهام پخش و الگوساز در احیای تمدن اسلامی باشد به آن دلیل که مسیر صحیح را از مسیر غلط در تمدن اسلامی برای ما روشن میسازد. البته هنگامی میتوان از اربعین و تاثیر آن بر تمدن سازی اسلامی سخن گفت که ابتدا درک صحیحی و روشنی از مفهوم تمدن داشته باشیم. آنچه در چند سال اخیر چشم جهانیان را به خود خیره کرده است و پتانسیل فراوانی برای نشان دادن تمدن نوین اسلامی دارد پیاده روی اربعین میباشد.ظرفیتهایی که ابعاد گوناگونی از جمله مذهبی, فرهنگی, سیاسی و... میتواند داشته باشد اما بدون شک مهم ترین ظرفیت اربعین حسینی همگرایی جوامع اسلامی میباشد. چرا که پیاده روی اربعین مختص یک مذهب یا فرقه نمیباشد بلکه خیل عظیمی از مردم تحت لوای پرچم اسلام در آن حضور دارند. لذا مطالعه حاضر به روش کتابخانه ای - اسنادی به ترسیم و تبیین ظرفیتهای تمدن ساز پیاده روی اربعین می پردازد.
#معرفی_مقالات
#اربعین
@tarikh_j
تحلیل مبنای تاریخی اربعین حسینی
نویسنده: فاضل، محمد؛
خرداد و تير 1380 - شماره 1 (28 صفحه - از 5 تا 32)
چکیده:
گرامیداشت اربعین سالار شهیدان حضرت حسین بن علی(ع) در میان شیعیان آن حضرت از اهمیت و ارزش ویژهای برخوردار است. از دیدگاه بسیاری از صاحبنظران و مورخان شیعه و اهل سنت، مبنای تاریخی چنین بزرگداشتی، ورود اهل بیت به کربلا در اولین اربعین حسینی (سال 61 هجری) و دفن سرهای مطهر شهیدان بویژه سر مقدس امام حسین(ع) در کنار پیکرهای مطهر آنهاست. جمعی اندک از مورخان و صاحبنظران نیز بر این عقیدهاند که نظریه یاد شده از اعتبار تاریخی لازم برخوردار نیست، بلکه مبنای بزرگداشت این روز ورود جابر و عطیه به کربلاست. مقاله حاضر در یک بررسی و تحلیل تاریخی، در مقام اثبات نظریه نخست است.
لینک مقاله:http://noo.rs/kDgDc
تنظیم:نجمه صالحی
#معرفی_مقالات
#اربعین
@tarikh_j
🌿سلام و شب بخیر همراهان عزیز
🌸با آرزوی سلامتی و اوقات خوش
امشب بخش ویژه ای برای شما مهیا ساخته ایم.
🔷این بار به سراغ مقوله ای متفاوت در رابطه با تاریخ رفته ایم و تیزر و برشی از یک مستند تاریخی با موضوع کربلا و آیین های عاشورایی را به شما تقدیم می کنیم.
🔶امیدواریم فتح بابی برای اندیشه در رابطه ی سینما و تاریخ برای تاریخ پژوهان بزرگوار باشد.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴کربلا جغرافیای یک تاریخ
🔲 روایتی از واقعه کربلاست.
⬅️در فاز نخست مروری مستندگونه بر حرکت حماسی امام حسین (ع) از ابتدا تا پس از شهادت در روز عاشورا دارد و در فاز بعدی چگونگی عزاداری در فرهنگهای مختلف در جهان را در ماه محرم بررسی میکند.
◀️گفتنی است شهاب حسینی راوی این فیلم است و مجید انتظامی برای آن موسیقی متن ساخته است.
◀️این مستند داستانی ترکیبی است از تعزیه، نقالی و انیمیشن و کارگردان کوشیده از تکنیکهای مختلف بصری برای روایت حادثه عاشورا استفاده کند.
✅"کربلا جغرافیای یک تاریخ" در سی و سومین جشنواره فیلم فجر و نهمین دوره جشنواره سینما حقیقت روی پرده رفت، این مستند داستانی تندیس بهترین تحقیق و پژوهش از جشنواره چهلچراغ را دریافت کرده و نامزد دریافت تندیس بهترین فیلم و بهترین دستاوردهای هنری از این جشنواره بوده، "کربلا جغرافیای یک تاریخ" جایزه بزرگ جشنواره کربلا را دریافت کرده است.
#معرفی_فیلم
#کربلا_جغرافیای_یک_تاریخ
@tarikh_j
🌷حضرت عشق!
این اربعین نه با پا و نه با سر
که با کوله باری از حسرت و آه زائرت شدیم!
از اربعین جا ماندیم
خدا کند از شما و قافلهی عشق جا نمانیم.
🌷🌷🌷🌷🌷🌷
سلام و نور
همراهان عزیز و تاریخ پژوهان گرامی
قاب تصویر این هفته با موضوع بررسی تاریخی بنا مرقد مطهر امام حسین(ع) تقدیم حضورتان