eitaa logo
تاریخ 🔖
4 دنبال‌کننده
438 عکس
3 ویدیو
0 فایل
بررسی تاریخ ایران و جهان از آغازین روزها تا زمان حال . #تاریخ #تمدن #ایران #اسلام #میراث_فرهنگی #عکس_تاریخی #باستان_شناسی #کتاب
مشاهده در ایتا
دانلود
📚بیلیق یا وصایای چنگیز خان : 🔹علاوه بر کتاب یاسا که در نزد مغول ها مقدس بود ، مجموعه وصایا و پند و اندرزهای چنگیزخان تحت عنوان کتاب بیلیق جمع آوری شده بود. این سخنان چنگیزخان توسط مغول ها حفظ می شد و در مناسبات گوناگون بیان می گردید.
📌سازمان لشکری مغول ها : 🔹چنگیرخان پس از اتحاد قبایل برای اداره امور نظامی و سیاسی کشور ، ده شغل ایجاد کرد که عبارت بودند از : مسئول نگهداری تیر و کمان ، مسئولین غذا و شراب ، چهار نفر ملقب به تیر نزدیک و تیر دور مامور بردن فرامین چنگیزخان ، یک دربان ، مامور حفظ نظم شورا ، مامور حمل شمشیرها و... 🔹 محافظین چنگیزخان تعدادشان هشتاد نفر بود و به آن ها قراولان خاصه یا کشیکچی می گفتند. 🚩 بهادران گروهی هزار نفره بودند که در‌ صف اول لشکر حضور داشتند و جز بهترین جنگجویان مغول بودند. 🔹لشکر چنگیزخان به دسته های ده هزار نفری تقسیم می شد. هر ده هزار تا را یک « تومان » می گفتند و هر تومان به ده قسمت هزار نفری تقسیم می شد. واحد های کوچکتر را صده و دهه می گفتند. 🔹اگر کسی از واحد خود مثلا از دسته ده هزاری به صد نفری می رفت ، او را می کشتند. چنگیز لشکریان خود را فقیر و محتاج نگه می داشت تا در موقع حمله حریص و سختگیر باشند. 🔅علاوه بر لشکر دائمی ، لشکری از اسیران هر شهر با خود همراه می کردند که برای کارهایی مثل پر کردن خندق ها ، آوردن سنگ و چوب ، خرابی استحکامات و به عنوان سیاهی لشکر و سپر استفاده می کردند.
🔅آمدند و کندند و کشتند و سوختند : 🔹 شهر بخارا از شهرهای بزرگ قلمرو خوارزمشاه بود و یک مرکز علمی و صاحب کتابخانه های بزرگ بود. مغول ها در سال ۶۱۶ ه.ق به این شهر حمله کردند. 🔅یک لشکر از ارتش خوارزمشاهی در این شهر مستقر بود. مغول ها پس از سه روز جنگ موفق شدند شهر را تصرف کنند. همه جا به آتش کشیده شد و تنها ساختمان مساجد و برخی بازارها که از سنگ ساخته شده بودند سالم ماندند. 🔹یکی از مورخین درباره بخارا گفته است : « وحشیان زن ها را می ربودند و مردان به نظاره ایستاده از نهایت عجز ، جز غصه خوردن کاری نمی توانستند کنند. بعضی که تحمل رسوایی را نداشتند از جان گذشته و به سربازان حمله می کردند و به خاک هلاک می افتادند. » 🚩 از یکی از فراریان بخارا درباره وضعیت شهر پس از حمله مغول پرسیدند و او در پاسخ گفت : « آمدند و کندند و سوختند و کشتند و بردند و رفتند.»
📌مرگ چنگیزخان مغول و آرامگاه او : 🔹چنگیزخان در سال ۶۲۴ هجری و در حالی که ۷۲ سال داشت برای سر کوب قبیله تنگغوت ها که در مغولستان ساکن بودند به کشور خود بازگشت. 🔹 او پس از حمله موفقیت آمیز به تنگغوت ها در حین شکار از اسب به زمین افتاد و مرد. 🔅چنگیزخان همیشه با خود تابوتی از چوب بلوط حمل می کرد.پس از مرگ او پسرانش جسد وی را با لباس و زره جنگی در تابوت قرار دادند. 🚩خبر مرگ چنگیز را پنهان نگه داشتند و تابوت او را بر ارابه ای که به دوازده گاو نر بسته شده بود نهادند و در طول مسیر هر کسی را یافتند کشتند تا مکان قبر پنهان بماند. 🔹 به باور مغول ها ، روزی که قبر چنگیزخان کشف گردد دنیا به پایان می رسد.
📌 قلعه دلمونته : 🔹این قلعه که در منطقه آندریا در ایتالیا قرار دارد در سال 1240 توسط امپراطور مقدس رومی ها فردریک دوم ساخته شده است. 🔅هدف از ساخت این قلعه دفاعی نبوده چرا که خندق یا پل متحرکی در اطراف آن قرار ندارد، هرچند باستان شناسان بر این باورند که در اطراف این قلعه دیوار محافظی وجود داشته است. برخی نیز می گویند که این قلعه چیزی بیش از یک اقامتگاه شکار نبوده است. 🚩 این دژ قرن سیزدهمی 8 ضلعی بوده و در هر کنج آن، یک برج هشت ضلعی قرار گرفته است. طرح هندسی این قلعه در زمان خود بسیار خاص و منحصر به فرد بوده است. 🔹 سال 1246 میلادی از این قلعه به عنوان زندان استفاده می شده؛ در نهایت نیز در زمان شیوع طاعون این مکان پناهگاهی برای بازمانده ها بوده است. 🔹این قصر زمانی اتاق های تزئین شده ی زیبا با کفسازی مرمری و ستون ها، موزاییک، نقاشی ها و پرده های منقوش داشته، اما همه ی آنها در قرن هجدهم تخریب شدند.
📌دیوارهای تاریخی آویلا در اسپانیا : 🔹شهر باستانی آویلا در مرکز اسپانیا و در فاصله صد کیلومتری شهر مادرید قرار دارد. در زمان پادشاهی آلفونسو ششم دیواری به طول ۲۵۰۰ متر به دور این شهر کشیده شد که تا الان سالم مانده است. 🔅دیوار سه متر ضخامت و 12 متر طول دارد. تمام بالای دیوار باروی مراقبتی محجر ‏وجود دارد. تعداد 88 برج مراقبت در اطراف دیوار و با فاصله ای منظم قرار گرفته اند. 🔹 در دیوار ها 8 ‏یا 9 دروازه ورودی قرار دارد. قبلا در اطراف دیوار خندقی قرار داشته که امروزه اثری از آن نیست. ‏تمام این تشکیلات در کمتر از ده سال ساخته شد. 🚩 محوطه محصور در دیوار شامل شهر قدیمی و تعدادی کلیسا رومی می شود.
📌پل رومی کوردوبا در اسپانیا : 🔹 پل کوردوبا در قرن اول میلادی بر روی رودخانه گوادالووین و توسط حکومت روم ساخته شده است. 🔅 این پل ۲۴۷ متر طول و تقریبا ۹ متر عرض دارد. این پل شبیه پل خواجو اصفهان هست. با این تفاوت که زاینده رود خشک است و این رودخانه پر آب است. 🚩شهر کوردوبا یا قرطبه شهری در منطقه اندلس در جنوب اسپانیا است. از این شهر به عنوان یکی از مهمترین مراکز تمدن و فرهنگ اسلامی یاد می شود.
📌مسجد جامع کوردوا : 🔹 این مسجد در شهر کوردوا(قرطبه) اسپانیا قرار دارد . ساخت این بنا حدود دو قرن و نیم طول کشید. نام قدیم این مسجد «جامع حضرة» بود. 🔅 این مسجد در سال ۷۸۶ میلادی توسط «عبدالرحمن اول» خلیفه اموی اندلس ساخته شد و بعد از تصرف مجدد شهر کوردوا توسط اسپانیایی‌ها به کلیسا تبدیل شد. 🚩 حکومت چند ساله موروهای مسلمان در اسپانیا باعث شد که در جای جای شهرهای جنوبی این کشور بناهایی زیبا با معماری اسلامی ساخته شود. 🔹این مسجد در ابتدا کلیسای کوچکی بود اما بعد از اینکه مسلمانان در سال ۷۱۱ شبه جزیره ایبری را فتح کردند کلیسا به دو قسمت عبادتگاه مسلمانان و مسیحیان تقسیم شد تا اینکه در سال ۷۸۴ امیر «عبدالرحمن» نیمه مسیحی آن را خرید و دستور دارد که در این قسمت مسجدی بزرگ ساخته شود. 🔅در داخل این مسجد چیزی که بیشتر از همه خودنمایی می کند ستون هایی از جنس مرمر است که به تعداد ۱۰۹۳ عدد از آن ها باقی مانده و نمایی منحصربفرد به آن داده است.
📌استحکامات ماسادا در استان جنوب اسرائیل 🔹 این بنا در بیست و پنجمین سال قبل از میلاد مسیح توسط هیرود اول حاکم رومی یهودیه ساخته شد . 🔅تاریخ ، هیرود را شخصی شرور و بی رحم می داند که از ترس از دست دادن تاج و تخت خود ، دستور کشتن همه نوزادان در بیت لحم را صادر کرد. هدف او این بود که از شر دشمن اصلی خود - مسیح تازه متولد شده - خلاص شود.
🔅فهرست شاهان حکومت مغولی ایلخانی در ایران
📌چاپ پول کاغذی در دوره ایلخانان در ایران : 🔹مغولها پس از تسلط خود بر سرزمینهای مغلوب، سکه‌های نقره را رواج دادند. با آنکه در زمان مغول سکه نقره در ایران رایج بود، صرافان به علت تنزل ارزش پول و جلوگیری از تقلباتی که در دینار بود، از «تومان» به عنوان واحد پول استفاده می‌کردند که ارزش آن معادل ۱۰ هزار دینار بود. مأموران دولت نیز برای جلوگیری از تنزل درآمد خزانه مالیاتها را به تومان وصول می‌کردند. 🔅در سال ۶۹۳ هجری در زمان گیخاتو پنجمین پادشاه ایلخانی ، به واسطه خالی شدن خزانه دولت از پول و فساد دستگاههای دولتی ، فرمان رواج یک نوع پول کاغذی به نام «چاو» صادر و در هر شهر تشکیلاتی تحت عنوان «چاوخانه» ایجاد شد تا چاو جایگزین طلا و نقرهٔ رایج شود. 🚩 چاپ این پول که به پیشنهاد صدرالدین احمد خالدی وزیر مسلمان گیخاتو و به تقلید از پول کاغذی در چین بود با مخالفت مردم و بازرگانان مواجه شد. بر اثر اجبار دولت بر رواج پول کاغذی ، کشور دچار شورشی بزرگ شد و گیخاتو به سبب کودتای قبایل مغولی از قدرت برکنار و توسط بایدو فرمانده شورشیان کشته شد. بنابراین چاپ اولین و قدیمی ترین پول کاغذی به اسم چاو در ایران متوقف شد.
📌مسلمان شدن مغول های ایران : 🔅مغول ها تا پیش از مسلمان شدن پیرو آیین شمنی بودند و خورشید ، ماه ، ستارگان و آب و آتش را می پرستیدند و بت های مختلفی داشتند. اما به یک خدای واحد که بالاتر از خدایان دیگر باشد نیز معتقد بودند. 🔹نخستین پادشاه ایلخانی که اسلام را پذیرفت احمد تکودار سومین شاه این سلسله بود . اما مسلمان شدن او سبب شورش مغول ها و کشته شدن وی شد. 🚩 غازان خان (۶۹۴ ه.ق) هفتمین پادشاه ایلخانی اسلام را پذیرفت و آن را دین رسمی ایران اعلام کرد. 🔹پس از آن که غازان خان مسلمان شد در پی او بسیاری از مغولان که در حدود ده هزار تن بودند نیز مسلمان شدند. سلطان پس از گرایش به اسلام، فرمان تخریب معابد بودا و آتشکده‌ها و کلیساها را صادر کرد. 🔅وی برای مسیحیان و یهودیان پوششی خاص وضع کرد تا از دیگران تشخیص داده‌شوند. به‌طور کلی در این زمان اقلیت‌های اسماعیلی، مزدکی، مانوی، زرتشتی و… که قدرت بسیار یافته‌بودند، از رونق افتادند. 🚩 سلطان محمد خدابنده (الجایتو) هشتمین پادشاه ایلخانی (۷۰۳ ه.ق) مسلمان شیعه شد و مذهب شیعه را در ایران رسمی کرد. اما به سبب شورش مردم ایران که در این زمان اکثرا سنی مذهب بودند ، الجایتو فرمان خود را لغو کرد.
☀️ گنبد سلطانیه : 🔹 این بنای تاریخی مقبره ٱلجایتو هشتمین پادشاه حکومت ایلخانان است که در شهر سلطانیه در استان زنجان قرار دارد. 🚩 ارتفاع این بنا ۴۸/۵ متر است. این گنبد که سومین گنبد بزرگ جهان است از کاشی‌های فیروزه‌ای رنگ پوشیده است. 🔹کار طراحی این بنای هشت ضلعی توسط رشید الدین فضل الله همدانی وزیر محبوب ایلخانیان انجام گرفت . این گنبد زیبا در طول مدت ده سال توسط معماری به نام سید علی شاه به همراه سه هزار کارگر ساخته می شود. بعد از اتمام ساخت کار تزیین بنا آغاز شده و سه سال زمان می‌برد. 🔅سلطان محمد خدابنده بعد از زیارت کربلا و نجف، مسلمان می‌شود و تصمیم می‌گیرد اجساد امام حسین (ع) و امام علی (ع) را به ایران بیاورد و برای همین گنبد سلطانیه را می‌سازد. اما بعد از مخالفت مردم و روحانیون ، از این کار منصرف می شود. 🚗 آدرس : استان زنجان ، سلطانیه ، میدان علامه حلی ، بلوار علامه حلی ، خیابان اریباد.
🔅دوران فترت (دوران تجزیه ایران) : 🔹پس از اینکه ابوسعید بهادرخان (۷۱۶ه.ق تا ۷۳۶ ه.ق) نهمین سلطان ایلخانی با وجود داشتن زنان متعدد ، بدون فرزند درگذشت. جنگ داخلی میان مدعیان مختلف تاج و تخت درگرفت و در هر گوشه از ایران حکومتی تشکیل شد. 🔅 از مرگ ابوسعید بهادرخان تا حمله تیمورلنگ به ایران را دوران فترت می نامند و ایران به مدت ۶۰ سال فاقد حکومت واحد بود و در قسمت های مختلف حکومت های کوچک تشکیل شده بود و ایران به سمت نابودی و تجزیه پیش می رفت. 🔹تجزیه کشور در این دوره به حدی بود که ارائه فهرستی از تمامی حکومت های کوچک امکان پذیر نیست و تاریخ تاسیس و انقراض آنان را نیز دقیقا نمی توان معین کرد و فقط میتوان اسامی حکومت های بزرگتر را ذکر کرد. 🚩 حمله تیمور لنگ به ایران سبب نجات و نابودی کشور از تجزیه شدن شد. تیمور تمام حکومت های کوچک را از بین برد و یک حکومت واحد در ایران تاسیس کرد. 🔅از جمله حکومت های مهم دوران فترت ، آل چوپان ، آل جلایر ، طغاتیموریه ، سلسله جانی قربان ، سربداران ، آل کرت ، آل اینجو ، آل مظفر بودند.
🔅 نقشه ایران در دوران ۶۰ ساله مرگ ابوسعید بهادرخان پادشاه ایلخانی تا حمله تیمور لنگ - دوران ملوک الطوایفی و تجزیه ایران
📌 حکومت سربداران - بخش اول : 🔹پس از یکصد و بیست سال چیرگی مغول ها بر ایران و بسیاری از مناطق آسیا ، جنبشی مردمی در باشتین و سبزوار خراسان علیه ستم و تعدی فرمانروایان مغول و عاملان آنان با شعار « سر به دار می دهیم تن به ذلت نمی دهیم » ایجاد شد. 🔹تلاش و پیگیری رهبران این قیام، منجر به تشکیل حکومت مستقل ملی و شیعه مذهب ایرانی در خراسان شد. مهم‌ترین ویژگی‌ این حکومت ، تنفر و انزجار از عناصر مغولی و تثبیت ایدئولوژی تشیع دوازده امامی بود. 🔹سربداران از سال ۷۳۷ تا ۷۸۸ه.ق در سبزوار در خراسان حکومت کردند. نخستین حاکم سربداران عبدالرزاق بن فضل الله و آخرین آن ها خواجه علی موید می باشد و این حکومت توسط تیمور از بین رفت. 🔹مردم سبزوار چند مغول را که به آنجا آمده و درخواست شراب و زن کرده بودند را کشتند و قیام علیه مغولان را آغاز کردند. عبدالرزاق که از شیعیان و فرزند یکی از مالکان منطقه بود به شورشیان پیوست و رهبری آنان را برعهده گرفت. 🔹حاکم خراسان هزار سوار برای سرکوب سربداران فرستاد ، اما آنان وی را شکست دادند و سبزوار را تصرف کردند. اما بر اثر اختلافی که بین عبدالرزاق و برادرش وجیه الدین مسعود روی داد ، عبدالرزاق کشته شد و وجیه الدین رهبری جنبش را برعهده گرفت.
📌حکومت سربداران - بخش دوم : 🔹با پیوستن شیخ خلیفه و شیخ حسن جوری از بزرگان منطقه به سربداران ، جمع زیادی از متصوفه و دراویش به این جنبش پیوستند و سربداران توانستند در ۷۳۹ه.ق نیشابور را فتح کنند. 🔹سربداران با حکومت های کوچک همسایه مانند طغاتیموریان ، جانی قربان و آل کرت درگیر جنگ بودند. شکست آنان در جنگ زاوه از حکومت آل کرت مقدمه انحطاط و ضعف آنان بود. 🔹پایان حکومت سربداران مصادف با حمله تیمور به ایران بود.خواجه علی موید آخرین حاکم این سلسله که از طرف دولت آل کرت هرات و طغاتیمور در فشار قرار گرفته بود ، از امیر تیمور درخواست کمک کرد. 🔹تیمورلنگ در ۷۸۳ ه.ق بعد از فتح هرات به خراسان آمد و خواجه علی به خدمت او شتافت. از این تاریخ او در تمام یورش ها همراه تیمور شرکت داشت و عاقبت نیز بعد از هفت سال در ۷۸۸ ه.ق در لرستان در حال جنگ کشته شد. با مرگ او ، حکومت سربداران پایان یافت.
📌 حکومت آل مظفر : 🔹 ریشه این دودمان به اعراب قبیله بنی خفاجه می رسد که در قرون نخستین هجری به نواحی خراسان مهاجرت کرده بودند. دودمان آل مظفر هنگامی که دولت ایلخانی رو به زوال می رفت در نواحی کرمان و فارس و یزد قدرت یافتند. 🔅سرسلسله این دودمان ، شرف الدین مظفر ابتدا به خدمت حکومت اتابکان یزد درآمد و در عهد الجایتو پادشاه ایلخانی به حکومت میبد دست یافت. 🔹مبارزالدین محمد پسر شرف الدین بعد از مرگ وی حاکم میبد شد و سپس یزد را فتح کرد و بعد از آن شیخ ابواسحاق آخرین حاکم آل اینجو را شکست داد و شیراز و اصفهان را تصرف کرد. 🚩 ازدواج با دختر آخرین حکمران قتلغ خانی کرمان ، این ایالت را نیز به زیر فرمان او درآورد. او حتی تبریز را نیز فتح کرد اما مدت زیادی نتوانست آنجا را نگه دارد. 🔹امیر مبارزالدین محمد با وجود پیشرفت های درخشان نظامی ، از شیوه مملکت داری بی بهره بود. او که دینداری متعصب بود ، مردم و اطرافیان و فرزندان خود را ناراضی کرده بود. از اینرو در سال ۷۵۹ه.ق توسط پسرانش شاه محمود و شاه شجاع دستگیر و نابینا گردید. 🚩 دولت آل مظفر که قوی ترین دولت از میان دولت های کوچک زیاد این زمان از زوال ایلخانان تا حمله تیمور در ایران بود ، گرفتار اختلافات و درگیری های داخلی بود. 🔅هجوم تیمور به ایران مقارن با آخرین روزهای حکومت شاه شجاع بود. شاه شجاع در بستر بیماری از تیمور خواست که درباره پسرانش خیرخواهی کند و مانع بروز اختلاف بین آنان شود. 🔹تیمور در ۷۹۵ ه.ق به شیراز لشکر کشید . شاه منصور آخرین شاه مظفری با شجاعت علیه او جنگید اما شکست خورد و تمامی دودمان مظفری به اسارت تیمور درآمدند. تیمور پسر خود عمر شیخ را حاکم شیراز کرد و کلیه خاندان آل مظفر از بزرگ و کوچک را به قتل رساند.
🔅قلمرو حکومت آل مظفر
🔅حکومت تیموریان -بخش اول: 🔹این حکومت به اسم تیمور لنگ ، تیموریان نامیده شده است. تیمور از طایفه برلاس و فرزند تراغای و تکینه خاتون بود. او در سال ۷۳۶ ه.ق در شهر کش (شهر سبز - کشور ازبکستان) متولد شد. تیمور که در لغت به معنی آهن است نسبش به تومنه خان از اجداد چنگیزخان می رسد . بنابراین او نیز یک مغول است. 🚩او همسران متعددی داشت که معروف ترین آنان سرای ملک خانم ، اولجای ترکان آغا ، تورموش آغا و تولون آغا بودند. چهار فرزند داشت به اسامی غیاث الدین جهانگیر ، عمر شیخ ، میران شاه و شاهرخ. 🔹 از میان پسران تیمور ، جهانگیر و عمر شیخ قبل از او مردند و میرانشاه نیز به سبب افتادن از اسب دیوانه شد. 🔅تیمور در ابتدا به لشکریان توغلق تیمورخان پادشاه ماورالنهر پیوست و بعد از آن با امیرحسین حاکم بلخ متحد شد و ماوراالنهر (ازبکستان) را تصرف کرد و سمرقند را پایتخت خود انتخاب کرد. او در سال ۷۷۱ه.ق در سن ۳۴ سالگی و پس از قتل رقیبش امیرحسین ، تاج گذاری کرد. 🚩 تیمور پس از ازدواج با «سرای ملک خانم» دختر غازان خان مغول ، از طرف مغول ها لقب کورکان (داماد) را گرفت. 🔅تیمور طی حمله ای به سیستان جهت کمک به حاکم آنجا در مقابل شورشیان ، پایش آسیب دید و معروف به تیمور لنگ شد. 🔹 تیمور پس از ده سال جنگ توانست قدرت خود را در ماورا النهر تحکیم کرده و حملات خود را به ایران آغاز کند. او طی سه یورش سه ساله (۷۸۸ تا ۷۹۰ ه.ق) ، پنج ساله (۷۹۴ تا ۷۹۹ ه.ق) و هفت ساله (۸۰۲ تا ۸۰۷ ه.ق) توانست سراسر ایران را فتح کند.
📌حکومت تیموریان - بخش دوم : 🔹🔅تیمور پس از هر دوره حمله به ایران ، مدتی را به پایتختش سمرقند باز می گشت و استراحت می کرد و سپس مجدد حملات خود را آغاز می کرد. او پس از فتح شهرهای مهم و بزرگ ، افراد نخبه و ماهر آن شهر مانند صنعتگران ، نقاشان و دانشمندان را جمع می کرد و به سمرقند می فرستاد. 🔹 شهرهایی که شورش می کردند و حاکمان تیمور را می کشتند مانند اصفهان و بغداد به شدت قتل عام و ویران می شدند و تیمور از سرهای کشته شده های آن شهر مناره های بزرگ می ساخت. 🔅برخورد تیمور با حاکمانی که به سفیران یا به نامه هایش بی احترامی می کردند نیز به شدت خشونت آمیز بود ، چنانکه وی پس از شکست دادن شاه منصور پادشاه آل مظفر ، تمام خاندان آنان را از کوچک و بزرگ کشت. 🔹تیمور علاوه بر فتح ایران ، به هندوستان حمله کرد و سلطان توغلق دوم پادشاه هندوستان را شکست داده و شهر دهلی را ویران کرد ، به روسیه حمله برد و توقتمش پادشاه حکومت اردوی زرین را شکست داد و شهر سرای را ویران کرد ، در سال ۸۰۴ ه.ق به امپراتوری عثمانی حمله برد و سلطان بایزید اول مقلب به ایلدرم (صاعقه) را در نبرد آنکارا شکست داد. 🚩 تیمور سرانجام در سن هفتاد و یک سالگی در سال ۸۰۷ ه.ق در حالی که با ارتشی بزرگ آماده حمله به کشور چین بود به علت بیماری (افراط در خوردن شراب) درگذشت. 🔹پس از مرگ تیمور، سردارانش تصمیم گرفتند که خبر مرگش را پنهان کنند و تحت فرماندهی نوه اش خلیل سلطان ، به چین حمله کنند. بنابراین جسد او را شبانه و مخفیانه به سمرقند منتقل کردند و در تابوتی نهاده به همراه وسایل جنگش در آنجا دفن کردند. 🚩با پخش شدن خبر مرگ تیمور ، حمله به چین منتفی شد. ابن عربشاه در این باره می نویسد : « چون آن خبر شیرین از قند مکرر گشت و از سمرقند به دیگر شهرها گذشت و بدان گونه آشکار افتاد که از یکان به یکان ، به همگان رسید و کس را به درستی آن مجال انکار نماند ، دل ها همه اطمینان یافت و مردم به خونخواهی برخاستند و غارت و یغمای دیار ایشان آغاز نهادند. هر مستحق آهنگ گرفتن حق خویش نمود و هر بنده گسستن بند را در تلاش افتاد. »
☀️ قلمرو تیمور لنگ پادشاه تیموریان
📌صفات جسمی و اخلاقی تیمور : 🔹 مورخان و مداحان زمان تیمور مانند نظام الدین شامی ، شرف الدین علی یزدی و حافظ ابرو ، او را بسیار ستوده و اعمال و صفات او را مظهر جلال و قهر الهی شمرده اند. 🔅ابن عربشاه از مورخان آن دوره درباره اش نوشته است : « سرش بزرگ و پیشانیش بلند و رنگ چهره او سپید مایل به سرخ بود. اندام استوار ، شانه های فراخ، ریش صاف آویخته ، دست و پای راستش شل و لنگ بود. گزافه گویی و شوخی را نمی پسندید و به هوا و هوس دل نمی داد‌. » 🚩 جاه طلبی و حادثه جویی ، شجاعت ، هوش و حافظه زیاد و مکر و حیله از دیگر خصوصیات وی بود. منابع تاریخی عصر تیموری از قساوت و ستمگری و خونخواری تیمور نسبت به مردم سخن گفته اند . کشتارهای دسته جمعی در اسفزار ، نهاوند ، سیستان ، اصفهان ، دهلی ، بغداد ، سیواس ، همگی دلیل بر صحت این ادعاست. 🔹 از دیگر خصوصیت تیمور ، مالدوستی و حرص او در جمع ثروت و غارت اموال و دارایی های مردم و علاقه به عیاشی و شرابخواری بود. او پس از هر پیروزی به سمرقند می رفت و مجالس عیش و نوش برگزار می کرد. 🔅تیمور پیش از مرگ دوبار شایعه درگذشت خود را در میان مردم پراکنده بود تا ببیند چه کسانی از به جای آوردن وصیت نامه و فرمان های او سرپیچی می کنند. هر دوبار گروهی در مرو فریب خوردند و شورش کردند و همه به قتل رسیدند.
🔅آرامگاه تیمور لنگ در شهر سمرقند در کشور ازبکستان ‌
📌نبش قبر تیمورلنگ : 🔹در سال 1941 میلادی همزمان با حمله هیتلر به شوروی، ازبک ها قبر تیمور لنگ را شکافتند تا بتوانند از روی شکل جمجمه اش چهره اش را بازسازی کنند. 🚩 پس از نبش قبر تیمور در کمال تعجب متوجه شدند که بعد از پانصد سال اسکلتش سالم مانده، روی جمجمه اش هنوز مقداری از ریش او که حنایی رنگ بود وجود دارد و پای چپش کوتاه تر از پای راست او است. 🔅جسد تیمورلنگ را به مسکو منتقل کردند و به بررسی و تحقیقات بر روی آن پرداختند و پس از بازسازی چهره وی از روی شکل جمجمه اش ، وی را مجددا در مقبره اش دفن کردند.