📸 آیتالله خامنهای و بیژن زنگنه در فردو
🗓 خردادماه ۱۳۶۵
📍در این سفر آیتالله #خامنهای به عنوان رئیس جمهور ایران همراه با #زنگنه، وزیر جهاد کشاورزی، از روستای #فردو بازدید داشته و به مزرعه یک پدر شهید نیز سر زدند و در دروی #گندم مشارکت کردند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 آقای منتظریِ همیشه معترض!
🎙مرحوم هاشمی رفسنجانی:
🔸️[ قبل از انقلاب] یک پژوی دست دوم به صورت قسطی خریدم. بعضی از دوستان انتظار داشتند با ماشین من، سفری ترتیب بدهیم. آقای #مروارید فراری بود و در باغ یکی از اعضای #جبهه_ملی در کرج مخفی بود. آقای #منتظری هم به خاطر فشارهایی که در رابطه با فرزندشان محمد و... پیش آمده بود دچار #افسردگی شده بودند. من هم از سوی #ساواک احضار شده و نگران بودم.
🔹️تصمیم گرفتیم ۳ نفری با خودروی من به #شمال سفر کنیم؛ از کرج به سوی چالوس حرکت کردیم. قبل از حرکت با هم قرار گذاشتیم که اظهارات منفی (#نق) و اعتراض آمیز نداشته باشیم و حرفها و اظهارنظرهای #مثبت و در مورد زیباییهای طبیعت باشد.
🔸️معمولاً آقای منتظری لحن #اعتراض آمیز داشتند. به رغم این قرار و تصمیم ایشان نتوانستند خودداری کنند و در موارد زیادی نمره منفی آوردند. شمردیم از کرج تا مقصد حدود #چهارصد مورد بیان اعتراضی داشتند؛ از قبیل اعتراض به سرعت #سبقت، لرزش ماشین، صدای ماشین، #نظافت ماشین، دست انداز، پیچ جاده، پلهای بدمسیر برخورد به پلیس، گل آلود بودن آب رودخانه، #یکطرفه بودن تونل کندوان و ناشی بودن من در رانندگی.
🔹️البته خود این نقها و اعتراضها تبدیل به #سرگرمی و فضای شاد و تفریحی شده بود و سرانجام نزدیک رامسر با دیوار یک پل باریک #تصادف کردیم و گلگیر ماشین خم شد و صدای گوشخراشی داشت که بر اعتراضات ایشان افزود.
🔸️معطلی خسته کننده و گاهی توهین آمیز در تعمیرگاهی در رودسر و اعتراضات بیشتر ایشان همه را #کلافه کرده بود.
🗞در گفتگو با روزنامه ایران
🗓۷ بهمن ۱۳۷۸
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🎙 معادیخواه: روحانیت مبارز با راهپیمایی هفدهشهریور مخالف بود!
📼 مصاحبهکننده: آیا در راهپیمایی هفده شهریور، به جز عامه مردم، #احزاب و دستجات هم به طور خاص شرکت داشتند؟
♦️حجتالاسلام معادیخواه: تقریباً میتوانم بگویم در هفده شهریور #هیچ_گروهی نبود. یعنی مثلاً در شانزده شهریور یا روزهایی که همه ایران را راهپیمایی فرا میگرفت، گروهها میآمدند و برای #بهرهبرداری سیاسی هم شده، پلاکارد و عکسهای مورد نظرشان را بلند میکردند. گاهی هم #شعارهای خاصشان را مطرح میکردند. گروهها برای بهرهگیری از چنین اقیانوس عظیمی آماده بودند. اما هفده شهریور خصوصیاتی داشت که به نظرم خیلی #خالصتر از این حرفها بود.
📼 مصاحبهکننده : از #روحانیون بنام، کسی در میان جمعیت هفده شهریور بود یا خیر؟
♦️حجتالاسلام معادیخواه: نه، به خاطر اینکه روحانیت مبارز با آن راهپیمایی #مخالف بود.
📼 مصاحبهکننده: میگویند آقای #ابوترابی بودند.
♦️حجتالاسلام معادیخواه: اگر آقای ابوترابی هم بودند، شاید به دلیل دیگری بود، مثلاً در آن نزدیکیها زندگی میکردند. ولی روحانیت مبارز اصلاً به این راهپیمایی #مشکوک بود.
📚منبع: کتاب نشست تخصصی کالبد شکافی یک واقعه، موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی.
📍 ۱۷ شهریور ۱۳۵۷ که جمعه #سیاه خوانده میشود، نقش بهسزایی در #سقوط نظام پهلوی داشت. در این روز با فراخوان آیتالله #یحیی_نوری، از مراجع تقلید، صدها نفر از مردم بیتوجه به اعلام حکومت #نظامی توسط شاه در حوالی میدان #ژاله تهران جمع شدند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀 چند نکته از محلههای قم
✏️ابوالحسن گرامی؛ قمپژوه:
🔸️زمانی که در سال ۲۰۱ هجری حضرت #معصومه(س) در محله سبتیه وفات کردند، موسی بن خزرج که یکی از #اشعریان بزرگ بود، ایشان را در باغ #بابلان دفن میکنند.
🔹️باغ بابلان #بزرگترین باغ خارج شهر قم بود و محدوده کنونی حرم حضرت معصومه(س) و محلات اطراف تا پل #علیخانی را در برمیگرفت.
🔸️پیش از سال ۱۳۰۸ یک شب #رضاخان از نزدیکی حرم مطهر رد میشود و وضعیت نابسامان بافت اطراف آن را مشاهده میکند و تصمیم میگیرد #خیابانی در آنجا احداث کند.
🔹️سه #خیابان اصلی در قم در زمان پهلوی اول وجود داشت که اولین خیابان از پل #علیخانی آغاز میشده تا محله دارالشفا ادامه داشته است. خیابان #حضرتی در آن زمان به نامهای خیابان حوض قهوه، سنگ تراش و چراغ گاز خوانده میشده است.
🔸️قهوه خانه بسیار بزرگی در این خیابان وجود داشته که چای و قهوه به #مسافران میداده و کنار آن هم یک باشگاه ورزش #باستانی قرار داشت.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 شهید جواد احمدیان در حال آموزش نظامی به اهالی روستای فردو
🔹️روستای #فردو با تقدیم ۱۰۸ شهید در دوران دفاع مقدس #بیشترین تعداد شهید در میان روستاهای کشور را دارد.
🔸️شهید محمدجواد #احمدیان فردوئی از اهالی این روستا در سال ۱۳۴۱ متولد و در تاریخ ۱۳۶۱/۱۱/۱۵ در عملیات #محرم به شهادت رسید و پیکر پاکش در #گلزار شهدای علیبنجعفر به خاک سپرده شد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 سردر مدرسه غیاثیه (خیابان آذر)
🗓دوران قاجار
📷عکاس: لوئیجی پشه
✏️شرح عکس: عکس امام زاده ای است که در شهر #قم واقع است!
🔸️(عکاس به اشتباه سردر مدرسه #غیاثیه را امامزاده پنداشته است.)
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🗞 گزارش مجله #مسلمین از کشف نفت در قم
🗓شهریورماه ۱۳۳۵
🔸️... نفت #قم کمّاََ و کیفاََ از سایر نفتهای جهان #امتیاز خاصی دارد...
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 آیتالله #بهاءالدینی و گربه سفیدی که هر روز دورش میگردید...
🔸️آیتالله سیدرضا #بهاءالدّینی در سال ۱۲۸۷ در قم متولد شد. ایشان فقیه و استاد #اخلاق و عرفان بود و بیشترین اشتغال و شهرت ایشان به درسهای اخلاقی عمومی یا خصوصیاش مربوط بود.
🔹️این فقیه عارف در ۲۷ تیر ۱۳۷۶ دارفانی را وداع گفت و در #حرم حضرت معصومه(س) بهخاک سپرده شد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀 آذری قمی که بود؟- بخش اول
🔸️آیتالله احمد بیگدلی #آذری_قمی در سال ۱۳۰۳ در قم متولد شد. ایشان از فقهای انقلابی بود که در دوران #پهلوی علیه رژیم مبارزه میکرد.
🔹️عضویت در مجلس #خبرگان قانون اساسی و شورای بازنگری قانون اساسی، نمایندگی مردم قم در دوره دوم #مجلس شورای اسلامی، نمایندگی دورههای اول و دوم مجلس خبرگان رهبری و عضویت در جامعه #مدرسین حوزه علمیه قم و مدیرمسئولی روزنامه #رسالت از سوابق اوست.
🔸️با اینکه بعد از رحلت امام #خمینی در جلسه انتخاب رهبر معظم انقلاب جزو پیشنهاددهندههای ایشان بود اما بعد از چندسال به مخالف با #رهبری پرداخت که نهایتا در اواخر عمر با ارسال نامهای به ایشان از مواضع سابقش #عذرخواهی نمود.
🔹️وی در روز ۲۲ بهمن ۱۳۷۷ در بیمارستان #خاتمالانبیای تهران در سن ۷۳ سالگی درگذشت و در #حرم حضرت معصومه به خاک سپرده شد.
🔗ادامه مطلب در کانال #تاریخ_شفاهی_قم:
@tarikhqom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌀 آذری قمی که بود؟ - بخش دوم
🎥 بخشی از مصاحبه مرحوم سیداحمد #شمس درخصوص نامه آیتالله آذری قمی به رهبر انقلاب:
🔹️در زمان ارسال این نامه، آیت الله #مسعودی مسئول روابط عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه بود و آیت الله آذری قمی #نامه را بدست ایشان رسانده بود که به رهبری رسانند و قطعا هم بدون شک نامه حضور مقام معظم #رهبری رسیده است.
🔸️از عواملی که آقای آذری قمی را تخریب میکرد، باند «#سیدمهدی_هاشمی» برادر داماد آقای منتظری بود و این عوامل که متاسفانه مورد قبول آقای #منتظری بودند شروع به تخریب آقای آذری در زمینه #فقه سنتی که ایشان سردمدار این علم بود، کردند و تا حدودی هم #موفق شدند.
🔗ادامه مطلب در کانال #تاریخ_شفاهی_قم:
@tarikhqom
🌀آذری قمی که بود؟ - بخش سوم
🔸️نامه دوم آیتالله آذری قمی به رهبر انقلاب در سال ۱۳۷۶:
✏️در نامهای که توسط آقای #مسعودی تقدیم شد #جهت را سؤال کرده بودید ایشان نمیدانستند. در اوائل مسئله #مرجعیت من فکر میکردم که شما هم به دنبال #مقام هستید. با توسل به حضرت #عباس سلامالله علیه مشکلم فوراً حل شد و شنیدم که فرزندان خود را به آقای #بهجت ارجاع دادهاید. در هر صورت من سخت احساس #مظلومیت و محرومیت از خدمت به نظام مینمایم و از شما توقع دارم که آنرا #رفع نمائید و اگر با آن سوء ظن به شما #جسارت شده مرا ببخشید.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀شهیدی که امام زمان سراغش را گرفت...
🎙مادر شهیدان مرادی:
🔹️ پسر دومم (هاشم) به عنوان نیروی #بسیجی میخواست به جبهه برود. آن حاج آقایی که مسئول #اعزام بود به من گفت: حاج خانم! هاشم را نمیبریم جبهه، شما یک شهید دادید و حاج آقا هم دست #تنهاست. خودشان هاشم را به خانه فرستادند.
🔸️فردا شب دیدم مسئول اعزام آمد در خانه را زد، اما حسابی #گریه میکرد. گفتم چی شده؟ گفت: «در خواب امام زمان (عج) را دیدم که دارد دست روی سر #بسیجیها میکشد، به من که رسید رویش را برگرداند، گفتم آقا چی شده؟ گفت پس چرا هاشم را نیاوردی» حالا دنبالش آمدهام.
🔹️هاشم را فرستادم رفت و در عملیات کربلای ۵ #شهید شد.
📍شهید حافظ مرادی در سال ۱۳۳۹ در ساوه به دنیا آمد و در سال ۱۳۴۲ به همراه خانواده به قم نقل مکان کرد. در سال ۱۳۵۹ به خدمت مقدس سربازی رفت و در سال ۱۳۶۰ در منطقه اهواز شربت شهادت را نوشید.
برادر او هاشم در سال ۱۳۴۹ در شهر قم دیده به جهان گشود و در سن ۱۶ سالگی در ادامه راه برادر شهیدش به عنوان بسیجی عازم میدانهای نبرد شد و در سال ۱۳۶۵ به شهادت رسید.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸حرم حضرت معصومه در دوران پهلوی اول
🔸️میدان درختکاری شده و خیابان #ارم در دست احداث است.
🔹️در سمت راست در کنار ورودی حرم، سردر آبانبار #شهاب_ملکی به چشم میخورد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 تصاویر جهانگرد #آمریکایی از قم
🔸️جهانگردی به نام #اسپوتینکوف که پنج دهه پیش به ایران سفر کرده بود، به تازگی در شبکههای اجتماعی عکسهایی از سفرش به شهر #قم در سال۱۳۵۴ را منتشر کرد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀 توسل به امام زمان در #جمکران برای شهریه طلاب قم
🔸️آیت الله حجت کوهکمرهای به طلاب حوزه علمیه #شهریه میدادند. یکبار روز آخر ماه بود اما برای فردا که اول ماه باشد زمینه برای شهریه نداشتند. به خادم میفرماید مرکب را آماده کن تا بروم به مسجد مقدس #جمکران.
🔹️ایشان عازم مسجد میشوند بعد از نماز صاحب الزمان (عج) و دعا عرض میکنند: «آقا! #امام_زمان! این حوزه علمیه مال شما است این طلبهها سربازان حضرتعالی هستند آبروی ما مربوط به شما است راجع به شهریه #حوزه عنایتی فرمائید.»
🔸️وقتی به منزل تشریف میآورند خادم عرض میکند آقا بعد از شما دو نفر آمدند و #منتظر شما هستند معلوم میشود جهت دادن #وجوه شرعیه آمده اند و مبلغی پول خدمت آیت الله حجت میدهند وقتی میشمارند میبینند به #اندازه شهریه همان ماه است.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽 واکنش آیت الله #محفوظی به جملهی مصاحبهکننده که از عنوان #آیت_الله_العظمی برای ایشان استفاده کرد...
🔹️آیت الله محفوظی، رئیس دفتر آیتالله #بهجت و عضو مجلس #خبرگان بود که در ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ در سن ۹۶ سالگی چشم از جهان فرو بست.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 ادب معمار مسجد #اعظم قم
🔹️وقتی کار به مرحله ساخت #گنبد مسجد اعظم قم رسید، استاد #لرزاده برخلاف انتظار، آن را #کوتاه ساختند. بهاصطلاح رایج در معماری، از ایجاد "#گردنی" که گنبد روی آن سوار شود، آگاهانه خودداری کردند و بهاینترتیب، ارتفاع گنبد کمتر از حد #انتظار شد.
🔸️وقتی آیتالله #بروجردی برای بازدید از روند ساخت گنبد رفتند و با این مسئله مواجه شدند، علت را پرسیدند. استاد در جواب گفتند: "میتوانستم ارتفاع گنبد #مسجد را بیشتر در نظر بگیرم و آن را بالاتر ببرم اما با خودم گفتم گنبد حرم حضرت #معصومه(س) باید تشخص و جلوه بیشتری داشتهباشد. به همین دلیل، #ارتفاع گنبد مسجد را کمتر گرفتم."
🔹️آیتالله بروجردی بعد از شنیدن استدلال استاد #لرزاده لبخندی زدند و گفتند: "کاش این #ادبی که شما نسبت به حضرت(س) دارید را همه #طلاب ما داشته باشند."
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom