#طرح_سومین_ختم_تلاوت_روزانه_قرآن_کریم
پنجشنبه ، ۲۰ مهر ماه ۱۴۰۲
🌸جهت سلامتی و تعجیل در فرج امام زمان (عج) به نیابت از شهید
( بهروز میرزایی )
🌹🍃
📖صفحه ۱۸ سوره مبارکه بقره
📌 از جزء اول
@telavatghoranrozane
🌺نکته تفسیری صفحه ۱۸:🌺
خدا کجاست؟:
نهال اسلام، هر روز بیشتر رشد می کرد و مسلمانان از میوه های نورس آن بهره می بردند. حوادث گوناگون، یکی پس از دیگری رخ می نمود و خدا به سبب آنها، مطالب مهمّی را برای مردم بیان می کرد. پس از ماجرای تغییر قبله از بیت المقدّس به کعبه، یهودیان از مسلمانان ایراد گرفتند که مگر می شود قبله را تغییر داد و روزی به یک سمت و روز دیگر به جهت دیگر نماز خواند. همچنین در تاریخ آمده است که پیامبر صلوات الله علیه گروهی از مسلمانان را به یکی از میدان های جنگ فرستاد. شب هنگام که تاریکی همه جا را فرا گرفت، آنها نتوانستند قبله را بشناسند و هر گروهی به سویی نماز خواندند. پس از آنکه آفتاب طلوع کرد، فهمیدند که هیچیک به سوی قبله نماز نخوانده اند. هنگامی که از سفر بازگشتند، ماجرا را برای پیامبر بازگفتند.[1] این حوادث باعث شد که خدا این مطلب مهم را برای مردم بیان کند که خدا جای مشخّصی ندارد و همه جای جهان برای اوست.
هر جا که چیزی وجود دارد، خدا در آنجا هم هست، و اصلاً خدا جسم نیست که بتوان به سمت او اشاره کرد. خدا با همه چیز هست؛ ولی خودش چیز دیگری است. مادّه بودن، خاصیّت ما آفریدگان محدود است، و خدای نامحدود، مادّی نیست، و اگر به ما دستور داده که به سَمتی مشخّص نماز بخوانیم، نه به این علّت است که او در آن سمت است؛ بلکه بدین سبب است که ما یکپارچه و هماهنگ باشیم و دچار هرج و مرج نشویم. همچنین آن جهت مخصوص، یکی از قدیم ترین پایگاههای توحید و یگانه پرستی است و توجه به آن، خاطرات مهمّی از بندگی خدا و دشمنی با شیطان را به یاد می آورد. آری، اگر زمانی خدا صلاح می دانست که بندگانش به سوی بیت المقدّس نماز بخوانند و زمانی دیگر مکّه را قبله ی ما قرار داد، همه به سبب مصلحت ما بندگان بوده است و نه چیز دیگر. آری، خدا با این آیه به همه ی ما پیام داده که به هر سمتی و با هر حالتی می توانیم با او راز و نیاز کنیم و خواسته هایمان را با او در میان بگذاریم. ایستاده و نشسته و خوابیده، به این سو و آن سو، فرقی نمی کند؛ مهم این است که پنجره ی دل را به یاد او بگشاییم و خانه ی قلبمان را از عطر نامش خوشبو کنیم. به همین سبب، امامان ما از این آیه استفاده کرده و به ما یاد داده اند که حتّی در زمانی که بر مرکبی سوار هستیم، می توانیم با حالت اشاره، نماز مستحب بخوانیم؛ زیرا ما انسان هستیم و ناچاریم به جهت های متفاوت حرکت کنیم. البتّه به یاد داشته باشیم که رو به قبله بودن در نمازهای واجب و برخی از احکام دیگر مانند دفن مرده ها و ... لازم است و در غیر آنها واجب نیست.
[1] . اقتباس از تفاسیر تبیان، مجمع البیان و نمونه ذیل آیه
#طرح_سومین_ختم_تلاوت_روزانه_قرآن_کریم
جمعه ، ۲۱ مهر ماه ۱۴۰۲
🌸جهت سلامتی و تعجیل در فرج امام زمان (عج) به نیابت از شهید
( ابوالفضل موسوی )
🌹🍃
📖صفحه ۱۹ سوره مبارکه بقره
📌 از جزء اول
@telavatghoranrozane
🌺نکته تفسیری صفحه ۱۹:🌺
راهنمایانی در تاریكی:
یكی از بزرگترین پیامبران خدا، «حضرت ابراهیم علیه السلام » است. او حاضر شد برای به دست آوردن خشنودی خدا، از تمام چیزهای دوست داشتنی خود بگذرد؛ حتّی عزیزترین چیزی كه داشت؛ یعنی جان خود. او در راه مبارزه با بت پرستی، با عمویش ـ كه یكی از نزدیكترین افراد به او بود ـ قطع رابطه كرد [1]و برای بیدار کردن مشركان، بت هایشان را ـ كه محبوب ترین چیز آنها بودند ـ شكست و بدین ترتیب به آتش خشم مشـركان گرفتار شد؛ ولی به لطف خدا، كوه آتش برای او به باغ و گلستان تبدیل گشت. [2]او در اطاعت از فرمان خدا، همسـر و پـسر عزیزش را در بیابانی بی آب وعلف ـ كه بعدها به بركت همان زن و فرزند، به شهر مكّه تبدیل شد ـ رها كرد و آن دو را به خدا سپرد،[3] و پس از سالها كه برای دیدن همسر و فرزندش به مكّه بازگشت، به او دستور داده شد که پسرش را برای خدا قربان كند، و آن دو بدون هیچ تردیدی در برابر فرمان خدا تسلیم شدند.[4] ابراهیم چنان محبوب خدا شد كه خدا او را «دوست ویژه ی خود» انتخاب كرد [5]و مدال افتخار «خلیل الله» را به او بخشید.
پس از پشت سر گذاشتن همه ی این مراحل و سربلند بیرون آمدن از همه ی امتحان های خدا، حضرت ابراهیم به مقامی بسیار والاتر دست یافت؛ مقامی كه فقط افراد بسیار ویژه به آن دست می یابند؛ مقام «امامت». ابراهیم، از سوی خدا، امام و پیشوای مردم شد و مردم مأمور شدند بدون هیچ تردیدی از او پیروی كنند و قدم در راه او بگذارند. او همچون خورشیدی، برای مردم و حتّی پیامبران پس از خود در آسمان امامت می درخشد و راه سعادت را به مردم نشان می دهد.
پیامبر بزرگ اسلام نیز مانند جدّ بزرگوارش، حضرت ابراهیم علیه السلام ، پیشوایی مهربان برای همه ی مردم بود. او تمام سعی و تلاش خود را به كار گرفت تا مردم را از چاه نادانی و گمراهی بیرون كشیده، در آسمان خوبیها به پرواز درآورد؛ ولی سرانجام عمر پر از خیر و بركت او نیز به پایان رسید و مردم، نعمت وجود او را از دست دادند. خدا امّا بندگانش را پس از پیامبر بدون راهنما رها نکرد و مشعل هدایت بندگانش را به دست بهترین مخلوقاتش سپرد و آنان را امام و پیشوای مردم قرار داد. آری، امیر مؤمنان علی علیه السلام ، پیشوای مردم شد، و پس از آن حضرت، فرزندان معصومش یكی پس از دیگری از سوی خدا امامت را به عهده گرفتند تا نوبت به آخرین جانشین پیامبر صلوات الله علیه رسید؛ همان كسی كه مردم را از ظلم و نادانی نجات میدهد و صلح و عدالت را به آنان هدیه می کند، و اگرچه هم اکنون از دیدهها پنهان است، مانند خورشیدی که پشت ابر پنهان شده، به جهانیان فایده میرساند.
آری، امامت، یكی از بزرگترین نعمتهای خدا به انسانهاست؛ چون آنان با پیروی از امام، بدون هیچ سرگردانی، به سرمنزل خوشبختی می رسند. امام رضا علیه السلام در باره ی ویژگی های امام می فرماید: «امام، كسـیست كه با مردم انس می گیرد و با آنان مدارا می كند؛ همچون پدری غمخوار و برادری مهربان و مادری که برای فرزند كوچكش دلسوزی می کند.»[6] اکنون این نعمت بزرگ خدا به كامل ترین صورت به ما مسلمانان داده شده است. خدای مهربان، بهترین مخلوقاتش را امامان و پیشوایان ما قرار داده تا ما همچون فرزندی كه دست در دست پدر گذاشته و كاملاً به یاری او اطمینان دارد، با آن امامان مهربانتر از پدر همراه شویم و از تاریكی های نادانی و بی خبری عبور كنیم. قرآن كریم بارها به مسلمانان فرمان داده كه از پیامبر صلوات الله علیه و امامان پس از او پیروی كنند، و در بسیاری از آیات قرآن به این مطلب اشاره شده است. [7]
[1] . توبه آیه 114
[2] . انبیاء آیه 51 تا 70
[3] . ابراهیم آیه 37
[4] . شعرا آیات 102 تا 106
[5] . نساء آیه 125
[6] . کافی ج 1، ص 200(الامام الرفیق و الوالد الشفیق و الاخ الشقیق و الأمّ بالولد الصغیر)
[7] . نساء 59 ـ مائده 55ـ توبه 119 و ...
#طرح_سومین_ختم_تلاوت_روزانه_قرآن_کریم
شنبه ، ۲۲ مهر ماه ۱۴۰۲
🌸جهت سلامتی و تعجیل در فرج امام زمان (عج) به نیابت از شهید
( سجاد فراهانی )
🌹🍃
📖صفحه ۲۰ سوره مبارکه بقره
📌 از جزء اول
@telavatghoranrozane