🔸 رهبری کریمانه در مدیریت اسلامی
کرسی ترویجی علمی «رهبری کریمانه در مدیریت اسلامی» در سالن جلسات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.
🔹دکتر رستمینیا: به نظر یکی از مباحثی که در متون دینی باید مورد توجه قرار گیرد، بحث (case study) است، یعنی جذابیتهایی که در متون ترجمه بیشتر خود را نشان دهد همان (case study) و موارد رفتاری هستند که ما را از جنبه ذهنی به صحنه عینیت و عمل وارد میکند.
🔹اگر بخواهیم مفهومی را شکافته و ابعاد مختلف آن را استخراج کنیم، باید برخی از امور مهم بررسی شود، مثل تشکیکی بودن مفاهیم، یعنی از ابعاد قوت و ضعف و به نوعی طیف بردار است یا گاهی اوقات شاید اشتراک لفظی وجود داشته باشد، یعنی کاربردهای متعدد برای یک مفهوم در جاهای متفاوت مطرح میشود.
🔹حجت الاسلام آقاپیروز: در پاسخ به یکی از نقدها مبنی بر فاصله از تمرکز بر یک روایت به عنوان محور؛ باید گفت که آموزه محوری روایت «واخلط الشدة بضغث من اللين و ارفق ماكان الرفق وارفق و اعتزم بالشدة حين تغني عنك الا الشدة» است، به نظر این روایت به قدری بار سنگین داشته و غنی است که مانند روایت «لا تنقض الیقین بالشک» است که در قاعده استصحاب مورد تمسک قرار گرفته و مبنایی برای کتبی است که در ارتباط با علم اصول نگاشته شده، روایت محور بحث نیز یک روایت طلایی است، چراکه با هر تأمل و تفکر بر آن، نکته جدیدی به دست میآید.
ادامه مطلب در لینک زیر:
🌐 http://yon.ir/hNgE0
🆔 @vasael_ir
🔸امام علی علیه السلام
🔹أصدَقُ الإِخوانِ مَوَدَّةً أفضَلُهُم لِاءِخوانِهِ فِي السَّرّاءِ وَالضَّرّاءِ مُواساةً
🔹صادقترينِ برادران در دوستى، كسى است كه در خوشى و ناخوشى، نسبت به برادرانش بهتر مواسات كند.
📚غرر الحكم: ج ٢ ص ٤٤٦ ح ٣٢٣٨
🆔 @vasael_ir
🔸یاداشتی از فلسفه سیاسی فارابی و جمهوری اسلامی
🔹فارابی برای فقیه مجموعهای از دانشها را برمیشمارد و بر پایه این دانشهاست که فقیه میتواند در راستای مقاصدی که پیامبر داشته، احکام متناسب را در شرایط زمانی و مکانی خودش استنباط کند.
حجتالاسلام والمسلمین احمدرضا #یزدانی_مقدم:
🔹اندیشه فارابی میراث مشترک بشری
دستاورد اندیشمندانی مانند فارابی میراث مشترک بشری است و میتواند به طرح پرسشهای جدید و یا تلاش برای یافتن پاسخهای جدید و یا پردازش دیدگاههای جدید در اندیشه سیاسی بیانجامد (پارخ؛ «نظریهپردازی در مورد نظریه سیاسی»، ص ۴۰۸ و ۴۰۹). بهره گرفتن از فلسفه سیاسی فارابی برای ایران امروز یک ضرورت است. در این گفتار پرسش این است که: فلسفه سیاسی فارابی برای ایران امروز ما و برای نظام جمهوری اسلامی چه دستاورد و یا فایدهای دارد؟
🔹وحی و پیامبری محور فلسفه سیاسی فارابی
محور فلسفه سیاسی فارابی، چنانکه در مبادی آرا اهل المدینة الفاضلة آمده است، موضوع وحی و پیامبری است. در تبیین فارابی از موضوع وحی و پیامبری سیره پیامبر خاتم (ص) نقش پُررنگی دارد. جهانشناسی و انسانشناسی فارابی هم در همین رابطه قابل بازخوانی است. در وحی، حقیقت انسان که ناطقه نظری اوست با فرا رفتن از درگیریهای متخیله با دادههای حواس و…، و اشراف بر متخیله؛ با عقل فعال ارتباط مییابد یا با او یکی میشود. در این یگانگی پیامبر با عقل فعال؛ نفس قدسی نبوی، فیض الهی را دفعة واحدة و بدون ترتیب قیاسی پذیرا میشود.
🔹به تعبیر ابنسینا کمالی در پیامبر تحقق پیدا میکند. یک کمال وجودی که لازمه آن دریافت معلومات و معقولات بهصورت عقل بسیط است که بهتدریج، با رویدادها و حوادث و اتفاقات، تبدیل به عقل تفصیلی میشود. در چنان مقامی، که مقام مجردات است، کلام بیمعناست زیرا کلام برای انتقال مافی الضمیر خود به دیگری است و زمانی که دو ضمیر یگانه میشوند انتقال مافی الضمیر بهواسطه کلام معنا ندارد.
🆔 @vasael_ir
🔸مصرفزدگی و ترویج زندگی لاکچری مانع تحقق عدالت
🔹عدالت بزرگترین آرمان تمامی پیامبران و امامان و نایبان آنها در تمام طول تاریخ بوده و هست که قرآن می فرماید «لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَ أَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَ الْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ» این تعبیر و عنوان از چند زاویه جذاب و قابل پردازش جدی است. مهمترین دغدغه بشر امروزی حداقل در بعد اجتماعی، مساله عدالت است.
🔹حکومت ها و کارگزارانشان، با شعار مختلف و متنوعی وارد عرصه سیاست و مردم داری می شوند ولی آنچه که از ابتدا علت حدوث حکومت یک جناحی می شود و پیروزی های انتخاباتی را رقم می زند، چیزی نیست جز پیام عدالت گستری برای مردم که اگر درست و منطقی و به جا رسانده شود و در کش و قوص زد و خوردهای رسانه ای گم نشود، قطعا آن شخص یا آن جناح پیروز خواهد شد.
🔹نکته اینجاست که چرا عدالت دستاویز حدوث می شود ولی در بقای سیاستمداران به چشم نمی خورد؟ شاید بهتر باشد چنین سوال کنیم که آیا سیاسیون و حاکمان بعد از رد شدن از خان رأی مردمی و رسیدن به کرسی های قدرت، علت پیروزی های شان را به فراموشی می سپارند و یا اینکه موضوع عدالت به دلیل ثقیل بودن، توان عملیاتی شدنش از دسترس مسئولین امر خارج می شود.
#به_قلم_شما 🖊
ادامه مطلب:
🌐 vasael.ir/0003Lv
🆔 @vasael_ir
🔸باید در سال #رونق_تولید با عمل به #اقتصاد_مقاومتی، فرصت سازی کنیم
حجت الاسلام #احمد_علی_یوسفی:
🔹در سال 98 بر اساس شعار سال باید اهتمام همه ملت به خصوص مسئولان بر زمینه سازی در جهت #رونق_تولید باشد، همان طور که رهبر معظم انقلاب نیز فرمودند برخلاف برخی القائات منفی نگرانه ، امسال، سال فرصت ها و گشایش ها برای ملت ما خواهد بود.
🔹وی افزود: بهترین فرصتی که مقام معظم رهبری در سال های اخیر فراروی ما ایجاد کرده اند، ناظر به لزوم اهتمام به اقتصاد مقاومتی و به خصوص پیگیری واقعی تحقق نظریه #اقتصاد_مقاومتی است ، چرا که اگر این موضوع محقق گردد، شاهد #رونق_تولید و به تبع آن کاهش مشکل تورم و بیکاری خواهیم بود.
🔹مدیر گروه #اقتصاد_اسلامی پژوهشگاه همچنین با تاکید بر این که رشد و تحول اقتصادی در سایه حمایت از تولید داخل صورت می گیرد، گفت: همان طور که رهبر معظم انقلاب بارها و بارها در این سال های اخیر تاکید کرده اند، چنانچه ما می خواهیم اوضاع اقتصادمان بهتر شود و گرفتاری های موجود به خصوص در عرصه معیشت مرتفع گردد، راهکارش همانا تکیه بر #اقتصاد_مقاومتی آن هم نه فقط در عرصه شعار و حرف بلکه مهم تر در میدان عمل است.
🔹وی خاطرنشان کرد: ما در وضعیت کنونی ، ظرفیت عظیم نیروی انسانی و منابع طبیعی و اقتصادی سرشاری داریم که اگر از این ها در چارچوب #اقتصاد_مقاومتی بهره برداری درست و حداکثری داشته باشیم، به حول و قوه الهی بخش اعظم مشکلات و تنگناهای اقتصادی کشور رفع می شود.
🆔 @vasael_ir
🔸کرسی علمی ترویجی تعامل مرجعیت با نهاد ولایت فقیه
🔹حجتالاسلام دکتر #سید_باقری: یکی از مباحث پرچالش و پرسؤال در میان جامعه تعامل و احیانا تزاحم مرجعیت با دستگاه حاکمیت دولت در نظام جمهوری اسلامی است و برای این بحث از آن جایی که تلاش و تمحض آقای دکتر فراتی در مورد روحانیت بوده طبیعی است که شایسته ترین فرد باشند که این رابطه بحث کنند کما این که ایشان پژوهش هایی نیز در این زمینه داشته اند.
🔹دکتر #فراتی: در واقع ولی فقیه که مجتهد جامع الشرایط است وقتی به قدرت می رسد با کسانی که مجتهد مسلم هستند به تزاحم در ولایات می رسند اعم از این که مرجع باشند یا نباشد به همین دلیل در پژوهش خودم تلاش کردم سطح عمومی این تزاحم را مورد توجه قرار بدهم، هرچند در مواردی که مرجعیت طرف تعامل باشد برجستگی بیشتر ی دارد.
🔹دکتر #پور_فرد: امام قائل بود اگر مجتهدی در مسائل سیاسی دخالت نکند اجتهادش محل اشکال است، بنابراین اگر محل منازعه را در حوزه مسائل فردی ببریم چه در بحث های تکثرپذیر و چه در بحث های تکثر ناپذیر با مبانی امام استصکاک پیدا می کند، در این صورت نهایتا می توانید بگویید از عقاید امام راحل نهایتا 15 یا 20 درصد استفاده کرده اید و نسبت آن آن به امام به طور کامل درست نیست.
گزارش تفصیلی نشست در ادامه:
🌐 rasanews.ir/002WPa
🆔 @vasael_ir
🔸نگاهی به دروس خارج و درسگفتار های فقه
🔹بررسی روایات «سیف» در مورد جهاد ابتدایی (آیت الله کعبی)
🌐 vasael.ir/0003J1
🔹خطر نگاه طالبانیسم و قرائت لیبرالی حاکمان از دین (آیت الله علیدوست)
🌐 vasael.ir/0003L6
🔹بررسی قیاس منصوص العلة در امر به معروف و نهی از منکر (آیت الله شب زنده دار)
🌐 vasael.ir/0003Ly
🔹تعیین قلمرو روابط اجتماعی و اصول معاشرتی (آیت الله اعرافی)
🌐 vasael.ir/0003IT
🔹حکم پذیرش حکومت ظالم / نسبت افراط و ظلم (آیت الله اراکی)
🌐 vasael.ir/0003Kz
🆔 @vasael_ir
حجیت حکومت - قطعه صوتی.mp3
2.16M
🔸حجیت حکومت دینی در عصر غیبت
🔹استاد میرباقری
🆔 @vasael_ir
🔸پیامبر اکرم (ص) :
🔹إذا أرادَ اللّهُ بِأَهلِ بَيتٍ خَيرا فَقَّهَهُم فِي الدّينِ ، ورَزَقَهُمُ الرِّفقَ في مَعايِشِهِم ، وَالقَصدَ في شَأنِهِم ، ووَقَّرَ صَغيرُهُم كَبيرَهُم . وإذا أرادَ بِهِم غَيرَ ذلِكَ تَرَكَهُم هَمَلاً .
🔹هرگاه خداوند براى خانوادهاى خيرى بخواهد، آنان را در دين، فقيه و آگاه مىگردانَد و اعتدال در معيشت و ميانهروى در كارهاشان را روزىِ آنان مىكند و كوچك آنها به بزرگشان احترام مىنهد و اگر براى خانوادهاى، غير از آن بخواهد، ايشان را به حال خود رها مىكند.
📚 الجعفريّات : ص ۱۴۹
🆔 @vasael_ir
🔸امام علی علیه السلام
🔹عِندَ الإِيثارِ عَلَى النَّفسِ تَتَبَيَّنُ جَواهِرُ الكُرَماءِ .
🔹در هنگام ايثار است كه گوهر كريمان ، نمايان مى شود.
📚غرر الحكم : ج ٤ ص ٣٢٦ ح ٦٢٢٦
🆔 @vasael_ir
🔸بررسی اسلام تمدنی در گذشته، حال و آینده
دکتر #احمدزاده، رئیس پژوهشکده اسلام تمدنی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی:
🔹پژوهشکده اسلام تمدنی فعالیت خود را از سال 1368 به صورت غیر رسمی و از سال 1373 به صورت رسمی در مشهد و در دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی آغاز کرد.
🔹مهمترین برنامه ما بحث های پیرامون تمدن نوین اسلامی است که به عنوان یکی از مسائل راهبردی دفتر مطرح است و پژوهشکده به سهم خودش در فعال کردن پژوهش های مرتبط با اسلام تمدنی فعالیت هائی را در یکسال گذشته شروع کرده است که ادامه دارد و ما حدود 40 پروژه را در دست داریم که همه این پروژه ها به سال آینده منتقل شده است و برخی از این پروژه ها دو تا سه ساله است و در سال آینده این پروژه ها ادامه دارد.
🔹متاسفانه در کشور ما به پژوهش اهمیت داده نمی شود؛ بخشی از این مسأله به سازمان های پژوهشی باز می گردد که ساختارها و فرآیندهای لازم را ندارند و بخشی از آن به فضاهای سیاستگذاری کشور مربوط است که توجه کافی به این امر به ویژه در حوزه علوم انسانی و اسلامی وجود ندارد.
🌐 vasael.ir/0003Lh
🆔 @vasael_ir
🔸 #معرفی_کتاب | حقوق کودک
🔹کودک به عنوان عضوی از خانواده و جامعه انسانی، به لحاظ آسیب پذیری بسیار و نداشتن توانایی مناسب در دفاع از خود، بیش از دیگران در معرض خطر، تضییع حقوق و بزه دیدگی قرار دارد؛ از این رو، در نظر گرفتن حقوق ویژه برای کودک با هدف حمایت از جنبههای مختلف زندگی او، از حیات و تغذیه گرفته تا آموزش و تربیت، ضروری مینماید.
🔹از دیگر سو، کودکان هر جامعه، آینده سازان آن جامعه اند؛ لذا پرورش و رشد صحیح آن ها، نه تنها آینده سعادتمند آنان، بلکه آینده روشن جامعه را نیز نوید میدهد. تحقق این مهم، در گرو شناسایی حقوق کودک به نحو شایسته است. شاخص این شایستگی نیز وابسته به ارزشهای پذیرفته شده در هر جامعه بوده که آن هم متاثر از جهان بینی حاکم است.
🔹تبیین راهبردها و آموزههای شریعت اسلام که در این زمینه از نظامهای دیگر گوی سبقت ربوده است، در کنار توجه به دیدگاههای موجود در دیگر نظامهای حقوقی و اسناد بین المللی، تحقیقی جامع و شایسته میطلبد.
🔹کتاب #حقوق_کودک نوشته حجت الاسلام غلامرضا پیوندی در ۵۵۲ صفحه و به همت سازمان انتشارات پژوهشگاه منتشر شده است.
🌐 vasael.ir/0003N8
🆔 @vasael_ir