🔸دیدگاه فقهای شیعه و سنی درباره کارمزد
🔹حجتالاسلام والمسلمین #موسویان: مسئله از اینجا شروع شده که برخی از #علمای_اهل_سنت که در مناطق مختلف ایران ایران از جمله در استانهای مرزی زندگی میکنند نسبت به برخی از معاملات بانکداری بدون ربای ایران شک و تردید داشتند لذا بانک انصار پیشگام شد و جلسات متعدد علمی با این اساتید و علمای اهل سنت از یک طرف و علمای شیعه از طرف دیگر گذاشته شد و موارد اختلافی و همچنین موارد مشترک استخراج شد.
🔹با ملاحظه این شرایط مشخص شد که میتوان براساس مشترکات شیعه و اهل سنت، شعبههایی را طراحی کرد که با استفاده از برخی روشهای سپردهگیری و برخی روشهای اعطای تسهیلات فعالیت بانکی انجام دهند که هم مورد تأیید فقهای شیعه و هم اهل سنت است.
🔹 اولین نمونه این شعبه ها، #شعبه_وحدت شهر زاهدان بود که پیرو جلسات متعدد علمی که اساتید حوزه علمیه قم با علمای اهل سنت مسجد مکی زاهدان داشتند، به تفاهم رسیدیم که شعبهای را اختصاص دهیم که از میان قانون عملیات بانکی بدون ربا، برخی از قراردادها را مورد استفاده قرار دهد. برای مثال در بخش سپردههای بانکی، سپردههایی همانند قرضالحسنه جاری، سپردههای قرضالحسنه پسانداز و سپرده سرمایهگذاری مدتدار مورد اشتراک شیعه و سنی بود.
🌐 vasael.ir/0003KW
🆔 @vasael_ir
🔸امام سجّاد عليه السلام :
🔹إذا صَلَّيتَ فَصَلِّ صَلاةَ مُوَدِّعٍ
🔹هرگاه نماز مى گزارى ، [چنان باش كه گويى] نماز آخرين را به جاى مى آورى
📚 بحار الأنوار ، ج ۷۸ ، ص ۱۶۰
🆔 @vasael_ir
🔸اختلاف زن و مرد زمینه ایجاد اختلاف در جامعه اسلامی
🔹آیت الله #مصباح_یزدی: در کمال نهایی مرد و زن مشترک هستند چنانچه حضرت زهرا (س) و حضرت مریم (س) را خداوند برترین انسانهای عالم معرفی میکند، اما با توجه به وظایف و نقش زن و مرد در عالم خداوند تفاوت در آنها و در حقوق و تکالیف آنها قرار داده است.
🔹نقش زن و مرد در فرزندآوری و پرورش آن متفاوت است و با توجه به زحمتی که زن در پرورش، ابقا و رشد فرزند دارد، اسلام برای او حقوقی در نظر گرفته است که همان نفقه است.
🔹در اسلام حق و تکلیف براساس تکلیف در جامعه تعیین میشود، وقتی حقوق و تکالیف تعیین میشود، باید ببینیم هر کسی برای چه ساخته و به کجا برسد، حق و تکلیف در اسلام متعادل هستند.
🌐 vasael.ir/0003Ki
🆔 @vasael_ir
🔸سوء استفاده از جواز چندهمسری و ارتباط آن با خشونت
🔹حجت الاسلام #هدایت_نیا: تصور میشود که درباره خشونت زن و یا خصوص همسر با دستاویز قرار دادن احکام و گزارههای اسلامی سه مسئله مهم وجود دارد. اول اینکه آیا اساسا احکام اسلامی خشونت زا هستند؟ به تعبیر دیگر، آیا در اسلام احکامی وجود دارد که موجب خشونت در خانواده شود؟ من نمیتوانم چنین ادعایی را داشته باشم.
🔹مسئله دوم خشونتی است که ناشی از سوء فهم و یا عدم آگاهی از احکام اسلامی است. به تعبیر دیگر، گاهی خطای معرفتی موجب خشونت میشود. نظیر اینکه در برخی از موارد برداشت اشتباه فقیهی موجب خشونت میشود که ما بدان فتوا معتقد نیستیم.
🔹حجت الاسلام #پیوندی: این موضوع بسیار خوب و چالش انگیز است منتهی عنوان بحث ابهام دارد. باید روشن شود که مقصود از برداشت نادرست در عنوان بحث، سوء استفاده است، خطای معرفتی است و یا چیز دیگری است.
🔹گاهی فقیهی بر اساس برداشت از یک دلیل، فتوایی داده است و گروهی از مقلدین نیز از این فتوا تقلید میکنند. حال آیا صحیح است که بگوییم در اینجا برداشت نادرست از گزارههای دینی سبب خشونت در خانواده شده است؟ به نظر میرسد که باید تکلیف این اشکال در عنوان بحث روشن شود.
🌐 vasael.ir/0003Kn
🆔 @vasael_ir
🔸مفهوم امت در حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران
🔹در این نوشتار به شیوهای توصیفی و تحلیلی به این پرسش نظر افکندهایم که «امت» در اندیشه دینی و حقوق اساسی جمهوری اسلامی چگونه فهمیده شده و چه گستره شمولی دارد و چنین رهاوردی به دست دادهایم که این کلیدواژه در کاربردهای گوناگون خود در قانون اساسی، بهرغم برخی همسانیها، به یک معنا بهکار نرفته است، بلکه حامل معانی مختلف و در پی آن دربردارنده گروههای جمعیتی متفاوتی است.
🔹گستره جمعيتي دولت ها در نظام هاي سياسي امروزي، به طور معمول با عنوان «ملت» يا «مردم» شناخته مي شود. ملت، در رويكردي حقوقي و سياسي، آن گروه انساني است که اعضاي آن در اثر عوامل پيونددهنده مادي و معنوي به يكديگر وابسته شوند و نسبت به جماعت احساس تعلق کنند و سرنوشت خود را با ساير اعضا يكي بدانند.
🔹ملت نمايانگر بُعد انساني جامعه سياسي و عنصر جمعيتي دولت هاي مدرن است و رابطه تنگاتنگي با مقوله تابعيت دارد. از اينرو محور بحث در بعد جمعيتي در حقوق اساسي کنوني همانا ملت است. اما در ادبيات ديني و بهويژه در انديشه سياسي اسلامي، براي اشاره به مجتمع اسلامي از اصطلاح «ملت» استفاده نشده و با وجود کاربرد ملت در متون ديني به معناي دين و آيين، هيچگاه براي اشاره به جامعه اسلامي، واژه «ملت» به کار نرفته است.
گزارش کامل #مقاله:
🌐 vasael.ir/0003Ka
🆔 @vasael_ir
🔸نظام جامع خانواده در اسلام
حجت الاسلام والمسلمین سید #منذر_حکیم در #درس_خارج_فقه نظامهای اسلامی:
🔹 بحث ما در باب نظام تشکیل خانواده است. شهید صدر در یافتن نظام دو روش ارائه کرد:
🔹 شهید صدر در نظام اقتصادی روش پیچیدهای را طی کرد و توانست از مجموع فتاوای فقها(به تعبیر ایشان احکام رو بنایی) به اصول زیرین این مجموعه راه پیدا کند و اصول مکتب اقتصادی اسلام را کشف نماید.
🔹 روش استنطاقی که در تفسیر موضوعی بیان کرد. ایشان بر این عقیده بود که با استنطاق صحیح و کامل از آیات قرآن میتوان به مواضع و دیدگاههای قرآن دست یافت.
🔹در برخی تفسیرهای موضوعی متعارف قرآن، معمولا یک موضوع کلامی یا فلسفی متعارف را مطرح مینمایند و برای آن چند شاهدمثال میآورند. آسیب این روش تفسیر موضوعی این است که آیات قرآن را به سوی مدعای خود توجیه میکنند. آسیب دیگر این است که برای موضوع مورد نظر خود چند آیه پیدا کرده و روی آن بحث میکنند درحالیکه برای یک موضوع چه بسا 100 آیه و برای موضوعی دیگر فقط 5 آیه موجود باشد.
🔹در روش استنطاقی شهید صدر با طرح سوال و بدون هیچ پیش فرضی تمامی آیات قرآن را چه موافق و چه مخالف و محکم و متشابه درباره موضوع مورد بررسی قرار میدهیم. شهید صدر در بحث سنتهای تاریخی و جامعهشناسی قرآنی از روش تفسیر استنطاقی استفاده نموده است.
🆔 @vasael_ir
🔸جایگاه شناسی فقه در منظومه علوم اسلامی
🔹آیت الله #علیدوست تبیین کرد؛ در رابطه با این نشست که به جایگاه شناسی فقه در علوم اسلامی اختصاص یافته است، مقالهای راجع به ظرفیت شناسی فقه نوشتهام که مسلما برای کسانی که به تدریج وارد دروس فقه میشوند و قصد تلاش در این زمینه را دارند، میتواند با ایجاد یک گفتمان، رویکرد و نگاه همراه باشد.
🔹زمانی که جایگاه شناسی فقه گفته میشود، منظور از جایگاه شناسی، موقعیت فقه و منظور از منظومه علوم اسلامی این است که فقه در مجموعه علوم یعنی کلام، تفسیر، اصول فقه، تاریخ و ادبیات چه جایگاهی دارد، اما منظور از کلمه فقه باید مقداری توضیح داده شود.
🔹ممکن است کسی نظر یک مجتهد یا روایتی را حفظ کند که این فهم است، اما فقه نیست و اگر روایت یا فتوایی را با تدبر فهمید، مثل اینکه به دنبال سند آن رفت یا روایت را تحلیل و تدبر کرد، فقه میشود، بنابراین به هر فهمندهای فقیه اطلاق نمیشود، بلکه به کسی که با تدبر و اندیشه به مطلبی دست پیدا کند، فقیه گفته میشود.
🌐 yon.ir/o54XI
🆔 @vasael_ir
ولایت.mp3
758.7K
🔸معنای ولایت در کلام آیت الله مصباح یزدی
#صوت
🆔 @vasael_ir
🔸امام رضا علیه السلام :
🔹إنَّ اللّهَ عز و جل ... أمَرَ بِالشُّكرِ لَهُ ولِلوالدَينِ، فَمَن لَم يَشكُر والِدَيهِ لَم يَشكُرِ اللّه
🔹بى ترديد ، خداوند عز و جل . . . انسان را به سپاسگزارى از خدا و پدر و مادر، فرمان داده است. پس كسى كه سپاسگذارِ (قدرشناسِ) پدر و مادرش نباشد، از خدا سپاسگزارى نكرده است
📚عيون أخبار الرضا علیه السلام :ج ۱، ص ۲۵۸، ح ۱۳
🆔 @vasael_ir
🔸#همایش«صلح، وفاق اجتماعی و همبستگی ملی در ایران
🔹حجت الاسلام والمسلمین #محقق_داماد: رای اینکه دوستی ملی رقم بخورد، باید اصول اخلاقی را نهادینه و فرهنگ سازی کنیم. ما جامعه را به تکثرگرایی آموزش میدهیم، اما تکثرگرایی در واقع متأخر از اصل دیگری به نام حق مداری است، که باید جامعه را در این زمینه تمرین دهیم که بدانند هر کس حقی دارد.
🔹تا قرن گذشته انسان ها تکلیفمدار بودند و احساس میکردند که در برابر پادشاهان و اربابان مکلفاند، اما قرن حاظر، قرن حقمداری است، و باید پذیرفت که همه حقی دارند، حتی حق خطا، که البته این خطا باید به گونهای باشد که به دیگران آسیب نرسد.
🔹اینکه فقط خود را دارای حق بدانیم و حقی برای دیگران قائل نشویم، یک عقب افتادگی محض است؛ و در نهایت اگر اصل حق مداری را نهادینه کنیم، تکثرگرایی پدید میآید. تسامح دینی و ملی باید نهادینه شود و در درجه بالاتر باید به سمت تسامح انسانی رفت، اما باید احتیاط کرد که تسامح ملی را به سمت ناسیونالیستی نکشاند.
🌐 yon.ir/lS57k
🆔 @vasael_ir
🔸فقه شیعه بر خلاف فقه اهل تسنن و یهود ظرفیت تمدنسازی دارد
🔹حجت الاسلام #رهدار: فقه تمدنی به این موضوع وابسته است که اجتهاد و غایت آن چگونه تعریف شود که با تعریف این دو دایره آن متغیر می شود و در فقه تمدنی اگر از موضوعات به سمت ادله حرکت کند پویش این فقه تضمینی است چراکه از همان خاستگاه خود مسأله های عینی را نشانه می رود و حل آن مسأله های عینی را در دستور کار خود قرار می دهد و به همین دلیل از این لحاظ فقه متفاوتی خواهد شد.
🔹مبانی این فقه تمدنی شامل حداکثری بودن دخالت قلمروهای دین در زندگی انسان است که در فقه حکومتی این را داریم و دیگری دلالت نصوص دینی بر ساخت نظام های سیاسی اجتماعی است که در این امر دعوا است و طبعا اگر فقیهی این دلالت را نپذیرد و استشمام نکند که از دل نصوص دینی می توان نظامات استخراج کرد، قطعا فقه او تمدن ساز نخواهد بود و در عین حال نمی توان ادعا کرد که فقه مأموریت تمدنی ندارد.
🔹در روش تأویل که در اجتهاد استفاده می شود این دغدغه جزو دغدغه های جدی است که فقیه باید کاری انجام دهد که بتواند هم از دایره ای که مجموعه روایات برای آن تعریف کرده اند فراتر نرود و در عین حال این مجموعه و دایره را نسبت به زندگی امروز باشد و حجیت زندگی امروز را تأمین کند.
🌐 vasael.ir/0003Kd
🆔 @vasael_ir