🔸سبک زندگی؛ نرم افزار تمدن نوین اسلامی
در نشست «سبک زندگی در گفتمان انقلاب اسلامی» مطرح شد
🔹چهارمین کرسی آزاداندیشی میزگرد علمی «سبک زندگی در گفتمان انقلاب اسلامی»، پنج شنبه 20 دی به همت پژوهشکده سبک زندگی اسلامی و کمیته کرسیهای آزاداندیشی حوزه علمیه استان قم در سالن اجتماعات پژوهشکده سبک زندگی اسلامی برگزار شد.
🔹 آقای #امیر_سیاهپوش: سبک زندگی مانند بسیاری از مسائل، وارداتی است، از این رو ادبیاتی که از آن بهره میگیریم، ادبیات اساتید غربی است و هرکدام رویکرد و تولیدات تحقیقات خود را دارند.
🔹از نظر رهبر انقلاب، سبک زندگی بخش نرم افزاری تمدن نوین اسلامی است، اگر تمدن را دارای دو بخش سختافزاری و نرمافزاری بدانیم، بخش نرم افزاری تمدن نوین اسلامی سبک زندگی است که شامل فرهنگ رانندگی، آپارتمان نشینی، ازدواج، طراحی لباس و مانند آن میشود. این که شما در فرهنگ رانندگی بی نظم و تهاجمی هستید، متأثر از سبک زندگی شما بوده و نوع خلقیات شما را نمایش میدهد.
🔹 # علی_اخترشهر: سبک صورت و ظاهر است، اما زندگی معنا و باطن، اما جالب است که این دو واژه باهم استعمال میشوند، همانند جمهوری اسلامی که جمهوری شکل و اسلامی معنا است.
🔹حال چگونه سبک زندگی را تعریف کنیم؟ آیا سبک زندگی مانند فرهنگ تمدن است که فرهنگ نرم افزار و تمدن سخت افزار آن باشد، همان طور که تلفن همراه تمدن است و یک نرم افزار به همراه دارد، اگر سبک زندگی را مانند فرهنگ تمدن بدانیم، دارای یک بعد مادی و یک بعد معنوی خواهد بود.
گزارش کامل #نشست :
🌐 vasael.ir/0003HT
🆔 @vasael_ir
🔸مبانی مدیریت اسلامی؛ محتوایی و روشی (عام و خاص)
#حجت_الاسلام_ولی_الله_نقی_پورفر، در درس خارج فقه نظامهای اسلامی که از سوی دبیرخانه مفتاح برگزار گردید، مطرح کرد:
🔹مؤلفههای اساسی مدیریت اسلامی(باب هستیشناسی): مؤلفهی اول که پایه تمام اصلاحات بوده و بهعنوان سنگ زیربنای مدیریت اسلامی محسوب میگردد، مدیریت زمان و تنظیم اوقات میباشد.
🔹مدیریت اوقات در شبانهروز، سه وقت ویژه دارد: مابین طلوعین، قبل از غروب و نیمههای شب.
🔹برای رعایت اوقات فوق تنظیم فعالیتهای روزانه اهمیت دارد. در انقلاب فرهنگی ابتدا باید به تنظیم اوقات میپرداختیم. اولین تحول در مدیریت باید از تحول در نظام اوقات صورت بگیرد که شدنی نیز میباشد.
🆔 @vasael_ir
🔸بنیانهای کنش اجتماعی و چیستی آن
کرسی ترویجی با موضوع «روش شناخت مسائل اجتماعی» پنجشنبه ۲۷ دی ماه در ساختمان موسسه پژوهشی مفتاح برگزار شد.
🔹 سید علی #سیدی_فرد: بنده در کتاب «هستی شناسی فلسفی» بیشتر از لوازم شناخت بحث کردم و مطالبی که ارائه می دهم بسیار مختصر و گزینشی است.
🔹مقدمات و مبادی یک کنش اجتماعی از نیاز و علم شروع می شود و به تمایلات می رسد و تمایلات نقش تحریک را ایفا می کند و بعد از مرحله تمایلات نوبت حکم عملی است. بعد از حکم عملی نوبت عنصر اراده انسان است که در نهایت به کنش اجتماعی ختم می شود.
🔹 #حجت_الاسلام_مصباح_یزدی: این نوع نگاه به روش شناخت مسائل اجتماعی نگاه جدیدی است که پا را فراتر گذاشته و علاوه بر معانی بر لوازم نیز توجه کرده است، منتهی در این نگاه خطر افتادن به دام نسبیت وجود دارد.
🔹بنده وقتی کتاب شما را مطالعه می کردم، در یک بخش گفته بودید که سیر تکاملی انسان، یک سیر جمعی است. انسان در مسیر تکامل به انسان های دیگر نیازمند است، ولی سیر تکاملی انسان متوقف بر سیر انسان های دیگر نیست.
گزارش کامل:
🌐 vasael.ir/0003HL
🆔 @vasael_ir
🔸نگاهی به دروس خارج و درسگفتار های فقه
🔹فقه جهاد| دعوت الی الله؛ فلسفه جهاد در راه خدا (آیت الله کعبی)
🌐 vasael.ir/0003Eb
🔹 فقه القضا| تعیین معنا و مصداق پرداخت رشوه به قاضی (حجت الاسلام والمسلمین ارسطا)
🌐 vasael.ir/0003Fw
🔹فقه الاجتماع| اجتهاد با خروج از انحصار و تمرکز بعدالتشریع کارآمد میشود (آیت الله مبلغی)
🌐 vasael.ir/0003D6
🔹فقه روابط اجتماعی| نقش فقه در مدیریت روابط انسانی (آیت الله اعرافی)
🌐 vasael.ir/0003Fi
🔹فقه مستحدثه| طبیق احکام مسافر با مسأله گردشگری (آیت الله اعرافی)
🌐 vasael.ir/0003Cc
🆔 @vasael_ir
🔸امام على عليه السلام :
🔹اِنَّ اللّهَ عَزَّ وَ جَلَّ فَرَضَ عَلى اَئِمَّةِ العَدلِ اَن يُقَدِّروا اَنفُسَهُم بِضَعَفَةِ النّاسِ كَيلا يَتَبَيَّغَ بِالفَقيرِ فَقرُهُ؛
🔹خداوند عزوجل بر پيشوايان عادل واجب كرده كه سطح زندگى خود را با مردم ناتوان برابر كنند تا فقير را، فقرش برآشفته نكند.
📚 کافی (ط-الاسلامیه) ج 1 ، ص 411
🆔 @vasael_ir
🔸برگزاری همایش #فقه_امنیت
🔹پنج شنبه ۴ بهمن ۸ صبح -اصفهان خیابان ابن سینا خیابان کمال خیابان صاحب الزمان مدرسه علمیه حضرت ولی عصر (عج)
🆔 @vasael_ir
🔸فقه حکومتی و مسئولیت فرد در تحقق شریعت
🔹فقه شیعه به طبع آن فقه سیاسی، به دلیل عنصر اجتهاد همواره با تحول همراه بوده است. در دورهای به دلیل دوری از حکومت تنها فقه الاحکام و نیازهای زندگی فردی، موضوع دستگاه فقه و اجتهاد بود، اما بعدها با حضور فقها در مراکز قدرت نیازهای جدیدی پدید آمد که به شکل گیری فقه سیاسی سرعت داد.
🔹با پیروزی انقلاب اسلامی و نقش برجسته فقیهان در اداره جامعه اسلامی و قدرت سیاسی نیازهای روز افزونی در حوزه فقه مطرح شد و سطح انتظارات از حوزه اجتهاد از پاسخگویی در محدوده فقه فردی و عبادی فراتر رفت و عرصه مسائل اجتماعی و سیاسی را در بر گرفت.
🔹از این منظر کاوش در حوزه معرفت فقهی محقق را با چشم انداز از نوآوری و تولید علم در حوزه علم فقه مواجه میسازد: ۱ ـ ابداع و نوآوری در مسائل فقه ۲ ـ نوآوری در روش شناسی و نوع نگاه به مساتل فقهی.
🌐 vasael.ir/0003H2
🆔 @vasael_ir
🔸فتنه اقتصادی در راه است
در نشست «اقتصاد و انقلاب اسلامی» مطرح شد؛
🔹 اولین نشست گفتمانی عصر انقلاب اسلامی با موضوع «اقتصاد و انقلاب اسلامی» با حضور جمعی از طلاب و دانشجویان و فعالان فرهنگی و اجتماعی به همت دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله خامنهای در سالن همایشهای آستان قدس رضوی برگزار شد.
🔹عادل پیغامی، دانشیار دانشگاه اقتصاد امام صادق (ع): رهبر معظم انقلاب با توجه به تحقیقاتی که در عرصه آینده شناسایی و آسیب شناساییها و جریان شناساییها صورت میگیرد شعار سال را انتخاب میکنند.
🔹اینجا این پرسش مطرح میشود که آیا ما با شعارهای سال ارتباط برقرار کرده ایم؟ همچنین این پرسش ایجاد شده است که چرا یک سال به نام نوآوری و شکوفایی نامیده شده است؟
🔹چرا رهبر معظم انقلاب نوآوری گفته اند؟ نوآوری چه گرههایی را حل میکند که رهبری بر آن تأکید دارند و فرموده اند با حل این گره، گرههای دیگر اقتصادی باز خواهند شد و نقشههای دیگر دشمن از بین خواهد رفت.
🔹آیا این نوآوری فقط مختص مباحث دانش بنیان و دانشجوهای دکترا و اساتید دانشگاه است و آیا مردم عادی به این شعارهای سال مرتبط هستند؟
گزارش کامل #نشست:
🌐 vasael.ir/0003HX
🆔 @vasael_ir
🔸نشست نقد و بررسی کتاب «سواد رسانهای»
🔹سومین نشست تخصصی حقیقت مجازی با عنوان «چالش آموزش سواد رسانه ای، همراه با نقد و بررسی کتاب سواد رسانه ای» به همت معاونت گروه مطالعات فضای مجازی معاونت پژوهش حوزه علمیه حوزه خراسان در مدرسه تخصصی قرآن و عترت برگزار شد.
🔹حجت الاسلام محمدی، نویسنده کتاب: در واقع روایت عنصر مشترک رسانه است، اما جنس روایت در رسانههای مختلف مانند سینما و کتاب و اینستاگرام تغییر میکند و به همین دلیل نیاز است تا مردم و جوانان قصه را به خوبی بشناسند و آن را تحلیل کنند چراکه زبان رسانه است.
🔹سواد رسانهای چارچوبهای مشخص و بین المللی دارد و دانشی است که در کشورهای دیگر بر روی آن کار شده و مراحلی را طی کرده است، سواد رسانهای سه فصل کلی متن، تولید کننده و مخاطب دارد که مثلث مطالعات رسانهای است و مطالب اصلی این کتاب حول این سه محور است.
گزارش کامل #نشست:
🌐 vasael.ir/0003HU
🆔 @vasael_ir
🔸برای حاکمان نیز مانند مردم باید رساله عملیه داشته باشیم
حجت الاسلام والمسلمین #ملک_زاده در درس خارج فقه #نظامهای_اسلامی که از سوی دبیرخانه مفتاح برگزار گردید، مطرح کرد:
🔹فقه الحکومه فقه مضاف در حوزه حکومت و حکومتداری است. فقه الحکومه در حقیقت نرم افزار فقهی حکومت اسلامی بوده و ضابطه حکمرانی شرعی و قاعده عمل حاکمان طبق موازین اسلام را مشخص میکند.
🔹در نهج البلاغه آمده رهبر جامعه اسلامی باید نسبت به سایرین در صفاتی مانند مدیریت، مدبریت، شجاعت و... برجسته و برتر باشد. یعنی علاوه بر ملکه عدالت، مدیریت و مدبریت را نیز داشته باشد.
🔹همچنین رهبر جامعه اسلامی باید در اسلامشناسی و فقاهت نه به شکل مطلق بلکه مشخصاً در امر حکومت اعلمیت داشته باشد.
🆔 @vasael_ir
🔸پيامبر صلى الله عليه و آله :
🔹إِنَّ مِنَ الذُّنُوبِ ذُنُوباً لَا يُكَفِّرُهَا صَلَاةٌ وَ لَا صَدَقَةٌ قِيلَ يَا رَسُولَ اللَّهِ فَمَا يُكَفِّرُهَا قَالَ الْهُمُومُ فِي طَلَبِ الْمَعِيشَة
🔹 بعضی از گناهان به وسیله نماز و صدقه هم آمرزیده نمی شوند. سوال شد یا رسول الله!پس چه چیز موجب آمرزش آن است؟ فرمود : جدیت و تلاش در طلب معیشت
📚مستدرك الوسائل و مستنبط المسائل ج13، ص 13
🆔 @vasael_ir
🔸حوزه باید بیش از این نسبت به فقه حکومتی اهتمام ورزد
حجت الاسلام #باقری_کوشه مدیر حوزه علمیه استان سیستان و بلوچستان :
🔹با پیدایش انقلاب اسلامی که حوزه و روحانیت نقش محوری در شکل گیری آن داشتند، و خواستگاه انقلاب به اعتبار نقش رهبری حضرت امام خمینی (ره) حوزه و روحانیت بود، طبیعی است که برای اداره این حکومت باید فقه حکومتی طراحی و زیر ساخت های آن لحاظ می شد.
🔹در واقع فقه حکومتی زمینه پاسخگویی به نیاز جامعه است یعنی وقتی حکومت، یک حکومت اسلامی است، طبیعی است که فقه این حکومت هم باید تدارک دیده شود، و این ضرورت بر اساس این مبنا فهمش به سهولت قابل دریافت است.
گزارش کامل #گفت_و_گو:
🌐 vasael.ir/0003H5
🆔 @vasael_ir
🔸تفکیک قوا از نگاه #شهید_صدر؛ رویکردی نوین در حکومت اسلامی
در نشستی علمی مطرح شد؛
🔹شاخصههای کلی تفکیک و تعامل قوا، مبتنی بر اندیشه و آثار شهید صدر به 4 دسته تقسیم میشوند که عبارتند از: جایگاه و وظایف قوا در #حکومت_اسلامی، ساختار حکومت اسلامی مبتنی بر تعامل قوا، جایگاه مردم در نظام سیاسی اسلام، جایگاه مرجعیت در نظام سیاسی اسلام.
🔹مسئولیت مردم در حکومت اسلامی و ضمانت اجراهای متعدد در تفکیک و تعامل قوا جهت تحقق اهداف حکومت اسلامی، از ویژگیها و مختصات دیدگاه شهید صدر است که او را با سایر دیدگاههای موجود متمایز میکند.
🔹حکومت اسلامی نوع خاصی از الگوی تفکیک و تعامل قوا را ارائه میدهد که مبتنی بر مبانی خاصی شکل می گیرد و شرایط و اقتضائات عملی نیز در ارائه این مدل تأثیر گذار است.
گزاش #نشست:
🌐 vasael.ir/0003Ha
🆔 @vasael_ir
🔸 #معرفی_کتاب | حزب و توسعه سیاسی
🔹این کتاب بر سیاق رهیافت نقش احزاب را در فرآیند توسعه سیاسی، در شش بعد اصلی فرآیند توسعه سیاسی مورد بررسی قرار داده است.
🔹این شش بعد عبارتند از: توسعه مشارکت سیاسی، ایجاد مشروعیت سیاسی، تحکیم یکپارچگی ملی، تقویت هویت ملی، جامعه پذیری سیاسی و دولت سازی.
🔹ساختار و جانمایه اصلی کتاب، برگرفته از آرای چهار تن از دانشمندان حوزه توسعه سیاسی (ساموئل هانتینگتون، مایرون، نیرو جوزف لاپالومبارا و دیوید اپتر) است، که دلمشغولی خاصی نسبت به تحولات حزبی داشتهاند.
🔹این کتاب 132 صفحه ای نوشته آقای سیدحسین حسینی و به همت انتشارات آمن به رشته تحریر در آمده است.
🌐 vasael.ir/0003Gv
🆔 @vasael_ir
🔸بیستمین همایش #کتاب_سال_حوزه_علمیه با حضور حضرت آیت الله #مکارم_شیرازی و آیت الله #اعرافی مدیر حوزههای علمیه برگزار میشود.
🔹همایش کتاب سال حوزه علمیه و دومین جشنواره مقالات علمی پژوهشی و فصلنامه های حوزوی پنج شنبه چهارم بهمن ماه ساعت 9 صبح در سالن همایش های مدرسه عالی دارالشفاء برگزار می شود.
🔹در این همایش بیش از هزارو 171 کتاب و پایان نامه و 125 مقاله از 47 نشریه حوزوی ارسال شده است که در روز پنج شنبه از صاحبان آثار برتر تقدیر می شود.
🆔 @vasael_ir
🔸واکاوی بنیانهای کنش اجتماعی
در کرسی «روش شناخت مسائل اجتماعی» بررسی شد؛
🔹دکتر سیدی فرد: بحث حاضر ناظر به محتوای کتابی است با عنوان «درآمدی بر روش شناخت مسائل اجتماعی». محتوای کتاب تا حدّی بر کتاب قبلی نویسنده یعنی «هستیشناسی اجتماعی درآمدی بر یک نظریۀ نو» ابتناء دارد.
🔹فرایند صدور کنش یک زنجیرۀ علّی است. این زنجیره شامل «نیاز»، «علم»، «تمایل»، «حکم عملی» و «اراده» و سرانجام خود کنشِ (اجتماعی) است. «حکم عملی» نیز خود واجد «موضوع» و «متعلّق»، در معنای اصولیِ، آن است.
🔹 حجت الاسلام علی مصباح یزدی: مسأله در این کتاب به عنوان مجموعه کنشهایی که با وضعیت مطلوب در حیطۀ خاصی سازگار نیستند تعریف شده است؛ چنین تعبیری بسیاری از پژوهشهای اجتماعی را از دایرۀ بحث خارج میکند.
🔹در موضعی از کتاب بیان شده تقرّب به خدا هم میتواند مصداق یک باید و نباید هنجاری و هم مصداق یک باید و نباید توصیفی ـ علّی باشد که ظاهراً نوعی تهافت در آن وجود دارد.
متن کامل #گزارش:
🌐vasael.ir/0003HY
🆔 @vasael_ir
🔸برخی مسئولان اعتقادی به اسلامیسازی علوم ندارد
حجت الاسلام #آقاپیروز مدیر گروه مدیریت اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی :
🔹متاسفانه دولت آقای روحانی اعتقادی به اسلامی سازی علوم ندارد و هزینه جدی هم در این زمینه نمیکند که در نتیجه این رویکرد مانع تولید فزاینده مدیریت اسلامی شده است.
🔹متاسفانه در کشور ما، اهمیت کمتری به پژوهش و مراکز پژوهشی داده میشود و آموزش در درجه اهمیت بالاتری قرار دارد و در امور پژوهشی هم پژوهشهای علوم انسانی، درجه دوم تلقی میشود.
🔹نگاه کمّی و نه کیفی به پژوهش موجب ضعف و تنزل محتوای پژوهشی شده و شیوع استفاده از روشهای کمّی، نتایج تحقیق را تنزل داده است.
🌐 vasael.ir/0003HY
🆔 @vasael_ir
🔸نگاهی به دروس خارج و درسگفتار های فقه
🔹فقه جهاد| معنای برائت و رابطه آن با قطع ارتباط دیپلماتیک (آیت الله کعبی)
🌐 vasael.ir/0003F7
فقه سیاست | اهمیت توجه به پیشفرضها در فهم نظریههای فقه سیاسی (آیت الله علیدوست)
🌐 vasael.ir/0003Gy
🔹فقه سیاسی| ضرورت لحاظ طاقت جمعی در احکام اجتماعی (حجت الاسلام رضائیان)
🌐 vasael.ir/0003GZ
🔹فقه القضا| قاعده اولیه در باب رشوه (حجت الاسلام والمسلمین ارسطا)
🌐 vasael.ir/0003Gu
🔹 فقه مستحدثه| بررسی رابطه بیوتروریسم و تراریخته(حجت الاسلام والمسلمین غرویان)
🌐 vasael.ir/0003C5
🔹 فقه سیاسی| لزوم امید بخشی به مردم در راستای اهداف کمالیه اسلام (حجت الاسلام رضائیان)
🌐 vasael.ir/0003GT
🆔 @vasael_ir
🔸فقه جنسیت
حجت الاسلام والمسلمین #حسین_بستان، در درس خارج فقه نظامهای اسلامی که از سوی دبیرخانه مفتاح برگزار گردید، مطرح کرد:
🔹همانطور که در جلسه گذشته بیان شد موضوع بحث ما پرداخت فقهی به تفاوتهای اجتماعی میان زن و مرد است و اولین حوزهای که به آن میپردازیم «تفاوتها در خانواده» است.
🔹یکی از اولین تفاوتها میان زن و مرد در زمینه انتخاب همسر است. تلقی اولیه آن است که پسر در زمینه انتخاب همسر آزاد است اما ازدواج دختر باکره منوط به اذن پدر است.
🔹در زمینه ازدواج پسر به دلیل واضح بودن مسئله، روایات فروانی وجود ندارد. یک روایت از علی ابن ابی یعفور از امام صادق(ع) است که پسر را در زمینه انتخاب همسر آزاد میگذارد اما نکته روایت آن است که در دستۀ روایات شخصیه بوده و مطلق نیست اما حدیث دوم از امام صادق(ع) که سند آن نیز معتبر است به صورت واضح میان زن و مرد تفاوت میگذارد.
🆔 @vasael_ir
🔸شروع برگزاری نشستهای علمی هشتمین جشنواره بینالمللی مد و لباس فجر
🔹عناوین و موضوعات سلسله نشستهای علمی مد و لباس اسلامی ـ ایرانی (سنم) هشتمین جشنواره بینالمللی مد و لباس فجر از سوی کارگروه ساماندهی مد و لباس اعلام شد.
🔹 ۱۰ نشست علمی پیش از برگزاری جشنواره هشتم فجر برگزار خواهدشد
🔹همه نشستها از ساعت ۱۵ در خانه کتاب ایران واقع در خیابان انقلاب، بین خیابان فلسطین و شهید برادران مظفر (صبای جنوبی)، پلاک ۱۰۸۰ طبقه منفی ۲ برگزار میشود.
🌐 vasael.ir/0003Hd
🆔 @vasael_ir
🔸 #معرفی_کتاب | امامت و رهبری در نگاه عقل و دین
🔹از نظر مورخان اسلامی، دعوا بر سر جانشینی پیامبر مکرم (ص) از نخستین مباحث کلامی بعد از توحید و نبوت به شمار میرود. نظریه پردازیهایی که موافقان و مخالفان در بحث امامت نمودنده اند، از پژوهشهای گران سنگ و ارجمندی است که در مباحث رهبری و خلافت صورت گرفته و از ذخایر ارزشمند و ماندگار است.
🔹هنگامی که برخی از عالمان شیعه به علمای اهل سنت خرده میگیرند که چرا مهمترین واجب الهی؛ یعنی دفن جسد مطهر پیامبر را رها کرده، گروه اندکی به نام اصحاب حل و عقد در سفینه گرد آمدند تا رهبر و جانشین تعیین کنند، در پاسخ میگویند:
🔹این کتاب ۳۰۴ صفحه ای به اهتمام محمد باقر شریعتی سبزواری به همت موسسه بوستان کتاب به رشته تحریر درآمده است.
🌐 vasael.ir/0003Go
🆔 @vasael_ir