🔸امام علی علیه السلام
🔹إذا عَلَوتَ فَلا تُفَكِّر فيمَن دونَكَ مِنَ الجُهّالِ ، ولكِنِ اقتَدِ بِمَن فَوقَكَ
مِنَ العُلَماءِ .
🔹هر گاه بلندى يافتى ، به نادانانِ فرو دستت منگر ؛ بلكه عالِمان فرا دستت را الگو قرار بده .
📚 غرر الحكم: ج ٣ ص ١٥٨ ح ٤٠٩٢
🆔 @vasael_ir
🔸 #معرفی مقاله | تحليل فقهی حقوق کارگر در جامعه اسلامی با رويکردی بر آرای امام خمينی
🔹امام خمینی (ره) به عنوان اسلام شناس و فقیهی حاذق، که رهبری جامعه اسلامی را نیز بر عهده داشتند با شناخت و معرفی ارزش کار در اسلام، حیات ملت را مرهون کار و کارگر دانسته اند. سخنان ایشان درباره شأن کار و کارگر را می توان در سه محور خلاصه کرد:
🔹الف) سریان کار در همه موجودات عالم و کارگر بودن همه موجودات.
🔹ب) نقش مهم کارگران در پیشرفت ملت ها و جلوگیری از انحطاط و وابستگی.
🔹ج) اشارات ایشان به دیدگاه اسلام درباره کارگر.
🌐 vasael.ir/0003Pp
🆔 @vasael_ir
🔸قضاوتی درباره اختلاف مجلس و شورای نگهبان
حجتالاسلام والمسلمین سیدعباس موسویان:
🔹واژه «رِبح مرکب» در مقابل «رِبح ساده» دو روش محاسباتی سود و بهره به حساب میآیند؛ به این معنا که در بانکداری ربوی و در بانکهای اسلامی، گاهی از روش محاسبه سود ساده استفاده و گاهی از روش سود مرکب یا «رِبح مرکب» استفاده میکنند.
🔹بنده مصوبه مجلس را که به شورای نگهبان رفت و سپس به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع داده شد مطالعه کردم و با برخی نمایندگان مجلس هم صحبت کردم و معتقدم اشکال شورای نگهبان بر این مصوبه مجلس مبنی بر خلاف شرع بودن آن وارد است و مجمع تشخیص هم به خوبی حق را به شورای نگهبان داده است.
🔹علت این است که در مصوبه مجلس، چند مسئله با هم خلط و اشتباه شده است. اولاً همین واژه ربح مرکب را اشتباه گرفتهاند و در آنجا اصطلاحاً میخواستند چند مسئله را مطرح کنند که مقداری به هم ریخته هستند و از اصطلاحات صحیح استفاده نکردهاند. بنده ربح مرکب را توضیح دادم و شورای نگهبان هم به خوبی متوجه شده و به آن اشکال گرفته است.
🌐 yon.ir/r1jg9
🆔 @vasael_ir
🔸کتاب «کرانههای ولایت فقیه» منتشر شد
🔹اولین کتاب مصور وتمام رنگی باموضوعات مختلف در زمینه ولایت فقیه منتشر شد.
🔹این کتاب، اولین کتاب جامع درمورد موضوعات مختلف ولایت فقیه است که به بررسی نظرات علما قرن چهارم تا قرن حاضر درمورد مفهوم ولایت فقیه به همراه تصویر پرداخته است.
🔹معرفی بیش از ۳۰۰کتاب در زمینه ولایت فقیه و حل و بررسی شبهات کلی در این زمینه دیگر ویژگی این کتاب است.
🆔 @vasael_ir
🔸روشی نو در پاسخگویی دینی به مسائل فرهنگی و اجتماعی
🔹حجت الاسلام #فرحانی در درسگفتار نظامهای اسلامی :
اشاره به بحث اجماع و شهرت
🔹بحث اجماع و شهرت در فقه ما بسیار پرکاربرد و نافع است.
🔹این دو بحث عرصههای جدیدی را در ابواب فقهی از طهارت تا دیات(خصوصا مباحث معاملاتی) حل میکند و نتایج محسوسی در فقه دارد. یکی از بهترین بیانها در مورد این دو بحث در کتب رسایل و مکاسب شیخ انصاری(ره) آمده است.
🔹شاید تصور ما این است که اگر در یک مسألهای آیه و روایت وجود نداشت باید به اصول عملیه مراجعه کنیم؛ حال آنکه جناب شیخ انصاری(ره) در موارد بسیاری از کتاب مکاسب، بدون استفاده از آیه و روایت، حکم یک مسأله را با کمک اجماع و شهرت روشن میکند به نحوی که آدرسهای مورد استناد آن مسأله، فقط کتب فقهاست.
🆔 @vasael_ir
🔸حقوق کودکان به عنوان یک مطالبه اساسی در عمل به رسمیت شناخته شود
محمود عباسی دبیر مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک خواستار شد؛
🔹یکی از مهمترین زوایای حقوق بشر رعایت حقوق این قشر در جامعه و خانواده است که باید با همکاری بخشهای مختلف برای تحقق کامل آن اقدام کرد.
🔹کودکان به خاطر شرایط سنی بیشتر از سایر گروههای جمعیتی در معرض آسیبهای اجتماعی قرار دارند، باید برای پیشگیری از آن تمام دستگاههای اجرایی بیش از گذشته وظایف خود را انجام دهند.
🔹بهره مندی کودکان از آموزش و همچنین مصونیت در برابر برنامههای فضای مجازی از جمله مسائل مهمی است که باید تصمیم گیران و تصمیم سازان به آن حساسیت نشان دهند.
🌐 vasael.ir/0003Pn
🆔 @vasael_ir
🔸پیامبر اکرم (ص)
🔹مَن وُقِيَ شَرَّ لَقلَقِهِ وقَبقَبِهِ وذَبذَبِهِ ، فَقَد وُقِيَ الشَّرَّ كُلَّهُ.
🔹هر كه از شرّ زبان و شكم و شهوتش محفوظ بماند ، از همه بدى ها محفوظ مانده است .
📚شُعب الإيمان : ج ٤ ص ٣٦١ ح ٥٤٠٩
🆔 @vasael_ir
🔸اندیشه شهید مطهری در راستای رسیدن به تمدن نوین اسلامی بود
حجت الاسلام والمسلمین پارسانیا:
🔹تمدن با فرهنگ و جامعه مفهوم نزدیکی دارد و تمدن یک سطح به بلوغ رسیده از فرهنگ و جامعه است.
🔹هر تمدنی مبتنی بر معانی است که در سه سطح مورد بررسی قرار می گیرد، نخست این که باید بررسی شود معانی تمدنی صحیح هستند یا خیر به عنوان مثال آیا تمدن توحیدی است یا مشرکانه همچنین آرمان هایی که دنبال می کند را مورد بررسی قرار می دهند.
🔹شهید مطهری در شرایطی پا به عرصه وجود گذاشت و دوره تکوین شخصیت او شکل گرفت که از نظر تاریخی، فرهنگ و تمدن اسلامی در یکی از نقاط تاریک خود به سر می برد و زمانی طلبه شده بود که فردی وارد حوزه علمیه نمی شد و چنین دورانی در تاریخ حوزه علمیه یافت نمی شود.
🌐 vasael.ir/0003Py
🆔 @vasael_ir
🔸در دوره تربیت کودک مطرح شد
حجت الاسلام #تراشیون:
🔹 نیروی انسانی مهمترین دلیل موفقیت نظام تعلیم و تربیت است.
🔹 انگیزه به دو بخش بیرونی و درونی تقسیم میشود؛ انگیزه بیرونی اغلب آثار مستمر ندارد و وقتی فرد به پاداش میرسد انگیزه قطع یا کمرنگ میشود.
🔹 تشویق یادگیری از مهمترین عوامل ایجاد انگیزه درونی است.
🔹 یادگیری تنها نیاز انسان نیست بلکه مقدماتی لازم دارد.
🔹 مقدمات یادگیری شامل نیازهای زیستی، امنیت، محبت، احترام و شکوفایی استعدادها میشود.
🆔 @vasael_ir
🔸 #یادداشت | حاصل عمر امام
نگاهی بر فرمایشات امام (ره) درباره شخصیت شهید مطهری؛
🔹از گفتار و نوشتار حضرت امام و شهید مطهری به خوبی روشن می شود که بین آن دو شخصیت، رابطهای عمیق و ژرف وجود داشته، و معلوم می شود که آنچه آن دو بزرگوار درباره یکدیگر می گفتند، از روی شناخت، و به دور از تعارفات معمولی بوده است.
🔹این شهید مطهری است، که امام را جان جانان، قهرمان قهرمانان، امام چشم و عزیز ملت ایران و استادی عالیقدر و بزرگوار می خواند، و او را حسنه الهی می داند. از این رو است که شهید مطهری گمشده خود را در شخصیت ایشان می یابد، و او را «روح قدس الهی» می نامد.
🔹من فرزند بسیار عزیزی را از دست دادم، و در سوگ او نشستم که از شخصیتهایی بود که حاصل عمرم محسوب میشود، در اسلام عزیز با شهادت این فرزند برومند و عالم جاودان، ثلمهای وارد شد که هیچ چیز جایگزین آن نیست.
🌐 vasael.ir/0003Pv
🆔 @vasael_ir
🔸ضرورتها و موانع تحصیل اجتهاد محور از نگاه آیت الله رشاد
🔹یکی از جهاتی که باید اهتمام شود پرداختن به مبانی است که این مبانی باید تبدیل به قالب دانشها شود و علوم انسانی حائز اهمیت هستند چراکه علوم انسانی امروز رقیب شریعت هستند و علوم انسانی باید تصرف شود و اسلامی تأسیس شود.
🔹چراکه بدون علوم انسانی موضوع شناسی در فقه تمام نیست و علوم انسانی به ما موضوع شناسی میدهد که اگر فهم به اقتصاد داشتیم فقه الاقتصاد میشود چراکه فهم اقتصاد را علم اقتصاد به ما میدهد و علم اقتصاد با منظر اسلامی نیاز است.
🌐 vasael.ir/0003QF
🆔 @vasael_ir
🔸 #معرفی_کتاب | قراردادهای الکترونیکی از دیدگاه فقه و حقوق
🔹درصد بسیار بالایی از معاملات روزانه و تراکنش های بانکی مردم به گونه الکترونیکی و بدون مراجعه حضوری از طریق گوشی تلفن، تبلت یا رایانه انجام می شود.
🔹کتاب قراردادهای الکترونیکی تلاشی است در جهت تبیین مفاهیم مربوط به این حوزه و تحلیل ویژگی ها و احکام قراردادهای الکترونیکی؛
🔹در این کتاب با مفاهیمی همچون تجارت الکترونیکی، شیوه انعقاد قراردادهای الکترونیکی، طریقه احراز اهلیت طرف های معاملات اینترنتی، مفهوم و انواع شرایط اعتبار امضای الکترونیکی، درجه اعتبار و ارزش اثباتی گواهی های الکترونیکی، مزایا و معایب مهم ترین ابزارهای پرداخت الکترونیکی یعنی انواع کارت های الکترونیکی، پول و چک الکترونیکی آشنا می شویم.
🌐 vasael.ir/0003Q5
🆔 @vasael_ir
🔸لایحه جدیدی برای حمایت از حقوق حیوانات تدوین میشود
معاون ارتباطات و پیگیری اجرای قانون اساسی معاونت حقوقی رئیس جمهوری:
🔹سازمان حفاظت محیط زیست در یک اقدام خیرخواهانهای پیشنهاد اصلاح ماده ۶۷۹ قانون مجازات اسلامی را مطرح کرد و هدف از این اصلاحیه، حمایت از حقوق حیوانات و پیشگیری از حیوان آزاری بود.
🔹اما در نشستهایی که معاونت پیگیری اجرای قانون اساسی با فعالان محیط زیست و سازمانهای مردم نهاد فعال در این حوزه، حقوقدانان و دغدغهمندان حوزه حمایت از حیوانات داشت.
🔹این افراد به شدت مخالف مفاد لایحه پیشنهادی بودند و به صورت جدی خواستار جلوگیری از تصویب آن شدند، زیرا معتقدند این لایحه موجب نقض اصل پنجاهم قانون اساسی میشود.
🌐 vasael.ir/0003Q7
🆔 @vasael_ir
🔸استاد شهید مطهری و عرفان اجتماعی
حجتالاسلام دکتر محمدجواد #رودگر:
🔹در منظومه معرفتی استاد شهید مطهری عرفان از رنگ و بوی خاصی برخوردار است. عرفانی که به انسان درد خدا و درد خلق و گرایش به درون و برون را توأمان عنایت میکند؛ بدینسبب، از خودآگاهی عرفانی بهصورت راز سیر و سلوک یا عرفان عملی و نیل به مقامتوحید و کمال سخن به میان میآورد
🔹از دیدگاه استاد مطهری (رض) عرفان، یعنی «معرفهالله» از راه دل و تهذیب نفس که به توحید الهی یعنی جز خدا هیچ ندیدن منتهی گردد.
🌐 yon.ir/nwyVA
🆔 @vasael_ir
🔸امام صادق علیه السلام فرمود:
🔹انما فرض الله الصیام لیستوى به الغنى و الفقیر.
🔹خداوند روزه را واجب كرده تا بدین وسیله دارا و ندار (غنى و فقیر) مساوى گردند.
📚 من لا یحضره الفقیه، ج 2 ص 43، ح 1
🆔 @vasael_ir
🔸 #معرفی_مقاله | تطورات فقه حکومتی در دوران مشروطیت از منظر جامعه شناسی علم
🔹فقه حکومتی، دغدغه ای است که متفکران اسلامی را در قرن اخیر به گونه ای محسوس درگیر خود کرده است.و در واقع می توان روند پر فراز و نشیب فقه حکومتی را کارنامه ای از کنش های مجتهدان عصر جدید نسبت به پرسش های نوین بشر عنوان کرد.
🔹حقیقت این است که فقه سیاسی شیعه در عصر مشروطیت به دلیل "ضرورت برخاسته از مواجهه هوشمندانه مسلمین با مدرنیته، بسط اندیشه های اجتماعی فقيهان به واسطه ظهور افرادی همچون سید جمال اسد آبادی و هویت یافتن فقيهان به عنوان مصلح اجتماعی، رغبت فقيهان اصولی فلسفه خوانده به گذر از فقه مساله محور به فقه جامعه محور در قالب نظامنامه اجتماعی و مقابله استراتژیک با استعمار بیش از گذشته تحرک علمی داشت و فقيهان در عرصه بحث و درس و نوشتن رساله های فقه حکومتی فعال بودند، اما این حرکت نه تنها به افق مطلوب خود نرسید،بلکه دچار نقص ها و ضعف هاي بیشماری هم بود.
🌐 yon.ir/tvjhe
🆔 @vasael_ir
🔸لایحه جدیدی برای حمایت از حقوق حیوانات تدوین میشود
معاون ارتباطات و پیگیری اجرای قانون اساسی معاونت حقوقی رئیس جمهوری:
🔹در اصل ۵۰ قانون اساسی آمده است: «در جمهوری اسلامی، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی میشود. از این رو فعالیتهای اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیر قابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است».
🔹برآیند مذاکرات و بررسیهای تفصیلی کنشگران مدنی و کارشناسان معاونت نظارت و پیگیری اجرای قانون اساسی مبین وجود نارساییها و ایرادات فنی حقوقی متعدد در لایحه یاد شده است.
🔹لزوم حفاظت از حیات حیوانات، ابعاد مختلف بوم شناختی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و توسعه پایدار دارد و محدود کردن این ابعاد به صرف برخی جرم انگاریها آن هم به صورتی غیرعلمی و نارسا، چشم پوشی از زوایایی ضروری است که چشم انداز وجود یک اراده علمی، مصمم و کلان نگر در خصوص موضوع را مبهم میسازد.
🌐 vasael.ir/0003Q7
🆔 @vasael_ir
🔸مشکلات جامعه پیامد عدم ورود فقه در بدنه اجرایی کشور
🔸حداقلی بودن روش مواجهه با منابع فقهی ضعف آموزشی است.
حجت الاسلام رهدار رئیس مؤسسه فتوح اندیشه:
🔹مردم میگویند: حکومت آخوندی؛ اما در حقیقت در این چهل سال، فقه در سیستم نبوده است! جای آخوندها در سیستم تعلیم و تربیت، در سیستم انرژی، در سیستم صنعت کجا است؟ ورود حوزه و روحانیت در این سیستمها کجا است؟
🔹نه کارشناس، نه گزارش و نه اصل مراجعهاش نیست، فقیه تازه متوجه شده که خودش باید دستی در کارشناسی داشته باشد؛ لازمهاش این است که وارد سیستم شود؛ علاوه بر عللی بیرونی که الآن در بستر جمهوری اسلامی آماده شده، یک شرایطی هم درونی است که فقه حداکثریها میگویند: نگاه به فقه باید عوض شود؛ چند بستر در بحث ثابتات و متغیرات، در دستگاه نظریه استنباط، در روش موضوعشناسی و حتی روش مواجهه با منابع فقهی که حداقلی استفاده شده باید حداکثری شود.
🆔 @vasael_ir