📍 تبعات ناواقعنمایی از «مذاکره»
📝 محمدحسین نظری: کارنامه دولت به عنوان بالاترین رکن اجرایی کشور، طبیعتا مجموعه خدمات و صدماتی است که نقد و تامل در آنها چه در زمان استقرار هر دولت و چه پس از آن همواره میتواند مایه تذکر باشد. مشترکات دولتهای یازدهم و دوازدهم با دولت چهاردهم و برخی اظهارات و فضاسازیهای رسانهای مشابه در ماههای گذشته، راقم این سطور را بر آن داشت که با اشاره به برخی حوادث آن دوره، مواردی را از باب مشورت به دولت محترم متذکر شود.
اگر بگوییم مذاکره بزرگترین پروژه سیاسی و پرتکرارترین کلیدواژه در دولتهای یازدهم و دوازدهم بود، کمتر کسی با آن مخالفت میکند و تقریبا گزارهای مقبول است.
اما آثار و نتایج منفی آن زمانی از راه رسید که ابرپروژه دولت شکست خورد. به این ترتیب سرمایه اجتماعی که باید به نحوی حسابشده پشتوانه اهداف و برنامههای اساسی کشور قرار میگرفت، با غفلت دولت وقت و فضاسازی برخی جریانها و رسانهها صرف پروژهای سیاسی شد که نهتنها اهداف کوتاهمدت دولت در بهبود اوضاع معیشتی مردم را تامین نکرد، بلکه با رقم زدن یک دهه رکود اقتصادی، افق آینده را برای بخشی از جامعه تیره و تار کرد.
عاقلانه نیست و نباید انتظار عمومی را بالا برد و اصطلاحا «نباید همه تخممرغها را در سبد مذاکره گذاشت» اما استمرار فضاسازیها و کشاندن گمانهها و بحثهای فنی به پایینترین سطوح افکار عمومی و ناواقعنمایی از مذاکره به عنوان شاهکلید بهبود معیشت و رشد و توسعه اقتصادی، موجی از نارضایتی در جامعه ایجاد کرد که البته خاموش باقی نماند و دستکم در ۲ برهه در سالهای ۱۳۹۸ و...
روزنامه وطن امروز
📍 تبعات ناواقعنمایی از «مذاکره» 📝 محمدحسین نظری: کارنامه دولت به عنوان بالاترین رکن اجرایی کشور،
۱۴۰۱ به صورت ناآرامیهای اجتماعی پدیدار شد.
رفتار کلی دولت چهاردهم و برخی جریانها و رسانههای نزدیک به آن و روزشماری برای مذاکره با آمریکا و البته برخی کنشهای پرسشبرانگیز دولت در جریان تحولات منطقه نشان میدهد احتمال بازگشت به ۱۰ سال پیش منتفی نیست.
مذاکره یک ابزار قطعی در سیاست خارجی است که از قضا در شرایط سخت اقتصادی بسیار کارآمد و راهگشا است اما تجربههای گذشته نشان میدهد اولا تقلیل آن به مذاکره با یک یا چند دولت خاص که خود عامل تحریمند و ثانیا القای آن به عنوان تنها راه گشایش اقتصادی و شاهکلید بهبود وضع معیشتی و توسعه این نظر به پایینترین سطوح اجتماعی و پافشاری بر آن، نتیجهای جز قطبیکردن جامعه و تشدید تنشهای اجتماعی و در نهایت کاهش سرمایه اجتماعی ندارد.
🔗 http://vatanemrooz.ir/newspaper/page/4215/1/296468/0
✉️ @vatanemrooz
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📍 روی لبه تیغ
#کیوسک؛ قمار اردوغان درسوریه بویژه درباره کردها منافع ترکیه را در شرایطی ناپایدار قرار داده است
🔗 http://vatanemrooz.ir/newspaper/page/4216/1/296508/0
✉️ @vatanemrooz
📍 اشتباه راهبردی دولت و جهش دلار تا ۸۰هزار تومان
📝 محمدطاهر رحیمی: این روزها، بازار ارز کشور با جهشهای قابلتوجهی در نرخها مواجه شده است که بیشتر در بازار سیاه موسوم به بازار آزاد نمایان است. این جهش قیمت ارز، نگرانیهای گستردهای را میان مردم و فعالان اقتصادی ایجاد کرده است. کاهش ارزش پول ملی در برابر ارزهای خارجی نهتنها هزینههای زندگی را برای شهروندان عادی افزایش میدهد، بلکه موجب بیثباتی در برنامهریزیهای اقتصادی و تجاری
میشود.
ابعاد مختلف اهمیت نرخ ارز را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
۱-نرخ ارز یکی از عوامل کلیدی در شکلگیری انتظارات تورمی است.
۲-با افزایش نرخ ارز، صاحبان نقدینگی تلاش میکنند داراییهای خود را از تورم مصون نگه دارند.
۳-افزایش نرخ ارز موجب میشود عاملان اقتصادی برای جبران کاهش ارزش پول و هزینههای افزایشیافته، بازدهی یا به عبارتی سود مورد انتظار خود را افزایش دهند.
۴-نوسانات نرخ ارز هزینههای تولید را افزایش میدهد.
۵-در شرایط نوسانات ارزی، بازده فعالیتهای سفتهبازانه مانند خریدوفروش ارز، طلا و املاک بیشتر از بازده تولید میشود.
۶-با افزایش نرخ ارز و رشد انتظارات تورمی، تقاضای نقدینگی از بانکها افزایش مییابد. این وضعیت میتواند به کژمنشی مشتریان و کژگزینی بانکها منجر شود.
۷-نوسانات ارزی نظام عرضه و تقاضا را مختل میکند. از یکسو، عرضهکنندگان تمایلی به فروش کالاهای خود به قیمتهای فعلی ندارند و ترجیح میدهند قیمتها بیشتر افزایش یابد. از سوی دیگر، تقاضا علاوه بر جنبه مصرفی، جنبه سرمایهای و احتیاطی نیز پیدا میکند.
ترجمان این...
روزنامه وطن امروز
📍 اشتباه راهبردی دولت و جهش دلار تا ۸۰هزار تومان 📝 محمدطاهر رحیمی: این روزها، بازار ارز کشور با جهش
عوامل در اقتصاد، ایجاد رکود تورمی است.
اصلیترین علت جهش ارزی اخیر به حذف سقف نرخ ارز در سامانه نیما و انتقال سازوکار تعیین نرخ ارز در بازار توافقی «بدون سقف قیمتی» مربوط میشود. این تغییر سیاست، در شرایطی که کشور با کسری و ناپایداری تراز پرداختها (بدون نفت) مواجه است (یعنی عدم کفایت منابع ارزی برای مصارف ارزی کشور)، باعث بروز جنگ قیمتی بین بازیگران سمت تقاضای ارزی برای تصاحب ارز میشود و در شرایطی مانند ایران که قدرت نقدینگی بازیگران بازار سیاه به مراتب بیشتر از متقاضیان رسمی ارز است موجب میشود بخش مولد اقتصادی از دسترسی به ارز با نرخ مناسب محروم شده و فعالیت آنها مختل میشود.
🔗 http://vatanemrooz.ir/newspaper/page/4216/1/296507/0
✉️ @vatanemrooz
📍 تدبیر معکوس ارزی؛ چرا بازار توافقی مهمترین عامل افزایش نرخ دلار در بازار آزاد است
در حالی قیمت ارز در بازار آزاد از ۸۰ هزار تومان عبور کرده که وزیر اقتصاد در زمان راهاندازی بازار توافقی ارز اعلام کرده بود این بازار قیمت ارز بازار آزاد را تعدیل خواهد کرد.
عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی ۱۰ مهرماه در حاشیه نخستین جلسه شورای گفتوگوی دولت چهاردهم و بخش خصوصی اعلام کرد: «اختلاف قیمت بین نرخ ارز آزاد و نیما باید به حداقل برسد». آن زمان نرخ دلار در سامانه نیما به مرز ۴۷ هزار تومان نزدیک شده بود و بسیاری از کارشناسان اقتصادی تصور میکردند به معنای این است که قیمت در محدوده ۶۰ هزار تومان تکنرخی خواهد شد.
در ۲۶ آذرماه که قیمت دلار در محدوده ۷۵ هزار تومان در بازار آزاد معامله میشد، بازار ارز توافقی راهاندازی شد. در این بازار قیمت دلار حدود ۶۰ هزار تومان کشف قیمت شد. در همان زمان بسیاری از کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی تاکید کردند که بازار ارز توافقی به رشد قیمت دلار در بازار آزاد منجر میشود.
انتظارات تورمی باعث میشود مردم گمان کنند قیمتها در آینده دوباره افزایش خواهد یافت. این مساله به خودی خود باعث میشود پیشبینی افزایش قیمت کالا را داشته باشند و به دنبال تبدیل هرچه بیشتر وجه نقد خود به دیگر داراییها باشند.
به طور قطع رشد قیمت دلار منجر به گرانی مواد اولیه و تجهیزات وارداتی نیز میشود. این موضوع به طور قطع کسبوکارها را تحت تاثیر قرار میدهد.
مطالعات مختلف نشان میدهد سرمایهگذاران به اخبار بد بیش از حد واکنش نشان میدهند. به...
روزنامه وطن امروز
📍 تدبیر معکوس ارزی؛ چرا بازار توافقی مهمترین عامل افزایش نرخ دلار در بازار آزاد است در حالی قیمت ا
زبان ساده، اگر رشد قیمت ارز تنها ۲درصد باشد، انتظارات تورمی ناشی از آن احتمال دارد به ۱۰درصد نیز برسد.
بازار ارز آزاد بشدت تحت تاثیر سیاستهای کلان دولت در بازار ارز آزاد است اما وزیر اقتصاد یا نسبت به حساسیت بازارهای مالی به سخنان مقامات مطلع نیست یا اینکه واکنش بازار برای او اهمیت چندانی ندارد، چرا که تصورش این است که واقعی شدن نرخ ارز در بازار به نفع صادرکنندگان است و هرچقدر قیمت ارز بالا برود، درآمد ارزی کشور نیز بیشتر میشود.
در آذرماه بانک مرکزی ایجاد بازار ارز توافقی را به عنوان یک بازار رسمی سیاستگذاری در حوزه ارز در دستور کار خود قرار داد. این بازار بهصورت کشف قیمت ارزهای خارجی در یک بازار کاملا رقابتی با مشارکت ۲ طرف اصلی یعنی صادرکننده به عنوان تأمینکننده اصلی ارز و واردکننده به عنوان مصرفکننده اصلی ارز بازار را مدیریت میکند. این ابزار تاکنون نتوانسته نقش موثری در کنترل بازار ارز ایران داشته باشد.
🔗 http://vatanemrooz.ir/newspaper/page/4216/1/296509/0
✉️ @vatanemrooz
📍 یمن، سوریه جولانی نیست؛ «وطن امروز» گزارش میدهد؛ تفاوت ۲ رویکرد در مواجهه با رژیم صهیونیستی
حملات هوایی اسرائیل به یمن، همزمان با سخنرانی رهبر یمن، صورت گرفت. این حملات که زیرساختهای اقتصادی و غیرنظامی یمن را هدف قرار داد، با شهادت ۴ غیرنظامی و زخمی شدن ۱۶ نفر همراه بود اما اهداف استراتژیک اسرائیل را محقق نکرد. وی در سخنرانی خود از پیشرفتهای نظامی یمن، ازجمله عملیات موشکی مافوق صوت، سخن گفت و تأکید کرد که دشمن از مقابله با مقاومت یمن ناتوان است. انصارالله در پاسخ، دو موشک بالستیک فلسطین ۲ را به فرودگاه بنگورین شلیک کرد که باعث لغو پروازها و ایجاد خسارات شد. همچنین یک کشتی که قوانین فلسطین اشغالی را نقض کرده بود، در دریای عرب هدف پهپادی قرار گرفت.
یمنیها در راهپیمایی میلیونی پس از نماز جمعه، تجاوز رژیم صهیونیستی را محکوم و حمایت خود را از فلسطین اعلام کردند. جنبش انصارالله در بیانیهای اعلام کرد که این حملات، عزم مردم یمن را برای حمایت از غزه تقویت میکند و نیروهای مسلح این کشور برای پاسخگویی آمادهاند. اختلافات داخلی میان مقامات اسرائیل درباره نحوه برخورد با انصارالله شدت گرفته است. تحلیلگران اسرائیلی، انصارالله را نیرویی مستقل اما همسو با ایران میدانند که با عملیات نظامی و اخلال در تجارت جهانی، نقش مهمی در تغییر نظم منطقهای و جهانی ایفا میکند. مقاومت یمن بهرغم حملات رژیم صهیونیستی، موقعیت استراتژیک خود را حفظ کرده و فشار بر صهیونیستها را افزایش داده است.
🔗 http://vatanemrooz.ir/newspaper/page/4216/7/296485/0
✉️ @vatanemrooz
7.11M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📍 روی لبه تیغ
🎥 #در_متن_وطن؛ قمار اردوغان در سوریه، منافع ترکیه را در شرایطی ناپایدار قرار داده است
ترکیه دوران انتقالی سوریه را موقعیتی مناسب برای رسیدگی به پرونده کردها میداند. ارتش ترکیه پس از سقوط دمشق، عملیاتی علیه نظامیان کرد را آغاز کرد.
آنها میخواهند تا استقرار دولت جدید آمریکا، بخشی از منطقه حائل را به دست آورند. در حالی است تا قبل از سقوط دمشق، توافق با آنها مطرح بود.
🔗 http://vatanemrooz.ir/newspaper/page/4216/1/296508/0
✉️ @vatanemrooz
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📍 نفوذ ازدروازه وفاق!
#کیوسک؛ «وطن امروز» گزارش میدهد؛ حضور افراد مسألهدار و بیاعتقاد به مبانی اسلام و انقلاب در لایههای مختلف دولت زنگ خطر را درباره جهتگیریهای کلی دولت پزشکیان به صدا درآورده است
🔗 http://vatanemrooz.ir/newspaper/page/4217/1/296542/0
✉️ @vatanemrooz