وسط یک رمان ، برای رسیدن به محلی نویسنده آدرس میدهد
و من ذوق زده از دیدن نام روستای پدریام این بریده را به یادگار اینجا نگه می دارم...
رودبار قصران، روستای امامه
روستای امامه امروز حدود یک ساعت با تهران فاصله دارد اگر به ییلاقات خوش آب و هوای اوشان و فشم رفته باشید، تقریبا حال و هوای امامه را درک کردهاید.
جناب ناصرالدین شاه هم برای شکار و تفریح به این منطقه زیاد سفر میکرده است و همسرش انیس الدوله از اهالی روستای امامه بوده است.
امروز یکی از نامهای خانوادگی در امامه، انیسی است که وابستگان و فامیل همسر شاه خود را به این نام می خوانند.
شاید جوانترهایی که نام انیسی دارند، خودشان وجه تسمیه آن را ندانند اما روزگاری این نام افتخاری برای نزدیکی به شاه به شمار میآمد.
https://eitaa.com/vazhband
مشروطیت نیم بند
بعد از عاشقی به سبک ونگوگ، بی کتابی را چشیدم. کتابی که در حال و هوای قاجار رخ می دهد و راوی اول شخص آن یک عتیقه فروش به نام میرزا یعقوب است.
میرزا یعقوب کتاب شناس خوبی هم هست و هرچه کتاب خطی و کتب دربار شاهی به دستش می رسد ، دوست دارد آن را به چنگ بیاورد و دلش برای یک معامله چرب با کنسول انگلیس و فرانسه قنج می رود....
شروع داستان البته با یک قتل رقم میخورد . یک شروع جذاب که خواننده را مجاب میکند کتاب را ادامه دهد. ماجرای به توپ بستن مجلس و ترور ناصر الدین شاه هم بخش هایی از تاریخ هستند که لباس داستان میپوشند.
نقطه اوج و درخشان اثر، نثر و زبان دوره قاجار است که خبوشان با هنرمندی و با کلماتی که به سبک و سیاق آن زمان می آید، زبانی خاص خلق کرده است. یک ماکت حرفهای که عالی به اجرا در آمده است.
فرامتن و بینا متنیت نیز حرفه ای و تمیز در داستان جاگیر شده است.ما با داستان ضحاک مار به دوش روبرو میشویم و ارتباط آن با ماجرای بی کتابی را متوجه میشویم.
با اینکه حوادث داستان جذاباند اما کتاب را نمی شود راحت به هرکس توصیه کرد.
کاش خبوشان ترمز تمایلات ادبی اش را می کشید و کمی ساده تر از نظر زمانی پیرنگ را می چید.
مثلا ما شرح مفصلی از حوادث یوم التوپ داریم و بعد ملاقات با لسانالدوله شرح داده میشود بعد واقعهای از طرف یک قزاق روایت می شود و کمی بعد ماجرای حمله به خانه... بعد ماجرای شکنجه وبعد ماجرای حمام..
این مدل روایت خواننده را خسته میکند و او همیشه باید در حال آمادهباش ساختن و درست کردن پازل وقایع باشد تا از داستان سر دربیاورد. نمی شود خیلی راحت خود را به داستان بسپارد و به جهت تفنن و سرگرمی مطالعه کند.
مسئله دیگری که در کتاب به چشم می خورد مشکل کلام عریان و بی پرده و فحاشی است که در تصویر کردن صحنههای جنسی ، خواننده را شرمگین می کند. در مورد کلمات رکیک هم سکوت می کنم. دیگر به عنوان سبک آقای خبوشان آن را پذیرفتم کاش غلظت آن کمتر بود لااقل.
پایان بندی داستان هم درخشان بود و از فضای رئال فاصله گرفت و کمک کرد مخاطب درونمایه مورد نظر نویسنده را دریابد.
بی کتابی ، اثری کاملا شایسته و با کیفیت است که در فضای داستان و رمان ایرانی جز برترین هاست. ولی به سهم خودم به خاطر شکست های زمانی بیش از حد که حین خواندن برایم آزار دهنده بود، امتیاز ۳ از ۵ را برای آن مناسب میدانم.
https://eitaa.com/vazhband
سفر به دنیای ناشناختهها
جلد دوم سفرنامه ابن بطوطه هم به پایان رسید. کتابی که روایت سفرهای یک جهانگرد مراکشی به دنیای کهن را به ما ارائه میدهد. او با همت بسیار و گذران زمان طولانی، با جهاز سفری که قابل مقایسه با روزگار ما نیست، جهان را زیر پا گذاشته است.
از افراد مختلف گفته، کرامات بسیار دیده، در محضر پادشاهان و سلاطین بوده و آداب و رسوم حکومتها را در نواحی مختلف تجربه کرده و بعد از بیست و پنج سال سفر در کشور خود آرام گرفته است.
شگفتی هایی که او در این جلد ما را به دیدن آن دعوت کرد بیشتر مربوط به نواحی هندوستان،پس از آن چین و در نهایت آفریقا می باشد.نوع رفتار حاکمان هند واقعا عبرت آموز بود با اینکه اسما مسلمان بودند در خونریزی و خشونت دست سایر حکومتها را بسته بودند. در کنار این ویژگی چنان در بذل و بخشش هدایا و مناسب حکومتی اسراف می نمودند که اگر بخت با مسافری یار بود می توانست ثروتی هنگفت به هم بزند.
البته قوانین عجیب و غریب هم کم نداشتند و ابن بطوطه حوادث جالب و البته تا حدودی ترسناک را از سر گذرانده است.
و اما سرزمین چین؛ در آن دوران نسبت به سایر بلاد از نظر کشورداری و ابداعات و اختراعات پیشتاز و جلوتر بوده است. ابداعات آنها جالب توجه و کشورشان در حد قابل قبولی از پیشرفت سیاسی، فرهنگی و اجتماعی قرار داشت.
بعد از ِآن هم با آفریقایی که خواستگاه سیاهان است آشنا میشویم. بدویت و رفتارهایی که از دوران کودکی و عدم رشد بشر باقی مانده است در سرزمینهای مرکزی آفریقا دیده میشود.
آدمخواری و برهنگی و ملخ خواری در آن دوران و آن سرزمین رواج داشته است. اما با این حال صداقت و پاک دستی نیز در رفتار حاکمان آفریقایی بیشتر از نواحی دیگر گزارش شده است.
در مجموع آنکه با خواندن مقرری هر هفته سفرنامه، خود را به حوادث قرن هشتم می سپردم و زندگی دیگری را تصور میکردم. خوراک پوشاک نحوه تولد و ازدواج و جشنها و عزاداری ها، آداب زندگی و شکار و سفر و دینداری متفاوتی را تجربه میکردم و از خود می پرسیدم زندگی در کدام دوران بهتر است؟
زندگی سریع و مدرن امروز ، که ما را به یک فرم و سبک خاصی از آن سوق داده است و تنوع و تکثر را در لایه های زیرین خود پنهان کرده یا روزگاری که افراد با کمال آرامش و آهسته در بوم و اقلیم خود زندگی می کردند و مسکن و خوراک و پوشاک خاص خود را داشتند.
پاسخ به این سوال آسان نیست اما سفرنامه ها مواقفی هستند که ما را به تأمل در این سوال دعوت میکنند.
چون در بعضی بخش ها شرح سفر منجر به ردیف کردن اسامی و افرادی بود که برای خواننده امروزی معنایی ندارد لذا امتیاز اثر را ۴ در نظر میگیرم.
و سخن آخر اینکه سفرنامه ابن بطوطه قابل توصیه به اهل پژوهش و دوستداران سفر در زمان و یک سند تاریخی ارزشمند است.
#سفرنامه_ابن_بطوطه_جلددوم
#نشر_کارنامه
#ترجمه_محمدعلی_موحد
https://eitaa.com/vazhband
ردپای گیلگمش آنسوی دریای مردگان
معصومه میر ابوطالبی در زمینه نگارش داستان و رمان نوجوان فعال است او با شناختی که نسبت به نیازها و دغدغه های این دورهی سنی دارد، آثار قابل قبولی در عرصه ادبیات نوجوان عرضه کرده است.
او آثار خود را در قالب فانتزی که مطلوب مخاطبش است، تولید کند.
آنسوی دریای مردگان نیز به این سبک و سیاق به رشته تحریر در آمده است. راوی داستان، نوجوانی به نام افشین است که برای به دست آوردن راز عمر جاودان وارد جهانی دیگر میگردد. جهانی که دروازه ورود آن در دیوار منزل دوستش، جلال قرار دارد.
نام گذاری موجودات خاص و قابلیت های عجیب و غریب موجودات در راستای فانتزی بودن اثر، بدیع و جذاب است.
مثل غول انسان خور در فضای جنگل،گاو آسمانی، انسان یا حیوان راسو نما، نیمه مردگان و...
خلاقیت او تا حدودی فضای وهم آلود و وحشت به کار بخشیده است.
در حوزه محتوا و درونمایه نیز اثر موفق بوده است. نویسنده می خواهد به خواننده این نکته را گوشزد کند که جاودانگی انسان چندان هم مطلوب نیست و قهرمانان ما در جهان پشت دیوار این مضمون را دریافت میکنند.
اما ریتم کار در ابتدای اثر برای پذیرش عناصر فانتزی مناسب بود به تدریج که عمق و شدت حوادث زیاد می شود هنوز معرفی و ورود شخصیتها تمام نشده و این سبب می شود خواننده با سرعت بیشتری با حوادث تازهی دیگری آشنا شده و از آن عبور کند.
اگر نویسنده در بخشهایی از کار معرفی موجودات و شهر ناشناخته و سایر عناصر را تمام می کرد و آنگاه به حوادث می پرداخت بهتر بود و جهان برساختهی او باورپذیرتر میشد.
در حال حاضر در نیمه دوم کتاب علاوه بر آشنایی با موجودات عجیب، همزمان و قبل از اینکه این موجودات در باور ما بنشیند از ماجرایی به ماجرایی دیگر و حادثه ای به حادثه دیگر می رویم و خواننده گمان می کند نویسنده هرچه خلاقیت داشته در خلق یک جهان آشفته و پر اتفاق خرج کرده. جهانی که آنطور که شایسته است مخاطب به آن نزدیک نمی شود و می داند فقط گذرا باید از آن عبور کند.
امتیاز این کتاب را احتمالا ۳.۵ خواهم داد . به علت آشفتگی و تعدد وقایع نیمه دوم کتاب که سبب می شود خواننده جزییات داستان را خیلی زود فراموش کند.
با این حال خواندن کتاب را به نوجوان توصیه میکنم زیرا نکته منفی و سلبی خاصی در حوادث کتاب وجود ندارد و عناصر فانتزی جذابی دارد.
#آنسوی_دریای_مردگان
#معصومه_میرابوطالبی
#نشر_طوطی
https://eitaa.com/vazhband
زخم حاج قاسم، زخم فلسطین
آن قدر یادآوری دی ماه ۹۸ برای ما تلخ است که بعید میدانم زخمی که روحمان خورده، روزی التیام یابد.
روز نابودی اسرائیل که به امید خدا نزدیک است، باز هم جای حاج قاسم خالی است. سپاه قدس با نام او در اذهان عمومی گره خورده است. اولین مواجهه گسترده مردم ایران با حضور برون مرزی سپاه، با وجود سردار سلیمانی همراه بوده است.
کتاب زخم داوود را از نیمه گذراندهام. حوادث کتاب زخم داوود دیوانهام کرده است. حالا می فهمم آرمان فلسطین ولو در حد یک نام که روی بخشی از نیروهای نظامی ما نشسته باشد، چه قدر ارزش دارد.
قدس!
قدس!
قدس!
آزادی فلسطین!
رهایی از بزرگترین ظلمی که در تاریخ معاصر رخ میدهد و همچنان بعد از آن زندهایم و از درد قالب تهی نکردیم.
امان از صبرا و شتیلا. امان از فصل ۳۳ زخم داوود.قفسه سینهام تنگ است و قلبم برای تپیدن جا ندارد. بیهوده سعی می کردم که نفس بکشم و زندگی را به سمت خود بخوانم وقتی قلمی یک گوشهی زجرآور از سرنوشت خونبار فلسطین را نشان میدهد.
چه قدر واژهها در این بخش لخت بودند و بی پروا جنایت شارون را در صبرا شتیلا نشان دادند. از آن مصیبتهایی که مرزهای سلامت روان را میدَرَد و هیچ وقت بعد از دانستن آنچه در ۱۹۸۲ در اردوگاه آوارگان فلسطینی لبنان رخ داد نمیشود جز نابودی مطلق شیاطین اسراییلی چیزی خواست.
#زخم_داوود
#سپاه_قدس
#حاج_قاسم
#صبرا_و_شتیلا
https://eitaa.com/vazhband
سرزمین انبیا
زخم داود با تمام رنج هایی که حین خواندن نصیبم کرد تمام شد. من نفس راحتی کشیدم که دیگر مواجههای با این همه ظلم و بی عدالتی ندارم ولی واقعیت با تلخی میگوید؛ پایان این داستان باز است...
به نقل از نویسنده مگر میشود دنیا سکوت کند؟ بالاخره روزی میرسد که سرنوشت یک فلسطینی هم برای جهان مهم شود!
سوزان ابوالهوی نویسندهای فلسطینی_آمریکایی است. او نگران سرطانی است که ملت و خاک و سرزمینش را در برگرفته است. در خارج فلسطین از پدر و مادری فلسطینی متولد شده است و پدرش جز پناهندگانی بوده که بعد از جنگ ۱۹۶۷ به زور اسلحه آواره شده و در بخش شرقی بیت المقدس ساکن شده است.
متاسفانه زندگی پدر و مادرش دوام چندانی نداشته و او کودکیاش را در کشورهای اردن، کویت، آمریکا و یتیمخانهای در بین المقدس میگذارد.
تجربه زیستهی کودکی او تا سالهایی که برای همیشه به آمریکا بازمیگردد، موقعیتهای مکانی رمان زخم داوود را میسازد.
سوژه این اثر چنان قدرتی دارد که اکثر خوانندگان را به درون کتاب میکشد و با اینکه لحن متن تا حدودی گزارشی است، این مسئله به خاطر جذابیت وقایع به چشم نمیآید.
اگر مخاطب طاقت روایت پر درد و غم فلسطین را داشته باشد، می تواند در یک یا دو نوبت لاجرعه کتاب را سر بکشد.
ترسیم بافت فرهنگی، مذهبی، اجتماعی، اعتقادی فلسطينيان در کتاب به خوبی منعکس شده است. خشم فروخورده آنها از تحمل مصیبتها و تمایل آنها به مبارزه کاملا برای خواننده جا میافتد.
کتاب رسالتش را در نشان دادن واقعیت تاریخی سرزمین فلسطین در بستر داستان به خوبی انجام میدهد. به حدی که ایراداتی مثل تغییر زاویه دید در میان یک فصل قابل چشمپوشی است.
از نظر محتوایی نیز درک یک فلسطینی که از ظلم اسرائیل و آمریکا به دامان همین کشورها پناه آورده ، باورپذیر است. مسئله هویت و پیچیدگی احساسات انسانی بین اتباع اسرائیل و فلسطین و آمریکا و ارتباط آنها قابل درک است.
همین همزیستی نزدیک دوست و دشمن، سبب شده است نویسنده در بخشی از کار که یکی از شخصیتهای داستان عملیات استشهادی انجام میدهد، تلویحا به تروریستی بودن این کار اذعان میکند.
در حالی که اگر حضور و زندگی در آمریکا و در فضای رسانهای و باورهای آنها نبود، نویسنده در انتهای داستان سعی نمیکرد مسئولیت حمله به سفارت آمریکا در لبنان را از دوش شخصیت محبوبش بردارد.
علاوه بر این سبک زندگی اَمل و سارا در داستان(روابط،خوراک،پوشاک و..) نشان میدهد که نویسنده در خاورمیانه زندگی نمیکند.
با توجه به شرایط کلی اثر، جذابیت و زیبایی داستان، ارزشمند نشان دادن روح مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی و شناساندن شرایط زندگی در این سرزمین به مخاطب ایرانی، امتیاز آن را ۴.۵ از ۵ منظور میکنم.
مخاطب کتاب هم بزرگسال است و نوجوان بسیار کتابخوان بالای ۱۵ سال که روحیه حساسی ندارد.
#زخم_داوود
#نشر_آرما
https://eitaa.com/vazhband
21.92M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📍جمعیت دختران ایران زمین برگزار می کند:
رویداد بینالمللی پروانههایبدونمرز 🦋 🌍
🔹از اتفاقات شیلی تا ویتنام
🔹از سرنوشت مرموز آلنده تا پیرمرد عصا به دستی به نام گاندی
🔹 از دست بریده ویکتور خارا و گیتار خونین
همراه تیمت، کاشف حقیقت باش!👁🕵♀
#پروانه_های_بدون_مرز
❗رویداد آگاهی بخشی و کنشگری بین المللی دختران نوجوان و جوان✨🌍
به همراه دخترانی از کشورهای مختلف✌️
🔹 آخرین مهلت ثبت نام: ۲۰ دی
🔹زمان برگزاری رویداد: بهمن ماه
🔹لینک ثبت نام:
www.iranian-girls-society.com
🚦 ظرفیت محدود - رایگان
💌 برسد به دست تمام دختران جهان
جمعیت دختران ایران 🦋👇
@iranian_girls_society
(در پیامرسان بله)
تنهایی شگفت انگیز من
درست ساعت یازده و پنجاه دقیقه صبح پنجشنبه از جمع خانواده جدا شدم. یک نفس عمیق و یک لبخند از ته دل را به حساب بدجنسیام نگذارید.
قرار است چند ساعت پدر و پسرها با هم تنها باشند و من تنها.
دیگر قرار نیست تا دو خط کتاب صوتی گوش میدهم دکمه توقف را بزنم یا یک صفحه کتاب را ده بار بخوانم تا بفهم.
از حالا تا حدود یک ساعت دیگر، من در تنهایی شگفتانگیزم غرق میشوم. هرچند در نگاه مردم تا رسیدن به خانه، احتمالا یک معتاد مجازی خواهم بود.
https://eitaa.com/vazhband