وجوب از خدا نه وجوب بر خدا
نکتهای که باید به ان توجه داشت این است که تعابیر مانند بر خداوند واجب است که قانون و پیامبر خود را بفرستد به هیچ وجه به معنای جبر بر خداوند و عدم اختیار در صدور این فعل نیست بلکه طبق نظر فلاسفهای مانند بوعلی و... دو وجوب تصور میشود:1- وجوب علی الله 2- وجوب عن الله وجوبی که با شان خداوند متعال ناسازگار است وجوب علی الله است که معتزله به ان قائل هستند و سخن باطلی است ولی وجوب من الله به این معنا که خداوند خالق تمام هستی است و هر چه که تصور میشود از خداوند نشات گرفته است در نتیجه این وجوب هم از خداوند نشات گرفته است که از آن تعبیر به وجوب عن الله میشود به عبارت دیگر قانون مذکور یا موجود است یا معدوم و اگر معدوم باشد صلاحیتی برای ترتیب اثر ندارد پس معدوم نیست و اگر موجود باشد یا واجب است یا ممکن که قطعا واجب نیست زیرا واجب فقط خداوند متعال است در نتیجه موجود ممکن است که موجود ممکن، معلول خداوند است در نتیجه این وجوب عن الله است نه من الله.
[البته ممکن است این بیان محل مناقشه باشد که مجال دیگری میطلبد.]
سعادت انسان و عدم کفایت عقل
در ایات بسیاری از قران کریم ارزش عقل و تعقل بیان شده است ولی در ایات دیگر این نکته بیان شده است که عقل برای هدایت بشر به تنهایی کافی نیست که به 4 ایه ذیل میتوان استناد کرد:
1- رُسُلًا مُبَشِّرِينَ وَمُنْذِرِينَ لِئَلَّا يَكُونَ لِلنَّاسِ عَلَى اللَّهِ حُجَّةٌ بَعْدَ الرُّسُلِ وَكَانَ اللَّهُ عَزِيزًا حَكِيمًا
طبق این ایه اتمام حجت بعد از ارسال پیامبران حاصل میشود در حالی که اگر عقل به تنهایی برای هدایت بشر کافی بود حجت تمام بود و مجالی برای احتجاج در روز قیامت وجود نداشت در حالی که در ایه امده است حجه بعد الرسل نه حجه بعد العقل
2- وَلَوْ أَنَّا أَهْلَكْنَاهُمْ بِعَذَابٍ مِنْ قَبْلِهِ لَقَالُوا رَبَّنَا لَوْلَا أَرْسَلْتَ إِلَيْنَا رَسُولًا فَنَتَّبِعَ آيَاتِكَ مِنْ قَبْلِ أَنْ نَذِلَّ وَنَخْزَى
طبق این ایه نیز مردم برای خود این حق را قائل هستند که قبل از ارسال پیامبران عذاب نشوند و خداوند نیز با جمله اول این حق را به رسمیت شناخته است در نتیجه معلوم میشود که عقل به تنهایی برای هدایت کافی نیست و الا عذر کافران پذیرفته نبود.
3- تَكَادُ تَمَيَّزُ مِنَ الْغَيْظِ كُلَّمَا أُلْقِيَ فِيهَا فَوْجٌ سَأَلَهُمْ خَزَنَتُهَا أَلَمْ يَأْتِكُمْ نَذِيرٌ
این ایه نیز دال بر این است که وجود نذیر برای اتمام حجت لازم است و عقل به تنهایی کافی نیست و الا باید در ایه این گونه میآمد: ایا عقل نداشتید یا ایا خداوند به شما عقل نداد؟ و امثال این جملات
4- كَمَا أَرْسَلْنَا فِيكُمْ رَسُولًا مِنْكُمْ يَتْلُو عَلَيْكُمْ آيَاتِنَا وَيُزَكِّيكُمْ وَيُعَلِّمُكُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَيُعَلِّمُكُمْ مَا لَمْ تَكُونُوا تَعْلَمُونَ
در این ایه شریفه که به بیان فایده بعثت انبیا پرداخته است، عبارت ما لم تکونوا تعلمون دال بر این است که عقل به تنهایی برای تزکیه و... کفایت نمیکند و الا این عبارت وجهی نداشت، در نتیجه علوم حاصل از وحی از راه عقل فهمیده نمیشود و وجود نبی برای یادگیری این علوم ضرورت دارد و این علوم مشتمل بر اموری است که برای سعادت انسان در همه ابعاد چه فردی و چه اجتماعی لازم است در نتیجه تمامی انسان ها به نبی نیازمند هستند.
جمع بندی
به تصریح ایات قران، عقل به تنهایی برای سعادت بشر کافی نیست که در بالا به چند نمونه آن اشاره شد، و این عدم کفایت شامل تمامی انسانها میشود چه زندگی فردی داشته باشند و چه زندگی اجتماعی.
#ولایت_فقیه
به ما بپیوندید
@velayate_faqih
حدیث روز
ثواب زیارت امام حسین ع
عن ابی عبد الله(ع): أَنَّ زَائِرَهُ لَیَخْرُجُ مِنْ رَحْلِهِ فَمَا یَقَعُ فَیْئُهُ عَلَى شَیْءٍ إِلَّا دَعَا لَهُ، فَإِذَا وَقَعَتِ الشَّمْسُ عَلَیْهِ، أَکَلَتْ ذُنُوبَهُ کَمَا تَأْکُلُ النَّارُ الْحَطَب. وَ مَا تُبْقِی الشَّمْسُ عَلَیْهِ مِنْ ذُنُوبِهِ شَیْئاً، فَیَنْصَرِفُ وَ مَا عَلَیْهِ ذَنْب.
امام صادق(ع): زائرِ حسین(ع) وقتى به قصد زیارت از خانهاش خارج میشود، سایهاش بر چیزى نمیافتد، مگر اینکه آن چیز برایش دعا میکند. و هنگامى که آفتاب بر او بتابد، گناهانش را از بین میبرد، همانطور که آتش هیزم را از بین میبرد، پس خورشید از گناهان او چیزی باقی نمیگذاردو او برمیگردد در حالی که گناهی ندارد.
کامل الزیارات، ص279
#اربعین
به ما بپیوندید
@velayate_faqih
کمال دین و خاتمیت اسلام
خاتمیت و کمال دو امر متلازم هستند یعنی این که اگر ایینی خاتم ادیان باشد لزوما کامل ترین دین هم باشد و الا با خاتمیت ان دین منافات دارد و از سوی دیگر اگر دینی کامل ترین دین باشد لزوما باید خاتم ادیان باشد زیرا دلیلی بر فرستادن دین جدید وجود ندارد.
با توجه به این نکته باید افزود که مکاتبی که بر اساس حس و تجربه ساخته شدهاند به هیچ وجه نمیتوانند مدعی خاتمیت و کمال دین باشند زیرا مبنای معرفت ان ها که حس و تجربه است دائما محل خطا و اشتباه است در نتیجه مکتب برامده از تجربه و حس نیز دارای خطا و اشتباه خواهد بود.[خطای تجربه قطعی نیست ولی با توجه به خطاهای گذشته ان، به حساب احتمالات میتوان گفت که در تجربه خطا بسیار است.]
فلذا دین خاتم باید دینی باشد که از جانب خداوند متعال ارسال شده باشد و ادعای خاتمیت دین در صورتی پذیرفته میشود که نبی مدعی خاتمیت عصمت خود را با معجزه اثبات کرده باشد.
دین اسلام از ویژگی فوق برخوردار است یعنی نبوت و عصمت پیامبر اکرم ص از طریق معجزات ان حضرت ثابت شده است و در قران کریم نیز ایات متعددی بر کمال دین اسلام و خاتمیت آن دلالت دارد مانند ایه 38 سوره انعام: ما فرطنا فی الکتاب من شیء که بر کمال دلالت میکند و ایه 3 سوره مائده که بر خاتمیت دین اسلام دلالت دارد.
همچنین باید افزود که همه فرق اسلامی بر خاتمیت دین اسلام اتفاق دارند و حدیث منزلت نیز بر این مطلب دلالت دارد.
ابعاد اجتماعی اسلام در انظار مختلف
درباره حیطه تعالیم و دستورات دین نظرات مختلفی وجود دارد
1- دین منحصر در بیان عبادات و نکات اخلاقی است و بعد سیاسی حقوقی و امثال ان ندارد.
2- دین علاوه بر بعد فردی به اصل حکومت دینی نیز میپردازد یعنی اصول حاکم بر نظام اجتماعی داخلی و نظام بین المللی را بیان میکند، اما شکل حکومت و اداره مملکت به افراد واگذار شده است مانند اینکه رهبری فردی باشد یا شورایی، حکومت سلطنتی باشد یا جمهوری و... دین نظری ندارد و تشخیص هر یک از موارد به عقل بشر واگذار شده است.
3- دین علاوه بر حکومت قبلی شکل ان را نیز بیان کرده است که همان نظام ولایت و امامت است وکه بر اساس ان حاکم با نصب از جانب خداوند حق حکومت مییابد.
این نظر با مراجعه به دین اسلام و بررسی ابعاد و دستورات ان تایید میشود مانند دستورات اسلام در زمینه احکام حدود و دیات یا امر به معروف و نهی از منکر و احکام دفاعی و...
پایان فصل اول
#ولایت_فقیه
به ما بپیوندید
@velayate_faqih
سلام علیکم خدمت اعضای کانال
فصل اول کتاب به اتمام رسید.
حقیر عازم کربلا هستم ان شائ الله نائب الزیاره دوستان خواهم بود.
ان شائ الله ادامه کار از فصل دوم کتاب، بعد از مراسم اربعین حسینی انجام خواهد شد.
التماس دعا از تمامی دوستان
#اربعین
@velayate_faqih
بسمه تعالی
ضمن عرض تسلیت به مناسبت سالروز شهادت حضرت معصومه (س)، اعلام میشود که ادامه مباحث کتاب ولایت فقیه ان شائ الله از فردا در کانال منتشر خواهد شد.
از تاخیر پیش امده نیز پوزش میطلبیم.
#شهادت_حضرت_معصومه
#ولایت_فقیه
به ما بپیوندید
@velayate_faqih
حدیث روز
عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ أَبِي الْحُسَيْنِ الْفَارِسِيِّ عَنْ سُلَيْمَانَ بْنِ جَعْفَرٍ الْجَعْفَرِيِّ عَنِ السَّكُونِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص إِنَّ أَهْلَ الْقُرْآنِ فِي أَعْلَى دَرَجَةٍ مِنَ الْآدَمِيِّينَ مَا خَلَا النَّبِيِّينَ وَ الْمُرْسَلِينَ فَلَا تَسْتَضْعِفُوا أَهْلَ الْقُرْآنِ حُقُوقَهُمْ فَإِنَّ لَهُمْ مِنَ اللَّهِ الْعَزِيزِ الْجَبَّارِ لَمَكَاناً عَلِيّاً.
از امام صادق (ع) كه رسول خدا (ص) فرموده است: راستى اهل قرآن در بالاترين درجه آدميانند جز پيغمبران و رسولان، حقوق اهل قرآن را كم مشماريد زيرا از طرف خداى عزيز جبّار مقام بلندى دارند.
کافی، طبع اسلامیه: ج2، 603
#ولایت_فقیه
به ما بپیوندید
@velayate_faqih
قانون و حکومت
دین با حکومت و سیاست همراه است و هرگز از ان جدا نیست و احکام اجتماعی و سیاسی دارد، و در ایه 213 سوره بقره یکی از اهداف بعثت انبیا رفع اختلاف بین مردم است.
حال سوالی که مطرح میشود این است که اختلاف بین مردم ایا امری قطعی هست یا نه؟ روشن است اصل اختلاف بین مردم امری قطعی است و نظم جامعه را از بین میبرد و رفع این اختلاف به صرف موعظه و نصیحت، صورت نمیگیرد در نتیجه باید حکومتی برای رسیدن به این هدف وجود داشته باشد و به همین دلیل است که پیامبران صاحب شریعت مسئله حکومت را علاوه بر تبشیر و انذار مطرح کردهاند.
در زمان حاضر نیز با وجود پیشرفت فوق العاده علم و فناوری، اختلافات بین مردم برقرار است و برای رفع ان ناگزیر از اصل حکومت نیستیم و باید حکومتی جهت اجرای احکام قضایی باشد.
خلاصه ان که در هرشریعتی که دارای احکام اجتماعی است، اجرای احکام اجتماعی، متوقف بر حکومت است و الا صرف حکم و قانون برای رفع مشکلات جامعه کفایت نمیکند و به همین دلیل امیرالمومنین ع در پاسخ به شعار خوارج"لا حکم الا لله" فرمودند که "کلمه حق یراد بها الباطل.... هولا یقولون لا امره الا لله و انه لا بد للناس من امیر.."
یعنی وجود حاکم را ضروری دانستند چه این حاکم فاجر باشد و چه نیکوکار باشد لکن خوارج به دنبال نفی اصل حاکم بودند که امیرمومنان با عبارت فوق پاسخشان را دادند.
#ولایت_فقیه
به ما پیوندید
@velayate_faqih
شهادت حضرت زهرا (س) بر شیعیان و دوستداران آن حضرت تسلیت باد.
#حضرت_زهرا
#فاطمیه
به ما بپیوندید
@velayate_faqih
حکومت اسلامی
اسلام صرفا یک مکتب فکری در برابر سایر مکاتب نیست بلکه سه بخش دارد: جهان بینی، دستورات تهذیبی و اخلاقی، دستورات عملی
در بین دستورات عملی اسلام دستوراتی مانند جهاد و دفاع، امر به معروف و نهی از منکر و امثال نشان دهنده این است که اسلام برنامه یک حکومت را دارد و صرفا در حد اخلاق و وظیفه فردی نیست.
اساسا هدف اسلام این است که تمام مکتب های باطل و طواغیت را از بین ببرد(لیظهره علی الدین کله) و این هدف جز با داشتن حکومت میسر نیست.
فلذا با توجه به اهداف و قوانین اسلام باید گفت که اسلام برای حکومت نیز برنامه دارد و بدون حکومت نمیتوان تمام دستورات اسلام را اجرا کرد.
آتش بس یک جانبه
عده ای بر شیپور جدایی دین از سیاست میکوبند لکن این فکر جز آتش بس یک جانبه چیز دیگری نیست زیرا سیاستمداران بی رحم هیچ گاه نمیگویند که با دین کاری ندارند بلکه هر زمان بتوانند دین را ضعیف کرده و از ان به نفع خود بهره میبرند، مثلا رژیم پهلوی قرآن چاپ میکرد ولی وقتی دید که جامعه دینی دیگر نمیخواهد اسیر او باشد مسجد کرمان را با قرآن هایش به اتش کشید. یا در جنگ خلیج فارس امریکا برای فریب مردم از پاپ درخواست دعا کرد و یا عملکرد معاویه و امثال ان بهترین شاهد است بر اینکه جدایی دین از سیاست فقط یک اتش بس یک جانبه است.
به ما بپیوندید
@velayate_faqih
حدیث روز
قَالَ امیرالمومنین (علیه السلام): أَزْرَى بِنَفْسِهِ مَنِ اسْتَشْعَرَ الطَّمَعَ، وَ رَضِيَ بِالذُّلِّ مَنْ كَشَفَ عَنْ ضُرِّهِ، وَ هَانَتْ عَلَيْهِ نَفْسُهُ مَنْ أَمَّرَ عَلَيْهَا لِسَانَه.
امیرالمؤمنین امام علی ع فرمود: آنكه طمع را شعار خود سازد، خود را خوار ساخته و هر كه پريشانحالى خويش با ديگران در ميان نهد، تن به ذلت داده است و كسى كه زبانش بر او فرمان راند، بى ارج شود.
نهج لبلاغه حکمت2
#ولایت_فقیه
به ما بپیوندید
@velayate_faqih