🔰آیا گواهی صرفهجویی گاز، بهینهسازی را از بن بست خارج میکند؟
🔷گواهی صرفهجویی گاز، ابتکار شرکت ملی گاز در استفاده از بازارهای جدید برای بهینهسازی است. سالهاست که بهینهسازی به دلیل عدم صرفه اقتصادی، از سبد سرمایهگذاران خارج شده است، بر این اساس کارشناسان معتقدند گواهی صرفهجویی گاز میتواند بهینهسازی را بنبست خارج کند.
🔷چالش رو به گسترش ناترازی انرژی، یکی از مهمترین معضلات حوزه انرژی کشور در سالهای اخیر بوده است. اگرچه افزایش ظرفیت تولید و مدیریت و بهینهسازی مصرف انرژی دو راهکار پیش روی ما برای حل این معضل به شمار میروند، اما دلایل محکمی وجود دارد که نشان میدهد رویکرد بهینهسازی باید نسبت به رویکرد افزایش تولید در اولویت قرار بگیرد.
◾️ خانه همافزایی انرژی و آب
📡 @wesh_ir
خانه همافزایی انرژی و آب
🔰آیا گواهی صرفهجویی گاز، بهینهسازی را از بن بست خارج میکند؟ 🔷گواهی صرفهجویی گاز، ابتکار شرکت م
🔷گزارش مرکز پژوهشهای مجلس این دلایل را چنین ذکر کرده است: بین نسلی بودن منابع انرژی، نیاز طرحهای بهینهسازی به سرمایهگذاری کمتر، پایدار بودن انرژی حاصل از بهینهسازی و محدودبودن منابع انرژی و مالی در دسترس.
⭕️کمبود انگیزه اقتصادی، چالش اصلی قانون بهینهسازی
🔷بازار بهینهسازی انرژی و محیط زیست، به عنوان راهکاری قانونی برای بهبود وضعیت وخیم ناترازی از طریق تقویت بهینهسازی، براساس ماده ۳ آیین نامه اجرایی ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر در سال ۱۳۹۶ ایجاد شد. با اینحال بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ایران، بررسی عملکرد بازار نشان میدهد که با گذشت ۶ سال از تصویب این قانون، تاکنون هیچ گواهی صرفهجویی صادر نشده است.
🔷دلایل متعددی برای عملکرد نامناسب این قانون ذکر میشود که از مهمترین آنها میتوان به نبود انگیزه اقتصادی به دلیل نوسانات ارزی و عدم تضمین در صدور و خرید گواهی صرفهجویی و ابهام در تحویل حامل انرژی معادل گواهی به دلیل نبود ظرفیت و ایراداتی در فرآیند ارائه تا تصویب طرحها اشاره کرد.
◾️ خانه همافزایی انرژی و آب
📡 @wesh_ir
خانه همافزایی انرژی و آب
🔷گزارش مرکز پژوهشهای مجلس این دلایل را چنین ذکر کرده است: بین نسلی بودن منابع انرژی، نیاز طرحهای
🔷اما به نظر میرسد پیش از آنکه به ایرادات پیش روی اجرای قانون بهینهسازی بپردازیم، باید به عامل مهم دیگری اشاره کنیم که پیش از هر چیز باعث عدم استقبال از سازوکارهای قانون بهینه سازی بوده است. این عامل چیزی نیست جز اولویت پر رنگی که راهکار افزایش تولید همواره در سیاستگذاریها و رویههای جاری داشته است. اما به نظر میرسد که تداوم این رویه که در دهههای گذشته دست بالا را داشته است، در سالهای آتی به دلیل محدودبودن منابع انرژی و مالی دیگر امکانپذیر نباشد.
🔷افزایش عمق ناترازی که اختلاف عرضه و تقاضا در اوج مصرف دو حامل گاز و برق را به ترتیب بیش از ۳۰۰ میلیون متر مکعب در روز و ۱۲ هزار مگاوات در روز رسانده، یکی از نتایج این سیاست نادرست است. اکنون اهمیت اولویت یافتن راهکار بهینهسازی در برابر راهکار افزایش تولید، بیش از همیشه آشکار شده و حتی می توان گفت که رفتهرفته به انتخابی ناگزیر بدل خواهد شد.
⭕️خلاءهای قانونی در اجرای قانون بهینهسازی
🔷در اینجا صرفا به برخی از معضلات و خلاهای و سوءعملکردها در حوزهی قانونی اشاره خواهیم کرد. گفتنی است که اجرای قانون بهینهسازی از تاریخ تصویب آن تا امروز در وضع کاملا نامطلوبی قرار دارد. در حوزه برق، مجموع کل طرحهای کاهش مصرف ارائهشده به دبیرخانه مربوطه تا پایان اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ برابر با ۳۲ طرح بوده که از این میان فقط یک طرح در مرحله اجرایی قرار گرفته است. در حوزه گاز نیز در مجموع ۲۱ طرح به دبیرخانه مربوط ارسال شده که باز هم تنها یک طرح در مرحله عقد قرارداد قرار دارد. در مجموع این وضعیت بدین معناست که تاکنون هیچ گواهی صرفهجویی صادر نشده است و در عمل بازار بهینه سازی ۶ سال پس از ایجاد فاقد هرگونه عملکردی بوده است.
◾️ خانه همافزایی انرژی و آب
📡 @wesh_ir
خانه همافزایی انرژی و آب
🔷اما به نظر میرسد پیش از آنکه به ایرادات پیش روی اجرای قانون بهینهسازی بپردازیم، باید به عامل مهم
🔷اگرچه آیین نامه بازار بهینهسازی در سال ۱۳۹۶ به تصویب رسید اما در این آیین نامه تنها به مبنای کلی شکلگیری بازار انرژی اشاره شده بود و سازوکار و دستورالعملها و جزییات اجرایی را به کمیسیون و نهادهای تخصصی در زمان مقرر واگذار کرده بود. در این آییننامه کمیسیون صرفهجویی انرژی ذیل شورای عالی انرژی تشکیل شد. دو وظیفه مهم کمیسیون یکی تدوین مقررات اجرایی بازار بهینهسازی و دیگری تصویب نظام ثبت و راستی آزمایی صرفهجویی انرژی براساس معیارها و استانداردهای کاهش الگوی مصرف بوده است. با اینکه کمیسیون انرژی موظف بوده ظرف مدت سه ماه مقررات را تدوین کند اما ۴ سال تأخیر داشته است. البته که عملکرد نامطلوب شورای عالی انرژی هم قابل بحث است اما این وضعیت، با توجه به پتانسیل بالایی که در کشور در حوزه بهینهسازی وجود دارد، این تأخیر عملا سبب تشدید خاموشیهای برق در تابستان و کسری گاز در فصل زمستان بوده و علاوه بر هدررفت انرژی، آسیبهای فراوانی هم در حوزه محیط زیست به بار آورده است. چالشهای بسیاری نیز در مسیر اجرا وجود داشته است.
⭕️تعدد متولیان از جمله مشکلات بهینهسازی است
🔷«علی نقوی» مدیرعامل بورس انرژی بیان کرده است: « گواهی صرفه جویی برای هر نوع کاری قابل استفاده است اما چند ایراد دارد؛ یکی از ایرادها این است که سوخت یا دارایی صرفه جویی شده برای بازار داخلی طراحی شده است. اگر بخواهیم انگیزه کافی ایجاد کنیم باید این دارایی در رینگ صادراتی مورد استفاده باشد. باید روی این نکته کار کنیم. این نکته به نظر میرسد که مستلزم تغییر نگرش کلانی از سوی قانونگذاران باشد که جا دارد در آینده به آن توجه شود، به ویژه که بالا رفتن تعداد طرحهای صرفه جویی و عملیاتی شدن آنها هرچه بیشتر اهمیت آن را گوشزد خواهد کرد.»
🔷نقوی همچنین به بوروکراسی معیوب حاکم بر صرفه جویی اشاره کرده و گفته است: «بوروکراسی حاکم بر صرفهجویی مانند شرکت های M&V طراحی شده است. این کار مسیر را دشوار می کند.»
🔷یکی دیگر از مشکلات مسأله تعدد متولیان است، به طوری که سازمان انرژیهای تجدیدپذیر متولی بهینه سازی حوزه برق و شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، متولی بهینه سازی گاز است اما ناشر گواهی صرفهجویی، شرکتهای توانیر و شرکت ملی گاز هستند، به دلیل اینکه متولی انتقال و توزیع گاز و برق هستند.
◾️ خانه همافزایی انرژی و آب
📡 @wesh_ir
خانه همافزایی انرژی و آب
1️⃣نخستین نشست تخصصی «ارائه ساختار واحد برای شناسنامه فنی قطعات» ذیل کمیته فنی، خودکفایی و ساخت داخل
🔰نشست تخصصی فوقالعاده «ارائه ساختار واحد برای شناسنامه فنی قطعات» ذیل کمیته فنی، خودکفایی و ساخت داخل
🗓روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۵/۱۷
🏡در محل خانه همافزایی انرژی و آب برگزار شد.
📡 @wesh_ir
محمدرضا فلفلانی مدیرعامل خانه همافزایی انرژی و آب:
🔰ناترازی انرژی، عارضه اصلی تولید و بورس است
🔷علاج بلندمدت بازار سرمایه فقط با محدود کردن دامنه نوسان امکانپذیر نیست که با هر تنشی در فضای اقتصادی و سیاسی کشور از این شیوه استفاده کنیم، چراکه محدود کردن دامنه نوسان صرفاً و به طور مقطعی، هیجان برخی سهامداران را کنترل میکند.
🔷حمایت دولت برای خروج بازار سرمایه از شرایط بحرانی فعلی میتواند در دو بخش باشد. بخش اول و مهمتر اینکه به شرکتها کمک کند سودآوریشان را حفظ کنند و با انواع و اقسام دستورالعملها و قوانین، حاشیه سود شرکتها را کاهش ندهد. متأسفانه بیشتر سرمایهگذاران باور دارند دولت به دنبال این است که هر جا شرکت یا صنعتی، سود بیشتری میسازد، با اهرمهایی از جنس قوانین و مقررات، سود را از آن خود کند و به هر نحوی سود شرکتها را کاهش دهد. ممکن است دولت چنین نیتی نداشته باشد، بلکه به دنبال تأمین منابع مالی برای برخی زیرساختهای کشور باشد، اما در عمل آسیب جدی به بخش خصوصی وارد میکند که به هیچوجه مطلوب بازار سرمایه نیست، چراکه فرار سرمایهگذاران را در پی دارد.
🔷دولت با بهرهگیری از متخصصان، بازار سهام را با نگاه عارضهیابی تحلیل و علل ریشهای این عارضهها را حذف کند که یکی از این علل ریشهای، ناترازی در حوزه انرژی کشور است که به نحو جدی بهای تمامشده، تعطیلی خطوط تولید در روزهایی از هفته، کاهش تولید و سودآوری شرکتها را در پی داشته در حالی که برخی هزینههای ثابت در هر صورت کم نمیشوند و درنهایت بهای تمامشده برای شرکتها بالاست.
◾️ خانه همافزایی انرژی و آب
📡 @wesh_ir
⚫️ بنزین وارداتی لیتری ۳۸ هزار تومان است/ اگر آب معدنی در باک خودروها بریزیم گرانتر است
🔹ناصر عاشوری، دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش: متوسط مصرف روزانه بنزین در کشور در سال جاری به ۱۱۲ میلیون لیتر رسیده، درحالی که تولید بنزین روزانه بین ۹۸ تا ۱۰۴ میلیون لیتر است.
🔹 اگر آب معدنی در باک خودروها بریزیم، بهمراتب گرانتر از بنزین است. دولت و مجلس باید شجاعانه به موضوع اصلاح قیمت بنزین ورود کنند و پس از آن باید به افزایش پلکانی سالانه قیمت بنزین و حاملهای انرژی بازگردیم. قیمت هر لیتر بنزینی که به کشور وارد می شود، ۳۸ هزار تومان برای ایران تمام میشود.
◾️ خانه همافزایی انرژی و آب
📡 @wesh_ir
بیست و دوم مردادماه روز تشکلها و مشارکت اجتماعی گرامی باد.
◾️ خانه همافزایی انرژی و آب
📡 @wesh_ir
خانه همافزایی انرژی و آب
1️⃣نخستین نشست تخصصی «کاهش مصرف آب کشاورزی از طریق کشت فراسرزمینی» ذیل کمیته آب و محیطزیست 🗓روز دوش
#اینفوگرافی
📥دریافت نسخه باکیفیت تصویر
1️⃣ نخستین نشست تخصصی «کاهش مصرف آب برق در کشاورزی از طریق کشت فراسرزمینی»
🗓دوشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۱۵
◾️ خانه همافزایی انرژی و آب
📡 @wesh_ir
خانه همافزایی انرژی و آب
2⃣4⃣ چهل و دومین جلسه "کمیته توسعه تکنولوژی و مدیریت مصرف"روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۲/۲۶ از ساعت ۱۰:۰۰
3️⃣4️⃣ چهل و سومین جلسه "کمیته توسعه تکنولوژی و مدیریت مصرف"روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۵/۲۴ از ساعت ۰۸:۳۰ الی ۱۰:۳۰ در محل 🏡 خانه همافزایی انرژی و آب خراسان رضوی با حضور نمایندگان شرکتهای نفت و نیرو استان برگزار میشود.
🤝از اعضای کمیته دعوت میشود در این جلسه حضور به هم رسانند.
📡 @wesh_ir
خانه همافزایی انرژی و آب
2⃣4⃣ چهل و دومین جلسه "کمیته آب و محیط زیست" روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۲/۲۶ ساعت ۰۸:۰۰ الی ۱۰:۰۰ در مح
3️⃣4️⃣ چهل و سومین جلسه "کمیته آب و محیط زیست" روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۵/۲۴ ساعت ۱۱:۰۰ الی ۱۳:۰۰ در محل 🏡 خانه همافزایی انرژی و آب خراسان رضوی با حضور نمایندگان شرکتهای نفت و نیرو استان برگزار میشود.
🤝 از اعضای کمیته دعوت میشود در این جلسه حضور به هم رسانند.
📡 @wesh_ir
معاون وزیر نیرو و رئیس ساتبا در گفتگو با #خانه_همافزایی_انرژی_و_آب:
🔰 نقش بازیگران استانی مانند خانه همافزایی بسیار کارساز خواهد بود
👤محمود کمانی معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر (ساتبا):
🔷 سازمانهای مردمنهاد و تشکلها در حوزۀ گفتمانسازی و مطالبهگری توسعه و کاربرد انرژیهای تجدیدپذیر نقش مهمی را میتوانند ایفا کنند. نقش بازیگران استانی مانند خانۀ همافزایی انرژی و آب استان خراسان رضوی در پیشبرد پروژههای منطقهای و هماهنگیهای بین دستگاهی بسیار کارساز خواهد بود.
#کلام_خبرگان
#گفتمان_همافزایی
📌 ادامه این گفتگو در سایت خانه همافزایی انرژی و آب
📡 @wesh_ir
🔰رشد ۱/۵ برابری بهای تمام شده هر کیلووات ساعت برق حرارتی ایران در سال ۱۴۰۲
🔷بررسیهای کمیتۀ رفع موانع و اجرای بهینۀ پروژهها در خانه همافزایی انرژی و آب نشان میدهد که قیمت تمام شده هر کیلووات ساعت برق حرارتی در ایران در سال 1402 با توجه به حذف یارانهها و احتساب هزینههای آلایندگی محیط زیست به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
🌐ادامه خبر در سایت خانه همافزایی انرژی و آب
📥دریافت نسخه باکیفیت تصویر
◾️ خانه همافزایی انرژی و آب
📡 @wesh_ir
خانه همافزایی انرژی و آب
3️⃣4️⃣ چهل و سومین جلسه "کمیته توسعه تکنولوژی و مدیریت مصرف"روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۵/۲۴ از ساعت ۰۸:
3️⃣4️⃣ چهل و سومین جلسه "کمیته توسعه تکنولوژی و مدیریت مصرف" روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۵/۲۴ در محل 🏡 خانه همافزایی انرژی و آب خراسان رضوی با حضور نمایندگان شرکتهای نفت و نیرو استان برگزار گردید.
📡 @wesh_ir
خانه همافزایی انرژی و آب
3️⃣4️⃣ چهل و سومین جلسه "کمیته آب و محیط زیست" روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۵/۲۴ ساعت ۱۱:۰۰ الی ۱۳:۰۰ در
3️⃣4️⃣ چهل و سومین جلسه "کمیته آب و محیط زیست" روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۵/۲۴ در محل 🏡 خانه همافزایی انرژی و آب خراسان رضوی با حضور نمایندگان شرکتهای نفت و نیرو استان برگزار گردید.
📡 @wesh_ir
خانه همافزایی انرژی و آب
7⃣4️⃣چهل و هفتمین جلسه "کمیته فنی، خودکفایی و ساخت داخل" روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۵/۱۷ ساعت ۱۱:۰۰ الی
7️⃣4️⃣چهل و هفتمین جلسه "کمیته فنی، خودکفایی و ساخت داخل" روز شنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۵/۲۷ ساعت ۰۸:۰۰ الی۱۰:۰۰ در محل 🏡 خانه همافزایی انرژی و آب خراسان رضوی با حضور نمایندگان شرکتهای نفت و نیرو استان در محل شرکت بهرهبرداری نفت و گاز شرق واقع در خیابان ارشاد، نبش مهندس ۶ برگزار میشود.
🤝 از اعضای کمیته دعوت میشود در این جلسه حضور به هم رسانند.
📡 @wesh_ir
10 میلیارد دلار سرمایهگذاری راهکار خودکفایی در تولید بنزین؛
🔰بنزین در برنامه هفتم توسعه
🔷متوسط مصرف روزانه بنزین در سال 1403 تا امروز به 121 میلیون لیتر رسیده که رقم بالایی است، این در حالی است که در اواخر سال گذشته و اوایل سالجاری رکورد مصرف بنزین در کشورمان حدنصاب جدیدی را به ثبت رساند.
🔷فصل نهم از برنامه هفتم پیشرفت به موضوع انرژی اختصاص دارد که ماده 46 آن مربوط به مدیریت و نحوه مصرف بنزین، نفت گاز(گازوئیل) و سایر حاملهای انرژی شبکه حمل و نقل کشور است. همچنین در تمام این فصل و بندهای زیرمجموعه آن هیچ حکمی درباره تعیین یا اجرای سیاست قیمتی درباره بنزین دیده نمیشود. در عوض مجموعه احکامی درباره تنوع در سبد سوختی کشور و سازکارهایی برای مدیریت و بهینهسازی مصرف و جلوگیری از قاچاق سوخت بیان شده است.
◾️ خانه همافزایی انرژی و آب
📡 @wesh_ir
خانه همافزایی انرژی و آب
10 میلیارد دلار سرمایهگذاری راهکار خودکفایی در تولید بنزین؛ 🔰بنزین در برنامه هفتم توسعه 🔷متوسط مصر
🔷در بند ب ماده 46 تأکید شده است که «بهمنظور رفع ناترازی بنزین، ایجاد تنوع در سبد سوختی کشور و اجرای تکالیف پدافند غیرعامل و قانون هوای پاک، سازمان برنامه و بودجه مکلف است با همکاری وزارتخانههای نفت، کشور و صنعت، معدن و تجارت، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان ملی استاندارد ایران، برنامه جامع تأمین و تخصیص حاملهای انرژی شبکه حملونقل کشور را شامل بنزین، نفتگاز، گازمایع، برق و گازطبیعی فشرده حداکثر ظرف 6 ماه از لازمالاجرا شدن این قانون تهیه کرده و به تصویب هیأت وزیران برساند.
🔷حکم قانونی فوق گرچه فاقد سیاست مصرح قیمتی درباره سوخت است اما منع قانونی نیز برای آن مطرح نکرده و به جای آن دولت را مکلف کرده است برنامه جامعی برای تأمین و تخصیص حاملهای انرژی شبکه حمل و نقل کشور از جمله بنزین تهیه کند که البته امکان در نظر گرفتن سیاست قیمتی در این برنامه جامع نیز در صورت هماهنگی دولت و مجلس وجود دارد.
🔷 نکته دیگر هدف کمی تولید روزانه 129 میلیون لیتر بنزین در انتهای برنامه است که در جداول برنامه هفتم در این حوزه بیان شده و به نظر میرسد در حال حاضر تولید بنزین در کشور فاصله زیادی با آن ندارد.
🔷 این موضوع نشان میدهد تمرکز دولت میبایست متوجه توسعه سایر سوختها و نیز کنترل مصرف بنزین باشد. در برنامه هفتم همچنین حکم مهم دیگری مبنی بر ایجاد سازمان راهبردی در زیرمجموعه دولت برای موضوع انرژی مطرح است. همچنین هدف از تشکیل این سازمان، ایجاد هماهنگی فرابخشی و مدیریت کلان و متمرکز در حوزه بهینهسازی مصرف انرژی، مدیریت بهینه ناترازی انرژی در بخشهای مختلف با رعایت ملاحظات کاهش شدت انرژی و پیگیری اجرای طرحهای بهینهسازی انرژی و تعیین میزان و نحوه تخصیص تمامی یارانههای انرژی در هر بخش است.
◾️ خانه همافزایی انرژی و آب
📡 @wesh_ir
🔰خانه همافزایی همگام با مجلس در انتخاب وزرا
🔹با توجه به معرفیشدن کابینه پشنهادی دولت چهاردهم و همراه با اوجگیری جلسات بررسی و تبادل نظر پیرامون افراد معرفی شده، خانه هم افزایی در تلاش است با ارائه نظرات تخصصی و بررسیهای کارشناسی، ملاک و سنجههای مناسبی جهت ارزیابی کابینه به نمایندگان محترم مجلس ارائه نماید و تا کنون گزارشات ویژهای در این زمینه تدوین و به سمع و نظر نمایندگان رسیده است.
🔹در ادامه این ارتباطات مدیرعامل خانه همافزایی با حضور در نشست هماندیشی نخبگان و تشکلهای مردمی با حضور دکتر میثم ظهوریان، نماینده محترم مشهد و کلات به ارائه اهم این موارد پرداخت.
◾️ خانه همافزایی انرژی و آب
📡 @wesh_ir
⚫️ فرصت طلایی کولرهای آبی رفع ناترازی برق و آب/ ۳۸ درصد ناترازی برق کم میشود؟
🔹موسسه SolutiEn نوشت: مصرف برق وسایل سرمایشی در روزهای گرم تابستان حدود ۴۰ گیگاوات است که ۹ گیگاوات آن صرف کولرهای آبی در بخش خانگی میشود.
🔹اگر موتور همه کولرهای آبی در بخش خانگی با موتورهای BLDC (آهنربا دائم) و موتورهای خازندار از نوع IE4 جایگزین شود، به ترتیب ۴.۸ و ۳.۶ گیگاوات از توان مصرفی آنها آزاد میشود.
🔹کاهش مصرف با بکارگیری موتورهای آهنربا دائم، معادل کاهش ۳۸ درصد از ناترازی برق در سال ۱۴۰۲ است.
🔹در صورت استفاده از ترموستات در کولر آبی، ۱۵ میلیون متر مکعب کاهش مصرف آب برآورد میشود که معادل مصرف آب بیش از ۴ روز تهران در تیرماه است.
◾️ خانه همافزایی انرژی و آب
📡 @wesh_ir