#ادبيات
#ویکی_فقه
#تنافر در لغت به معنای از هم رمندگی چیزهاست و در اصطلاح آن است که میان حروف و کلمات یا جملههای متوالی، تناسب و سازگاری و هماهنگی وجود نداشته باشد، که این شکل از کلمات و عبارات را متنافر، و ضد آن را ملایم و متلایم یعنی سازگار و متناسب میخوانند.
🌀 تنافر به قسم تقسیم میشود که اقسام آن را در مقاله زیر ملاحظه کنید.
http://wikifeqh.ir/متنافر
@WikiFeqh
#کتابشناسی
#ویکی_فقه
آموزش #فلسفه، اثر آیتالله محمدتقی مصباح است، که بـه انـگیزه بـازنگاری مباحث فلسفی و طرحی نو در آموزش فلسفه تألیف شده و یک دوره فلسفه اسلامی را به نـوآموزان فـلسفه، آموزش میدهد. به دلیل اتقان و استحکام و نیز شیوایی #سبک_نگارش و #ترکیب و #اسلوب بیسابقه کتاب و تناسب آن با محیطهای آموزشی، این مجموعه در محیطهای #علمی و #دانشگاهی مطرح است [...]
wikifeqh.ir/آموزش_فلسفه_(کتاب)
@WikiFeqh
#سیره_معصومین
#امام_جواد علیه السلام
جود و #بخشش او زبانزد همه بود و امروزه نیز آن امام (علیه السلام) را بدین صفت میشناسند و بدین روی از القاب مشهورش «جواد الائمّه» است. هر کس نیازی بدو میآورد، حاجت روا بازمیگشت [...]
wikifeqh.ir/امام_جواد_علیهالسلام
@WikiFeqh
#حقوق
#ویکی_فقه
#بازداشت، اصطلاح حقوق کیفری به معنای حبس متهم در جریان تحقیقات مقدماتی است کهگاهیتا پایان رسیدگی ماهوی و صدور حکم و شروع به اجرای آن، ادامه مییابد. این مقاله زیر به بررسی موارد و #احکام_بازداشت در #حقوق_موضوعه_ایران و برخی کشورهای اسلامی و نیز مبانی فقهی آن میپردازد. برای مطالعه کامل مقاله، لینک زیر را لمس کنید.
wikifeqh.ir/بازداشت
@WikiFeqh
#تفسیر
#سوره_اسراء/۲۳_۲۴
و پروردگارت «چنین»حکم کرد که جز او را مپرستید و به پدر و مادر، نیکی کنید. اگر یکی از آن دو یا هر دوی آنها در نزد تو به «سن» پیری رسند «حتی» به آنان «اف» مگو و بر آنان بانگ مزن و به نیکی با آنان سخن گوی و از «روی» مهربانی بال فروتنی بر آنان بگستران و بگو: پروردگارا! به آنان رحمت آور، چنان که «به سن» خردسالی مرا پروراندند.
📓مقاله زیر، به بررسی آیات و روایاتی که در مورد #احترام_به_پدر_و_مادر آورده شده، میپردازد.[کلیک کنید] 👇
wikifeqh.ir/احترام_به_پدر_و_مادر
@WikiFeqh
#کلام
#امام_على_عليه_السلام
#ویکی_فقه
🔅وَ مِنَ النَّاسِ مَن يَشْرِي نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَادِ؛ و از مردم کسی است که جانش را در برابر خشنودی #خدا میفروشد و خداوند به بندگانش بسیار دلسوز است.
این آیه شریفه اندکی پس از #هجرت درباره امیرمؤمنان نازل شده که در شب #هجرت_پیامبر صلیاللهعلیهوآله (لیلة المبیت) به جای پیامبر صلیاللهعلیهوآله آرمید و جان خویش را سپر بلای حضرت کرد.
✅ مطالعه آیات بیشتر در مورد امام علی علیهالسلام 👇
wikifeqh.ir/آیات_ویژه_امام_علی
ویکی فقه؛ دانشنامه علوم اسلامی
🔅دو نمونه از حلیههای شریفه در قرن هفدهم و هجدهم @WikiFeqh
#هنر
#حلیه_نویسی
حِلیهنویسی، نوعی قطعه نویسی مذهّب عمدتاً مشتمل بر وصف شمایل پیامبر و گاه امامان میباشد.
حلیهنویسی در بین عثمانیان رواج داشته است. هنرمندان ایرانی چندان تحت تأثیر این سنّت در فرهنگ عثمانی نبودند و نمونههای اندکی از حلیه پدید آوردهاند.
در حلیهنویسی خطاطان عثمانی محبت خود را به پیامبر اسلام ابراز میکردند آنان براساس حدیث «استشفوا بالحلیه»، تحریر حلیه شریف پیامبر را مبارک میدانستند و نیز اعتقاد داشتند هر جا حلیه پیامبر (یا حلیه شریف، حلیه نبی، حلیه سعادت) باشد، نه فقط آنجا را از گزند آفاتی چون زلزله و آتشسوزی و قحطی حفظ میکند، بلکه موجب آرامش و رفاه و برکت ساکنان آنجا خواهد شد. حتی بر این باور بودهاند که حلیه در روز رستاخیز شفیع افراد خواهد شد.
حافظ عثمان را مبدع حلیه نویسی دانستهاند. او حلیههایش را در کیفی از گردن میآویخت و هنگامی که در اثنای ذکر به حال وجد میرسید، نوشتهها از گردنش میافتاد و علاقهمندان آنها را برمیداشتند. گفته شده که نوشتن حلیه و طرح آن را پیامبر در عالم معنا به او امر کرده است.
حلیهنویسی مناسبتی با اجازهنامهها (رجوع کنید به اجازه) نیز داشت، چنان که خطاط با نوشتن حلیه از استادش اجازهنامه دریافت میکرد. [ادامه مطلب]
wikifeqh.ir/حلیه_نویسی
@WikiFeqh
#اقتصاد
#تاریخ
#بانک_استقراضی ایران به وسیله یکى از اتباع #روسیه_تزاری در ایران به نام پولیاکف، با هشت ماده افتتاح شد.
بانک در سال ۱۲۷۰ خورشیدی با افتتاح یک اداره مرکزی و شعبههایی در چند شهر شمال کشور کار خود را آغاز کرد. در سال ۱۲۷۷ دولت روسیه همه سهام این بانک را خرید و آن را تحت کنترل بانک دولتی پترزبورگ درآورد. در سال ۱۳۰۱ بر اساس توافق قبلی بین ایران و اتحاد جماهیر شوروی، بانک به دولت ایران واگذار شد.
این بانک هیچ گاه نتوانست سپرده قابل ملاحظهای جذب کند و در انجام فعالیتهای بانکی چندان موفق نبود. در ۱۳۱۲ ش، به موجب اجازه تأسیس بانک فلاحتی و صنعتی، به دلیل فقدان سرمایه نقدی و مشکلات زیاد در وصول مطالبات، #بانک_ایران، ضمیمه بانک کشاورزی ایران شد.
wikifeqh.ir/بانک_استقراضی
@WikiFeqh
فقط حیدر، امیرالمؤمنین است
امیرالمؤمنین به معنای رهبر مسلمانان، لقبی است که به اعتقاد شیعیان اختصاص به #امام_علی_علیه_السّلام دارد. این لقب در زمان پیامبر اسلام برای علی بن ابیطالب به کار میرفته است و منحصر به اوست و به کاربردن جز برای امام علی علیهالسلام صحیح نیست [ ادامه مطلب]
wikifeqh.ir/امام_علی_علیهالسلام
@WikiFeqh
#تاریخ
#تاریخ_ایران
پس از کشف نفت و پیبردن به اهمیت آن، در ایران نیز توسط انگلیس، استخراج و صادرات نفت آغاز شد. ولی با مبلغ بسیار جزیی که ظلم در حق مردم ایران و سرمایه ملی بود.
از ابتدای مشروطیت و آغاز بیداری مردم که اعتراض و عدم رضایت نسبت به قرداد با انگلیس بود، مقدمه #ملی_شدن_صنعت_نفت و طرح و پیشنهاد آن به مجلس شورای ملی آغاز شد. و در نتیجه مجلس شورا در ۲۴ اسفند و مجلس سنا در بیست و نه اسفند گزارش کمیسیون را تصویب و نفت ایران پس از ۵۰ سال ملی شد.
◽️برای مطالعه کامل مقاله، کلیک کنید.
wikifeqh.ir/ملی_شدن_صنعت_نفت
@WikiFeqh
#تفسیر
#ویکی_فقه
إِنْ تَتُوبَا إِلَى اللَّهِ فَقَدْ صَغَتْ قُلُوبُكُمَا وَإِنْ تَظَاهَرَا عَلَيْهِ فَإِنَّ اللَّهَ هُوَ مَوْلَاهُ وَجِبْرِيلُ وَصَالِحُ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمَلَائِكَةُ بَعْدَ ذَٰلِكَ ظَهِيرٌ.
«صالح المؤمنین» در آیه فوق معنای وسیعی دارد که همه مؤمنان صالح و با #تقوا و کامل الایمان را شامل میشود، هر چند صالح در اینجا مفرد است، ولی چون معنای جنسی دارد از آن عمومیت استفاده میشود. اما در اینکه مصداق اتم و اکمل آن در اینجا کیست؟
از روایات استفاده میشود که منظور، #امام_علی_علیه_السّلام است. [...]
wikifeqh.ir/آیه_صالح_المؤمنین
@WikiFeqh
#اخلاق
#مناسبت_ها
نخستین روز فروردین ماه و هنگام انتقال خورشید از برج حوت به برج حَمَل را نوروز مینامند، که بیان از تحوّل و پدیدهای طبیعی است که نقطه اعتدال ربیعی و آغاز بهار و فصل رویش و جنبش و جان یافتن دوباره طبیعت پس از مرگی طبیعی است، این هنگامه همواره از دیرباز درایران باستان با عنوان عید نوروز همراه با برگزاری جشن و آیینهای ویژه نوروزی بوده است.
🔅 در مورد #نوروز بیشتر بدانیم:
◽️ آداب نوروز
◽️ پیشینه نوروز
◽️اهمیت نوروز
◽️ احکام فقهی نوروز
◽️ اهل سنت و نوروز
◽️ دلایل مخالفان نوروز
wikifeqh.ir/نوروز
@WikiFeqh
▪️ولی الله | #اعلام
◽️ #ولایت از ماده ولی است و ولی به معنی شدت قرب میباشد به نحوی که بین دو شیء فاصله و حجابی وجود نداشته باشد از ریشه ولی هم وِلایت به کسر واو ساخته میشود و هم وَلایت به فتح واو ساخته میشود.
◽️ ولایة به معنی تدبیر امور است و اگر نسبت به جامعه انسانها درنظر بگیریم، یعنی تدبیر امور انسانها و اگر به معنی مطلق بگیریم یعنی تدبیر ما سوی الله و کل عالم هستی
◽️ ولایت به فتح واو به معنی محبت و دوستی است و در هر دوی اینها شدت قرب ملحوظ است؛ محب باید فانی در محبوبش باشد و نباید بین او و محبوب فاصلهای باشد. ولی الله به معنی اول، کسی است که از جانب حق متعال تعیین شده و شان ولایت و شئون جمعی را به عهده دارد و ولایت به معنی دوم یعنی عاشق و فانی خدا.
◽️ لقب ولیة الله در باره #حضرت_زینب (سلام الله علیها) کبری آمده است و هر دو معنی درباره شخصیت عظیم زینب کبری (سلام الله علیها) صدق میکند و این یعنی زینب (سلاماللهعلیها) کسی است که میتواند سرپرستی کند و در حوادث و مشکلات و مصائب خویشتندار باشد و تسلط بر نفس داشته باشد و اداره امور را بدست گیرد و همچنین ولی به معنی فانی در حق نیز بر این بانوی مجلله صادق است [...]
wikifeqh.ir/حضرت_زینب_کبری
@WikiFeqh
#صله_رحم
#اخلاق
🔺 صلَه رَحِم به معنای احسان و #نیکی_کردن میباشد.
🔺 مراد از صله در این جا مطلق احسان و نیکی است، هرچند با سلام کردن و دیدار با یکدیگر که بر حسب عادات و رسوم، مختلف است.
🔺 مراد از «رحم» خویشاوندان نسبی است که از راه ولادت منتسب به انساناند ـ نه دامادی و شیر خوردن ـ مانند برادر و خواهر نسبی ، عمو، عمّه، خاله، دایی و فرزندان آنان. برخی، رحم را به محارمی که ازدواج با آنان حرام است، اختصاص دادهاند.
🔺 قطع رحم صله رحم، حرام است؛ بلکه برخی آن را از #گناهان_کبیره شمردهاند.
🔺 مرجع در کیفیت صله رحم، #عرف است که به اختلاف عادتها و نیز دوری و نزدیکی محل سکونت متفاوت خواهد بود[مقاله کامل]
wikifeqh.ir/صله_رحم_در_فقه
@WikiFeqh
#اعلام
#سیاسی
#تاریخ
#سید_حسن_تقیزاده یکی از اشخاص سیاسی ایرانی است که درباره وی دو نظر متفاوت وجود دارد؛ گروهی وی را بسیار خدمتگذار به ایران و مشروطه و عامل پیشرفت ایران میدانند و برخی نیز وی را خائن به ایران و مشروطه و عامل عقبماندگی و وابستگی ایران به شمار میآورند. مقاله زیر درصدد است که با بررسی زندگی وی برای این ابهام پاسخی مناسب بیابد.
wikifeqh.ir/سیدحسن_تقیزاده
@WikiFeqh
#ادیان
#تاریخ
#ادیان_و_فرق
◽️ بحران دینی در غرب، نتیجه افراط دینداری انحرافی در دوره قرون وسطی میباشد که منجر به تفریط در دینداری بعد آن دوره تاکنون میباشد.
◽️ تغییرات ناشی از رنسانس نه تنها در روند زندگی و پیشرفتهای تکنولوژی، بلکه بر تفکرات و عقاید مردم زمان نیز تاثیری شگرف داشت.
◽️ #دکارت در دیدگاه خود نسبت به خدا، جهان، انسان و دیگر مسائل مورد بحث در آن زمان و بخصوص در فلسفه دگرگونی ایجاد کرد، به گونهای که پس از او اکثر فلاسفه مهم مانند کانت پروتستان بودند.
◽️ پاپ لئو، بهترین راه برای حفظ جامعه در برابر پیامدهای عصر جدید را در آن میدید که به آموختن فلسفه حقیقی بپردازند و عرصه را برای ورود فلسفه باطل که این چنین #مسیحیت را تهدید میکرد، تنگ کنند.
◽️ #فلسفه تومایی در اواخر قرن نوزدهم به کلیساها راه یافت و موجب نجات نسبی غرب از دینگریزی شد.[...]
wikifeqh.ir/بحران_دینی_در_غرب
@WikiFeqh
#اعلام
#ویکی_فقه
🔅در جوانی در زادگاه خویش به کسب علوم متداول پرداخت و به سرعت در ادب و حکمت و کلام مایهور شد و به سبب مهارتی که در #فقه پیدا کرد، به عنوان قاضی و مدرس منصوب گردید و با وجود جوانی، شهرت و نفوذ فراوان پیدا کرد و همین امر باعث برانگیخته شدن حسد و رشک فقها و متکلمان شد [...]
wikifeqh.ir/عبدالله_بن_محمد_عین_القضات_همدانی
@WikiFeqh
#تفسیر
#ویکی_فقه
کلمه ((کنود)) به معناى کفرانگر است و این آیه مانند آیه شریفه ((ان الانسان لکفور)) از آنچه در طبع بشر نهفته شده خبر مىدهد، و آن این است که پیرو هواى نفس و دلداده به لذائذ دنیا است، و در نتیجه از #شکر پروردگارش در مقابل نعمتهایى که به او ارزانى داشته منقطع مىشود.
lib.eshia.ir/50081/20/590/لکنود
@WikiFeqh
#اقتصاد
#ویکی_فقه
حیات بشری بر عرصه گیتی، وابسته به منابع موجود کره زمین بوده و با توجه به محدودیت دسترسی به این منابع، بحث #مصرف و اصلاح الگوی آن، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
مقاله زیر میکوشد ضمن بررسی اجمالی در معنا و مفهوم مصرف، مصرفگرایی و اصلاح الگوی مصرف به تبیین برخی #عوامل_مصرف_زدگی جوامع و آفات اسراف و تبذیر منابع خدادادی برپردازد.
http://wikifeqh.ir/مصرفگرایی
@wikifeqh
#اقتصاد
#ویکی_فقه
بهره، پرداختی است که در ازای استفاده از وجوه بهکار گرفته شده در تولید سرمایه انجام میشود و در واقع قیمتی است که وامگیرنده بابت استفاده از پول وامدهنده میپردازد.
برخی از محققین کوشیدهاند تا از راههای مختلف به توجیه حقوقی و شرعی بهره بپردازند و داد و ستد آنرا تصحیح نمایند. از جمله؛ جبران کاهش ارزش پول، بهره اجاره پول و غیره میتوان اشاره کرد. در این مقاله، توجیهات ارائه شده مورد نقد و بررسی قرار میگیرد. 👇
wikifeqh.ir/توجیهات_بهره
@WikiFeqh