مصیبتی به نام خوشبینی به غرب!
✍مجید ابطحی
➖➖➖
چند وقت پیش یادداشتی با عنوان «راهکاری برای محبوبیت» نوشته بودم.
بزرگواری لطف کرده و نقد کرده بودند، خلاصهی کلامشان این بود که بین برخی آموزههای دینی و آموزه های غربی منافاتی نیست؛ شاید این تفکیک بنده را نابجا میدانستند.
اصل حرفشان درست بود، همهی معارف دینی با یافتههای غربی منافات ندارند اما فارغ از نقد ایشان، نکتهای به ذهنم رسید و آن هم اینکه برخی از مومنین (حتی طلبهها!) هنوز به غرب خوشبین هستند و این خوشبینی نگران کننده است!
غرض بنده در آن یادداشت این بود که سطح بیان اهل بیت _از آموزههای روانشناختی و جامعه شناختی گرفته تا آموزههای مربوط به پوشش و خوراک و... _ اصلا قابل مقایسه با یافتههای پژوهشگران غربی نیست!
اهل بیت جایی را نشانه میگیرند که به ذهن بشر نمیرسد، البته به ذهن بشر سالم؛ بشر مغزالکلی و همجنسگرا و بیبُته که بمانَد... .
این دو نگاه، از دو عالَم متفاوت صادر شده که فاصلهشان از فرش تا عرش است!
اگر کسی به تفاوت و بلکه تناقض این دو نگاه (نگاه الهی و نگاه غربی) توجه داشته و
از مبانی الحادی غرب آگاه باشد، قطعا به تمامی آموزههای غربی بدبین خواهد بود و این بدبینی عین «واقع بینی» است!
🔹برخی مومنین _حتی طلبهها_ اصل را بر #عدم_تعارض بین این دو نگاه گذاشتهاند، الا ما خرج بالدلیل!
این خوشگمانی چه بسا ناشی از خوبی مومنین است که میگویند «پژوهش، پژوهش است!» و پژوهشگر غربی را هم مثل پژوهشگر مسلمان میدانند که: «پژوهشگر است دیگر»!
خوشبینی مفرط (که در مقابلِ واقعبینی است)، باعث میشود وقتی پژوهشگر مسلمان _خصوصا طلبه_ وارد علوم انسانی شود در نظام اندیشهای غرب، استحاله شود! اما بدبینی به غرب (که همان واقعبینی است)، بهترین محافظ در برابر استحاله است!
#علوم_انسانی
#خوشبینی_به_غرب
یادداشتهای یک طلبه 👇
@yaddashtthayeyektalabeh
✅إِلَهِي إِنْ عَفَوْتَ فَمَنْ أَوْلَى مِنْكَ بِذَلِكَ وَ إِنْ كَانَ قَدْ دَنَا أَجَلِي وَ لَمْ يُدْنِنِي [يَدْنُ] مِنْكَ عَمَلِي فَقَدْ جَعَلْتُ الْإِقْرَارَ بِالذَّنْبِ إِلَيْكَ وَسِيلَتِي
🔹خدای من! اگر بخشیدی و عفو کردی که هیچ، اصلاً غیر از تو مگر کسی لیاقت عفو دارد؟
اما اگر وقتم تمام شده، اگر أجلم دارد میرسد و عملی هم نداشتم که مرا به تو نزدیک کند، تنها یک راه برایم باقی مانده، تنها یک چاره دارم، آن هم #اعتراف_به_گناه است،
اقرار به این که خراب کرده ام...
همین اعتراف را وسیله قرار میدهم برای نزدیکی به تو،
همین وسیله ناچیز را از من بپذیر!
✅إِلَهِي قَدْ جُرْتُ عَلَى نَفْسِي فِي النَّظَرِ لَهَا فَلَهَا الْوَيْلُ إِنْ لَمْ تَغْفِرْ لَهَا
🔹 خدای من! معبود من! میدانم با خودم چه کردهام من خیلی نفسم را #پررو کردهام من خیلی به حرف نفس گوش دادهام، با این پررو کردن نفس، به خودم ظلم کردهام! حالا وای بر من اگر مرا نبخشی...
#مناجات_شعبانیه
#اعتراف_گناه
یادداشتهای یک طلبه 👇
@yaddashtthayeyektalabeh
✅مناجات عاشقانه
🔹مقام معظم رهبری:
این مناجات شعبانیه را ببینید. من یک وقتی از امام (رضواناللَّهعلیه) پرسیدم در این دعاهای مأثوری که وجود دارد، شما کدام دعا را بیشتر از همه خوشتان میآید و دوست دارید؟ فرمودند: «دعای کمیل» و «مناجات شعبانیه».
🔸 اتفاقاً هر دو دعا هم مال ماهِ شعبان است؛ دعای کمیل که میدانید اصلاً ورود اصلیاش مالِ شب نیمهی شعبان است، مناجات شعبانیه هم که از ائمه نقل شده، متعلّق به ماه شعبان است. لحن این دو دعا به هم نزدیک است؛ هر دو #عاشقانه است. در مناجات شعبانیه: «و إن أدخلتنی النّار أعلمتُ أهلها أنّی احبّک» جهنم هم که من را ببری، فریاد میکشم تو را دوست دارم. و در دعای کمیل: «لإن ترکتنی ناطقاً لأضجّن إلیک بین أهلها ضجیج الآملین و لأصرخنّ الیک صراخ المستصرخین و لأبکینّ بکاء الفاقدین» اگر به من در جهنم اجازه بدهی و نطق را از من نگیری، فریاد میکشم؛ فریادِ امیدواران، فریادِ دلدادگان و فریادِ دلباختگان را.
#مناجات_شعبانیه
#مناجات_عاشقانه
✔️ بیانات مقام معظم رهبری
1383/07/13
یادداشتهای یک طلبه 👇
@yaddashtthayeyektalabeh
﷽ درس امروز استاد اعرافی
✍ مجید ابطحی
🔹امروز هم مثل همیشه کلاس پر از اشکال و پاسخ بود، استاد باحوصلهای مثل آیت الله اعرافی و شاگردان خوشفکرشان باذهنهای جوال؛
شاگردانی که بعضی ها به درجهی اجتهاد رسیده اند، درس خارج فقه نکاح.
➖ یکی از فُضلا اشکالی کرد و استاد هم پاسخ دادند اما بعد از پاسخ، با لبخندی فرمودند: "سوال شما خیلی خوب بود و البته پاسخش هم ... "
یکی از دوستان ادامه دادند: «پاسخش بهتر بود».
مقصود استاد این بود که هر چند اشکال دقیقی کردی اما جواب من دقیقتر بود، البته با مزاح فرمودند؛
اما جالب این بود که استاد بلافاصله سرشان را پایین انداختند و گفتند «استغفرالله ربی و اتوب الیه»!
🔹بعد ازاین استغفار خاطرهای گفتند:
هفت هشت ماهی که امام خمینی ره قم مشرف بودند عمده ملاقاتهایشان در کتابخانهی فیضیه بود یکی از جلسات، مرحوم پدر ما هم بودند و من هم همراه ایشان بودم، علمای بزرگی مثل آیتالله میانجی، آیتالله مشکینی، آیتالله مدنی و... جمع بودند بعد از رفتن امام، علما از آیت الله مدنی درخواست کردند موعظهای بکنند.
ایشان این آیه را خواندند:
«تِلْكَ الدَّارُ الْآخِرَةُ نَجْعَلُها لِلَّذِينَ لا يُرِيدُونَ عُلُوًّا فِي الْأَرْضِ وَ لا فَساداً وَ الْعاقِبَةُ لِلْمُتَّقِينَ»
(ما، نجات و سعادت در) آن سراى آخرت را (تنها) براى كسانى قرار مىدهيم كه خواستار برترى و فساد در زمين نباشند و سرانجامِ (نیک) از آن پرهيزكاران است.۸۳سورهی مائده
و یکی دو جمله هم گفتند که همه منقلب شدند.
ظاهر آیه به برتری جویی و فساد مستکبرین اشاره دارد، اما بقیه ی مراتب #برتریجویی را هم شامل است، یعنی «هر نوع برتری جویی» ممنوع است!
همهی ما نوعی کبر و برتری جویی داریم و این آیه همه آنها را شامل میشود.
سپس استاد روایتی خواندند که امام صادق علیه السلام بعد از تلاوت آیهی مذکور، گریه میکنند و میفرمایند:
ذَهبَتْ و اللّه ِ الأمـانيُّ عِندَ هذِهِ الآيةِ!
با این آیه همهی آرزوها از بین رفت!
✅ سنت درس اخلاق و موعظه در کلاسهای حوزه عجیب نیست اما چیزی که برای بنده جالب بود توجه آیت الله اعرافی به این مسئله بود؛ وقتی شخصی در بین شلوغیهای تدریس و کارهای متعدد پژوهشی و اجرایی، حواسش به امور اخلاقی است، نشانهی تهذیب نفس است!
ایشان سریع متنبه شدند که هر نوع برتریجویی مذموم است، در حالیکه فقط میخواستند بگویند پاسخی که من دادم خوب بود، همین! همین قدر از برتری جویی را هم مراقبت کردند و سریع استغفار کردند؛ خدا را شکر که از این علما کم نداریم.
📌دوستان توجه داشته باشیم صبح تا شب چقدر دنبال برتریجویی هستیم؟
گاهی میخواهیم اثبات کنیم اطلاعات و تحصیلات من بالاتر است، گاهی ماشین من، گاهی موبایل من، گاهی خانوادهی من، گاهی استاد من و...!
اگر کمی دقت کنیم ، ته همهی اینها نوعی برتری جویی پیدا میکنیم، بین ما طلبهها مرسوم است مثلا میگوییم: محضر آیت الله فلانی بودم، یا فلان درس را چند سال تدریس کردهام، یا فلان جا مرا دعوت کرده بودند منبر بروم و فلان شخص مهم هم پای منبر من بود و...
یا...
دیگری هم مثلا به پزشک بودن خواهر یا برادرش افتخار میکند...
یکی هم تعریف میکند: آلمان که بودم... فرانسه که زندگی میکردم...
دقیقا به تعداد ما آدمها روشها و قالبهای مختلفی پیدا میشود که برتری خودمان را ابراز و اثبات کنیم!
فقط کسانی که اهل #مراقبه و محاسبهی دقیق و دائمی هستند و آخرت خودشان را جدی گرفتهاند میتوانند از این #منيّتها و برتریجوییها رها شوند!
اعاذناالله من شرور انفسنا🤲
دوشنبه۲۹بهمن۱۴۰۳_خارج فقه آیت الله اعرافی
#برتری_منیّت
#تهذیب
یادداشتهای یک طلبه 👇
@yaddashtthayeyektalabeh
ولایت فقیه در جان و مال انسان ها هم ولایت دارد؟
انشاءالله عرض خواهم کرد...
یادداشتهای یک طلبه 👇
@yaddashtthayeyektalabeh
1.75M
🔹ولایت فقیه در جان و مال انسان ها هم ولایت دارد؟
🔹توضیح مختصر با دو سه مثال؛
در مورد ورود ولیفقیه به بحث احتکار و تعریض خیابانها و حکم به جهاد.
یادداشتهای یک طلبه 👇
@yaddashtthayeyektalabeh