May 11
بسم الله الرحمن الرحیم
کُنجی برای تامل در تاریخ، فرهنگ، سیاست و جامعه یمن
🇾🇪🇾🇪🇾🇪🇾🇪
👈 کانال مطالعات یمن با هدف مطالعه تاریخ، فرهنگ، سیاست و اجتماع یمن راه اندازی شده است.
👈 رویه بر آن است تا تمامی مطالب از منابع دست اول استخراج و تقدیم مخاطبان شود.
👈 دست تمامی اساتید و پژوهشگران ارجمند را در راستای غنی تر شدن محتوای کانال می فشاریم.
👈معرفی کانال به نخبگان و علاقه مندان ، گامی است در راستای تدوام خدمت
🌹🌹🌹🌹
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
✔️ نظام اجتماعی یمن و ساخت های قبائلی
🔸 یمن نخستین کشور جهان به لحاظ نفوذ جامعه قبایلی است. بر اساس آمار غیررسمی بیش از 400 قبیله در این کشور هستند که 85 درصد از جمعیت یمن خود را وابسته به یکی از آنها می دانند.
🔹زندگی قبایلی لوازم خود را دارد که اگر نتوانیم این لوازم را درک کنیم فهم اوضاع سیاسی اجتماعی یمن تقریبا غیر ممکن است.
شناخت قبایل، روابط آنها، ملزومات اجتماعی زندگی قبایلی و الگوی تاثیرگذاری و تاثیر پذیر آنها در سیاست و اجتماع می تواند همچون چراغ راه تحلیل درست از سیاست و اجتماع یمن باشد.
🔹در زندگی قبایلی شخصیت و هویت هر فرد پیش از وابستگی به هویت ملی به قبیله خود وابسته است و نفوذ وابستگی ها و تعلقات قبیله ای به وابستگی ها و منافع ملی ترجیح دارد.
🔻 تمامی قبایل یمنی مسلح به سلاحهای سبک هستند و هریک به نوعی در سرزمین های خود حکومت محلی برپا کرده اند.
🔸شیخ قبیله راس هرم قدرت در این نظام اجتماعی است و تصمیمات وی به عنوان مصالح کل قبیله در نظر گرفته می شود. اختلافات افراد عمدتا در محاکم قبیله ای و اختلافات بین قبایل در شورای روسای قبایل هر منطقه حل و فصل می شود.
🔹بر اساس آنچه گذشت؛ رقابت ها و رفاقت های قبایل و یا این که چه کسی ریاست کدام قبیله را به عهده دارد از مهمترین متغیرهایی است که باید برای فهم دقیق سیاست و جامعه یمن به آنها رجوع شود.
#جامعه
#نظام_قبایلی
#قبایل_یمن
🔸 کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
قبیله همدان
🔸قبیله همدان معروف ترین قبیله یمنی در طول تاریخ اسلام است. این قبیله به دست امیرالمومنین علیه السلام مسلمان شدند و در دوران حکومت ایشان رکن اساسی سپاه ایشان در جنگهای جمل و صفین بوده اند.
🔸نقل است که امیرالمومنین علیه السلام این شعر را در مدح این قبیله سروده است:
جَزَى اَللَّهُ هَمْدَانَ اَلْجِنَانَ فَإِنَّهَا
سِمَامُ اَلْعِدَى فِي كُلِّ يَوْمِ زِحَامِ
فَلَوْ كُنْتُ بَوَّاباً عَلَى بَابِ جَنَّةٍ
لَقُلْتُ لِهَمْدَانَ اُدْخُلِي بِسَلاَمِ
( وقعه الصفین جلد 1 صفحه 274)
🔴ارادت همدانی ها به اهل بیت حتی در روز عاشورا نیز بروز داشت و 10 نفز از 34 شهید یمنی کربلا از قبیله همدان بوده اند.
🔹باقی مانده های قبیله همدان هم اکنون دو قبیله بزرگ و اصلی یمن به نام های #حاشد و #بکیل هستند.
#جامعه
#معرفي_قبايل
#قبیله_همدان
#همدان
@yemenstudies_ir
✔️ #جنبیه یا #جنابی چیست؟
🔸خنجر محمد عبدالسلام سخنگوی جنبش انصارالله یمن در دیدار با رهبر معظم انقلاب، مورد توجه رسانه ها قرار گرفت؛ خنجری که در فرهنگ عامه یمن به جنّابی یاجنبیه مشهور است.
🔹این خنجر در واقع یکی از اجزای اصلی لباس رسمی مردان در فرهنگ یمنی به عنوان نشانه شجاعت و مردانگی است. استفاده از خنجری با کمی تفاوت ظاهری در فرهنگ دیگر کشور جنوب شبه جزیره عربستان یعنی عمان نیز متداول است.
🔸دسته این خنجرها معمولا از جنس شاخ حیوانات است که با طلا، نقره و یا سنگ های قیمتی تزیین می شوند و تیغه هایی فولادی دارند.
🔹غلاف این خنجرها نیز از جنس ها متفاوتی ساخته می شود و نشانه ای از جایگاه اجتماعی فرد است برای مثال غلاف جنابی طبقه قضات و یا سادات شکل متفاوتی با دیگر طبقات دارد. غلاف ها انواع متفاوتی مانند حاشدی و بکیلی و ماربی و ... دارند.
🔸در مراسمات رسمی این خنجرها زیر شال مخصوصی که به دور کمر بسته می شود قرار می گیرد که این شالها هم بسته به شان و جایگاه اجتماعی و قبیله ای افراد جنس و تزئینات متفاوتی دارند.
#فرهنگ
🔸کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
✔️تحلیلی جامع از ریشه های شکل گیری و وضعیت کنونی ائتلاف عربی در یمن
♦️از توئیتر سیاوش فلاح پور♦️
👈 بخش نخست
🔸ریشه تقابل کنونی دو قطب اصلیِ ائتلاف عربی در جنگ یمن به کجا بر میگردد؟ چرا محمدين سعودی و اماراتی در مهار تنشها ناکام ماندند؟
🔹بعد از اعلام تصمیم امارات برای خروج از یمن، موج گستردهای از تحلیلهای عجیب و گاها متضاد در رسانههای ایران به چشم میخورد. برای مثال یک رسانه تازه تاسیسِ وابسته به نهادی مهم به نقل از منابع امنیتیاش! از وجود اختلافات جدی بین امارات وسعودی در جنگ یمن از اواخر سال ۲۰۱۷ خبر داده. این دقیقا اشتباه اولی است که میخواهم دربارهاش بنویسم:
🔸تصوری ابتدایی از ائتلاف عربی به مثابه کلی واحد و یکپارچه که وارد جنگ یمن شده و به دلایل مختلف به تدریج چندپاره شده است
اشتباه دوم که به وفور از آن نوشته میشود "عقبنشینی" امارات است. بعد از خواندن چندین گزارش و یادداشت با این عنوان یا عناوین نزدیک به آن حتی یک فکت معتبر دال بر اینکه امارات در نتیجه "عقبنشینی" تصمیم به خروج از یمن گرفته نیافتم، در عوض اما انبوهی از گزارههای کلی و تکراری که هیچ ما به ازای عینی و قابل ارجاع در تحولات اخیر ندارد!
🔸در مقابل دو گزاره فوق اما ادعای ما این است:
1️⃣اصولا وجود دوگانگی بین سعودی و امارات از همان ابتدای جنگ یمن مسئله پیچیدهای نیست و فهم آن نیازی به منابع امنیتی ندارد! این دوگانگی به تدریج در پی تحولاتی که به آن اشاره میکنیم تشدید ودر نهایت "غیر قابل مهار شد"
2️⃣ خروج امارات از یمن نه در اثر عقبنشینی، بلکه در نتیجه ورود امارات به مرحله "تثبیت" دستاوردهای استراتژیک این کشور طی سالهای گذشته است و طبیعی است که امارات در این مرحله نیازمند بازگشت ثبات به محیط پیرامونش در منطقه باشد
🔹اما اثبات دو مدعا؛
سعودی و امارات دو نظام سلطنتی عربی با دو چشم انداز متفاوت برای امنیت ملی و منطقهای خود (مخصوصا در عصر عبدالله) بودند که در نتیجه تحولات سال ۲۰۱۱ و انقلابهای عربی بر سر یک نقطه به اجماع رسیدند؛ سرکوب انقلابها و "حفظ وضع موجود". این نقطه آغاز یکی از قدرتمندترین ائتلافهای عربی در تاریخ معاصر خلیج فارس است.
🔸اولین نمود عینی این ائتلاف نیز کودتای مصر بود (۲۰۱۳). حالا در سال ۲۰۱۵ از یک سو بلوغ و پختگی این ائتلاف (دستکم به باور رهبرانش که نتایجی مهمی در شمال آفریقا به دست آورده بودند) و از سوی دیگر سرمایهگذاری و نفوذ ویژه ابوظبی بر وزیر دفاع جوان سعودی؛ امیر محمد بنسلمان، راه را برای ورود ائتلاف به جنگی تمام عیار باز کرد.
🔹برای آنکه خیلی درگیر روایتهای طولانی و جذاب منطقهمان نشویم برگردیم به ادعای اول؛ "اختلاف از همان ابتدا وجود داشت"
🔸به توئیتهای قرقاش و تاریخشان نگاه کنید. محتوای آنها یکسان (عدم همراهی تجمع اصلاح با عملیات آزادسازی تعز و اتهام تلویحی آن به همکاری با دشمن) و تاریخشان تقریبا هفت ماه بعد از شروع جنگ یمن است
🔸سخن از نبرد تعز: استانی در جنوب یمن و همچنین تجمع اصلاح است؛ شاخه یمنی اخوانالمسلمین که مهمترین نیروی سیاسی و میدانی در تعز به شمار میرود.
🔹این اولین نقطه "قابل ارجاع" دوقطبیِ ائتلاف عربی است. عربستان بر اساس روابط تاریخی و البته نفوذ ویژه سازمان اطلاعاتش در اصلاح خواستار تعامل با این گروه در نبرد تعز بود، در مقابل اما امارات با اعلام خط قرمز خود، حساسیت شدیدش را نسبت به هرگونه تعاملی با اصلاح به اشکال مختلف بروز داد؛ از جمله توئیتهای تند قرقاش علیه اصلاح درحالیکه رایزنیهای سعودی برای حل بحران ادامه داشت
🔸از این نقطه میتوان به درک عمیقتری از دوگانگی ریاض و ابوظبی در یمن رسید، دوگانهای که از آن تحت عنوان شمال و جنوب یاد میشود. عربستان از ابتدا با هدف فتح صنعا و بازگرداندن دولت هادی به پایتخت وارد یمن شد؛ حال آنکه برای امارات، وجود گروههایی نظیر اصلاح در جنوب به مراتب تهدید جدیتری بود. بنابراین از ابتدا بر خلاف ریاض چشم به جنوب و مشخصا "عدن" داشت.
🔹امارات البته بر خلاف سعودی که استراتژی روشنی برای ورود به صنعا نداشت، استراتژی جامعی را هم برای ورود به عدن در سطح نظامی و اقتصادی دنبال میکرد.
🔸ماجرا اما از این هم عمیقتر است؛ تهدید اصلیِ امارات در یمن، نفوذ و تاثیرگذاری بالایی در دولت منصور هادی هم دارد (دولتی که در واقع اصلیترین متحد سعودی در یمن است و اصولا جنگ برای حمایت از آن شروع شده!).
🔹پس دوقطبی یک پله عمیقتر میشود؛ تنشهای امارات با دولت منصور هادی در نتیجه توافق سران و اقتضائات میدانی و جغرافیایی، اداره جبهههای شمالی یمن (مرزهای جنوبی سعودی) به عربستان سپرده شده و جنوب یمن در اختیار امارات قرار میگیرد
👈ادامه دارد...
#سیاست
کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
مطالعات یمن
✔️تحلیلی جامع از ریشه های شکل گیری و وضعیت کنونی ائتلاف عربی در یمن ♦️از توئیتر سیاوش فلاح پور♦️ 👈
✔️تحلیلی جامع از ریشه های شکل گیری و وضعیت کنونی ائتلاف عربی در یمن
♦️از توئیتر سیاوش فلاح پور♦️
👈بخش دوم
🔸به باور من هنوز نشانهای برای این ادعا وجود ندارد و بالعکس، تا زمانی که تهدید مشترک وجود داشته باشد همسویی دو کشور نیز ادامه خواهد داشت. اما با توجه به تمام آنچه گذشت با جدیت میتوان گفت ائتلاف دیگر فاقد اثرگذاری سالهای اولیه است چراکه "محمدین" در مهار تنشهای بالقوه ناموفق بودند.
🔹گذشت زمان نقش دیگر اقطاب قدرت در منطقه، از تهران گرفته تا استانبول و دوحه را در عدم موفقیت بنسلمان و بنزاید روشن خواهد کرد.
🔸این تقسیم مناطق نفوذ راه را بیش از پیش برای تحقق اهداف امارات باز میگذارد؛ ابوظبی گامهای اساسی برای تاسیس شبکه نفوذ خود در جنوب را برداشت؛ مهندسی چهرههای تاثیرگذار،جذب گسترده نیرو و تامین زیرساختهای لازم برای حمایت از متحدانش.
🔹نتیجه این اقدامات، سازماندهی نیروهای سیاسی جدایی طلب و تشکیل طیف گستردهای از نیروهای شبهنظامی وابسته به امارات بود که تعدادشان نزدیک به ۹۰ هزار نفر ارزیابی میشود.
🔸برای آنکه دوباره گویی نشود همینجا اشاره کنیم؛ این بازوی توانمند شبهنظامی و نیابتی در نبودِ ارتش امارات منافع این کشور را تامین میکند؛ به عبارت دیگر خروج ارتش امارات از یمن به معنای پایان اثرگذاری این کشور در یمن نیست.
🔹فشارهای مجموعه این شبکه در عدن علیه دولت هادی تا اندازهای تشدید میشود که منصور هادی رفتارهای امارات در یمن را با عنوان "اشغالگر" توصیف میکند (۲۰۱۷)؛ به عبارت دیگر دوقطبی سعودی و امارات باز هم عمیقتر میشود.
🔸نقطه اوج (در حقیقت برگشت ناپذیر) دوگانگی اما سقطری است؛ جزیرهای استراتژیک که بارها دربارهاش نوشته و خواندهایم. منصور هادی در مهر ۹۷ در احکامی جداگانه، احمد عبید بن دغر (چپ) را از نخست وزیری دولتش برکنار کرده و معین عبدالملک سعید (راست) را به عنوان جایگزین میکند
🔹علت این تصمیم چیست؟ روایت رسانههای سعودی و اماراتی از فساد اقتصادی بن دغر، ناتوانی او در مهار بحران ریال میگوید. اما واقعیت باز هم از چشم این رسانهها دور است؛ اقدامات جدی بن دغر علیه سیطره امارات بر سقطری (اقداماتی که به سختی میتوان تصور کرد بدون چراغ سبز سعودی باشد)
🔸اشغال سقطری توسط ارتش امارات دستکم از ۲۰۱۷ بر کسی پوشیده نیست؛ امارات بندر و فرودگاه جزیره را کاملا در اختیار داشته و حتی در آن پایگاه نظامی تاسیس کرده است
🔹بن دغر از ابتدای ۹۷ سلسله اقداماتی را با حمایت سعودی و هادی علیه اشغال سقطری توسط امارات انجام داد که نقطه اوج آن، شکایت رسمی دولت یمن به شورای امنیت سازمان ملل بود.
🔸در نتیجه اقدامات، ابوظبی ناچار شد بخشی از نیروهایش را از سقطری خارج کند اگرچه باز هم کنترل بندر و فرودگاه در اختیارش باقی ماند.
🔹اما به فاصله کوتاهی شرایط در عدن تغییر کرد؛ قصر معاشیق (محل استقرار نخست وزیر و دولت) کاملا توسط نیروهای نیابتی امارات محاصره شد (قصری که سرانجام و بعد از خروج ارتش امارات از یمن هفته قبل به کلی تحت سیطره این نیروها درآمد).
🔸امارات کاری کرد که بن دغر به شکلی تحقیرآمیز در سکوت عربستان و با حکم شخص هادی بر کنار شود!
🔹وضعیت به گونهای بود که عبدالملک در همان بیانیه اولیهاش اعلام کرد ماموریت وی اداره امور اجرایی و اقتصادی است و در مسائل سیاسی و نظامی دخالت نخواهد کرد! اگرچه این مواضع راه را برای بازگشت دولت به عدن فراهم کرد اما عبدالملک ۸ ماه بعد، در تیر ۹۸ اجازه سفر به ابوظبی را گرفت!
🔸جالب آنکه برای استقبال از نخست وزیر قطر، نه ولیعهد ابوظبی، نه حاکم دبی، نه وزیر خارجه و نه.... بلکه ریم الهاشمی؛ وزیر مشاور در امور همکاریهای بینالمللی به فرودگاه رفت.
🔹جالبتر آنکه به ادعای برخی منابع، عبدالملک از جمله کسانی بوده که یک ماه قبل و در جریان سفرش به ابوظبی از تصمیم امارات برای خروج از یمن مطلع شده است
🔸به عبارت دیگر میتوان گفت بعد از ورود پرونده سقطری به شورای امنیت با سکوت سعودی، امارات تصمیم قطعی خود برای خاتمه دادن به بازی دوگانه در پوشش ائتلاف عربی را گرفت
👈 ادامه دارد...
#سیاست
کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
مطالعات یمن
✔️تحلیلی جامع از ریشه های شکل گیری و وضعیت کنونی ائتلاف عربی در یمن ♦️از توئیتر سیاوش فلاح پور♦️ 👈
✔️تحلیلی جامع از ریشه های شکل گیری و وضعیت کنونی ائتلاف عربی در یمن
♦️از توئیتر سیاوش فلاح پور♦️
👈بخش سوم و پایانی
🔹اتخاذ این تصمیم البته همزمان است با تثبیت دستاوردهای استراتژیک امارات در جنوب یمن و نقاط مهمی در سواحل دریای سرخ. اما امارات اینجا هم مجددا بازی هوشمندانه دیگری را دنبال کرده و از تصمیمش برای خروج از یمن در قالبهای متعددی استفاده کرده است:
1️⃣ به عنوان پاسخی به فشارهای غرب برای پایان جنگ یمن؛ فشارهایی که علیرغم مقاومت سرسخت ترامپ و سایر دوستان ریاض بدون شک در آینده تبعاتی را برای عربستان در آمریکا و اروپا ایجاد خواهد کرد
2️⃣ به عنوان پاسخی به تغییر سیاست ایران در خلیج فارس که مخصوصا بعد از انفعال آمریکا و اروپا (سقوط پهپاد، توقیف نفتکشها یا حتی انفجارهای فجیره) نگرانی جدی پایتختهای عربی خلیج فارس را به دنبال داشته
🔸در واقع امارات اینجا هم راهش را از بنسلمان در جنگ مقدسش علیه ایران جدا کرده.
🔴 و اما در پایان، آیا میتوان گفت ائتلاف سعودی و امارات (که در ابتدای رشتو به ریشههای آن اشاره شد) به انتهای راه رسیده؟
#سیاست
کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
مطالعات یمن
قبیله همدان 🔸قبیله همدان معروف ترین قبیله یمنی در طول تاریخ اسلام است. این قبیله به دست امیرالمومنی
✔️قبیله حاشد
🔸قبیله #حاشد پرنفوذترین قبیله یمن پس از انقلاب یمن بر علیه #امام_حمید_الدین و در دوران وحدت یمن است. ریاست این قبیله تا سال 2007 به عهده #شیخ_عبدالله_حسین_الاحمر بوده و پس از وی فرزند بزرگترش #صادق_الاحمر ریاست بر قبیله را به عهده گرفته است.
🔹گزاف نیست اگر #شیخ_عبدالله_الاحمر را با نفوذترین شخصیت سیاسی اجتماعی یمن پس از #علی_عبدالله_صالح رئیس جمهور سابق در دوران وحدت یمن بدانیم.
🔸استان های #عمران ، #حجه ، #صنعا و #صعده در شمال یمن اصلی ترین محل های سکونت این قبیله هستند.
🔹در مورد جمعیت این قبیله رقم های مختلفی از 7 تا 3 میلیون نفر ذکر شده است و گفته می شود این قبیله توانایی سازماندهی 300 هزار نفر را برای نبردهای نظامی دارد.
♦️نسب #شمالی ، جمعیت بالا ، نفوذ در دولت و اقتصاد و سیطره بر مناطق حاصلخیز باعث شده است تا قبیله #حاشد مهم ترین قبیله یمن ارزیابی شود.
#جامعه
#معرفي_قبايل
#قبیله_حاشد
@yemenstudies_ir
💢هانی بن بریک کیست؟
🔸در روزهای اخیر و پس از کودتای نیروهای #مجلس_انتقالی_جنوبی برعلیه دولت منصور هادی در #عدن نام #هانی_بن_بریک بر سر زبانها افتاد و بارها و بارها در رسانه ها تکرار شد. اما هانی بن بریک کیست؟
پایگاه الحره که به سازمان اطلاعاتی امریکا سیا منسوب است در گزارشی بن بریک را اینگونه معرفی می کند:
🔹هاني بن بريك در سال 1974 در آدیس آبابا از پدری یمنی و مادری اتیوپیایی متولد شد. او در سال 1990 و در 16 سالگی به همراه پدر به عدن نقل مکان کرد و در زمستان 1991 برای شرکت در نبرد علیه نیروهای شوروی به جمع #افغان_العرب ها در افغانستان پیوست.
🔸وی در سال 1994 در جنگ داخلی یمن به نیروهای شمالی پیوست و به دلیل فعالیت های خود برای سازماندهی و فرماندهی نیروها درجه سروانی از دولت دریافت کرد.
🔹 در دوران حکومت علی عبدالله صالح بارها به اتهام تلاش برای اقدامات تروریستی زندانی شد. وی که فتوای جواز قتل سربازان ارتش یمن را صادر کرده بود پس از آنکه در سال 2010 از زندان آزاد شد ؛ در 2011 به گروه سلفی – جهادی #انصارالشریعه پیوست. با شکست انصارالشریعه در جنوب یمن بن بریک که به اتهام دست داشتن در حمله به نیروهای ارتش یمن تحت تعقیب بود به عدن گریخت.
🔸در سال 2016 منصور هادی او را به عنوان وزیر در دولت خود برگزید ولی در سال 2017 به دلیل سرپیچی از فرامین از این سمت برکنار شد.
🔹سرانجام در سال 2017 هانی بن بریک و عیدروس الزبیدی با حمایت امارات مجموعه ای تحت عنوان مجلس انتقالی جنوبی را تاسیس کردند که هدف آن استقلال یمن جنوبی از شمال بود.
🔻مجلس انتقالی جنوبی در آگوست 2019 با حمله به قصر معاشیق عدن را از کنترل دولت هادی خارج کردند.
منبع: الحره
https://www.alhurra.com/amp/%D8%B9%D8%AF%D9%86/508630.html?hootPostID=2b23dff48add90d5751797fbe6024293&__twitter_impression=true
#سیاست
#شخصیت
🔸کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
♦️احزاب در سپهر سیاسی یمن
#اختصاصی
🔸قانون آزادی فعالیت احزاب در یمن در 22 می 1990 همزمان با اعلام اتحاد یمن شمالی و جنوبی اعلام شد. تا پیش از این در یمن شمالی تنها حزب #الموتمر_الشعبی و در یمن جنوبی تنها #حزب_کمونیست اجازه فعالیت داشتند.
🔹علیرغم سابقه کم فعالیت احزاب در این کشور باید احزاب و فعالیت های آنها را بخش قابل اعتنایی از هندسه سیاست در یمن دانست.
🔸نکته بسیار مهم در مورد فعالیت های سیاسی احزاب یمن فرا قبیله ای بودن این احزاب است. یعنی با وجود غلبه فرهنگ قبیله ای بر جامعه یمن ولی احزاب یمنی در قبیله ای خاص متمرکز نشده اند بلکه موفق شده اند طرفدارانی را از قبایل مختلف یمن پیدا کرده و گرد آورند. از این لحاظ شاید بتوان تحزب در سیاست را دریچه تغییر فرهنگ اجتماعی یمن دانست.
🔹احزاب را در یمن می توان به #دولتی، #ملی، #چپ و #اسلامی تقسیم کرد.
✔️تلاش خواهد شد در روزهای آینده معرفی ای اجمالی از احزاب یمن در اختیار مخاطبین ارجمند قرار گیرد.
#سیاست
#جامعه
#فرهنگ_سیاسی
#احزاب
#احزاب_یمن
🔸کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir