💠 ابراز تأسف آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی از افزایش غیبت در جامعه/ انتقاد معظمٌ له از بیتوجهی به تراث علمی و اخلاقی حوزه
❖ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی با ابراز تأسف از افزایش غیبت در جامعه دینی، خاطرنشان کردند: ترک غیبت از أهم مسائل است اما متأسفانه به آن توجه نمیشود.
● مرجع عالیقدر تشیع شب گذشته در دیدار اعضای بیت مرحوم آیتالله مؤمن با ایشان، با اشاره به شخصیت علمی آن عالم فقید، فرمودند: متأسفانه در این دورههای اخیر آن مرتبهای از عشق به علم، زهد و تقوایی که قدمای ما داشتند باقی نمانده است و در این شرایط، افراد استثناء نمونههای الهی هستند.
ایشان خاطرنشان کردند: مکرر درباره وضعیت علمی حوزه گفتهام؛ اما متأسفانه برخی حتی با علومی که برای حوزه و ملّا شدن طلبه لازم است، مبارزه کرده و طلبه را نسبت به آن علوم سست میکنند.
● آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی با نقل حکایتی از عشق و علاقه وافر علمای گذشته به مباحث علمی فرمودند:
مرحوم شیخ علیمحمد نجفآبادی که استاد مرحوم آسیدجمال گلپایگانی بوده، در نجف به سلوک و عرفان شناخته میشد و عاشق علمیات و کتابخانهاش بود. الآن این کتابخانه به حسینیه شوشتریها هدیه شده است.
مرحوم سید محمدصادق لواسانی از پدرش آقا سید ابوالقاسم که از شاگردان مرحوم آخوند بوده، این داستان را نقل میکرد. شیخ علیمحمد بیمار میشود. آقا سید ابوالقاسم لواسانی برای عیادتش میرود. شیخ علیمحمد به او میگوید من امروز را به پایان نمیرسانم اما شنیدهام که آخوند خراسانی، کتاب "کفایه الأصول" نوشته است. مقداری از آن را برای من بگو تا قبل از فوتم آن را شنیده باشم. مقداری از کفایه را برایش میگویند و او در همان روز فوت میکند.
آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی ادامه دادند: علمای ما اینگونه به علم عشق میورزیدند اما الآن یک عدهای با این آثار مبارزه میکنند و عدهای بیاطلاع هم تحت تأثیر این سخنان و تبلیغاتشان قرار میگیرند.
● ایشان با انتقاد از رواج برخی روشهای تصنعی و انحرافی بهعنوان سیر و سلوک -که از فقاهت و روش علمای سلف فاصله دارند- افزودند:
در طول تاریخ حوزه همیشه علمای اهل سلوکی بودند که در حوزه درس اخلاق میگفتند هرچند درباره اخلاق نظری، مبانی متفاوتی وجود داشت.
در دورهای چهار نفر از بزرگان متکفل تربیت و رشد معنوی طلاب بودند:آخوند ملافتحعلی سلطانآبادی، ملاحسین قلی همدانی، شیخ اسماعیل قرهباغی و سید مرتضی کشمیری. در دورهای دیگر آقا سید احمد کربلایی و بعد شاگردانشان آسید علی قاضی و آسید عبدالغفار مازندرانی، اکثر این افراد ملّا و مجتهد بودند. نقل است که مرحوم میرزا محمدتقی شیرازی -که خود مرجع تقلید بود- تقلید از آسیداحمد کربلایی را جایز میدانسته اما ایشان نمیپذیرفته است. خب اینها هم اهل علم بودند و هم اهل اخلاق. در حوزه درس اخلاق میگفتند و طلبهها تحت تربیت آنها بودند اما این نسل گویا منقرض شده و دیگر از این افراد در حوزه خبری نیست.
● آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی تصریح کردند:
وجه مشترک تعالیم این بزرگان اخلاق این بوده که کسی که میخواهد در اخلاق کار کند باید واجبات را درست انجام بدهد و محرمات را ترک کند. پایه اخلاق و سلوک معنوی، مراقبت در عمل به واجبات و ترک محرماتی است که در شریعت آمده است. انسان مراقب باشد غیبت نکند. این کار سنگینی است. ماها به این مسئله اهمیت نمیدهیم. همه میگوییم غیبت گناه کبیره است اما انجام میدهیم. ترک غیبت جزء اهم امور است اما به آن توجه نمیکنیم.
البته گاهی هم کجسلیقگیهایی ایجاد میشود و در مقابل سیره معصومین علیهمالسلام و روش علمای گذشته، عدهای برای خود دکان و دستگاهی تدارک میبینند اما آنچه برای ما باید مهم باشد سخنان معصومین علیهمالسلام و اجرای آن در جامعه است.
● معظمٌ له با تقدیر از تلاشهای علمی و ساده زیستی آیتالله مؤمن افزودند:
ایشان استعداد مطلوبی داشت و از این نعمت استفاده کردند. عمر محدود است و انسان نمیتواند انتظار زندگی ابدی داشته باشد اما آنچه که میماند خدمت به علم و دین است. ساده زیستی و زهد ایشان تعلیمی برای طلاب است. اگر عالم اهل تشریفات باشد جامعه از او الگو میگیرد.
@zanjani_net
#حدیث_روز
🔸حضرت امام کاظم "علیه السلام":
#رجب، ماه عظیمی است که خداوند در آن حسنات را دوچندان می کند و گناهان را از بین می برد.
کسی که یک روز از ماه رجب را #روزه بدارد، آتش دوزخ به اندازه طی کردن یک سال از او دور میگردد و کسی که سه روز روزه بگیرد، #بهشت بر او واجب میشود. (الفقیه، ج2،ص92)
@zanjani_net
🔸تأکید آیت الله العظمی شبیری زنجانی بر ضرورت رسیدگی به امور سیل زدگان/ مسؤولان از این فرصت خدمت رسانی استفاده کنند
آیت الله العظمی شبیری زنجانی در دیدار استاندار قم با ایشان بر ضرورت رسیدگی به امور مردم تاکید کردند و فرمودند: خدمت این است که انسان با عملکرد خود مانع تلفات جانی و خسارتهای مالی شود.
معظم له خدمت به مردم را از «بالاترین عبادات» در شریعت اسلام دانستند و با اشاره به سیره حضرات معصومین علیهم السلام در اهتمام به حل مشکلات مردم، افزودند: در شریعت خدمت به بشر جایگاه ویژهای دارد به خصوص اگر در راستای حفظ جان و مال مردم باشد. اما مسئولان این کشور زمینه خدمت به مسلمانان و شیعیان را دارند که باید قدر این فرصت را بدانند و این خدمت نزد خداوند یک عبادت استثنائی است.
آیت الله العظمی شبیری زنجانی از خسارات و صدماتی که به مردم ایران در سیل اخیر وارد شد ابراز تأثر کردند و افزودند: این سیل اگر چه کشور را در سوگ تعدادی از هموطنانمان نشاند و باعث خسارتهای زیادی شد، اما برای مسئولان باید زمینهای برای خدمت بیشتر باشد.
ایشان ادامه دادند: البته من هم از مسئولانی که در ایام تعطیل ترجیح دادند در کنار مردم باشند، تشکر میکنم و قطعا عنایات حضرت ولی عصر (عجل الله فرجه الشریف) شامل حال آنها می شود.
معظم له با اشاره به تجربه جاری شدن سیل در شهر قم در سالهای گذشته، گفتند: قبلا سیل در قم خسارتهای زیادی را به جا میگذاشت اما با اقداماتی که مسئولان داشتند این خسارتها کمتر دیده شد.
آیت الله العظمی شبیری زنجانی ابراز امیدواری کردند که «سال نو برای این مردم سال پر برکتی باشد».
@zanjani_net
🔹 مصرف ثلث سهم امام علیه السلام در کمک به آسیب دیدگان سیل مجاز است
▪️آیت الله العظمی شبیری زنجانی با ابراز تأثر از حادثه غمبار #سیل و آسیب های ناشی از آن، به خانواده های داغدیده #تسلیت گفتند.
ایشان با دعا برای سلامتی و شفای آسیب دیدگان، و همچنین سفارش به همگان خاصه مسؤولان و دست اندرکاران به تلاش در جهت رفع آلام مردم آسیب دیده، فرمودند: مؤمنین مجاز هستند یک سوم سهم مبارک امام علیه السلام را در کمک به نیازهای آسیب دیدگان سیل مصرف نمایند.
@zanjani_net
#استفتائات
● شرفالشمس
❓ آیا نقوش شرفالشمس که در نوزده برج حمل حکاکی میشود و منسوب به حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام است، اعتبار دارد؟ آیا استفاده از آن برای عموم جایز است؟
❖ پاسخ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
✍ ما سندی برمطالب منقوله درمورد انگشتر شرفالشمس نیافتیم. هرچند مرحوم کفعمی در مصباح فرموده این حروف شکل اسم اعظم است، ولی سند معتبری بر این مطلب ذکر نکرده است. استفاده از آن به امید درک ثواب مانعی ندارد.
🔰 کانال رسمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
🔸آیت الله العظمی شبیری زنجانی در دیدار شهردار قم با ایشان:
🔺 امیدوارم فشارهای خارجی و تحریم ایران، در روند خدمت رسانی به مردم تأثیر نگذارد.
🔺 ملت ما یک ملت استثنایی است و دعا کردن برای این مردم و این کشور و این شهر وظیفه همگی ماست.
🔺 در روایات ما، شهر قم حرم ائمه (سلام الله علیهم) خوانده شده است. کسانی هم که در این شهر خدمت می کنند و زحمت می کشند حتما مورد عنایت حضرات معصومین قرار میگیرند.
🔺 اگر زحمات مسئولان قم نبود این شهر هم در سیل دچار مشکل می شد و از این بابت باید از مسئولان آن تشکر کرد.
🆔 @zanjani_net
💢آیت الله العظمی شبیری زنجانی در دیدار شهردار قم:
🔺 امیدوارم فشارهای خارجی و تحریم ایران، در روند خدمت رسانی به مردم تأثیر نگذارد.
🔺 ملت ما یک ملت استثنایی است و دعا کردن برای این مردم و این کشور و این شهر وظیفه همگی ماست.
🔺 در روایات ما، شهر قم حرم ائمه (سلام الله علیهم) خوانده شده است. کسانی هم که در این شهر خدمت می کنند و زحمت می کشند حتما مورد عنایت حضرات معصومین قرار میگیرند.
🔺 اگر زحمات مسئولان قم نبود این شهر هم در سیل دچار مشکل می شد و از این بابت باید از مسئولان آن تشکر کرد.
🆔 @zanjani_net
💠 عروسی عروسک ها!
❖ مرحوم آیتاللهالعظمی حاج سید احمد زنجانی در کتاب «الکلام یجرّ الکلام» با انتقاد از رواج تشریفات ناصواب در امر ازدواج، مینویسد:
📝نظر شرع در امر زناشویى، بر تسهيل است، كه كار به آسانى صورت بگيرد. اين است كه مهريّه را سبك قرار داده است و حضرت رسول اكرم (صلّی الله علیه و آله) در مقام عمل هم طالب بود كه اين كار به طريق سهل صورت بگيرد.
▫️...اين قدر در امر ازدواج، بار را سنگين كردهاند كه نه كسان دختر مىتوانند شانه به زير اين بار بدهند و نه كسان پسر. پس اين بار از سنگينى، مدّتها در زمين مىماند امّا در برابر آن، بار امر نامشروع، دوش به دوش مىگردد و حتّى عروسىِ عروسكها نيز به سادگى تمام نمى شود. شنيدهام از بعضىها كه در تحت اين عنوان، خرجها مى گذارند، سورها مى دهند و جشنها برپا مىكنند.
▫️آقاى آقاميرزا عبداللّه مجتهدى تبريزى، از يكى از اعاظم اهل علم نقل كرد كه يكى از راجه هاى هند، مشرّف به عتبات عاليات شده بود، در كاظمين، مجلس جشن عروسى برپا نموده، چند شب از علما و بزرگان كاظمين و بغداد دعوت كرد.
از جمله مدعوّين، من بودم كه رفتم، ديدم مجلس بسيار باشكوهى است. ما گمان كرديم كه موضوع اين عروسى، پسر يا دختر راجه است. بعد معلوم شد كه دختر راجه، دو تا عروسك داشته و اين جشن، راجع به عروسى آن عروسكها است؛ مبهوت شديم!
اين خرج، نه در دفتر دنيا اثرى دارد و نه در دفتر آخرت. امّا در دفتر دنيا، جز اينكه خفّت عقل صاحبش را اثبات نموده، چيزى ثبتِ دفتر نكرده. و امّا در دفتر آخرت، چون براى خدا نيست، پس نه سند خرج از دفتر دنيا صادر مى نمايد و نه از دفتر آخرت!
🆔 @zanjani_net
🔸 آیت الله العظمی شبیری زنجانی در دیدار تولیت جدید آستان قدس رضوی:
❖ آقای حاج #شیخ_کاظم_دامغانی میگفتند در بین ائمه علیهم السلام دو بزرگوار ملقب به #ملاذ_شیعیان و ملجأ مردم در حل مشکلات هستند؛ یکی حضرت #امام_رضا علیه السلام و یکی حضرت #ولی_عصر عجل الله فرجه. خدمتگزاری به این آستان از امور معنوی سطح بالا و سعادت بزرگی است.
❖ برای #رشد_علمی کشور باید راه را برای پژوهشگران هموار کرد. آستان میتواند در این مسیر پیشگام باشد.
❖ کتابخانه آستان قدس رضوی یک #کتابخانه غنی است که باید به درستی از آن بهره برد. از تجربه کتابخانههای مهم دنیا استفاده کنید.
❖ «سختگیری در کتابخانهها» سبب کم شدن #نشاط پژوهشگران میشود.
❖ تلاش کنید راه را برای پژوهشگرانی که صلاحیت دارند هموار کنید. اینگونه نباشد که اگر کسی میخواهد تحقیقی انجام دهد به او سختگیری کنند.
#خبر #دیدار #آستان_قدس_رضوی
🆔 @zanjani_net