✅خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: ۱۵
♦️مفسر: علامه جوادی آملی
♦️موضوع: تقوای مالی
🔹تقوا سه بخش است: #تقوای_اعتقادی شامل ایمان به وحی و قیامت، #تقوای_عبادی شامل اقامه نماز و #تقوای_مالی شامل انفاق و زکات
اگر کسی سه تقوای مذکور را نداشت نمیتواند از قرآن بهره ببرد. قرآن مانند علوم دیگر چون فلسفه و فقه و ریاضی نیست که شرایط نفسانی در آن موثر نباشد زیرا قرآن، #هدایت است و در جانی موثر میفتد که پاک باشد( #انسان_سلیم)
💎نتیجه تقوای مالی:
قرآن گفت اگر کسی از اموال محبوبش انفاق کرد به مقام ابرار و فلاح میرسد.
🔰مهاجرین و انصار چگونه به فلاح رسیدند؟
🔺مهاجرین کسانی بودند که از حب مال خارج شدند «للفقراء المهاجرین الذین اُخرجوا من دیارهم و اموالهم» چون به اینها گفته شد اگر میخواهید از مکه خارج شده نزد محمد به مدینه بروید نمیتوانید هیچ مالی با خود ببرید اینها نیز وقتی رزاقیت خدا را فهمیدند آن شرط را پذیرفتند تا رضای خدا را کسب کنند. پس از حب مال بخاطر خدا خارج شدند.(حشر، ۸)
🔺انصار کسانی بودند که علاوه بر خروج از حب مال و دادن اموالشان، وارد حب مال نیز نشدند و اگرچه خود فقیر بودند اما آنچه از غنایم که به مهاجرین داده شد حتی به دنبال آن هم نرفتند. «یحبون من هاجر الیه و لا یجدون فی صدورهم حاجةً مما اوتوا»
انصار اگرچه فقیر بودند ولی در اموالشان، مهاجران را بر خود مقدم میداشتند «یؤثرون علی انفسهم و لو کان بهم خصاصة»
لذا وقتی بر بخل و شُحّ پیروز شدی قرآن برایت هدایت میشود «و من یوقَ شُحّ نفسه فاولئک هم المفلحون» (حشر، ۹)
🔰مال دوستی و #بخل که در طبیعت انسانست دو گونه است: جمع آوری(تکاثر) ثروت یا علاقه بیش از حد به مال خود اگرچه کم باشد.
هر دو مذموم است. قرآن در آیات ۱۷ به بعد سوره فجر گوید: اگر روزی، خداوند شما را آزموده و روزیِ شما را تنگ کند میگویید خدا مرا خوار کرده!در حالیکه اینطور نیست و این به سبب آنست که شما یتیمان را گرامی نمیدارید و برای اطعام به مساکین یکدیگر را تشویق نمیکنید و اموال خود را با اموال دیگران، یکجا و بدون اهمیت دادن به حلال و حرام بودنش میخورید «و تاکلون التّراث اکلاً لمّا» و مال را بسیار شدید دوست دارید! «و تحبّون المال حبّاً جمّاً»
🎖پس خدا با تنگ کردن روزی انسان را میازماید که آیا طبیعت بخیل خود را کنترل کرده و انفاق میکند یا خیر.
🚗 #تقوای_مالی در سوره لیل از مهمترین اصول #هدایت_قرآنی دانسته شده و در آیات ۵ به بعد میفرماید: اگر کسی حُسن فعلی و حسن فاعلی را با هم داشت یعنی هم عملاً و هم در اعتقادش مومن به خداوند بود ما وسایل سعادت او را فراهم میکنیم و راهش را آسان میکنیم و اگر این یکی از این دو حُسن را نداشت مثلا فقط اعتقاد به خدا داشت اما در عمل اینطور نبود ما وسایل بدبختیش را فراهم میکنیم و راه جهنم را برایش سهل میکنیم.
⛳️ آیه ۳۷ محمد گوید اگر خدا از شما تمام اموالتان را بخواهید شما نداده و بخل میورزید! پس خدا مالک همه اموال ماست و میتواند این درخواست را بکند اگر خواست و انسان نداد بخیل است. در آیه بعد گوید بخل نورزید چون تنها به ضرر خود بخل ورزیده اید زیرا خدا به اموال شما هیچ نیازی ندارد و تنها برای سعادتتان، دعوت به انفاق کرده است.
🏵 پس قرآن شفاست، ابتدا مرضها را تشریح کرده و راه درمان را گفته و آنگاه بر جان انسان سالم، اسرار الهی را میتاباند.
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰
🏆 تفسیر تسنیم
🏆 @tafsire_tasnim1
تفسیر تسنیم
🎯 سخنی کوتاه با دوستان: از همه اعضای محترم دعوت میکنم که حتما جلسات تفسیر علامه جوادی که روزانه در
🌙با امید به قبولی طاعات و عبادات دوستان در این شبهای عزیز، همه دوستان و عزیزان و همراهان گرامی را دعوت به پیگیری صوتها و در صورت کمبود وقت، پیگیری متن خلاصه جلسات تفسیر دعوت میکنم.
این استمرار در پیگیری جلسات، ضامن تغییر بنیادین در شیوه نگرش به حیات دنیا و آخرت و بازتاب آن در رفتارهای ماست.
لازم به ذکر است که بسیاری از اندیشکده های اسلامی، شاگردان علامه جوادی میباشند که با تحول فکری، به سمت نظام سازی حرکت کرده اند.
🌹در این شبها برای همه دغدغه مندان خصوصا سلامتی آیت الله جوادی آملی و نیز تحول و حرکت روبه جلوی نظام جمهوری اسلامی دعا کنید...💠
@tafsire_tasnim1
❌انسان یا #خدا را میپرستد یا #هوای_نفس خود را!
🔰انسان در نگاه قران در هر لحظه در حال پرستیدن است اگر خدا را نپرستید بلاشک در حال پرستش هوای نفس خود است زیرا نفس به او میگوید «به دستورات خدا اهمیت نده، هر کار میخواهی بکن!»
⁉️اینجا تناقض ذاتی دین با لیبرالیسم آشکار میشود...مبنای #لیبرالیسم نیز بر «لسه فر» است یعنی بگذار هر چه میخواهد بکند!
🎯 قرآن پاسخ میدهد:
🏆 @tafsire_tasnim1
@tafsire_tasnim1 |۱۶.mp3
3.85M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_16
📚 موضوع: ایمان به رسالت و کتب انبیا
🔺 مفسر: علامه جوادی آملی
✅ @tafsire_tasnim1
✅خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: ۱۶
♦️مفسر: علامه جوادی آملی
♦️موضوع: ایمان به رسالت و کتب انبیا
1⃣ اعتقاد به #نبوت و کتب انبیا در زمره موارد ایمان به غیب است و مشمول تقوای اعتقادی.
2⃣ نبوت دو قسم است:
🔺#نبوت_خاصه: مخصوص هر پیامبر است مثلا ایمان به معجزه عصای حضرت موسی و رسالت او. ایمان به کتاب وی یا پیامبر اسلام نیز خاص همین دو است.«و الذین یومنون بما انزل الیک»
🔺#نبوت_عامه: در اینجا اصل رسالت مطرح است و اینکه ما ایمان به این داریم که خدا بشر را بوسیله ارسال این ۱۳۴هزار پیامبر هدایت نمود و رسالت همگیشان، حق است. ایمان به #کتاب نیز چنین است.
3⃣طبق قرآن، مومنان به رسالت همه انبیا و کتبشان ایمان دارند.(بقره،۴)
اگر کسی به قرآن ایمان آورد به کتب و انبیای پیشین نیز ایمان آورده که ۳ دلیل دارد:
🔹۱. انبیای پیشین نیز همگی #اسلام آوردند و دینی که برای مردم آوردند جز دین اسلام که تنها دین خداست نبود. «ان الدین عند الله الاسلام» (آل عمران،۱۹)
🔹۲. قرآن سخن همه انبیا را تصدیق کرده است. (مائده،۴۶) اگر کسی به قرآن ایمان آورد چون قرآن پیامبران را تصدیق کرده پس به پیامبران هم ایمان آورده است.
🔹۳. قرآن مبسوطاً در مورد پیامبران پیشین و داستانهایشان سخن گفته (هود،۴۹) و میفرماید ای پیامبر، زندگی برخی پیامبران را برایت گفتیم و برخی را نگفتیم (غافر،۸۸)
4⃣ایمان اجمالی و کلی به پیامبران قبل کافیست اما در مورد پیامبر آخر باید تمام احکامش را یاد گرفت و عمل کرد اگرچه شناخت تفصیلی علوم و فلسفه آن نیاز نیست.
5⃣ایمان به آنچه که بر پیامبر نازل شده تنها در مورد قرآن نیست بلکه هر چیزی که از گنجینه علم خداوند تنزل پیدا کرده و برای درک توسط بشر بر قلب پیامبر وارد آمده مشمول ایمان است مانند قرآن، احادیث قدسی خداوند، برخی روایات و حتی آنچه که پیامبر در معراج دیده و شنیده است. زیرا تا کلام الهی تنزل نکرده باشد قابل فهم برای بشر نخواهد بود.
6⃣تنزل یا به نحو تجافی است یا به نحو تجلّی.
🔺تنزل #تجافی یعنی وقتی شیئی مانند باران از جایی حرکت کرد و به پایین آمد دیگر در جای اولش نباشد.
🔺اما تنزل به نحو #تجلی یعنی آن مطلب حقیقی که در موطن خود موجود است پایین نمی آید بلکه رقیق شده و مرحله نازله اش بصورت لفظ در می آید تا قابل گفتن و شنیدن و خواندن باشد.
⚱برعکس علوم دیگر که ابتدا مطلبی را میبینیم یا میشنویم یا میخوانیم و سپس میفهمیم، اما پیامبر #وحی را ابتدا میفهمید و سپس آنرا با واسطه قوه خیال، به مسلمانان منتقل میکرد.
7⃣اگر کسی خواست مطلبی را برای بشر با قلم یا گفتن بیان کند ابتدا باید مطلب عقلی را از #قوه_عاقله به #قوه_خیال تنزل دهد تا قابل تصویرسازی شود که مثلا فارسی بیان کند یا انگلیسی (نه اینکه آنرا از عقلش خارج کند. سپس آنچه را که در مرحله خیال تنظیم کرد را بوسیله قلم یا زبان بیان میکند. (این میشود تنزل مطلب)
✅لذا قرآن فرمود: این کتاب مانند #طنابی است که یک سرش که بوسیله الفاظ عربی قابل فهم است، در دست بشر و سر دیگرش که حاوی معانی عمیق مفاهیم قرآن است در دست خداست. انسان میتواند فهم خود را از مفاهیم قرآن مرتبا افزایش داده تا از طریق این طناب، به #مخزن_اصلی مطالب نزدیکتر شود البته هیچگاه کاملا به آن نمیرسد.
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰
🍁 تفسیر تسنیم علامه جوادی
🍁 @tafsire_tasnim1
💊تاکید بیش از حد برای تولید دانش در شناخت دنیا، انسان را از آخرت غافل کرد!
⚗کافران آنقدر برای #تولید_علم در مورد شناخت دنیا، وقت صرف کردند که جایی برای شناخت #آخرت باقی نماند! لذا چون در مورد شناخت وحی و آخرت دانشی تولید نکردند جز #ظن و گمان در موردش چیزی نمیدانند!
♦️اساتید عزیز دانشگاه، آیا از این آیه بخود نمی آیند؟...
🎭انجام کار خوب بدون ایمان به خدا بهشت را به همراه نمی آورد!
🎯برای رسیدن به سعادت دو چیز توامان نیاز است: #ایمان_به_خدا (حُسن فاعلی) و #انجام_عمل_صالح (حُسن فعلی).
🍂لذا ایمان درونی بدون عمل به دستورات خدا یا انجام دستورات بدون ایمان به او نتیجه ای ندارد؛ علتش هم در #پیروی_از_هوای_نفس است که گاهی به کار خوب نیز دستور میدهد تا کمی آرامش درونی ایجاد کند...
💠💠💠 @tafsire_tasnim1
❌❗️مجازات رباخواران و بانکداران
1⃣جریمه #دیرکرد که بانکها میگیرند رباست (اکثر مراجع تقلید) و سود بالاتر از ۴ درصد نیز رباست. (مراجع تقلید مکارم، جوادی آملی و ...)
2⃣ #رباخواران محارب با خدا و رسولش هستند (بقره، ۲۷۹)
3⃣مجازات محاربه با خدا و رسولش، موارد بالاست. (مائده، ۳۳)
❌نتیجه: چه زمانی باید #بانکداران را با موارد بالا مجازات کنیم؟!
✅ قرآن حرف دارد...
📚 @tafsire_tasnim1
تفسیر تسنیم
#آیات_تمدن_ساز 💠 #دکترین_تجارت_ایمانی در نگاه قرآن، تورات و انجیل، کل جهان یک #بازار است که در آن،
✅در دکترین بیع قرآنی، #دست_نامرئی_خدا بالای تمام دستهای اداره کننده جهان است.
⛔️اما در دکترین اقتصاد مدرن، #دست_نامریی_بازار است که ساز و کار اداره اقتصاد و در قرن حاضر، اداره کل جهان را بر عهده دارد.
#دکترین_بیع
#دکترین_اقتصاد
💠 علوم انسانی اسلامی در عمل
✅ @tafsire_tasnim1
⛔️علوم انسانی یا الهیست یا شیطانی
1⃣ هدف از آفرینش و زندگی انسان جز عبادت نیست.
2⃣ عبادت، نماز و روزه نیست؛ بلکه فهم خواست خداوند از انسان در هر لحظه و انجام آن عمل است. (علامه جوادی)
3⃣ آن چیزی که رفتار انسان را در طول زندگی سامان میدهد علوم انسانیست.
✅ تنها علوم انسانیست که میتواند رفتار انسانها را در مسیر هدف خلقت یا غیر آن هدایت کند. پس #علوم_انسانی یا الهیست یا شیطانی.
💠 @tafsire_tasnim1
✅✅✅همیشه سوالم این بود که دکتر #حسن_عباسی نظریات خود را که حالا موجب شکایت دولت از او شده را از کجا می آورد؟!
‼️«( #تفسیر_تسنیم علامه جوادی آملی)»
✅✅✅آیا میدانستید اندیشکده ایشان و بسیاری از اندیشکده ها «تنها منبع اجباری مطالعه» برای ورود به مباحث خود را «تفسیر تسنیم» قرار داده اند؟!
❌عضوی از خانواده بزرگ نظریه پردازان انقلاب اسلامی شوید⁉️
🔰eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
تفسیر تسنیم
#آیات_تمدن_ساز 💠 #دکترین_تجارت_ایمانی در نگاه قرآن، تورات و انجیل، کل جهان یک #بازار است که در آن،
🔴آیه ای که انسان به عنوان موجودی ذاتاً #تاجر، باید هر لحظه به آن فکر کند.
💰 #تجارت_ایمانی که مختصّ نگرش دینی به زندگیست در چند رکن اصلی یعنی طرفین معامله و مال مورد تجارت، با تجارت دنیوی که در آن تنها #سود_شخصی ارزشمند است فرق دارد:
1⃣فروشنده انسان و خریدار خداست.
2⃣مال التجاره بجز مال، جان را نیز شامل میشود.
3⃣نتیجه این تجارت، نه پول بلکه سعادت در دنیا و بهشت در آخرت است
💠 @tafsire_tasnim1
‼️تذکر:
دوستان بنده دقت کنند برخی پستها در جواب (ریپلای) پستی دیگر قرار گرفتند. در این موارد حتما به پستِ ریپلای شده نیز توجه کنند زیرا یا ارتباط مستقیم دارد و یا مقدمه ای برای فهم پست جدید است.
‼️ای پیامبر، ماست مالی نکن...!
🍻دُهن به معنای روغن است و ادهان، به معنای روغن مالی است که همان معنی #ماست_مالی، کنار آمدن و سستی را میدهد. (المیزان)
❌خداوند گوید ای پیامبر برای به دست آوردن دل تکذیب کنندگان و دشمنان دین خدا، احکام الهی را ماست مالی نکن! محکم باش و از آنان در هیچ عرصه ای #تبعیت نکن.
😓انصاف دهید آیا کتابی با این دوراندیشی و عظمت بوسیدن و اشک ریختن ندارد؟!
💊 @tafsire_tasnim1
تفسیر تسنیم
✅خلاصه تفسیر سوره #بقره 📆 جلسه: ۱۰ ♦️مفسر: علامه جوادی آملی ♦️موضوع: ذلک الکتاب لا ریب فیه 👌اقامه
💢نکند ما هم در اقامه نشدن دین در جامعه مؤثریم!
💈دین حقیقی، #دین_قَیِّم (قیام کرده) و ایستاده است. در جامعه ای دین، قیام کرده که اولا مردم #نماز را قائم کرده و بپا داشته باشند و ثانیا #زکات نیز داده شود. بدون این دو، جامعه، دینی نیست!
🔴لذا نکند ما هم با عدم توجه به زکات های واجب همچون #زکات_فطره باعث شده ایم دین در جامعه قیام نکرده و تنها اسم جمهوری اسلامی باقی مانده است!
✅ @tafsire_tasnim1
❗کانال تفسیر تسنیم (علامه جوادی آملی) در شبکه های مجازی:
✅ ایتا
♦ eitaa.com/tafsire_tasnim1
✅ سروش
♦ sapp.ir/tafsire_tasnim
✅توجه:
با توجه به درخواستهای متعدد اعضا جهت دسترسی به فایلهای صوتی کل جلسات تفسیر، لینک سایت موسسه بین المللی اسراء در زیر درج شده است.
❌دوستانی که علاقه به پیگیری مرتب صوتها دارند میتوانند وارد سایت شده و در بالای صفحه هر یک از جلسات، بر روی لینک دانلود صوت جلسه کلیک کرده، آن را دریافت نمایند.👇
🆔 https://goo.gl/JGxVQB
✅تمام ساختارهای وجودی جهان چند لایه اند و تنها لایه رویین قابل درک و مشاهده است!
📚در این آیاتِ سوره #مطففین، کتاب یا نامه عمل فاجران در #سجین است که خود کتابی دیگر است. کتاب ابرار و نیکان نیز در کتابی دیگر یعنی #علّیّین است!
💠 یعنی کتب الهی چند بطن و سطح دارند که تنها #سطح_ظاهری قابل فهم برای همه است.
توضیحی جالب در پست بعد...
✅ @tafsire_tasnim1
تفسیر تسنیم
✅تمام ساختارهای وجودی جهان چند لایه اند و تنها لایه رویین قابل درک و مشاهده است! 📚در این آیاتِ سوره
✅تمام ساختارهای وجودی جهان چند لایه اند و تنها لایه رویین قابل درک و فهم با ابزارهای حسی و آزمایشگاهیست...💠
1⃣ در سوره مطففین آیات ۷ تا ۹ کتاب یا نامه عمل فاجران را در کتابی دیگر به نام #سجّین میداند.
آیات ۱۸ تا ۲۰ هم کتاب ابرار یا نیکان را در کتاب #علّیّین میداند.
2⃣ این آیات نشان میدهند که کتب سجین و علیین که خود باید در کتاب اصلی یعنی #مخزن_علم_الهی باشند سطوحی عمیقتر از کتب عمل فاجران و ابرار هستند. لذا خود نشان از چند لایه بودن کتب الهی قرآن، انجیل و ... دارند.
3⃣این ساختار چند بطنی (چند لایه ای) کتب الهی شبیه این است که مطلبی در یک فصل از یک کتاب باشد. حال، خود این مطلب، مستقلا معنایی دارد. وقتی آن مطلب را در کلیت آن فصل نگاه میکنیم معنایی عمیقتر دارد و وقتی آن مطلب را در کلیت آن کتاب نگاه میکنیم معنایی بس عمیقتر پیدا میکند. کتب الهی نیز این گونه اند.
✅✅✅ نکته اصلی: تقریبا تمام ساختارهای وجودی جهان چند لایه اند و تنها سطح ظاهری آن قابل درک و فهم با حس است و درک لایه های بعدی نیاز به #قلب_سلیم دارد همچون لایه های ۷ گانه آسمان که تنها لایه زیرین را میبینیم، لایه های کتب الهی و نیز لایه های وجود انسان که تنها لایه #صدر قابل درک است.
📚 @tafsire_tasnim1
🔴ویژگی های #یهودیان در قرآن:
1⃣ تحقیق فراوان در اسلام جهت پیدا کردن منافذی برای #ضربه_زدن
2⃣ جاسوسی
3⃣ تحریف کلام درست و الهی(مانند مفهوم آزادی)
4⃣ سواد رسانه ای بالا و #نفاق_رسانه ای (میگفتند حقیقت آن است که ما میگوییم و اگر مسلمانان به سوی تو آمده، تعریفی دیگر داشتند از آنان دور شو!) »»» مقایسه کنید با مقدس شدن تعاریف غربی از مفاهیمی چون حقوق بشر و برخورد شدید با دیگر نظرات
✅ @tafsire_tasnim1
‼️ علت نفی سرپرستی کفار بر مومنان
🔷 «ولی» در اصل به معنای #سرپرست است که به تدریج در مورد #حب و دوستی هم استفاده شد چون سرپرستی شخصی بر دیگری، خودبخود حب او را نیز بهمراه میاورد.
🔶 لذا خدا گوید سرپرستی خود را به هیچ کافری ندهید چون نفس انسانی خوپذیر است و این سرپرستی سبب ایجاد حب آنان در دلتان میشود و به تدریج اخلاق و #سبک_زندگی و تفکرشان نیز در شما نفوذ کند.(المیزان)
📥 @tafsire_tasnim1
هدایت شده از راهنمای جامع ایتا
❓مخاطبان خود را در ایتا نمیبینم
🔹تنها کسانی را به عنوان مخاطب میبینید که ایتا را نصب کرده باشند و شما نیز شماره آنها را در دستگاه خود ذخیره داشته باشید
🔸اگر مطمئن هستید که با وجود این شرایط مخاطبان را مشاهده نمیکنید طبق تصویر بالا عمل کنید
🔰پاسخ به پرسشهای متداول کاربران ایتا در کانال:
@Eitaa_FAQ
💠 بدون تعقل، انسان به مرز #حیوانیت وارد میشود.
🐶 انسانی که از تواناییهای عقلیش شامل ابزارهای حسی و قوه تفکر برای شناخت جهان و خالق آن استفاده نمیکند وارد مرز حیوانیت شده و از آن هم پستتر میشود. (اعراف، ۱۷۹) و قرآن او را شرترین جنبندگان عالم میداند. (انفال، ۲۲)
‼️لذا در یک سخن بیاد ماندنی، شهید مطهری گوید اعتقاد من اینست که خدا فردی را که با تفکر به بی خدایی رسیده میبخشد.
✅ @tafsire_tasnim1
🅾ای مسلمانان از #مسخره_شدن نترسید...
🔰آیه ۷ زخرف گوید هر پیامبری که ما فرستادیم توسط #مردم_جاهل مسخره شدند و اذیت کشیدند اما عزمشان کم نمیشد. بیشترین مسخره و اذیت شدن نیز برای پیامبر اسلام بود.
❗️پس از مسخره شدن در راه دین نترسیم بلکه آنرا دلیل جهل مردم بدانیم چه در راه تبلیغ دین و خصوصا در راه ایجاد #تمدن_علمی_اسلامی ... نترسیم.
♿️ @tafsire_tasnim1