📚 متولی فروش📚
✍ متولیای که از جانب واقف تعیین شده، متولی فروش وقف در صور فوق است و در نبود او، حاکم شرع یا کسی که منصوب از جانب اوست، متولی این امر است.
📒 به مثالهای زیر توجه کنید:
❗️مثال۱: شخصی مقداری آب و زمین زراعی را وقف پسران خود نموده، ولی به علت کثرت اولاد و سنگینی کارهای کشاورزی و کمی محصول، کسی تمایل به زراعت در زمین ندارد و به همین دلیل وقف در آینده نزدیک خراب، و از قابلیت انتفاع خارج خواهد شد. ← تا زمانی که قابلیت انتفاع و استفاده در جهت وقف وجود دارد - اگرچه با اجاره دادن و مصرف اجاره در جهت وقف یا با تغییر کاربری آن و استفاده از زمین در مصرف غیر زراعی- حق فروش موقوفه وجود ندارد؛ مگر بهرهبرداریهای مذکور در بالا هم مقدور نباشد، لذا فروخته میشود. اما در صورت امکان حتماً ملک دیگری خریداری شود، تا منافع آن در جهت وقف مصرف شود.
❗️مثال۲: شخصی کتابخانهاش را بر اولاد ذکورش وقف کرده، ولی هیچیک از اولاد و نوههای او موفق به تحصیل و استفاده از آن نشدهاند و مقداری از کتابها به مرور از بین رفته و بقیه در معرض تلف شدن است. ← کتابخانه باید در معرض کسانیکه استفاده میکنند قرار گیرد و به هر حال حق فروش وجود ندارد.
📚 اجاره موقوفه 📚
1⃣ اگر وقف منفعت باشد(۱) ← اجاره آن جایز است؛ چه وقف خاص باشد و چه عام. همچنین چه بر عناوین عامه وقف شده باشد و چه جهات عامه؛ به دلیل اینکه مقصود، تحصیل منفعت از موقوفه و دادن آن به موقوف علیهم است؛ مانند مزرعهای که واقف برای اولاد یا فقرای سید وقف کرده است.
2⃣ اگر وقف انتفاع باشد(۲) ← اجاره آن جایز نیست.
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
۱. غرض در این وقف، تحصیل منفعت و صرف آن در اموری است که در وقف بیان شده است؛ مانند اینکه مغازهای را وقف مسجد میکنند.
۲. غرض، تحصیل منفعت برای امر دیگر نیست. بلکه استفاده از همان موقوفه مدّ نظر است؛ مانند خانهایکه برای سکونت امام جماعت وقف شده است یا مدرسهای که برای تحصیل محصلین وقف شده است.
📚 موقوفه نیازمند تعمیر 📚
✍ اگر موقوفه برای بقاء و استفاده از آن نیاز به تعمیر داشته باشد:
1⃣ واقف برای موقوفه هزینهای قرار داده است که صرف آن شود← باید همان را مصرف کرد.
2⃣ واقف هزینهای قرار نداده است ← بنابر احتیاط واجب از منافع موقوفه برای تعمیر آن استفاده میشود.
3⃣ چیزیکه صرف تعمیر شود، وجود ندارد← برای متولی جایز است قرض کردن با قصد اینکه آن قرض را از منافع موقوفه بپردازد؛ و یا با مال خود، موقوفه را تعمیر کند با قصد اینکه از منافع موقوفه، استیفاء کند. اگر قصد ادای قرض یا استیفاء از منافع موقوفه را نداشته باشد، بعد از آن نمیتواند از منافع موقوفه بردارد.
📚 فروش موقوفه برای تعمیرات
1⃣ در صورتیکه بقای موقوفه متوقف بر فروش بعضی از وقف است، فروش آن بعض جایز است.
2⃣ در صورت خرابی قسمتی از وقف، بهگونهای که مجوز بیع پیدا شود و قسمت دیگر هم برای تحصیل منفعت نیاز به تعمیر داشته باشد، باید به ترتیب زیر عمل کرد:
الف) با فروش قسمت خراب میتوان موقوفه مشابه آن را خرید؛ این خود دو حالت دارد:
🔹 از منافع قسمت محتاج به تعمیر، امکان تعمیرش هست ← بنابر احتیاط واجب پول فروش را باید صرف خرید موقوفه مشابه کرد و از منافع صرف تعمیر شود.
🔹 امکان تعمیر با منافع قسمت مزبور نیست ← پول فروش فقط میتوان صرف تعمیر لازم (برای تحصیل منفعت، نه تعمیر برای بهتر شدن و زیاد شدن منفعت) کرد.
ب) با فروش آن نمیتوان موقوفه مشابه خرید ← پول آن صرف تعمیر بقیه موقوفه میشود؛ چه تعمیر برای حصول منفعت باشد (تعمیر لازم) و چه برای زیاد شدن منفعت.
📚 تغییر وقف 📚
✍ تغییر وقف، حتی توسط واقف هم جایز نیست؛ برای مثال، نمیتوان مکانی را که به عنوان حسینیه وقف شده است، به مسجد تبدیل کرد. البته اگر وقف منفعت باشد، در صورتیکه با این عنوان فعلیاش منفعتی ندارد یا منفعت آن بسیار اندک بوده، جایز است به عنوان دیگری که دارای منفعت است، تبدیل شود.
📚 قضا کردن عمل در صورت تخلف از نذر
💠 سؤال: کسی که نذر کرده در وقت معینی، عمل عبادی انجام دهد (مثلا روز مشخصی را روزه بگیرد یا در وقت خاصی، نماز بخواند)؛ ولی به هر دلیل اعم از عمد، فراموشی و... به این نذر عمل نکند، آیا باید آن عمل را قضا کند؟
✅ جواب: به جز روزه، اعمال دیگر قضا ندارد؛ هر چند تخلف عمدی از نذر، کفاره دارد.
#احکام_نذر #کفاره_نذر
🆔 @leader_ahkam
📚 مخلوط شدن کفاره روزه
❓سؤال: مؤسسه خیریه ای داریم که مردم کفاره زیادی به ما داده اند نمیدانیم چه مقدار آن کفاره عمد است و چه مقدار آن عذر،چه کنیم؟
❗️جواب: اگر بر اساس کفاره عمدی مصرف شود، کفایت می کند.
📚حکم تطهیر برای اشیائی که به بیرون میدهیم
❓اگر لباس، فرش و یا قالی نجس را فرد دیگر یا قالیشویی بشوید، آیا پاک می شود؟
❗️کسی که وکیل شده است لباس انسان را آب بکشد و لباس هم در تصرف او باشد، اگر بگوید آب کشیدم، آن لباس پاک است و اگر قالیشویی بگوید که فرش را به نحو صحیح، تطهیر کرده یا این که خودتان اطمینان دارید که به گونه ای شسته می شود که بعد از زوال عین نجاست، یک مرتبه با آب کر شسته شده و آب از آن عبور می کند، محکوم به طهارت است.