⚜📜⚜📜⚜
📜⚜
#شرح_ادعیه_صحیفه_سجادیه
#اتباع_الرسل_و_مصدقوهم
📃شرح دعای چهارم صحیفه سجادیه
◀️ قسمت چهاردهم
در ابتدا مروری بر فراز سیزدهم این دعای شریف داشته باشیم :
در قسمت قبل امام سجاد علیه السلام بعد از ذکر ویژگی های تابعین، برای نشان دادن اهمیت کار آنها از خداوند متعال برای آنها طلب صلوات می فرمایند؛ اللَّهُمَّ وَ صَلِّ عَلَى التَّابِعِينَ
آن هم صلواتی که ابدی باشد یعنی تا روز قیامت بر آنها مستدام باشد؛مِنْ يَوْمِنَا هَذَا إِلَى يَوْمِ الدِّينِ
و نکته مهم این که امام علیه السلام درخواست صلوات تا یوم الدین را نه تنها برای خود تابعین ، بلکه برای همسران و فرزندان آن ها ونیز برای ذريّه و نسل آن ها از خداوند طلب می فرمایند وَ عَلَى أَزْوَاجِهِمْ وَ عَلَى ذُرِّيَّاتِهِم. و با عبارت عَلَى مَنْ أَطَاعَكَ مِنْهُمْ فرزندانی را که از تابعین اطاعت نمی کنند را از دایره این صلوات خارج می فرمایند.
توجه امام علیه السلام به همسران و فرزندان تابعین ،بیانگر اهمیّت نقش مؤثر خانواده تابعین در حمایت و پیشبرد دین الهی و نصرت پیامبر در همه زمان هاست .
🔘در این جا به شرح فراز چهاردهم دعای چهارم این صحیفه مبارکه می پردازیم :
﴿۱۴﴾ صَلَاةً تَعْصِمُهُمْ بِهَا مِنْ مَعْصِيَتِكَ ، وَ تَفْسَحُ لَهُمْ فِي رِيَاضِ جَنَّتِكَ ، وَ تَمْنَعُهُمْ بِهَا مِنْ كَيْدِ الشَّيْطَانِ ، وَ تُعِينُهُمْ بِهَا عَلَى مَا اسْتَعَانُوكَ عَلَيْهِ مِنْ بِرٍّ ، وَ تَقِيهِمْ طَوَارِقَ اللَّيْلِ وَ النَّهَارِ إِلَّا طَارِقاً يَطْرُقُ بِخَيْرٍ .
➖درودی که به سبب آن از نافرمانیات بازشان داری و به آنان در باغ بهشت، وسعت و گشایش دهی و از نیرنگ شیطان مانعشان گردی و به هر کار نیکی که نسبت به آن از تو مدد جویند، یاریشان دهی و از حوادث شب و روز حفظشان کنی، مگر حادثهای که به خیر میآید.
✔️صلوات جمع صلاة از ریشه «ص ل و»
و بسيارى از اهل لغت گفته اند: «صلاة» به معناى دعا و بركت خواستن براى كسى و تمجيد است . گفته مى شود : «صلّيتُ عليه» ، يعنى : برايش دعا كردم و او را به پاكى ستودم .
کسانی که خداوند در قرآن بر آنها صلوات می فرستند جایگاه والایی نزد حضرت حق دارند
خدایا این ها را بالا ببر ارتقاعشان بده
و در این دعای شریف ،حجت بالغه الهی امام مفترض الطاعه بر تابعین درود می فرستند اللَّهُمَّ وَ صَلِّ عَلَى التَّابِعِينَ ؛این صلوات بیانگر مقام رفیع این مردان و زنان الهی در نزد پروردگار است .
صلوات معصومین بر مؤمنان به معنای دعا برای خیر و برکت و رستگاری آنان است و عامل رحمتی است که بنده را به اعمال نیک و اندیشۀ درست یاری می دهد. عنایت ویژه ای است که تنها نصیب بندگان خاص خداوند می شود.
✅این صلوات آثاری دارد که امام سجاد علیه السلام در عبارات بعدی آن را بیان می فرمایند.
📜⚜📜⚜📜⚜
@BahrulEilm
⚜📜⚜📜⚜
#شرح_ادعیه_صحیفه_سجادیه
#اتباع_الرسل_و_مصدقوهم
⬅️صَلَاةً تَعْصِمُهُمْ بِهَا مِنْ مَعْصِيَتِكَ
➖درودی که به سبب آن از نافرمانیات بازشان داری
صلاتی که به آن ها نوعی عصمت می دهد ؛ اگر خدا به کسی عنایت فرماید تطهیر می شود و حفظ می شود از عصیان و خطا و لغزش و گناه ؛این برای دنیایشان است و اما برای آخرتشان امام می فرمایند :
⬅️ وَ تَفْسَحُ لَهُمْ فِي رِيَاضِ جَنَّتِكَ
➖و به آنان در باغ بهشت، وسعت و گشایش دهی
الفُسْحةُ : السَّعةُ; فَسُحَ المكانُ فَساحةً
خدا یا چنین توجهی به تابعین بفرما که وسعت یابد برای تابعین ریاض جنت
معنای تفسح را در اين آیه شريفه قرآن به روشنی در می یابیم که ظاهر آیه در مورد جا دادن به دیگران در مجالس هست .
✨إِذٰا قِيلَ لَكُمْ تَفَسَّحُوا فِي اَلْمَجٰالِسِ فَافْسَحُوا يَفْسَحِ اَللّٰهُ لَكُمْ.
سوره مجادله،آیه ۱۱
✍ریاض جمع روضه خوش منظر ترین باغ های بهشت را روضه می گویند .باغ هایی که در همین مجالس ذکر می توان به آن دست یافت مجالسی که قران ما را به جا دادن به دیگران در این مجالس سفارش می کند.تَفَسَّحُوا فِي اَلْمَجٰالِسِ و شرکت در آن ما را به ریاض الجنه می رساند .
✨قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ : بَادِرُوا إِلَى رِيَاضِ اَلْجَنَّةِ ، قِيلَ يَا رَسُولَ اَللَّهِ وَ مَا رِيَاضُ اَلْجَنَّةِ ، قَالَ حَلَقُ اَلذِّكْرِ .
➖پيامبر صلي الله عليه و آله فرمودند: به جانب باغهاي بهشت بشتابيد. عرض شد: اي رسول خدا! باغهاي بهشت کدامند؟ فرمود: حلقه هاي ياد خدا.
📗وسایل الشیعه ،ج۷،ص۲۳۰
☑️و اما افضل ذکر الله، ذکر اهل بیت علیهم السلام است و در این میان ذکر روضه حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام در مرتبه ای خاص قرار دارد .
▫️امام صادق علیه السلام می فرمایند:
✨ «کُلُّنا سُفُنُ النجاةِ ولکِنْ سفینةُ جَدّي الحُسین أَوْسَعُ...»
➖ همهی ما اهل بیت کشتیهای نجاتیم، ولی کشتی جدّم حسین علیه السلام وسیعتر است .
📗بحار الانوار، ج ۲۶، ص ۳۲۲
✔️کشتی نجات حسین علیه السلام جان های پاک تابعین حضرتش را در خود جای می دهد نه تنها تابعین را بلکه ازواج و ذراریّ آنها را و هر کسی که از آن ها اطاعت کرده باشند را درخود جای می دهد و در وسعت روضه های بهشت عند ملیک مقتدر می رساندشان. و دعای فرزند حسین علیه السلام به استجابت میرسد که : وَ تَفْسَحُ لَهُمْ فِي رِيَاضِ جَنَّتِكَ.به آنان در باغ بهشت، وسعت و گشایش عنایت فرما.
⬅️ تَمْنَعُهُمْ بِهَا مِنْ كَيْدِ الشَّيْطَانِ
➖و از نیرنگ شیطان مانعشان گردی
کید شیطان برای انسان آشکار است اما شیوه کید شیطان فریبکارانه و مکارانه است،وقتی که سراغ حضرت آدم و حوّا علیهم السلام می آیدبه حضرت آدم عليه السلام می گوید :
✨یا آدَمُ هَلْ أَدُلُّکَ عَلى شَجَرَةِ الْخُلْدِ وَ مُلْک لایَبْلى»؛
➖ اى آدم! مى خواهى تو را به زندگى جاویدان و فرمانروائى زوال ناپذیر راهنمائى کنم ؟!
💢قسم می خورد که پیغامهای پروردگارخویش را به شما می رسانم و من برای شما خیر خواهی امانت دار هستم.
سوره طه،آیه ۱۲۰
✨«وَ قاسَمَهُما إِنِّی لَکُما لَمِنَ النّاصِحینَ».
➖سوگندهاى شدیدى یاد کرد، که من خیرخواه شما هستم.
سوره اعراف ،آیه ۲۱
▫️این روش شیطان است برای همین خداوند در قرآن کریم خطاب به بندگانش آن ها را پرهیز می دهد از تبعیت از شیطان.
✨يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّيْطانِ ...
سوره نور،آیه ۲۱
⬅️وَ تُعِينُهُمْ بِهَا عَلَى مَا اسْتَعَانُوكَ عَلَيْهِ مِنْ بِرٍّ ، وَ تَقِيهِمْ طَوَارِقَ اللَّيْلِ وَ النَّهَارِ إِلَّا طَارِقاً يَطْرُقُ بِخَيْرٍ .
➖و به هر کار نیکی که نسبت به آن از تو مدد جویند، یاریشان دهی و از حوادث شب و روز حفظشان کنی، مگر حادثهای که به خیر میآید.
به طور خلاصه آثار صلوات بر تابعین امام علیه السلام عبارت است از: بازدارنده از معصیت،گشاینده درب بهشت،مانع از نیرنگ شیطان،توفیق در انجام کار خیر،حفظ از حوادث.
🖊از مولایمان امام سجاد علیه السلام درخواست می کنیم که ما را از تابعین خود قرار دهد و با عنایت ویژه خود مشمول این صلوات ارزشمند ایشان با تمام آثار آن باشیم ،ان شاالله 🤲
🖊پایان فراز چهاردهم
ادامه دارد ...
📜⚜📜⚜📜⚜
@BahrulEilm
#بقیة_الله_خیر_لکم_إن_کنتم_مؤمنین
✨️"وَ دَعَوْتَ إِلَى اللَّهِ بِالْحِكْمَةِ الْبَالِغَةِ وَ الْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ"
و خلق را بسوی خدا به حکمت کامل و موعظه و اندرز نیکو دعوت فرمودی.
📔زيارت جامعه أئمّه مؤمنين علیهم السلام
@BahrulEilm
✨◻️✨◻️✨◻️✨
✨◻️✨
#تبیانا_لکل_شئ
#سوره_مبارکه_نساء
ا❁﷽❁ا
✨ يا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جاءَكُمُ الرَّسُولُ بِالْحَقِّ مِنْ رَبِّكُمْ فَآمِنُوا خَيْراً لَكُمْ وَ إِنْ تَكْفُرُوا فَإِنَّ لِلهِ ما فِي السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ كانَ اللهُ عَليماً حَكيماً
﴿ اى مردم! پيامبر [ى كه انتظارش را مىكشيديد]، حق را از جانب پروردگارتان براى شما آورده است، پس به او ايمان بياوريد كه براى شما بهتر است. و اگر كافر شويد، [به خدا زيانى نمىرسد]؛ زيرا آنچه در آسمانها و زمين است از آن خداست، و خداوند، دانا و حكيم است.﴾
(آیه ۱۷۰ - سوره نساء)
۱)💠 الباقر (علیه السلام)- یا أَیُّهَا النَّاسُ قَدْ جاءَکُمُ الرَّسُولُ بِالْحَقِّ مِنْ رَبِّکُمْ فِی وَلَایَهًِْ عَلِیٍّ (علیه السلام) فَآمِنُوا خَیْراً لَکُمْ وَ إِنْ تَکْفُرُوا بِوَلَایَهًِْ عَلِیٍّ (علیه السلام) فَإِنَّ لِلهِ ما فِی السَّماواتِ وَ مَا فِی الْأَرْضِ.
⚜ امام باقر (علیه السلام) فرمود: «یا أَیُّهَا النَّاسُ قَدْ جاءَکُمُ الرَّسُولُ بِالْحَقِّ مِنْ رَبِّکُمْ»؛ ای مردم! پیامبر صلی الله علیه و آله بر مبنای حق، در قضیّهی ولایت علی (علیه السلام)، آن امر را از ناحیهی خدا برای شما آورده است، به آن ایمان بیاورید که برای شما بهتر است امّا اگر به ولایت علی (علیه السلام) کفر بورزید، بدانید که آسمانها و زمین به دست قدرت خداست.
📚 الکافی، ج۱، ص۴۲۴/ بحارالأنوار، ج۲۴، ص۲۲۴/ تأویل الآیات الظاهرهًْ، ص۱۴۹
۲)💠 علیبنإبراهیم (رحمة الله علیه)- وَ لَوِ اتَّبَعَ الْحَقُّ أَهْواءَهُمْ قَالَ الْحَقُّ رَسُولُ اللَّهِ (صلی الله علیه و آله) وَ أَمِیرُالْمُؤْمِنِینَ (علیه السلام) وَ الدَّلِیلُ عَلَی ذَلِکَ قَوْلُهُ قَدْ جاءَکُمُ الرَّسُولُ بِالْحَقِّ مِنْ رَبِّکُمْ یَعْنِی وَلَایَهًَْ أَمِیرِالْمُؤْمِنِینَ (علیه السلام) وَ مِثْلُهُ کَثِیرٌ وَ الدَّلِیلُ عَلَی أَنَّ الْحَقَّ رَسُولُ اللَّهِ (صلی الله علیه و آله) وَ أَمِیرُالْمُؤْمِنِینَ (علیه السلام) قَوْلُ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ وَ لَوِ اتَّبَعَ رَسُولُ اللهِ وَ أَمِیرُالْمُؤْمِنِینَ (علیه السلام) قُرَیْشاً لَفَسَدَتِ السَّمَاوَاتُ وَ الْأَرْضُ وَ مَنْ فِیهِنَّ فَفَسَادُ السَّمَاءِ إِذَا لَمْ تَمْطُرْ وَ فَسَادُ الْأَرْضِ إِذَا لَمْ تَنْبُتْ وَ فَسَادُ النَّاسِ فِی ذَلِکَ.
⚜ علیّبنابراهیم (رحمة الله علیه) گوید: در آیه ی «و اگر حق از هوسهای آنها پیروی کند.» (سوره مؤمنون آیه۷۱)؛ منظور از الحَقُّ، رسول خدا (صلی الله علیه و آله) و امیرالمؤمنین (علیه السلام) است. دلیل بر این مطلب آیه: «قَدْ جاءَکُمُ الرَّسُولُ بِالحَقِّ مِنْ رَبِّکُمْ»؛ که یعنی [آن حق] ولایت امیرالمؤمنین (علیه السلام) است و شبیه این آیات زیاد است. و دلیل بر اینکه الحَقُّ، رسول خدا و امیرالمؤمنین (علیهما السلام) است این کلام خداست که میفرماید: «اگر رسول خدا و امیرالمؤمنین (علیها السلام) تابع قریش شوند آسمانها و زمین و هرچه در آنها است تباه میشود. تباهشدن آسمان به باران نباریدن است و فساد زمین به گیاه نروییدن و مردم بر اثر این اتّفاقها فاسد و نابود میشوند». ای اهل کتاب! در دین خود، غلّو [و زیادهروی] نکنید؛ و دربارهی خدا، غیر از حق نگویید. مسیح عیسیبنمریم فقط فرستادهی خدا، و کلمهی [و مخلوق] اوست؛ که او را به مریم القا نمود؛ و روحی [شایسته] از طرف او بود. پس به خدا و پیامبران او، ایمان
📚 تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۳، ص۵۳۲/ بحارالأنوار، ج۹، ص۲۲۵/ القمی، ج۲، ص۹۲
✨◻️✨
✨◻️✨◻️✨◻️✨
@BahrulEilm