➕ هوش مصنوعی که زبان را مانند یک کودک یاد میگیرد!
👶 بهترین سیستمهای هوش مصنوعی بر روی متن با تعداد تریلیونها کلمه تمرین میکنند، در حالی که کودکان هزاران برابر کمتر در سال دریافت میکنند.
🤖 محققان با آموزش یک سیستم هوش مصنوعی چندوجهی با استفاده از ورودیهایی که یک کودک از بدو تولد تا تولد دوم خود دریافت میکند، به پیشرفت قابل توجهی دست یافتند و این تصور را که هوش مصنوعی برای یادگیری زبان به دادههای گستردهای نیاز دارد، به چالش کشیدند.
📹 سیستم هوش مصنوعی با دادههای فیلم دوربین روی سر یک کودک آموزش دیده بود، توانست تعداد قابل توجهی از کلمات و مفاهیم را بیاموزد، علیرغم اینکه ویدیو تنها حدود 1٪ از ساعات بیداری کودک را ضبط می کرد.
🚸 محققان با همسو کردن یادگیری هوش مصنوعی با تجربه زیستهی کودک، بینشهای جدیدی را در مورد بحث در مورد نحوه یادگیری زبان کودکان ارائه میکنند و نشان میدهند که یادگیری تداعی ممکن است نقش مهمتری نسبت به آنچه قبلا تصور میشد بازی کند.
🆔 @CogniPlus
🔗 Science (2024) : https://www.science.org/doi/10.1126/science.adi1374
➕تاثیر توانایی تخیل کردن بر یادآوری حافظه زندگینامهای
💭 بسیاری از ما به راحتی لحظات شخصی زندگی خود را به یاد میآوریم. این خاطرات معمولاً به تصاویر واضح درونی مرتبط هستند. محققان آلمانی بررسی کردند که چگونه فقدان تصویر ذهنی بر حافظه بلندمدت تأثیر میگذارد.
🧠 مطالعات عصبشناسی قبلی نشان دادهاند که هیپوکامپ (بهویژه به عنوان بافر مغز در طول شکلگیری حافظه)، هم از حافظه زندگینامهای و هم از تخیل بصری پشتیبانی میکند.
🧑💻افرادی که قادر به ایجاد تصاویر ذهنی نیستند یا تصاویر شکننده دارند، آفانتازیک نامیده میشوند. این مطالعه، شامل شرکتکنندگان با و بدون آفانتازی، از پرسشنامهها، مصاحبهها و تصویربرداری fMRI برای کشف ارتباط بین تخیل بصری و یادآوری حافظه استفاده کرد.
✅ یافتهها نشان میدهد که خاطرات زندگینامهای ارتباط نزدیکی با توانایی تولید تصاویر ذهنی دارند. افراد مبتلا به آفانتازی در یادآوری خاطرات، با جزئیات کمتر و اعتماد به روایت خود، مشکل بیشتری دارند.
✍️این تحقیق راههای جدیدی را برای بررسی تکنیکهای تقویت حافظه، بهویژه برای شرایطی مانند آلزایمر باز میکند.
🆔 @CogniPlus
🔗 eLife (2024) : https://elifesciences.org/reviewed-preprints/94916v1
➕اخبار بدمزه بیشتر خورده میشوند!
📌هر تولیدکنندهای به دنبال جلب نظر مصرفکننده خودش است. آشپزها به دنبال خوشمزهترین دستور پخت هستند و سردبیرها به دنبال تیترهای خواندنیتر. اما از نظر روانشناسی شناختی چه چیزی باعث مصرف بیشتر اخبار آنلاین میشود؟
📌در مطالعه که در نیچر چاپ شده تأثیر علّی کلمات منفی و احساسی بر مصرف اخبار تحلیل شده است. به طور خاص، با استفاده از یک سری کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترلشده (N = 22743) انجام شده است مجموعه داده ها شامل ۱۰۵۰۰۰ نوع مختلف از اخبار Upworthy.com است که حدود ۵.۷ میلیون کلیک روی بیش از ۳۷۰ میلیون برداشت کلی ایجاد کرد.
📌نتایج نشان داد کلمات مثبت کمی بیشتر از کلمات منفی رایج بودند، اما کلمات منفی در سرفصلهای خبری باعث افزایش نرخ مصرف میشوند (و کلمات مثبت نرخ مصرف را کاهش میدهند). برای مثال، در عنوان خبری با طول متوسط، هر کلمه منفی نرخ کلیک را ۲.۳٪ افزایش میدهد.
➖ انگار مشکل خلق پایین فقط تقصیر خبرهای بد نیست، خود ما هم بیشتر به دنبال اخبار بد میگردیم☹️
🆔 @CogniPlus
🔗Nature (2023) : https://www.nature.com/articles/s41562-023-01538-4
➕ سلام 👋
موضوع #کاگنی_نامه امروز:
خواب 😴
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
کارکرد اصلی خواب، تنظیم مجدد حالت محاسباتی مغز است.
ایده سنتی این بوده که خواب باعث میشه انبار یه سری مواد شیمیایی پر بشه و خواب آلودگی رو از بین میبره. ولی این مقاله با کار روی موشها نشون داده که خواب باعث میشه حال محاسباتی بهینه مغز بازیابی بشه
🔗 Nature Neuroscience (2024)
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
بین ریتم تنفس و تثبیت خاطرات در خواب ارتباط وجود دارد
آنالیز EEG نشون داده که بین اوج در استنشاق و ریتمهای مغزی مربوط به تثبیت حافظه حین خواب ارتباط وجود داره. این مدل تحقیقات روی ابعاد مختلف خواب، باعث میشه اثرگذاری اون روی سلامت شناختی بهتر درک بشه.
🔗 Nature Communications (2023)
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
کمخوابی تصمیم گیری را مختل میکندکم خوابیدن پاسخ مغز به ریسک پذیری رو دچار اختلال میکنه. برای همین کسایی که شغلشون جوریه که باید تصمیمات مهم بگیرن بهتره خوب بخوابن
🔗 Psychophysiology (2023)
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
فقط ۱۵ درصد از مردم به اندازه ۷-۹ ساعت در شب میخوابند.
تحقیق روی ۶۸ هزار نفر انجام شده بود. ناگفته نباشه که کمخوابی با بیماریهای قلبی و دیابت و فشار خون و مرگ در تصادف مرتبطند.
🔗 Sleep Health (2024)
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🆔 @CogniPlus
➕ همدلی: ثابت یا متغیر؟
🫂 به نظرتان همدلی ممکن است انتقال یابد؟
🔸 همدلی اغلب به عنوان یک ویژگی و صفت ثابت در نظر گرفته میشود اما محققان دانشگاه وورزبورگ نشان دادند بزرگسالان میتوانند یاد بگیرند پاسخهای همدلانه خود را با مشاهده دیگران افزایش یا کاهش دهند.
🔹دکتر گرینهاین و تیمش در مجموع چهار مطالعه انجام دادند که در آنها شرکتکنندگان ویدیوهایی را با مضمون تحریک دردناک به یک شخص مشاهده میکردند و در همین حین میبایست احساسات خود را در طول این تجربه در یک مقیاس رتبهبندی نشان میدادند.
🔸 پس از ارائه رتبهبندی خود، پاسخهای همدلانه یا غیرهمدلانه افراد دیگر به همان ویدیوها نشان داده شد. در نهایت، شرکتکنندگان بار دیگر همدلی خود را در مورد درد کشیدن یک فرد جدید ارزیابی کردند.
🔹 بر اساس ثبت fMRI که در این مطالعه انجام شد مشخص گردید تغییرات در همدلی با تغییر فعالیت مغز در اینسولای قدامی مرتبط است و این ناحیه اساس عصبی انتقال اجتماعی همدلی را برجسته می کند.
🔸 این مطالعه بر اهمیت پرورش محیطهای همدلانه تأکید میکند و نشان میدهد که همدلی را میتوان پرورش داد و تقویت کرد.
🆔 @CogniPlus
🔗 PNAS (2024) : https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2313073121
➕فناوری پوشیدنی که احساسات انسان را میخواند!
🦺 محققان از فناوری پیشگامی رونمایی کردند که قادر به تشخیص لحظهای احساسات انسان است و کاربردهای نویدبخشی در دستگاههای پوشیدنی و سرویسهای دیجیتال را دارد.
🔹این سیستم که به عنوان رابط شخصی صورت یکپارچه با پوست (PSiFI) شناخته میشود، نشانههای کلامی و غیرکلامی را از طریق یک حسگر قابل کشش ترکیب میکند و به طور موثر دادهها را برای ارتباطات بیسیم پردازش میکند.
✅ این پیشرفت، که توسط یادگیری ماشین پشتیبانی میشود، احساسات را حتی در شرایط پوشیدن ماسک به دقت شناسایی میکند و در سناریوی «دربان دیجیتال» واقعیت مجازی به کار گرفته شده است و پتانسیل خود را برای شخصیسازی تجربیات کاربر در محیطهای هوشمند نشان میدهد. این توسعه یک گام مهم در جهت افزایش تعاملات انسان و ماشین با ادغام داده های احساسی پیچیده است.
🆔 @CogniPlus
🔗 Nature Communications (2024) : https://www.nature.com/articles/s41467-023-44673-2#data-availability
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
➕ ناشتا بودن میتواند التهاب را کاهش دهد
📌 محققان کمبریج مکانیسم جدیدی را کشف کردند که به وسیله آن ناشتا بودن التهاب را، که عاملی کلیدی در بیماری های مزمن است، کاهش میدهد.
📌 مطالعه نشان میدهد که ناشتایی سطح اسید آراشیدونیک خون را افزایش و التهاب را کاهش میدهد. این کشف اثرات ضد التهابی ناشتا بودن را روشن میکند و بینشهایی را در مورد مزایای محدودیت کالری برای شرایطی مانند چاقی، دیابت، بیماری قلبی و اختلالات عصبی ارائه میدهد.
📌 این تحقیق همچنین سرنخهایی از نحوه عملکرد داروهایی مانند آسپرین ارائه میدهد که رابطه پیچیده بین رژیم غذایی، التهاب و پیشگیری از بیماری را بیشتر برجسته میکند.
🆔 @CogniPlus
🔗 Cell Reports (2024) : https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(24)00028-7?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2211124724000287%3Fshowall%3Dtrue
➕ پوپولیسم و سه گانهی تاریک
🗣 پوپولیسم یا عوامگرایی یک رویکرد سیاسی است که شعارش حمایت از مردم عادی در برابر نخبگان یا تشکیلاتی است که فاسد یا خارج از ارتباط با نیازهای جامعه تلقی میشوند. یک پوپولیست به نام مردم حرف میزند و نخبگان را مشکل اساسی جامعه معرفی میکند. چیزی که پوپولیستها را متفاوت میکند این است که ادعا میکنند تنها نمایندهی مردم واقعی یا اکثریت خاموش اند. در نتیجه، آنها تمامی مدعیان دیگر قدرت را اساساً نامشروع میدانند و اصرار دارند که بقیه صرفاً فاسد یا کلاهبردار هستند. از این حیث، شاید بتوان دونالد ترامپ را یکی از بهترین نمونههای پوپولیست امروزی به شمار آورد.
🎭 از سوی دیگر، سه گانهی تاریک به سه ویژگی شخصیتی منفی اشاره دارد: ماکیاولیسم، خودشیفتگی و روانپریشی؛ ماکیاولیسم با دستکاری، بی اعتنایی به اخلاق و تمرکز بر منافع شخصی مشخص میشود. خودشیفتگی با بزرگ نمایی،خود را مستحق دانستن و فقدان همدلی همراه است و روانپریشی با تکانشگری، عدم پشیمانی و رفتار ضد اجتماعی مشخص میگردد. در حالی که این ویژگی ها از نظر اجتماعی مذموم در نظر گرفته میشوند، اما در محدوده طبیعی شخصیت انسان قرار دارند و لزوماً آسیب روانی نیستند. با این حال، آنها با پیامدهای منفی مختلفی در روابط بین فردی و محیط های اجتماعی مرتبط هستند.
📊 در پژوهشی که بر روی بیش از ۶۰۰۰ نفر در شش کشور آلمان، فرانسه، ایتالیا، سوئیس، اسپانیا و بریتانیا انجام شد مشخص گردید که در میان ویژگیهای سهگانهی تاریک، روانپریشی پیشبینیکنندهی باثبات نگرشهای پوپولیستی است. افرادی که در زمینهی روانپریشی نمره بالایی داشتند، به طور کلی دارای نگرشهای پوپولیستی قویتر بودند. از طرف دیگر ماکیاولیسم هم با درجهی پایینتری با نگرشهای پوپولیستی در ارتباط بود اما خودشیقتگی بر خلاف تصوری که از قبل وجود دارد با پوپولیسم ارتباط معناداری نداشت.
🔗 Electoral Studies (2024) : https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261379423001506?via%3Dihub
➕نقشههای سه بعدی به دنبال آشکار کردن پیچیدگیهای مولکولی مغز
🧠 محققان موسسه بکمن از یک چارچوب تصویربرداری بیوشیمیایی ادغام شده با یادگیری عمیق برای ایجاد نقشه های مولکولی سه بعدی با ویژگی سلولی برای درک بهتر عملکرد مغز در سلامت و بیماری استفاده کردند. تحقیقات آنها با کمک مالی ۳ میلیون دلاری از مؤسسه ملی سالمندی آمریکا انجام میشود.
✅ با ایجاد نقشههای سهبعدی دقیق که توزیعهای شیمیایی در مغز را نشان میدهد، هدف محققان درک بهتر عدم تعادل عصبی شیمیایی مرتبط با بیماریهایی مانند افسردگی و آلزایمر است.
🆔 @CogniPlus
🔗 Nature Methods (2024) : https://www.nature.com/articles/s41592-024-02171-3
➕قهرمان واقعی کیست؟
💵 کلاس پروفسور نیکلاس اپلی، روانشناس، در حالی برگزاری است. او از دانشجویان بازرگانیاش میپرسد انگیزهشان برای کار در صنعت چیست؟ ارزشهای قهرمانانهی درونی مثل انجام کاری ارزشمند و کسب افتخار، یا عوامل بیرونی مانند حقوق و مزایای شغلی؟ در مرحله بعد همین پرسش را درباره همکلاسیهای آنها نیز پرسید.
👨🎓 اپلی مینویسد: «آنان صفات والای انسانی را از همکلاسیهایشان تا حدی دور میبینند؛ در حالی که انگیزههای خود را درونی میدانستند». ذهن قهرمانساز دنیا را به خوبها و بدهایی تقسیم میکند که قهرمانش ما هستیم؛ حتی اگر منطبق بر واقعیت نباشد، و بر این اساس هویت و شناخت ما از خود را میسازد.
🧠 از این رو، مهم ترین تحریفات حافظه تا حدود زیادی آنهایی هستند که برای توجیه و توضیح زندگیمان به کار میروند. ما سالها را صرف گفتن داستان خود میکنیم و آن را به شکل روایت زندگی درمیآوریم که با قهرمانان و افراد شرور کامل میشود. این فرایند حافظه را به منبع اصلی توجیه خود بدل میکند.
#روایت_شناختی
🆔 @CogniPlus
🔗 The Science of Storytelling | Will Storr (2019) : https://www.goodreads.com/en/book/show/43183121
➕وقتی مدتی طولانی غذا نمیخوریم، چه اتفاقی برای سیستم عصبی میافتد؟
📌 مطالعهی محققان دانشگاه کویین مری لندن تغییرات مولکولی گستردهای را که در طول ناشتایی طولانیمدت در بدن رخ میدهد، روشن کرد. این مطالعه با نظارت بر ۱۲ داوطلب سالم در یک رژیم روزهداری یک هفتهای مبتنی بر آب خوردن، تغییرات قابل توجهی را در حدود ۳۰۰۰ پروتئین در تمام اندام های اصلی شناسایی کرد.
📈 تغییرات قابل توجهی در سطح پروتئین در تمام اندام های اصلی پس از سه روز روزه داری مشاهده شد که نشان دهنده سازگاری کل بدن با محدودیت کالری است. همچنین شواهدی در مورد فواید سلامتی پرهیز از غذا خوردن فراتر از کاهش وزن، از جمله حمایت بالقوه عصبی و تغییر منبع انرژی از گلوکز به چربی بدن ارائه می دهد.
✅ این نتایج راه را برای توسعه مداخلات درمانی که این اثرات را برای افرادی که قادر به روزه گرفتن نیستند، هموار میکنند. این تحقیق بینش های جدیدی را در مورد سازگاری قابل توجه بدن با محدودیت کامل کالری ارائه می دهد و تغییرات در سطوح پروتئین را که از سلامت عصبی و متابولیسم انرژی حمایت می کند برجسته میکند.
🆔 @CogniPlus
🔗 Nature Metabolism (2024) : https://neurosciencenews.com/prolonged-fasting-neuroscience-25686/
➕شبها خطرپذیرتر میشویم!
📌انسانها هنگام مواجهه با انتخابهایی که دارای سود و زیان بالقوه است، ریسکپذیری متفاوتی از خود نشان میدهند. اعتقاد بر این است که این ترجیحات در معرض تأثیر تعدیل کننده عصبی، به ویژه از دوپامین و سروتونین هستند. از آنجایی که تعدیلکنندههای عصبی ریتمهای شبانهروزی را نشان میدهند، پس احتمالا تصمیمگیری در معرض خطر ممکن است تحت تأثیر زمان روز باشد.
📌در یک پروژه تحقیقاتی با نمونه ۲۶ هزار نفری خطرپذیری را در ساعات مختلف شبانه روز بررسی شد. نتایج نشان داد که هر چه از صبح به سمت نیمه شب میرویم ریسکپذیری بیشتر میشود؛ این افزایش فقط برای گزینههای زیان احتمالی است و در سودهای احتمالی، ریسک پذیری ثابت است.
📌این تغییر روزانه در اولویت ریسک، نشاندهنده کاهش حساسیت به افزایش زیان است. این نتیجه در جنسیت و سنین مختلف دیده شده است.
➖ خلاصه مراقب باشید تو این خریدهای شب عیدی، خطرپذیری تون کار دستتون نده!
🆔 @CogniPlus
🔗 Scientific Reports (2024) : https://www.nature.com/articles/s41598-023-31738-x?error=cookies_not_supported&code=ba47e7ee-d341-4186-893d-752f195e49cc
➕ سلفی گرفتن و عزتنفس
💻 عصر دیجیتال باعث افزایش پلتفرمهای رسانههای اجتماعی شده است. مطالعات قبلی ارتباط بین استفاده از رسانههای اجتماعی و مسائل روانشناختی مانند نارضایتی از بدن و خلق و خوی منفی را نشان دادهاند.
🤳از پدیدههایی که حضور در رسانههای اجتماعی منجر به پررنگتر شدن آن شده است گرفتن و به اشتراک گذاشتن سلفی است. در قلب این پدیده دو مفهوم مهم وجود دارد: تمرکز مداوم بر ظاهر براساس استانداردهای زیبایی درک شده و مقایسه اجتماعی.
📸 مطالعه جدیدی با بررسی ۳۳۹ دختر نوجوان در چین نشان داد دخترانی که اغلب خود را با همسالانی که جذابتر میدانستند مقایسه میکردند، بیشتر درگیر رفتارهایی به منظور نظارت و بررسی دقیق ظاهر آنها میشد که به نوبه خود منجر به ارسال سلفی بیشتر در رسانههای اجتماعی میگشت.
📱همچنین، تأثیر تمرکز مداوم بر بدن با رفتارهای گرفتن سلفی در میان نوجوانان با عزت نفس پایین، به طور قابل توجهی قویتر بود. این موضوع نشان میدهد برای کسانی که دیدگاه مثبت کمتری نسبت به خود دارند، چرخه مقایسه، تمرکز بر ظاهر، گرفتن و ارسال سلفی به طور خاص برجسته است.
🆔 @CogniPlus
🔗 Psychological Reports (2023) : https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/00332941231162006
➕سال جدید و گامهای کوچک به سوی رویاهای بزرگ
🗓 سال نو معمولا با شروع تازه و گرفتن تصمیمات جدید برای زندگی همراه است. آیا یک هدف بزرگ و جسورانه در ذهن دارید؟ شکستن آن به مراحل کوچکتر میتواند به شما در رسیدن به رویاهایتان کمک کند.
➗یک مطالعه جدید نشان داد که شکستن اهداف داوطلبانه بزرگ به اهداف فرعی کوچکتر و قابل مدیریت، مانند تقسیم تعهد داوطلبانه ۲۰۰ ساعت در سال برای یک سازمان غیرانتفاعی به اهداف فرعی کوچکتر (داوطلبانه ۴ ساعت در هفته یا ۸ ساعت در دو هفته) مدت زمانی را که داوطلبان برای کمک صرف میکنند، ۷ تا ۸ درصد طی چند ماه افزایش داد.
✅ این رویکرد که با بیش از ۹۰۰۰ شرکتکننده در موسسه Crisis Text Line انجام شد، میتواند سالانه ۱۹۹۰۰ ساعت داوطلب بیشتر را بدون هزینه اضافی به همراه داشته باشد که تأثیر سازمانی قابلتوجهی است.
⚠️ این تحقیق نشان میدهد که چارچوب بندی اهداف فرعی نه تنها دستاوردهای بلندمدت را افزایش میدهد، بلکه یک استراتژی مقرون به صرفه برای افراد و سازمانها ارائه میدهد. با این حال، این مطالعه در مورد خطرات کاهش انعطافپذیری و انگیزه ناشی از اهداف بسیار محدود هشدار میدهد.
🆔 @CogniPlus
➕سال نو مبارک 🎉
🧠 تیم کاگنیپلاس سالی توام با امید و آگاهی برای تمامی ایرانیان آرزو دارد. 🌹
✅ توی سال جدید امیدواریم بتونیم همراه خوبی برای شما باشیم. برای تعطیلات عید کتاب و فیلم پیشنهادی داریم که توی همین روزای اول بهتون معرفی میکنیم. روال همیشگی معرفی جدیدترین و جذابترین پژوهشهای علوم و فناوریهای شناختی هم به قوت خودش باقیه.
🖼 اینم تصور هوش مصنوعی از هفت سین و این که سال تحویل وسط ماه رمضون باشه 😁
🆔 @CogniPlus
➕ چرا عاقبت تلویزیون را خاموش میکنیم؟
📚 بسیاری از پژوهشها بر این نقطه تمرکز میکنند که چگونه افراد جذب یک محتوای رسانهای میشوند. اما کمتر پژوهشی به این میپردازد که «پس از جذب افراد به یک محتوای رسانهای، چه عواملی باعث جدا شدن آنها از رسانه میشود؟». سوالی که مقاله «چرا کاربران تجربیات لذتبخش رسانه را متوقف میکنند؟ (پویایی تجارب رسانهای و تأثیر آنها بر عدم مشارکت رسانهای)» در پی پاسخ به آن است.
🔍 «کاهش احساس لذت در طول تجربه رسانهای»، «احساس گناه از اینکه به جای فعالیت هدفمند، زمان خود را برای صرف رسانه کردهایم» و «خستگی ذهنی» از جمله عواملی است که پژوهشهای پیشین برای قطع ارتباط رسانهای ذکر کردهاند. پژوهش حاضر در تلاش است که سهم هر یک از این عوامل روانشناختی و ذهنی را در اتمام درگیری با یک پیام رسانهای مشخص کند.
📝 این مقاله برای اولین بار در فوریه ۲۰۲۴ در دوماهنامه پژوهشهای ارتباطی منتشر شده است.
#️⃣ #با_من_بخوان فرصتی است تا منابعی که ارزش مطالعه کامل دارند را با هم بخوانیم
🆔 @CogniPlus
🔗 Communication Research (2024) 👈👀 : https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/00936502241233017
➕ اثر راشومون: چهرههای گوناگون واقعیت!
📽 احتمالا اسم فیلم راشومون ساخته آکیرا کوروساوا رو شنیده باشید. ولی آیا از اثر راشومون چیزی شنیدید؟
🧠 اثر راشومون وضعیتی را توصیف میکند که در آن چندین نفر یک رویداد را تجربه میکنند اما خاطرات یا تفسیرهای متفاوت و متناقضی از آن دارند. این اثر غیرقابل اعتماد بودن شاهدان عینی و ذهنی بودن ادراک انسان را برجسته میکند.
📱حجم بالای اطلاعات در شبکههای اجتماعی و گسترش اخبار جعلی باعث شده تا همهی ما با این پدیده مواجههی نزدیک و مداومی داشته باشیم.
➖ دیدن این ویدئو میتونه روی برنامه فیلم دیدنتون توی عید تاثیر بذاره! 😁 توی ویدیو چند تا فیلم متاثر از این پدیده معرفی میشه. علاوه بر اونها ما فیلم هیولا (۲۰۲۳) از هیروکازو کورئیدا رو پیشنهاد میکنیم.
#روایت_شناختی
🔗 منبع ویدیو: سوره سینما
🆔 @CogniPlus
223545461.pdf
2.67M
➕ داستانها چه ربطی به مغز ما دارند؟
❓ چگونه مغز باعث میشود ما داستان بگوییم یا آن را دنبال کنیم؟ و داستانها چگونه بر ذهن ما اثر میگذارند؟
📕 کتاب «داستانها و مغز؛ علوم اعصاب روایت» نوشته پائول بی.آرمسترانگ به دنبال پاسخ به این پرسشهاست. آرمسترانگ در این کتاب فرایندهای شناختی درگیر در ساختن و تبادل داستانها را تحلیل میکند و به بررسی نقش آنها در زیستشناسی عصبی عملکرد ذهن میپردازد.
📗 این کتاب بررسی میکند که چگونه روایتها با نواحی مختلف مغز درگیر میشوند، واکنشهای عاطفی را تحریک میکنند، ادراکات را شکل میدهند و بر رفتار تأثیر میگذارند. آرمسترانگ از دریچه علوم اعصاب، تأثیر عمیق داستان سرایی را بر شناخت، همدلی و تعامل اجتماعی تحلیل میکند. این کتاب با بررسی نظریه ادبی و تحقیقات علمی، بینشهایی را در مورد اهمیت داستانسرایی و نقش آن در فرهنگ انسانی ارائه میدهد.
📘 این کتاب در چهار فصل توسط انتشارات دانشگاه جان هاپکینز در سال ۲۰۲۰ منتشر شده است که شما به نسخه الکترونیکی آن دسترسی دارید.
#با_من_بخوان فرصتی است تا منابعی که ارزش مطالعه کامل دارند را با هم بخوانیم.
🆔 @CogniPlus
➕ استفاده از توییتر با کاهش خوشی و افزایش قطبیسازی سیاسی و خشم همراه است!
🐦 علیرغم اندازه نسبتا کوچکتر ایکس (توییتر سابق) در مقایسه با فیسبوک و تیک تاک، نقش مهم آن در شکل دادن به افکار عمومی (به ویژه در میان نخبگان) آن را به یک حوزه مهم مطالعه تبدیل میکند.
👨⚕️ برای تشریح تأثیرات روانی استفاده از توییتر، محققان نمونهای متشکل از ۲۵۲ نفر را که حداقل دو بار در هفته از توییتر استفاده می کردند، انتخاب کردند. هسته اصلی این مطالعه شامل ارسال نظرسنجی از شرکت کنندگان پنج بار در روز به مدت یک هفته بود.
📉 دادهها نشان میدهد که استفاده از توییتر به طور متوسط با رفاه کمتر مرتبط است و میتواند بهطور لحظهای خلق و خوی کاربران را کاهش دهد. علاوه بر این، این مطالعه نشان داد که استفاده از توییتر با افزایش احساس کسالت و تنهایی، به ویژه در میان کاربران مکرر مرتبط است.
😩 محققان بررسی کردند که چگونه رفتارها و عملکردهای مختلف توییتر با این اثرات روانی مرتبط است. استفاده منفعلانه از توییتر، مانند پیمایش در فید، با کاهش رفاه مرتبط بود. در مقابل، تعامل فعال، مانند پاسخ دادن به توییتها با افزایش حس تعلق همراه بود. همچنین استفاده از توییتر با افزایش حاشیهای در قطببندی عاطفی در سطح درونی همراه بود و میتواند کمی احساسات کاربران را نسبت به گروههای سیاسی مخالف تشدید کند.
⁉️محققان همچنین به پتانسیل سوگیری انتخاب اشاره کردند، زیرا نمونه آنها فقط شامل کاربران فعال توییتر بود و احتمالاً شامل افرادی نباشد که به دلیل تجربیات منفی پلتفرم را ترک کردهاند. علاوه بر این، تمرکز بر اثرات کوتاه مدت نیز سوالاتی را در مورد اثرات بلندمدت بازمیگذارد.
🆔 @CogniPlus
🔗 Communications Psychology (2024) : https://www.nature.com/articles/s44271-024-00062-z
➕ کلمات اولیه مغز آینده را شکل میدهند: پیوند ژنتیکی بین ADHD و زبان
🗣 رشد اولیه زبان یک پیشبینی کننده مهم برای مهارت های زبانی، خواندن و یادگیری بعدی کودکان است. علاوه بر این، مشکلات یادگیری زبان با شرایط عصبی رشدی مانند اختلال کمبود توجه/بیش فعالی (ADHD) و اختلال طیف اوتیسم (ASD) مرتبط است.
👶 کودکان معمولاً از ۱۰ تا ۱۵ ماهگی شروع به بیان اولین کلمات خود میکنند. در حدود دو سالگی، آنها ممکن است بین ۱۰۰ تا ۶۰۰ کلمه تولید کنند و بسیاری دیگر را بفهمند.
👨⚕️محققان ماکس پلانک با آنالیز دادههای واژگان بیش از ۱۷۰۰۰ کودک در زبانهای مختلف، نشان دادند که چگونه ژنتیک بر تولید و درک کلمات از نوزادی تا کودکی تأثیر میگذارد و اندازه واژگان نه تنها نشانگر مهارتهای زبانی اولیه است، بلکه پیشبینیکننده سواد، شناخت و چالشهای بالقوه رشد عصبی آینده است.
✅ محققان دریافتند که در دوران نوزادی، تعداد بیشتری از کلمات گفته شده، از نظر ژنتیکی، با افزایش خطر و علائم بیشتر ADHD مرتبط است. این یافتهها بر نیاز به مداخلات زودهنگام متناسب با استعدادهای ژنتیکی کودکان تأکید میکنند.
🆔 @CogniPlus
🔗 Biological Psychiatry (2023) : https://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223(23)01757-2/fulltext
773843289.pdf
8.25M
➕ ریشه اهمال کاری در سوگیری نگرشی!
🦥 به تعویق انداختن یک کار سنگین ممکن است یک ویژگی عمومی به نظر برسد، اما تحقیقات جدید نشان میدهد افرادی که نگرشهای منفی تمایل دارند رفتارشان را در موقعیتهای مختلف دیکته کنند، به احتمال زیاد انجام کار را به تاخیر میاندازند.
🧠 محققان به این موضوع پرداختند که چگونه ظرفیت سوگیری وزندهی (تمایل افراد به اولویت دادن به نگرش های منفی یا مثبت) نقش مهمی در اهمال کاری بازی میکند. با مطالعه پاسخ افراد به وظایفی مانند تشکیل پرونده مالیاتی و مشارکت در تحقیقات دانشگاهی، محققان به یک ارتباط قوی بین نگرش منفی و تمایل به تاخیر در کارها پی بردند.
✅ علاوه بر این، مداخلاتی که سوگیری وزندهی شرکتکنندگان را متعادل میکرد، نویدبخش کاهش اهمالکاری بود، که نشان میدهد این سوگیری روانی ممکن است یک هدف کلیدی برای بهبود تصمیمگیری و تکمیل کار باشد. این بینش راههای جدیدی را برای رسیدگی به اهمالکاری با تنظیم نحوه وزنکردن سیگنالهای مثبت و منفی افراد هنگام مواجهه با تصمیمها باز میکند.
🆔 @CogniPlus
🔗 Personality and Individual Differences (2023) : https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886923004270
➕تحول با محاسبات عاطفی
🤖 تصور کنید گوشی هوشمندتان بتواند خلق و خوی شما را از تن صدایتان تشخیص دهد. محاسبات عاطفی (Affective Computing) نحوه درک ماشینها از احساسات انسان را تغییر میدهد و آنها را قادر میسازد تا برخط به احساسات ما پاسخ دهند. این زمینهی بینرشتهای علوم کامپیوتر، روانشناسی و علوم اعصاب را ادغام میکند.
🧾 مطالعهی مروری اخیر رشد، پیشرفتهای کلیدی و پتانسیل کاربردهای آینده محاسبات عاطفی، از مراقبتهای بهداشتی گرفته تا سرگرمی، را برجسته میکند. از سال ۱۹۹۷، این زمینه افزایش قابل توجهی در تحقیقات داشته است، به ویژه از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹، که توسط پیشرفت های یادگیری عمیق هدایت میشود. پیشگامان اصلی آن چین، آمریکا و هند هستند.
✅ تمرکز بر ایجاد مجموعه دادههای چندوجهی، اصلاح فناوری ترکیب چندوجهی و بهکارگیری محاسبات عاطفی در حوزههای مختلف، مانند واقعیت مجازی و گفتوگوی همدلانه، نشاندهنده پیشرفتهای امیدوارکننده در هوشمندسازی احساسیتر فناوری است.
🆔 @CogniPlus
🔗 Intelligent Computing (2024) : https://spj.science.org/doi/10.34133/icomputing.0076
➕چگونه با روانشناسی موشک هوشمند بسازیم؟🤯
📌ما اسکینر را به کبوترها و جعبه معروفش میشناسیم. روانشناسی که در رمان Walden Two مدعی بود اصول شرطیسازی باید در خدمت زندگی بشر قرار گیرد؛ اما چه شد که در جنگجهانی از موشکسازی سر درآورد؟
📌داستان از این قرار بود که موشکها علیرغم پیشرفتها، اغلب به هدف اصابت نمیکردند زیرا متغیرهای زیادی وجود داشت که دقت هدفگیری را کم میکرد. چالشی که نیاز به هدایت هوشمند موشکها را پیش روی صنعت نظامی گذاشته بود؛ یکی از ایدهها استفاده از کبوترهای اسکینر برای هدایت موشک بود. اما چطور؟
📌سیستم کنترل پیشنهادی اسکینر شامل یک لنز در جلوی موشک بود که تصویری از هدف را روی صفحه نمایش داخلی به یک کبوتر آموزشدیده (شرطیشده با تصویر هدف) نشان میداد که برای تشخیص هدف به آن نوک میزد. وقتی نوکزدنها در مرکز صفحه باقی میماند، موشک مستقیم پرواز میکرد، اما نوک زدن خارج از مرکز باعث کج شدن صفحه میشدند و از طریق اتصال به سیستم کنترل، باعث تغییر مسیر موشک میشد. اینگونه بود که نماد صلح🕊 برای افزایش دقت موشک استفاده شد.
#️⃣#ردپا مرور ناگفتههای تاریخ علومشناختی!
#قسمت_اول
🆔 @CogniPlus
➕ وضعیت هوش مصنوعی که تولید محتوا میکنه و از محتواهای خودش دوباره آموزش می بینه!
🆔 @CogniPlus
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
➕ چه حالی دارم میکنم!
❓چرا برخی در فضای مجازی شاد بودنشان را به رخ میکشند؟
😮 روانشناسان از پدیده «ترس جا ماندن (FOMO)» نام میبرند که افراد را از ترس اینکه دیگران تجربهای مفید داشته باشند و آنها جا بمانند، دچار دلهرهای فراگیر میکند. این پدیده ارتباط تنگاتنگی با شاخصهایی چون رضایت از زندگی دارد و هر چه میزان رضایت از زندگی کمتر باشد، فرد فوموی بیشتری را حس میکند.
📳 براساس پژوهشها، از آنجا که پلتفرمهای رسانههای اجتماعی بستری برای به اشتراکگذاری تجربیات اجتماعی هستند، ممکن است باعث ایجاد فومو شوند. همچنین کسانی که احساس فومو دارند، از ترس اینکه اتفاقی بیفتد و آن را از دست بدهند، لحظات بیشتری را در رسانههای اجتماعی آنلاین هستند.
📲 حتی این پلتفرمها میتوانند نقشی تدافعی برای فومو بازی کنند. بهگونهای که افرادی که احساس ترس بیشتری از جا ماندن دارند ممکن است تصاویری از خود در حال انجام کاری سرگرمکننده پست کنند تا ثابت کنند که جا نماندهاند و احساس بهتری نسبت به خود داشته باشند.
🆔 @CogniPlus
🔗 New Media & Society (2024) : https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/14614448241235935