🔺اثرگذاری چارچوب مفهومی بر اثرسنجی فرهنگی
🖋مجتبی فرهنگ
«چارچوب مفهومی» یک ابزار تحلیلی برای مشخص کردن «تفاوت های مفهومی» و «سازماندهی ایدههای عملیاتی» به کار میرود و به فهم و ادارک یک تصور یا واقعه اجتماعی کمک میکند. آیزایا برلین چارچوب های مفهومی را با استفاده از استعاره «روباه» و «جوجه تیغی» به چارچوب های همگن و ترکیبی تقسیم می کند.
برلین از خارپشت به عنوان کسانی که تنها با استفاده از یک ایده یا اصل به مشاهده جهان میپردازند (داستایفسکی، افلاطون و هگل) نام می برد و شخصیت های روباه، به علت مشاهدات جهان بینی خود نوعی پلورالیسم و نگرش ترکیبی دارد. (گوته، ویلیام شکسپیر و ارسطو).
در هرصورت با هر مدلی از چارچوب مفهومی، نخستین گام اجرای اثرسنجی، تعین رویکرد چارچوب مفهومی است چراکه چارچوب های نظری، بایدها و ارزش ها هر موضوعی را مشخص و عدم تحقق این ارزش ها را به معنای اثرگذاری نامطلوب حتما قلمداد خواهد شد.
برای مثال از میان انبوه نظریه های اوقات فراغت توان به سه چاچوب مفهومی نسبتاً متمایز از یکدیگر اشاره کرد:
اوقات فراغت از دیدگاه زمانی
اوقات فراغت به معنای فعالیت
اوقات فراغت به معنای حالتی از بودن.
نظریه اول، اوقات فراغت را به منزله وقت آزادی تعریف می کند که پس از پرداختن به ضروریات عملی زندگی باقی می ماند. این تعریف اوقات فراغت را وقت آزادی می داند که فرد در آن اوقاتش را آنطور که مایل است می گذراند. در این رویکرد وقت آزاد، وقتی است که پس از پرداختن به همه اموری که تفریح به حساب نمی آید، باقی مانده باشد.
نظریه دوم اوقات فراغت را شامل فعالیت هایی تشکیل یافته که آموزنده و آگاهی بخش است میداند. از این منظر اوقات فراغت، فعالیت های زیادی را در بر می گیرد. تماشای تلویزیون و گعده ها هرکدامیک، ازگونه های اوقات فراغت می باشد.
در حالت سوم، اوقات فراغت في نفسه هدف تلقی می شود و حالتی از بودن است. در این رویکرد اوقات فراغت نتیجه ساده و اجتناب ناپذیر عوامل خارجی یا وقت آزاد نیست بلکه در درجه اول یک نوع طرز فکر و یک حالت روحی- روانی است. فراغت یا فارغ بودن در این معنا حالت آرام یک وقار فکورانه است. این نظریه فراغت را به معنای رها بودن از ضرورت های زندگی روزمره میداند و ذهنیت نگاه کردن به ساعت، شتابی بی روح و اعمالی غیر فکورانه را به وجود می آورد.
با این مثال می توان پی برد که چارچوب های مفهومی نوع آزمایش اثرسنجی و شاخص ها را دستخوش تغییر قرار میدهد و هر چارچوب مفهومی، میزان سنجش اثرات اختصاصی به خود را می طلبد.
#اثرسنجی_فرهنگی
📢 ایتا | بله | تلگرام
🆔@cultural_governance
🌐 سلسله نشست های تخصصی نقد و بررسی «روایت های موجود حل مسئله حجاب»
نشست سوم
باحضور:
_ حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا جوان آراسته مدیر عامل مدرسه مهارتآموزی مبنا
فعال فرهنگی
_خانم دکتر سارا طالبی پژوهشگر ارتباطات و خانواده
زمان: ۱۸ اردبیهشت ماه ۱۴٠۲
مکان: خانه اندیشه ورزان
#حجاب
🆔@cultural_governance
#گزارش_کارشناسی
اعتبارات برنامه های کنترل و کاهش آسیب های اجتماعی در بودجه سال ١۴٠٢
🔻 به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات اجتماعی این مرکز در گزارشی با عنوان «بررسی لایحه بودجه سال ١۴٠٢ کل کشور (۵٨): تحلیل و ارزیابی اعتبارات برنامه های کنترل و کاهش آسیب های اجتماعی» آورده است که در لایحه بودجه سال ١۴٠٢ کل کشور بر حسب عناوین و ردیف های نشان دار در این لایحه، مبلغ ۵.٠۶٢ میلیارد تومان اعتبار برای برنامه های پیشگیری، کنترل و کاهش آسیب های اجتماعی پیش بینی شده است.
🔻 در ادامه این گزارش آمده است که در این لایحه، ردیف اعتباری برنامۀ کنترل و کاهش آسیب های اجتماعی از ذیل سازمان امور اجتماعی به جدول ردیف های متفرقه است. اقدامی که بر خلاف اصول و قواعد مورد انتظار در نظام بودجۀ ریزی از جمله شفافیت، عملیاتی بودن و نظارت پذیری بوده و می توان آن را به منزلۀ در اولویت نبودن این برنامه برای دولت تعبیر و تفسیر نمود.
♨️ متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:
https://rc.majlis.ir/fa/news/show/1757419
#بودجه_فرهنگی
#اسیب_اجتماعی
🆔@cultural_governance
⭕️ ارزیابی وضعیت فراغت در خانواده ایرانی
🔻 به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی با عنوان «ارزیابی وضعیت فراغت در خانواده ایرانی» آورده است که فراغت به معنای گذران وقت با اختیار فرد و بدون وجود اجبار یکی از جلوه های سبک زندگی در جامعه است. به عبارتی الگوی فراغتی جامعه نشان دهنده بخشی از سبک زندگی افراد در جامعه است...
🔻این گزارش میافزاید بررسی الگوی فراغت در جامعه ایرانی نشان میدهد خانواده همچنان در محوریت گذران اوقات فراغت است، اما روند تغییرات نسلی نشان از پررنگ شدن فراغت با دوستان و فراغت های مدرن است که کمتر با خانواده اتفاق میافتد. ازسوی دیگر فراغت در فضای واقعی در نسل جوان جای خود را به فراغت در دنیای مجازی داده است. الگوی دیگر رواج فراغت منفعل در خانه است که نشاندهنده سبک زندگی منفعلانه در جامعه است که نمیتواند فرصتی برای بازسازی خانواده مولد در جامعه باشد.
♨️ متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:
https://rc.majlis.ir/fa/news/show/1756649
#تفریح
#اثرسنجی_فرهنگی
🆔@cultural_governance
#گزارش_کارشناسی
ارزیابی طرح ها و الگوهای مداخله و الزامات تدوین طرح مداخله جامع کودکان کار و خیابان در ایران
🔻این گزارش با اشاره به اینکه افزایش جمعیت کودکان کار و خیابان به ویژه به دلیل همه گیریِ بیماری کرونا، نگرانی ها درخصوص این کودکان را افزایش داده است عنوان می کند که در گزارش نخست از سلسله گزارش های کودکان کار و خیابان، قوانین و مقررات مرتبط با این حوزه مورد بررسی قرار گرفت و در پژوهش حاضر به ارزیابی طرح ها و الگوهای مداخله ای پرداخته شده که نهادهای مختلف در راستای انجام وظایف قانونی خود به انجام رسانده اند.
♨️ متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:
https://rc.majlis.ir/fa/news/show/1755305
#اثرسنجی_فرهنگی
🆔@cultural_governance
#گزارش_کارشناسی
الگوی سنجش سرمایه اجتماعی با استفاده از علوم اجتماعی محاسباتی
🔻در سلسله گزارش پایش سرمایه اجتماعی تلاش بر این است که سرمایه اجتماعی حاکمیت از طریق بررسی شبکه های اجتماعی فضای مجازی سنجیده شود. در گزارش اول پیمایش های گذشته سرمایه اجتماعی به لحاظ مفهومی و روش شناختی نقد و بررسی شد. گزارش حاضر با بهره گیری از نتایج گزارش اول و فراتحلیل ادبیات نظری و تحلیل خبرگانی، مدلی برای سنجش سرمایه اجتماعی حاوی ٣ شاخص، ٨ نماگر و ۴٠ مؤلفه ارائه می دهد. همچنین منطق ریاضیاتی رسیدن به مفهوم سرمایه اجتماعی از بین مؤلفه های متکثر که مبتنی بر روش استقرایی است، توضیح داده می شود. در گزارش های آینده نیز، از طریق مدل تبیین شده در این گزارش، میزان سرمایه اجتماعی فصل های آینده حاکمیت سنجیده خواهد شد.
♨️ متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید:
https://rc.majlis.ir/fa/news/show/1755302
#اثرسنجی_فرهنگی
🆔@cultural_governance
🔰 حجت الاسلام نامخواه:
اشرافیت فرهنگی کجا شکل میگیرد؟
در دوره پیشین شورای فرهنگی عمومی، شورای عالی انقلاب فرهنگی، موظف شد تا برآیند نگاههای جبهه فرهنگی انقلابی را دریافت کند؛ اما شورای فرهنگی عمومی هیچ تفاوتی با دورههای پیشین نکرد.
شورای عالی انقلاب فرهنگی به نسبت قبل و شوراهای فرهنگی، چه در سطح سیاستی و چه در سطح نهادها، در حال تنزل جایگاه هستند و دادههای پیمایشهای ملی درباره سنجش نگرش ایرانیان، بهراحتی این مسئله را نشان میدهد که چقدر نقش ساختارهای رسمی، سیاستها، تصمیمها و برنامههای رسمی، در فرهنگ عمومی، سالبهسال کم میشود و اگر این ساختار، تن به بازسازی ندهد، بیتردید مجبور به انحلال خواهد شد.
راهحل مسئله فرهنگ، سندنویسی نیست؛اما اگر راهحل سند است،با توجه به این همه آموزه دینی که وجود دارد،سندی برای مقابله با فرهنگ سرمایهداری و نحوه مقابله با شکلگیری سرمایهداری نوشته شود تا هیئت، مسجد صداوسیما و… بدانند چگونه تریبون خود را به سرمایهداری نفروشند. به نظر میرسد راهحل مسئله، بسیار ساده است.
🔸 برای خواندن مشروح این خبر کلیک کنید
#اثرسنجی_فرهنگی
#نقد_سازمان_فرهنگی
#شورای_عالی_انقلاب_فرهنگی
🆔@cultural_governance
🔻 خَز شدگی اثرسنجی
🖋مجتبی فرهنگ
اثرگذارسنجی موضوعی است که با «روش ها و ابزارهای گوناگونی» صورت می گیرد.ساده ترین روشی که میتوانیم برای طراحی یک اثرسنجی طراحی کرد، استفاده از الگوی شاخص، سنجه و گویه است.
«شاخص ها» به ما کمک می کند که مسیر رشد و تحول اجتماعی را براساس آن اندازه گیری کنیم و ابعاد دستیابی به اهداف و میزان کیفیت عمل را به نشان می دهد سنجهها اعداد بدست آمده از اندازه گیریها هستند که به صورت نسبت، درصد و میانگین بیان میشوند و با استفاده از آن ها میتوان شاخصها را اندازه گرفت. گویه ها سوالاتی می باشد که براساس شاخص ها و سنجه ها طراحی می شود تا با پرسش سوالاتی بتوانیم به خروجی های کمی و کیفی رسید و به تبیین ابعاد سنجه ها می پردازد.
شاخص ها در هر موضوعی، براساس «چارچوب مفهومی» و «فلسفه وجودی» آن موضوع طراحی می شود. به عبارتی فلسفه و نوع نگاه ما به فرهنگ است که شاخص ها و سنجه های ما را طراحی می کند
با این حال میتوانیم شاخص های عام و فراگیر مسایل فرهنگی را موارد زیر دانست:
میزان و عمق.....
جریان سازی مردمی
تحول معنوی
تولیدات فرهنگی
عدالت فرهنگی
میزان و عمق کنشگری
تحول فرهنگ عمومی
ارتقا عامل فرهنگی
کاهش آسیب های جامعه
تربیت عنصر انقلابی
خلق و صدور گفتمان
هرچند این روش و الگو به عنوان روش مرسوم در سازمان ها و دستگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد اما باید در نظر داشت که اثرسنجی دقیق به «شبکه مسائل» می پردازد و «اکوسیستم» یک مسئله را مورد ارزیابی قرار میدهد و از «مطالعات بین رشته ای» استفاده می کند.
در یک تحقیقات در کشور آمریکا، برای اتصال دو شهر از طریق یک پل و ارزیابی شاخص تغییرات اعتیاد بین دو شهر، بیش از 10 سال به مطالعه و اثرسنجی تمامی پیامدها و علت ها پرداخت شده است. حال باید این سوال را پرسید گه چگونه ارزیابی مقوله پیچیده اثرسنجی فرهنگی با این شتاب و بی دقتی در کشور در حال انجام است و آن را ملاک برنامه ریزی های مدیران قرار داده می شود؟
#اثرسنجی_فرهنگی
🆔@cultural_governance
💢سلسله نشست های تخصصی با موضوع اثرسنجی فرهنگی
➖با حضور:
🔻حجت الاسلام محمد صادق مهرابی
🔻حجت الاسلام محمد هادی نظیری
📌 پنجشنبه ۲۱ اردیبهشت ماه
🕗 ساعت ۲۰
🌐 لینک حضور در نشست:
https://meet.google.com/dri-kdmq-frv
🆔 @cultural_governance
🔺مزیت افکارسنجی مبتنی بر شبکه های اجتماعی
✍ محسن فینی زاده، کارشناس ارشد مدیریت رسانه، تحلیلگر و دادهکاو شبکه اجتماعی و فضای مجازی
به صورتی کلی شش مزیت برای افکار سنجی مبتنی بر شبکه ها اجتماعی میتوان بیان کرد
1⃣ فضای مجازی امکان دسترسی به حجم بسیاری از نظرات محیا است. یعنی شما می توانید به یک میلیون نظر در مورد انتخاب شدن فلان مسئول کشور و یا تجربه استفاده از یک کالا به صورت لحظهای دسترسی پیدا کنید؛ در صورتی که در روش های سنتی شما با یک نمونه گیری، نهایتا به چند ده هزار نظرِ یک کشور هشتاد میلیونی در مورد یک نامزد انتخاباتی دسترسی دارید و یا به چند درصد محدود از مصرف کنندگان یک محصول و یا ... .
2⃣ دسترسی لحظهای، مزیت دیگر افکارسنجی شبکه های اجتماعی نسبت به افکارسنجی سنتی است. به صورتی که شما میتوانید در کمتر از چند ساعت از رخداد یک رویداد، افکار مردم و جامعه را نسبت به آن رویداد مورد بررسی قرار دهید.
مثلا در انتخابات سال96 زمانی که قالیباف انصراف داد اصلی ترین سوال این بود، رای او به صندوق کدام کاندیدا رفت و یا بعد از مناظره انتخابات بلافاصله میتوان متوجه شد که در ذهن جامعه، چه کسی با چه موضوعی توانسته پیروز مناظره باشد.
و یا در یک محصول تجاری که با تغییر ظاهر در بازار توزیع شده، به سرعت رصد کرد که چه تغییراتی در نگاه مصرفکننده ایجاد کرده است.
3⃣ سرعت در نتیجه دیگر مزیت افکارسنجی شبکه های اجتماعی است؛ به صورتی که یک پروژه فشرده در مورد نظر سنجی یک رویداد سیاسی ممکن است یک هفته زمان ببرد، که این زمان در صورتی است که کل پروژه با فشار کاری زیاد باشد وگرنه در حالت عادی پروژه ها افکارسنجی و نظر سنجی با وش های سنتی چندین هفته یا ماه زمان میخواهد. در صورتی که در افکارسنجی فضای مجازی، شما میتوانید در کمتر از یک روز نتایج انتخابات را با آخرین تغییرات پیش بینی کنید.
4⃣ آنچه همه ما در فضای مجازی به راحتی مشاهده کردیم، اظهار نظر آزاد کاربران در مورد موضوعات مختلف است. کافی است در یک موضوع مثلا سیاسی یک جستجوی ساده در فضای یک شبکه اجتماعی داشته باشیم، میبینم همه نظرات آزادانه، از همسو ترین نظرات تا مخالف ترین نظرات، بیان میشود؛ از طرف دیگر با توجه به فضایی که کاربر احساس راحتی میکند و فکر میکند هویتش محفوظ است. بدون استرسها و خطاهای پیمایش، آنچه در واقع نظرش هست بیان میکند.
بگذارید راحت تر منظورم را بیان کنم، وقتی یک مصاحبه کننده از افراد بپرسد آیا در یک رویداد سیاسی مانند انتخابات شرکت میکنید اکثر نزدیک به تمام افراد میگویند شرکت میکنند درصورتیکه در فضای انتخابات شاید مشارکت حقیقی، کمتر باشد. یعنی بعضی از افراد با اینکه در انتخابات شرکت نخواهند کرد اما به دلایل مختلف، نظر خودشان را در مصاحبه مخفی میکنند که تا حدودی باعث خطا درنتیجه میشود. در صورتی که در فضای مجازی با توجه به امکان مجهول کردن هویت، این خطا در سطح پایینی قرار دارد.
5⃣ جامعیت و ”تمام شماری” محتواها در فضای مجازی، موضوعی است که در علم داده تا حدودی امکان پذیر شده است و این موضوع در حال پیشرفت است. در شرکت های مختلف، شاهد تلاش های قابل توجهی در جهت کمک گرفتن از هوش مصنوعی در موضوع علم داده بودهام. به صورتی که هوش مصنوعی بتواند با خوانش محتوا جهت گیری و یا موضوع یک محتوا و یا متن را به صورت کمی یا کیفی سنجش کند و یا حتی در بعضی موارد تحلیل احساسات کند.
6⃣ جامعیت تحقیق افکارسنجی در فضای مجازی از دو نظر قابل توجه است:
اول باتوجه به فضای عمومی امروز مردم در مورد همه چیزی که سهمی در افکار عمومی داشته باشد.
در شبکه های اجتماعی تولید محتوا میشود به صورتی که در طول یک روز چندین میلیون توییت، چندین میلیون پست تلگرام و چندین میلیون پست در اینستاگرام توسط کاربران ایرانی تولید میشود.
دوم تعداد حضور ایرانی ها در فضای مجازی است، که طبق آخرین بررسی که توسط ایسپا در اسفند ۹۸ انجام شده نشان میدهد، از حدود هشتاد میلیون ایرانی حدود ۶۸ درصد جمعیت فعال در یکی از شبکههای اجتماعی مجازی هستند.
جالب است بدانید که تعداد کاربران حاضر در اینستاگرام حدود 30تا40 میلیون، تعداد اکانت های تلگرام، حدود پنجاه میلیون و بیش از ده میلیون اکانت فارسی فیس بوک داریم. که این تعداد کاربر نشان میدهد تعداد قابل توجهی از افراد فعال جامعه، در شبکه های اجتماعی حضور دارند و اظهار نظر میکنند.
#اثرسنجی_فرهنگی
📢 ایتا | بله | تلگرام
🆔@cultural_governance
🔺جنگ چالدران در رویارویی با غرب
🖋️مجتبی فرهنگ
داستان جنگ چالدران را شنیده اید.جنگ چالدُران، نخستین جنگ دولتهای صفوی و عثمانی در سال ۹۲۰ به فرماندهی شاه اسماعیل اول و شاه سلیم اول بود. لشکریان ایرانی، اسبهایی فربه و سواراکارانی قوی داشتند، بر خلاف نیروهای عثمانی که اسب ها و سربازانی خسته داشتند، اما این جنگ به شکست ایرانیان منجر شد چراکه اسلحه ایرانیان کمانهای چاچی و گرزهای آهنین بود و توپخانه و قشون پیاده نداشتند.
نبرد تمدنی انقلاب اسلامی با غرب درعرصه جنگ فرهنگ از «حیث ابزاری» بی شک شبیه این جنگ می باشد. انقلاب اسلامی با محور حق گرایی و فطرت دینی خویش، آنجور که باید برای تحول فرهنگ در کشور و تمام دنیا برنامه ریزی بکند، نتوانسته ورود داشته باشد و در لایه هایی شکست های سنگینی را خورده است.
دشمن برای طراحی عملیات های نرم بر علیه گفتمان انقلاب اسلامی دیگر از «پیمایش های ملی» استفاده نمی کند! بلکه به شناخت واقعی و تک تک مردم یک جامعه روی آورده است و با ابزارهای دیجیتال و هوش مصنوعی، بع «شناخت لحظه ای از مخاطب» نائل شده است و در انتها برای هر منطقه طرح ریزی مختص هر بوم خود را، در دستور کار خود دارد.
بگذارید با یک مثال این موضوع را روشن تر کنیم. استارتاپ هایی شبیه Lily A که در عرصه فروش لباس کار میکنند با استفاده از هوش مصنوعی به فروش و سود زیادی دست یافته اند. یک مشتری با ورود به سایت فروشگاه این استارتاپ و تنها با اسکرول کردن(بالا و پایین کردن صفحه مجازی) مورد سنجش و ارزیابی قرار می گیرد و در نهایت ممکن است خریدی را انجام نمی دهد اما بعد از یک هفته، این فروشگاه برای آن خریداری که هیچ خریدی نکرده است، لباس هایی را ارسال می کند!!!
این استارتاپ ها به علت اینکه از رفتار های فضای مجازی و دیتا ماینینگ ها توانسته است «ذائقه مخاطب» را بهتر از خودش می شناسد و توانسته است به یک استارتاپ موفق در دنیا تبدیل شود!
برنامه ریزی امروز در کشور چند صباحی است که از مدل های ملی به برنامه های منطقه محور منتقل شده است اما مسئله این است که به علت «فقدان جامعه آماری»، این حوزه به برنامه های «محله محور و مخاطب محور» خود را ارتقا نداده است.
هوش مصنوعی به عنوان یک ابزار یاری رسان در این نبرد تمدنی در کشورمان، هنوز در ابتدائیات دیتا ماینیگ و ویژیولایزینگ(بصری سازی) مانده است و نتوانسته است وارد عرصه ی علوم اجتماعی شود.امروزه نیاز کشورمان این موضوع است که با «سنجش های لحظه ای» و «پیامدسنجی تکانه ای» تحلیل صحیح از اثرات کنشگری ستادها و دستگاه ها ارائه داده شود و مبتنی بر «اثرگذاری ها»، «برنامه ها» را تدوین کنیم
#اثرسنجی_فرهنگی
📢 ایتا | بله | تلگرام
🆔@cultural_governance
📔📔 کتاب فرهنگ، رشد و سیاست اقتصادی منتشر شد.
✒️ کتاب حاضر با عنوان Culture, Growth and Economic Policy نوشته پاناگیتیس پتراکیس به همت دکتر محمد سلیمانی و محمد وجدانی در اندیشکده مطالعات فرهنگ و توسعه ترجمه شده است.
در سالهای اخیر تلاش های متعددی در زمینه تببین روابط میان فرهنگ و اقتصاد صورت پذیرفته است و کتاب حاضر نیز در پرتو پیمایش ارزش ها و مولفه های فرهنگی جامعه، موفق شده است تا با ترکیبی از روش شناسی های کمی و کیفی، به بررسی و تشریح اثرات اقتصاد فرهنگ بپردازد. این کتاب ضمن به تصویر کشیدن پیامدهای اقتصادی فرهنگ در مسیر رشد و توسعه جوامع ، تلاش کرده است تا شواهد تجربی معتبری را نیز در زمینه جایگاه فرهنگ در اقتصاد فراهم آورد.
#اثرسنجی_فرهنگی
📢 ایتا | بله | تلگرام
🆔@cultural_governance
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔻شاخص اثرسنجی از منظر شهید اوینی
فروش فیلم همان فرهنگ سینمارفتن نیست
سیدمرتضی آوینی
سخنرانی آوینی تمام شد و نوبت به سوال و جواب رسید. خودش بعدها گفت: «جماعت بدجوری برآشفته بود.» این جمله توصیفی کامل از جو پر سوءتفاهم و کمطاقت جلسه است. همه سوءتفاهمهایی که آن شب بین مرتضی آوینی و حاضران بود، هنوز در گفتوگوهای سینمایی ما برقرار است.
از بهترین جاهای جلسه بحث جعفر پناهی است. او میگوید: فیلمهایی که شما (آوینی) طرفدار آن هستید (مثلا دیدهبان و مهاجر) نتوانسته مخاطب را جذب کند. آوینی پاسخ میدهد که؛ «فروش فیلم» ملاک ارزیابی نیست.
موضع مرتضی آوینی، بحث و نقد و سیاستگذاری سینماست اما ملاک سوال کننده(گان) جایی حلقه کوچک انگارههای روشنفکری است و جایی هم مخاطب عام، فروش و اقتصاد سینما! آوینی عزم و نیروی آن داشت که از ذات چیزها، از نو بپرسد اما مخاطبان او چه در گفتوگوها و مباحثات و چه در موضع مدیریت و سیاستگذاری اندازه این حرفها نبودند، و متاسفانه هنوز هم نیستند.
#اثرسنجی_فرهنگی
📢 ایتا | بله | تلگرام
🆔@cultural_governance
🔻دو آسیب مهم در پیمایش سنجی ملی
🖋مجتبی فرهنگ
«پیمایش ها و امایش ها» یک منبع برای اثرسنجی اقدامات فرهنگی می باشد که توسط سازمان های ملی و یا مراکز خصوصی در حال انجام می باشد. هر چند منابع اثرسنجی دارای نقاط ضعف و آسیب هایی بوده که درصدد برطرف کردن آن باید برآمد:
۱. در فرآیند تحول مکاتب مختلف علوم اجتماعی، تا اواسط دهه ۷۰ قرن بیستم، جایگاه فرهنگ با رویکردهای بازارمحور و کارکردگرایانه بوده و به عنوان مثال در تحلیلهای مارکسیستی، جز تعاریف روبنایی و به آن به مثابه یک «کالا» برخورد میشده است. از دهه ۸۰ به بعد با رویکردی مواجه میشویم که دانشمندان رشتههای مختلف اعم از جامعهشناسی، مطالعات فرهنگی و نقد ادبی سعی میکنند، فرهنگ را به جایگاه اصلی خودش در مطالعات علوم اجتماعی و زیربنایی بودن آن برگردانند.
نظریات جدید فرهنگی امروزه دیگر از رویکرد «زیربنایی و روبنایی» به «شبکه بناهای اجتماعی» روی آورده است. اگر قائل به این باشیم که جامعه به مثابه یک اکوسیستم زنده است و دارای ارتباط موثر بین شبکه های خرد و زیرین آن وجود دارد بایستی در وضعیت شناسی جامعه به تمام اضلاع نگریست. آمایش های و پیمایش ها ملی در جهت شناخت مقوله فرهنگ به شکل محوری به «چرخش مباحث فرهنگی» اشاره میکند و از شناخت سایر مولفه های دیگر ماننده مباحث اقتصادی، سیاسی و ... چشم نظر می کند و اساسا در فرهنگ را جدای از مولفه های دیگر می داند!
۲. در پیمایش انجام شده در حوزه دین، دیدگاهها و نظریههای فلسفی، جامعهشناختی و روانشناختی متعددی در مورد دین مطرح گردیده است. از «دیدگاه فلسفی» فرد زمانی دیندار تلقی میشود که با سوالها و مسائل وجودی و ماوراء طبیعی از جمله منشاء و مقصد به وجود آمدن هستی روبرو شود و برای آنها پاسخی مناسب بیابد. از دیدگاه «جامعهشناختی» دین به عنوان یک نهاد اجتماعی دارای کارکردهای اساسی مانند انضباط، انسجام، حیاتبخشی و خوشبختی آفرین است که فقدان آن بقای جامعه را مخدوش میسازد. از دیدگاه «روانشناختی» نیز به دین و دینداری بخصوص کارکردهای بهداشت روانی و رواندرمانی دین توجه ویژهای صورت گرفته است. اتفاقی که در این پیمایش سنجی ها که رخ میدهد «دریافت کیفی» و «استنباط کمی» و این موضوع ما را به شک وا می دارد که آیا روش صحیحی است یا خیر؟
#اثرسنجی_فرهنگی
📢 ایتا | بله | تلگرام
🆔@cultural_governance
🔺مدل سنجش دینداری گلاک و استارک
🖋عاطفه کریمی
از میان مدلهای مختلف سـنجش دینداری، مدل گلاک و استارک از نـقصهای کـمتری برخوردار است و به همین دلیل بـسیاری از مـحققان از این الگو استفاده کردهاند.
علامه جعفری نیز در تـأیید مـدل گلاک و استارک برای سنجش دینداری میگوید: «به نظر میرسد این تقسیمبندی [مدل گلاک و استارک] درباره جنبههای مختلف دینگرایی یکی از عـالیترین تـقسیمبندیهایی اسـت که در این زمینه انجام شده و لذا توجه بـه آن بـرای مـحققان ضـرورت درجـه اول دارد. بـدون این تقسیمبندی، جامعهشناسی دین قطعا ناقص خواهد بود.
گلاک و استارک معتقدند که اگرچه تمامی ادیان در جزئیات با یکدیگر تفاوت هایی دارند، اما در میان آن ها عرصههای مـشترکی وجود دارد که این عرصهها را می توان در ۵ بعد مورد بررسی قرار داد. این ابعاد عبارتند از عبارتند از:
۱- بعد اعتقادی
۲- بعد مناسکی
۳- بعد تجربی
۴- بعد فکری
۶- بعد پیامدی.
۱- بعد اعتقادی یا ایدئولوژیکی باورهایی را در بر می گیرد که انتظار می رود پیروان آن دین بدان ها اعتقاد داشته باشند. گلاک و استاک این باورها را در هر دین خاص، به سه نوع تقسیم کرده اند. باورهای مسلم که ناظر به شهادت دادن به وجود خداوند و معرفی دات و صفات اوست. باورهای غایتگرا که هدف و خواست از خلقت انسان و نقش انسان در راه نیل به این هدف را باز می نمایانند، باورهای زمینه ساز که روش های تأمین اهداف و خواست خداوند و اصول اخلاقی را که بشر برای تحقق آن اهداف باید به آن ها توجه کند در بر می گیرند.
۲- شعائر یا مناسک دینی عبارت است از آداب ورسوم معین یا رفتارهای نمونهای در میان معتقدان هر دین، یا بهطور کلی مـراسمی کـه هر دین از پیروان خود انتظار دارد که آنها را بهجا آورند. یکی از نکات مهم در اعمال یا رفتارهای دینی مناسکی، وجه سمبلیک یا نمادین آن هاست. مناسک دینی اساساً سمبلیک اند و یکی از اهداف عمده ی آن ها، واجد حالات و ملکات اخلاقی شدن است.
۳- بعد تجربی، این بعد در تصورات و احساسات مربوط به برقراری رابطه با وجودی هم چون خدا که واقعیت غایی یا اقتدار متعالی است، ظاهر می شود.
۴- بعد فکری یا دانش دینی، اطلاعات و دانش اساسی در مورد دین و کتاب مقدس را که انتظار می رود پیروان، آن ها را بدانند، شامل می شود.
۵- بعد پيامدى يا آثار دينى، شامل پيامدهاى بـاور، عـمل، تجربه و دانش دينى در زندگى روزمرهى فرد معتقد و روابط او با سايرين است. گویههای این مفهوم، ثروت حـق ثـروتمندان، پاداش دادن فـقرا در روز آخرت، حکمت خدا و ثروتمند شدن ثروتمندان و متوسل شدن به استخاره در تعارضات پیش آمده در زنـدگی را شـامل مـیشود.
#اثرسنجی_فرهنگی
📢 ایتا | بله | تلگرام
🆔@cultural_governance
⭕️جهت دسترسی به پیمایش های ملی به سایت رصد فرهنگی مراجعه کنید. این سامانه پیمایش های زیر را در اختیار مخاطبین گزارده است:
۱. گزارش توصیفی و تحلیلی وضعیت فرهنگی و هنری
۲. ارزشها و نگرشهای مردم استان ها
۳. مصرف کالاهای فرهنگی استان ها
ادرس سامانه👇
🌐https://ircud.ir
#اثرسنجی_فرهنگی
📢 ایتا | بله | تلگرام
🆔@cultural_governance
⭕️ #اطلاعیه_مهم
📚 #پیش_فروش | مجموعه کتب الگو
🔰(الگونمایی و تجربه نگاری حلقه های میانی موفق )
💠 به اطلاع شما مخاطبین و فعالین فرهنگی عزیز میرساند:
میتوانید سفارش خرید خود را تا میلاد حضرت معصومه (س)(انتهای اردیبهشت) ثبت کنید و علاوه بر ۲۰ درصد #تخفیف_عیدانه از #ارسال_رایگان نیز بهره مند شوید.
📦 تاریخ تحویل مجموعه از #دهه_کرامت
🔥 برای پیش خرید و کسب اطلاعات بیشتر به ادمین کانال امتداد در پیام رسانها مراجعه کنید
🌟 #الگو
🌟 #امتداد
🌟 #تجربه_نگاری
🌟 #پیش_فروش
🔻کانال #امتداد را دنبال کنید👇
🆔 @mtedad_org
✅ برنامه ریزی براساس میدان و ماموریت محور کردن دانشگاه ها
💠 مقام معظم رهبری(مدظله العالی):
🔴 یک مسئلهی دیگر، مسئلهی #نقشهی_جامع_علمی است. خب، نقشهی جامع علمی بالاخره بعد از فرازونشیبهای زیاد، تصویب شد و ابلاغ شد و عمل شد؛ منتها این نقشهی جامع علمی را باید در اجزای مهم، اجرائی کنیم.
⬅️ این جزو همان چیزهایی است که شما تا در میدان نروید و ملاحظهی میدانی نکنید، نمیتوانید تشخیص بدهید که چقدر نقشهی جامع علمی عمل شد. چه رشتههایی اولویّت دارند؟ چه تعداد دانشجو برای رشتههای مورد اولویّت لازمند و برای رشتههایی که اولویّت ندارند لازم است؟ همهی اینها را باید نقشهی [جامع] علمی برای ما معیّن کند. در کدام مناطق از کشور، چه رشتههایی بایستی مورد توجّه قرار بگیرند براساس نیازها
🔺️خب، این طبعاً #آمایش_سرزمینی وزارت علوم را لازم دارد؛ وزارت علوم باید آمایش سرزمینیای را داشته باشد برای خودش تا بداند که در کجا، دانشگاه چه چیزی لازم دارد.
⬅️ دوستان، آقایان وزیران محترم که گزارش دادند، راجع به #ماموریت_محور کردن دانشگاهها بحث کردند؛ این بسیار فکر خوبی است؛ این را من تأکید میکنم که حتماً این کار انجام بگیرد؛ منتها این کار مقدّمات دارد.
🔺️چهجوری میشود #ماموریت_محور کرد یک دانشگاه را در فلان شهرستان دور یا نزدیک، یا فلان مرکز استان؟ اینها چیزهایی است که جزئیّاتش را *#نقشهی_علمی به ما بایستی بیان بکند.
🔷️ بیانات در دیدار رؤسای دانشگاهها، پژوهشگاهها، مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری ( ۱۳۹۴/۰۸/۲۰ )
#اثرسنجی_فرهنگی
📢 ایتا | بله | تلگرام
🆔@cultural_governance
🔺اثرسنجی اقدامات عالیترین شورای فرهنگی کشور
🖋سینا اکبری مفرد
جلسهای را تصور کنید به ریاست رئیس دولت و با حضور سران سایر قوا، شش تن از وزیران، ریاست برخی کمیسیونهای مجلس، ریاست سازمانهای صدا و سیما، تبلیغات اسلامی، برنامه و بودجه، فرهنگ و ارتباطات اسلامی و همچنین برخی اساتید مطرح دانشگاهی و شخصیتهای علمی. همه این شخصیتها که هر کدام وزنهای محسوب میشوند، گرد یک میز نشستهاند. چه مسئلهای دارای چنین اهمیت و گستردگی است که نیاز به حضور همه این اشخاص کنار هم دارد؟ احتمالا درست حدس زدهاید؛ فرهنگ!
جهت مطالعه این یادداشت کلیک نمایید.
#اثرسنجی_فرهنگی
📢 ایتا | بله | تلگرام
🆔@cultural_governance
⭕️مراکز ارائه دهنده آمار ها و پیمایش های ملی فرهنگی
🌐http://www.ispa.ir
🔸ایسپا خبرگزاری دانشجویان ایران
🌐https://www.farsnews.ir/dana
🔸مرکز افکارسنجی فارس
🌐https://www.keyou.ir
🔸کیو آنالیتکز
🌐https://iribresearch.ir/fa
🔸مرکز تحقیقات صدا و سیما
🌐https://srtc.ac.ir
🔸پژوهشکده امار
🌐https://www.amar.org.ir
🔸درگاه ملی آمار
🌐https://data.tehran.ir
🔸مرکز افکارسنجی تهران
🌐https://ircud.ir
🔸مرکز رصد فرهنگی
🌐https://namafar.ir
🔸نمافر
🌐https://mafa.eadl.ir
🔸مرکز آمار قوه قضائیه
🌐https://ssicenter.mcls.gov.ir
🔸مرکز آمار وزارت کار
کلید واژه (شناسایی و اولویت بندی مشکلات)جست و جو زده شود
🌐https://rc.majlis.ir/fa/report
🔸پژوهشکده مطالعات راهبردی
جهت دریافت با شماره ۰۲۱۸۸۸۰۲۴۷۷
تماس گیرید
🌐https://risstudies.org
🔸مرکز استراتژیک ریاست جمهوری
اسم استان جست و جو زده شود
🌐https://www.css.ir/fa
🔸مساله شناسی استان های کشور
🌐https://saman.mcls.gov.ir/fa/atlas
🔸موسسه بینا
🌐https://binainst.com/
🔸تارنمای آمار و اطلاعات فرهنگی
🌐http://taaf.acecr.ac.ir/fa
#آمایش
#پیمایش
#اثرسنجی_فرهنگی
📢 ایتا | بله | تلگرام
🆔@cultural_governance
🔻لهویات فرهنگی، درآمدی بر ابزارهای اثرسنجی
🖋مجتبی فرهنگ
هر تهاجمی نظامی باقتضاء جغرافیا، زمان و جبهه ای که در آن است از امکانات متناسب استفاده می کند. عملیات های نظامی مستلزم تهیه «گرای دقیق» و شناسایی اطلاعات عملیات منطقه ای می باشد که با پیدا کردن آن «عملیات های سنگین توپخانه ای» شروع خواهد شد. نبرد در عرصه فرهنگ هم دارای شباهت های این چنینی است. تهاجم فرهنگی که هدف تغییر آن «ذهنیت ها و خواست ها و سبک ها» می باشد از ابزارهای مختلفی استفاده می کنند و برای مقابله به مثل با این تهاجامات باید متناسب با «نقاط عملیات زن دشمن» و وضعیت «مخاطب خودمان» دست به عملیات های آفندی و پدافندی زد وگرنه پاتک ها و عملیات ها در نقطه درستی بر زمین نخواهد نشست و اقدامات ما جزو «لهو و یا یک شوی فرهنگی» چیزی نخواهد بود.
با این مقدمه اگر به اتمسفر غالب اقدامات فرهنگی کشور بنگریم و فارغ از سویه های محتوایی و نوع برنامه ریزی ها بر وجه ابزارهای فرهنگی متمرکز شویم، ابزارها و قالب ها تمرکزشان بیشتر بر لایه «برنامه ریزی های فرهنگی» می باشد و به «ابزارهای پسینی» در خط فرایندی عملیات فرهنگی، توجهی غالبا نمیشود. این مسئله به عنوان یک خواسته رهبری در دیدار های عمومی و خصوصی بسیار مورد تاکید بوده است که به اثرسنجی و ارزیابی محصولات، اقدامات، ساختارها برآییم و لازمه اینکار استفاده از ابزارهای درخور آن می باشد.
ایشان می فرمایند:«ما فقط دلمان به این خوش نباشد که حالا کتابی را تولید کردیم؛ البتّه بلاشک تولید کتاب یا تولید فیلم و تولید هنری مهم است؛ منتها در کنار این، پیدا کردن مخاطب یا به یک معنا تولید مخاطب [هم] مهم است. سعی کنید کتاب را بتوانید به ذهن مخاطبین برسانید».۱۳۹۵/۰۹/۱۵
ایشان تصریح دارند که برای تولیدات فرهنگی مخاطب آن را پیدا کنیم و یا آن مخاطب را بسازیم و اثرات این تخاطب و رفت و امدهای بین «تولید کننده فرهنگی» و «مخاطب فرهنگی» را مورد سنجش قرار دهیم. موضوع و مسئله در این رهنمود این است که تخاطب شما به مرحله «بازخوردگیری» و به مرحله «بازآرایی» برسد و این فرآیند مرتب ادامه یابد. یکی از الزامات تحقق خواسته ایشان، استفاده از روش ها و ابزارهایی است که «جریان کنشگری» را مورد اثرسنجی قرار دهد. با نگاهی جامع میتوان ابزارهای اثرسنجی را در سه لایه ذیل برشمرد:
🔸ابزارهای اثرسنجی کنشگری های شخصی
بوم ها
بازی و معما
آزمون ها
مصاحبه
مناظره
ایفای نقش
شبیه سازی میدانی
چک لیست ارزیابی
کارخواست حل مساله
🔸ابزارهای اثرسنجی کنشگری برنامه ها
نظرسنجی
مباحثه
ارایه شفاهی دست اندرکاران
میزان استقبال
جلسات نخبگانی
اجرای پایلوت
چک لیست ارزیابی
تجربیات مدون و شفاهی
🔸ابزارهای اثرسنجی کنشگری های ملی
هوشی مصنوعی
آمایش های و پیمایش ها
کانون های ارزیابی
مطالعات موردی
فراخوان کشنگری
همان طور که شاهد هستیم، وضعیت فرهنگی و اجتماعی کشور بسیار جدی است! با توجه به آنچه گذشت و تقریبا همه ما از آن آگاهیم، بی برنامگی و کوتاهی و بی توجهی یک قسم از ناکارآمدی های فرهنگی می باشد و زاویه دیگر این ناکارآمدی ها انجام عملیات نااثرگذار است که پر تکرار و مداوم در حال انجام است و علت آن «عقلانیت شهودی» و «نا اثرسنج» مدیران فرهنگی کشور می باشد.
ما به دوره ای تعلق داریم که فرهنگ را این خطر تهدید می کند که با ابزارهای فرهنگی در حال نابودسازی آن هستند و می توانیم باهمین ابزارها به اصلاح آن پرداخت. مسئله این است که کدامین ابزار «اثرگذار و اثرسنج» است و تمرکز خودمان را بیشتر بر ابزارهای اثرسنج گذارده تا با اصلاح فرآیند ها، «بازدهی فرهنگی» بیشتری را رقم بزنیم.
#اثرسنجی_فرهنگی
ایتا | بله | تلگرام
🆔@cultural_governance
💠 ظرفیتهای حکمرانی فضای مجازی کشور و فقدان آمارهای دیجیتال
🔹 یکی از مهمترین موانع پیشرفت کشور در موضوع فضایمجازی، فقدان «آمار و شاخصهای ارزشیابی» وضعیت واقعی فضایمجازی کشور است. این مهم که در ادبیات دانشگاهی، در زمره ظرفیتهای تحلیلی حکمرانی محسوب میشود، خود منشأ بسیاری از اختلافات و مجادلات سیاسی میان مسئولین فضایمجازی کشور است و بهتبع آن بسیاری از فرصت سوزیها و اتلاف منابع ملی به وجود میآید.
🔸 اکنونکه دولت مشغول تدوین لایحه برنامه هفتم توسعه است، سزاوار است تا تولید آمارهای دیجیتال در بخشهای مختلف اجتماعی و اقتصادی برنامهریزی گردد. در ادامه مروری بر شاخصهای جهانی سنجش وضعیت فضایمجازی خواهیم داشت.
✍🏻 به قلم جواد آزادی
📄 برای مطالعه متن کامل یادداشت میتوانید به این نشانی مراجعه کنید
#اثرسنجی_فرهنگی
#امایش
#پیمایش
🆔@cultural_governance
🔮 چرا ابزاری جهت ارزیابی اسناد ملی برای اقامه عدالت نداریم؟
💫 عدالتِ سندی، عدالتِ شاخصی
📝 منتشرشده در روزنامه فرهیختگان
🔹 توجه به #شاخصها برای ارتقای کیفیت و #اثربخشی اسناد ملّی بهمنظور بهبود عدالت اجتماعی در این موقعیت، نه یک امر لوکس و دهنپُرکن، بلکه اولویتی واجب و راهبردی است.
🔸سابقه #سندنویسی در کشور ما به حدود ۲۰ سال گذشته باز میگردد. زمانی که اولین #سند_چشمانداز ۲۰ ساله جمهوری اسلامی ایران که افق و دورنمای #حرکت_ملّی تا سال ۱۴۰۴ را ترسیم میکرد، با تلاش #نخبگان_دانشگاهی و از طریق پیشنهاد مجمع تشخیص مصلحت نظام به رهبری انقلاب ارائه و پس از اصلاحاتی توسط ایشان ابلاغ شد. پس از آن نیز حجم زیادی از اسناد ملّی در زمینههای مختلف – سیاستهای کلان، نقشه جامع علمی کشور، نقشه مهندسی فرهنگی، سند الگوی پایه پیشرفت و… – از سوی نهادها، شوراهای عالی و مسئولان مختلف تصویب و ابلاغ شد. فارغ از هرگونه #قضاوت محتوایی پیرامون اجزا و واژگان استفاده شده در آنها، این نوشتار به سه وجه بارز و نقص فاحش در این فرآیند و خروجیهای متأثر از آن اشاره میکند:
🔹 شروع طوفانی، غروب غمانگیز
نوشتن اسناد در هر کشوری بیش از آنکه یک فعالیت #اداری تلقی شود، ناشی از یک #نیاز_حقیقی و با بهرهگیری از #تکنولوژی خاصی انجام گرفته است. اگرچه که تولد و تکامل این فناوری یکشبه نبوده اما تلاش کرده است تا در هر دوره زمانی نقایص و ضعفهای خود را برطرف کند. اساساً این فناوری با بهرهگیری صرف از #واژگان خوب، زیبا، ارزشمند و ارزشی چون عدالت، آزادی، حقوق عامه، پیشرفت و…. متفاوت بوده و مبتنی بر حرکت تدریجی به سمت اهداف مطلوب همراه با ارزیابیهای دورهای منظم شکل گرفته است. اجازه بدهید قبل از آنکه این فناوری را کمی تبیین کنیم، دو #سبک سندنویسی گفتهشده را در قالب دو شکل به گونه دیگری بیان کنیم:
🔸 در شکل ملّی، بهطور معمول و با برجسته شدن موضوعی خاص در دستگاه سیاستگذاری-اجرایی، سریعاً متخصصان آن حوزه گرد هم جمع شده و مجموعه اهداف مطلوب و بسیار خوبی را برای مجریان و نهادهای مسئول بهعنوان وظیفه و #تکلیف مشخص میکنند که اتفاقاً بسیار مطلوب و لازم نیز هست. سپس برخی از این اسناد تبدیل به #قانون یا الزامی قانون میشوند. مسئولان هر حوزه نیز بهطور نسبتاً منظمی از کلیدواژههای اسناد مذکور بهوفور استفاده کرده و برنامهریزیهای کوتاه و بلندمدت خود را مبتنی بر آنها میدانند. پس از مدتی نیز فرد یا نهاد خاصی نیز پیگیری جدی درباره اهداف تعیین نشده نکرده و وضعیت تولیدشده بهعنوان بستر مشاجرات و قضاوتهای صحیح و غلط قرار میگیرد که اوج آن را میتوان در رقابتهای انتخاباتی و تعریفها یا مذمتهای آتشین هر کاندیدا نسبت به اهداف و آرمانهای مختلف در کشور- سبک زندگی، معنویت، فساد ستیزی، خودکفایی، استقلال ملّی و….- مشاهده کرد...
🔹 ادامه مطلب را در اینجا مطالعه نمائید.
✍ سید علیرضا سجادیه
#اثرسنجی_فرهنگی
🆔@cultural_governance
637757689293246165.pdf
8.34M
🔰گفتاری درباره ی آمایش سنجی
علوم انسانی عصر حاضر برای همه فعالیتهای فرهنگی سنجه و استاندارد خاص خود را دارد. با توجه به اینکه در ایران وحدت رویه برنامهریزی کلان آمایش فرهنگی هنوز محقق نشده است، تمام شاخصها و استانداردهایی که توسط دستگاهها و اشخاص مختلف طراحی شده است اعتبار و جامعیت کلی را ندارد و از دستگاهی به دستگاه دیگر شاخص و استانداردها متغیر است.
لذا در صورت تدوین برنامه کلان آمایش فرهنگی کشور شاخصها و استانداردها قابلسنجش نیز قابل طراحی و اجراست.
#امایش_فرهنگی
#اثرسنجی_فرهنگی
🆔@cultural_governance