✅سفير امام، زمينهساز قيام
🔻 #قيس_بن_مسهر_صيداوي 4⃣
🔹«قيس بن مسهر» فرزند «خالد بن جندب» پسر «منقذ بن عمرو» از قبيله «صيدا» بود كه همان بنياسد ميباشد.(۱) قيس مردي شجاع، شريف و خالص در محبت به اهل بيت عليهمالسلام بوده است .
🔸حركت قيس به سوي امام حسين
▪️«ابومخنف » گزارش كرده كه بعد از مرگ معاويه، شيعيان در منزل «سليمان بن صرد خزاعي رضي الله عنه» اجتماع كردند. در نتيجه نامهاي براي امام حسين عليهالسلام نوشتند و حضرت را براي بيعت دعوت كردند. نامه توسط «عبدالله بن سبع» و «عبدالله بن وال» به امام ارسال شد. دو روزي نگذشت كه نامه ديگري به حضرت نوشتند و آن را توسط «قيس بن مسهر صيداوي» و «عبدالرحمن بن عبدالله ارحبي » ارسال داشتند. دو روز ديگر تحمل كردند و نامهاي نوشتند و توسط «سعيد بن عبدالله» و «هاني بن هاني» به دست امام رساندند. نامه، چنين بود:
▫️«به حسين بن علي عليهالسلام از طرف شيعيان مؤمن، اما بعد، پس شتاب كن كه مردم در انتظار شمايند. رأي آنها تنها به شماست، پس عجله كن والسلام».(۲)
▪️پس از اين نامه، امام حسين عليهالسلام مسلم بن عقيل را فراخواند و ايشان را به كوفه روانه ساخت. همراه مسلم، «قيس بن مسهر» و «عبدالرحمن ارحبي» را فرستاد . داستان «بطن جنت» را پيش از اين در بخش حركت مسلم به كوفه بيان كردهايم . پس از آن بود كه مسلم، قيس را با نامهاي كه حاكي از وضع خود بود به خدمت امام حسين عليهالسلام فرستاد. قيس نامه را به امام و پاسخ آن را به مسلم رسانيد و خود همراه او به كوفه رفت .
▫️ابومخنف گزارش كرده كه وقتي مسلم ديد مردم با او در كوفه درباره امام حسين عليهالسلام بيعت كردند؛ نامهاي را كه گوياي وضع كوفه و مردم بود به امام حسين عليهالسلام نوشت. مسلم آن نامه را توسط قيس و ياران او «عباس شاكري» و «شوذب» كه غلامش بود به مكه فرستاد تا به خدمت امام عليهالسلام برسد . آنان نامه را در مكه به خدمت امام رسانيدند و ملازم امام شدند تا با آن حضرت از مكه به كربلا آمدند(۳ ). ابومخنف ميگويد: كه وقتي امام به «حاجز» رسيد، نامهاي به كوفه براي مسلم و شيعيان كوفه نگاشتند و توسط قيس آن را ارسال فرمودند. اما «حصين بن تميم» قيس را دستگير كرد. اين واقعه پس از شهادت حضرت مسلم بود كه عبيدالله سواران سپاه كوفه را منظم كرده بود، به گونهاي كه بين «خفان» تا «قادسيه»، و «قطقطانه » تا «لعلع» را پوشش دهند .
📝نامه امام به اهل كوفه
🔹نامه امام اينگونه بود :
▪️«از حسين بن علي به برادران مؤمن و مسلمانش، سلام عليكم. پس من شكر خدا ميگويم، همان معبودي كه هيچ خدايي جز او نيست. اما بعد؛ نامه مسلم به من رسيد كه در آن مرا از حسن نظر شما خبردار ساخته بود و اين كه همگي بر ياري ما و طلب حق ما اجتماع كردهايد. پس از خداوند متعال ميخواهم كه براي ما خوبي بخواهد و به شما پاداشي نيكو عنايت فرمايد.
✳️از مكه روز سه شنبه هشتم ذي حجة - روز ترويه - به سوي شما حركت كردهام، پس هنگامي كه فرستادهام به شما رسيد، همگي به او در كارها مراجعه و در اين امر تلاش كنيد. پس من در همین روزها به سوي شما - ان شاء الله - ميآيم. سلام و رحمت خدا و بركاتش بر شما باد»(۴ )
🔴شهادت قيس بن مسهر
🔹در تاريخ آمده وقتي كه «حصين»، «قيس» را دستگير كرد، او را به سوي عبيدالله فرستاد.
▪️پس عبيدالله از نامه سراغ گرفت،
▫️قيس گفت: «آن را پاره كردهام ».
▪️ ابنزياد پرسيد: «چرا؟»
▫️قيس گفت: «براي اين كه نداني در آن چيست».
▪️ابنزياد گفت: «اگر به من خبر نميدهي، پس بالاي منبر برو و آن بسيار دروغگو پسر كذاب را لعنت كن».
منظور او امام حسين عليهالسلام بود. پس از آن، قيس بر فراز منبر رفت و گفت : «اي مردم، به درستي كه حسين بن علي بهترين خلق خداست و او پسر فاطمه دختر رسول خداست و من فرستاده او به سوي شما هستم. البته از او در حاجر جدا شدهام، پس او را اجابت كنيد ». سپس به عبيدالله بن زياد و پدرش لعنت فرستاد و بر اميرمؤمنان عليهالسلام درود فرستاد. پس از آن، ابنزياد دستور داد او را به بالاي دارالاماره بردند و او را از فراز آنجا به زمين پرتاب كنند. اندام مطهر قيس شكسته شد و جان داد(۵ ).
🔵خبر شهادت قيس بن امام
🔻پس از شهادت قيس، ✳️عدهاي آماده پيوستن به امام شدند. طبري گويد: هنگامي كه امام حسين عليهالسلام به «عذيب الهجانات» رسيده بود و حر مانع راه امام شده بود، چهار نفر به راهبري «طرماح بن عدي طائي» و در همجواري «نافع مرادي» به امام حسين عليهالسلام ملحق شدند. پس از آن حسين عليهالسلام از مردم و فرستاده خود پرسيد. آنها هم وضع مردم را به اطلاع امام رسانيدند. و سپس پرسيدند: «منظورتان از فرستاده كيست؟» آن حضرت فرمود: «قيس » ،
«مجمع عائذي» گزارش داد: «حصين او را دستگير كرد و نزد ابنزياد فرستاد . ابنزياد او را امر كرد كه شما و پدرتان را لعنت كند. اما او بر شما و پدرتان درود فرستاد و ابنزياد و پدرش را لعنت كرد، و ما را به ياري شما فراخواند و خبر داد كه شما در راه هستيد. ابنزياد پس آن دستور را داد كه او را از بالاي دارالاماره به پايين پرتاب كنند». اشك در چشمان حسين عليهالسلام حلقه زد و فرمود :
⚫️«فمنهم من قضي نحبه و منهم من ينتظر » ( ۶) ؛
⚪️پس برخي از آنان جان دادند و بعضي از آنها در انتظارند، خداوندا، بهشت را براي ما و آنها منزل قرار ده و ما و آنها را مستحق رحمتت فرما، و ما را به آن چه دوست داري، نائل فرما »( ۷ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) براي اطلاع بيشتر براي نسل ايشان درباره نسل ايشان ر ك: ابصار العين، ص ۱۱۲ .
( ۲ ) تاريخ الامم و الملوك، ج ۵، ص ۲۵۲-۲۵۳. «للحسين بن علي عليهالسلام من شيعته من المومنين. اما بعد؛ فحيهلا، فان الناس ينتظرونك، لا رأي لهم في غرتك، فالعجل، العجل، والسلام ».
( ۳ ) ابصار العين، ص ۱۱۲ .
( ۴ ) «من الحسين بن علي الي اخوانه من المومنين و المسلمين؛ سلام عليكم، فاني احمد عليكم الله الذي لا اله الا هو، اما بعد؛ فان كتاب مسلم جائني يخبرني فيه بحسن رأيكم و اجتماع ملئكم علي نصرنا و الطلب بحقنا. فسألت الله ان يحسن لنا الصنع، و ان يثبكم علي ذلك احسن الاجر، و قد شخصت اليكم من مكة يوم الثلاثاء لثمان مضين من ذي الحجة يوم التروية، فاذا قدم رسولي عليكم فانكمشوا في امركم و جدوا. فاني قادم عليكم في ايامي هذه. انشاء الله و السلام عليكم و رحمة الله و بركاته». تاريخ الامم و الملوك، ج ۵، ص ۳۵۳ .
( ۵ ) تاريخ الامم و الملوك، ج ۵، ص ۳۹۵؛ ابصار العين، ص۱۱۲ .
( ۶ ) احزاب، آيه ۲۳ .
( ۷ ) قال عليهالسلام: «(فمنهم من قضي نحبه و منهم من ينتظر). اللهم اجعل لنا و لهم الجنة منزلا، و اجمع بيننا و بينهم في مستقر رحمتك، و رغائب مذخور ثوابك». تاريخ الامم و الملوك، ج ۵، ص ۳۹۵؛ #ابصار_العين ، ص ۱۱۳-۱۱۴ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻 #عبدالرحمن_بن_عبد_رب_الانصاري_الخزرجي
🔷اشاره
🔶عبدالرحمن از اصحاب و ياران پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله بود و نيز از آن حضرت روايت نقل كرده است. او از مخلصان و ياران امام اميرالمؤمنين عليهالسلام بود.
🔹ابنعقده گويد: به ما حديث كرد محمد بن اسماعيل بن اسحاق راشدي، از محمد بن جعفر نميري، از حسن عبدي، از اصبغ بن نباتة كه گفت وقتي امام علي عليهالسلام از صحابه پيامبر شاهد گرفت و فرمود : كساني كه از پيامبر اكرم روز #عيد_غدير درباره ولايت و خلافت شنيدند از جاي برخيزند و شهادت دهند. پس عدهاي از جاي برخاستند كه عبارت بودند از ابوايوب انصاري، ابوعمرة ابنعمرو بن محصن، ابوزينب، سهل بن حنيف، خزيمة بن ثابت، عبدالله بن ثابت، حبشي بن جنادة السلولي، عبيد بن عاذب، لقمان بن عجلان انصاري، ثابت بن وديعة انصاري، ابوفضالة انصاري، و عبدالرحمن بن عبد رب انصاري. پس همگي گفتند:
🔻ما خود شهادت ميدهيم كه از رسول خدا صلي الله عليه و آله شنيدهايم كه فرمود :
▪️«الا ان الله عز و جل وليي و انا ولي المؤمنين، الا، فمن كنت مولاه فعلي مولاه، اللهم وال من والاه، و عاد من عاداه، و احب من احبه، و ابغض من ابغضه، و اعن من اعانه ( ۱۴ ) ؛
▫️آگاه باشيد به درستي كه خداوند، ولي من است و من ولي مؤمنين هستم، آگاه باشيد پس كسي را كه من مولاي او هستم، علي مولاي اوست. پروردگارا، دوست بدار هر كه او را دوست دارد و دشمن بدار هر كه او را دشمني كند. و محبوب بدار، هر كه او را محبوب داشته، و مبغوض بدار هر كه او را مبغوض داشته است، و هر كه او را ياري كند تو ياريش كن ».
🔹اين حديث شريف در اسد الغابة آمده كه گفته شده در جاهاي متعددي اينان از جاي برخاسته و به ولايت حضرت امير عليهالسلام شهادت دادهاند(۱۵).
🔸در كتاب حدائق آمده
«كان علي بن ابيطالب عليهالسلام هو الذي علم عبدالرحمن هذا القرآن و رباه ( ۱۶ ).
علي بن ابيطالب عليهالسلام به عبدالرحمن اين قرآن را آموخته و او را تربيت كرده بودند». شيخ طوسي رحمه الله عنه او را از اصحاب امام حسين عليهالسلام دانسته است(۱۷ ).
🔻شهادت عبدالرحمن
🔹عبدالرحمن همراه امام حسين عليهالسلام از مكه به كربلا آمده بود و در حمله نخستين به فوز شهادت نائل آمد.(۱۸) «ابنشهر آشوب» گفته او در ميدان رزم جنگيده تا به شهادت رسيده است.(۱۹). رضوان خدا بر او باد .
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) «ان الله تعالي اذن في قتلكم و قتلي في هذا اليوم، فعليكم بالصبر و القاتل». مقتل الحسين مقرم، ص ۲۷۵ .
( ۲ ) مقتل الحسين مقرم ص ۲۷۷ .
( ۳ ) مقتل الحسين مقرم، ص ۲۷۷ .
( ۴ ) براي اطلاع بيشتر از اين خطبه ر ك: مقتل الحسين مقرم، ص ۲۷۸-۲۸۱. خطبة الاولي .
( ۵ ) مقتل الحسين مقرم، ص ۲۸۳-۲۸۵؛ خطبه زهير را ذيل نام شريف او خواهيم آورد .
( ۶ ) مقتل الحسين مقرم، ص ۲۸۵-۲۸۶، خطبه برير را ذيل نام شريف او خواهيم آورد .
( ۷ ) مقتل الحسين مقرم، ص ۲۸۶-۲۸۹؛ ر ك: سخنان حضرت اباعبدالله الحسين عليهالسلام .
( ۸ ) مقتل الحسين مقرم، ص ۲۹۱ .
( ۹ ) نحل، آيه ۱۲۵ .
( ۱۰ ) مقتل الحسين مقرم، ص ۲۹۲ .
( ۱۱ ) بحارالانوار، ج ۴۵، ص ۱۲ .
( ۱۲ ) اللهوف، ص ۴۴ .
( ۱۳ ) بحارالانوار، ج ۴۵، ص ۱۲ .
( ۱۴ ) الغدير، ج ۲، ص ۴۹ .
( ۱۵ ) اسداالغابة، ج ۳، ص ۶۰۵ .
( ۱۶ ) الحذائق الورديه، ج ۱، ص ۲۱۱ .
( ۱۷ ) رجال شيخ طوسي، ص ۷۶ .
( ۱۸ ) #ابصار_العين ، ص ۱۵۸، مقصد ۵ .
( ۱۹ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳، ابنشهر آشوب ايشان را عبدالرحمن ارجني ناميده است .
✅ @DastanD
✅اشاره
🔷«نضر»(۱ ) و «نعمان» و «نعيم» سه پسران عجلان بودهاند. اين سه برادر از ياران و اصحاب علي عليهالسلام بودهاند. در جنگ صفين نقش جدي داشته و وقايعنگاران صفين از آنها به خوبي ياد كردهاند(۲). هر سه نفر در شجاعت و سرودن شعر شهرت داشتهاند. پيش از حادثه كربلا، نضر و نعمان دار فاني را وداع گفته بودند. ليكن برادرشان نعيم در كوفه در قيد حيات بود. هنگامي كه امام به سوي عراق حركت فرمود، او كه از علاقمندان به خاندان عترت بود، از كوفه خارج شد و خود را به امام خويش رسانيد(۳ ).
🔻شهادت نعيم
🔶پس از اين كه نعيم به سپاه امام ملحق شد، پيوسته همراه امام بود تا روز عاشورا براي مبارزه از ديگران پيشي گرفت و در حمله نخستين به مقام رفيع شهادت نائل گشت(۴ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) شيخ طوسي رضي الله عنه ايشان را از ياران امام حسين عليهالسلام دانستهاند. رجال شيخ طوسي، ص ۸۰ .
( ۲ ) #ابصار_العين ، ص ۱۵۸ .
( ۳ ) ابصار العين، ص ۱۵۸ .
( ۴ ) ابصار العين، ص ۱۵۸ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻عمران بن كعب بن حارث الاشجعي
🔷«عمران»(۱ ) فرزند «كعب»، و او فرزند «حارث الاشجعي» است. او «عمروبن كعب انصاري» نيز دانسته شده است. در واقع در اسم شريفشان اختلاف است. گاه گفته شده «عمرو » ، «عمران» يا «عمر» بن كعب بن ابيكعب. البته درباره ايشان در كتب رجال چيزي يافت نشده است . تنها در زيارت رجبيه آمده است: «السلام علي عمرو بن أبيكعب؛ سلام بر عمرو پسر كعب ».( ۲ )
🔶عمران از شهداى كربلاست كه در حمله اول به درجه شهادت رسيد. شيخ طوسى او را در زمره ياران امام حسين علیه السلام شمرده است.(۳ )
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) مناقب آل ابيطالب عليهالسلام، ج ۴، ص ۱۱۳ .
( ۲ ) اقبال الاعمال، ج ۳، ص ۷۷ .
( ۳ ) تنقيح المقال، مامقانى، ج۲، ص۳۵۱ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻قاسط بن زهير بن حرث تغلبي
🔷«قاسط» پسر «زهير تغلبي» و برادرش «كردوس» از شهداي كربلا ميباشند(۱). سماوي ميگويد : ايشان و دو برادرانش از اصحاب #اميرالمؤمنين عليهالسلام بودهاند كه همراه امام در جنگهاي متعدد شمشير زدهاند. سپس #امام_مجتبي عليهالسلام را همراهي كرده و در كوفه ماندهاند. از اينان در جنگها و به ويژه صفين ياد شده است .
🔶وقتي امام حسين عليهالسلام وارد كربلا شدند اين #سه_برادر از كوفه خارج شدند و شبانه به امام پيوستند و در حضور او به فوز شهادت رسيدند(۲ ).
ابنشهر آشوب ميگويد كه در حمله نخستين به شهادت نائل آمدهاند ( ۳ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) تسمية من قتل مع الحسين عليهالسلام، ش ۳۷ .
( ۲ ) #ابصار_العين ، ص ۲۰۰ .
( ۳ ) مناقب آل ابيطالب عليهالسلام، ج ۴، ص ۲۶۷ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻كردوس بن زهير بن حرث تغلبي
🔹«کردوس» پسر «زهير تغلبي» و برادرش «قاسط» از شهداي كربلا ميباشند(۱).
🔸سماوي ميگويد :
▪️ايشان و ✳️دو برادرانش از اصحاب #اميرالمؤمنين عليهالسلام بودهاند كه همراه امام در جنگهاي متعدد شمشير زدهاند. سپس #امام_مجتبي عليهالسلام را همراهي كرده و در كوفه ماندهاند. از اينان در جنگها و به ويژه صفين ياد شده است .
وقتي #امام_حسين عليهالسلام وارد كربلا شدند اين #سه_برادر از كوفه خارج شدند و شبانه به امام پيوستند و در حضور او به فوز شهادت رسيدند .
ابنشهر آشوب ميگويد كه کردوس در حمله نخستين مانند برادرش قاسط به شهادت نائل آمدهاند(۱ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) تسمية من قتل الحسين عليهالسلام، ش ۳۸ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻كنانة بن عتيق تغلبي
🔹«كنانة» پسر «عتيق» از قبيله بنيتغلب است(۱). «كنانه» از #شجاعان كوفه بود . او مردي #عابد و #قاري قرآن بود كه به سوي امام حسين عليهالسلام شتافت و به فوز شهادت نائل آمد ( ۲ ).
▪️شيخ طوسي رضي الله عنه كنانه را از شهدا و ياران امام حسين عليهالسلام دانسته است(۳ ).
▪️«ابنشهر آشوب» او را از شهداي حمله نخستين دانسته است.(۴ )
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) تسمية من قتل الحسين عليهالسلام، ش ۳۹ .
( ۲ ) #ابصار_العين ، ص ۱۹۹ .
( ۳ ) رجال شيخ طوسي، ص ۷۹ .
( ۴ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻زاهر بن عمرو كندي
🔹«زاهر» مردي شجاع، اهل تجربه و رزمآوري مشهور بود(۱). شيخ طوسي رضي الله عنه و ديگران گفتهاند :محمد بن سنان الزاهري كه از حضرت امام هشتم عليهالسلام و امام جواد الائمه عليهالسلام روايت نقل كرده و در سال ۲۲۰ هجري رحلت فرموده از نوادگان اين ياور حسين عليهالسلام است ( ۲ ). ✳️او از محبان شناخته شده اهل بيت عليهمالسلام بود.
🔸تاريخنگاران نگاشتهاند كه وقتي عمرو بن حمق بر عليه زياد قيام كرد، همراه او زاهر به پا خاست. او در گفتار و رفتار عمرو را همراهي كرد. وقتي كه معاويه عمرو را دستگير كرد، زاهر را نيز تعقيب نمود . عمرو به شهادت رسيد، ولي زاهر فراري شد، تا اين كه در سال ۶۰ هجري زاهر به حج مشرف شد و در آن سفر با حضرت اباعبدالله الحسين عليهالسلام ملاقات كرد. پس از آن همراه امام شد و تا كربلا با او بود ( ۳ ).
🔹شهادت زاهر
🔻سروي ميگويد كه زاهر در حمله نخستين به مقام شهادت فائز شد(۴ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) #ابصار_العين ، مقصد ۲۷، ص ۱۷۳ .
( ۲ ) معجم رجال الحديث، ج ۱۶، ص ۱۵۱ .
( ۳ ) سماوي، ابصار العين، مقصد ۷، ص ۱۷۳ .
( ۴ ) مناقب آل ابيطالب عليهالسلام، ج ۴، ص ۱۱۳؛ بحارالانوار، ج ۴۵، ص ۷۲ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻حارث بن امرو القيس كندي
🔹اشاره
🔸«حارث» از شجاعان و اهل عبادت به شمار ميرفت. در كتب جنگآوران از او ياد شده است .✳️ او به ياري ابنسعد آمده بود. اما وقتي ديد كه ابنسعد كلام امام عليهالسلام را رد كرد، به حضرت اباعبدالله الحسين عليهالسلام تمايل يافت و در ركاب حضرتش به مقام شهادت دست يافت .( ۱ )
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) #ابصار_العين ، مقصد ۷، ص ۱۷۳ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻يزيد بن ثبيط عبدي بصري
🔹اشاره
🔸جناب «يزيد بن ثبيط» از شيعيان و از اصحاب «ابيالاسود» بود . او مردي شريف در بين قوم خويش بوده است(۱ ).
🔹حركت به سوي امام
ابوجعفر طبري گزارش كرده: ماريه دختر «منقذ عبدي»، خود شيعه بود و ✳️ براي احياي تشيع سعي بليغ داشت. ✳️ منزل او محل انس شيعيان بود. و در آن محل احاديث اهل بيت عليهمالسلام بيان ميشد. به ابنزياد خبر رسيده بود كه امام حسين عليهالسلام روي به عراق نهاده و اهل عراق با امام نامههايي رد و بدل كردهاند. او به استاندار خود دستور داد كه ديدبانهايي بگمارد تا راه را ببندند .در اين هنگام بود كه يزيد بن ثبيط همگان را جمع كرده بود تا به سوي امام به حركت در آيد. ايشان داراي ده فرزند پسر بود كه آنها را به رفتن نزد امام دعوت كرد و گفت: كدام يك از شما با من به پيش ميافتد؟ دو نفر از فرزندانش به نام «عبدالله» و «عبيدالله » او را پاسخ مثبت دادند . در همان خانه ماريه دوستان را چنين مورد خطاب قرار داد : من قصد خروج دارم، چه كساني با من همراه ميشوند؟ در پاسخ به او گفتند: ما از ياران ابنزياد بيم داريم. آري او در پاسخ گفت: به خداوند سوگند اگر همگان سخت پايمردي كنند، در برابر همت و طلب من خار و بيمقدارند .
🔹او از خانه خارج شد، پس از او دو فرزندش و اصحابش، «عامر» و غلامش، و نيز «سيف بن مالك» و «ادهم بن اميه» نيز خارج شدند. آنها بيابان خشك و بيآب و علف را پيمودند تا كه در ابطح مكه به حضرت اباعبدالله الحسين عليهالسلام ملحق شدند. خيمهاي در كنار امام برافراشتند. يزيد بن ثبيط قدري استراحت كرد. سپس به خيمه امام عليهالسلام رهسپار شد تا حضرت را ملاقات كند. همين زمان بود كه به امام خبر رسيده بود كه يزيد بن ثبيط به منزلگاه امام فرود آمده است. ✳️حضرت از اين و آن سراغ او را ميگرفتند تا به خيمهگاهش فرود آمدند. به امام گفته شد او به سوي محل سكونت شما رفته است. امام در اردوگاه يزيد به انتظارش نشستند. تا اين كه يزيد بازگردد. به او كه امام را نيافته بود، خبر داده شده بود كه امام به دنبال او آمدهاند. به خيمهگاه برگشت.✳️ همين كه چشمش به سرور آزادگان عالم افتاد اين آيه را تلاوت كرد:
🔻«قل بفضل الله، و برحمته، فبذلك فليفرحوا»( ۲ ) ؛
🔺بگو به فضل خدا و رحمتش، پس به آن دلشاد باشيد». سپس عرض كرد :
✋🏻«السلام عليك يابن رسول الله؛ سلام بر شما، اي پسر رسول خدا » ،
امام او را جواب دادند و او نزد امام نشست و آن چه بر او اتفاق افتاده بود به امام خبر داد. امام عليهالسلام او را دعاي خير فرمود و خيمهگاه او به خيام خود ملحق كرد ( ۳ ).
🔻شهادت يزيد بن ثبيط
🔹يزيد بن ثبيط پيوسته از ابطح تا كربلا همراه امام بود تا اين كه در كربلا در برابر امام و در حال مبارزه به فوز شهادت نائل آمد ( ۴ ). هنگام شهادت او در حمله نخستين بوده است(۵ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) #ابصار_العين ، ص ۱۸۹ .
( ۲ ) يونس، آيه ۵۷ .
( ۳ ) تاريخ الامم و الملوك، ج ۵، ص ۳۵۳-۳۵۴ .
( ۴ ) مناقب آل ابيطالب عليهالسلام، ج ۴، ص ۱۱۳؛ تسمية من قتل مع الحسين عليهالسلام، ش ۴۳ .
( ۵ ) مناقب ال ابيطالب عليهالسلام، ج ۴، ص ۱۱۳ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻عامر بن مسلم عبدي بصري
🔹اشاره
🔸«عامر» فرزند «مسلم عبدي» است. او از ✳️شخصیتهای برجسته شیعه در شهر بصره بود .
نام کاملش عامر بن مسلم بن حسان بن شریح بن سعد بن حارثه السعدی البصری بود . وی از طایفه عبدی و به روایتی از طایفه سعدی بود. عبدی و سعدی هر دو از تیره های قبیله عبدالقیس و عدنانی بودند . پدرش مسلم در خدمت امام علی علیهالسلام بود که در جنگ صفین شهید شد .
🔹این از فضایل عامر است که خودش در خدمت امام حسین و پدرش در خدمت امام علی علیهماالسلام به فیض شهادت رسیدند . وقتی عامر بن مسلم بصری از خیانت مردم کوفه به مسلم بن عقیل، سفیر حسین بن علی علیهالسلام باخبر و مطلع شد، همراه غلامش «سالم» به همراهي «يزيد بن ثبيط» به سوي امام حسين عليهالسلام شتافت و به آن حضرت ملحق شد. او امام را از ابطح تا كربلا همراهي كرده است ( ۱ ).
🔻شهادت عامر
🔸عامر در کربلا و در روز عاشورا، به همراه غلام و دیگر دوستانش در گروه یاران امام علیهالسلام در یورش اولیه و همه جانبه لشگر عمر سعد به میدان جنگ رفت و آنقدر جنگید تا به شهادت رسید ( ۲ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) #ابصار_العين ، ص ۱۹۱ .
( ۲ ) ابصار العين، ص ۱۹۱ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻سالم مولي عامر بن مسلم عبدي
🔹اشاره
🔸سالم غلام جناب «عامر بن مسلم»(۱ ) و از شيعيان بصره و از تابعين مورد اطمينان بود كه پس از دعوت «يزيد بن ثبيط» در بصره همراه مولاي خود به امام پيوست و تا كربلا آن حضرت را همراهي كرد(۲ ). نام کامل او سالم بن ابوالجعد است . ✳️ نامش در زيارت ناحيه مقدسه است ( ۳).
🔻شهادت سالم
به ادعاي ابنشهر آشوب، «سالم» در حمله نخستين به شهادت رسيد(۴ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) تسمية من قتل مع الحسين عليهالسلام، ش ۴۷ .
( ۲ ) #ابصار_العين ، ص ۱۹۱ .
( ۳ ) انصار الحسين، ص ۷۴ .
( ۴ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻سيف بن مالك عبدي بصري
🔹اشاره
🔸«سيف » پسر «مالك عبدي» از شيعيان و جنگاوران بصره است. سیف منسوب به عبدالقیس بن افعی بن ربیعه بن نزار، اهل قبیله عبدی است. ابنشهر آشوب نام او را «سيف بن مالك نمري» ضبط كرده است(۱ ).
سيف از كساني بود كه در خانه ماريه با جمع شيعيان حضور مييافت و همراه يزيد بن ثبيط و به دعوت او، خود را به امام رسانيد و از ابطح تا كربلا همراه امام بود .
🔻شهادت سيف بن مالك
🔹ابنشهر آشوب شهادت او را در حمله نخستين دانسته است؛(۲) اما سماوي شهادت او را بعد از نماز ظهر دانسته و گفته است كه وي به خدمت امام شرفياب شد و اذن جهاد گرفت و به شهادت رسيد(۳ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳ .
( ۲ ) مناقب آل ابي طالب، ج ۴، ص ۱۱۳ .
( ۳ ) #ابصار_العين ، ص ۱۹۲ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻حباب بن عامر بن كعب بن تميمي
🔹اشاره
🔸«حباب» پسر عامر پسر كعب از بنيتميم است. ابنشهر آشوب او را «حباب بن حارث» دانسته است(۱ ).
✳️او از شيعيان اهل كوفه بود كه با مسلم بن عقيل بيعت كرد. پس از اين كه مسلم را مردم تنها گذاشتند، حباب از كوفه خارج شد و در بين راه امام را ملاقات كرد و به او پيوست .
🔻شهادت حباب
🔹حباب پس از ملحق شدن به امام، پيوسته با آن حضرت بود تا در كربلا در برابر امام به شهادت رسيد(۲). سروي شهادت او را در حمله نخستين دانسته است(۳ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳ .
( ۲ ) #ابصار_العين ، ص ۱۹۵ .
( ۳ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻نعمان بن عمرو الراسبي
🔷اشاره
🔶«نعمان»(۱ ) فرزند «عمرو راسبي» و از قبيله «بجيلة» بوده است(۲).
✳️ ايشان از اهالی كوفه و از اصحاب و ياران حضرت علي عليهالسلام بوده است(۳ ).
🔻شهادت نعمان
🔷صاحب حدائق گويد : جناب «نعمان» ✳️همراه با لشكر عمر سعد از كوفه به كربلا آمد. وقتي ابنسعد شروط امام حسين عليهالسلام را رد كرد،✳️ شبانه به امام پيوست. او پيوسته در خدمت امام بود تا اين كه به فوز شهادت نائل آمد ( ۴ ). ابنشهر آشوب شهادت او را در حمله نخستين دانسته است(۵ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) تسمية من قتل مع الحسين عليهالسلام، ش ۸۴.مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳ .
( ۲ ) تسمية من قتل مع الحسين عليهالسلام، ش ۸۴ .
( ۳ ) #ابصار_العين ، ص ۱۸۷ .
( ۴ ) ابصار العين، ص ۱۸۷ .
( ۵ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴ ص ۱۱۳ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻حلاس بن عمرو ازدي راسبي
🔷اشاره
🔶«حلاس»برادر نعمان و فرزند «عمرو راسبي» است. او چون برادرش اهل كوفه و از ياران اميرمؤمنان عليهالسلام بوده است(۱).
✳️گويند او از مأموران انتظامي امام علي عليهالسلام در كوفه نيز بوده است(۲). شيخ طوسي وي را از اصحاب امام حسين عليهالسلام دانسته است(۳ ).
🔻شهادت حلاس
🔷صاحب ابصار العين گزارش كرده كه ايشان چون برادرش به همراهي سپاه ابنسعد از كوفه به كربلا وارد شد و وقتي عدم پذيرش شروط امام را توسط ابنسعد ديد، ✳️شبانه رو به امام عليهالسلام حركت كرد و در راه امام به شهادت رسيد(۴ ). سروي شهادت او را در حمله نخستين دانسته است(۵ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) رجال شيخ طوسي، ص ۳۹ .
( ۲ ) ابصار العين، ص ۱۷۸ .
( ۳ ) رجال شيخ طوسي، ص ۷۳ .
( ۴ ) #ابصار_العين ، ص ۱۸۷ .
( ۵ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻عمار بن أبي سلامة دالاني
🔷اشاره
🔶عمار پسر «ابيسلامة بن عبدالله بن عمران راس بن دالان»(۱) است. ✳️فرزندان دالان همگي از تيره «همدان» بودهاند(۲).
سماوي از «كلبي» و «ابنحجر» نقل كرده كه ابوسلامه و عمار هر دو از صحابه بودهاند و پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله را رؤيت كرده بودند(۳ ).
🔷«ابوجعفر طبري» گزارش كرده: عمار بن ابيسلامه از اصحاب امام علي عليهالسلام و مجاهدين در برابر امام در جنگهاي سهگانه (صفين، جمل و نهروان) بوده است .
گفتوگوي او با امام، هنگامي كه امام عليهالسلام از ذيقار به سوي بصره حركت ميفرمود، چنين است:
▪️«يا اميرالمؤمنين، اذا قدمت عليهم فماذا تصنع؟ فقال :ادعوهم الي الله و طاعته. فان ابوا قاتلتهم، فقال ابوسلامه: اذن لن يغلبوا داعي الله؛
▪️اي اميرمؤمنان، وقتي كه (به اهل بصره) فرود آمديد چه ميكنيد؟ آن حضرت فرمود: آنها را به سوي خداوند و اطاعت او دعوت ميكنم. پس اگر سرپيچيدند با آنها ميجنگيم. ابوسلامه گفت: در اين هنگام است كه آنها به دعوتكننده به سوي خداوند غلبه نخواهند كرد»(۴ ).
🔻شهادت عمار بن ابيسلامه
🔷«ابنحجر » گفته است، كه عمار در كربلا در خدمت امام حسين عليهالسلام بود و همراه با آن حضرت با دشمن جنگيد تا به شهادت رسيد(۵)، صاحب مناقب شهادت او را در حمله نخستين دانسته است. او همراه عدهاي از ياران به شهادت رسيد(۶ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) تسمة من قتل مع الحسين عليهالسلام، ش ۹۷ .
( ۲ ) ابصار العين، ص ۱۳۳ .
( ۳ ) #ابصار_العين ، ص ۱۳۳ .
( ۴ ) ر. ك: ابصار العين، ص ۱۳۴ .
( ۵ ) الاصابة في تمييز العابة، ج ۵، ص ۱۰۷ .
( ۶ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻جابر بن حجاج مولي عامر
🔷اشاره
🔶«جابر» پسر «حجاج» غلام عامر پسر «نهشل» از قبيله «تميم» است .
جابر مردي شجاع و رزمآور بود(۱) صاحب ابصار العين ميگويد: «جابر با حضرت اباعبدالله الحسين در كربلا حضور يافت و در برابر امام عليهالسلام به شهادت رسيد»(۲ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) #ابصار_العين ، ص ۱۹۳ .
( ۲ ) ابصار العين، ص ۱۹۳ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻مسعود بن حجاج
🔷اشاره
🔶«مسعود»(۱ ) از شيعيان بنام بود. در كتب از او به شجاعت و رزمآوري ياد شده است. او به همراه ابنسعد از كوفه خارج شد تا اين كه در ايام مداهنه (كه هنوز جنگ برپا نشده و امام در حال گفت و گو با دشمن بود) فرصت يافت و خود را به سپاه امام رسانيد(۲ ).
🔻شهادت مسعود
طبق سخن ابنشهر آشوب، مسعود در حمله نخستين به مقام شهادت نائل آمده است(۳ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) تسمية من قتل مع الحسين عليهالسلام، ش ۶۱ .
( ۲ ) #ابصار_العين ، ص ۱۹۴-۱۹۳ .
( ۳ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻عبدالرحمن بن مسعود بن حجاج
🔷اشاره
🔶«عبدالرحمن » فرزند «مسعود بن حجاج» است. او نيز چون پدر از شيعيان شناخته شدهي كوفه بوده است. «عبدالرحمن» نيز مردي شجاع بود كه همراه پدر با لشكر ابنسعد از كوفه خارج شد و در فرصتي مناسب خود را به امام رسانيد، او تا روز عاشورا در خدمت امام بود.(۱ )
🔻شهادت عبدالرحمن
عبدالرحمن همچون پدرش در روز عاشورا به فوز شهادت نائل آمده است.(۲ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳ .
( ۲ ) #ابصار_العين ، ص ۱۹۳-۱۹۴ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻جبلة بن علي شيباني
🔷اشاره
🔶«جبله » پسر «علي» است. او از شجاعان اهل كوفه بوده است. بيشتر وقايعنگاران نگاشتهاند كه ✳️جبله با حضرت مسلم در كوفه در بدو امر قيام كرد و ايشان را همراهي نمود. سپس به سوي امام حسين عليهالسلام حركت كرد(۱).
🔻شهادت جبله
صاحب حدائق گفته است كه جبله همراه امام حسين عليهالسلام در كربلا شهيد شده است(۲). اما درباره هنگام شهادت او، ابنشهر آشوب گفته او در حمله نخستين به فوز شهادت نائل آمده است(۳ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) #ابصار_العين ، ص ۲۱۵ .
( ۲ ) الحدائق الوردية، ج ۱، ص ۲۱۱ .
( ۳ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻عبيدالله بن يزيد بن ثبيط
🔶اشاره
🔷«عبيدالله»(۱ ) فرزند «يزيد بن ثبيط» اهل بصره و از شيعيان است. ✳️عبيدالله با برادرانش مجموعا ده برادر بودهاند كه از اين تعداد عبدالله و عبيدالله همراه پدرشان از بصره به ابطح و سپس از ابطح تا كربلا آمدهاند(۲ ).
🔻شهادت عبيدالله
🔶بر مبناي گزارش صاحب مناقب و طبري عبيدالله در حمله نخستين شهيد شده است(۳ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) تسمية من قتل الحسين عليه السلام، ش ۴۵
( ۲ ) تاريخ الامم و الملوك، ج ۵، ص ۳۵۳
( ۳ ) تاريخ الامم و الملوك، ج ۵، ص ۳۵۳؛ مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻عبدالله بن يزيد بن ثبيط
🔷اشاره
🔶«عبدالله» برادر «عبيدالله» است. آنها از فرزندان «يزيد بن ثبيط» و از شيعيان اهل بصره بودهاند . نام پدر عبدالله را بدر بن رقیط(۱) و زید(۲) بن ثبیط(۳)(۴) و یزیدبن نبیط(۵) نیز نقل کردهاند .
🔷لازم به توضیح است که پدرش «یزید بن ثبیط قیسی عبدی» نیز جزو شهیدان کربلا است .
🔻حضور در کربلا
🔷عبدالله بن یزید بن ثبیط در بصره زندگی میکرد و ✳️پس از آنکه امام حسین علیه السلام هنگامی که در مکه بود از اهل بصره استمداد کرد، همراه برادر و پدرش، برای یاری آن حضرت از آن شهر خارج شد(۶) و در مکه به کاروان امام حسین علیه السلام پیوست(۷) وی همراه امام علیه السلام بود تا در روز عاشورا، در نخستین حمله سپاهیان ابن سعد، به یاران حسین علیهالسلام، شهید شد.(۸ )
🔻زیارتنامه عبدالله
🔶در زیارت ناحیه درباره وی و برادرش چنین آمده است :
▪️«السَّلامُ عَلی عبدِالله وَ عُبیدِ الله ابْنَی یزید بْنِ ثُبَیتِ الْقِیسی ».( ۹ )
▪️در زیارت رجبیه نیز بر او درود فرستاد شده و نام پدر او بدر بن رقیط آمده که به احتمال زیاد ناشی از تصحیف است.(۱۰ )
🔻شعر برادر عبدالله در رثای وی
🔷برادرش عامر بن یزید در رثای او و پدرش، شعر زیر را سرود .
▪️یا فَرْوُ قوُمی فَانْدُبی • خَیر البَریةِ فی الْقُبوُرِ
▪️وَ ابْکی الشَّهیدَ بِعَبْرَةٍ • مِنْ فِیضِ دَمْعٍ ذی دُروُرٍ
▪️وَ ارْثِ الحُسَینَ مَعَ التَفَجُّعِ • وَ الَّتأوُّهِ وَ الَّزفیرِ
▪️قَتَلُوا الْحَرامَ مِنَ الأئِمَةِ • فی الْحَرامِ مِنَ الشُهوُرِ
▪️وَابْکی یزیدَ مُجَدَّلَاً • وَ ابْنَیهِ فی حَرِّ الْهَجیرِ
▪️مُتَزَمِّلینَ دِماؤَهُمْ • تَجری عَلی لَبَبِ النُحوُرِ
▪️یا لَهْفَ نَفْسی لَمْ تَفُزْ • مَعَهُمْ بِجَنَّاتٍ وَ حُورٍ ( ۱۱ )
ای «فَرو» برخیز و بر بهترین کسانِ در گور، -امام حسین علیه السلام و اهل بیت علیهم السلام و اصحابش- نوحه کن و با اشک فراوان وریزان بر شهید گریه نما، و برای حسین علیه السلام با آه و سوز و ناله، مرثیه بخوان؛ -بنی امیه- صاحب احترامی را از امامان در ماه حرام شهید کردند. و بر یزید -بن ثُبَیطِ عبدی- و دو پسرش -عبدالله و عبیدالله- که در گرمای نیمروز بر زمین فتادهاند گریه کن،آنان که در جامههای آغشته به خون گلویشان، پیچیده شدند؛افسوس بر نفس من! که همراهشان به بهشت و حور، نائل نشد .
🔻زیارتنامه عبدالله
🔵در زیارت ناحیه بر وی و برادرش چنین درود فرستاده شده است : «السَّلامُ عَلی عَبْدِالله و عُبَیدِ الله ابْنَی یزِیدِ بْن ثُبَیتِ القَیسی » .( ۱۲ )( ۱۳ )
🔻شهادت عبدالله بن يزيد
🔴بنابر نقل سروي، عبدالله در حمله نخستين به فوز شهادت نائل آمده است.(۱۴ )
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) الاقبال، ج۳، ص۳۴۵ .
( ۲ ) مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۲۶۰ . ( ۳ ) نفس المهموم، ص۲۶۸ .
( ۴ ) رمز المصیبة، ج۲، ص۴۲ .
( ۵ ) تاریخ طبری، ج۴، ص۲۶۳ .
( ۶ ) تاریخ طبری، ج۴، ص۲۶۳ .
( ۷ ) الکامل، ابن اثیر، ج۴، ص۲۱ .
( ۸ ) مناقب آل ابی طالب، ج۳، ص۲۶۰ . ( ۹ ) الاقبال، ج۳، ص۷۸ .
( ۱۰ ) الاقبال، ج۳، ص۳۵۴ .
( ۱۱ ) #ابصار_العین ، ص۱۹۰-۱۹۱ .
( ۱۲ ) الاقبال بالاعمال، ج۳، ص۴۷۸ .
( ۱۳ ) بحارالانوار، ج۴۵، ص۷۲ .
( ۱۴ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳ .
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻ادهم بن امية
🔷اشاره
🔶«ادهم»(۱ ) پسر «اميه» از شيعيان بصره بوده است. در «وسيلة الدارين»، او از اصحاب رسول خدا صلي الله عليه و آله كه از آن بزرگوار نقل حديث كرده دانسته شده است(۲ ). او در اجتماع شيعيان منزل «ماريه» حضور داشته است. او به دعوت و همراهي «يزيد بن ثبيط» خود را از بصره در ابطح به سالار شهيدان رسانيد و تا كربلا همراه امام بود(۳ ).
🔻شهادت ادهم
🔷صاحب حدائق گفته است كه او با حسين عليهالسلام كشته شد(۴). اما ديگران نقل كردهاند كه در حمله نخستين با عدهاي از ياران امام به شهادت نائل آمده است(۵ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) تسمية من قتل الحسين عليه السلام، ش ۴۹
( ۲ ) وسيلة الدارين، ص ۹۹
( ۳ ) ابصار العين، ص ۱۹۲
( ۴ ) الحدائق الوردية، ج ۱، ص ۲۱۰
( ۵ ) ابصار العين، ص ۱۹۲
✅اصحاب و ياران امام
🔻عمار بن حسان بن شريح طائي
🔷«عمار » فرزند «حسان بن شريح» از قبيله «طي» و از شيعيان پاكباخته و عاشق ولايت و شجاع است(۱). او براي درك امام، ايشان را از مكه تا كربلا همراهي كرده است . پدر عمار، «حسان» از ياران امام علي عليهالسلام بوده است كه در ركاب آن عدلگستر نامآور در جنگ جمل شركت كرده و در جنگ صفين شهيد شده است(۲ ).
🔻فرزندان عمار بن حسان بن شريح طائي
🔶فرزندان و نوادگان اين بزرگمرد، همه از شيعيان و دوستداران اهل بيت عليهمالسلام شناخته شدهاند. از جمله آنها «عبدالله بن عامر بن سليمان بن صالح بن وهب بن عمار» است كه از علما و راويان حديث اماميه است. او داراي آثار و نوشتههايي چند، همچون كتاب «قضايا اميرالمؤمنين عليهالسلام» بوده پدر بزرگوارش از امام هشتم حضرت حضرت علي بن موسي الرضا عليهالسلام حديث نقل نموده است(۳). در اين كتاب او از پدرش «ابوالجعد احمد بن عامر» و «شيخ نجاشي» رجالي بزرگ شيعه، روايت نقل كرده است. از «عبدالله بن احمد» نقل شده است كه گفت: «پدرم «احمد» در سال ۱۵۷ ولادت يافته و او حضرت علي بن موسي الرضا عليهالسلام را در سال ۱۹۴ هجري ملاقات كرده است؛ در حالي كه شهادت آن حضرت روز سه شنبه، ۱۸ جمادي الاول، سال ۲۰۲ در طوسي رخ داد است، بنده حضرت ابوالحسن ابومحمد علي بن موسي عليهمالسلام را خود نيز ملاقات كردهام. پدرم مؤذن و امام بزرگوار حضرت جواد الائمه و امام هشتم عليهمالسلام نيز بوده است.»(۴ )
🔻شهادت عمار بن حسان بن شريح طائي
🔷سروي گفته است «عمار» فرزند «حسان بن شريح الطائي» در حمله نخستين، جان خود را در راه حمايت از دين فدا كرد(۵ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) #ابصار_العين ، مقصد ۱۳، ص ۱۹۷
( ۲ ) ابصار العين، مقصد ۱۳، ص ۱۹۷
( ۳ ) رجال النجاشي، ج ۲، ص ۲۵۰
( ۴ ) منتهي الآمال، ج ۱، ص ۶۵۳ و ۶۵۴؛ رجال النجاشي، ج ۱، ص ۲۵۱
( ۵ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻عمر بن ضبيعة بن قيس بن ثعلبة ضبعي تيمي
🔷«عمر » را نيز «عمرو» ناميدهاند(۱). او مردي شجاع و رزمآور بود. او با ابنسعد از كوفه خارج شد و سپس با عدهاي به سپاه امام ملحق شد(۲ ).
🔻شهادت عمر
🔶سماوي به نقل از سروي گويد: عمرو در حمله نخستين به فوز شهادت نائل شد(۳ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) تسمية من قتل الحسين عليهالسلام، ش ۴۲
( ۲ ) ابصارالعين، ص ۱۹۴
( ۳ ) ابصارالعين، ص ۱۹۴
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
🔷مسلم بن كثير اعرج ازدي كوفي
«مسلم » فرزند «كثير» از قبيله «ازد»(۱) و از دلاوران كوفه بود. گفتهاند او از ياران (تابعين) امام علي عليهالسلام بود و در ركاب آن حضرت، در يكي از جنگها زخمي به پاي او رسيده و آسيب ديده بود(۲ ).
🔻شهادت مسلم
🔶تاريخنويسان گفتهاند «مسلم بن كثير» براي ياري حضرت اباعبدالله الحسين خود را از كوفه به كربلا رسانيد؛ اما در مدخل كربلا دستگير شد و به شهادت رسيد(۳ ).
🔷ابنشهر آشوب بر اين باور است كه مسلم در حمله نخستين به شهادت رسيده است(۴). در زيارت ناحيه آمده:
«السلام علي مسلم بن كثير الازدي؛ سلام بر مسلم بن كثير ازدي». شيخ طوسي رضي الله عنه مسلم بن كثير را از ياران حضرت اباعبدالله الحسين به شمار آورده است(۵ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) تسمية من قتل الحسين عليهالسلام، ش ۸۹
( ۲ ) ابصار العين، ص ۱۶۵، مقصد ۱۰
( ۳ ) #ابصار_العين ، ص ۱۶۵، مقصد ۱۰
( ۴ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳؛ منتهي الآمال، ج۱، ص ۶۵۴
( ۵ ) رجال شيخ طوسي، ص ۸۰
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
🔻زهير بن سليم ازدي
🔻«زهير » از قبيله «ازد» فرزند «سليم»(۱) از سعادتمنداني است كه در شب عاشورا به خيمهگاه حسيني عليهالسلام چهره ساييد و به ياران امام پيوست .
🔶اين بزرگمرد هنگامي كه همه بر جنگ با اباعبدالله همقسم شدهاند، خود را به اصحاب امام رسانيد و به آنها ملحق شد. او در روز عاشورا و در اولين حمله به شهادت رسيد و او با ريختن خون خود دين محمدي را زنده كرد(۲ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) تسمية من قتل الحسين عليه السلام، ش ۹۱
( ۲ ) منتهي الآمال، ج ۱، ص ۶۵۴؛ بحارالانوار، ج ۴۵، ص۶۴
✅ @DastanD
✅اصحاب و ياران امام
🔻رافع بن عبدالله مولي مسلم ازدي
🔹رافع(۱) فرزند «عبدالله» و «غلام مسلم ازدي» است .
همچنین فضيل بن زبير وي را غلام اهل شنوئة دانسته است(۲ ).
✳️ايشان همراه مولاي خود مسلم به امام حسين عليهالسلام پيوست و بعد از او به مقام شهادت نائل آمد. «مامقاني» گفته شهادت ايشان پس از مسلم در حال مبارزه، بعد از نماز ظهر اتفاق افتاده است(۳ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) تسمية من قتل الحسين عليهالسلام، ش ۹۲
( ۲ ) (شنوئة شاخهاي از قبيله أزد ميباشد. معجم قبال العرب ج ۱، ص ۱۵ و ج ۲، ص ۶۱۴ )
( ۳ ) تنقيح المقال، ج ۱، ص ۲۳۶
🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺🔻
🔻جندب بن حجر (حجير) كندي خولاني
🔹«جندب » پسر «حجر بن عدي كندي خولاني» است(۱).شيخ طوسي وي را از اصحاب امام حسين عليهالسلام دانسته است(۲). «حجر» پدر «جندب» از ياران و اصحاب امام علي عليهالسلام بود كه معاويه او را به سبب حمايت بيدريغش از مولا علي عليهالسلام كشت و در محلي بنام «مرج عذرا» در شام مدفون است(۳). جناب «جندب» خود از بزرگان شيعه بوده است(۴ ).
🔸به نقل از «ابنعساكر» او نيز امير دو قبيله بزرگ «بنيكنده» و «ازد» بوده است(۵). جندب ✳️قبل از اينكه حر به سپاه امام عليهالسلام برخورد كند به سپاه حضرت ملحق شده بود و تا كربلا امام را همراهي كرد و سرانجام در روز عاشورا به شهادت رسيد(۶ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) منتهي الامال، ج ۱، ص ۶۵۴
( ۲ ) رجال شيخ طوسي، ص ۷۲
( ۳ ) منتهي الآمال، ج ۱، ص ۶۵۴
( ۴ ) ابصار العين، ص ۱۷۴
( ۵ ) منتهي الآمال، ج ۱، ص ۶۵۴
( ۶ ) ابصار العين، ص ۱۴۷؛ تنقيح المقال، ج ۱، ص ۲۳۶
🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺🔻
🔻جنادة بن كعب بن الحرث انصاري خزرجي
🔹«جناده » فرزند «كعب انصاري» است. ✳️او با اهل و عيال خود و فرزندش «عمرو» در مكه معظمه به خدمت امام حسين عليهالسلام رسيد و تا روز عاشورا در ركاب آن حضرت باقي ماند(۱).
در زيارت «ناحيه مقدسه» آمده است: ▪️«السلام علي جنادة بن كعب الانصاري الخزرجي ».
🔸شهادت جنادة بن كعب
🔹«جناده » از جمله شهدايي است كه پيش از ظهر روز عاشورا به درجه رفيع شهادت نائل آمده است(۲). او هنگام تاختن به سوي دشمن اين رجز را ترنم ميكرد :
▪️«انا جنادة و انا بن الحارث لست بخوار و لا بناكثعن بيعتي حتي يرثني وارثي اليوم ثاري في الصعيد ماكث ( ۳ ).
▪️من جناده پسر حارثم، نه ضعيفم و نه پيمانشكن. بر بيعت خود ثابت رأي هستيم تا به وارث خود اين عهد را ارث نهم، در حالي كه امروز اعضاي بدنم در اين زمين شكسته خواهد شد». او سرانجام در روز عاشورا، و در حمله نخستين به شهادت رسيد(۴ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) منتهي الآمال، ج ۱، ص ۶۵۴؛ ابصار العين، ص ۱۵۸
( ۲ ) منتهي الآمال، ج ۱، ص ۶۵۴
( ۳ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۰۴
( ۴ ) #ابصار_العين ، ص ۱۵۸
✅ @DastanD
✅یاران و اصحاب امام
🔻قاسم بن بشر ازدي
🔹«قاسم » پسر «بشر الازدي» است(۱). او مردي شجاع و از شيعيان كوفه بوده است. او همراه لشكر «ابنسعد» از كوفه به كربلا حركت كرد. قاسم بن حبيب هنگامي كه ظلم امويان و مظلوميت حضرت اباعبدالله الحسين عليهالسلام را مشاهده كرد به امام و ياران آن حضرت پيوست .
🔻شهادت قاسم
🔸قاسم پس از جنگ با دشمن پيش از ظهر روز عاشورا به مقام شهادت نائل آمد(۲). برخي گفتهاند او در حمله نخستين در پيش روي امام به شهادت رسيده است(۳).شيخ طوسي رحمه الله او را از اصحاب امام حسين عليهالسلام دانسته است(۴ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) تسمية من قتل الحسين عليهالسلام، ش ۹۰،سماوي نام پدر وي را «حبيب بن ابيبشر» دانسته است. (ابصار العين، ص ۱۸۶ )
( ۲ ) منتهي الآمال، ج ۱، ص ۶۵۴
( ۳ ) بحارالانوار، ج ۴۵، ص ۷۲
( ۴ ) رجال شيخ طوسي، ص ۷۹
🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺
🔻جوين بن مالك بن قيس بن ثعلبة
«جوين » پسر «مالك» از قبيله «قيس بن ثعلبة»بود(۱). ✳️او كه از شيعيان بود با قبيله خود براي جنگ با امام حسين عليهالسلام خارج شده بود؛ ولي وقتي ابنسعد شروط امام را نپذيرفت، با عدهاي شبانه به اردوگاه حسيني ملحق شد(۲ ).
🔻شهادت جوين
🔸ابنشهر آشوب شهادت جوين را در حمله نخستين دانسته است(۳). بنابراين او پيش از ظهر عاشورا به مقام شهادت رسيده است(۴ ).
✳️درسي كه ميتوان گرفت : بيشك عدهاي بر مبناي جهالت وارد معركهاي ميشوند؛ اما شهادت در انتخاب راه صحيح پس از شناخت آن كاري بس دشوار و شيوه رادمردان است جوين يكي از آن رادمردان بود .
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) تسمية من قتل الحسين عليهالسلام، ش ۹۰،سماوي نام پدر وي را «حبيب بن ابيبشر» دانسته است. (ابصار العين، ص ۱۸۶ )
( ۲ ) منتهي الآمال، ج ۱، ص ۶۵۴
( ۳ ) بحارالانوار، ج ۴۵، ص ۷۲
( ۴ ) رجال شيخ طوسي، ص ۷۹
🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺
🔻امية بن سعد بن زيد طائي
🔹«اميه » پسر «سعد» از قبيله «طي» است(۱). او از بزرگان اصحاب اميرمؤمنان عليهالسلام است. او از زمره رزمآوران بود و در كوفه اقامت داشت(۲). او در شب هشتم محرم در كربلا به امام حسين عليهالسلام و يارانش پيوست(۳ ).
🔻شهادت اميه
🔸اميه نيز چون بسياري از ياران امام عليهالسلام قبل از ظهر روز عاشورا به فوز شهادت نائل گشت(۴ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) تسمية من قتل الحسين عليهالسلام، ش ۶۶
( ۲ ) #ابصار_العين ، ص ۱۹۸، مقصد ۱۳
( ۳ ) تنقيح المقال، ج ۲، ص ۱۴۸
( ۴ ) منتهي الآمال، ج ۱، ص ۶۵۶
✅ @DastanD
✅یاران و اصحاب امام
8⃣3⃣ #زهير_بن_بشر_خثعمي
🔷زهير پسر بشر است كه در كربلا حضور يافت و در حمله نخستين به فوز شهادت نائل آمده است(۱). در زيارت رجبيه اين گونه آمده است:
▪️«السلام علي زهير بن البشر؛
▪️سلام بر زهير پسر بشر (بشير)(۳ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳؛ وسيلة الدارين، ص ۹۴؛ الامام الحسين في كربلا، ج ۴، ص ۲۶۸، ش ۲۵؛ ابصار العين، ص ۱۷۰
( ۲ ) اقبال الاعمال، ج ۳، ص ۷۸؛ بحارالانوار، ج ۴۵، ص ۷۲
🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺
9⃣3⃣ #عبدالله_بن_بشر_خثعمي
🔹«عبدالله » پسر «بشر» پسر «ربيعة بن عمرو» از شجاعان نامآور عرب بوده است. پدر عبدالله نيز از رزمآوران بوده است. عبدالله ✳️از جمله كساني بود كه همراه لشكر ابنسعد خارج شد، ولي سرانجام از ياران امام حسين عليهالسلام گشت(۱ ).
🔸شهادت عبدالله
عبدالله پيش از ظهر عاشورا به فوز شهادت رسيد(۲ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) ابصار العين، ص ۱۷۰
( ۲ ) منتهي الآمال، ج ۱، ص ۶۵۶
🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺
0⃣4⃣ #بشر_بن_عمرو_حضرمي
🔹«بشر » پسر «عمرو» پسر احدوث و از مردم «حضرموت» و از قبيله كنده بوده است.✳️ او از نيكان و ياران حضرت امام علي عليهالسلام است. دلاوري فرزندان او در نبردها زبانزد است. بشر در ايامي كه هنوز امام حسين عليهالسلام با ياران يزيد در حال گفتوگو بودند، به امام حسين عليهالسلام پيوست(۱ ).
✳️امتحاني ديگر
🔶«سيد داودي» نقل كرده: روز عاشورا فرارسيد و جنگ آغاز شد. در همان حال به بشر خبر رسيد كه ✳️پسرت عمر در مرز ري به اسارت گرفته شد. او در پاسخ گفت:
😭به حساب خداوند ميگذارم. من دوست ندارم كه او اسير شود و من بعد از او زنده باشم(۲). خبر اين جريان به امام حسين عليهالسلام رسيد.
حضرت به او فرمودند :
▪️«رحمك الله انت في حل من بيعتي، فاذهب و اعمل في فكاك ابنك؛
▪️خداي تعالي تو را رحمت كند، تو از بيعت با من آزادي، پس برو و در آزادي پسرت كوشش كن»
🔹 بشر عرض كرد:
✳️«اكلتني السباع حيا ان انا فارقتك يا اباعبدالله؛
😭اي اباعبدالله! درندگان مرا زنده زنده بخورند، اگر از شما جدا شوم»
🔹پس امام فرمود: «اينها را به پسرت محمد بده (محمد نيز پدر را در كربلا همراهي ميكرد) اين لباسهاي بردي است كه ميتواند در آزادي برادرش از آن كمك گيرد».
امام به او پنج لباس دادند كه قيمت آنها هزار دينار ميشد(۳ ).
✳️درسي كه ميتوان گرفت: معرفت ويژه بشر در كربلا به امام و هدف او باعث شد تحت تأثير عواطف پدري قرار نگيرد .
🔻شهادت بشر
🔸بشر در كربلا پيش از ظهر عاشورا به مقام رفيع شهادت نائل آمده است(۴).
در زيارت ناحيه مقدسه آمده،
▪️«السلام علي بشر بن عمرو الحضرمي»
▪️درود بر بشر پسر عمرو حضرمي». سروي نيز شهادت او را در حمله نخستين دانسته است(۵ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) #ابصار_العين ، مقصد ۷، ص ۱۷۳
( ۲ ) «عند الله احتسبه و نفسي ما كنت احب ان يؤسر و ان ابقي بعده .»
( ۳ ) تنقيح المقال، ج ۱، ص ۱۷۳
( ۴ ) منتهي الآمال، ج ۱، ص ۶۵۴
( ۵ ) مناقب آل ابيطالب، ج ۴، ص ۱۱۳
✅ @DastanD
✅یاران و اصحاب امام
1⃣4⃣ #حجاج_بن_زيد_بدر_سعدي تميمي بصري
🔹«حجاج » پسر «بدر» و اهل «بصره» و از «بنيسعد» است. سيد داوودي نقل كرده است : امام حسين عليهالسلام به منذر بن جارود عبدي، يزيد بن مسعود نهشلي، احنف بن قيس و ديگران از رؤساي پنجگانه و اشراف نامه نوشتند، كه هر كدام به گونهاي با آن برخورد كردند.
✳️احنف امام را به صبر دعوت و اميدوار كرد، اما پيامآور امام را به ابنزياد تحويل داد كه او را كشتند.
🔺اما مسعود قوم خود، بنيتميم، بنيحنظله، بنيسعد و بنيعامر را جمع كرد و خطبهاي بر آنها خواند. سپس نامهاي به امام حسين عليهالسلام نوشته و توسط حجاج بن بدر سعدي آن را به سوي امام ارسال داشت(۱).
او نامه «مسعود بن عمرو» را از بصره به خدمت امام آورد و تا آخر راه همراه امام باقي ماند(۲). وقتي حضرت اباعبدالله الحسين عليهالسلام نامه را دريافت كردند، پس از مطالعه فرمود :
▪️«ما لك! آمنك الله من الخوف، و اعزك و ارواك يوم العطش الاكبر (۳)؛
▪️تو را چه ميشود! خداوند تو را از ترس ايمن دارد و عزتت عنايت كند و روز تشنگي بزرگ سيرابت كند ».
🔻شهادت حجاج بن بدر
🔸تاريخنگاران گفتهاند، حجاج در حمله نخستين پيش از ظهر به شهادت رسيده است(۴).
در زيارت «ناحيه مقدسه» مورد سلام و درود امام عليهالسلام قرار گرفته است : «السلام علي حجاج بن بدر السعدي(۵)؛ سلام بر حجاج پسر بدر سعدي ».
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) تفصيل خطبه مسعود (ابنمسعود) تهشلي و سخنان جدي او و نامه سراسر ولائياش ر. ك: سماوي، ابصار العين، ص ۲۱۴ تا ۲۱۲ آمده است
( ۲ ) ابصار العين، ص ۲۱۲؛ منتهي الامال، ج ۱، ص ۶۵۶
( ۳ ) ابصار العين، ص ۲۱۳ و ۲۱۴
( ۴ ) ابصار العين، ص ۲۱۴؛ منتي الآمال، ج ۱، ص ۶۵۴
( ۵ ) اقبال الاعمال، ج ۳، ص ۷۸
🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺🔻🔺🔻
2⃣4⃣ #عائذ_بن_مجمع بن عبدالله عائذي مذحجی
🔹«عائذ » پسر «مجمع بن عبدالله عائذي» است. او همراه پدرش «مجمع» با جمعي از دوستداران، پس از شهادت «قيس بن مسهر» به دست ابنزياد، از كوفه به كربلا هجرت كردند و در «عذيب الهجانات» به امام ملحق شدند.
تاريخنگاران تنها از چهار همسفر نام بردهاند كه آنها عبارتاند از: «عمرو بن خالد، جناده، مجمع و پسرش عائذ» اما از «واضح» غلام «حرث»، «سعد» غلام «عمرو بن خالد» ياد نكردهاند، چنان كه از «طرماح» راهنماي آنها ياد نكردهاند(۱ ).
🔻شهادت عائذ
🔸عائذ بن مجمع پس از پيوستن به جمع ياران حسين عليهالسلام در خدمت امام بود تا اين كه در روز عاشورا به مقام شهادت نائل آمد(۲ ).
-------------------------
📚پی نوشتها :
( ۱ ) #ابصار_العين ، ص ۱۴۶-۱۴۷
( ۲ ) تسمية من قتل الحسين عليهالسلام، ش ۶۴
✅ @DastanD