✅دیباج ۱۲۰
🔶آغازی بر پایان
🖊علیرضا مکتبدار
📌مشاوران در طول تاریخ، نقشی اثرگذار در تصمیمگیریهای حاکمان داشتهاند و گاه این تصمیمسازیها از سوی مشاوران، جنگهایی خونین را سبب شده و نقطه سرآغاز انقلابهایی سرنوشتساز گشته است.
📌نقش مشاوران یزید در تصمیمگیری نابخردانه او برای به مسلخ کشاندن امام حسین علیهالسلام نمونهای از این دست است و قیام امام نیز نمونه آشکاری از خیزشهایی است که برای همیشه، مسیر تاریخ را دگرگون ساخت.
📌ایران از دیرباز، لگدمال سمّ مرکبهای ستم بوده و هر بار که در گوشهای، خیزشی علیه ظلم و استبداد صورت گرفته، با دسیسهچینی مشاورانِ ضدمردم حاکمان، شعله دادخواهی مردم خاموش و تاریکی، پردههای خود را ستبرتر ساخته است.
📌رژیم خودکامه شاهنشاهی ایران را نیز مشاورانی فریفته دنیا و ناآشنای با مردم، در چنبره تصمیمهای آزمندانه خود فرو برده و راه هرگونه تنفس نسیم آزادی را بر آنان بسته بودند.
📌مردی از تبار آزادگان، علم مبارزه برافراشت. مردم ستمدیده، گرد علم آزادیخواهی و کرامتخواهی او گرد آمدند و پایمردی نمودند.
دژخیمان که منافع خود را در خطر میدیدند، شکیبایی از دست داده و در آدینه هفدهم شهریور سال ۱۳۵۷، بر روی مردمی که تظاهراتی مسالمتآمیز به راه انداخته بودند، آتش گشودند و میدان ژاله را از خون صدها لاله، رنگین ساختند.
و این کشتار خونین، آغازی شد بر پایان حکومت خودکامگان و برآمدن خورشید حکومت ستمدیدگان و رنجکشیدگان.
#هفده_شهریور
#ژاله
#انقلاب
@Deebaj
✅دیباج ۱۲۱
🔶برترین دارایی
🖊علیرضا مکتبدار
📌شاید بتوان آبرو را مهمترین دارایی هر انسان آگاه و شرافتمندی بهشمار آورد. تمام احترام، اعتبار و کرامت انسان را میتوان در واژه «آبرو» خلاصه نمود.
📌در همه فرهنگها نسبت به آبرو و پاسداشت آن، تأکیدهای فراوانی صورت گرفته و خطرهایی که آبرو، این ارزشمندترین دارایی انسان را در معرض تهدید قرار میدهد، گوشزد شده و عوامل حفظ و مصونیت آن از آسیبها و تهدیدها برشمرده شده است.
📌یکی از عواملی که آبرو را در معرض خطر جدی قرار میدهد، دامنزدن به جدالهای بیثمر است. در روند جدال، وقتی که شعله خشم زبانه میکشد، چهبسا طرفین جدال، عیوب پوشیده یکدیگر را آشکار کنند و باعث ریختن آبروی همدیگر شوند. ازاینرو سزاوار است انسان فرهیخته و دوستدار آبرو، از جدالی که اساس آن بر لجاجت است پرهیز کند و مهمترین دارایی انسانی خویش را در معرض مخاطره قرار ندهد.
حتی گاه لازم است انسان از دارایی خویش برای حفظ آبروی خود درگذرد.
#آبرو
#حدیث
#جدال
@Deebaj
✅دیباج ۱۲۲
🔶سنگینی سنگ کینه
📌شاید یک برخورد ناخوشایند در محل کار یا در خیابان، تاثیر خیلی بدی بر ما بگذارد. این ماجرا بعد از چند دقیقه پایان میگیرد اما ناراحتی و آزردگی حاصل از آن ممکن است یکی دو روز یا حتی بیشتر در ذهن ما باقی بماند و ما را بیازارد.
📌اگر دقیقتر محاسبه کنیم خواهیم دید که فکر و اندیشه آن برخورد ناخوشایند یا اتفاق بد، خیلی بیشتر از خود آن اتفاق باعث ناراحتی ما شده است.
📌بنابراین این بار که اتفاق بدی افتاد یا برخورد ناخوشایندی پیش آمد میتوانیم تصمیم بگیریم که کمتر ناراحت شویم و زودتر آن را فراموش کنیم.
نباید افکار و احساسات منفی، مانند خشم و نفرت و آزردگی را در ذهن و دل خود نگه داریم.
📌تصور کنید اگر زبالههای آشپزخانه را چند روزی بیرون نگذارید چه اتفاقی خواهد افتاد. تمام خانه بو میگیرد و آلوده میشود. در چنین خانهای نمیتوان احساس شادی و آرامش کرد.
یا اگر تک تک کینهها را به قلوه سنگهای سختی تشبیه کنیم که در جیب خود میگذاریم، حرکت و راه رفتن به سمت اهداف، برای ما دشوار و دشوارتر خواهد شد.
دقیقا همین مسئله در مورد افکار و احساسات منفی هم درست است . اگر آنها را مدت طولانی در خود نگه داریم ذهن و دل ما را آلوده خواهند کرد، آنگاه مشکل است که بتوانیم شاد باشیم.
📌امام علی علیه السلام فرمود:
«مَنِ اطَّرَحَ الحِقدَ اسْتَراحَ قَلبُهُ و لُبُّهُ؛
هركه كينه را دور ريزد، دل و دماغش آسوده گردد.»
#کینه
#اخلاق
#آسایش
#حدیث
#زندگی_پاک
@Deebaj
🔶نفسهایم عطرآگین شد!
آنگاه که گذشت کردم، نفسهایم عطرآگین شد،
و از دردها و بیماریها رهایی یافتم،
و با همنشیان به آسودگی نشستم،
و از اینکه از حرفهای شیرینم شاد شدند، شادمان شدم.
روزی که همه مردم را بخشیدم را دوست داشتم،
و در روزی که روزگار را بخشیدم، خوشبخت شدم.
#شعر
#ادبیات_عرب
#عفو
#گذشت
#اخلاق
@Deebaj
✅دیباج ۱۲۳
🔶اخلاق اربــابـی
🖊علیرضا مکتبدار
📌حس پرستش موجودی برتر، از امور فطری در وجود آدمی است. ادیان توحیدی و فرقههای شرکآلود، همگی بر محور پرستش موجودی متعالی، واقعی و یا وهمی، میچرخند.
📌انگیزه این پرستش در ادیان غیر یکتاپرستانه، گاه ترس و گاه طمع و یا هر دو است؛ اما در ادیان توحیدی عامل سومی، پرستش پرستشگر را برمیانگیزد که در جز آن وجود ندارد و آن احساس عظمت و شایستگی موجود متعالی برای پرستش از سوی پرستشگر است.
📌علی علیه السلام پرستشگران را برحسب انگیزه آنان از پرستش، به سه دسته: بازرگانان، بردگان، و آزادگان تقسیم می کند:
«مردمى خدا را به اميد بخشش پرستيدند، اين پرستش بازرگانان است.و گروهى او را از روى ترس عبادت كردند و اين عبادت بردگان است.و گروهى وى را براى سپاس پرستيدند و اين پرستش آزادگان است.» (نهج البلاغه، حکمت ۲۳۷)👇
📌کارل گوستاو یونگ، روانشناس معروف سوئیسی در دستهبندی انواع اخلاق، سخنی دارد که درک فرمایش امام را تسهیل میکند. او اخلاق را به دو دسته: اخلاق بردگی و اخلاق اربابی تقسیم میکند.
علیرغم انتقادی که به برشماری مصادیق اخلاق بردگی از نگاه او وارد است، تعریف او از اخلاق اربابی قابل تامل مینُماید.
📌او میگوید:
«اما اخلاق اربابی، کاملا [از اخلاق بردگی] متفاوت است. افرادی که به اخلاق اربابی پایبندند، از نظر روانشناسی، آدمهایی هستند که به بالاترین حد از بلوغ روانی رسیدهاند و قوانین اخلاقی را نه از روی ترس از خدا و جهنم و قانون و پلیس و همسر و پدر و مادر و نه به طمع پاداش و تشویق اجتماعی، که برمبنای وجدان خودشان تعریف میکنند. البته وجدان شخصی این افراد، مستقل، بالغ، صادق و سالم است، اهل ماستمالی و لاپوشانی نیست، صریح و بیپرده است و با هیچکس، حتی خودشان تعارف ندارد.
📌بزرگترین معیار خالقان اخلاق اربابی برای اعمال و رفتارشان، رسیدن به آرامش و رضایت درونی است. اخلاق اربابی مرزهای وسیع و قابل انعطافی دارد و هرگز خشک و متعصب نیست.
برای تودههایی که مقید و مأخوذ به اخلاق بردگی هستند، اخلاق اربابی، گاه زیبا و تحسین برانگیز، گاهی گناه آلود و فاسد و در اکثر مواقع گنگ و نامفهوم است.
📌افرادی که به اخلاق اربابی رسیدهاند تاوان این بلوغ را با تنهایی و طردشدگی پس میدهند. آنها به رضایت درونی میرسند ولی همیشه برای اطرفیانشان، دور از دسترس و غیرقابل درک باقی میمانند!»
#علی_علیه_السلام
#اخلاق
#اخلاق_بردگی
#اخلاق_اربابی
#یونگ
@Deebaj
جوینده، گوینده است، و یابنده، خاموش.
هرچه به زبان آمد، به زیان آمد.
فریاد از معرفتِ رسمی،
و عبارتِ عاریتی،
و عبادتِ عادتی،
و از حکمتِ تجربتی،
و از حقیقتِ حکایتی.
#خواجهعبدالله_انصاری
#حکمت
@Deebaj
🔶ای عاشقان، ای عاشقان!
✳️ای عاشقان ای عاشقان، آن کس که بیند روی او
شوریده گردد عقل او، آشفته گردد خوی او
✳️معشوق را جویان شود، دکان او ویران شود
بر رو و سر پویان شود، چون آب اندر جوی او
✳️در عشق چون مجنون شود، سرگشته چون گردون شود
آن کو چنین رنجور شد، نایافت شد داروی او
✳️جان ملک سجده کند، آن را که حق را خاک شد
ترک فلک چاکر شود، آن را که شد هندوی او
✳️عشقش دل پردرد را، بر کف نهد بو میکند
چون خوش نباشد آن دلی، کو گشت دستنبوی او
✳️بس سینهها را خست او، بس خوابها را بست او
بستهست دست جادوان، آن غمزه جادوی او
✳️شاهان همه مسکین او، خوبان قراضه چین او
شیران زده دم بر زمین، پیش سگان کوی او
#پیامبر_رحمت
#رحلت
#صفر
#مولوی
@Deebaj
✅دیباج ۱۲۴
🔶عشق محمد (ص)
🖊علیرضا مکتبدار
📌تو چه دلربا و زیبایی! تمام صفحه وجودت، چون برف سپید است و زغال روسیاهی نتوانسته حتی نقطهای بر آن نقش کند.
📌گویی خدایی که بر خاک فرود آمدهای و میان آدمیان در رفت و آمدی. ملکوتی هستی که لباس مُلک پوشیده و شاهی هستی که لباس گدایان به تن کرده و امیری هستی که خود را اسیر خدمت به ناتوانان نموده و شریفی هستی که جامه خاکساری بر تن کرده و گوهر گرانبهایی هستی که در این خاکدان تیره افتاده است.
📌زبانم گُنگ است از برشماری صفاتت و قلمم ناتوان است از ترسیم چهره دلربایت. آنگاه که قلم در دست میگیرم، جَذبهٔ جمال بیمثالت چنان مدهوشم میکند که قلم بر شاخسار انگشتان میخشکد و حتی قطرهای از مُرکّب آن بر صفحه کاغذ نمیچکد.
📌خدا تو را آفرید تا آینه تمامنمای جمال او باشی وهرگاه غبار نومیدی از رستگاری انسان، دیدگان فرزند آدم را تیره و تار ساخت، تو را به او نشان دهد و نور امید را در قلب او بتاباند تا بار دیگر به انسانیت خویش باز گردد و «پیمان ألست» را یادآور شود.
📌آنان که تجلی خداوند در کالبَد بشری را باور نداشتند، تو و رسالتت را به ریشخند گرفتند و در گزندرساندن به تو از هیچ تلاشی فروگذار نکردند، اما تو، با آن روح بلندت، ریشخندها را به چیزی نینگاشتی و تحمل رنج آزارها را بر خود هموار کردی و همواره دلت برای خوشبختی انسان در سینهات تپید.
📌من تا زندهام به تو عشق میورزم. عشق به تو، عشق به همه پاکیها، کمالها و زیباییهاست.
📌عشق به تو، عشق به خداست.
#خدا
#محمد_ص
#عشق
#عصمت
@Deebaj
📣پادکست صوتی این متن را اینجا بشنوید.
✅دیباج ۱۲۵
🔶مظـــلوم
🖊علیرضا مکتبدار
📌امام حسن (ع)، مایه سرور و شادمانی دل پیامبر (ص) و حجت خدا بود بر زمین، اما مردم مقام بزرگش را درک نکردند و از نعمت وجودش بهره نبردند.
📌ابرهای سیاه جهل، پرده شد بر دیده دلهایشان و خورشید فروزان حجت خدا را ندیدند به دیدگان.
📌دسیسهچینان دشمن گماردند در پیدا و نهان و او را کشتند به زخم زبان.
📌صلح او با مسندنشینان تزویرگر، با هدف جلوگیری از دوپارگی امت بود.
📌دژخیمان تا ژرفای خانه اش رسوخ کرده و نزدیکترین کسانش را برای کشتنش اجیر نمودند.
📌او در همیشه زندگی، صبور، خیرخواه، دلسوز و راهنمای امت بود. ستمها را به جان میخرید و سرانجام مظلومانه کشته شد.
درود خدا و پیامبران و فرشتگان بر او باد!
#امام_حسن_ع
#مظلوم
#صفر
@Deebaj
🔶اما تو چیز دیگری!
إِنَّ الصَّبْرَ لَجَمِيلٌ إِلاَّ عَنْكَ
وَإِنَّ الْجَزَعَ لَقَبِيحٌ إِلاَّ عَلَيْكَ
وَإِنَّ الْمُصَابَ بِكَ لَجَلِيلٌ،
وَإِنَّهُ قَبْلَكَ وَبَعْدَكَ لَجَلَلٌ.
علی (علیه السلام) بر مزار رسول خدا (صلّى اللّه عليه و آله)، هنگام به خاك سپردن او گفت:
«شكيبايى نيكوست جز در ازدستدادنت، و بىتابى ناپسند است مگر بر مردنت. مصيبت تو سترگ است و مصيبتهاى پيش و پسْ خُرد، نه بزرگ.»
#محمد_ص
#مولاعلیع
#نهجالبلاغه
🖊شرح و تفسیر حکمت/۲۹۲
@Deebaj
✅دیباج ۱۲۶
🔶لوازم نویسندگی
📌علیرضا مکتبدار
📌کتاب لوازم نویسندگی جلد اول از کتاب ساختار و مبانی ادبیات داستانی به قلم نادر ابراهیمی است که به کوشش انتشارات روزبهان به چاپ رسیده است.
📌نادر ابراهیمی یکی از نویسندههای برجسته در ایران میباشد که در رشتهی زبان و ادبیات انگلیسی مدرک لیسانس گرفته است. اگر کسی میخواهد نویسنده شود لازم است که این کتاب را مطالعه کند چرا که نویسندگی بیشتر از اینکه استعداد باشد یک مهارت است که باید آن را آموخت و تقویتش کرد همچنین برای نویسندهشدن نیاز به ابزارهایی نیز هست.
📌در این کتاب ابراهیمی از استعداد شروع کرده و سپس به بیان دیگر ویژگیهایی که یک نویسنده خوب باید داشته باشد مثل اراده، جهانبینی، زبانشناسی، عشق و... که هر کدام را در یک فصل مجزا بهخوبی توضیح داده، پرداخته است.
📌ابراهیمی نه تنها صرفا به بیان این ویژگیها نپرداخته؛ بلکه راههای رسیدن و تقویت آنها را نیز بهخوبی شرح داده است. برای مثال در کتاب گفته شده که نویسنده باید با جامعه و طبیعت پیرامونش در ارتباط باشد تا بتواند به تفکرات مورد نیاز برای نوشتن دست پیدا کند.
📌این کتاب به شکوفاشدن استعدادهای نویسنده و بدستآوردن انگیزه و اهداف کمک میکند.
یکی از نکاتی که نادر ابراهیمی در مورد نویسندگی به آن اشاره کرده و لازم به ذکر میباشد این است که این مهارت اکتسابی است و نویسنده باید اصول اخلاقی را نیز رعایت کند.
#نویسندگی
#نادر_ابراهیمی
#هنر_نوشتن
@Deebaj