دانشجویان درس #اقتصاد_ایران این دو مقاله را برای جلسۀ فردا مطالعه کنند تا دربارۀ آنها در کلاس بحث کنیم.
تحقیق کلاسی #اقتصاد_ایران
شیوه تحقیق: مطالعۀ موردی
۱. انتخاب یک بنگاه اقتصادی (خرد یا متوسط) و تحلیل اقتصادی عملکرد آن و شناسایی چالشها و مشکلات اقتصادی
تحلیل اقتصادی یعنی:
🔸 مسائل مربوط به تهیۀ مواد اولیه؛
🔸 نحوۀ ارزشگذاری نهادهها اعم از مواد اولیه و نیروی کار و هزینۀ تجهیزات و ماشینآلات؛ فناوری تولید و بهرهوری عوامل تولید؛
🔸 ارزشگذاری محصولات؛ بازار هدف و مشکلات مربوط به آن؛
🔸 سهولت فضای کسب و کار یعنی زمان و مراحل اخذ مجوزهای لازم برای راهاندازی این کسبوکار، قوانین مالیات و بیمه و...؛
🔸 اگر محصول در تهیه مواد اولیه یا در فروش محصولات با خارج از کشور ارتباط دارد، مسائل مربوط به نرخ ارز و تجارت خارجی در این کسبوکار؛
🔸 نوع بازار مواد اولیه و محصولات (رقابتی، انحصاری و...)
🔸 تأثیر یارانهها یا مالیاتهای دولتی بر عملکرد بنگاه
🔸 و...
البته ممکن است برای هر بنگاهی تمامی این مسائل مطرح نباشد، اینها صرفا از باب جهتدهی ذهنیت شماست، وقتی میگوییم تحلیل اقتصادی کنید یعنی به این مسائل بپردازید.
۲. مطالعۀ موردی یک سیاست یا برنامه یا طرح یا واقعۀ اقتصادی مشخص در ایران
در این مورد، صرفا در یک موضوع خاص که در زمانی خاص رخ داده تمرکز کنید و از طرح مباحث کلی خودداری کنید؛ نمونهای از این موضوعات عبارتند از:
🔸 طرح هدفمندی یارانهها در دولت دهم
🔸 طرح مسکن مهر
🔸 سیاستهای خصوصیسازی براساس اصل ۴۴ در دولت نهم/دهم/یازدهم
🔸 سیاستهای تعدیل اقتصادی (دولت اول آقای هاشمی رفسنجانی)
🔸 سیاستهای توسعۀ اقتصادی دولت هفتم
🔸 نقد و بررسی برنامۀ چهارم توسعه
🔸علل و پیامدهای جهش نرخ ارز در سال ۹۷
🔸 علل و پیامدهای جهش نرخ ارز در سال ۹۲
🔸 علل و پیامدهای جهش نرخ ارز در سال ۸۱
🔸 علل و پیامدهای جهش نرخ ارز در سال ۷۲
🔸 تحریمهای اقتصادی سال ۹۱
🔸 تحریمهای اقتصادی دهه ۱۳۷۰
🔸 توافق هستهای (برجام) از منظر اقتصادی
🔸 قراردادهای نفتی IPC
🔸 قراردادهای نفتی بیع متقابل
🔸 نهضت ملیشدن صنعت نفت
🔸 قرارداد کنسرسیوم نفتی بعد از کودتای ۲۸ مرداد ۳۲
🔸 امتیاز قرارداد نفتی دارسی
🔸 قرارداد نفتی رضا پهلوی با انگلستان
🔸 طرح انقلاب سفید شاه و اهداف و پیامدهای اقتصادی آن
🔸 طرح اصلاحات اراضی
🔸 بانک شاهنشاهی
🔸 بانک استقراضی ایران و روس
🔸 اهداف، سازوکارها و پیامدهای تأسیس بانک ملی
🔸 اهداف، سازوکارها و پیامدهای تأسیس بانک مرکزی
🔸 تاریخچه و تحولات سازمان برنامه و بودجه
🔸 و...
دکتر علی سعیدی
تحقیق کلاسی #اقتصاد_ایران شیوه تحقیق: مطالعۀ موردی ۱. انتخاب یک بنگاه اقتصادی (خرد یا متوسط) و تحلیل
🔅حداکثر نمرۀ کلاسی تحقیق: ۵ نمره
❗️آخرین مهلت تحویل مقالات: ۱۵ آذر
⚡️بعد از این تاریخ، بهازای هر هفته تأخیر، یک نمره کسر خواهد شد!
هدایت شده از سید یاسر جبرائیلی
🔹ضرورت تجدیدنظر در رویکرد ضدجمعیتی یارانه بنزین
🔺سیاست دولت در اعطای یارانه به مردم بر این مبنا استوار است که هرچه تعداد افراد خانواده بیشتر باشد، سهم اعضای خانواده از یارانه کاهش مییابد و اگر خانواده بیش از ۵ عضو داشته باشد، به عضو ششم یارانه تعلق نمیگیرد. شما اگر مجرد باشید، مجموع یارانهای که دریافت میکنید، ۱۰۰ هزار و ۵۰۰ تومان است، اما اگر عضو خانواده ۵ نفره باشید، یارانه شما به ۸۶هزار و ۵۰۰ تومان کاهش مییابد، اگر عضو خانواده شش نفره باشید، سهم شما از یارانه حدود ۷۲ هزار تومان است و این روند کاهشی ادامه دار است.
🔺این رویکرد تخصیص یارانه هم بار منفی فرهنگی دارد و نوعی تقبیح اجتماعی فرزندآوری است، و هم نوعی جریمه مالی خانوادههایی که فرزندان بیشتری میآورند. لذا یک رویکرد کاملا ضدجمعیتی و ضدخانواده است.
🔺دولت در تخصیص یارانه، نه تنها باید این رویکرد ضدجمعیتی را کنار بگذارد، بلکه باید معادله را دقیقا برعکس کند. یک فرد متاهل باید یارانه بیشتری نسبت به یک فرد مجرد بگیرد. عضو یک خانواده شش نفره حتما باید یارانه بیشتری نسبت به عضو یک خانواده سه نفری بگیرد. میتوان با همین ارقامی که برای یارانه در نظر گرفته شده و بدون افزایش میزان کل یارانه، این معادله را برعکس کرد تا هرچه بر تعداد جمعیت خانوار افزوده میشود، یارانه دریافتی بیشتر شود.
🔺درباره بحران جمعیتی پیش روی کشور، سخن بسیار گفته شده، رهبر حکیم انقلاب نیز پیوسته در این باره هشدار میدهند که آخرین مورد آن، در دیدار اخیر با مسئولان نظام و فعالان اقتصادی پس از افزایش قیمت سوخت بود. دولت ما آنگونه که باید سیاستهای حمایتی از فرزندآوری اجرا نمیکند، اما حداقل انتظار این است که رویکردهای ضدجمعیتی اینچنینی اتخاذ نکند. از جناب آقای رئیس جمهور انتظار میرود در اسرع وقت دستور اصلاح سیاست جمعیتستیز تخصیص یارانه را صادر کنند.
@syjebraily
هدایت شده از اندیشکده قصد
✍🏻 آیا رسیدن ایران به رتبه دوم اقتصادی جهان توهم است؟
#دکتر_عبدالملکی
⚡️ در صورت ایجاد تغییراتی اساسی در روند پیشرفت اقتصادی کشور، ایران این ظرفیت را دارد تا با بهره برداری صحیح از بخشهای #کشاورزی، #نفت_و_گاز، #اقتصاد_دانش_بنیان و اقتصاد #خدمات، در افق ۲۰۵۰ با دست یافتن به رقم ۴۳هزار میلیارد دلار تولید_ناخالص-داخلی، پس از چین، در #جایگاه_دوم جهان قرار گیرد. در ادامه محاسبات مربوط به این ظرفیتها آمده است:
🌿 الف. ظرفیت_های #بخش_کشاورزی و صنایع وابسته: هم اکنون ارزش تولیدات کشور در بخش کشاورزی حدود ۲۶۰میلیارد دلار (ppp) است. این در حالیست که از حدود ۳۸میلیون هکتار اراضی قابل کشت به روش معمول، به طور متوسط تنها ۱۵میلیون هکتار زیرکشت قرار میگیرد. درصورتیکه طی ۳۵ سال آینده سطح زیرکشت کشور به دو برابر و بهرهوری کشاورزی در کشور تنها به هفت دهم بهرهوری کشاورزی آمریکا (در سال ۲۰۱۴) برسد و از سوی دیگر با افزایش دو برابری ارزش این محصولات پس از فرآوری محصولات (طی صنایع غذایی و صنایع وابسته) ارزش تولیدات بخش کشاورزی میتواند با ۲۸ برابر افزایش به عدد ۷۲۸۰ میلیارد دلار برسد.
🏗 ب. ظرفیتهای #بخش_نفت_و_گاز و صنایع وابسته: ایران هم اکنون دارای ۶۰۰ میلیارد بشکه نفت خام اکتشافشده است که با فناوری فعلی تنها ۲۵درصد از آن قابل استحصال است. اگر با ارتقای فناوری، استحصال نفت و گاز به ۵۰درصد برسد، طی ۳۵ سال آینده امکان برداشت حداقل ۳۰۰ میلیارد بشکه نفت خام وجود خواهد داشت (بدون لحاظ میادین جدید کشف نشده). از سوی دیگر، کشورهای پیشرفته از هر بشکه نفت و گاز خام، بیش از ۲۶۰۰ دلار (PPP) تولید ارزش میکنند، در حالیکه فروش نفت خام ایران و کشورهای اپک (به دلار برابری قدرت خرید یا PPP) هم اکنون کمتر از 100 دلار فروخته میشود (یعنی یک بیست و ششم ارزش افزوده قابل استحصال!). بر این اساس درصورتیکه وابستگی کشور به فروش نفت خام تا ۳۵ سال آتی به صفر برسد و از سوی دیگر با رشد فناوری، امکان فراوری سالانه ۳ میلیارد بشکه نفت و گاز خام (تا تبدیل شدن به محصولات نهایی قابل استفاده در صنعت و ...) در کشور فراهم شود، ارزش افزودهای معادل ۷۸۰۰میلیارد دلار در سال عاید کشور خواهد شد.
🔬 ج. ظرفیت بخش #اقتصاد_دانش_بنیان: در استانداردهای بینالمللی، تعداد نخبگان که در محاسبات عمومی معادل ۵ درصد فارغالتحصیلان دانشگاهی است، معیاری برای ظرفیت دانشبنیانی است. با فرض افزایش جمعیت کشور به دو برابر در سال ۲۰۵۰ و افزایش متناسب جمعیت دارای تحصیلات دانشگاهی (از ده میلیون نفر کنونی به بیست میلیون نفر دانش آموخته) تعداد نخبگان دارای ظرفیت فعالیت در بخش دانش بنیان کشور به «یک میلیون نفر» خواهد رسید. از سوی دیگر براساس یک محاسبه صورت گرفته در خصوص فرار مغزها از کشورهای در حال توسعه، ارزش سرمایه ای هر فرد نخبه بیش از ۵۰میلیون دلار (PPP) در نظر گرفته شده است. با در نظر گرفتن این ارزش سرمایهای و لحاظ بهره برداری ۵ درصدی از این سرمایه، میزان تولیدات دانش بنیان کشور در سال ۲۰۵۰ می تواند به ۲۵۰۰میلیارد دلار (PPP) برسد.
🎡 د. ظرفیت_های #بخش_خدمات: در ایران و جهان، به طور متوسط حدود ۶۰درصد تولیدات مربوط به بخش خدمات و حدود ۴۰درصد مربوط به بخشهای کشاورزی و صنعت است. این بدان معناست که ارزش بخشهای خدماتی (شامل حمل و نقل، بازرگانی، بانکداری، امور مالی، بهداشت و درمان، آموزش و ...) یک و نیم برابر ارزش تولیدات بخش کشاورزی و صنعتی خواهد بود. براین اساس اگر مجموع تولیدات صنعتی و کشاورزی براساس موارد الف تا ج فوق افزایش یابد و به ۱۷۵۸۰میلیارد دلار برسد، ارزش تولیدات بخش خدمات (که متناسب با تولیدات کشاورزی و صنعتی افزایش می یابد) به ۲۶۳۷۰میلیارد دلار خواهد رسید و در مجموع تولیدناخالصداخلی کشور به رقم ۴۳هزارمیلیارد خواهد رسید.
❗️هدف از انجام محاسبات فوق، تنها معرفی ظرفیت های اقتصادی کشور است. بی شک پیشرفت در اقتصاد و رسیدن به قله ها مستلزم دو امر است: الف. وجود ظرفیت ب. برنامه ریزی صحیح. در صورتیکه مدیریت اقتصادی و فرهنگی کشور به صورت فعلی ادامه یابد، پیشبینی میشود که حتی رتبه اقتصادی کشور در افق ۲۰۵۰ تنزل یابد و از ۱۸ کنونی به ۲۵ برسد.
🔸در واقع به فعلیت رسیدن ظرفیت های اقتصادی کشور و رسیدن به جایگاه های عالی در سطح جهان ممکن و شدنی است، مشروط به اینکه نوع نگاه مسئولین، نخبگان و عموم مردم به ظرفیت های کشور تغییر یابد و همت همگان بر این امر قرار گیرد. این به معنای نیاز به یک تغییر راهبردی در نوع نگرش اقتصادی مسئولین، نخبگان و مردم ایران است.
منبع: https://b2n.ir/346527
🆔 @QasdWay
بخش عمومی ۲- بخش چهارم- تحلیل هزینه فایده.pptx.zip
9.55M
#بخش_عمومی_۲: تحلیل هزینهفایده
متن کامل قوانین مالیاتی:
۱. قانون مالیاتهای مستقیم:
http://intamedia.ir/Pages/Action/LawsIndex/1
۲. قانون مالیات بر ارزش افزوده:
http://www.intamedia.ir/Pages/Action/LawsIndex/3/1
http://download.tax.gov.ir/GeneralDownloads/ValueAddedTax.pdf
#بخش_عمومی