4⃣0⃣1⃣📌عیار و ملاک دیندارتر بودن جامعۀ دینی به چه چیزی است؟
👈پاسخ
1️⃣جوامع دینی در طول زمان، به لحاظ دینداری، متفاوت می شوند. گاه دینداری آنها بیشتر و گاه کمتر می شود. جامعه ای که دارای بالاترین ارزشها باشد، دیندارتر است.
2️⃣ارزش بالاتر تابع، هدف آفرینش انسانهاست. انسان ها برای رسیدن به سعادت حقیقی ـ قرب الهی ـ آفریده شده اند. بنابراین، از میان ارزش ها، آن ارزشی که بتواند جامعۀ ایمانی را به این هدف برساند، بالاتر از دیگر ارزشهاست.
3️⃣بر این اساس، اگرچه عباداتی همچون نماز، روزه، زکات و حج ارزشهای والایی هستند، ولی باید گفت که امر به معروف و نهی از منکر، بالاترین ارزش است. معروف، هر چیزی است که ما را به خدا نزدیک، و منکر نیز هر چیزی است که ما را از خدا دور می سازد.
4️⃣کسی که امر به معروف و نهی از منکر می کند، در حقیقت، موجب رسیدن مردم به کمال می شوند. آن کس که نماز می خواند، خودش به کمال میرسد، ولی آن کس که امر به معروف می کند، می تواند دیگران را نیز به کمال برساند و نمازخوان کند.
5️⃣جامعه ای که اهل امر به معروف و نهی از منکر باشد، بهترین جامعه است؛ چراکه با وجود امر به معروف و نهی از منکر، جامعه اصلاح و به خدا نزدیک تر می شود. قرآن کریم می فرماید: «شما بهترين امتى بوديد كه به سود انسانها آفريده شدهاند (چه اينكه) امر به معروف و نهى از منكر می كنيد و به خدا ايمان داريد».(آل عمران، 110) یعنی بهترین امت بودن، به واسطۀ امر به معروف است.
6️⃣ حضرت علی علیه السلام می فرماید: «تمام کارهای نیکو و جهاد در راه خدا در برابر امر به معروف و نهی از منکر، چونان قطره ای بر دریای موّاج و پهناور است» (نهج البلاغه، حکمت 374) و نیز فرمود: «خداوند، مردم روزگاران گذشته را از رحمت خود دور نساخت، مگر به خاطر ترک امر به معروف و نهی از منکر» (خطبۀ 15)
7️⃣بنابراین، عیار دیندارتر بودن جامعه به کثرت نمازخوانان و روزه داران و ... نیست، بلکه به کثرت آمران به معروف و ناهیان از منکر است. راستی، اهمیت ما به نماز بیشتر است یا امر به معروف و نهی از منکر؟
✅برای پیوستن به کانال یادداشتهای اعتقادی از لینک زیر وارد شوید:
#حکومت_دینی
https://eitaa.com/Faryab110
عزیزان سلام.
ممکن است کسی با این یادداشت، گرۀ فکری اش باز شود. با انتشار مطالب، در ثواب آن شریک باشید.
5⃣0⃣1⃣📌بالاترین نوع از انواع امر به معروف و نهی از منکر چیست؟
👈پاسخ
1️⃣در یادداشت پیشین، دانستیم که امر به معروف و نهی از منکر، باارزش ترین واجب الهی است، ضمن آنکه، وجوب امر به معروف و نهی از منکر شامل هر معروف و هر منکری می شود.
2️⃣هر چه تأثیرگذاری آن معروف در رساندن انسان به کمال بیشتر باشد، ارزش آن امر به معروف بیشتر می شود. هر چه تأثیرگذاری آن منکر در دورساختن انسان از کمال و سعادت بیشتر باشد، ارزش آن نهی از منکر بیشتر می شود.
3️⃣از سوی دیگر، چگونگی ساز و کار امر به معروف و نهی از منکر نیز که منجر به گسترۀ تأثیرگذاری آن می شود، در میزان ارزشمندی آن مؤثر است.
4️⃣گاهی انسان، شروع به امر کردن افراد به نماز می کند، گاهی ستاد اقامه نماز برپا می کند که در آن برنامه های فرهنگی متعددی ارائه و عملیاتی می کند که منجر به ترویج فرهنگ نماز در جامعه می شود. کدام یک باارزش ترند؟
5️⃣گاهی انسان، شروع به نهی کردن افراد نسبت به پدیدۀ بی حجابی و بدحجابی می کند، گاهی تشکیلاتی را تأسیس می کند که با کارهای مختلف مانند برخورد با جرثومه های اشاعۀ بی حجابی، ساخت مستند، تهیه لباسهای مناسب، مبارزه با کارخانجات تولید لباسهای نامناسب، عملاً پدیدۀ بی حجابی را کاهش می دهد. هر دو باارزشند، کدام یک با ارزش تر است؟
6️⃣در این میان، امر به معروفی که منجر به برکناری مسئولانی که نسبت به توسعۀ امور دینی کاهلی می کنند یا آنکه خواسته یا ناخواسته در ترویج نمادهای ضددینی کمک می کنند، می تواند بیشتر از موارد پیش گفته، موثر باشد. (انتقاد سازنده از مسئولان نالایق، انتخابات)
7️⃣به نظر می رسد بالاترین مصداق امر به معروف و نهی از منکر، آنجایی است که کسی، حکومتی ظالم و فاسق و ضد دینی را ساقط کرده و به جای آن، حکومتی دینی را تأسیس کند که در آن بستر دینداری مردم فراهم شود و بسترهای فساد برچیده شود. (انقلاب اسلامی)
✅برای پیوستن به کانال یادداشتهای اعتقادی از لینک زیر وارد شوید:
#امر_به_معروف_نهی_از_منکر
https://eitaa.com/Faryab110
یادداشتهای اعتقادی _ فاریاب
گفتگوی روزنامه قدس خراسان با دکتر فاریاب دربارۀ انقلاب اسلامی ایران با عنوان: «انقلاب اسلامی ایران، آرزوی دیرینۀ شیعیان»
6⃣0⃣1⃣📌 دموکراسی چیست؟ آیا اسلام آن را میپذیرد؟ تفاوتش با مردم سالاری دینی چیست؟
👈پاسخ (قسمت اول)
✅ معنای دموکراسی: دموکراسی به معنای حکومت مردم بر مردم، یا حاکمیت بر پایۀ رأی اکثریت است. به این معنا که مردم بر سرنوشت خود حاکم هستند و به این منظور بخشی از حقوق خود را به دولت واگذار می کنند تا برای آنها تصمیم گیری کند. بنابراین، رأی مردم به حاکم حق حکومت می دهد. و اینک نقد آن:
1️⃣ دموکراسی بر پایۀ انسان محوری شکل گرفته؛ که حق حاکمیت غیر انسان بر انسان را نفی می کند؛ ازاین رو با خدامحوری در تعارض است.
2️⃣بر پایۀ مبانی خدامحوری، عالم و تمام موجودات آن و نیز انسانها همه ملک خداست، چنانکه کسی نمیتواند بدون اجازه شما، در ملک شما تصرف کند، به همین سان، کسی حق ندارد بدون اذن خدا در ملک او تصرف کند. پس مردم که ملک خدایند، حق ندارند، بدون اذن خدا در ملک خدا تصرف کنند و کسی را حاکم بر خود یا دیگران کنند.
3️⃣اگر تمام مردم هم بر حاکم بودن یک نفر اتفاق نظر داشته باشند، باز هم نمی توانند به کسی حق حکومت دهند. مانند اینکه اگر همه مردم اتفاق نظر کنند که احمد بدون اجازه شما، از ماشینتان استفاده کند، احمد چنین حقی پیدا نمی کند.
4️⃣دموکراسی بر انسان محوری مبتنی است و بر این اساس هیچ انسانی نمی تواند خواست خود را بر دیگری تحمیل کند. در این صورت، اکثریت نمی تواند برای اقلیت، تعیین تکلیف کند یا کسی را به عنوان حاکم آنها برگزیند.
5️⃣نکتۀ دیگر آنکه، فرض بگیریم که تمام افراد یک نسل از انسان ها یک مدل حکومتی را برای خود برگزینند. بر پایۀ مبانی دموکراسی، و با تغییر نسل، چرا باید تصمیم نسل اول برای نسل جدیدی که به آن رأی نداده اند، قابل قبول باشد؟
✅برای پیوستن به کانال یادداشتهای اعتقادی از لینک زیر وارد شوید:
#دموکراسی
https://eitaa.com/Faryab110
یادداشتهای اعتقادی _ فاریاب
6⃣0⃣1⃣📌 دموکراسی چیست؟ آیا اسلام آن را میپذیرد؟ تفاوتش با مردم سالاری دینی چیست؟ 👈پاسخ (قسمت اول)
با سلام خدمت سروران گرامی
انتشار مطالب را فراموش نفرمایید