هم قلم
🔻چرا حضرت نوح علیه السلام از خدا تقاضا کردند فقط پسرشان نجات یابد؟ مگر محبت پیامبری اقتضای این را ند
✍🏻مرضیه رمضان قاسم| پژوهشگر
🔴قطعا یکی از اقتضائات نبوت، رسالت و امامت این است که آن حضرات، مهربانتر از پدر بوده و دلسوزانه و دغدغهی هدایت مردم را دارند؛ بنابراین علاوه بر ارشاد امت از خداوند خواهان نجات و هدایت آنان هستند.
طبق آیه ۳۶ سورهی مبارکهی هود از قبل از طریق وحی به حضرت نوح علیهالسلام خبر داده شده بود افرادی که گرفتار طوفان میشوند همگی کافر هستند و ایمان نخواهند آورد؛ به همین جهت حضرت برای کفار طلب نجات نکردند.
🔴اما علت اینکه حضرت نوح علیه السلام برای پسرشان تقاضای نجات کردند؛
اولا: طبق آیه ۴۲ سورهی مبارکهی هود کاملا مشخص است که کفر پسر نوح پنهان بوده و کفر صریح و آشکار نبوده است و حضرت نوح علیهالسلام این قضیه را نمیدانستهاند؛ شاهدمان مکالمهی ایشان با پسرشان است که فرمودند: فرزندم، با کافران نباش.
«وَنَادَىٰ نُوحٌ ابْنَهُ وَكَانَ فِي مَعْزِلٍ يَا بُنَيَّ ارْكَبْ مَعَنَا وَلَا تَكُنْ مَعَ الْكَافِرِينَ»،«و نوح فرزندش را که در کناری بود، بانگ زد که ای پسرم! همراه ما سوار شو و با کافران مباش.»
ثانیا: با توجه به آیه ۴۵ سوره هود به روشنی معلوم است که خداوند به حضرت نوح علیهالسلام وعده داده بود که خانوادهاش را نجات میدهد وگرنه رضایت خداوند، مورد رضایت معصوم و او تسلیم اوامر و حکمت الهیست و طلب نجات فرزند قبل از آگاهی آن حضرت، از کفر فرزند بوده است زیرا طبق وعدهی الهی ایشان منتظر نجات فرزند بودهاند و از همین حیث میتوان گفت: تقاضای نجات، قبل از آگاهی از کفر فرزند و شاید همراه با تعجب و ابهام از خلف وعده بوده است والّا بعد از آگاهی از کفر فرزند، تسلیم حکمت الهی شدند و هیچ اعتراض و درخواست نجاتی نداشتند.
«وَنَادَىٰ نُوحٌ رَبَّهُ فَقَالَ رَبِّ إِنَّ ابْنِي مِنْ أَهْلِي وَإِنَّ وَعْدَكَ الْحَقُّ وَأَنْتَ أَحْكَمُ الْحَاكِمِينَ»
«و نوح [پيش از توفان] پروردگارش را ندا داد و گفت: پروردگارا! به راستى كه پسرم از خاندان من است و يقيناً وعدهات [به نجات خاندانم] حق است و تو بهترين داورانى(بسیاری از مفسرین مخصوصا علامه طباطبائی این نکته را تذکر داده اند!»
ثالثا: خداوند به حضرت نوح علیهالسلام خبر میدهد: پسر تو هم کافر است و تصریح میفرماید تو به آن علم نداری:
«قَالَ يَا نُوحُ إِنَّهُ لَيْسَ مِنْ أَهْلِكَ ۖ إِنَّهُ عَمَلٌ غَيْرُ صَالِحٍ ۖ فَلَا تَسْأَلْنِ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ ۖ إِنِّي أَعِظُكَ أَنْ تَكُونَ مِنَ الْجَاهِلِينَ» ۴۶ هود
«خدا فرمود: اى نوح! به يقين او از خاندان تو نيست، او [داراى] كردارى ناشايسته است، پس چيزى را كه به آن علم ندارى از من مخواه، همانا من تو را اندرز مىدهم كه مبادا از ناآگاهان باشى...!»
رابعا: پیوندهاى مادى(نسب، خویشاوندى، دوستى) نزد خداوند، همیشه تحت الشعاع پیوندهاى معنوى است؛ به این صورت که سلمان فارسى که نه از خاندان پیامبر و نه از قریش، حتى از اهل مکه و از نژاد عرب نبود، جزء خاندان پیامبر محسوب میشود ولى فرزند حضرت نوح بر اثر کفر و عدم انجام عمل صالح، طرد و با نهیب "إِنَّهُ لَیْسَ مِنْ أَهْلِکَ" مواجه میگردد
🔴حال در پاسخ کسانی که ممکن است بپرسند مگر پیامبران علم غیب ندارند پس چگونه میگوئید حضرت نوح علم از کفر پسر نداشتند، باید عرض کنم:
همانگونه که خداوند در آیات ۲۶ و ۲۷ سوره جن میفرماید: «عالِمُ الْغَيْبِ فَلا يُظْهِرُ عَلى غَيْبِهِ أَحَدا إِلاَّ مَنِ ارْتَضى مِنْ رَسُولٍ فَإِنَّهُ يَسْلُكُ مِنْ بَيْنِ يَدَيْهِ وَ مِنْ خَلْفِهِ رَصَدا»،«داناى غيب اوست و هیچکس را بر اسرار غيبش آگاه نمیسازد مگر رسولانى كه آنان را برگزيده و مراقبينى از پيش رو و پشت سر براى آنها قرار میدهد.»
بنابراین علم غیب مخصوص خداوند است و آگاهی دیگران نسبت به غیب، متوقف به اذن خداوند است زیرا علم پیامبران و امامان ذاتی و استقلالی نیست.
بعلاوه اینکه حضرات معصومین علیهمالسلام، مکلف نبودند بر اساس علم غیب عمل کنند بلکه مأمور به ظاهر بودند؛ پیامبرخدا میفرماید:«إِنَّمَا أَقْضِي بَيْنَكُمْ بِالْبَيِّنَاتِ وَ الْأَيْمَان»،«من بین شما فقط باشاهد و قسمهایتان قضاوت میکنم»(الكافي،ج7)
بنابراین داشتن علم به چیزی، مانع تسلیم معصومین در برابر قضا و قدر حتمی الهی نیست و آن حضرات حتی با وجود علم، تسلیم قضا و قدر الهی بودند.
🗒️@HamQalam
🔻دشمنی با هنر همانند دشمنی با خورشید است
✍🏻طیبه زاهدی| پژوهشگر
🔴چندی پیش در نشستی با عنوان "امام خمینی
(ره) و حکمرانی بر محور نهج البلاغه" جنای هادی سروش بعد از بیان مطالبی در باب اهداف حکمرانی در اسلام و نمونه های از حکمرانی امام خمینی "ره" بیان کردند که اگر ده سال حاکمیت امام "ره" نبود چیزی به عنوان هنر، سینما و تلویزیون نداشتیم، که به نظر می آید در این تعبیر غفلتی صورت گرفته و دوران پربار رهبری آیت الله خامنه ای "حفظه الله تعالی" و نقش این حکیم هنردوست در تعالی هنر نادیده گرفته شده است؛
به همین خاطر بر خود لازم دیدم تا در این متن اشاره ای کوتاه به دیدگاه های حکیمانه مقام معظم رهبری "مدظله العالی" پیرامون هنر و هنرمند داشته باشم؛
🔴اما نظر رهبری در مورد هنر؛
۱- هنر مجموعه ای از احساس و ادراک، زیبایی ها و حقایق و تبیین آنهاست و هنرمند علاوه بر تکالیف ذاتی انسانی، به علت ویژگیهای بسیار ممتاز هنر، باید در خصوص قالب و مضمون آثار خود نیز احساس تعهد کند.
۲- هنر ترویج هنرمندانه مقولاتی نظیر «عدالت حقوق انسانی و مسایل اخلاقی» و پرهیز از «ابتذال و استحاله هویت انسان و جامعه» است که می تواند نمونه های خوبی از هنر دینی باشد.
۳- اگر هنرمند در وادی هنر با انگیزه های سطحی و یا ناسالم حرکت کند، سرافراز و موفق نخواهد بود.
۴- هر ایده، اندیشه و انقلابی که در قالب هنر نگنجد، ماندنی نخواهد بود.
۵_ دشمنی با هنر همانند دشمنی با خورشید است.
▫️برگرفته از کتاب "هنر از دیدگاه مقام معظم رهبری"
🗒️@HamQalam
سَرخوردگی سوغاتِ دنیای دیجیتال
📌زیست عفیفانه زنان فقط در پوشش خلاصه نمیشود.
امروزه در فضای مجازی افراد با به اشتراک گذاشتن تمام جزئیات زندگی خویش جذب مخاطب میکنند. سبک زندگی، وسایل خانه و آشپزخانه، آشپزیها و سفرههای رنگین، نوع کودکپروری، جشن ازدواج و زایمان و تولد و انواع و اقسام سورپرایزها یا همان شگفتانههایی که زنان برای خودشان ترتیب میدهند و بعد هم به اشتراک میگذارند نوعی سَرخوردگی را برای سایر زنان ایجاد میکند. احساس طردشدن، حس تنهایی، عدم اعتمادبهنفس، حسادت و... را میتوان از جمله اثرات این سرخوردگی دانست و در نهایت نتیجهٔ برهمخوردن نظام فکری و روانی زن چیزی جز آشفتگی اجتماعی نیست.
✍🏻#زهرا_ابراهیمی
🗒️@HamQalam
«مریم شبانی» خبـــــرنگار اصلاحطلب و سردبیر مجله «اندیشه پویا»
که در کنفرانس مطبوعاتی دیروز پزشکیان
اشاره کرد که از کوچه پس کوچهها خود
را به کنفرانس رسانـده تا «گشت ارشاد» او
را نگیرد!
پزشکیان می خندد و در پاسخ به او
می گوید: «باز هم گــشت ارشـاد اذیت میکند؟
قرار نبود ادامـه دهند، پیگیــــــری میکنم!»
🗒️@HamQalam
📌حفظ وحدت اجتماعی واجب است.
امیرمؤمنان علی(ع) درباره حفظ وحدت اجتماعی خطاب به ابوموسی اشعری نوشت:
«بدان، در #امت_اسلام، هیچکس مانند من وجود ندارد که به وحدت امت و به انس گرفتن آنان با همدیگر، از من دلسوزتر باشد.»
▫️سیدرضی، نهج البلاغه، نامه: 78، ص465.
🗒️@HamQalam
انقلاب را صادر نکنید
🎙رهبر معظم انقلاب
گفتند انقلاب را صادر نکنید؛ ما گفتیم انقلاب مگر کالاست که انسان آن را صادر کند؟!
🌹انقلاب مثل بوی خوش گلهاست؛خودش صادر میشود.
🌹انقلاب مثل باد بهاری است؛
خودش فضاهای گرفته و متعفّن را عوض و جابهجا میکند.
✅انقلاب را کسی نباید صادر کند؛ انقلاب خودش صادر میشود.لینک
🗒️@HamQalam
🔻صدور انقلاب اسلامی
🔴هدف این نیست که ما انقلاب را به شکل متعارف در عرف سیاسی و قاموس سیاسی به این کشور و آن کشور صادر کنیم؛ انقلاب چیزی نیست که با ابزارهای سیاسی بشود آن را صادر کرد یا با ابزارهای نظامی و امنیتی بشود آن را پیش برد؛ این غلط است؛ ما از اول، این راه را بستیم.
🔴مسئلهی جمهوری اسلامی، مسئلهی بازتولید معارف والای اسلامی است، تا مسلمانها احساس هویت کنند، احساس شخصیت اسلامی کنند، با تعالیم اسلام که نجاتبخش بشریت است، آشنا شوند؛ بدانند این معنایش چیست که خداوند متعال میفرماید: پیغمبر را فرستادیم «و یضع عنهم اصرهم و الأغلال الّتی کانت علیهم»؛ این غلها و زنجیرهائی که در محیط شرکآلود به پای انسانها بسته است و اسلام میخواهد اینها را بگشاید، چیست؟ امت اسلامی بر اثر غفلت، مدتهای طولانی این حقایق را از یاد برده بود.
🔴امت اسلامی میتواند آزاد باشد، پیشرفته باشد، عالم باشد، عزیز باشد، مقتدر باشد؛ اینها به برکت تعالیم اسلامی بهدستآمدنی است. استکبار و دستگاههای استعماری در طول دویست سال سعی کردند این مفاهیم را از یاد مسلمانها ببرند؛ آنها را از هویت خودشان غافل کنند تا بتوانند دست تجاوز را به محیط سیاسی آنها، به محیط اقتصادی آنها، به فرهنگ بومی آنها دراز کنند و تطاول کنند. انقلاب اینها را به یاد امت اسلامی آورد.
📌شما امروز این فرصت بزرگ را در جمهوری اسلامی، در عاصمهی علمی قم، در جامعهی مبارک «المصطفی» دارید که با این معارف آشنا شوید؛ «لیتفقّهوا فی الدّین و لینذروا قومهم اذا رجعوا الیهم»؛ خود شما بتوانید نورافکنی شوید که فضا را روشن میکند. امروز دنیای اسلام به این نیاز دارد.
بیانات در دیدار طلاب غیرایرانی حوزهی علمیهی قم۱۳۸۹/۰۸/۰۳
🗒️@HamQalam